oszolom.z.radia.maryja 09.04.05, 22:45 jakie imię powinien przybrać nowy papież? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr7777 Re: Jan Paweł III czy Pius XIII? 09.04.05, 22:46 Oszołomowi niedwuznacznie marzy się odejście od Vaticanum II. I tu należy szukać związków z lefebryzmem, szanowny kropekuk (czy jakoś tak). Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Jan Paweł III czy Pius XIII? 09.04.05, 22:53 ja nie chcę odchodzić od KK tylko chciałbym by do niego wrócili ci co sie od KK odłączyli..co w tym złego? porozumienie już było pospisane tylko nazajutrz bez powodu abp Lefebrve bez powodu wycofał się z niego...nowy papież powinien tę sprawę uregulować i doprowadzić do powrotu bractwa św. Piusa X na łono KK Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Jan Paweł III czy Pius XIII? 09.04.05, 22:59 oszolom.z.radia.maryja napisał: > ja nie chcę odchodzić od KK tylko chciałbym by do niego wrócili ci co sie od KK > > odłączyli..co w tym złego? porozumienie już było pospisane tylko nazajutrz bez > powodu abp Lefebrve bez powodu wycofał się z niego...nowy papież powinien tę > sprawę uregulować i doprowadzić do powrotu bractwa św. Piusa X na łono KK Akurat w tej kwestii powtarzasz kłamstwa(zapewne nieświadomie) wymyślone przez modernistów, by zdyskredytować Bractwo i abpa Lefevbre. A prawda jest taka- Bractwo Św. Piusa X nigdy nie opuściło łona Kościoła Katolickiego, a abp Lefevbre nigdy nie kwestionował autorytetu Papieża! Polecam lekturę artykułu: www.piusx.org.pl/zw/14/14dasaw.html Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Jan Paweł III czy Pius XIII? 09.04.05, 23:00 Hm, z całą pewnością nowy papież nie przyjmie imienia "Piotr" (np. Piotr II) a to dlatego, że żaden nie może się równać z pierwszym papieżem ustanowionym przez samego Chrystusa. Możliwości -papież przełomu - Jan XXIV albo Leon XIV -papież kontynuacji - Jan Paweł III (i to jest chyba najpewniejsza opcja, zwłaszcza gdy będzie to ktoś z Europy) -papież wsteczny - Pius XIII, ale to mało prawdopodobne, bo imię "Pius" źle się kojarzy, ostatniemu biskupowi Rzymu, który przybrał to imię zarzuca się brak reakcji na Holocaust, choć nie do końca jest to prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Jan Paweł III czy Pius XIII? 09.04.05, 22:55 Zarówno Pius XII jak i Jan Paweł II byli wybitnym Papieżami w b. trudnych czasach(pontyfikat Piusa XII przypadł na okres II WŚ i początków zimnej wojny, zaś pontyfikat JPII na końcówkę zimnej wojny, ale także na ekspansję takich ideologii jak materialzim, hedonizm, konsumpcjonizm, amerykanizm, itd.) i obydwaj wywiązali się ze swoich obowiązków wzorowo(moim skormnym zdaniem). Więc w sumie jest mi obojętne czy nowy papież nawiąże do pontyfikatu kard. Pacelliego czy kard. Wojtyły. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Jan Paweł III czy Pius XIII? 09.04.05, 22:58 już Pius XII zaczął nieśmiało wprowadzać języki narodowe do liturgii eucharystycznej (przynajmniej czytania były w językach narodowych a nie tylko homilie).. Odpowiedz Link Zgłoś
jagnieszkaa Wiem, kto będzie nowym papieżem. 09.04.05, 23:07 Ale ujawnię to dopiero jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Wiem, kto będzie nowym papieżem. 10.04.05, 01:00 to jutro już nadeszlo... Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Tadek Iszy z siedziba w Toruniu 10.04.05, 01:40 nie podlizuj się... Odpowiedz Link Zgłoś
neceser [...] 10.04.05, 01:45 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
verbaveritatis URBAN IX 10.04.05, 01:55 www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TH/papieze.html URBAN IX !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: URBAN IX 10.04.05, 02:05 Urban VIII = Kaziuki w Wilnie! www.zwoje-scrolls.com/zwoje15/text19.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jagnieszkaa Jego imię papieskie jest jeszcze nieznane. 10.04.05, 08:30 Nowym papieżem zostanie Jego Eminencja Francisco Javier kardynał Errázuriz Ossa, 71-letni (urodzony 5 września 1933) arcybiskup metropolita Santiago de Chile, wykształcony we Fryburgu (Szwajcaria), purpurat od czterech lat. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Jego imię papieskie jest jeszcze nieznane. 10.04.05, 10:58 Kaziuki w Wilnie... TO JEST TO! Dyskusja o imieniu nowego papieza moze byc tylko zartobliwa. Jeszcze plebiscyt,konkurs,zaklady itp.? U nas wszystko mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Jan Paweł III czy Pius XIII? 14.04.05, 21:35 ja mam dwóch faworytów: 1. Ratzinger 2.JULIO TERRAZAS SANDOVAL z Boliwii - redemptorysta Odpowiedz Link Zgłoś