Dodaj do ulubionych

Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli b...

29.06.05, 13:42
niestety. a juz myslalem ze cimoszko pojdzie pryncypialnie bez bagazu politycznego. a tutaj juz wokol niego zaczyna sie krecic rakowski, ordynacka z czarzastym i jaruga nowacka :(

tak to wlasnie cimoszko stracil dziewictwo a to co sie wykluwa raczej nie budzi sympatii...
Obserwuj wątek
    • herrrobi SUPER KACZY ! 29.06.05, 13:43
      • twprezydent Cimoszwicza poprą tylko czerwoni oraz byli kapusie 29.06.05, 13:51
        Nie wyobrażam sobie żeby Tusk mógł poprzeć SLDowca. Olechowski jako dawny kapuś
        tak, ale Tusk ze swoją przeszłością nie poprze kandydata aparatu PZPR/SLD,
        Gazety Wyborczej i agentury oraz jej obrońców.
        • minimum1 głosy wyborców nie są własnością kandydata... 29.06.05, 14:19
          Tusk może sobie popierać Kaczyńskiego,ale czy poprą go wyborcy Tuska?
          • hegemon72 KACZOR CZUJE ŻE MU SIE PALI GRUNT POD NOGAMI :=)) 29.06.05, 14:22
            DLATEGO TAK SYPNAL, BO NIEWIERZY ZE TO TUSK BEDZIE W DRUGIEJ TURZE ALE CHCE SOBIE ZAGWARANTOWAC JEGO POPARCIE

ALE NIC Z TEGO DZIADU, KAZDY WYBORCA PLATFORMY ZAGLOSUJE GRZECZNIE ZA CIMOSZEWICZEM W II TURZE

CHYBA ZE JEDNAK UDALOBY SIE TUSKOWI DO NIEJ WEJSC
            • m15 Re: KACZOR CZUJE ŻE MU SIE PALI GRUNT POD NOGAMI 29.06.05, 14:25
              bredzisz hegemon ,bredzisz jak na dziada przystalo ,nic to wszak dziadowska
              formacje popierasz -jaki pan taki kram
            • kralik1 Re: KACZOR CZUJE ŻE MU SIE PALI GRUNT POD NOGAMI 29.06.05, 15:00
              hegemon72 napisał:

> DLATEGO TAK SYPNAL, BO NIEWIERZY ZE TO TUSK BEDZIE W DRUGIEJ TURZE ALE CHCE SO
              > BIE ZAGWARANTOWAC JEGO POPARCIE
              >
              > ALE NIC Z TEGO DZIADU, KAZDY WYBORCA PLATFORMY ZAGLOSUJE GRZECZNIE ZA
              CIMOSZEWI
              > CZEM W II TURZE
              >
              > CHYBA ZE JEDNAK UDALOBY SIE TUSKOWI DO NIEJ WEJSC

Mow za siebie, bo ja nie mam najmiejszego zamiau glosowac na Cimoszewicza:)
            • abba15 Re: KACZOR CZUJE ŻE MU SIE PALI GRUNT POD NOGAMI 29.06.05, 16:31
              hegemon72 napisał:
              > DLATEGO TAK SYPNAL, BO NIEWIERZY ZE TO TUSK BEDZIE W DRUGIEJ TURZE ALE CHCE
              SOBIE ZAGWARANTOWAC JEGO POPARCIE ALE NIC Z TEGO DZIADU, KAZDY WYBORCA PLATFORMY
              ZAGLOSUJE GRZECZNIE ZA CIMOSZEWICZEM W II TURZE CHYBA ZE JEDNAK UDALOBY SIE
              TUSKOWI DO NIEJ WEJSC

W drugiej turze nie znajdzie się ani Tusk ani Cimoszewicz, ale poco będziesz
              szmaciarzu czekał do II tury żeby zagłosować na tego komunistę?
            • ciekawymbardzo Re: Co czują czerwoni złodzieje? Piekło pod nogami 29.06.05, 18:24
              Cimoszewicz pęknie jak sztucznie nadmuchana bańka mydlana.
              Sondaż z ostatnich dni.
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,2792915.html
              • ubu_roy Re: Co czują czerwoni złodzieje? Piekło pod nogam 29.06.05, 19:43
                Chcialem ci przypomniec ze Cimoszewicz sciskal sie czule z Colin Powell a
                usciski sekretarzy stanu usa czynia cuda.
                • pralinka.pralinka Re: Kaczyński 23%., Cimoszewicz13 % 29.06.05, 20:04
                  ubu_roy napisała:
                  > Chcialem ci przypomniec ze Cimoszewicz sciskal sie czule z Colin Powell a
                  > usciski sekretarzy stanu usa czynia cuda.

Jak widać z sondażu uściski były albo nieskuteczne albo nazbyt czułe.
            • wicurpix Re: KACZOR CZUJE ŻE MU SIE PALI GRUNT POD NOGAMI 29.06.05, 19:12
              Wypowiadaj sie w swoim imieniu tylko jesli łaska.
              • kroczak Re: KACZOR CZUJE ŻE MU SIE PALI GRUNT POD NOGAMI 29.06.05, 20:47

Skuns poddaje sie bez walki zwykla pluskwa.
          • lisle [...] 29.06.05, 14:32
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • m15 Re: CIMOCH PRZECIWAGA DLA FASzYSTOW!!!! CIESZE SI 29.06.05, 14:41
              w przeciwienstwie do pelnych ,czerwonych kretynów?
              • abba15 Re: CIMOCH PRZECIWAGA DLA FASzYSTOW!!!! CIESZE SI 29.06.05, 16:37
                Re: CIMOCH PRZECIWAGA DLA FASzYSTOW!!!! CIES
                m15 napisał:
                > w przeciwienstwie do pelnych ,czerwonych kretynów?

Agenturalny, sprzedajny, żydokomunistyczny motłoch nazywa patriotów polskich
                faszystami. Wasze bandyckie, złodziejskie rządy na szczęście kończą sie
                bezpowrotnie. Paszli won sabaki!
                • diefenbaker Re: CIMOCH PRZECIWAGA DLA FASzYSTOW!!!! CIESZE SI 29.06.05, 17:15
                  > Paszli won sabaki!

Nie ma to jak dyskusja na poziomie :>
                  • hektor-72 Re: CIMOCH PRZECIWAGA DLA FASzYSTOW!!!! CIESZE SI 29.06.05, 20:01
                    Zygac mnie sie chce gdy slysze frazes "dyskusja na poziomie "! Do czerwonej
                    choloty ,ktora nazywa patriotow foszystami i dziadami, trzeba sie odnosic ich
                    wlasnym jezykiem bo inaczej nierozumieja. Przykladem jest polityka grubej
                    kreski po 1989 r.Mowiono do nich ladnymi i pelnymi patosu slowami o wolnosci i
                    odpowiedzialnosci, a czerwone pluskwy w odpowiedzi uwlaszczyly sie na majatku
                    Polski i zdemoralizowaly zycie publiczne.Jest takie powiedzenie ; madry Polak
                    po szkodzie.Wyglada ,ze wielu moim rodakom brakuje tej podstawowej madrosci.
                    • jestemzewsi Re: CIMOCH PRZECIWAGA DLA FASzYSTOW!!!! CIESZE SI 29.06.05, 20:07
                      hektor-72 napisał:

> Zygac mnie sie chce gdy slysze frazes "dyskusja na poziomie "! Do czerwonej
                      > choloty ,ktora nazywa patriotow foszystami i dziadami, trzeba sie odnosic ich
                      > wlasnym jezykiem bo inaczej nierozumieja. Przykladem jest polityka grubej
                      > kreski po 1989 r.Mowiono do nich ladnymi i pelnymi patosu slowami o wolnosci
                      i
                      > odpowiedzialnosci, a czerwone pluskwy w odpowiedzi uwlaszczyly sie na majatku
                      > Polski i zdemoralizowaly zycie publiczne.Jest takie powiedzenie ; madry Polak
                      > po szkodzie.Wyglada ,ze wielu moim rodakom brakuje tej podstawowej madrosci.

A Panu, Szanowny Hektorze, brakuje podstwowej znajomości języka polskiego, co -
                      zważywszy na wielkie zaangażowanie w sprawy naszej Ojczyzny - tym bardziej
                      dziwi.
                • ubu_roy Re: CIMOCH PRZECIWAGA DLA FASzYSTOW!!!! CIESZE SI 29.06.05, 19:52
                  Koniecznie musisz nosic czapeczke jak wychodzisz pobawic sie na podworko !
            • zyks Re: CIMOCH PRZECIWAGA DLA FASzYSTOW!!!! CIESZE SI 29.06.05, 15:44
              czy nie troszkę za wcześnie ?
          • mobisek Re: głosy wyborców nie są własnością kandydata... 29.06.05, 14:53
            Ja tak. I myślę, że większość też tak zrobi. W końcu program Kaczyńskiego jest
            bliższy Platformie niż program SLD. Podobnie osoby Kaczyńskiego i Cimoszewicza.
            Ja w życiu nie zagłosuję nigdy na kogoś, kto miał cokolwiek wspólnego z władzą
            PRL, PZPR i całym tym systemem. Mam tu na myśli nie tylko SLD, ale także
            Samoobronę (Andrzej Lepper - działacz PZPR od 1977-80, odszedł, gdy już było
            widać, że czerwoni tracą grunt pod nogami) czy Borowskiego. Uważam, że jestem
            to winny ludziom, którzy kiedyś zapłacili za naszą dzisiejszą wolność zdrowiem,
            więzieniem (gdzie spędzali swoje najlepsze lata życia), szykanami - a niektórzy
            nawet życiem. Sam pamiętam, jak wychowawczyni-komunistka mówiła nam podczas
            stanu wojennego (byłem wtedy w podstawówce), aby nie chodzić na demonstracje,
            bo "dostaniecie gazem łzawiącym po oczach, oko wypłynie i do końca życia
            będziecie kaleką - a po paru latach i tak nikt już o was nie będzie pamiętać!".
            Więc właśnie na przekór będę pamiętać o tych ludziach, którzy wtedy szli na
            ulicę. Którzy mieli odwagę i ryzykowali dla mnie.

Dlatego nawet gdyby mi SLD obiecywało te 100 zł wyższych dochodów (a nie
            obiecuje) niż PO, nawet gdybym im wierzył (a nie wierzę), to i tak zagłosuję na
            tych, którzy kiedyś stali na przegranych pozycjach. Myślę, że jestem im to
            winny.

Pozdrowienia
            • zyks MOBISEKu,taki jesteś zawzięty,mściwy,bo ta idiotka 29.06.05, 15:07
              wychowawczyni skrzywdziła cię, (i skrzywiła) dziecko, na całe życie. Miałeś
              pecha...Ale też, co ty możesz wiedziec, dziecko o PRL ...Mnie podobnie skrzywiła
              (w drugą stronę) pani katechetka 40 lat przed tobą, ale zdążyłem się
              naprostować, to wymaga czasu, ale nie wszystkim się udaje...
              • mobisek Re: MOBISEKu,taki jesteś zawzięty,mściwy,bo ta id 29.06.05, 15:15
                OK, może mnie też się uda za 40 lat. :o) Ale na razie: nie.

Ale myślę, że to nie pani wychowawczyni mnie "skrzywdziła". Mnie nikt nie musi
                opowiadać o tym, jaki zły był ten PRL. To opowiedzili mi zwolennicy systemu:
                strzelając do górników, zamykając ludzi w więzieniach, mordując tych, co
                walczyli o Polskę, cenzurując media, nie zezwalając ludziom bezpartyjnym na
                studia... Listę można ciągnąć. Ale to nie była p. wychowawczyni (skąd inąd,
                biedna kobieta, którą życie później strasznie zniszczyło).

Pozdrowienia
                • x-y-z Re: MOBISEKu,taki jesteś zawzięty,mściwy,bo ta id 29.06.05, 21:51
                  mobisek napisał:
                  > Mnie nikt nie musi opowiadać o tym, jaki zły był ten PRL.
                  > To opowiedzili mi zwolennicy systemu:
                  > strzelając do górników, zamykając ludzi w więzieniach, mordując tych, co
                  > walczyli o Polskę, cenzurując media, nie zezwalając ludziom bezpartyjnym na
                  > studia...

Mobisek, a Tobie się wydaje, że teraz jest inaczej? Też strzelają, tylko nie do
                  górników .... ludzie, ktorym zależy na Polsce, ktorzy walczą o nią swoim
                  codziennym życiem giną w rózny sposób. Papała został zastrzelony, Gruszka -
                  otruty, a ilu już zginęło, kiedy najechała na nich rozpędzona ciężarówka.

W więzieniach siedzą ludzie, ktorych czyny są niewspółmierne do wykroczenia, a
                  na wolności chodzą ci, ktorzy powinni zająć ich miejsce.

Media przejęte i ocenzurowane.

a studia? ... no cóż jezeli nie jesteś czosnkowym, to również ciężko się na
                  bezpłatne studia dostać

Kiedy Naród to wreszcie spostrzeże?!
            • zyks MOBISEKu,a jak SLD zaproponuje ci 150zł więcej...? 29.06.05, 15:17
              No, no...?
              • zyks Re: MOBISEKu,a jak SLD zaproponuje ci 150zł więce 29.06.05, 15:21
                sugeruję odpowiedź: "spie..j dziadu" :)
                • mobisek Re: MOBISEKu,a jak SLD zaproponuje ci 150zł więce 29.06.05, 15:33
                  Jeszcze się powstrzymałem. ;o)
              • mobisek Re: MOBISEKu,a jak SLD zaproponuje ci 150zł więce 29.06.05, 15:32
                Też nie. :o)

To była taka przenośnia. Jak by to powiedzieć: względy ideowe.

:o)
                • zyks Re: MOBISEKu,a jak SLD zaproponuje ci 150zł więce 29.06.05, 15:41
                  A! to co innego... Ale od ideowca do fanatyka nie tak znowu daleko. Fanatycy
                  przesladowani budzą sympatię i współczucie, fanatycy u władzy - grozę...
                  ideowcami powodują pobudki raczej emocjonalne, mam wieksze zufanie do
                  racjonalistów. No, chyba że trza iść na barykady...
                  • mobisek Re: MOBISEKu,a jak SLD zaproponuje ci 150zł więce 29.06.05, 15:43
                    :o) Pozwolę się nie zgodzić. Ideowcy są emocjonalni i racjonalni. Ja odrzucam
                    PZPR emocjonalnie i racjonalnie, a głosuję za PO racjonalnie. Argumenty
                    przedstawiłem gdzie indziej na tym forum. :o)
            • donmarios Czy jedyne kryterium to PZPR? 29.06.05, 17:04
              Jak zaczynalem podstawowke, to konczyl sie PRL. Ale mam troche inne zdanie niz
              Mobisek. Po pierwsze mowimy o wyborach prezydenckich z ktorymi ani program SLD
              ani PO ani PiS nie ma nic wspolnego. Prezydent jest od wypelniania
              konstytucyjnych obowiazkow a nie od realizowania programu partyjnego.
              Byloby chyba niebezpiecznie wybrac na 5 lat czlowieka tak silnie zwiazanego z
              partia, jak Kaczynski, gdy mamy doswiadczenia AWS-u i SLD, ktore po ok. 2
              latach rzadzenia traca poparcie razem ze swoim programem.
              Ja w zadnym wypadku nie popieram PZPR, ale nie jest to dla mnie czynnik wyboru.
              Ja wybiore wedlug siebie najlepszego kandydata na najblizsze 5 lat, 2005-2010 a
              nie na lata 1945-89. Uwazam ze swoj dlug wobec opozycjonistow PRL moge splacic
              ciezka praca w III RP, a nie wybierajac prezydenta, ktorego najwazniejsza cecha
              jest to, ze nie byl w PZPR. Ciekawe co na temat prezydentury Kaczynskiego mysla
              sami opozycjonisci PRL?
              • mobisek Re: Czy jedyne kryterium to PZPR? 29.06.05, 17:13
                Hm, to jest argument.

Choć na moje wyczucie, to jednak prezydent ma dużo do powiedzenia. Może
                blokować ustawy choćby poprzez prawo weta - dlatego uważam, że nie jest
                obojętne, który obóz polityczny (a więc jaki program gospodarczy) popiera.

Czas PZPR nie jest moim zdaniem jednak takim złym kryterium wyboru. To był
                czas, gdzie "popłynięcie" z oficjalnym prądem było opłacalne - i to bardzo.
                Stąd ludzie, którzy w tamtych czasach reprezentowali inne poglądy, mają dla
                mnie o wiele wyższą wiarygodność niż ci, którzy wówczas pracowali
                dla "socjalistycznej ojczyzny", a dziś mają pełną gębą "wolności
                obywatelskich".

Ma to skąd inąd wydźwięk komiczny. Tak na koniec: Niedawno dotarłem do raportów
                sporządzanych z czasie obrad okrągłego stołu przez ambasadę USA dla sekretarza
                stanu. Kilka razy przewija się tam nazwisko "Kwaśniewski", a
                konkretnie: "towarzysz Kwaśniewski". Gdy porównać to z dzisiejszymi
                przemówieniami p. Kwaśniewskiego, to musi to budzić uśmiech. Niech już i tak
                będzie. Choć moim zdaniem winien choć z raz zauważyć, że kiedyś się mylił i
                pracował dla wrogiego dla niezależności Polski systemu. Ale nie wymgajmy może
                zbyt wiele...
                • fromwindsor Ditto Cimo 29.06.05, 17:20
                  .... Choć moim zdaniem winien choć z raz zauważyć, że kiedyś się mylił i
                  > pracował dla wrogiego dla niezależności Polski systemu. Ale nie wymgajmy może
                  > zbyt wiele...

Ditto Cimoszewicz.
          • mobisek Nigdy w życiu ... 29.06.05, 14:55
            Ja tak. I myślę, że większość też tak zrobi. W końcu program Kaczyńskiego jest
            bliższy Platformie niż program SLD. Podobnie osoby Kaczyńskiego i Cimoszewicza.
            Ja w życiu nie zagłosuję nigdy na kogoś, kto miał cokolwiek wspólnego z władzą
            PRL, PZPR i całym tym systemem. Mam tu na myśli nie tylko SLD, ale także
            Samoobronę (Andrzej Lepper - działacz PZPR od 1977-80, odszedł, gdy już było
            widać, że czerwoni tracą grunt pod nogami) czy Borowskiego. Uważam, że jestem
            to winny ludziom, którzy kiedyś zapłacili za naszą dzisiejszą wolność zdrowiem,
            więzieniem (gdzie spędzali swoje najlepsze lata życia), szykanami - a niektórzy
            nawet życiem. Sam pamiętam, jak wychowawczyni-komunistka mówiła nam podczas
            stanu wojennego (byłem wtedy w podstawówce), aby nie chodzić na demonstracje,
            bo "dostaniecie gazem łzawiącym po oczach, oko wypłynie i do końca życia
            będziecie kaleką - a po paru latach i tak nikt już o was nie będzie pamiętać!".
            Więc właśnie na przekór będę pamiętać o tych ludziach, którzy wtedy szli na
            ulicę. Którzy mieli odwagę i ryzykowali dla mnie.

Dlatego nawet gdyby mi SLD obiecywało te 100 zł wyższych dochodów (a nie
            obiecuje) niż PO, nawet gdybym im wierzył (a nie wierzę), to i tak zagłosuję na
            tych, którzy kiedyś stali na przegranych pozycjach. Myślę, że jestem im to
            winny.

Pozdrowienia
            • wroxi Twoim problemem jest to, ze w okresie stanu 29.06.05, 16:29
              Twoim problemem jest to, ze w okresie stanu wojennego
              byles w podstawowce. Po prostu nic nie rozumiesz z polityki.
              Wlasnie na takich jak Ty licza kaczory i inne faszyzujace
              scierwa, jak np. Giertych. W Polsce nie bylo "nauczycielek-komunistek".
              Nauczycielka, ktora Cie ostrzegala przed chodzeniem na idiotyczne demonstracje
              byla po prostu nauczycielka czlowiekiem, ktora nie chcial, abys niepotrzebnie
              sie narazal w nieslusznej, po stokroc nieslusznej sprawie.
              Fakt, ze Wlodzimierz Cimoszewicz zdecydowal sie kandydowac na prezydenta
              daje nadzieje, ze Polska nie upadnie pod rzadami narodowo socjalistycznymi,
              jakie sie nam szykuja w wykonaniu PiS, PO i LPR. Te ugrupowania nie maja zadnego
              programu dla Polski, jedynie teczki SB, komisje w stylu NKWD i sklocenie Polski
              ze wszystkimi sasiadami.
              Cimoszewicz zostanie prezydentem Polski, poniewaz spoleczenstwo ma dosyc tego
              ciaglego seansu nienawisci w wykonaniu PiS, PO i LPR. Oddam z przyjemnoscia moj
              glos na Wlodzimierza Cimoszewicza.
              • abba15 [...] 29.06.05, 16:44
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • mobisek Re: Twoim problemem jest to, ze w okresie stanu 29.06.05, 16:52
                Wkładanie LPR, PiS i PO do jednego worka świadczy o wyjątkowym wyrobieniu
                politycznym autora. :o)

Mimo to zapisałbym sobie Twoją wypowiedź do mojego katalogu z dowcipami, tyle
                tylko, że język zbyt wulgarny.

Ale pozdrawiam i z góry przepraszam za popsucie przyjemności. :o)

• fromwindsor Slownictwo komuny wiecznie zywe 29.06.05, 17:33
                wroxi napisał:

Wlasnie na takich jak Ty licza kaczory i inne faszyzujace
                scierwa, jak np. Giertych. ...

No coz, slownictwo i argumentacja komuny... wiecznie zywa. To jedyne, co
                jeszcze pozostalo wsrod calkiem sporej rzeszy zwolennikow i
                beneficjentow "jedynie slusznej ideologii".

Im blizej wyborow, tym argumenty stana sie bardziej, ze tak powiem soczyste - z
                braku oczywiscie innych.
                Pamietam plakaty na scianach wiezienia, gdzie nas internowano. Z tych plakatow
                dowiedzielismy sie, ze " mielismy tajne listy do zlikwidowania wszystkich
                komunistow - nawet funkcjonariuszy wiezienia".
                Teraz zaczyna sie straszyc faszyzmem. Ciekawe, co jeszcze wymysla w tej
                kampanii?

• wicurpix Re: Twoim problemem jest to, ze w okresie stanu 29.06.05, 19:16
                A ty gdzie byłes w czasie stanu wojennego? Chyba głęboko w dupie i gó.. widziałes.
              • hektor-72 Re: Twoim problemem jest to, ze w okresie stanu 29.06.05, 20:27
                wroxi napisał:

> Twoim problemem jest to, ze w okresie stanu wojennego
                > byles w podstawowce. Po prostu nic nie rozumiesz z polityki.
                > Wlasnie na takich jak Ty licza kaczory i inne faszyzujace
                > scierwa, jak np. Giertych. W Polsce nie bylo "nauczycielek-komunistek".
                > Nauczycielka, ktora Cie ostrzegala przed chodzeniem na idiotyczne demonstracje
                > byla po prostu nauczycielka czlowiekiem, ktora nie chcial, abys niepotrzebnie
                > sie narazal w nieslusznej, po stokroc nieslusznej sprawie.
                > Fakt, ze Wlodzimierz Cimoszewicz zdecydowal sie kandydowac na prezydenta
                > daje nadzieje, ze Polska nie upadnie pod rzadami narodowo socjalistycznymi,
                > jakie sie nam szykuja w wykonaniu PiS, PO i LPR. Te ugrupowania nie maja
                zadneg
                > o
                > programu dla Polski, jedynie teczki SB, komisje w stylu NKWD i sklocenie
                Polski
                >
                > ze wszystkimi sasiadami.
                > Cimoszewicz zostanie prezydentem Polski, poniewaz spoleczenstwo ma dosyc tego
                > ciaglego seansu nienawisci w wykonaniu PiS, PO i LPR. Oddam z przyjemnoscia
                moj
                >
                > glos na Wlodzimierza Cimoszewicza.

Kto dal tobie prawo do wypowiadania sie w imieniu spoleczenstwa?
                Wnioskuje ,ze jestes skarlalym pomiotem czerwonej indoktrynacji.Ja tez w '81
                bylem w podstawowce i doskonale pamietam czolgi na ulicy.'88 bralem udzial w
                demonstracjach solidarnosci jako licealista i pamietam do dzis jak sie czulem
                gdy bylem palowany przez siepaczy PRL. Jakim prawem nazywasz ludzi ,ktorzy
                narazali swoje zdrowie i zycie oraz rodziny w walce o wolna i niepodlegla
                Polske , scierwami.Jak tesknisz za komunizmem to przeprowadz sie do Korei
                Polnocnej,a Polakom pozwol zyc w wolnym od komuchow kraju.
          • astald Re: głosy wyborców nie są własnością kandydata... 29.06.05, 14:56
            Dokładnie!
            Ja będę głosował na Tuska, ale w II turze, jeżeli będę miał do wyboru między
            Kaczyńskim a Cimoszewiczem albo Religą to przykro mi ale nie poprę żadnego z nich.
          • abba15 Re: głosy wyborców nie są własnością kandydata... 29.06.05, 16:28
            minimum1 napisał:
            > Tusk może sobie popierać Kaczyńskiego,ale czy poprą go wyborcy Tuska?

Sugerujesz, że Tuska to popiera jakieś badziewie komunistyczne?
        • mikro_klik ja też poprę Cimoszewicza... 29.06.05, 14:48
          a nie uważam się ani za czerwonego ani za kapusia. po prostu mam dosyć tej
          całej beznadziejnej grzebaniny w teczkach, żądań dymisji premiera pod byle
          pretekstem i innych podobnych głupot, w których pan Cimoszewicz na szczęscie
          nie bierze udziału. co więcej jestem przekonany, że wygra i panowie Tusk z
          Kaczyńskim mogą się popierać do upadłego a i tak nic im z tego nie przyjdzie.
          chyba, że jakieś wzajemne uwielbienie:)
          • kralik1 Re: ja też poprę Cimoszewicza... 29.06.05, 15:08
            mikro_klik napisał:

> a nie uważam się ani za czerwonego ani za kapusia. po prostu mam dosyć tej
            > całej beznadziejnej grzebaniny w teczkach, żądań dymisji premiera pod byle
            > pretekstem i innych podobnych głupot, w których pan Cimoszewicz na szczęscie
            > nie bierze udziału. co więcej jestem przekonany, że wygra i panowie Tusk z
            > Kaczyńskim mogą się popierać do upadłego a i tak nic im z tego nie przyjdzie.
            > chyba, że jakieś wzajemne uwielbienie:)

A co ty wiesz o panu Cimoszewiczu?
        • kropekuk Moze mialbys racje, ale ten JEZYK Z WUML-u ;) 29.06.05, 14:48

• martin_j Re: Cimoszwicza poprą tylko czerwoni oraz byli ka 29.06.05, 15:42
          Ja go kurfa popre zeby tylko nie doszedl ten Kurdupel Kaczy kuper:))))))
          Tłumaczenia po wyroku skazujacym mnie porazaly jego tupetem.Panie idz na
          emeryture...
        • kroczak Re: Cimoszwicza poprą tylko czerwoni oraz byli ka 29.06.05, 20:50

Tusk ma wielka przeszlosc bardzo czesto walil w gacie nierobcie sadzy.
    • 2yoo4yoocorne2 Wybory gumowej kaczki:nawet Tusk,tylko nie PRL 29.06.05, 13:43
      Panie spieprzaj dziadu-twoj czas juz minal.Cimoszka pokazal ci miejsce w
      szeregu.Tym razem AK nie wygra z PRLem.Ludzie chca miec przewidywalnego
      prezydenta,szanujacego prawo i sprawiedliwosc.A nie zabierz matka granaty,bo
      prawo prawem,ale racja MUSI byc po naszej stronie...
      • m15 Re: Wybory gumowej kaczki:nawet Tusk,tylko nie PR 29.06.05, 14:28
        2yoo4yoocorne2 napisał:

> Panie spieprzaj dziadu-twoj czas juz minal.Cimoszka pokazal ci miejsce w
        > szeregu.Tym razem AK nie wygra z PRLem.Ludzie chca miec przewidywalnego
        > prezydenta,szanujacego prawo i sprawiedliwosc.A nie zabierz matka granaty,bo
        > prawo prawem,ale racja MUSI byc po naszej stronie...
        ludzie tak ,ale nie komuchy ,moskiewskie popaprance ,dlatego wygra ktos z
        prawicy,yak wiec plonne wasze nadzieje drogie czerwone pajaczki -prawda ze
        jestem mily
    • uniaeuropejska1 Re: Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli 29.06.05, 14:03
      Co za niewiara w swoje zwycięstwo,kaczorze.Na dodatek dalej ta obsesyjna
      nienawiść do PRL.Można wręcz dojść do wniosku,że ta obsesja dotykała
      większości "związkowców" i dotyka dalej.I bardzo przypomina obsesyjną
      nienawiść "pobożnych" muzułmanów do Zachodu.
      • mobisek Re: Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli 29.06.05, 14:38
        Przykro mi, ale ja również nie znoszę PRL. I wiem, dlaczego. Pozdrowienia
    • o2o2o6 a kogo ma popierać Donald, 29.06.05, 14:33
      jak nie Kaczora?
      Nie wstyd, Panu, Panie Donaldzie, popierać takiego troglodytę?
    • strajker już Kaczyński spanikował 29.06.05, 14:36
      co to za ruch??? Po co to???
      Silniejszy chce popierać słabszego? Spokojnie Lechu- Cimoszewicz za tydzień
      będzie dętka; luzik trzeba zachować, wafla czasem ucieszyć, spoko spoko!

... i nie mamrotać jak wczoraj u Olejnik bo nic nie słychać Pana w ogóle
    • legrange Re: Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli 29.06.05, 14:39
      Kaczor nie bądź taki. Poprzyj Cimochę.
    • mobisek Brawo, Tusk i Kaczyński! 29.06.05, 14:40
      Podoba mi się, że wreszcie pojawiają się na polskiej scenie politycy, którzy
      potrafią myśleć w innych kategoriach niż czarno-białe. Jasne, że jeśli nie
      wygra moja ulubiona partia/kandydat, będę głosować na innego najbliższego moim
      poglądom.
      Tak trzymać!
      • jestemzewsi Re: Brawo, Tusk i Kaczyński! 29.06.05, 14:45
        Przecież poglądy - nie mylić z genealogią działaczy - PO i PiS, to niemal jak
        Biegun Północny i Południowy!
        • mobisek Re: Brawo, Tusk i Kaczyński! 29.06.05, 14:54
          Na pewno w jakiejś części tak. Natomiast mimo wszystko są te poglądy mi bliższe
          niż partia towarzyszy z PZPR.
    • cheetah15 Re: Donald Tusk i TKM 29.06.05, 14:40
      Tusk rzekł:"doszło w Polsce do zmiany i po to, aby ludzie SLD nie rządzili
      dłużej Polską na żadnym urzędzie". Czy to znaczy to samo, co TKM?
      • dziecina.betlejemska Re: Donald Tusk i TKM 29.06.05, 15:34
        cheetah15 napisał:

> Tusk rzekł:"doszło w Polsce do zmiany i po to, aby ludzie SLD nie rządzili
        > dłużej Polską na żadnym urzędzie". Czy to znaczy to samo, co TKM?

No właśnie, też mnie to tknęło. Taka mała wypowiedź a jak wiele mówi o Kaczyńskim. Wiadomo: kilka lat rządów SLD niczym się nie broni. Ale trzeba mieć coś więcej do zaproponowania, niż odgonienie SLD od koryta.
        Kaczyński nic nie ma - on woła "teraz ja do koryta". Taki jest też cały PiS. Zero konkretów. To taka sama mafia. Wywindowała się na SLD, na naturalnym sprzeciwie ludzi przeciwko SLD, ale PiS to jest "SLD prawoskętny".
        Bo priorytetem Kaczyńskiego nie jest rozwój gospodarczy, rozwój społeczny, odpowiedzialna polityka zagraniczna. To są konkretne rzczy, które wymagają myślenia. On potrafi tylko TKM.
        • cheetah15 Re: Donald Tusk i TKM 29.06.05, 15:37
          Co do Kaczyńskiego - zgoda. Ale to powiedział TUSK.
    • jacek3142 KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 14:53
      Po wyborach parlamentarnych Platforma Obywatelska szykuje prezent dla grupy
      najzamożniejszych Polaków w postaci 5 mld 800 mln zł. Tyle bowiem szacunkowo
      zaoszczędzi 270 tys. obywateli płacących obecnie najwyższą stawkę podatku
      dochodowego po wprowadzeniu czołowego postulatu PO – podatku liniowego. Z
      prezentu skorzystają zresztą sami ludzie Platformy, wśród których nie brakuje
      milionerów i ludzi wielkiego kapitału.
      Ostatnio do partii Donalda Tuska i Jana Rokity zapisał się 48. na liście stu
      najbogatszych Polaków tygodnika „Wprost” –ęJanusz Palikot, który ma być
      lokomotywą lubelskiej listy PO do Sejmu. Palikot to potentat w branży
      gorzelnianej. Jego majątek szacuje się na 330 mln zł, a przychody jego firm –
      na ok. 900 mln zł rocznie.
      • winus Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 15:01
        Pomimo tego, ze place podatek z najwyzszego progu to i tak nie zaglosuje na PO
        i PIS. Chociaz jak Tusk wygra to byc moze ta niespodzianka bedzi i mnie
        bezposrednio dotyczyc.
        W szeregach PIS i PO nie ma nawet o jednego zlodzieja i oszusta mniej niz w
        SLD. Taka jest prawda, bo taka jest Polska rzeczywistosc, najpierw chcemy sie
        sami najesc, a pozniej myslec o innych.
        • kralik1 Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 15:47
          winus napisał:

> Pomimo tego, ze place podatek z najwyzszego progu to i tak nie zaglosuje na
          PO
          > i PIS. Chociaz jak Tusk wygra to byc moze ta niespodzianka bedzi i mnie
          > bezposrednio dotyczyc.
          > W szeregach PIS i PO nie ma nawet o jednego zlodzieja i oszusta mniej niz w
          > SLD. Taka jest prawda, bo taka jest Polska rzeczywistosc, najpierw chcemy sie
          > sami najesc, a pozniej myslec o innych.

Ty to wiesz z autopsji, dlatego jestes w tej grupie podatkowej???

• fervex.adult Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 16:52
            > Ty to wiesz z autopsji, dlatego jestes w tej grupie podatkowej???

A wedlug Ciebie nie mozna zarabiac duzych pieniedzy uczciwie?
            • kralik1 Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 16:56
              fervex.adult napisał:

> > Ty to wiesz z autopsji, dlatego jestes w tej grupie podatkowej???
              >
              > A wedlug Ciebie nie mozna zarabiac duzych pieniedzy uczciwie?

Masz powazne problemy ze zrozumieniem tekstu!!!!!
        • abba15 Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 16:50
          winus napisał:
          > Pomimo tego, ze place podatek z najwyzszego progu to i tak nie zaglosuje na PO
          > i PIS. Chociaz jak Tusk wygra to byc moze ta niespodzianka bedzi i mnie
          > bezposrednio dotyczyc.
          > W szeregach PIS i PO nie ma nawet o jednego zlodzieja i oszusta mniej niz w
          > SLD. Taka jest prawda, bo taka jest Polska rzeczywistosc, najpierw chcemy sie
          > sami najesc, a pozniej myslec o innych.

Co ty pieprzysz, przecież od zasiłkuw nie ma podatu?
      • mobisek Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 15:08
        Zamiast pisać takie zjadliwe wyliczanki, lepiej sam postaraj się podnieść swój
        dochód. Nie jest rzeczą złą zarabiać dużo - kluczowe pytanie to to, skąd
        pochodzą te pieniądze. Jeśli ktoś potrafi działać gospodarczo, robi to zgodnie
        z prawem i dobrze na tym wychodzi - to doskonale! Właśnie o to chodzi! Przecież
        nie chcemy chyba, żeby Polską rządzili ludzie, którzy nie potrafią rządzić
        nawet własną firmą... Dlatego ja widzę to dokładnie na odwrót: jeśli ktoś
        ciągle jest prezesem czy członkiem rad nadzorczych w firmach, które ciągle
        wykazują straty lub plajtują - to precz od majątku publicznego!

Co do Twojej uwagi o wysokości podatków:
        1) Miejsca pracy tworzone są przez tzw. inwestorów. Są to ludzie, którzy mają
        pieniądze. Jeśli będziemy odbierać pieniądze polskim przedsiębiorcom, to nie
        dziwmy się, że potem polskie fabryki i firmy kupowane są przez inwestorów
        zagranicznych.
        2) Spokojnie, nikt nie jest w stanie sam przejeść miliona zł. Duża część z tych
        pieniędzy pójdzie nie na finansowanie niewydolnej biurokracji państwa, tylko na
        inwestycje i nowe miejsca pracy.
        3) Ludzie płacący obecnie 19% podatku i korzystający z tzw. "kwoty zwolnionej
        od podatku" będą musieli zapłacić w przypadku podatku liniowego co prawda nieco
        wyższy podatek (tam nie będzie tej kwoty zwolnionej od podatku), ale nie znaczy
        to, że będą w gorszej sytuacji - gdyż zdecydowana większość produktów obłożona
        jest obecnie 22% podatkiem VAT, zaś po reformie podatek ten będzie obniżony do
        15%. Ceny detaliczne powinny więc ulec obniżce, która mniej więcej wyrówna
        ten "podwyżkę" podatku.
        4) PRZEDE WSZYSTKIM: Przestanie się wreszcie karać przedsiębiorczych ludzi
        wyższymi podatkami. Dzięki temu powstanie więcej miejsc pracy, więcej
        inwestycji. No i państwo przestanie traktować przedsiębiorczych ludzi
        jak "jeleni".

Pozdrowienia
        • winus Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 15:17
          Obys mial racje Mobisek.

Obnizka CIT pokazala, ze pomimo nizszej stawki podatku, wplywy z tytulu podatku
          dochodowego od osob prawnych zwiekszyly sie, czyli podmiotom gospodarczym
          przestalo sie oplacac "krecic" lewe faktury. Podobnie zapewne bedzie z osobami
          fizycznymi prowadzacymi dzialalnosc gospodarcza. Byc moze Ci co nie placa
          podaku zryczaltowanego, nie beda zawyzac kosztow.

Mam jednak obawe, ze to tylko obietnica wyborcza i na niej sie skonczy.
          • mobisek Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 15:27
            Dokładnie te same obawy mam co i Ty. Ale ich program przynajmniej wygląda na
            sensowny. Nie obiecują, że "większa opieka państwa i niższe podatki, wolna
            gospodarka i podatki dla sprawiedliwości społecznej" i takie tego typu
            wykluczające się bzdury.
            Gwarancji oczywiście nie mam żadnej - i chyba nikt mi takiej gwarancji dać nie
            może. Po prostu zapoznałem się z założeniami ich programu i wydają mi się
            sensowne. No i póki co są to partie w miarę wiarygodne (mam na myśli PiS i PO)
            i nie miały takiego blamażu jak SLD. Razi mnie natomiast to, że Kaczyński nie
            potrafił utrzymać nerwów na wodzy i już przegrał proces o zniesławienie w
            sądzie (choć znów: przynajmniej szedł do sądu i nie blokował jego prac, choć
            widział, że przegrywa; w przypadku Leppera takie procesy trwają latami, bo
            facet blokuje jak może), a PO nie potrafiło jednoznacznie odciąć się od swoich
            działaczy w Wawie związanych z tzw. aferą mostową (Piskorski podobno został
            europosłem - uważam, że Piskorski powinien być usunięty z PO).

Myślę, że trzeba dobrze zapamiętać, co obiecują, patrzeć na to, co robią, i za
            cztery lata zagłosować zgodnie z nowymi doświadczeniami.

Pozdrowienia

PS. Błądzić jest rzeczą ludzką, ale tylko głupek robi ten sam błąd dwa razy.
            Dlatego nie zagłosuję na ludzi z dawnego SLD ani z Samoobrony.
        • minimum1 no właśnie komu? 29.06.05, 15:26
          1)obecnie VAT na żywność,leki i wiele usług wynosi 7% - czy naprawdę uważasz,że
          podwyżka do 15% doprowadzi do obniżki cen?
          2)chciałbym przypomnieć,że firmy od paru lat są objęte liniowym podatkiem CIT w
          wysokości 19% wprowadzonym przez obrzydliwy rząd Millera-Hausnera
          • mobisek Re: no właśnie komu? 29.06.05, 15:30
            Oczywiście, masz rację. Żywność i leki będą droższe. Tym niemniej - choć są to
            b. ważne towary - zdecydowana większość towarów i usług stanieje.

Ja również się cieszę, że CIT jest 19%, ale cieszyć się będę jeszcze bardziej,
            gdy będzie wynosić równe 15%.

Myślę, że najważniejszą kwestią w pomyśle podatku liniowego jest stworzenie
            warunków, kiedy najzwyczajniej w świecie OPŁACA się być przedsiębiorczym.
            Dlatego jestem za.
        • rraven Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 15:52
          Bzdury piszesz dziecko!
          Miejsca pracy tworzone są przez pracodawców, a nie inwestorów (to nie semantyka,
          tylko rzeczywistość) bo tzw. inwestorzy w dupie mają zatrudnienie - liczy się zysk.
          Z możliwości skorzystania z quasi-liniowego PIT (19%)mało kto skorzystał,
          ciekawe dlaczego? Druga sprawa, że ja na przykład nie mogłem z tego skorzystać,
          bo to moje drugie źródło dochodu.
          Obniżenie podstawowej stawki VAT jest chwalebne, ale nie likwidacja wszystkich
          innych stawek - zamiana 7% na 15% to jest oczywiście obniżka?
          Najwyższą stawkę podatku płacą nie biznesmeni, tylko ludzie na stanowiskach
          menedżerskich - biedacy nie mają możliwości zwiększenia kosztów ;)
          • mobisek Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 16:14
            No więc, jeśli zależy Ci na słowie "pracodawca" - to proszę bardzo. Tym
            niemniej chodzi o "kogoś" (firmę lub osobę), która zainwestuje pieniądze (czyli
            np. kupi/zbuduje nową fabrykę). Myślę, że to trochę kazuistyka i zabawa
            słowami: chodzi i tak o to samo. (Podobnie pytanie, czy menedżerowie są
            biznesmenami - zapytaj Miodka, mnie jest wszystko jedno).

Podwyżka VAT na żywność i lekarstwa jest faktem i nie pisałem, że to obniżka.
            Myślę jednak, że pozostała część reform zrównoważy ten negatywny efekt.

Ja bym też chciał, żeby wszędzie wszystkie podatki obniżono - ale to chyba
            nierealne, prawda? Pan Miller już obiecywał, że jak on powie, że na wierzbie
            będą rosły gruszki, to będą rosły - i efekt jest jaki jest. Właśnie to, że nie
            wszystko w tych zapowiedziach ocieka mlekiem i miodem sprawia, że wydają mi się
            one racjonalne.
            • kralik1 Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 16:19
              mobisek napisał:

> No więc, jeśli zależy Ci na słowie "pracodawca" - to proszę bardzo. Tym
              > niemniej chodzi o "kogoś" (firmę lub osobę), która zainwestuje pieniądze
              (czyli
              >
              > np. kupi/zbuduje nową fabrykę). Myślę, że to trochę kazuistyka i zabawa
              > słowami: chodzi i tak o to samo. (Podobnie pytanie, czy menedżerowie są
              > biznesmenami - zapytaj Miodka, mnie jest wszystko jedno).
              >
              > Podwyżka VAT na żywność i lekarstwa jest faktem i nie pisałem, że to obniżka.
              > Myślę jednak, że pozostała część reform zrównoważy ten negatywny efekt.
              >
              > Ja bym też chciał, żeby wszędzie wszystkie podatki obniżono - ale to chyba
              > nierealne, prawda? Pan Miller już obiecywał, że jak on powie, że na wierzbie
              > będą rosły gruszki, to będą rosły - i efekt jest jaki jest. Właśnie to, że
              nie
              > wszystko w tych zapowiedziach ocieka mlekiem i miodem sprawia, że wydają mi
              się
              >
              > one racjonalne.

Ale ten czlowiek chce wierzyc w gruszki i dlatego wypisuje takie pierdoly!
              Nie marnuj energii na niego.
              Pozdrawiam.
            • pandada Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 19:50
              Może ja spróbuję wytłumzczyć, bo nie zrozumiełeś, a jeszcze kralik chce zaszczekać temat.
              Otóż manager do pracownik, a nie pracodawca.
              1) Zmniejszenie mu podatku nie spowoduje wzrostu zatrudnienia. Będzie miał tylko więcej pieniędzy, a budżet państwa mniej.
              2) jeżeli wypłata netto dla pracownika managera pozostanie bez zmian, a spadnie brutto, to więcej pieniędzy będzie miał pracodawca, a mniej państwo, ale dlaczego ma to iść akurat na wzrost zatrudnienia w firmie? Od czego są lokaty, gra giełdowa, wczasy na drugim końcu świata, prywatne samoloty?

Tymczasem spadek dochodów budżetu musi za sobą pociągnąć spadek wydatków, co oczywiście odbije się na biednych, sektorze państwowym i zamówieniach publicznych.

W Rosji jest liniowy podatek 13%. Golf, polo, jachty, wykupienie połowy rocznej produkcji Rolls-Royce'a... przez ułamek procenta Rosjan. Zdecydowana większość ma biedę, drożyznę, kłopoty z terminowością wypłat, a bezdomne dzieci tworzą wielkie grupy żebraków i złodziei, którzy nie potrafią się podpisać.
              • mobisek Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 20:43
                > Otóż manager do pracownik, a nie pracodawca.

Ale odkryłeś. :o) Wcześniej udowadniałeś mi, że menedżer i biznesmen to kto
                inny, pracodawca tworzy miejsca pracy a nie inwestor, teraz doszedłeś do
                wniosku, że menedżer to pracownik... No nic, czytam dalej... :o)

> 1) Zmniejszenie mu podatku nie spowoduje wzrostu zatrudnienia. Będzie miał
                tylko więcej pieniędzy, a budżet państwa mniej.

Zmniejszenie podatku do 15% sprawi, że wszystkim będzie się opłacało lepiej
                zarabiać. A im lepiej będą ludzie zarabiać, tym nominalnie wyższe podatki z
                czasem będą płacić. Zadaniem państwa nie jest odbieranie obywatelom dobrych
                zarobków, lecz tworzenie warunków, aby obywatele mogli jak najwięcej zarabiać.
                Miejsca pracy tworzone są przez przedsiębiorców (także tych rozliczających się
                na zasadzie PIT). Obniżenie im podatku sprawi, że będą mieli więcej pieniędzy,
                by zainwestować w rozwój swojej działalności, a tym samym utworzyć nowe miejsca
                pracy.

> 2) jeżeli wypłata netto dla pracownika managera pozostanie bez zmian, a
                spadnie
                > brutto, to więcej pieniędzy będzie miał pracodawca, a mniej państwo, ale dlacz
                > ego ma to iść akurat na wzrost zatrudnienia w firmie? Od czego są lokaty, gra
                g
                > iełdowa, wczasy na drugim końcu świata, prywatne samoloty?

A dlaczego przedsiębiorcy rozwijają swoje firmy zamiast leżeć przed TV z puszką
                piwa i nic nie robić? Dlaczego Bill Gate nie zadowolił się dochodami swojej
                firmy na poziomie 2-3 tys. dolarów, tylko zrobił z Microsoftu największego na
                świecie producenta oprogramowania? Moim zdaniem masz bardzo lewicowe spojrzenie
                na rzeczywistość, tzn. postrzegasz przedsiębiorców jako używających życia
                nierobów. Tymczasem odpoczynek jest to tylko jednym z elementów składowych
                życia. Zresztą: również konsumpcja nakręca popyt - może ten argument da Ci coś
                do myślenia.

> W Rosji ...

Uważam, że Rosja jest złym przykładem, gdyż jest krajem, w którym jest zbyt
                dużo nienormalności. Sięgając po takie przykłady można udowodnić, że np. należy
                w Polsce uprawiać ryż (bo robią tak Chińczycy, a mają lepszy eksport niż my).

Generalnie: Moim zdaniem o wiele lepiej jest zostawić pieniądze obywatelom niż
                zmuszać ich do wpłacania tych pieniędzy do budżetu państwa, który to budżet
                zarządzany jest przez 460 ludzi, z których niektórzy nie posiadają nawet
                matury, decyzje podejmowane są na zasadzie większości, a odpowiedzialność biorą
                i tak tylko na cztery lata (a potem to niech opozycja się martwi). W taki
                sposób w ekonomii nie da się działać. Dlatego nie wierzę w to, aby państwo
                mogło stworzyć miejsca pracy dla obywateli. Zrobią to przedsiębiorcy - a
                państwo niech im pomaga (a przynajmniej nie przeszkadza).

Pozdrowienia

• pedrou Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 16:03
          Poraża mnie, że chcesz wszystkich pouczać, a mnie rozumiesz, że akurat dla
          najbiedniejszych wzrośnie nie tylko podatek bezpośredni, ale i pośrednie, gdyż
          właśnie VAT na żywność wzrośnie, a to obok opłat eksploatacyjnych to główna
          pozycja w budżetach większości płacącej podatki w I progu.
          • mobisek Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 16:22
            Bądź więc porażony/porażona. :o)

A na serio: tak, masz rację, że wzrosną, ale nieznacznie. Wydaje mi się, że w
            makroekonomii należy kierować się jednak innym myśleniem. Tzn. kryterium, czy
            najbiedniejszym będzie lepiej, jest kryterium ważnym, ale nie najważniejszym.
            Inaczej od razu można by wrzucić podatek 80% dla bogatych (firm i osób
            prywatnych) a 0% dla biednych. W efekcie wszyscy równo splajtujemy w niewiele
            miesięcy.

W gospodarce liczą się jednak mechnizmy makroekonomiczne, a więc sprzyjające
            ogólnemu rozwojowi gospodarki. Pomoc zaś dla najbiedniejszej grupy obywateli
            winna być realizowana przez pomoc społeczną, a nie system podatkowy. Dlatego
            uważam pomysł podatku liniowego za bardzo dobry.

Pozdrowienia!

> Poraża mnie, że chcesz wszystkich pouczać, a mnie rozumiesz, że akurat dla
            > najbiedniejszych wzrośnie nie tylko podatek bezpośredni, ale i pośrednie,
            gdyż
            >
            > właśnie VAT na żywność wzrośnie, a to obok opłat eksploatacyjnych to główna
            > pozycja w budżetach większości płacącej podatki w I progu.
            • minimum1 młodzieńcze doktrynerstwo 29.06.05, 16:32
              mobisek napisał
              > Pomoc zaś dla najbiedniejszej grupy obywateli
              > winna być realizowana przez pomoc społeczną, a nie system podatkowy
              środki na pomoc społeczną pochodzą z podatków,
              więc może lepiej nie wprowadzać takiego systemu podatkowego,który
              połowę społeczeństwa zmusi do korzystania z pomocy socjalnej...
              • mobisek Re: młodzieńcze doktrynerstwo 29.06.05, 16:47
                Niby dlaczego skutkiem podatku linowego ma być odesłanie połowy społeczeństwa
                na pomoc społeczną?

Owszem, cena VAT na żywność wzrośnie z 7% na 15% - jest to więc skok o 8% ceny
                netto. Tym niemniej cena netto żywności składa się z wielu składowych i część z
                tych składowych będzie niższa niż obecnie (np. koszt benzyny - VAT spadnie z
                22% na 15%, koszt opakowań, koszt usług magazynowych i in.). Tak więc cena
                żywności zapewne wzrośnie, nie będzie to jednak wzrost o różnicę stawki VAT.

Zaskakuje mnie więc, że nazwywasz mnie doktrynerem, a równocześnie twierdzisz,
                że kilkuprocentowy wzrost cen żywności spowoduje konieczność korzystania przez
                połowę społeczeństwa z opieki społecznej... (?) Mniej emocji, więcej myślenia.

Pozdrawiam

A przede wszystkim CAŁOŚĆ zobaczy, że warto być przedsiębiorczym.
            • pandada Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 19:59
              To "myślenie makroekonomiczne" to przecież tak naprawdę myślenie o krezusach. Głośno się mówi o wzroście gospodarczym w skali makro i jest buzia od ucha do ucha. Ale nie wspomina się, że całą nadwyżkę ściąga nieliczna grupa najbogatszych.

Nie ma rozwiązania idealnego, co próbują nam często wmówić ideolodzy i lobbyści z tytułem "ekonomista".
              • mobisek Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 20:46
                > To "myślenie makroekonomiczne" to przecież tak naprawdę myślenie o krezusach.
                G
                > łośno się mówi o wzroście gospodarczym w skali makro i jest buzia od ucha do
                uc
                > ha. Ale nie wspomina się, że całą nadwyżkę ściąga nieliczna grupa
                najbogatszych
                > .

Myślenie makroekonomiczne ma na celu stworzenie korzystnych warunków dla całej
                gospodarki jako systemu, nie kieruje się zaś korzyścią poszczególnych elementów
                tegoż systemu (np. płacą nauczycieli czy zarobkami rolników).

> Nie ma rozwiązania idealnego, co próbują nam często wmówić ideolodzy i
                lobbyści
                > z tytułem "ekonomista".

Pełna zgoda.
      • kralik1 Re: KOMU TUSK I PO ZROBI DOBRZE ? 29.06.05, 15:44
        jacek3142 napisał:

> Po wyborach parlamentarnych Platforma Obywatelska szykuje prezent dla grupy
        > najzamożniejszych Polaków w postaci 5 mld 800 mln zł. Tyle bowiem szacunkowo
        > zaoszczędzi 270 tys. obywateli płacących obecnie najwyższą stawkę podatku
        > dochodowego po wprowadzeniu czołowego postulatu PO – podatku liniowego. Z
        >
        > prezentu skorzystają zresztą sami ludzie Platformy, wśród których nie brakuje
        > milionerów i ludzi wielkiego kapitału.
        > Ostatnio do partii Donalda Tuska i Jana Rokity zapisał się 48. na liście stu
        > najbogatszych Polaków tygodnika „Wprost” –ęJanusz Palikot, kt
        > óry ma być
        > lokomotywą lubelskiej listy PO do Sejmu. Palikot to potentat w branży
        > gorzelnianej. Jego majątek szacuje się na 330 mln zł, a przychody jego firm 
        > 211;
        > na ok. 900 mln zł rocznie.

O co ci wlasciwie chodzi?
        Zalisz sie czy placzesz?
    • zyks Hmm."Aby ludzie PRL...na żadnym urzędzie...".Rozu 29.06.05, 14:54
      -miem, że znowu czyszczenie aż do sprzątaczek i babć klozetowych. Tak mocno to
      jeszcze nie było powiedziane, "NA ŻADNYM!"...Donald, zlituj się, Ty i TKM?
      • zyks Donald,zadeklaruj:"sprzątaczki zostawimy",proszę.. 29.06.05, 15:33
    • feliks-50 Ale go wypuszcza !! 29.06.05, 14:55
      Ja bym mu nie uwierzył, nigdy !
      A na kogo będzie głosował gdy dojdzie do dogrywki: Cimoszewicz kontra
      Tymiński ??
      Ale byłyby jaja !!
      • kralik1 Re: Ale go wypuszcza !! 29.06.05, 16:09
        feliks-50 napisał:

> Ja bym mu nie uwierzył, nigdy !
        > A na kogo będzie głosował gdy dojdzie do dogrywki: Cimoszewicz kontra
        > Tymiński ??
        > Ale byłyby jaja !!

jAK BALONY!!! NO NIE???
    • mago13 a ja poprę Cimoszewicza, 29.06.05, 15:10
      ponieważ Prezydent gó.. w Polsce może, ale w polityce zagranicznej nie chcę by
      podskakiwał jak wsza na grzebieniu więc uważam że Cimoszewicz nic nie zepsuję
      np. wyrwie się Kaczyńskiemu do Putina spiepszaj dziadu i co będzie ?
      • winus Re: a ja poprę Cimoszewicza, 29.06.05, 15:17
        ..odetna nam gaz i powiedza, ze maja problemy techniczne
        • mobisek Jeszcze gorzej... 29.06.05, 15:36
          Ale jeszcze gorzej będzie, jeśli go nazwie "wielokrotnym przestępcą", a
          następnie udowodni to w sądzie... :o)
          • gkubek Re: Jeszcze gorzej... 29.06.05, 16:10
            W sądzie to mu raczej nie bardzo idzie, ale to chyba i tak mało istotne, skoro
            prawo ma w d...
            Ciekawe, tak mi się nasunęło - gdzie w takim razie ma sprawiedliwość?
      • kralik1 Re: a ja poprę Cimoszewicza, 29.06.05, 16:11
        mago13 napisała:

> ponieważ Prezydent gó.. w Polsce może, ale w polityce zagranicznej nie chcę
        by
        > podskakiwał jak wsza na grzebieniu więc uważam że Cimoszewicz nic nie zepsuję
        > np. wyrwie się Kaczyńskiemu do Putina spiepszaj dziadu i co będzie ?

prezydent nic nie moze?
        a kto skutecznie blokuje wszystkie ustawy ktore nie sa w zgodnosci z idea
        SLD????
        Babcia klozetowa????
        Pomysl troche to nnie boli:)
        • gkubek Re: a ja poprę Cimoszewicza, 29.06.05, 16:22
          Które? Coś przeoczyłem?
          • kralik1 Re: a ja poprę Cimoszewicza, 29.06.05, 17:00
            gkubek napisał:

> Które? Coś przeoczyłem?

Nir rob z siebie idioty...
            • gkubek Re: a ja poprę Cimoszewicza, 29.06.05, 17:18
              Musiałbym się mocno postarać, w przeciwieństwie do ciebie.
              Argumenty kraliku - tak się dykutuje, a nie inwektywami.
              • kralik1 Re: a ja poprę Cimoszewicza, 29.06.05, 17:38
                Wybacz mi drogi gkubku ale ja z toba nie mam o czym "dykutowac":)
    • strajker Re: Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli 29.06.05, 15:22
      To samo jutro powie Borowski i Cimoszewicz
    • kashub75 Re: Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli 29.06.05, 15:25
      "pryncipialny i odpowiedzialny"...na takiego jest kreowany przez media... nie
      neguje ze jest to byc moze jeden z bardziej odpowiedzialnych polskich politykow
      (choc nie jedyny) ale bylyby dla mnie bardziej wiarygodny gdyby kandydowal jako
      kandydat niezalezny. z tym "ogonem" w postaci kwasniewskich, siwca,ordynackiej
      and Co. cimoszewicz uczynil sie dla mnie calkowicie niewybieralny bo teraz
      jasne stalo sie czyje interesy zamierza chronic i oslaniac. do tego ten
      najwyrazniej zaplanowany i szeroko relacjonowany (w tvp i GW)
      spektakl "odsuwania z polityki w imieniu uczciwosci", "apeli i prosb milionow
      zatroskanych obywateli o przemyslenie tej decyzji"..no nie! na taki cyrk
      wyborcy nie dadza sie chyba juz nabrac! mam nadzieje. Oczywiscie zakladam ze
      Cimoszka wejdzie do drugiej tury. jesli bedzie za przeciwnika bedzie mial
      Kaczynskiego moze nawet wygrac..wyborcow z centrum (czyli tam gdzie bedzie
      toczyc zasadnicza walka o glosy) moga "kupic" medialny obraz marszalka,
      Kaczynskiemu wyrwanie sie z prawego kata raczej sie nie uda... Zakladam wiec ze
      jedynym kandydatem ktory mialby spore szanse pokonac Cimoszke moglby byc tylko
      Tusk. w kazdym razie do wyborow jeszcze daleko a przed prezydenckimi sa jeszcze
      parlamentarne. ich wynik bedzie mial wplaw na wybor prezydenta.
    • zyks Cimko powiedział:"niektórych nie zapraszałem"(o c 29.06.05, 15:26
      złonkach komitetu wyborczego). Prytania: 1. skąd się wzięli(KTO ich zaprosił)?
      2.czy może wyprosi tych nie zaproszonych? 3.jeśli tak, to kiedy? ;)
    • qc Tusk ma tylko 1 glos 29.06.05, 15:30
      niech go traci gdzie chce.
    • acmasters Re: Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli 29.06.05, 15:37
      Tak trzymac panowie.Wystarczy obejrzec sztab wyborczy cimoszki, by stwierdzic
      jaki to apartyjny kandydat
    • fromwindsor Dekomunizacja teraz... lub nigdy 29.06.05, 15:49
      Koalicja partii niepodleglosciowych w najblizszych wyborach parlamentarnych i
      prezydenckich jest ze wszech miar konieczna wobec jawnej proby kontynuacji
      kwachokracji.
      Wierze w to iz rodacy w koncu zrozumieli prawdziwa nature komunistow po
      dwukrotnym prezydentowaniu Kwasniewskiego i w najblizszych wyborach
      parlamentarnych i prezydenckich dokonaja swoimi glosami pelnej dekomunizacji i
      zrobia to tym razem - RAZ i NA ZAWSZE.

Cimoszewicz jako prezydent, to kontynuacja krypto- mafijno-komunistycznych
      powiazan, tak misternie ulozonych przez Kwasniewskiego i dotychczasowe gremia
      kierownicze roznego odcienia przemalowancow po nieboszczce PZPR.
      To, ze mam sluszna racje, swiadczy to iz Jolanta Kwasniewska bedzie szefowala
      kampanii wyborczej Cimoszewicza.
      Kwasniewski nie ufa nikomu, jesli chodzi o "kontrole" nad Cimoszewiczem, stad
      tez postawienie na zone - osobe, ktora oficjalnie do tej pory nie zajmowala sie
      polityka zupelnie. Jak sama mowila pare dni temu w komisji ds. Orlenu- nie
      miala nic do robienia wiec zajela sie akcja dobroczynna.
      Cimoszewicz jako kandydat i Kwasniewska jako szef jego komitetu wyborczego, to
      uklad, jak z Iraku Saddama Husaina. Tam tez Saddam obstawial sie synami, bracmi
      i szwagrami.
      Ciekawe, jak skonczy Kwasniewski.
      • gkubek Re: Dekomunizacja teraz... lub nigdy 29.06.05, 16:07
        Cóż to za brak szaczunku! Rodacy z małej litery?
        Raz i na zawsze to próbowali Hitler i Stalin (wiem, że inne grupy, ale to
        nieistotne). Ale nawet takim mocarzom się nie udawało. Kaczor Donald da radę?
        • 1966p Lewica zjednoczyła Prawicę 29.06.05, 16:13
          Nie opowiadając się za żadną ze stron - czapki z głów;) Deklaracja prof
          Kaczyńskiego jest pierwszą od wielu miesiecy, która budzi szacunek. Myślę ,że
          Prawica wreszcie zrozumiała,że żrąc się nawzajem daje argumenty przeciwnikowi.
          Myśle,że dosyć w II turze kandydatow z przypadku. Polska powinna rozstrzygnąć
          pomiedzy dwoma kandytaturami ( poważnymi). Cyrk wyborczy - jak z 1990 roku to
          historia.Mam nadzieję;)))
          • gkubek Re: Lewica zjednoczyła Prawicę 29.06.05, 16:22
            Nie przesadzajmy. Przy aktualnych sondażach, to pusty gest z jego strony.
            Co do tak zwanej prawicy - nie sądzę. Syndrom AWS w nich się tli. Zresztą -
            zobaczymy po wyborach, niestety.
        • fromwindsor Re: Dekomunizacja teraz... lub nigdy 29.06.05, 16:30
          gkubek napisał:

Cóż to za brak szaczunku! Rodacy z małej litery?
          > Raz i na zawsze to próbowali Hitler i Stalin (wiem, że inne grupy, ale to
          > nieistotne). Ale nawet takim mocarzom się nie udawało. Kaczor Donald da radę?

Czy z malej, czy tez z duzej litery bedziemy pisac, to sie okaze po wyborach.
          Z komuna, jak z choroba zakazana tak trzeba postapic.
          Nie jestes widocznie w stanie rozroznic metod Stalina, Hitlera i innych
          oprawcow, od metod demokratycznych, jakie przedstawilem w swoim poscie.
          Nie przezywaj ludzi - to swiadczy o infantylnosci argumentacji.
          • gkubek Re: Dekomunizacja teraz... lub nigdy 29.06.05, 17:20
            Rozprawianie się raz na zawsze z kimkolwiek nie ma nic wspólnego z demokracją.
            Dziecinna jest wiara, że tak jest.
            • davidmors Re: Kaczor poprze Donalda ! 29.06.05, 20:16
      • zyks Re: Dekomunizacja teraz... lub nigdy 29.06.05, 16:52
        Może... ale odmużdżenie jest możliwe i teraz, i jutro...
      • echo7 Re: Dekomunizacja teraz... lub nigdy 29.06.05, 20:55
        Co, strach was obleciał gó..zjady i zasrańce popisuarowe ?
    • 7uop KwaKwa landii Polacy mowia stanowcze NIE !!!! 29.06.05, 16:17
    • 7uop Kaczory i Donaldy precz nie chcemy Disnaylandu !!! 29.06.05, 16:19
      • feliks-50 Re: Kaczory i Donaldy precz nie chcemy Disnayland 29.06.05, 20:20
        A im się właśnie tak marzy, póki co jest wesołe miasteczko, w którym paradują
        same błazny. Powoli jednak puszczają im nerwy, bo wizja legalnego miliona żł za
        5 lat powoli się oddala (a ile innych niewyobrażalnych korzyści oprócz tej
        banieczki).
        Ale się teraz nasłuchamy bajeczek, bredni, kłamstw, oszołomstwa przez te kilka
        miesięcy,musimy mieć zdrowie aby to przetrzymać.
    • cyklista Były bliźniaki, 29.06.05, 16:31
      zrobiły się trojaczki: Kaczor Kaczor Donald
    • m.bekier kaczor poprze próżniaka? 29.06.05, 16:41
      Nie uchodzi.A gdzie wartości? Próżniactwo to grzech było nie było.Sam
      zainteresowany zeznał,że on jest członkiem klasy próżniaczej.Inni tez
      wielokrotnie mówili:to leń.A jeżeli wielu tak mówi,to jest coś na rzeczy.Poprzeć
      lenia tylko dlatego,żeby nasi byli u władzy? A co z Polską,jeżeli będą rządzić
      lenie ,chociażby nasi kolesie? Nowa wersja TKM?
    • obywatelgkar Kaczor chce pokonac Cimoszke na urode! Tyle, ze... 29.06.05, 16:41
      kupra!
    • finish1 Re: Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli 29.06.05, 16:50
      mój kaczy kuper się nie spali.Kaczorki już potrząsają kuperkami - uwaga - jeden
      kuper jest h-o niepewny drugi to dziad. Tusk blada twarz tylko się ośmiesza.
      I tak wygra Pan Cimoszewicz. A solidaruchy? Przez te lata się nachapały. Rex in
      Pace.
      • zyks Re: Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli 29.06.05, 16:56
        nie mieszaj mojego Reksia do brudnej polityki, wypraszam sobie!
      • zyks finish 1 - gdzie ciebie łaciny uczyli, daj adres, 29.06.05, 17:01
        pewnie niedroga jakaś szkółka ;)
        • gkubek Re: finish 1 - gdzie ciebie łaciny uczyli, daj ad 29.06.05, 17:23
          Moża ta, którą kierowała Waniek?
      • kralik1 Re: Kaczyński: poprę Tuska w drugiej turze, jeśli 29.06.05, 17:08
        finish1 napisał:

> mój kaczy kuper się nie spali.Kaczorki już potrząsają kuperkami - uwaga -
        jeden
        >
        > kuper jest h-o niepewny drugi to dziad. Tusk blada twarz tylko się ośmiesza.
        > I tak wygra Pan Cimoszewicz. A solidaruchy? Przez te lata się nachapały. Rex
        in
        >
        > Pace.

PATRZCIE RODACY, OTO ELEKTORAT CIMOSZEWICZA!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka