Dodaj do ulubionych

Orlengate: Czyżewski zeznaje przez telemost

17.03.05, 17:13
A Wasserman jak zwykle swoje: jakoby..., interesujący kontekst..., trzeba
będzie zweryfikować ale mogą być przydatne..... Słyszałem. że Wasserman
doprowadził jakoby do skazania za ulotki dwóch członków KPN-u...Trzeba to
będzie zweryfikować, ale to może byż ważna informacja... buahahaa
Obserwuj wątek
    • marcintom Re: Orlengate: Czyżewski zeznaje przez telemost 17.03.05, 17:54
      Kiedy Komisja przesłucha Jennifer Lopez?
      • sluczyn Czyżewski były prokurator, przekręt poszczekał! Ki 17.03.05, 21:02
        Czyżewski były prokurator, przekręt poszczekał! Kiedyś za PRL jak on się
        obżerał bez kartek, a inni kupowali porąbana psia budę na kartkę jako mięso z
        kością było mu tak dobrze ,ze mógł jeszcze poszczekać. Nie to co głodny pies co
        wiał od Ruskich do PRL, aby na głodniaka sobie poszczekać, jak taki prokurator
        nie widzi. To uciekł szczekać do Niemiec, a nieracjonalne nawiedzone naiwniaki
        jemu uwierzą jak anioły od nawracania wszystkich.

Zajrzałem do portfela, przeczytałem instrukcję,
        twoje ego zaangażowało się w korupcję!
        • workpipeline Wie co mowi, a Reichu mieszka w przyczepie 18.03.05, 05:16
          zeby go kumple Ubekow ze STASI nie namierzyli. Rozumiem ze ktos ci placi z uwagi
          na stan portfela poprostu sie sq...les.No ale nie licz na kolejna gruba
          kreche.Poczytajcie wywiad z bylym prokuratorem, jednym z dwoch ktorzy w polsce
          przd 89 byli w Solidarnosci.
          Wypowiedź Andrzeja Czyżewskiego: zapis nagrania
          ...Dziś postępowanie w Prokuraturze Okręgowej w Szczecinie przeciwko mafii
          paliwowej toczy, w dużej mierze dzięki naszej [tj. Andrzeja Czyżewskiego i
          Danuty Gaszewskiej] inicjatywie...
          ... W willi „Baraniny” odbywały się spotkania notabli wrocławskich. Bywał tam
          Władysław Frasyniuk, tak bywał Aleksander Grad z Platformy Obywatelskiej,
          Grzegorz Schetyna, wrocławski prominent Platformy no i oczywiście, tzw. lewica...
          ...Ja zgłosiłem się z tym do pana Ryszarda Rychlika z Prokuratury Krajowej,
          który został mi polecony przez zastępcę Prokuratora Generalnego, pana Śnieżkę i
          złożyłem odpowiednie zawiadomienie, informując go o istnieniu kilku osób, które
          powinny być natychmiast przesłuchane i powinno się zadbać o ich bezpieczeństwo.
          Efektem mojego zawiadomienia było wszczęcie postępowania przeciwko mnie i
          następnie...
          ...W przeciwnym wypadku pani Danuta Gaszewska już dawno by nie żyła, może i mi
          by się coś przytrafiło. Miała 6 włamań, parę zamachów, podpalenie zabudowań,
          próbę porwania dzieci, umieszczenie w samochodzie ładunku przypominającego
          bombę... Akcja rozbrajania odbyła się w obecności telewizji we Wrocławiu –
          brygada CBŚ przejęła się sprawą i rzeczywiście wykryto pod samochodem atrapę
          bomby.. Ktoś zadał sobie sporo trudu, aby panią Gaszewską nastraszyć i
          doprowadzić do załamania psychicznego.
          15 sierpnia 2003 roku pani Gaszewska otrzymała telefon, rozmówca ostrzegł, że
          „masz wykonawać wszystko, co każe prokurator Franus [prokurator Jacek Franus z
          Wydziału ds. Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Wojewódzkiej we
          Wrocławiu], a za to co już trafiło do sądu z Zgorzelcu, za wypracowanie dla
          Kasperka , należy ci się do piachu...
          Z informacji różnych instytutów w Polsce wynika, że byłem jednym z dwóch
          prokuratorów w Polsce , którzy przeszli na drugą [solidarnosciową] stronę,
          spośród 6 800 osób. Drugim był pan Śnieżko,... Ale dla mnie jest to sprawa
          trzeciorzędna , czy byłem pierwszy, czy drugi, nie w tym rzecz. Następnie
          pracując jako przedstawiciel prezydium NSZZ Solidarność w Gdańsku,
          reprezentowałem m.in. pana Wałęsę w sprawach mających znaczenie ponadregionalne.
          Dorobiłem się zarzutu działania przeciwko podstawowym interesom PRL i
          zaprzyjaźnionego kraju, ZSRR...
          ...Od 1982 roku w Polsce po wprowadzeniu stanu wojennego, doszło do bardzo
          bliskiej współpracy między STASI a polskimi organami bezpieczeństwa. Celem stanu
          wojennego nie było takie zwykłe zastraszenie obywateli, ale przede wszystkim
          zagarnięcie ich zasobów majątkowych, zgromadzonych na tzw. kontach dewizowych, a
          wtedy – po wprowadzeniu stanu wojennego – zamrożonych.
          Pieniędzy tych – a więc własności obywateli polskich - użyto potem do wielkich
          operacji finansowych, m.in. FOZZ. Ale FOZZ nie był jedyną operacją prania
          pieniędzy za pośrednictwem firm bezpieki. Dowody tej ścisłej współpracy STASI i
          polskich służb są w posiadaniu organów niemieckich, są tutaj zarchiwizowane i są
          te dowody zabezpieczone. Ja miałem do nich dostęp...
          ...Oni, ci z bezpieki, najczęściej nie mają nic, poza tym, że są skadrowanymi
          pracownikami bezpieki. Kartoteką zawiaduje dalej generał Roman Kurnik,
          personalny SB z lat 80., i wyznacza zespoły operacyjne. Proszę zwrócić uwagę kto
          to jest Roman Kurnik. Publikacje na jego temat znowu przeszły bez echa.. A to do
          niedawna przecież szef departamentu personalnego MSWiA , facet ważniejszy od
          premiera, Pierwszy kadrowy PRL...A więc to on może z kartoteki wyjmować i pewne
          działania kierować w określone strony uznając, że to się organizacji opłaci.
          Roman Kurnik był w latach 80. szefem kadr Służby Bezpieczeństwa w czasach, gdy
          MSW kierował generał Kiszczak. Pod koniec lat 80. trafił jako szyfrant do
          ambasady Polski w Japonii. Po zmianach ustrojowych, znalazł się w Komendzie
          Głównej Policji. Przez wiele lat pracował tam jako dyrektor departamentu kadr.
          Zna wszystkich w SLD i to m.in. dzięki niemu szefem policji w 1997 r. został
          Marek Papała. Kurnik został jego zastępcą. Po wyborach wygranych przez AWS,
          Kurnik odszedł z policji i przeszedł do biznesu, w którym zresztą tkwi do dziś.
          Zasiadał w radach nadzorczych wielu spółek, m.in. Mennicę Ochrona i
          Przedsiębiorstwo Budowy Gazociągów i Obiektów Towarzyszących "Megagaz", Biuro
          Podróży S.A.Z)...
          a to na stronie bez cenzury
          www.bezcenzury.net/index.php?main=article&action=view&article=137&images=thumb180
    • demokratus TA POŻAL SIĘ BOŻE KOMISJA to zamach na 17.03.05, 19:22
      demokrację w Polsce z takim trudem wywalczoną przez pokolenie Mazowieckiego,
      Kuronia, Wałęsy, Michnika, Modzelewskiego, braci Smolarów, Miłosza, Geremka i
      wielu innych zacnych Polaków. Jesteśmy z Panem, Panie Prezydencie! Pozdrawiam
      wszystkich zwolenników PO i PD! Hey!
      • janlol Powiem szczerze: 17.03.05, 19:30
        szkoda czytac to forum, szkoda tez tu sie wypowiadac. Tu jest specyficzne srodowisko UW i tzw. PD. Czyli w wiekszosci srodowisko, ktore zdradzilo 10 mln bylych czlonkow pierwszej "Solidarności". Wam mozna mowic, wam mozna przedstawiac nawet dowody, ale to do was nie przemawia. Znacie dzisiejszy wyrok na J. Lewandowskiego? Fuj.
        • mangold Re: Powiem szczerze: 17.03.05, 19:33
          25 lat Solidarności....i starczy. A Ty możesz zmienić forum, nikt Cię tu nie trzyma.
          • arron.stolcman Stop dla walesiazmu! 17.03.05, 21:13
      • horsefish Re: TA POŻAL SIĘ BOŻE KOMISJA to zamach na 17.03.05, 19:37
        To własnie nazwiska osob, którzy wykoleili Solidarność
      • ali55 demokratus!!! 17.03.05, 19:58
        jakie są zasługi tych pożal sie Boże politykierów spod judaszowskiego znaku ?
      • stef11 Re: TA KOMISJA to zamach na... 17.03.05, 20:51
        ....przeuczonych o bufońskich odchyłkach, demokratusuw.
      • seawolfie Re: TA POŻAL SIĘ BOŻE KOMISJA to zamach na 18.03.05, 22:56
        "demokratus", wyjątkowy bystrzak, nawet nie zauwazył, że PD jest tworzone
        przeciwko PO , jako głównemu przeciwnikowi. Nie wyszło, zabrało głosy głównie
        SLD i SDPL, ale intencja była jasna i nawet nieskrywana, zgodna z planem
        Kwaśniewskiego, o którym mówił Frasyniuk w chwili szczerości ( nieczęstej):
        wszyscy razem huzia na prawicę!

We wzruszającej inwokacji demokratusa zmieniłbym jedno słowo-
        zamiast "wywalczoną" powinno być: "zawłaszczoną i sprostytuowaną"- wówczas
        wszystko sie zgodzi.
    • ali55 co ci mongole po szkole? 17.03.05, 19:54
      tak czas już prl bis wysłać na śmietnik historii
      a ciebie nauczyć matole rozumu
    • klip-klap Zachowanie Celinskiego w komisji nabiera 17.03.05, 20:16
      nowego wymiaru. Wg samego Celinskiego rosyjskie sluzby specjalne chca sie pozbyc
      z komisji czlowieka,ktory utrudnia jej prace. Piekne tlumaczenie ;).

"W zeznaniach Andrzeja Czyżewskiego przed komisją ds. Orlenu przewija się
      nazwisko jednego z jej członków, Andrzeja Celińskiego. Poseł SdPl może nawet
      stanąć przed komisją jako świadek.

Celiński nie przyjechał dziś do Krakowa na nietypowe, bo prowadzone za pomocą
      wideokonferencji, przesłuchanie Czyżewskiego.

Uznawany za ważnego świadka Czyżewski to prawnik związany z branżą paliwową.
      Przebywa obecnie w Niemczech, a do Polski nie może przyjechać, ponieważ jest
      ścigany listem gończym..

Jak wynika z informacji radia RMF, Czyżewski twierdzi, że Celiński jako członek
      rady nadzorczej spółki Elana, która była pośrednikiem między Orlenem a mafią
      paliwową ze Szczecina, czyli BGM, musiał wiedzieć, że firma handluje
      półproduktami ropopochodnymi i że utrzymuje "partnerskie" kontakty z BGM-em.

Tajemnice Czyżewskiego
      Andrzej Celiński potwierdza, że był w radzie nadzorczej spółki Elana. - Ja
      mówiłem o tym, że byłem w Elanie, bo to jest jeden z moich największych
      życiowych sukcesów - twierdzi. Jednocześnie jednak odpiera zarzuty Czyżewskiego.
      - Ja początkowo sądziłem, kiedy się pierwszy raz zetknąłem z sensacjami pana
      Czyżewskiego, że to jest szalony człowiek, że on wymyśla te rzeczy. Ale moja
      hipoteza jest teraz znacznie gorsza, że nie wymyśla. Po kolei zbyt dużo rzeczy
      opowiada, i to jak widać nie swoich - mówi. Celiński podejrzewa, że Czyżewski
      może być inspirowany przez rosyjskie służby specjalne."
      fakty.interia.pl/news?inf=603487
      • rosa91b Re: Zachowanie Celinskiego w komisji nabiera 17.03.05, 21:06
        Nie wiem czy do tych zeznań należy mieszać wywiad rosyjdki. Wystarczy
        zestawienie poczynań tego kauzyperdy Gertycha. Należy przypuszcać, że pojechał
        on do Niemiec żeby skłonic do właściwych zeznań człowieka za którym wysłano
        list gończy w zamian za jakieś korzyści. Przykłady z Kulczykiem i Dochnalem nie
        nasuwają chyba wątpliwości. Do tej pory myślałem, że prokuratura jest
        niesłusznie atakowana przez śledczych. Teraz to ucichło, ale okazuje się, że to
        panowie śledczy mają wydeptane specjalne ścieżki z prokuratorem Olejnikiem.
        Mechanizm strachu, jaki został uruchomiony przed wyborami czują najlepiej
        niektórzy dziennikarze, prokuratorzy i sędziowie. Co to za kraj, w którym z
        woli ludu rządzic zamierzają Kaczyńscy z Gertychem, a z boku czai się
        intelektualista Lepper.
        • klip-klap zeby SLD sie fajnie zylo 17.03.05, 21:35
          > Nie wiem czy do tych zeznań należy mieszać wywiad rosyjdki. Wystarczy
          > zestawienie poczynań tego kauzyperdy Gertycha. Należy przypuszcać, że pojechał
          > on do Niemiec żeby skłonic do właściwych zeznań człowieka za którym wysłano
          > list gończy w zamian za jakieś korzyści. Przykłady z Kulczykiem i Dochnalem nie
          >
          > nasuwają chyba wątpliwości. Do tej pory myślałem, że prokuratura jest
          > niesłusznie atakowana przez śledczych.

Ten niedobry Giertych! Powinien nigdzie nie jezdzic,nikogo nie namawiac,nie
          odslaniac dziwnych powiazan biznesowo-politycznych. Bylby chwalony jako zrodlo
          madrosci i umiaru. No i oczywiscie utulac usmiechem przesluchiwanych oraz nie
          zadawac im trudnych pytan. Czyli powinien sie nazywac...Celinski.
          • demokratus Celiński jest uczciwym człowiekiem. Plują na niego 17.03.05, 21:39
            ponieważ pragnie dyzertysyfikacji dostaw ropy co nie jest po myśli pachołkom
            Kremla. To prawdziwy Polak. I patriota.
            • klip-klap psy goncze i piknik 17.03.05, 21:47
              Teraz wszyscy tego pragna i goraco przed komisja obwieszczaja. Szkoda,ze w
              komisji siedzi tylko jeden rasowy pies gonczy czyli Giertych. To sa sprawy o
              kupe szmalu o pozycje i bezpieczenstwo Polski. Tu dzialania komisji powinny byc
              bezwzgledne pytania brutalne i dociekliwe do bolu. To nie sa zarty i show w tv
              tylko. Grzecznosci mozna sobie zostawic na piknik. Wiekszosc czlonkow komisji na
              to ostatnie sie wlasnie nadaje.
              • demokratus Giertych to przywódca łysych faszystów w Polsce 17.03.05, 21:50
                My, zwolennicy PO i PD mówimy mu stanowcze NIE dla zbijania kapitału
                politycznego na komisji, która psu na budę się nada!
                • klip-klap wy czerwoni 17.03.05, 21:53
                  Wy jak to wy,po staremu czyli w liczbie mnogiej.

Bardzo dobrze,ze Giertych zbija kapital polityczny na komisji,ma motywacje do
                  odkrywania nowych istotnych informacji. Ze reszta nie bardzo potrafi,ich
                  strata,widocznie Bozia talentu nie dala albo latali za cudze pieniadze i nie
                  chca zeby wyszlo.
                  • moki1 Re: wy czerwoni 17.03.05, 22:18
                    Bo on jest jeden ale w dwu osobach. Jedna popiera po druga pd. W ten sposob
                    wydej mu sie, ze jest go wiecej.
            • seawolfie Re: Celiński jest uczciwym człowiekiem. Plują na 18.03.05, 23:01
              czego pragnie? Dyzertysyfikacji? Jesteś pewien, że wiesz, o czym mówisz?

Co do Celińskiego, to jest to skończony abnegat i polityczna prostytutka. Czy
              prawdziwy Polak, nie wiem- w majtki ludziom nie zagladam. Może demokratus to
              sprawdzał?
    • zaem Re: Orlengate: Czyżewski zeznaje przez telemost 17.03.05, 20:36
      Kiedyś miałem szympansa. Był średniointeligentny. Kiedy miał do rozwiązania
      jakiś problem, badał dokładnie sprawę, wysłuchiwał WSZYSTKICH opinii i zeznań,
      konfrontował je ze sobą i po dokładnych porównaniach dochodził w końcu do
      jakichś wniosków. Kiedy słucham wypowiedzi, dokładnie przekonanych o swojej
      głębokiej wiedzy i nieomylności, niektórych posłów z komisji tej czy tamtej,
      odruchowo porównuję ich zachowanie do postępowania mojego szympansa - on
      naprawdę, jak na szympansa, był średniointeligentny. Mam jeszcze pewną
      wątpliwość, z którą nie mogę sobie poradzić - jak to się dzieje, że
      niefachowiec, po powołaniu do komisji staje się niekwestionowanym ekspertem
      najwyższej klasy w dowolnej dziedzinie - cud jakiś, czy zmieniają im geny??
      • pandada Re: Orlengate: Czyżewski zeznaje przez telemost 17.03.05, 21:50
        W tym kraju nic się nie dzieje, tylko komisje sejmowe nadają na kraj banialuki hochsztaplerów. L. Kaczyński bardziej wierzy łapówkarzowi Dochnalowi niż prezydentowi. Co Wieczerzak beknie to media podchwycą i tam, gdzie on przypuszcza mówią, że twierdzi - przekręcając całą sprawę PZU na konto SLD. Chociaż wszystkie dokumenty, a nawet Wieczerzak twierdzą, że cała odpowiedzialność jest po stronie Wąsacza, Buzka i Kameli.
        Giertych chce jeszcze komisji ds. "ataków na Radio Maryja", które co rusz oskarża kogoś o współpracę z SB lub okradanie Polski.
        Poza tym spokój. Nic się nie dzieje. Ludzie dostatnio żyją i uśmiechają się do siebie, spotkając się w nocy na ulicy. Wszyscy mają wspaniałą pracę - często "na swoim", bo tak najłatwiej. Politycy zatem mogą zajmować się sami sobą.
        • klip-klap Re: Orlengate: Czyżewski zeznaje przez telemost 17.03.05, 21:56
          > hochsztaplerów. L. Kaczyński bardziej wierzy łapówkarzowi Dochnalowi niż prezyd
          > entowi.

Trzeba byc dzieckiem by wierzyc Kwasowi. Jesli ktos nie pamieta klamstw o
          wyksztalceniu, to po wywiadzie u Olejnik nie powinien miec watpliwosci.
    • czterycztery Re: Orlengate: Czyżewski zeznaje przez telemost 17.03.05, 22:53
      "Opowieści Wieczerzaka", "wirtualne zeznania", toż to czysta manipulacja
    • debestofkropeczka Re: Orlengate: Czyżewski zeznaje przez telemost 17.03.05, 23:43
      Wiedzy brak, wyobrazni i umiejetnosci formulowania wlasnych opinii. Czytac
      dzieciaki, duzo czytac, nie tylko gw.
      Dzieki klip-klap, ze chociaz Ty...
    • slon16 8. 5 mld zl wyciekło i CO ??????????a nic 18.03.05, 21:00
      8.5 mld zł wyciekło do prywatnych kieszeni
      i co ????????
      Prezydent nic o tym nie wie ?
      Premier były i obecny nic o tym nie wie??
      Prokurator generalny nić o tym nie wie ?????????
      ale złapali gównarza na mojej ulicy i posadzili bo
      skradł z kiosku paczkę zyletek
      w takim państwie żyjemy
      i co tu Panowie i panie jeszcze udawadniać
      Wszyscy wiemy co jest grane i kto jest ograny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka