jagnieszkaa 02.03.05, 22:51 Pan profesor Kieres odmówi, Bogu dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia.basia Re: Czy Kieres wyda teczki? 02.03.05, 23:00 jagnieszkaa napisał: > Pan profesor Kieres odmówi, Bogu dzięki. Mnie się zdaje, że wyda ale nie wszystkie:) Ustawa o kś mówi wyraźnie co jej wolno a ma prawo żądać dokumentów od wszystkich instytucji państwowych, pod pewnymi warunkami. Kś. będzie musiała dobrze umotywować wniosek o każdą teczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Niedobrze 02.03.05, 23:12 Prezes IPN prof. Leon Kieres nie chciał skomentować tej informacji. - Komisja pierwsza musi poznać moją decyzję - powiedział, choć zastrzegł: - Moja decyzja nie zadowoli wszystkich. Ja zaczekam do jutra, ale Belke juz raz Siemiatkowski i WSI szantazowalo (Rp pisala o tym w maju 2004), wiec moze lepiej gdyby jego teczka ujrzala swiatlo dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Brawo!!! 04.03.05, 01:57 IPN to jednak porzadna instytucja. I prawnikow maja do rzeczy. Zaczynam lubic IPN. Coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Czy Kieres wyda teczki? 02.03.05, 23:20 Wyborcza wstrzymała oddech. Ale...tylko jeden artykulik? A gdzie zatroskane głosy proboszczów z Koziej Wólki i adiunktów z Przasnysza? Zdaje sie, że cały front ideologiczno- propagandowy skoncentrował sie chwilowo na UW/PD Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Re: Czy Kieres wyda teczki? 03.03.05, 00:06 no i prosze, znowu byc albo nie byc Polski w rekach pana Kieresa, ktory bardzo enigmatycznie stwierdza, moze cos wydam, a moze nie, jak mi sie bedzie chcialo, czy jaki bedzie mial humor. Co to jest do diabla, 6 wymiar wladzy?? Odpowiedz Link Zgłoś
babariba666 moje obie teczki niech im wyda... 03.03.05, 08:16 ...bo mi się nie chce i pie..zuję się o nie ubiegać babariba 00 Swoją droga piękne są te dwa zera, jak dziadek kiblowy się czuję :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rwerp Re: Czy Kieres wyda teczki? 03.03.05, 08:41 Mam nadzieję, że Kieres ich wyśle do diabła. Komisja powinna sprecyzować, do jakich materiałów chce mieć dostęp i dlaczego. Żądanie "dajcie nam ich teczki" to po prostu szukanie haków na te osoby, zachowanie w stylu MacCarthy'ego. NB, ten ostatni marnie skończył, bo zapił się na śmierć Odpowiedz Link Zgłoś
mjgizinscy Re: Czy Kieres wyda teczki? 03.03.05, 09:42 To już przesada na łamach Wyborczej o zapijaniu na śmierć - kogo ostrzegasz, zastanów się. Odpowiedz Link Zgłoś
samuray_last McCarthy i Kuroń 03.03.05, 10:04 Jeżeli chodzi o picie to Wyborcza może zawsze postawić w szranki swojego alkoholowego guru Jacusia Kuronia ps. "Termosik". Niestety świętej pamięci:(( Odpowiedz Link Zgłoś
puba Re: McCarthy i Kuroń 03.03.05, 11:14 ani słowa o kurasiu gó..arzu! słonko-człowiek był i pokłon do ziemi sie nalezy. inne słowa niech pozostana w sfrustrowanych sercach. Odpowiedz Link Zgłoś
rwerp Re: McCarthy i Kuroń 03.03.05, 12:14 Powtarzasz głupie plotki, które wymyśliła SB. Odpowiedz Link Zgłoś
rwerp Re: Czy Kieres wyda teczki? 03.03.05, 12:16 Chodziło mi tylko o to, że takie typki jak MacCarthy smutno kończą, bo ludzi się od nich odwracają. Nie sugeruję, że Giertych i Wasserman to pijaczki. Raczej na odwrót: gdyby Giertych walnął sobie setkę raz czy dwa, świat byłby dla niego weselszy, a on tylko masonerię wszędzie widzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Czym jest IPN? 03.03.05, 09:47 Czym jest IPN .Instytucja stojaca ponad prawem?Komisja sejmowa jest najwyzszym organem sledczym III RP.Nikt i nic nie moze ograniczac jej dostepu do jakichkolwiek materialów,akt,dokumentów itp.Kolegium Instytutu wiekszoscia glosów wypowiedzialo sie za udostepnieniem materialów (to tak ku pamieci) A moze wielki cenzor z epoki realnego socjalizmu jako jedyny sprawiedliwy bedzie okreslal kto do czego bedzie mial wglad ,jakie informacje sa dostepne spoleczenstwu.Te mroczne czasy- mam nadzieje odeszly bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rwerp Re: Czym jest IPN? 03.03.05, 10:55 Człowieku, co ty bredzisz. Przeczytaj lepiej ustawę o komisji śledczej. Gdzie tam znalazłeś zdanie "Komisja jest najwyższym organem śledczym III RP"? Jest tam natomiast to: Art. 7. 1. Komisja jest związana zakresem przedmiotowym określonym w uchwale o jej powołaniu. 2. Z uprawnień wynikających z przepisów ustawy komisja korzysta tylko w zakresie niezbędnym do wyjaśnienia sprawy będącej przedmiotem jej działania oraz w taki sposób, aby nie naruszyć dóbr osobistych osób trzecich. I jak to się ma do hurtowego zamawiania teczek w IPN? Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Czym jest IPN? 03.03.05, 10:59 Wynika to z obydwau art. cytowanych powyzej. :) A hurtowo zamawiaja, bo w aferach hurtowo umoczeni sa nasi politycy, naszym JM Alexandrem I na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
rwerp Re: Czym jest IPN? 03.03.05, 11:41 Z cytowanych przeze mnie artykułów, ani z całej ustawy, nijak nie wynika, że "Komisja sejmowa jest najwyzszym organem sledczym III RP". W Konstytucji też tego nie ma. Przywidziało ci się. Co więcej, jest wyraźnie powiedziane, że komisja nie może wykorzystywać swoich uprawnień do gromadzenia wszystkich materiałów, na jakie jej przyjdzie ochota spojrzeć. Dodatkowo, ustawa mówi, że komisja może się zapoznać z materiałami na miejscu. Pominę już kwestię tego, że jak tylko nasi bohaterzy Giertych i Wasserman zobaczą teczki, to im się języki rozwiążą i nazajutrz cała Polska będzie mówiła, co w nich jest a czego nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Czym jest IPN? 03.03.05, 11:45 Czlowieku co ty bredzisz.Z ustawy o komisji sledczej bardzo jasno wynika ,iz zakres niezbedny do wyjasnienia sprawy bedacej w zainteresowaniu komisji suwerennie okresla komisja.Nie ma tam slowa o Gazecie ,panach Smolarach,Michnikach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
rwerp Re: Czym jest IPN? 03.03.05, 11:57 Czyżby? Art. 2. 1. Komisję powołuje Sejm w drodze uchwały bezwzględną większością głosów. 2. W skład komisji może wchodzić do 11 członków. Skład komisji powinien odzwierciedlać reprezentację w Sejmie klubów i kół poselskich mających swoich przedstawicieli w Konwencie Seniorów, odpowiednio do jej liczebności. 3. Uchwała o powołaniu komisji określa zakres jej działania; może ona również ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ określać szczegółowe zasady działania komisji oraz termin złożenia przez nią sprawozdania. Czyli na pewno nie komisja określa zakres swoich działań. Gdyby tak było, to byśmy mieli do czynienia z jakimś jakobińskim trybunałem. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Czym jest IPN? 03.03.05, 12:54 Masz powazny problem rozumienia tekstu pisanego i niska swiadomosc prawna. Art.7 2.Z uprawnien wynikajacych z przepisów ustawy komisja korzysta tylko w zakresie niezbednym do wyjasnienia sprawy bedacej........ Zatem komisja okresla co jest niezbednym zakresem dla wyjasnienia sprawy zakreslonej uchwala komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
rwerp Re: Czym jest IPN? 03.03.05, 14:59 Nijak to nie wynika z tego artykułu. Stosujesz "myślenie życzeniowe". Odpowiedz Link Zgłoś
zbychooo Re: Czy Kieres wyda teczki? 03.03.05, 10:34 Jak by nie postąpił, to i tak gromy na jego głowę się posypią... Mnie się wydaje że nie wyda, być może będzie zastrzeżenie aby komisja skonkretyzowała i umotywowała swoją prośbę, ale wszystkich teczek "jak leci" na pewno nie wyda. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Dal te teczki czy nie? 03.03.05, 10:46 Nie moge sie doczytac w serwisach. Odpowiedz Link Zgłoś