Dodaj do ulubionych

10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg Powsz

09.06.05, 14:43
Ojciec Święty Jan Paweł II w liście do Jerzego Turowicza - ówczesnego
redaktora naczelnego "Tygodnika Powszechnego", z 5 kwietnia 1995 roku napisał
m.in.: "Rok 1989 przyniósł w Polsce głębokie zmiany związane z upadkiem
systemu komunistycznego. Odzyskanie wolności zbiegło się paradoksalnie ze
wzmożonym atakiem sił lewicy laickiej i ugrupowań liberalnych na Kościół, na
Episkopat, a także na Papieża. Wyczułem to zwłaszcza w kontekście moich
ostatnich odwiedzin w Polsce w roku 1991. Chodziło o to, ażeby zatrzeć w
pamięci społeczeństwa to, czym Kościół był w życiu Narodu na przestrzeni
minionych lat. Mnożyły się oskarżenia czy pomówienia o klerykalizm, o rzekomą
chęć rządzenia Polską ze strony Kościoła czy też o hamowanie emancypacji
politycznej polskiego społeczeństwa. Pan daruje, jeżeli powiem, iż
oddziaływanie tych wpływów odczuwało się jakoś także w 'Tygodniku
Powszechnym'. W tym trudnym momencie Kościół w 'Tygodniku' nie znalazł,
niestety, takiego wsparcia i obrony, jakiego miał poniekąd prawo
oczekiwać, 'nie czuł się dość miłowany' - jak kiedyś powiedziałem".

- komentarz jest tu zbyteczny
Obserwuj wątek
    • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 14:49
      komentarz jest jak najbardziej potrzebny - biały papa dbał o interesy swojej
      ojczyzny (mam na myśli watykan), interes polski mial w głębokim poważaniu i
      stąd wziął się właśnie konkordat.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 14:51
        wiesz co...wyjdź lepiej za dzrwi i zobacz czy cię tam nie ma...
        • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 14:57
          przecież prawdę napisałem. wiem, że dla ciebie zbyt trudną ale może kiedyś
          zrozumiesz czyją racją stanu bóg polaków się kierował.
      • mmkkll Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 14:52
        Komentarz do twojego komentarza jest zbyteczny :))).
      • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 14:59
        Ale jak się Twój komentarz ma do post Oszołoma? Swoją drogą wyjątkowo absurdalnego postu.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:01
          absurdalny? a to w jakim sensie? przecież to list otwarty Jana Pawła II dop
          Tygodnika Powszechnego to jest fakt którego nikt nie neguje z pracownikami
          tegoż tygodnika włącznie
          • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:06
            Oczywiście że nie neguje, ale pisanie o rocznicy napisania tego listu to jakaś bzdura nieziemska jest.
            • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:16
              rocznica trochę naciągana (bo to było 5 kwietnia) a przecież w tym czasie w br
              przeżywaliśmy wielką żałobę narodową po stracie naszego papieża... to nie był
              czas ani miejsce by o takich rzeczach pisać wtedy
              • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:20
                Ale wyjaśnij mi (chyba nie jestem dziś w humorze do takich dyskusji, ale cóż), po co to przypominasz?
                • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:25
                  bo ludzie TP uważają się za ludzi najbliżych Janowi Pawłowi II ..taki Pieronek
                  mieni się być jego najbliżym przyjacielem...a przeciez był tylko jednym z wielu
                  jego studentów niegdyś..owszem pracował naet u niego w kancelarii przez krótki
                  czas ale widać nie spisał się skoro Wojtyła wolał Dziwisza od Pieronka
                  • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:34
                    A jednak są zapisy jego dyskusji z JPII. Całkiem długich nawiasem mówiuąc. Książka taka wyszła. Nie wiem co zadecydowało o drogach tych ludzi i cszczerze mówiąc niewiele mnie to obchodzi. Nie podoba mi się walka o to kto jest spadkobiercą JPII. To niesmaczne. Oczywiście zaraz rzucisz mi że zaczęło środowisko TP. Nie wiem kto zaczął i niewiele mnie to obchodzi. Dajże temu spokój. Jakie to ma znaczenie? Papież pisał. Jego słowa nie przepadną. Słowa piszących w TP i ich oponentów również. Po co szukać wrogów. Znajdźże to co Ci odpowiada w nauczaniu jednych i drugich itego się trzymaj skoro taka jest twoja wola. Nie narzucaj swoich opinii innym. Bo przecież trudno nazwać ten wątek próbą nawiązania dyskusji.
                    • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:50
                      papież pisał do TP bo innych pism katolickich wtedy nie było..komuna je
                      zlikwidowała
                      • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:53
                        Pardon... a o czym Ty teraz mówisz?
                        PS
                        A co z "W drodze" i "Więzią"? Coś mi się kręci że wychodziły... ale to bardzo niepewna myśl.
        • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:05
          niw widzisz o co martwił się wojtyła? o malejący wpływ kościoła na polską
          rzeczywistość. o czyją rację stanu więc dbał? czyżnie watykanu?
          • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:07
            A czy nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że zbawienie jest najistotniejsze dla katolika? A malejąca rola kościoła sugeruje że dzieje się coś złego.. Niestety niektórzy ludzie myślą że wszyscy tylko o kasi i władzy myślą. Smutne:/
            • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:11
              walka o władzę i kasę to akurat domena kk. zbawienie? czyż nie czyny o tym
              decydują? z listu wojtyły przebija obawa o wpływy kk a nie o zbawienie
              owieczek. to akurat papieże mają w dupie.
              • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:14
                Na tyle Cię stać?
                • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:15
                  a ciebie na więcej? nie udawaj, że kościołowi chodzi o coś więcej niż o wpływy
                  i łączącą sięz tym władzę i kasę.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:17
                    kościołowi chodzi przede wszystkim o zbawienie człowieka i o szerzenie Dobrej
                    Nowiny
                    • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:20
                      tak. na przestrzeni wieków widzieliśmy jak to wygląda. kk zabił więcej ludzi
                      niżkomniści. faktem jest, że miał na to więcej czasu.
                      • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:22
                        KK zabił? Ciekawe. Wskaż mi przykłady tych księży mordującyc miliony ludzi. No wal.
                        • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:31
                          przykład pierwszy z brzegu: torquemada
                          • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:36
                            1 ksiądz. Podaj ilość ofiar (tylko obiektywnie, podaj dane z różnych źródeł)
                            Dalej? Nie przypuszczam by zabił miliony osób. Na dodatek żył dość dawno temu.
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:26
                        to kłamstow od wieków powtarzane przez wrogów kościoła
                  • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:19
                    Bardzo mi przykro że tak uważasz. Niestety wiem doskonale że nic co napiszę nie przekona Cię że jest innaczej.
                    • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:21
                      nie powinno być ci przykro. warto by było abyś otworzył oczy i zobaczył jak ta
                      instytucja pasożytuje na naszym państwie.
                      • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:23
                        Mógłbym napisać coś w podobnym stylu do Ciebie. Tyle że tego nie zrobię bo nie mam ochoty wchodzić w dyskusję typu "Ty nie masz racji, bo ja ją mam".
                        • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:25
                          może po prostu brak ci argumentów?
                          • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:28
                            twoje arugenty moznao kant d roztrzaskac...kupa krzyku i bluzgów i zero treści
                            • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:30
                              za to twoj post wprost kipi od treści i argumentacji. won, faszysto!
                          • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:29
                            PRzyjżyj się na to drzewko. Mamy rozmowę:
                            jest tak
                            nie jest
                            jest
                            nie jest

Czytasz sobie książki i artykuły wygrzebujące to co najgorsze w historii KK ( było niestety tego nieco), ale omijające to co dobre. Ja nie czytam artykułów o treści przeciwnej. Zapewne jesteś w stanie zalać mnie dowodami że masz rację. Zdaję sobie z tego sprawę i w dyskusję wchodzić nie zamierzam.
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:27
                        znam wiele innych istytucji które naprawdę żerują na naszym panstwie...ot taki
                        ZUS...
                        • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:29
                          > znam wiele innych istytucji które naprawdę żerują na naszym panstwie...ot
                          taki
                          > ZUS...

zgadzam się z tobą. powinno się zlikwidować zus, kk i wiele innych
                          pasożytniczych instytucji.
                          • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:37
                            ZUS to chyba akurat porządnej reformy potrzebuje, nie likwidacji;)
                            • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:39
                              widzę, że kolega socjalistą jest?
                              • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:41
                                Hmmmm... nie wiem. Uważam się za centrystę, ale mogę się mylić:) Nie widzę różnicy czy zajmuje się tym państwo czy prywatny fundusz, dopóki funkcjonują poprawnie.
                                • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:55
                                  jeśli 'nie widzisz różnicy' to ja nie mam wątpliwości gdzie cię przypisać.
                                  • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:58
                                    Tak, wiem. Samoregulujący się wolny rynek. Ciekawe czy w takim przypadku byłaby pewność że uniknie się monopoli:)
                                    • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 16:04
                                      uokik to potrzebna instytucja.
                                      • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 16:06
                                        Ale jednocześnie regulacja;) Wychodzę z założenia że żadna skrajność (poza skrajnie smacznymi lodami może;)) nie jest dobra.
                                        • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 16:08
                                          :-)) a propos - idę jeść. a potem wracam popatrzeć jak oszoł się kompromituje.
                                          pozdrawiam i do 'usłyszenia'
                                          • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 16:10
                                            Ano do...
                                            Smacznego
                                          • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 22:53
                                            sam zęś sie skompromitował próbując przekręcać i wypaczać sens moich wypowiedzi
                            • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:40
                              cieszę się bardzo, że nie poddałeś w wątpliwość potrzeby likwidacji kk. robisz
                              postępy ;-))
                              • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:41
                                kolega zapomniał to zrobić przez zwykłe roztargnienie
                                • humbak Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:44
                                  No! Proszę mi tu prawa do wypowiadania się nie odbierać, bo psami poszczuję!:)
                                  Nie neguję bo nie widzę potrzeby. Chyba widać z przebiegu dyskusji jaki mam stosunek do tego typu postulatów.
                                  • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:45
                                    no nareszcie ;-))
                                • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:45
                                  a ty co się za innych wypowadasz? humbak sam sobie o tym przypomni, nie
                                  potrzebuje twojej wątpliwej jakości pomocy.
                          • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:38
                            ty jadąc na KK robisz to z czytej nienawiści z ideologicznego zacietrzewienia
                            bez racjonalnych podstaw bo tak cię chyba wychowano...za wszelkie nieszczęścia
                            jakie nawiedzają nasz kraj ty winą za nie obarczasz KK...dziwisz się antysemitą
                            którzy za całe zło tego świata obarczają Żydów a sama postępujesz nic nie
                            lepiej , różnica jest minimalna u ciebie dyżurnego wroga KKK zastąpił Zydów ot
                            co!
                            • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:43
                              spokojnie oszołomku, nie unoś się. ja po prostu nie lubię pasożytów. obojętnie
                              czy przystrojonych w czerwone czy czarne piórka. i nie dorabiam do tego żadnej
                              ideologii, po prostu nie lubię utrzymywać darmozjadów. ty też jesteś pasożytem,
                              który za pieniądze podatników aktywnie działa na forum w godzinach pracy
                              (przestałeś to robić tydzień temu gdy udowodniła ci to 'porannakawa'). nie
                              dość, że masz faszystowskie poglądy to jeszcze jesteś złodziejem.
                              • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:45
                                a ty kim jesteś że masz czelność wystawiac innym cenzurki moralności? wątpliwej
                                jakosći zresztą...
                                • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:46
                                  że twoja moralność jest 'wątpliwej jakości' to nie musisz podkreślać. dobrze o
                                  tym wiem.
                                  • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:48
                                    i znów ten twój wtórny analfabetyzm... jakie ty szkoły kończyłaś?
                                    • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:52
                                      chyba lepsze niż ty. ja np. rozpoznaję płeć rozmówcy (przy twoim nicku można
                                      przeczytać 'napisał'). w przeciwieństwie do ciebie. i kto tu jest wtórnym
                                      analfabetą?
                                      • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:56
                                        no to jestes facetem tak..jak uyzwasy bezpłciowego nicku to sie nie dziw ye nie
                                        jestem odroznic twojej płci
                                        • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 15:58
                                          a to dobre. gdzie tu bezpłciowość? i co za problem z odróżnieniem 'napisał'
                                          od 'napisała'?
                                          • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 16:00
                                            > a to dobre. gdzie tu bezpłciowość? i co za problem z odróżnieniem 'napisał'
                                            > od 'napisała'?

przepraszam, nie powinienem brać cię swoja miarą. dla ciebie to faktycznie może
                                            być problem.
                                            • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 16:03
                                              dla mnie wsyelkie imiona konczace sie na a uwazam za imiona zenskie
                                              • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 16:06
                                                nick to nie jest imię. nie zagaduj własnej nieudolności, cymbałku.

a nick 'wojtyla'? też bezpłciowy? przecież kończy się na 'a'??
                                                • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 16:08
                                                  to jest nazwisko..jesli ktos tego nicku uzywa popełnia naduzycie
                                                  • deltalima Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 16:10
                                                    idę coś zjeść bo widzę, że pieprzysz jak potłuczony. na razie.
                                                  • humbak Oszołom 09.06.05, 16:13
                                                    Zajrzyj na skrzynkę.
                                                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Oszołom 10.06.05, 23:27
                                                    jaka skrzynke?
                            • poncjusz.pilat pokój to wojna 09.06.05, 15:57
                              w wystapieniach JPII,podobnie jak w biblii,znjdziesz uzasadnienie dla
                              każdej dowolnie przjetej lub wymwślonej tezy i dlatego "dzieła" te
                              nazywamy p o n a d c z a s o w y m i,np.:
                              "Nie przyszedłem,by przynieść pokój,ale - miecz" (Mt 10,34)
                              "Pokój zostawiam wam,mój pokój daję wam" (J 14,27)
                              • piotr7777 Re: pokój to wojna 09.06.05, 16:11
                                Oszołomie - jak myślisz w jakim medium Karol Wojtyła głównie publikował zanim
                                został papieżem?
                                • poncjusz.pilat Re: pokój to wojna 09.06.05, 16:14
                                  ja nie myślę,ja wiem
                                • oszolom.z.radia.maryja Re: pokój to wojna 09.06.05, 19:02
                                  a ile za komuny ukazywało się katolickich czasopism?
                                  • humbak Re: pokój to wojna 09.06.05, 19:19
                                    No właśnie. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
                                    • oszolom.z.radia.maryja Re: pokój to wojna 09.06.05, 19:23
                                      a na które?
                                      • humbak Re: pokój to wojna 09.06.05, 19:29
                                        To ło:
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=24983927&a=24988167
                                        :)
                                        • oszolom.z.radia.maryja Re: pokój to wojna 09.06.05, 19:40
                                          Więź i Znak są podobne do TP
                                          • humbak Re: pokój to wojna 09.06.05, 19:41
                                            Ja się pytam czy wychodziły, nie jakie są. Twirdzisz że wychodził tylko TP. Więc?
                                            • oszolom.z.radia.maryja Re: pokój to wojna 09.06.05, 20:11
                                              ale ideowo były po tej samej stronie co TP poza tym to były i sa miesięczniki
    • yossarian18 ks. Chrostowski 09.06.05, 19:23
      - Na łamach "Więzi" cytował ksiądz krytyczny list Jana Pawła II do
      redaktora naczelnego "Tygodnika Powszechnego", w którym papież z bólem
      stwierdzał, że w tak trudnym dla Kościoła momencie, jakim były ostatnie lata,
      nie znalazł on w "Tygodniku" należytego wsparcia i obrony. Odnoszę wrażenie, że
      bardzo często intelektualiści katoliccy opisywali sytuację po 1989 r. jako
      konflikt dwóch stron - Kościoła rozumianego jako hierarchia oraz liberalnej
      demokracji - sami sytuując się gdzieś ponad tym podziałem i z góry
      ferując "obiektywne" wyroki. Nazywali siebie publicystami katolickimi, ale
      pisali o Kościele jak o "onych". Brakowało poczucia głębokiej identyfikacji z
      Kościołem.
      - Rzeczywiście, ujawniła się taka postawa. Pojawiły się
      też próby mocno ograniczonego widzenia Kościoła - że Kościół, Kościół
      odpowiedzialny to my. Albo inna próba - dzielenia Kościoła na "Kościół otwarty"
      i "Kościół zamknięty", "Kościół przedsoborowy" i "Kościół posoborowy", "Kościół
      wczoraj" i "Kościół jutra" itd. Stosowano przy tym chwyty przypominające dobre
      wzorce retoryki komunistycznej. Jeśli powiedziano, że w każdym z nas siedzi
      homo sovieticus, to pod jednym względem twórcy tej formuły mają na pewno rację -
      homo sovieticus tkwi również w tych, którzy chcieli ten Kościół po
      swojemu "naprawiać". Pojmowali "naprawę" Kościoła jako naprawę obok, a nie
      naprawę w sobie.
      Jeśli chodzi o list papieża, to powstał on na początku kwietnia 1995 r. i
      został opublikowany na początku maja przez KAI, zaś dzień czy dwa później
      ukazał się w "Tygodniku Powszechnym". W "Tygodniku" wcześniej były same laurki,
      peany, wiersze i wymiana komplementów. Takie typowe kółko wzajemnej adoracji.
      Zostało to przesłodzone, rozdęte ponad miarę. Rozumiem, że "Tygodnikowi
      Powszechnemu" należy się uznanie. Są dziedziny, w których trzeba podkreślić
      ogromny wkład ludzi z nim związanych. Ale są też pewne sprawy, które z
      perspektywy czasu należy zganić bądź zakwestionować. Były okresy, kiedy
      katolickość "Tygodnika" nie była przejrzysta. Trzeba pamiętać, ze "Tygodnikowi"
      został odebrany asystent kościelny w atmosferze, którą pismo przemilczało. List
      od papieża przyniósł ulgę tym, dla których klimat salonowych komplementów był
      nie do wytrzymania. Papież powiedział właściwie wszystko -to, co inni na
      temat "Tygodnika" piszą w opasłych tekstach, on poddał syntezie w kilku
      zdaniach. Zaskoczyła mnie ogromna trafność tej diagnozy. Myślę, że list ten
      odkrywa nie tylko pewne prawidłowości dotyczące "Tygodnika Powszechnego", ale
      również daje całe pole do przemyśleń dla inteligencji katolickiej w Polsce.
      Moim zdaniem Ojciec Święty wykonał błogosławioną robotę dla "Tygodnika" i dla
      tych, którzy - mimo wszystko - "Tygodnik" czytają. Myślę, że pismo to powinno,
      nawiązując do słów papieża, przeprowadzić rachunek sumienia. Niestety, na razie
      do tego nie doszło, zaś reakcja ludzi "Tygodnika" na głosy krytyki drukowane
      w "Więzi" wskazuje raczej na nerwowe zakłopotanie niż poważny obrachunek z
      przeszłością.
      • humbak Re: ks. Chrostowski 09.06.05, 19:33
        Możesz podać datę tej wypowiedzi?
        • yossarian18 Re: ks. Chrostowski 09.06.05, 19:38
          To wywiad dla Frondy, nie pamiętam daty, poszukaj sobie na stronie
          www.fronda.pl ;)
          • humbak Re: ks. Chrostowski 09.06.05, 19:40
            Mają przeglądarkę, czy trza grzebać?
            • piotr7777 Re: katolickie media w PRL 09.06.05, 19:49
              Były jeszcze czasopisma PAX-u i innych koncesjowanych katolickihc grup -
              np. "Słowo Powszechne". Pod względem treści artykułów bliskie były Radiu Maryja
              i NAszemu Dziennikowi. Od takich pism Wojtyła stronił, Wyszyński zresztą też -
              mimo że katolicyzm ludowy był mu bliski.
              • humbak Re: katolickie media w PRL 09.06.05, 19:53
                Nareszcie jaką konkretna odpowiedź. Dzięki.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: katolickie media w PRL 09.06.05, 20:58
                nikt ze Słowa Powszecnego do RM nie przystał
          • humbak Re: ks. Chrostowski 09.06.05, 19:43
            Już szukam:) Swojją drogą zbierałem się by tam zajrzeć.
          • humbak Re: ks. Chrostowski 09.06.05, 19:46
            Ale Yossarian. To jest również nienajnowszy tekst. TP cokolwiek się zmienił przez ten czas, o czym zresztą rozmawialiśmy już.
      • przemek05 Re: ks. Chrostowski 09.06.05, 19:54
        Moim zdaniem, dobrze sie dzieje, ze w Kosciele jest dyskusja, ze jest miejsce
        na wypowiadanie roznych zdan. Jesli komus sprawy Kosciola sa bliskie, to ma
        prawo proponowac rozwiazania, kierunki zmian.
        Rozsmieszyla mnie interpretacja pojecia homo sovieticus w
        kontekscie "naprawiania Kosciola obok, a nie w sobie". Przeciez to komunisci
        wymyslili "krytyke konstruktywna" w odroznieniu od "antyustrojowej". Homo
        sovieticus to nie ten, kto naprawia, ale ten, kto do szeregu wzywa...
        Duskusja, krytyka, Kosciolowi nie zaszkodzi, dlatego z zainteresowaniem
        zagladam do Tygodnika Powszechnego. To pismo jest mi potrzebne, bo jakos
        dopasowuje sie do mojej wiary, ktora nie ma charakteru dewocyjnego, raczej
        refleksyjny. Rozni sa ludzie i roznie przezywaja swoja wiare - nie kazdy
        odnajduje sie w mistycznym, czy "ludowym" jej odczuwaniu.
    • dr.kidler Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła II do Tyg 09.06.05, 19:59
      Ci faceci od koszulki "Nie plakalem za Papiezem", musza Ci byc niezmiernie
      wdzieczni za napedzanie klientow.
    • dox1 Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ??????? 09.06.05, 22:23
      oszolom.z.radia.maryja napisał:

> Ojciec Święty Jan Paweł II w liście do Jerzego Turowicza - ówczesnego
      > redaktora naczelnego "Tygodnika Powszechnego", z 5 kwietnia 1995 roku napisał
      > m.in.: "Rok 1989 przyniósł w Polsce głębokie zmiany związane z upadkiem
      > systemu komunistycznego. Odzyskanie wolności zbiegło się paradoksalnie ze
      > wzmożonym atakiem sił lewicy laickiej i ugrupowań liberalnych na Kościół, na
      > Episkopat, a także na Papieża. Wyczułem to zwłaszcza w kontekście moich
      > ostatnich odwiedzin w Polsce w roku 1991. Chodziło o to, ażeby zatrzeć w
      > pamięci społeczeństwa to, czym Kościół był w życiu Narodu na przestrzeni
      > minionych lat. Mnożyły się oskarżenia czy pomówienia o klerykalizm, o rzekomą
      > chęć rządzenia Polską ze strony Kościoła czy też o hamowanie emancypacji
      > politycznej polskiego społeczeństwa. Pan daruje, jeżeli powiem, iż
      > oddziaływanie tych wpływów odczuwało się jakoś także w 'Tygodniku
      > Powszechnym'. W tym trudnym momencie Kościół w 'Tygodniku' nie znalazł,
      > niestety, takiego wsparcia i obrony, jakiego miał poniekąd prawo
      > oczekiwać, 'nie czuł się dość miłowany' - jak kiedyś powiedziałem".
      >
      > - komentarz jest tu zbyteczny

TO JESZCZE O NIM, dajcie mu spokoj. Czas na odbudowe kraju a nie na litanie.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 20:11
        można robić i to i to
        • hansgrubber Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 20:24
          Skoro jestes taki biegly w pismach papieskich to czemu nie przypominasz jak
          przepraszal żydow za zbrodnie KK prawoslawnych itd. Wtedy moze by sie te
          dziesiatki tysiecy ofiar znalazly. A tak prywatnie Oszolom - powiedz pod
          Grunwaldem to za kogo bys trzymal kciuki? Bo owczesny papiez potepil Polakow i
          Jagielle. No odpowiedz. Konkretnie i bez sciemniania.
          • hansgrubber Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 21:07
            Zamurowalo Cie co??? :)
          • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 21:09
            w roku 1410 kościół przeżywał głęboki kryzys..było dwóch antypapiezy więc
            pytanie o którego ci chodzi
            • hansgrubber Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 21:11
              Obaj byli anty? :) Cos uciekasz od pytania. :)
              • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 21:15
                jeden antypapież rezydował w Pizie a drugi w Awinionie..a prawdziwy rezydowal w
                Rzymie
                • hansgrubber Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 21:16
                  I wciaz nie odpowiedziales. Zaraz powiesz ze zapomnieles o co pytam.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 21:22
                    na pytanie czy obaj byli antypapiezami odp tak
                    • hansgrubber Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 21:27
                      Potwierdzasz opinie ze zamiast elementrza i pierwszej czytanki klepales
                      pacierze. Co jak widac oglupia. :) Bo pytanie brzmialo tak: A tak prywatnie
                      Oszolom - powiedz pod
                      Grunwaldem to za kogo bys trzymal kciuki? Bo owczesny papiez potepil Polakow i
                      Jagielle. No odpowiedz. Konkretnie i bez sciemniania.

• oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 23:18
                        co za głupie pytanie...to oczywiste ze kibicowałbym Polakom...a papiestwo wtedy
                        było podzielone wiec niewiadomo było którego z papiezy trzemać miałbym
                        stronę..z tego co wiem antypapież obiediencji pizydiańskiej był za Polakami
                        • hansgrubber Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 23:23
                          Brawo po dlugim wahaniu! Ten antypapiez - jak sama nazwa wskazuje jest
                          nieuznawany. A nauka jest taka - nie wszystko co dla KK jest oczywiste musi byc
                          dobre dla Polski. Tak samo jest z gejami. Kosciol ma swoje zasady a panstwo to
                          nie zakrystia. Amen.
                          • oszolom.z.radia.maryja Re: 10 roczn.listu otwartego JanaPawła CO ?????? 10.06.05, 23:26
                            zapomiałeś o o pedofilach
    • maaax nigdy nie nalezy zapominac o tych wilkach w 10.06.05, 21:30
      owczej skórze, jaka jest katolewica
    • hrabia.m.c Reodruchy wymiotne w temacie JP2 10.06.05, 21:32
      Ile kremowek mozna zjeść na raz??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka