Dodaj do ulubionych

Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.01, 22:06
To jak to w końcu jest.Co moja wiara, o którą teoretycznie dba episkopat ma
wspólnego z polityką. Może w końcu biskupi wystartują w wyborach i będziemy
mieli jedną władzę. Bo jak dotychczas są dwie. Państwowa i kościelna. Polska i
watykańska.
Obserwuj wątek
    • Gość: eres Re: Biskupi nie chcą SLD. A powinni chcieć? IP: 212.244.106.* 11.09.01, 09:52
      Gość portalu: Janek napisał(a):

> To jak to w końcu jest.Co moja wiara, o którą teoretycznie dba episkopat ma
      > wspólnego z polityką. Może w końcu biskupi wystartują w wyborach i będziemy
      > mieli jedną władzę. Bo jak dotychczas są dwie. Państwowa i kościelna. Polska i
      > watykańska.

Natomiast kiedy to w czasach zaboru, czy w czasie okupacji hitlerowskiej właśnie
      Kościół i kler były ostoją dla patriotów, to zapewne pochwalasz. Zapomniałeś też
      niechybnie, że i w czasach peerelu, kiedy to większość społeczeństwa siedziała
      potulnie, jak mysz pod miotłą, właśnie kler nieustraszenie walczył o prawa
      obywatelskie, za co niejeden kapłan przypłacił pozbawieniem wolności (np. kard.
      Wyszyński), czy nawet oddał życie (np. ks. Popiełuszko).
      Rządy "cywilizowanych" komuchów już przerabialiśmy i tylko naiwni obiecują sobie
      powrót zasad "równych żołądków", czy też "czy się stoi, czy się leży..", a będzie
      jak poprzednio, kiedy to właśnie SLDowski rząd wprowadził okrutną ustawę o
      eksmisji za niepłacenie komornego, zasadę bezwzględnego wywalania na bruk nawet
      samotnych matek z kilkorgem dzieci.

• Gość: Luke Księża to aniołki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 10:14
        > Natomiast kiedy to w czasach zaboru, czy w czasie okupacji hitlerowskiej właśni
        > e
        > Kościół i kler były ostoją dla patriotów, to zapewne pochwalasz. Zapomniałeś te
        > ż
        > niechybnie, że i w czasach peerelu, kiedy to większość społeczeństwa siedziała
        > potulnie, jak mysz pod miotłą, właśnie kler nieustraszenie walczył o prawa
        > obywatelskie, za co niejeden kapłan przypłacił pozbawieniem wolności (np. kard.
        >
        > Wyszyński), czy nawet oddał życie (np. ks. Popiełuszko).

Zapominasz o tym, że to całe polskie społeczeństwo zachowywało tożsamość
        narodową, a Kościół tylko był przy tym. Kościołowi zależy tylko na budowaniu
        własnej potęgi i wpływów, niezależnie od narodu i państwa. Ich polityka
        jest ponadnarodowa i ponadpaństwowa. Za komuny akurat sporo zyskiwali od Państwa
        w zamian za współpracę (najwięcej wtedy wybudowali kościołów). Poza tym
        grali na dwa fronty- trochę współpracować z władzą (błogosławieństwo papieża
        dla wojska niemieckiego), trochę z ludem.

> Rządy "cywilizowanych" komuchów już przerabialiśmy i tylko naiwni obiecują sobi
        > e
        > powrót zasad "równych żołądków", czy też "czy się stoi, czy się leży..", a będz
        > ie
        > jak poprzednio, kiedy to właśnie SLDowski rząd wprowadził okrutną ustawę o
        > eksmisji za niepłacenie komornego, zasadę bezwzględnego wywalania na bruk nawet
        >
        > samotnych matek z kilkorgem dzieci.
        >

No to od czego są pałace biskupie i luksusowe rezydencje proposzczowskie? Czy nie
        słyszałeś o tym, jak biskupi wyeksmitowali z mieszkania przy Midowej samotną
        matkę z dziećm?
      • Gość: kler Re: Biskupi nie chcą SLD. A powinni chcieć? IP: *.wibro.agh.edu.pl 11.09.01, 10:27
        Czyżbyś nie wiedział, że jedyną rzecz o jaką kiedykolwiek walczył kler były, są i
        będą pieniądze i wpływy? Nie rozumiem ślepoty Polaków, sądzą Jaruzelskiego za
        paru górników i liżą d... klerowi pomimo, że wymordował przez wieki miliony.
        Gdzie wasz rozum?

Gość portalu: eres napisał(a):

> Gość portalu: Janek napisał(a):
        >
        > > To jak to w końcu jest.Co moja wiara, o którą teoretycznie dba episkopat m
        > a
        > > wspólnego z polityką. Może w końcu biskupi wystartują w wyborach i będziem
        > y
        > > mieli jedną władzę. Bo jak dotychczas są dwie. Państwowa i kościelna. Pols
        > ka i
        > > watykańska.
        >
        > Natomiast kiedy to w czasach zaboru, czy w czasie okupacji hitlerowskiej właśni
        > e
        > Kościół i kler były ostoją dla patriotów, to zapewne pochwalasz. Zapomniałeś te
        > ż
        > niechybnie, że i w czasach peerelu, kiedy to większość społeczeństwa siedziała
        > potulnie, jak mysz pod miotłą, właśnie kler nieustraszenie walczył o prawa
        > obywatelskie, za co niejeden kapłan przypłacił pozbawieniem wolności (np. kard.
        >
        > Wyszyński), czy nawet oddał życie (np. ks. Popiełuszko).
        > Rządy "cywilizowanych" komuchów już przerabialiśmy i tylko naiwni obiecują sobi
        > e
        > powrót zasad "równych żołądków", czy też "czy się stoi, czy się leży..", a będz
        > ie
        > jak poprzednio, kiedy to właśnie SLDowski rząd wprowadził okrutną ustawę o
        > eksmisji za niepłacenie komornego, zasadę bezwzględnego wywalania na bruk nawet
        >
        > samotnych matek z kilkorgem dzieci.
        >
        >

• Gość: Crotalus Re: Biskupi nie chcą SLD. A powinni chcieć? IP: 157.25.121.* 11.09.01, 12:07
          Gość portalu: kler napisał(a):

> Czyżbyś nie wiedział, że jedyną rzecz o jaką kiedykolwiek walczył kler były, są
          > i
          > będą pieniądze i wpływy? Nie rozumiem ślepoty Polaków, sądzą Jaruzelskiego za
          > paru górników i liżą d... klerowi pomimo, że wymordował przez wieki miliony.
          > Gdzie wasz rozum?

Ty na pewno nie wiesz gdzie jest twój.
        • Gość: Crotalus Re: Biskupi nie chcą SLD. A powinni chcieć? IP: 157.25.121.* 11.09.01, 12:09
          Czasem mi się wydaję, że jedni nadają swoją moralność innym. Ja kradnę to
          wszyscy kradną, ja oszukuję to wszyscy oszukują. To się tyczy tych co myślą, że
          cały KK jest taki.
          • Gość: anty Re: Biskupi nie chcą SLD. A powinni chcieć? IP: *.slupsk.tpnet.pl 11.09.01, 12:57
            Gość portalu: Crotalus napisał(a):

> Czasem mi się wydaję, że jedni nadają swoją moralność innym. Ja kradnę to
            > wszyscy kradną, ja oszukuję to wszyscy oszukują. To się tyczy tych co myślą, że
            >
            > cały KK jest taki.

Przykłady dwa. 1. Pogrzeb "Nikosia" - proboszcz z parafii Jelitkowo odmówił
            pogrzebu( znam Proboszcza osobiście b. porządny człowiek). 2. pogrzeb odbył się w
            katedrze Oliwskiej po interwencji biskupa Gocłowskiego ( mowiło się o ok 50.000
            zł). Problem w tym że rządzi opcja 2.
    • Gość: KAM Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 195.205.37.* 11.09.01, 10:21
      50% wyborców przy frekwencji (załóżmy) 40% to tylko 20%. Ludzi uprawnionych do
      głosowania jest też co najwyżej połowa społeczeństwa (reszta to dzieci). Tak
      więc pozostaje nam ok 10% - czyli poparcie dla SLD nie jest aż takie wysokie.

Takie są jednak uroki demokracji.

Nie lubię jak kościół za często ingeruje do polityki ale w takich sytuacjach -
      uważam, że jest to usprawiedliwione.

Pozdrawiam,
      • Gość: Venom Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 192.168.14.* / 192.168.14.* / *.121.135.227.host.de.colt.net 11.09.01, 15:19
        Gość portalu: KAM napisał(a):

> 50% wyborców przy frekwencji (załóżmy) 40% to tylko
        > 20%. Ludzi uprawnionych do głosowania jest też co
        > najwyżej połowa społeczeństwa (reszta to dzieci). Tak
        > więc pozostaje nam ok 10% - czyli poparcie dla SLD nie
        > jest aż takie wysokie.

Rzeczywiscie, ten caly elektorat SLD to chyba jakis
        margines spoleczenstwa... A co wyjdzie, jak do rownania
        podstawimy laczne poparcie dla AWSP+PiS+LRP ? Czy nie cos
        okolo 3% ? W tej liczbie nie pomieszcza sie nawet wszyscy
        czlonkowie kleru wraz z oficjalnymi i nieoficjalnymi
        rodzinami. Czyzby prawicowa ryba zepsula sie od glowy ?

> Takie są jednak uroki demokracji.
        >
        > Nie lubię jak kościół za często ingeruje do polityki
        > ale w takich sytuacjach - uważam, że jest to
        > usprawiedliwione.

W jakich sytuacjach ? Gdy narod nie zamierza przedluzac
        kontraktu z faworytami biskupow ? Ta sytuacja swiadczy
        raczej o tym, ze kler potrzebuje powaznej refleksji nad
        wlasna kondycja. Zamiast pouczac wiernych, biskupi
        powinni posluchac, co maja im do powiedzenia obywatele.

Kazdy i tak rozstrzygnie sam dla siebie te kwestie, czy
        gest hierarchii byl usprawiedliwiony, czy nie. Biskupi
        moga mowic, my mozemy ich nie sluchac. Ale wchodzac na
        arene polityki kosciol rezygnuje ze swojego specjalnego
        statusu. Angazujac sie tak mocno w sprawy tego swiata,
        kosciol trwoni swoj autorytet, ktory przeciez wynikac ma
        z pewnego dystansu wobec doczesnosci.

Kto jeszcze uwierzy, ze Episkopat troszczy sie wylacznie
        o transcendentny wymiar naszego bytu, skoro wlasnie teraz
        biskupi poswiecili tyle uwagi sprawom polityki ? Zreszta
        - nie mnie ich o tym ostrzegac. Skoro chca sie bawic w
        polityczne gierki, to dostana polityczne lanie. A kiedy
        znow zaczna swoj lament nad rzekoma dyskryminacja
        katolikow, niewielu znajda sluchaczy. Bo to nie bedzie
        dyskryminacja, tylko dola opozycji.
      • Gość: snajper Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: *.waw.cdp.pl 11.09.01, 16:42
        Gość portalu: KAM napisał(a):

> 50% wyborców przy frekwencji (załóżmy) 40% to tylko 20%. Ludzi uprawnionych do
        > głosowania jest też co najwyżej połowa społeczeństwa (reszta to dzieci). Tak
        > więc pozostaje nam ok 10% - czyli poparcie dla SLD nie jest aż takie wysokie.
        > Takie są jednak uroki demokracji.
        >
        > Nie lubię jak kościół za często ingeruje do polityki ale w takich sytuacjach -
        > uważam, że jest to usprawiedliwione.
        >
        > Pozdrawiam,

10% wyborców przy frekwencji (załóżmy) 40% to tylko 4%. Ludzi uprawnionych do
        głosowania jest też co najwyżej połowa społeczeństwa (reszta to dzieci). Tak
        więc pozostaje nam ok 2% - czyli poparcie dla AWSP, PiS, PSL, PO (niepotrzebne
        skreślić) jest tak naprawdę symboliczne.

• Gość: Galba Czyżbym coś przeoczył? Wybory już były? IP: *.users.skanska.se 11.09.01, 10:52
      Stwierdzenie, że 50% społeczeństwa chce SLD jest cokolwiek przedwczesne.
      Poczekajmy do 23 września 2001.
      • Gość: Janek Re: Czy sondaże kłamią? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.01, 12:02
        Opierałem się na dwu informacjach. Ostatnim sondażu OBOP-u i na liście
        biskupów, kory ma być odczytany na tydzień przed wyborami. Ale to nieważne.
        Zaskoczyła mnie filozofia Kalego, która z listu biskuow przebija. Lewica be, a
        prawica cacy. Dlaczego hierarchowie przez 4 lata po ojcowsku nie skarcili
        niektórych politykierów prawicowych za ewidentne naruszanie dekalogu? Być może
        dziś nie trzeba by było emitować listu. Moja opinia podkreślam nie dotyczy
        kościoła tylko przedstawicieli jego administracji. Nie sądzę, żeby ich apele
        miały wiele wspónego ze słowem bożym. Wygląda mi to na politykę. Mogę się mylić
        ale rzeczą ludzką jest błądzić. Pozdrawiam.
        • Gość: Galba Czy sondaże kłamią? - Nie, ale... IP: *.users.skanska.se 11.09.01, 12:40
          Nie, sondaże nie kłamią. Mimo to uważam, że z ogłaszaniem czyjegokolwiek
          zwycięstwa wypada wstrzymać się jeszcze te kilkanaście dni. Widziałem już wielu
          którzy uwierzyli w czyjąś prztyłaczającą przewagę by później obudzić się z ręką
          w nocniku.
          A co do listu biskupów: Oni mieli prawo napisać, Ty nie musisz słuchać. Proste!
          Prawda?
      • Gość: Ja Re: Czyżbym coś przeoczył? Wybory już były? IP: *.net.external.hp.com 20.09.01, 14:32
        Gość portalu: Galba napisał(a):

> Stwierdzenie, że 50% społeczeństwa chce SLD jest cokolwiek przedwczesne.
        > Poczekajmy do 23 września 2001.

Coz, nie sadze aby te dane roznily sie od tego co zobaczymy 23 wrzesnia...
    • Gość: kathy Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 195.117.174.* 11.09.01, 13:22

> mieli jedną władzę. Bo jak dotychczas są dwie. Państwowa i kościelna. Polska i
      > watykańska.

Oświadczam, że nie jestem, nie byłam, nigdy nie będę biskupem. Reprezentuje tylko
      siebie i moje poglądy są tylko moimi poglądami. Uważam, że > 50% społeczeństwa to
      ludzie bądź głupi, bądź zdezorientowani, bądź bez dostatecznej wiedzy, bądź
      obdarzeni złą wolą, itd, itd. Ale prawa wyborcze przysługują wszystkim
      pełnoletnim bez względu na ich wiedzę, umiejętność przewidywania, dobrą wolę
      itd...Takie mamy to nasze"przypadkowe społeczeństwo", takie są "uroki" demokracji.
      • Gość: edirokis Re: Fajniste zdanie!? IP: 212.244.68.* 11.09.01, 13:56
        Fajniste masz te swoje poglądy !!!!
        Wegług Ciebie ok. 10 mln Twoich współplemieńców to ludzie ograniczeni
        i nie powinni zabierać głosu.Co więc z nimi zrobić,odebrać prawo wyborcze
        a może zagazować.Ciekawe co by było gdyby Twoje dzieci wbrew Tobie miały
        inne zdanie(może lepsze) to czy wygonił bys je z domu?
        Rozumiem że masz swoje zdanie,ale uszanuj zdanie innych i nie obrazaj.
        • Gość: kathy Re: Fajniste zdanie!? IP: 195.117.174.* 11.09.01, 14:22
          Gość portalu: edirokis napisał(a):

> Fajniste masz te swoje poglądy !!!!
          > Wegług Ciebie ok. 10 mln Twoich współplemieńców to ludzie ograniczeni
          > i nie powinni zabierać głosu.Co więc z nimi zrobić,odebrać prawo wyborcze
          > a może zagazować.Ciekawe co by było gdyby Twoje dzieci wbrew Tobie miały
          > inne zdanie(może lepsze) to czy wygonił bys je z domu?
          > Rozumiem że masz swoje zdanie,ale uszanuj zdanie innych i nie obrazaj.

w którym miejscu sugerowałam podobne rozwiazania? Przeczytaj to co napisałam, nie
          to, co chciałeś odczytać.
          P.S.Sądzę, że liczby się zgadzają, ale wnioski jakie z tego płyną są tylko twoje.
      • Gość: edirokis Re: Fajniste zdanie!? IP: 212.244.68.* 11.09.01, 14:00
        Fajniste masz te swoje poglądy !!!!
        Wegług Ciebie ok. 10 mln Twoich współplemieńców to ludzie ograniczeni
        i nie powinni zabierać głosu.Co więc z nimi zrobić,odebrać prawo wyborcze
        a może zagazować.Ciekawe co by było gdyby Twoje dzieci wbrew Tobie miały
        inne zdanie(może lepsze) to czy wygonił bys je z domu?
        Rozumiem że masz swoje zdanie,ale uszanuj zdanie innych i nie obrażaj.
        Pozdrawiam E.
      • Gość: snajper Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: *.waw.cdp.pl 11.09.01, 16:57
        Gość portalu: kathy napisał(a):

> Oświadczam, że nie jestem, nie byłam, nigdy nie będę biskupem. Reprezentuje tyl
        > ko siebie i moje poglądy są tylko moimi poglądami. Uważam, że > 50% społeczeńst
        > wa to ludzie bądź głupi, bądź zdezorientowani, bądź bez dostatecznej wiedzy,
        > bądź obdarzeni złą wolą, itd, itd. Ale prawa wyborcze przysługują wszystkim
        > pełnoletnim bez względu na ich wiedzę, umiejętność przewidywania, dobrą wolę
        > itd...Takie mamy to nasze"przypadkowe społeczeństwo", takie są "uroki" demokrac
        > ji.

Niestety masz rację. Gdyby nie te 50% społeczeństwa, gdyby nie ludzie bądź głupi,
        bądź zdezorientowani, bądź bez dostatecznej wiedzy, bądź obdarzeni złą wolą, itd,
        itd. to SLD miało by pewnie 80% poparcie. A tak, około 50% społeczeństwa marnuje
        swe głosy oddając je na jakieś LPRy czy inne twory.
        • Gość: kathy Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 195.117.174.* 12.09.01, 09:04
          Gość portalu: snajper napisał(a):

> Gość portalu: kathy napisał(a):
          >
          > > Oświadczam, że nie jestem, nie byłam, nigdy nie będę biskupem. Reprezentuj
          > e tyl
          > > ko siebie i moje poglądy są tylko moimi poglądami. Uważam, że > 50% spo
          > łeczeńst
          > > wa to ludzie bądź głupi, bądź zdezorientowani, bądź bez dostatecznej wiedz
          > y,
          > > bądź obdarzeni złą wolą, itd, itd. Ale prawa wyborcze przysługują wszystki
          > m
          > > pełnoletnim bez względu na ich wiedzę, umiejętność przewidywania, dobrą wo
          > lę
          > > itd...Takie mamy to nasze"przypadkowe społeczeństwo", takie są "uroki" dem
          > okrac
          > > ji.
          >
          > Niestety masz rację. Gdyby nie te 50% społeczeństwa, gdyby nie ludzie bądź głup
          > i,
          > bądź zdezorientowani, bądź bez dostatecznej wiedzy, bądź obdarzeni złą wolą, it
          > d,
          > itd. to SLD miało by pewnie 80% poparcie. A tak, około 50% społeczeństwa marnuj
          > e
          > swe głosy oddając je na jakieś LPRy czy inne twory.

W minionej (?) epoce protoplaści SLD mieli poparcieᢚ%...
          Wolę "inne twory"
          • Gość: Green Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 195.116.214.* 12.09.01, 10:07
            Taaaa, jak idą głosować na prawice to są madrzy, jak na lewice to są
            pozbawionymi mózgów degeneratami. Oryginalne podejscie. Zwlaszcza ze spora
            czesc tych co za tydzien zagłosują na SLD-UP głosowała uprzednio na
            wskazywanych przez kościółek uczciwych i kompetentnych patriotów.
            • Gość: kathy Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 195.117.174.* 12.09.01, 10:48
              Gość portalu: Green napisał(a):

> Taaaa, jak idą głosować na prawice to są madrzy, jak na lewice to są
              > pozbawionymi mózgów degeneratami. Oryginalne podejscie.

Nie silę się na oryginalność. Po prostu nie spodziewam się NICZEGO dobrego ze
              strony SLD.

Zwlaszcza ze spora
              > czesc tych co za tydzien zagłosują na SLD-UP głosowała uprzednio na
              > wskazywanych przez kościółek uczciwych i kompetentnych patriotów.

Może...ale to ICH sprawa. A moja głosować przeciw SLD, nie z powodów religijnych,
              ale może uważasz, że p. Miller przeszedł głęboką przemianę duchową, od czasu
              PZPR? Bo ja nie.
              • Gość: Green Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 195.116.214.* 12.09.01, 13:37
                A moge zapytać na kogo w takim razie masz zamiar glosowac? bo o ile sie znam na
                medycynie to ordynacja niedopuszcza glosowania przeciw... na kogos musisz dać
                kreske.
              • Gość: Green Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 195.116.214.* 12.09.01, 13:37
                A moge zapytać na kogo w takim razie masz zamiar glosowac? bo o ile sie znam na
                medycynie to ordynacja niedopuszcza glosowania przeciw... na kogos musisz dać
                kreske.
                • Gość: kathy Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 195.117.174.* 12.09.01, 14:32
                  Gość portalu: Green napisał(a):

> A moge zapytać na kogo w takim razie masz zamiar glosowac?

możesz,możesz,ale ja nie muszę odpowiedzieć

bo o ile sie znam na
                  >
                  > medycynie
                  a co medycyna ma z tym wspólnego???

to ordynacja niedopuszcza glosowania przeciw... na kogos musisz dać
                  > kreske.
                  chyba na PiS
    • Gość: Janek Re: Apolityczność kościoła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.01, 19:36
      Jeżeli miałem jakieś złudzenia, że kościół zachowa "apoltyczną" postawę w
      nadchodzących wyborach to ich nie mam. Przeczytałem artykuł GW o konferencji w
      Tarnowskich Górach. Jak promowano kandydata na senatora z Ligi Rodzin
      katolickich i dlaczego wystąpił biskup gliwicki Jan Wieczorek. Ciekawy jestem
      tylko jednego. Co będzie z księdzem wikarym Krzysztofem Rusinem z Zabrza
      Biskupic, który wystąpił z protestem przeciw złamaniu zasady apoltyczności
      kościoła. Podziwiam jego odwagę. Pozdrawiam.
    • Gość: JK Nie wiem w co wierzysz IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 22:07
      Jeśli w Leszka Milera to sie dobrze wypowiadasz, tzn. po jego myśli. A wiara o
      tyle ma coś wspólnego z polityką, że nie może głosować np.: wierzący na partię
      walczącą z wierzącymi i wiarą. Chyba, że jest samobójcą bez instynktu
      samozachowawczego. Jak SLD jest np.: za przerywaniem ciąży, tzw. małżeństwami
      homosdeksualnymi i złośliwie mówiąc za przyjaźnią polsko-zdradziecką to
      wierzący wcale nie musza tego popierać. Wystarczy jak popierają się ci co
      pozakładali spółki nomenklaturowe, ustawili sie w radach nadzorczych banków i
      innych "ciałach" zarządczych. A emeryci i renciści niech nie licza na czerwoną
      szarańczę. Nic 45 lat komuny ich nie nauczyło ? A może na stare lata skleroza
      męczy ?
      • Gość: Janek Re: Nie wiem w co wierzysz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.01, 00:38
        Czy słudzy boży są nieomylni? Czy tylko oni kościół stanowią ? Wiary do
        polityki nie mieszajmy. Pozdrawiam.
        • Gość: JK Własnie dlatego IP: 217.153.50.* 17.09.01, 15:08
          Właśnie dlatego, że kościół to nie tylko duchowni, nie da się tak na 100%
          oddzielić polityki od kościoła. Tak patrząc kościół (czyli wierni) idzie i do
          świątyni i do urny wyborczej. I ten kościół ma prawo powiedzieć to mi się
          podoba a to nie. No jak ? Przecież jest demokracja, tolerancja. Mają wierzący
          popierać przerywanie ciąży, "małżeństwa" jednopłciowe i inne wybryki natury ? A
          niby dlaczego ? Myślę, że mogą głosowac zgodnie ze swoim sumieniem. Nawet
          powinni.
      • Gość: lewicowa Re: Nie wiem w co wierzysz IP: 213.77.30.* 18.09.01, 15:12
        Gość portalu: JK napisał(a):

> Jeśli w Leszka Milera to sie dobrze wypowiadasz, tzn. po jego myśli. A wiara o
        > tyle ma coś wspólnego z polityką, że nie może głosować np.: wierzący na partię
        >
        > walczącą z wierzącymi i wiarą. Chyba, że jest samobójcą bez instynktu
        > samozachowawczego. Jak SLD jest np.: za przerywaniem ciąży, tzw. małżeństwami
        > homosdeksualnymi i złośliwie mówiąc za przyjaźnią polsko-zdradziecką to
        > wierzący wcale nie musza tego popierać. Wystarczy jak popierają się ci co
        > pozakładali spółki nomenklaturowe, ustawili sie w radach nadzorczych banków i
        > innych "ciałach" zarządczych. A emeryci i renciści niech nie licza na czerwoną
        > szarańczę. Nic 45 lat komuny ich nie nauczyło ? A może na stare lata skleroza
        > męczy ?

Mnie skleroza nie męczy i daleko mi do starości. Jestem wierząca i zawsze głosuję
        na lewicę, na LEWICĘ, powtarzam, a nie na komunistów, bo bliższa jest mi
        ideologia , która ma na celu dobro ogółu, a nie jednostki. Na pewno wielu z Was
        się oburzy, więc od razu uprzedzam - nie podnoszę rękawicy, bo mi się nie chce.
        • Gość: Libertyn Do lewicowa IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 15:34
          Pieknie i madrze powiedziane.
        • Gość: JK Jesteś lewa czyli śmieszna IP: 217.153.50.* 18.09.01, 16:36
          Nie podnosisz rękawicy bo nie masz atgumeentów. A to "nie chce mi się" dowodzi
          ociężałości. Wiadomo jakiej ?
          • Gość: Venom Re: Jesteś prawy czyli kto ? IP: 172.24.102.* / 192.168.14.* / *.121.135.226.host.de.colt.net 19.09.01, 14:15
            > Gość portalu: JK napisał(a):
            >
            > Nie podnosisz rękawicy bo nie masz atgumeentów. A to
            > "nie chce mi się" dowodzi ociężałości. Wiadomo jakiej ?

To zaiste celna uwaga. Ktoz nie dalby sie pokroic nawet
            za malutki sparring polemiczny z takim mozgowcem jak JK ?
            Tylko osoba wiadomo jak ociezala. Kudy jej do tego
            posiadacza WSZYSTKICH argumentow, tego Czlowieka Ktory
            Pewnego Dnia Zjadl Na Obiad Wszystkie Rozumy ?

JK, jestes tak bardzo prawy, ze sam to juz wystarcza za
            powod aby nie podnosci niczyjej rekawicy, kiedy krecisz
            sie w pobilzu. Jestes prawy, czyli agresywny prostaczek,
            ktory jednej polowy rozsadnych argumentow nie rozumie , a
            druga ma z klamstwa.

• Gość: Ja Re: Jesteś lewa czyli śmieszna IP: *.net.external.hp.com 20.09.01, 14:41
            Nie... po prostu czasem sie nie chce rozmawiac z zacietrzewialymi fanatykami.
    • Gość: ,., ruska arytmetyka :50 % z 50% to wg Janka 50% społeczeństwa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.01, 07:16
      bo około 50 % społeczeństwa na razie deklaruje pójście do urn
      a tak na marginesie: ciekawe skąd zaczerpnąłeś te cytaty o dwóch Polskach- toż to
      końcówka lat 40 tych.

goość portalu: Janek napisał(a):

> watykańska.

• Gość: Janek Re: ruska arytmetyka :50 % z 50% to wg Janka 50% społeczeństwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.01, 19:04
        Oj Przecinku. Dawno nie miałem przyjemności z Tobą podyskutować, bo jak zwykle
        coś za bardzo Cię wycinają. Ale do rzeczy. Co było pod koniec lat 40-stych to
        wiem z historii. Wiem o prześladowaniach kościoła. O mordach bezpieki i o całej
        masie innych niegodziwości. Najgorsze, że robili to Polacy Polakom w imię
        interesów innego kraju. Ale historia ma nas uczyć jak nie popełniać błędów w
        przeszłości. Od 12 lat żyjemy w innym kraju. Ale kołomyja trwa. Nic nie idzie
        ku lepszemu. Bieda się pogłebia. Masz 3 mln. bezrobotnych. To z rodzinami 12
        mln, osób żyjących w nędzy. Prawie 6o% społeczeństwa żyje na poziomie minimum
        społecznego. Myślisz, że to zwolennicy styropianu i TKM. Nie wiem jaki % ludzi
        weźmie udział w wyborach? Ale im większy udział tym lepsze notowania SLD. To po
        pierwsze. Po drugie hierarchia kościelna podlega Watykanowi czy nie? Dlaczego
        jest konkordat? Jeżeli więc biskupi nawołują do głosowania na tak czy nie to
        tak jak by to robi rzecznik Watykanu. Mogą głosić swoje poglądy jako osoby
        prywatne. Z tym się zgadzam. Ale to nie w kościółach i w środkach masowego
        przekazu. To tyle pozdrawiam.
        • Gość: ,., Re: ruska arytmetyka :50 % z 50% to wg Janka 50% społeczeństwa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 07:24

> Oj Przecinku. Dawno nie miałem przyjemności z Tobą podyskutować, bo jak zwykle
          > coś za bardzo Cię wycinają. Ale do rzeczy. Co było pod koniec lat 40-stych to
          > wiem z historii. Wiem o prześladowaniach kościoła. O mordach bezpieki i o całej
          >
          > masie innych niegodziwości. Najgorsze, że robili to Polacy Polakom w imię
          > interesów innego kraju. Ale historia ma nas uczyć jak nie popełniać błędów w
          > przeszłości. Od 12 lat żyjemy w innym kraju. Ale kołomyja trwa. Nic nie idzie
          > ku lepszemu. Bieda się pogłebia. Masz 3 mln. bezrobotnych. To z rodzinami 12
          > mln, osób żyjących w nędzy. Prawie 6o% społeczeństwa żyje na poziomie minimum
          > społecznego. Myślisz, że to zwolennicy styropianu i TKM. Nie wiem jaki % ludzi
          > weźmie udział w wyborach? Ale im większy udział tym lepsze notowania SLD. To po
          >
          > pierwsze. Po drugie hierarchia kościelna podlega Watykanowi czy nie? Dlaczego
          > jest konkordat? Jeżeli więc biskupi nawołują do głosowania na tak czy nie to
          > tak jak by to robi rzecznik Watykanu. Mogą głosić swoje poglądy jako osoby
          > prywatne. Z tym się zgadzam. Ale to nie w kościółach i w środkach masowego
          > przekazu. To tyle pozdrawiam.

pewnie naczytałeś sie bajek z gazety wybiórczej i pleciesz trzy po trzy.
          księżom nikt jeszcze obywatelstwa polskiego nie zabrał i jako obywatele polscy
          mają prawo do głoszenia swoich poglądów wszędzie. A ty chcesz decydować kto może
          głosić swe poglądy i gdzie. Pachnie to niestety rasizmem.
          A co do wycinania to te głupie jasie i inne nawiedzone durnie próbują mnie
          ingorować, hihi , ale to mi nie przeszkadza. Od tej hołoty nic normalny człowiek
          sie nie nauczy.
          a bieda dopiero będzie sie pogłębiać po dojściu byłych niby "komunistów" do
          władzy.
          z wyrazami wspólczucia
          hihi!

• Gość: Janek Re: Oco chodzi w tym bałaganie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.01, 01:11
            Przecinku. Zgodnie z Twoją teorią listy kandydatów powinny być pełne nazwisk
            ludzi kościoła. Każdy obywatel polski ma czynne i bierne prawo wyborcze
            /ograniczenia to wiek, niekaralnośc itd/. To czemu wg Ciebie biskupi nie
            kandydują do senatu na przykład. Wiedza, wiek, szacunek. Same najlepsze cechy.
            • Gość: ,., pomieszanie z poplątaniem IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.01, 08:29

dlaczego? o to trzeba zapytać Biskupów
              a prawa wyborczego nikt imnie odebrał nawet ostatnia postkomunistyczna konstytucja
              z powazaniem ,.,

> Przecinku. Zgodnie z Twoją teorią listy kandydatów powinny być pełne nazwisk
              > ludzi kościoła. Każdy obywatel polski ma czynne i bierne prawo wyborcze
              > /ograniczenia to wiek, niekaralnośc itd/. To czemu wg Ciebie biskupi nie
              > kandydują do senatu na przykład. Wiedza, wiek, szacunek. Same najlepsze cechy.

• Gość: zzz Re: ruska arytmetyka :50 % z 50% to wg Janka 50% społeczeństwa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.01, 13:44
        Gość portalu: ,., napisał(a):

> bo około 50 % społeczeństwa na razie deklaruje pójście do urn

• Gość: Tom Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: 213.77.14.* 18.09.01, 08:57
      Biskupi mają prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących przyszłości Polski,
      czy wam się podoba, czy nie - "towarzysze".
      Inna sprawa to ciekawe zjawisko - jak patrzę na emerytowanych towarzyszy,
      sbeków (betonowy elektorat bPZPR - dawny "aktyw") siedzących w pierwszych
      ławkach w kościele - jakieś totalne pomylenie (zabezpieczają się na dwa
      fronty?). A może oni są sterroryzowani przez aktualny aktyw SLD-owski do
      głosowania na "towarzyszy" - "bo odbiorą wam emeryturę" ?
      Naprawdę nie potrafię tego zrozumieć...
      • Gość: zdzicha Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: *.acn.waw.pl 19.09.01, 08:50
        Gość portalu: Tom napisał(a):

> Biskupi mają prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących przyszłości Polski,
        > czy wam się podoba, czy nie - "towarzysze".

W tym rzecz, ze Kosciol na mocy, jak mi sie zdaje, konkordatu, jest apolityczny
        i nie ma prawa sie wypowiadac o wyborach.
        • Gość: snajper Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: *.waw.cdp.pl 19.09.01, 11:49
          Gość portalu: zdzicha napisał(a):

> W tym rzecz, ze Kosciol na mocy, jak mi sie zdaje, konkordatu, jest apolityczny
          > i nie ma prawa sie wypowiadac o wyborach.

Kościół, czyli także wszyscy wierni, ma prawo zabierać głos we wszystkich
          sprawach, a więc także w sprawach wyborów. Nie chcesz chyba, aby ktoś (biskup,
          ksiądz, organista, katolik) był pozbawiony prawa wypowiadania swoich myśli ?

• Gość: ,., czyżby z Zdzicha była rasistką ? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.01, 13:45
          Gość portalu: zdzicha napisał(a):

> Gość portalu: Tom napisał(a):
          >
          > > Biskupi mają prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących przyszłości Pols
          > ki,
          > > czy wam się podoba, czy nie - "towarzysze".
          >
          > W tym rzecz, ze Kosciol na mocy, jak mi sie zdaje, konkordatu, jest apolityczny
          >
          > i nie ma prawa sie wypowiadac o wyborach.

• Gość: Ja Re: Biskupi nie chcą Sld, a 50 % społeczeństwa chce IP: *.net.external.hp.com 20.09.01, 14:30
      Coz, dzisiejszy kler nie ma wiele wspolnego z niesieniem pomocy innym i
      szerzeniem dobra wsrod ludzi. Dzisiejszy kler to cholerni zlodzieje, grube
      nadete, pelne hipokryzji karykatury prawdziwych ksiezy.

Oczywiscie nie wszyscy, na szczescie. Znam dwoch ksiezy, ktorzy sa absolutnym
      przeciwienstwem tego co napisalem powyzej. Mam nadzieje, ze takich jest
      wiecej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka