reggie Re: Ania jest teraz wojujacą antysemitka. Wstyd. 02.08.02, 17:28 Nawet ortografii nie zna. Wojująca. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++IGNOR Ja też jestem antysemitą... IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 17:30 reggie napisał: > Nawet ortografii nie zna. Wojująca. Wstyd. > Odpowiedz Link Zgłoś
reggie Re: Ja też jestem antysemitą... 02.08.02, 17:36 Antysemickie upiory sa wciąż żywe we Wrocławiu, miastu HitlerJugend i innych strasznych gestapowców. Cała Polska się was wstydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ja też jestem antysemitą... IP: *.upc.chello.be 02.08.02, 17:39 reggie napisał: > Antysemickie upiory sa wciąż żywe we Wrocławiu, miastu HitlerJugend i innych > strasznych gestapowców. Cała Polska się was wstydzi. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCCP W tym miastu Wrocławiu... IP: *.acn.waw.pl 02.08.02, 17:41 reggie napisał: > Antysemickie upiory sa wciąż żywe we Wrocławiu, miastu HitlerJugend i innych > strasznych gestapowców. Cała Polska się was wstydzi. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: W tym miastu Wrocławiu... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 17:51 Gość portalu: CCCP napisał(a): > reggie napisał: > > > Antysemickie upiory sa wciąż żywe we Wrocławiu, miastu HitlerJugend i inny > ch > > strasznych gestapowców. Cała Polska się was wstydzi. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ja też jestem antysemitą... IP: *.upc.chello.be 02.08.02, 17:41 reggie napisał: > Antysemickie upiory sa wciąż żywe we Wrocławiu, miastu HitlerJugend i innych > strasznych gestapowców. Cała Polska się was wstydzi. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Skup zboża kuleje. Samoobrona blokuje. Wstyd. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 17:37 W związku z powyższym doradzam , żeby wcześniej do skupu buraków się przygotować. Nowy. Jak tam w Toruniu. Plac juz zamiotłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t reggie.... IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 19:10 ... o ile mnie pamięć nie myli zamieszczałeś tu antysemickie posty w rodzaju "jak rozpoznać Żyda". Nie wydaje mi się, żebyś mógł podać przykład postu Ani napisanego w tym stylu. Powiesz: "to była parodia". Świetnie. Przepiszę tu "Protokóły mędrców Syjonu" i nazwę to "parodią". Jeśli ktoś w Polsce produkuje antysemitów, to jest to głównie "GW", ze swoimi rasistowskimi obsesjami. Jest nieszczęściem dla obu stron, ze o stosunkach polsko-żydowskich najwięcej do powiedzenia ma akurat to środowisko. Zamieszczałeś też posty usprawiedliwiające dezercję z armii RP w czasie wojny. Jak to nazwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: reggie.... IP: *.upc.chello.be 02.08.02, 19:16 Gość portalu: t napisał(a): > ... o ile mnie pamięć nie myli zamieszczałeś tu antysemickie posty w > rodzaju "jak rozpoznać Żyda". Nie wydaje mi się, żebyś mógł podać przykład > postu Ani napisanego w tym stylu. Powiesz: "to była parodia". Świetnie. > Przepiszę tu "Protokóły mędrców Syjonu" i nazwę to "parodią". > Jeśli ktoś w Polsce produkuje antysemitów, to jest to głównie "GW", ze swoimi > rasistowskimi obsesjami. Jest nieszczęściem dla obu stron, ze o stosunkach > polsko-żydowskich najwięcej do powiedzenia ma akurat to środowisko. > > Zamieszczałeś też posty usprawiedliwiające dezercję z armii RP w czasie wojny. > Jak to nazwać? t wpadlam tylko Cie pozdrowic i spadam do garow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: reggie.... IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 19:23 Gość portalu: Ania napisał(a): > Gość portalu: t napisał(a): > > > ... o ile mnie pamięć nie myli zamieszczałeś tu antysemickie posty w > > rodzaju "jak rozpoznać Żyda". Nie wydaje mi się, żebyś mógł podać przykład > > > postu Ani napisanego w tym stylu. Powiesz: "to była parodia". Świetnie. > > Przepiszę tu "Protokóły mędrców Syjonu" i nazwę to "parodią". > > Jeśli ktoś w Polsce produkuje antysemitów, to jest to głównie "GW", ze swo > imi > > rasistowskimi obsesjami. Jest nieszczęściem dla obu stron, ze o stosunkach > > > polsko-żydowskich najwięcej do powiedzenia ma akurat to środowisko. > > > > Zamieszczałeś też posty usprawiedliwiające dezercję z armii RP w czasie > wojny. > > Jak to nazwać? > > > t wpadlam tylko Cie pozdrowic i spadam do garow. A jak podoba Ci się rola pierwszej antysemitki "Kraju"? Prawda, że łatwo ją dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd do Ani i t 02.08.02, 20:24 Pozdrawiam serdecznie Pania Anie z Belgii i Pana t z Krosna Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: do Ani i t IP: *.upc.chello.be 02.08.02, 21:23 wojcd napisał: > Pozdrawiam serdecznie > Pania Anie z Belgii i Pana t z Krosna > Wojciech Ja tez pozdeawiam serdecznie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re:Ania pozdeawia :))))) IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 02.08.02, 21:56 Ten niechluj nie nauczy sie pisac po polsku ? W kazdej wypowiedzi bledy :))))))) Jak cos takiego pcha sie na dyskusje? Bezwstydny nieuk :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Wanda ględzi IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.08.02, 22:17 Gość portalu: Wanda napisał(a): > Ten niechluj nie nauczy sie pisac po polsku ? W kazdej wypowiedzi bledy :)))))) > ) > Jak cos takiego pcha sie na dyskusje? Bezwstydny nieuk :))))))))) Literówki oznaczają nieuka? Chyba raczej tylko bezczelnego oponenta, który je wytyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Naucz pisac te mietle, zamiast pyskowac :))))) IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 03.08.02, 02:19 Odpowiedz Link Zgłoś
vline Re: Naucz pisac te mietle, zamiast pyskowac :)))) 03.08.02, 06:53 Nie zatracasz aby proporcji, bezpłciowe chamidło? Nie wystarczy, że nazwano cię publicznie prowokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Wandziu z siusiakiem 03.08.02, 08:46 Pobawimy sie? Jak myslisz ktore z tych zdan jest prawdziwe: 1. Wojciech wie kim jest KARACZAN? 2. Wojciech nie wie kim jest KARACZAN? Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
vline Re:Ania pozdeawia :))))) 03.08.02, 06:44 Gość portalu: Wanda napisał(a): > Ten niechluj nie nauczy sie pisac po polsku ? W kazdej wypowiedzi bledy :)))))) > ) > Jak cos takiego pcha sie na dyskusje? Bezwstydny nieuk :))))))))) Pozdeawia? A po jakiemu to? pcha sie na dyskusje? Można się, niechluju językowy, pchać do czegoś takiego jak dyskusja. Zanim coś napiszesz, zaglądaj do "Słownika poprawnej polszczyzny". Tobie to akurat bardzo potrzebne. A już nie próbuj nikogo poprawiać, bo się tylko ośmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: reggie.... IP: *.upc.chello.be 02.08.02, 21:22 Gość portalu: t napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > Gość portalu: t napisał(a): > > > > > ... o ile mnie pamięć nie myli zamieszczałeś tu antysemickie posty w > > > rodzaju "jak rozpoznać Żyda". Nie wydaje mi się, żebyś mógł podać prz > ykład > > > > > postu Ani napisanego w tym stylu. Powiesz: "to była parodia". Świetni > e. > > > Przepiszę tu "Protokóły mędrców Syjonu" i nazwę to "parodią". > > > Jeśli ktoś w Polsce produkuje antysemitów, to jest to głównie "GW", z > e swo > > imi > > > rasistowskimi obsesjami. Jest nieszczęściem dla obu stron, ze o stosu > nkach > > > > > polsko-żydowskich najwięcej do powiedzenia ma akurat to środowisko. > > > > > > Zamieszczałeś też posty usprawiedliwiające dezercję z armii RP w czas > ie > > wojny. > > > Jak to nazwać? > > > > > > t wpadlam tylko Cie pozdrowic i spadam do garow. > > A jak podoba Ci się rola pierwszej antysemitki "Kraju"? Prawda, że łatwo ją > dostać? Pewnie ,ze mi sie podoba .Zawsze to lepiej byc pierwszym niz ostatnim. Zeby mi wszystko w zyciu tak przychodzilo latwo to byloby dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: reggie.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 20:06 Gość portalu: t napisał(a): > Jeśli ktoś w Polsce produkuje antysemitów, to jest to głównie "GW", ze swoimi > rasistowskimi obsesjami. Jest nieszczęściem dla obu stron, ze o stosunkach > polsko-żydowskich najwięcej do powiedzenia ma akurat to środowisko. ??? Jakie rasistowskie obsesje? Podaj chociaż przykład. Najwięcej do powiedzenia o stosunkach polsko-żydowskich mają akurat takie media jak RM czy ND. Otwórz o dowolnej porze te światłe środki masowego przekazu, a z pewnością dowiesz się wiele na temat tego, jak to Żydzi niszczą Polskę. > Zamieszczałeś też posty usprawiedliwiające dezercję z armii RP w czasie wojny. > Jak to nazwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: reggie.... IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 21:05 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Gość portalu: t napisał(a): > > > Jeśli ktoś w Polsce produkuje antysemitów, to jest to głównie "GW", ze swo > imi > > rasistowskimi obsesjami. Jest nieszczęściem dla obu stron, ze o stosunkach > > > polsko-żydowskich najwięcej do powiedzenia ma akurat to środowisko. > > ??? Jakie rasistowskie obsesje? Podaj chociaż przykład. Proszę bardzo - np. doszukiwanie się żydowskiego pochodzenia u polskich wieszczów, lub sugerowanie w wywiadzie z Herlingiem Grudzińskim, że nie dość podkreśla w swojej twórczości swoje żydowskie pochodzenie. Albo histeria wokól Jedwabnego, czy wogóle "polskiego antysemityzmu". Najwięcej do > powiedzenia o stosunkach polsko-żydowskich mają akurat takie media jak RM czy > ND. Otwórz o dowolnej porze te światłe środki masowego przekazu, a z pewnością > dowiesz się wiele na temat tego, jak to Żydzi niszczą Polskę. > > Zamieszczałeś też posty usprawiedliwiające dezercję z armii RP w czasie > wojny. > > Jak to nazwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: reggie.... IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.08.02, 22:29 Gość portalu: t napisał(a): > Gość portalu: Tomasz napisał(a): > > > Gość portalu: t napisał(a): > > > > > Jeśli ktoś w Polsce produkuje antysemitów, to jest to głównie "GW", z > e swo > > imi > > > rasistowskimi obsesjami. Jest nieszczęściem dla obu stron, ze o stosu > nkach > > > > > polsko-żydowskich najwięcej do powiedzenia ma akurat to środowisko. > > > > ??? Jakie rasistowskie obsesje? Podaj chociaż przykład. > > Proszę bardzo - np. doszukiwanie się żydowskiego pochodzenia u polskich > wieszczów, lub sugerowanie w wywiadzie z Herlingiem Grudzińskim, że nie dość > podkreśla w swojej twórczości swoje żydowskie pochodzenie. Albo histeria wokól > Jedwabnego, czy wogóle "polskiego antysemityzmu". O więcej pytaj niejakiego Durango (obecnie nick 'Zydek') który wrzuca na forum, który to noblista był Żydem. Popytaj też robasa, który wśród wielu sławnych i znanych postaci określał mianem Żydów, pisał że więcej niż Polaków. Rasiści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: reggie.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.02, 06:01 Gość portalu: t napisał(a): > Proszę bardzo - np. doszukiwanie się żydowskiego pochodzenia u polskich > wieszczów, lub sugerowanie w wywiadzie z Herlingiem Grudzińskim, że nie dość > podkreśla w swojej twórczości swoje żydowskie pochodzenie. Albo histeria wokól Jedwabnego, czy wogóle "polskiego antysemityzmu". WIESZCZOWIE Nie wiem, na który artykuł się powołujesz, ale czy nie jest tak, że dla takich jak ty polscy wieszczowie są wieszczami do momentu, w którym ich 100% polskość nie zostanie "zbrukana" jakąś żydowską domieszką? To co w takim razie zrobiłbyś z frazą A. Mickiewicza "z obcej matki krew moja"? Nie chcę tobie tłumaczyć pewnych spraw, bo to rudymenty, ale kultura polska była na wskroś przesiąknięta i wzbogacona (zresztą odwrotnie też) kulturą i wpływami żydowskimi. Jeśli chodzi o stronę merytoryczną publikacji w GW, to nie można im zarzucać naukowej nierzetelności. Co byś powiedział np. o Litwinach, którzy pomijaliby polskość Mickiewicza? HERLING-GRUDZIŃSKI Jeśli chodzi o ów wywiad, to czytałem go nawet jeszcze raz ostatnio. Dla ciebie pytanie o brak nawiązań w jego pisarstwie do jego żydowskich korzeni jest "wypominaniem"? Doprawdy? A w którym to, łaskawco, miejscu? Co to ma wspólnego z wypominaniem? JEDWABNE Dla ciebie to histeria. No to może przypomnij sobie artykuły w GW o Katyniu. Czy ze strony redaktorów GW to też była histeria? A może w drugą stronę: czy zamieszczanie artykułów o Katyniu na łamach np. Izwiestii albo Prawdy też nazwałbyś histerią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: reggie.... IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.02, 10:32 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > WIESZCZOWIE > Nie wiem, na który artykuł się powołujesz, ale czy nie jest tak, że dla takich > jak ty polscy wieszczowie są wieszczami do momentu, w którym ich 100% polskość > nie zostanie "zbrukana" jakąś żydowską domieszką? To co w takim razie zrobiłbyś > > z frazą A. Mickiewicza "z obcej matki krew moja"? Nie chcę tobie tłumaczyć > pewnych spraw, bo to rudymenty, ale kultura polska była na wskroś przesiąkniętai wzbogacona (zresztą odwrotnie też) kulturą i wpływami >żydowskimi. Jeśli chodzi o stronę merytoryczną publikacji w GW, to nie można >im zarzucać naukowej nierzetelności. Co byś powiedział np. o Litwinach, którzy pomijaliby polskość Mickiewicza? Chodzi mi raczej o pewnego rodzaju niesymetryczność podejścia stosowaną przez "GW". Redakcji "GW" wolno doszukiwać się żydowskich korzeni u każdego (nie tylko żydowskich zresztą. Herberta też w "GW" "pozbawiono polskości"), ale jesli coś takiego robi ktoś, kogo "GW" nie lubi - jest to już rasizm i antysemityzm. Bądźmy konsekwentni - jesli doszukiwanie się żydowskiego pochodzenia u UB-ków jest rasizmem, to jest nim także to co robi "GW", tyle, ze jest to antysemityzm a rebour. Redakcja "GW" ma na punkcie żydowskim prawdziwą obsesję. Co do merytoryczności - zarzucać publikacjom "GW" nierzetelności naukowej nie można o tyle, ze drukuje publicystykę (czy propagadę), a nie artykuły naukowe. Można zarzucać "GW" manipulatorstwo - patrz ostatni "sondaż". > HERLING-GRUDZIŃSKI > Jeśli chodzi o ów wywiad, to czytałem go nawet jeszcze raz ostatnio. Dla >ciebie pytanie o brak nawiązań w jego pisarstwie do jego żydowskich korzeni > jest "wypominaniem"? Doprawdy? A w którym to, łaskawco, miejscu? Co to ma > wspólnego z wypominaniem? Owszem, jest to wypominanie - jeśli wziąźć pod uwagę charakter "GW". Co do wywiadu - Grudziński uznał go za próbę manipulacji jego osobą (typowe dla "GW") i protestował w związku z tym na łamach "Rzeczypospolitej". > > JEDWABNE > Dla ciebie to histeria. No to może przypomnij sobie artykuły w GW o Katyniu. > Czy ze strony redaktorów GW to też była histeria? A może w drugą stronę: czy > zamieszczanie artykułów o Katyniu na łamach np. Izwiestii albo Prawdy też > nazwałbyś histerią? Nie mówimy o pojedynczym artykule na ten czy inny temat, ale o nachalnej kampanii propagadnowej. Nie przypominam sobie, by "GW" prowadziła taką kampanię w sprawie Katynia, czy jakiejkolwiek innej. Jeśli na łamach Izwiestii czy Prawdy przeprowadzona zostanie akcja zbliżona do akcji "GW" w sprawie Jedwabnego - wtedy się do tego odniosę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: reggie.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.02, 14:24 > Chodzi mi raczej o pewnego rodzaju niesymetryczność podejścia stosowaną przez "GW". Redakcji "GW" wolno doszukiwać się żydowskich korzeni u każdego (nie tylko żydowskich zresztą. Herberta też w "GW" "pozbawiono polskości"), ale jeśli coś takiego robi ktoś, kogo "GW" nie lubi - jest to już rasizm i antysemityzm. Jakim cudem miano Herberta pozbawić polskości? Stary, o czym ty ględzisz? Czy nie czytałeś artykułów naczelnego o tym poecie? Jeśli to jest pozbawianie H. czegokolwiek, to chyba nie rozumiem twojej przepastnej logiki. I niby u kogo GW szuka żydowskich korzeni? U Herlinga-Grudzińskiego? Ależ o tym, że H-G był z pochodzenia Żydem wie każdy, na czym więc miałaby polegać odkrywczość takich poszukiwań? Pytanie zadane przez dziennikarzy brzmiało całkiem inaczej. Na pewno nie: „czy to prawda, że jest Pan Żydem?”, tylko „dlaczego w Pana twórczości brak nawiązań do Żydowskich korzeni?”. Czy było w tym wypominanie, czy też zwykła ciekawość? Dla ciebie z pewnością to pierwsze. W takim razie dlaczego nie oburzasz się na podobne pytanie postawione Polańskiemu? Czyżby w GW uruchomiono jakieś żydowskie drzewko genealogiczne? Nie zauważyłem czegoś takiego. Jest raczej tak, jak już wcześniej napisałem: Żydzi stanowili w dawnej Polsce potężne środowisko kulturotwórcze. Czy tego chcesz, czy też nie, zaprzeczanie tego to właśnie jest manipulacja. > Bądźmy konsekwentni - jeśli doszukiwanie się żydowskiego pochodzenia u UB-ków jest rasizmem, to jest nim także to co robi "GW", tyle, ze jest to antysemityzm a rebour. Redakcja "GW" ma na punkcie żydowskim prawdziwą obsesję. Zdaje się, że to raczej ty masz obsesję. Co do ubeków, byli to Polacy: osoby o różnym, w tym żydowskim pochodzeniu. Ja stosuję takie kryterium, jakie panuje we Francji. Dla mnie Żyd, Ukrainiec, Cygan czy jakikolwiek inny, jeśli ma polskie obywatelstwo, jest Polakiem. I nie wartościuję, gorszym czy lepszym. W ten sposób ucinam wszelkie dyskusje, bo dla mnie francuska egalite to naczelna zasada demokracji. > Co do merytoryczności - zarzucać publikacjom "GW" nierzetelności naukowej nie > można o tyle, że drukuje publicystykę (czy propagadę), a nie artykuły naukowe. > Można zarzucać "GW" manipulatorstwo - patrz ostatni "sondaż". Otóż, kotku, publicystyka również musi mieć naukowe podstawy i podlegać naukowej weryfikacji. Chyba że twoim ideałem jest publicystyka NaszoDziennikowa. Co do Grudzińskiego i jego artykułu w Rzepie, to miał on bardziej na myśli nie „kwestię żydowską” w omawianym przez nas wywiadzie, ale raczej pytanie związane z jego nieprzejednaną postawą wobec reżimu. Stąd zresztą ta cała jego polemika z Giedrojciem i lekkie ochłodzenie kontaktów. > Nie mówimy o pojedynczym artykule na ten czy inny temat, ale o nachalnej kampanii propagandowej. Jedwabne to temat, o którym do tej pory milczano. Nikt przed Grossem, nie licząc jakichś nieistotnych wzmianek no i oczywiście peerelowskiego dochodzenia, nie mówił o tych wydarzeniach. A przecież tam dokonano zbrodni na narodzie polskim. Polacy w Jedwabnem zabili Polaków. Dla ciebie, jako patrioty, powinno mieć to duże znaczenie. > Nie przypominam sobie, by "GW" prowadziła taką kampanię > w sprawie Katynia, czy jakiejkolwiek innej. Nie wiem, czy GW prowadzi „kampanię” w sprawie Jedwabnego. Jeśli chodzi o Katyń, zajrzyj do archiwum GW. Myślę, że będziesz zdziwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: reggie.... IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.02, 08:58 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Jakim cudem miano Herberta pozbawić polskości? Stary, o czym ty ględzisz? Czy > nie czytałeś artykułów naczelnego o tym poecie? Jeśli to jest pozbawianie H. > czegokolwiek, to chyba nie rozumiem twojej przepastnej logiki. To co środowisko "GW" zrobiło z Herbertem, to jeden z najbardziej obrzydliwych wyczynów Adama M. O robieniu z Herberta wariata nie będę się rozpisywał. Jesli chodzi o pozbawianie go polskości w osławionym wywiadzie z żoną Herberta, pada stwierdzenie, że z punktu widzenia pochodzenia, w małym stopniu(czy nawet wcale) był on Polakiem. > I niby u kogo GW szuka żydowskich korzeni? U Herlinga-Grudzińskiego? Ależ o > tym, że H-G był z pochodzenia Żydem wie każdy, na czym więc miałaby polegać > odkrywczość takich poszukiwań? poszukuje np. u Szopena, Słowackiego, Mickiewicza, Lechonia. Najwyraźniej dla "GW" "francuska egalite" nie jest zasadą naczelną. >Pytanie zadane przez dziennikarzy brzmiało > całkiem inaczej. Na pewno nie: „czy to prawda, że jest Pan Żydem?”, > tylko „dlaczego w Pana twórczości brak nawiązań do Żydowskich korzeni? > 221;. Czy było w tym wypominanie, czy też zwykła ciekawość? Dla ciebie z >pewnością to pierwsze. W takim razie dlaczego nie oburzasz się na podobne >pytanie postawione Polańskiemu? Jesli chodzi o wywiad z Polańskim po premierze "Pianisty" - oburzałem się i pisałem nawet o tym na forum. Wywiad był w oczywisty sposób manipulacją. (jak to zwykle w "GW" można by powiedzieć). > Czyżby w GW uruchomiono jakieś żydowskie drzewko genealogiczne? Na to właśnie wygląda. > Zdaje się, że to raczej ty masz obsesję. Co do ubeków, byli to Polacy: osoby > różnym, w tym żydowskim pochodzeniu. Ja stosuję takie kryterium, jakie panuje > we Francji. Dla mnie Żyd, Ukrainiec, Cygan czy jakikolwiek inny, jeśli ma > polskie obywatelstwo, jest Polakiem. I nie wartościuję, gorszym czy lepszym. >W ten sposób ucinam wszelkie dyskusje, bo dla mnie francuska egalite to >naczelna zasada demokracji. Podejście tyleż szlachetne, co naiwne, i nie przez wszystkich podzielane. By przekonać jak przedstawiciele niektórych środowisk żydowskich poczuwają się do wspólnoty z krajami pochodzenia, polecam artykuł Henryka Grynberga "Winię Europę" z sierpniowego numeru "ResPubliki Nowej". Autor - przyjaciel Adama M - pisze, mn. że kultura europejska jest zbrodnicza i "cieszy się każdego dnia, że wyrwał się z jej szponów". Kard. Lustigera i Edytę Stein - chrześcijan pochodzenia żydowskiego określa jako "dezerterów". Gdyby komuś wpadło do głowy napisać artykuł w tym stylu, w odniesieniu do Żydów - uznano by go za skończonego antysemitę. > Otóż, kotku, publicystyka również musi mieć naukowe podstawy i podlegać > naukowej weryfikacji. Chyba że twoim ideałem jest publicystyka > NaszoDziennikowa. Być może w Twoim środowisku uzywanie w rozmowie pomiędzy 2 mężczyznami określeń w rodzaju "kotku" jest czymś zwyczajnym, ja jednak wolałbym pozostać przy tradycyjnym "pan". Na "podstawach naukowych" również mozna hasać dość swobodnie. Oczywiście, czasami takie harce są weryfikowane i harcownika spotyka przykra niespodzianka, jak to stało się np. z agitką Grossa, na której zawodowi historycy nie pozostawili suchej nitki. > Co do Grudzińskiego i jego artykułu w Rzepie, to miał on bardziej na myśli > nie „kwestię żydowską” w omawianym przez nas wywiadzie, ale raczej > pytanie związane z jego nieprzejednaną postawą wobec reżimu. Stąd zresztą ta >cała jego polemika z Giedrojciem i lekkie ochłodzenie kontaktów. Tak czy owak Grudziński twierdził, że wywiad był próbą manipulacji. Miał rację czy nie? > Jedwabne to temat, o którym do tej pory milczano. Nikt przed Grossem, nie > licząc jakichś nieistotnych wzmianek no i oczywiście peerelowskiego > dochodzenia, nie mówił o tych wydarzeniach. A przecież tam dokonano zbrodni >na narodzie polskim. Polacy w Jedwabnem zabili Polaków. Dla ciebie, jako >patrioty,powinno mieć to duże znaczenie. Ta rozmowa nie dotyczy Jedwabnego, ale zwracam uwagę, że zdanie "Polacy zabili Polaków" nie odpowiada prawdzie. Ludzie którzy zginęli w Jedwabnym uważali się za Żydów i jako Żydzi zginęli. Prawdopodobnie określenie "Polak" uznaliby za obraźliwe. Nie naciągajmy historii w imię ideologii, nawet jesli jest to ideologia szlachetna. > Nie wiem, czy GW prowadzi „kampanię” w sprawie Jedwabnego. Jeśli ch > odzi o > Katyń, zajrzyj do archiwum GW. Myślę, że będziesz zdziwiony. Czym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: reggie.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 20:22 > To co środowisko "GW" zrobiło z Herbertem, to jeden z najbardziej obrzydliwych wyczynów Adama M. Myślę, że masz na myśli informacje o chorobie H. Tylko, mój drogi, o tym pisała już sama wdowa. I nie tylko „środowisko GW” (?), ale np. Miłosz. Widzisz, Herberta cenię, podobnie jak cenię Michnika. I wiem po lekturze wypowiedzi Michnika o Herbercie, że zarzuty o wyrządzenie krzywdy H. przez RedNacz są idiotyczne. H. to wybitny poeta. I nie jest żadną miarą jego poezji to, co sądził o kimkolwiek, słusznie, czy niesłusznie. Tylko czy znajdziesz w GW jakąkolwiek wzmiankę deprecjonującą twórczość H.? A tak na marginesie, czy nie jest tak, że dla wielu osób, w tym być może dla ciebie, miernikiem wielkości H. nie jest jego poezja, ale to, co mówił (pod koniec życia) o M.? > Jeśli chodzi o pozbawianie go polskości w osławionym wywiadzie z żoną Herberta, pada stwierdzenie, że z punktu widzenia pochodzenia, w małym stopniu (czy nawet wcale) był on Polakiem. Przepraszam, czy mógłbyś to przytoczyć dokładnie? Osobiście nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby tak inteligentny gość jak Żakowski zadał tak idiotyczne pytanie. Myślę, że brzmiało ono inaczej. Czekam na wierny cytat. > poszukuje (żydowskich korzeni) np. u Szopena, Słowackiego, Mickiewicza, Lechonia. Najwyraźniej dla "GW" "francuska egalite" nie jest zasadą naczelną. A co ma z tym wspólnego egalite, którą zresztą uznałeś za naiwną? > Podejście tyleż szlachetne, co naiwne, i nie przez wszystkich podzielane. Owszem, szlachetne – z tym się zgadzam. Tak jak w pewnym sensie „szlachetna” jest demokracja. Nie przez wszystkich podzielane – również się zgadzam. Z tym, że ten zarzut to właśnie ja uważam za naiwny. Jeśli zaś mówić o naiwności egalite, to tu stanowczo protestuję. Przykład francuski uczy, że zasada ta nieźle sobie radzi w praktyce i bynajmniej nie jest utopią. > By przekonać jak przedstawiciele niektórych środowisk żydowskich poczuwają się do > wspólnoty z krajami pochodzenia, polecam artykuł Henryka Grynberga "Winię > Europę" z sierpniowego numeru "ResPubliki Nowej". Jak to się nie poczuwają? A wspomniany przez ciebie Herling-Grudziński? A Polański, Holland, Pomianowski, Słonimski, Tuwim, Szpilman, Zeimer? Jeszcze mam wyliczać, czy masz dosyć? Ględzisz stary tak, jak komuchy wypominające Gombrowiczowi jego frazy z „Transatlantyku”. > Być może w Twoim środowisku uzywanie w rozmowie pomiędzy 2 mężczyznami określeń > w rodzaju "kotku" jest czymś zwyczajnym, ja jednak wolałbym pozostać przy > tradycyjnym "pan". Z tym rzeczywiście jest problem. Polega on na tym, że w moim środowisku nie ma takich jak ty. I chwała za to mojemu środowisku! > Na "podstawach naukowych" również mozna hasać dość > swobodnie. Oczywiście, czasami takie harce są weryfikowane i harcownika spotyka > przykra niespodzianka, jak to stało się np. z agitką Grossa, na której zawodowi > historycy nie pozostawili suchej nitki. A kogo masz na myśli? Czyżby sukces polskiej ortodoncji, czyli Strzembosza? Otóż historycy z IPN dali ostatnio dowód na to, co można sądzić o książce Grossa. > Tak czy owak Grudziński twierdził, że wywiad był próbą manipulacji. Miał rację > czy nie? Każdy wywiad przed publikacją musi zostać autoryzowany. Tak też się stało z wywiadem z H-G. Wybacz, ale jeśli człowiek dokonuje autoryzacji, to nie może wówczas mówić o manipulacji. > Ta rozmowa nie dotyczy Jedwabnego, ale zwracam uwagę, że zdanie "Polacy zabili > Polaków" nie odpowiada prawdzie. Ludzie którzy zginęli w Jedwabnym uważali się > za Żydów i jako Żydzi zginęli. Prawdopodobnie określenie "Polak" uznaliby za > obraźliwe. Nie naciągajmy historii w imię ideologii, nawet jesli jest to > ideologia szlachetna. A skąd ty masz taką wiedzę, co myśleli ludzie, którzy ginęli w płonącej stodole. Masz osobiste kontakty z absolutem? Nie rozśmieszaj mnie. W Jedwabnem ginęli polscy obywatele. To wystarczy. pytasz, czym byłbyś zdziwiony, czytając artykuły w GW na temat Katynia? Pomijając merytorykę, chociażby ich liczbą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: reggie.... IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 21:51 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Myślę, że masz na myśli informacje o chorobie H. Tylko, mój drogi, o tym >pisałajuż sama wdowa. I nie tylko „środowisko GW” (?), ale np. Miłosz. Wi > dzisz, Herberta cenię, podobnie jak cenię Michnika. I wiem po lekturze >wypowiedzi Michnika o Herbercie, że zarzuty o wyrządzenie krzywdy H. przez >RedNacz są idiotyczne. Pozostaniemy przy swoich zdaniach. Nie chodzi o to czy Herbert był chory, ale o sugerowanie, że to co mówił, mówił pod wpływem choroby. Właściwie nawet rozumiem to srodowisko. Rzeczywiście dobrowolne narażanie mu się zakrawać może na szaleństwo. Ale niektórzy - choć nieliczni -wolą prawdę niż dwór. (Ciekawe, że "GW" nie idzie tym tropem psychiatrycznym dalej. Kandydatów jest sporo. Andrzejewski np. był alkoholikiem, a nie spotkałem się w "GW" z opinią, że jego współpraca z opozycją w latach 70-tych była wynikiem nałogu.) > H. to wybitny poeta. I nie jest żadną miarą jego poezji to, co sądził o > kimkolwiek, słusznie, czy niesłusznie. Tylko czy znajdziesz w GW jakąkolwiek > wzmiankę deprecjonującą twórczość H.? A tak na marginesie, czy nie jest tak, >że dla wielu osób, w tym być może dla ciebie, miernikiem wielkości H. nie jest >jego poezja, ale to, co mówił (pod koniec życia) o M.? Także to. Niewiele osób byłoby stać na to co zrobił Herbert i chwała mu za to. Miary Herberta nie określa tylko jego twórczośc, ale i postawa. > Przepraszam, czy mógłbyś to przytoczyć dokładnie? Osobiście nie wydaje mi się > prawdopodobne, żeby tak inteligentny gość jak Żakowski zadał tak idiotyczne > pytanie. Myślę, że brzmiało ono inaczej. Czekam na wierny cytat. To zdanie żony. "Inteligentny gość Żakowski" nie oponował przeciwko stosowaniu takich kryteriów polskości, "GW" to wydrukowała. > Jak to się nie poczuwają? A wspomniany przez ciebie Herling-Grudziński? A > Polański, Holland, Pomianowski, Słonimski, Tuwim, Szpilman, Zeimer? Jeszcze mam Napisałem "niektóre środowiska" a nie "wszyscy". > Z tym rzeczywiście jest problem. Polega on na tym, że w moim środowisku nie >ma takich jak ty. I chwała za to mojemu środowisku! "Takich" to znaczy jakich? > A kogo masz na myśli? Czyżby sukces polskiej ortodoncji, czyli Strzembosza? > Otóż historycy z IPN dali ostatnio dowód na to, co można sądzić o książce > Grossa. Co konkretnie zarzucasz prof. Strzemboszowi? Kolejny niepoczytalny, bo śmiał niezgodzić się z kolegą Adama? Grossa krytykowało wielu historyków, całkiem niedawno np. prof. Szarota w "TP" (metodologiczne pomysły Grossa określił tam jako "megalomańskie"). Istotnie - historycy z IPN dali dowód do jakiego stopnia Gross sobie pohasał. > Każdy wywiad przed publikacją musi zostać autoryzowany. Tak też się stało z > wywiadem z H-G. Wybacz, ale jeśli człowiek dokonuje autoryzacji, to nie może > wówczas mówić o manipulacji. I mamy kolejnego idiotę, który bezpodstawnie atakuje świętą "GW" - tym razem Grudziński. Kto będzie następny? Mój typ - Tomasz Burek. Podpadł środowisku dość mocno. > A skąd ty masz taką wiedzę, co myśleli ludzie, którzy ginęli w płonącej > stodole. Masz osobiste kontakty z absolutem? Nie rozśmieszaj mnie. W >Jedwabnem ginęli polscy obywatele. To wystarczy. Obywatele polscy -tak, Polacy - nie. Ci ludzie nie identyfikowali się z polskością. Uważali się za Żydów. Czmu chcesz ich tego pozbawić? Nie fałszujmy historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral drobna kwestia IP: *.acn.waw.pl 05.08.02, 22:28 Gość portalu: t napisał(a): > > Obywatele polscy -tak, Polacy - nie. Ci ludzie nie identyfikowali się z > polskością. Uważali się za Żydów. Czmu chcesz ich tego pozbawić? Nie fałszujmy > historii. Nie wiem, jak postawić to pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: drobna kwestia IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.02, 15:16 Gość portalu: kapral napisał(a): > Gość portalu: t napisał(a): > > > > > Obywatele polscy -tak, Polacy - nie. Ci ludzie nie identyfikowali się z > > polskością. Uważali się za Żydów. Czmu chcesz ich tego pozbawić? Nie fałsz > ujmy > > historii. > > Nie wiem, jak postawić to pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral Re: drobna kwestia IP: *.acn.waw.pl 06.08.02, 15:55 Gość portalu: t napisał(a): > Gość portalu: kapral napisał(a): > > > Gość portalu: t napisał(a): > > > > > > > > Obywatele polscy -tak, Polacy - nie. Ci ludzie nie identyfikowali się > z > > > polskością. Uważali się za Żydów. Czmu chcesz ich tego pozbawić? Nie > fałsz > > ujmy > > > historii. > > > > Nie wiem, jak postawić to pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: drobna kwestia IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.02, 18:52 Gość portalu: kapral napisał(a): > Można było odmówić przyjęcia tzw. paszportu sowieckiego, i wielu tak robiło bez > wzgledu na koszty. Można było odmówić. Byli i tacy - np. Broniewski, ale nie nalezy wymagać heroizmu od nikogo. Czy jeśli ktoś przyjmował dobrowolnie obywatelstwo CCCP (CC > CP, bez obrazy), w świetle prawa nadal pozostawał obywatelem polskim? Jak pisałem rząd RP nie uznał zmian terytorialnych, ani prawnych związanych z okupacją sowiecką i niemiecką. Uznawał sytuację za wymuszoną i - prawdopodobnie - zakładał, że zmiana obywatelstwa w takiej sytuacji - może poza przypadkami indywidualnymi - nie jest dobrowolna. Skąd może > my mieć pewność obywatelami jakiego państwa czuły się ofiary Jedwabnego? Wcale nie mamy takiej pewności. > Historyk sowiecki mógłby powiedzieć z pełnym przekonaniem, że były obywatelami To już problem historyków sowieckich. Jak dowiodą, że agresja 17 września była prawomocna, a głosowanie w sprawie przyłączenia wschodnich terenów RP do Związku Sowieckiego było przeprowadzone w sposób uczciwy i że ogół mieszkańców tych ziem przyjął obywatelstwo sowieckie dobrowolnie - wtedy można by z nimi dyskutować. > CCCP. Czy prawo polskie w ogóle tego typu skomplikowaną sytuację przewidziało? Sytuacja wcale nie jest skomplikowana. Z punktu widzenia polskiego panował stan prawny sprzed wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral Re: drobna kwestia IP: *.acn.waw.pl 06.08.02, 19:16 Gość portalu: t napisał(a): > Gość portalu: kapral napisał(a): > > > > Można było odmówić przyjęcia tzw. paszportu sowieckiego, i wielu tak robił > o > bez > > wzgledu na koszty. > > Można było odmówić. Byli i tacy - np. Broniewski, ale nie nalezy wymagać > heroizmu od nikogo. > > Czy jeśli ktoś przyjmował dobrowolnie obywatelstwo CCCP (CC > > CP, bez obrazy), w świetle prawa nadal pozostawał obywatelem polskim? > > Jak pisałem rząd RP nie uznał zmian terytorialnych, ani prawnych związanych z > okupacją sowiecką i niemiecką. Uznawał sytuację za wymuszoną i - > prawdopodobnie - zakładał, że zmiana obywatelstwa w takiej sytuacji - może poza > > przypadkami indywidualnymi - nie jest dobrowolna. > > Skąd może > > my mieć pewność obywatelami jakiego państwa czuły się ofiary Jedwabnego? > > Wcale nie mamy takiej pewności. > > > Historyk sowiecki mógłby powiedzieć z pełnym przekonaniem, że były > obywatelami > > To już problem historyków sowieckich. Jak dowiodą, że agresja 17 września była > prawomocna, a głosowanie w sprawie przyłączenia wschodnich terenów RP do > Związku Sowieckiego było przeprowadzone w sposób uczciwy i że ogół mieszkańców > tych ziem przyjął obywatelstwo sowieckie dobrowolnie - wtedy można by z nimi > dyskutować. > > > CCCP. Czy prawo polskie w ogóle tego typu skomplikowaną sytuację przewidzi > ało? > > Sytuacja wcale nie jest skomplikowana. Z punktu widzenia polskiego panował stan > > prawny sprzed wojny. Rozumiem. A własciwie nie rozumiem. Zatem uważasz, że działania ludzi w tej sytuacji nie miały żadnych skutków prawnych? Przyjmując obce obywatelstwo wyrzekali się swojego. O ile wiem, to osoby ,które podpisały tzw. niemieckie listy narodowościowe musiały ponownie ubiegać się o obywatelstwo polskie (do tego służyły działające po wojnie komisje weryfikacyjne) - chociaż agresja 1 września nie była prawomocna. Czy to oznaczałoby, że przedwojenny stan prawny obowiązywał co do ziem, ale nie obywateli? Czy tak naprawdę wiemy, ilu przedwojennych obywateli polskich (i z jakich powodów) zdecydowało się na pozostanie w CCCP po wojnie? Czy RP miała nad nimi jakąkolwiek władzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skin Być antysemitą to powód do dumy!! nie wstyd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 19:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Być antysemitą to powód do dumy!! nie wstyd IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 20:30 ANTYSEMICI CALEGO SWIATA LACZCIE SIE-to hasło bolszewików -90 procent bolszewikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++IGNOR 90% Bolszewików to Żydy.... IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 20:37 Odpowiedz Link Zgłoś
reggie Re: 90% Bolszewików to Żydy.... 02.08.02, 22:53 Bardzo mnie to dziwi. To własnie Ania wydawała się największą przeciwniczką antysemityzmu na tym Forum. Wspierało ja towarzystwo typu Dr Krisk. Nagle Ania zwariowała i obraza mniejszości narodowe. To jakiś absurd. A ja naiwny sadziłem, ze to Bubel, Switoń i Rydzyk namnażają szeregi antysemickie. A tu GW słyszę? Ho, ho, ho... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: 90% Bolszewików to Żydy.... IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.08.02, 23:04 reggie napisał: > Bardzo mnie to dziwi. To własnie Ania wydawała się największą przeciwniczką > antysemityzmu na tym Forum. Wspierało ja towarzystwo typu Dr Krisk. > Nagle Ania zwariowała i obraza mniejszości narodowe. > To jakiś absurd. > A ja naiwny sadziłem, ze to Bubel, Switoń i Rydzyk namnażają szeregi > antysemickie. A tu GW słyszę? Ho, ho, ho... Napisz jakiś tekst na cześć i chwałę Adama Michnika (niech żyje!), byłeś/jesteś w tym dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Słabo się starasz IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.08.02, 23:54 reggie napisał: > Niech żyje! www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=1845283&a=1845283 Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Słabo się starasz 03.08.02, 00:00 Gość portalu: pollak napisał(a): > reggie napisał: > > > Niech żyje! > > <a href="www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=1845283&a= > 1845283"target="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=18 > 45283&a=1845283</a> No, no. Podniecajacy ten tekst o Adasiu. W polaczeniu z afrodyzjakiem mozna chyba niezle efekty osiagac? Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Słabo się starasz IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.08.02, 00:05 wojcd napisał: > No, no. Podniecajacy ten tekst o Adasiu. W polaczeniu z afrodyzjakiem mozna chy > ba niezle efekty osiagac? Ja sądzę, że ten tekst jest raczej skutkiem palenia jakiegoś świństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Słabo się starasz 03.08.02, 00:09 Gość portalu: pollak napisał(a): > Ja sądzę, że ten tekst jest raczej skutkiem palenia > jakiegoś świństwa. Ej Pollaku nie badz taki okrutnik. Przeciez ktos sie staral. A Ty zaraz tak niepoprawnie. Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Słabo się starasz IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.08.02, 00:13 wojcd napisał: > Gość portalu: pollak napisał(a): > > Ja sądzę, że ten tekst jest raczej skutkiem palenia > > jakiegoś świństwa. > > Ej Pollaku nie badz taki okrutnik. Przeciez ktos sie staral. A Ty zaraz tak nie > poprawnie. Może masz rację. reggie - hymny pochwalne to już umiesz pisać eleganckie ;). Weź to wsadź w kopertę i wyślij samemu naczelnemu (cześć jego pamięci i niech żyje!). Nie wiadomo czy on czyta to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Ania jest teraz wojujacą antysemitka. Wstyd. IP: *.its.deakin.edu.au / 139.132.69.* 03.08.02, 07:20 A ja myslalem, ze ona zwalcza mnie, antysyjoniste... :) kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: Ania jest teraz wojujacą antysemitka. Wstyd. IP: *.its.deakin.edu.au / 139.132.69.* 03.08.02, 07:24 Gość portalu: Kagan napisał(a): > A ja myslalem, ze ona zwalcza mnie, antysyjoniste... :) > Kagan Patrz: Kagan jestes zwyklym gnojem!!! Autor: Gość: Ania IP: *.upc.chello.be Data: 02-08-2002 12:28 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=2604255oraz: Definicja antysemityzmu Autor: oszolom_z_rm@NOSPAM.poczta.gazeta.pl Data: 02-08-2002 14:57 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=2606159 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Nie gniewajcie sie na Reggie IP: *.upc.chello.be 03.08.02, 11:03 Reggie: Ojcze Dyrektorze. Daj mi siłę... Autor: reggie@NOSPAM.poczta.gazeta.pl Data: 02-03-2002 23:54 + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- Wkoło tyle lewaków. Masoni się pod blokiem u mnie zbieraja. W sejmie mniejszości narodowe. Na ulicach kolarze jacyś jeżdżą. Wulgaryzacja kina, filmów, golizna na ścianach, heretycy plują nam w twarz, Twoje radio jest zagłuszane przez wiadome siły, katolicy sa w odwrocie, często walczą sami z sobą. Izraelity wchodzą nam na głowę. Prostactwo i nieuctwo nawet na niektórych uczelniach. Małe dzieci ćpają. Alkoholizują się. Rodzice tych dzieci nie daja na mszę. Kościoły odwiedza coraz mniej ludzi. Telewizja robi mi Big Bradera z mózgu. Muszę oglądać Klaudiusza. Leki zdrożały. Emeryci nie mają pieniędzy. Wszeteczne masoństwo i pogaństwo z Unii nas wciąga. W Kościele deprawacja, tylko Ty mój ojcze dyrektorze jesteś naszym światełkiem, naszą latarnią morską w czasie sztormu, Bóg zapłać, nie wisz Ojcze, jak bardzo chciałbym Ci podziękować, Katolicy zawdzięczaja Ci wolność i prawdę, umiłowanie pokoju, Chrystusa Pana. Prowadz nas na pielgrzymki Maryjne, stań na czele szeregów, zwartą kolumną prowadz do przodu, Allelluja, daj nam swoją siłę. Pokornie o to prosimy. Daj nam cierpliwość. Odepchnij tę zwyrodniałą sitwę, daj nam schronienie w Twoim Domu, prowadz nas zz duchem serca, prowadz ku Niebieskim Polom, prowadz do stolicy Piotrowej, Ojcze Dyrektorze, oddajemy Ci swoje losy. Odepchnij żydolewactwo. Proszę. Telewizory wyłącz Boże. Nie wystawiaj nas na próbę, w narodzie już nie ma sił. Jesteśmy wyczerpani walką już. Ubywa nas... W imię Pana. Pozdrawiam wszystkich Katolików. Reggie Reggie jest jednym z najlepszych satyrykow na forum. To tylko mala probka Jego tworczosci.Reszta w archiwum.Polecam.Rozrywka zapewniona0 Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Nie gniewajcie sie na Reggie 03.08.02, 11:19 Pani Aniu dziekuje za opinie o Reggie. Niech Pani uwaznie przeczyta moje wpisy w tym watku. Chyba game is over! Pozdrawiam serdecznie Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom_z_rm Re: Nie gniewajcie sie na Reggie 03.08.02, 12:18 wojcd napisał: > Pani Aniu > dziekuje za opinie o Reggie. Niech Pani uwaznie przeczyta moje wpisy w tym watk > u. Chyba game is over! > > Pozdrawiam serdecznie Wojciech Ania tak sie starala byc PP (Politycznie Poprawna), a i tak sie narazila... Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom_z_rm Re: Ania jest teraz wojujacą antysemitka. Wstyd. 03.08.02, 12:19 Dostalo sie jej. Za pozno zaczela atakowac kagana! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom_z_rm Re: Ania jest teraz wojujacą antysemitka. Wstyd. 03.08.02, 12:20 Gość portalu: Kagan napisał(a): > A ja myslalem, ze ona zwalcza mnie, antysyjoniste... :) > kagan Ciebie tez, ale za pozno i za slabo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skin Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.08.02, 18:27 To prawdziwa Polka i patriotka. Nie nawiedzona..przykładna żona i matka..a że dokonała aborcji? jeśli dzieciak miał się urodzić chory to lepiej by się nie urodził...polskie dziecko musi być zdrowe!! Nie stać nas na utrzymywanie upośledzonych polskich dzieci...to paskudzi naszą słowiańską rasę..generalnie nie podoba mi się aborcja ale jeśli ciąża zagraża zdrwi lub życiu matki albo jeśli płód jest chory, trwale upośledzony..to można n nawet trzeba dokonać aborcji! w przypadku trudnej syt materialnej należy dziecko jesli jest zdrowe oddać do adopcji koniecznie do innej polskiej rodziny! Odpowiedz Link Zgłoś
_rogue Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! 03.08.02, 20:35 Ania to ta od kotów? Odpowiedz Link Zgłoś
_helga Re: Peeerdolniety? 04.08.02, 05:17 Gość portalu: Skin napisał(a): > To prawdziwa Polka i patriotka. Nie nawiedzona..przykładna żona i matka..a że > dokonała aborcji? jeśli dzieciak miał się urodzić chory to lepiej by się nie > urodził...polskie dziecko musi być zdrowe!! Nie stać nas na utrzymywanie > upośledzonych polskich dzieci...to paskudzi naszą słowiańską rasę..generalnie > nie podoba mi się aborcja ale jeśli ciąża zagraża zdrwi lub życiu matki albo > jeśli płód jest chory, trwale upośledzony..to można n nawet trzeba dokonać > aborcji! w przypadku trudnej syt materialnej należy dziecko jesli jest zdrowe > oddać do adopcji koniecznie do innej polskiej rodziny! Tak specjalnie sie do dyskusji nie wtracam, ale ten post mnie zauroczyl. Paskudzenie slowianskiej rasy? Nie stac nas na utrzymywanie uposledzonych dzieci? Hmm... Pierdolniety, tak? On tak zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.upc.chello.be 04.08.02, 12:25 Gość portalu: Skin napisał(a): > To prawdziwa Polka i patriotka. Nie nawiedzona..przykładna żona i matka..a że > dokonała aborcji? jeśli dzieciak miał się urodzić chory to lepiej by się nie > urodził...polskie dziecko musi być zdrowe!! Nie stać nas na utrzymywanie > upośledzonych polskich dzieci...to paskudzi naszą słowiańską rasę..generalnie > nie podoba mi się aborcja ale jeśli ciąża zagraża zdrwi lub życiu matki albo > jeśli płód jest chory, trwale upośledzony..to można n nawet trzeba dokonać > aborcji! w przypadku trudnej syt materialnej należy dziecko jesli jest zdrowe > oddać do adopcji koniecznie do innej polskiej rodziny! Skinie jak juz piszesz to postaraj sie pisac w miare zrozumiale.Napisales,ze dokonalam aborcji mozesz podac zrodlo informacji?Ja nie jestem ginekologiem. Gdyby jednak znalazl sie jakis dobry ginekolog i dokonal aborcji na twojej mamusi przed twoim pojawieniem sie na tym swiecie ,mysle,ze wyszlo by to wszystkim na dobre.Nie musialabym czytac dzis idiotyzmow ,ktore wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 12:39 Gość portalu: Ania napisał(a): > Skinie jak juz piszesz to postaraj sie pisac w miare zrozumiale.Napisales,ze > dokonalam aborcji mozesz podac zrodlo informacji?Ja nie jestem ginekologiem. Zważ chociaż na to, że Cię bronił ;). Sam Skin, TEN Skin :). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.upc.chello.be 04.08.02, 12:42 Gość portalu: pollak napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > Skinie jak juz piszesz to postaraj sie pisac w miare > zrozumiale.Napisales,ze > > dokonalam aborcji mozesz podac zrodlo informacji?Ja nie > jestem ginekologiem. > > Zważ chociaż na to, że Cię bronił ;). Sam Skin, TEN Skin > :). > > pozdr No to ja dziekuje za taka obrone.Znasz przyslowie "Bron mnie Panie Boze od przyjaciol bo z wrogami poraszze sobie sam" Itoz ja dziekuje za taka obrone.Jak ktos pisze ta baba jest w porzadku ona sie skrobala.To ma byc obrona Twoim zdaniem?No i skad ta informacja o dokonanej aborcji to juz jest chamskie pomowienie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.pl 04.08.02, 12:48 Zrobili z Ciebie antysemitke, a teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.upc.chello.be 04.08.02, 12:50 Gość portalu: ktos napisał(a): > > Zrobili z Ciebie antysemitke, a teraz... Bardzo dobrze sie bawie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.pl 04.08.02, 13:03 > Bardzo dobrze sie bawie. I dobrze! > Pozdrawiam. Rowniez pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 19:20 Gość portalu: Ania napisał(a): > No to ja dziekuje za taka obrone.Znasz przyslowie "Bron mnie Panie Boze od > przyjaciol bo z wrogami poraszze sobie sam" > Itoz ja dziekuje za taka obrone.Jak ktos pisze ta baba jest w porzadku ona sie > skrobala.To ma byc obrona Twoim zdaniem? W żadnym wypadku, żartowałem sobie. No i skad ta informacja o dokonanej > aborcji to juz jest chamskie pomowienie. Skin przesadził (GMR czuł się za bardzo w rolę, czy jak?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.upc.chello.be 04.08.02, 19:23 Gość portalu: pollak napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > No to ja dziekuje za taka obrone.Znasz przyslowie "Bron > mnie Panie Boze od > > przyjaciol bo z wrogami poraszze sobie sam" > > Itoz ja dziekuje za taka obrone.Jak ktos pisze ta baba > jest w porzadku ona sie > > skrobala.To ma byc obrona Twoim zdaniem? > > W żadnym wypadku, żartowałem sobie. > > No i skad ta informacja o dokonanej > > aborcji to juz jest chamskie pomowienie. > > Skin przesadził (GMR czuł się za bardzo w rolę, czy jak?) Moze mnie nie lubi i chcial mi dowalic.Aprzez Skina czy Zlosliwego zawsze wygodniejNiby to nie on... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Odwal się od Anii sługusie Zydów! IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 19:51 Gość portalu: Ania napisał(a): > Gość portalu: pollak napisał(a): > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > No to ja dziekuje za taka obrone.Znasz przyslowie "Bron > > mnie Panie Boze od > > > przyjaciol bo z wrogami poraszze sobie sam" > > > Itoz ja dziekuje za taka obrone.Jak ktos pisze ta baba > > jest w porzadku ona sie > > > skrobala.To ma byc obrona Twoim zdaniem? > > > > W żadnym wypadku, żartowałem sobie. > > > > No i skad ta informacja o dokonanej > > > aborcji to juz jest chamskie pomowienie. > > > > Skin przesadził (GMR czuł się za bardzo w rolę, czy jak?) > > > Moze mnie nie lubi i chcial mi dowalic.Aprzez Skina czy Zlosliwego zawsze > wygodniejNiby to nie on... Nie, nie sądzę. Moim zdaniem przedobrzył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Co za debilka z tej Ani .. IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 04.08.02, 12:41 "Gdyby jednak znalazl sie jakis dobry ginekolog i dokonal aborcji na twojej mamusi przed twoim pojawieniem sie na tym swiecie ,mysle,ze wyszlo by to wszystkim na dobre.Nie musialabym czytac dzis idiotyzmow ,ktore wypisujesz." A MUSISZ czytac? Biedna , zniewolona idiotka. Zebys nie MUSIALA czytac, wynajmij kolegow, niech pozabijaja dyskutantow, z ktorych wypowiedzi nie jestes zadowolona, kretynko. Wtedy poczujesz sie WOLNA i NIE ZMUSZANA , bezczelna mietlo . Zostana jedynie TWOJE wypowiedzi, bedziesz sobie czytac te swoje idiotyzmy zachwycac sie nimi ..Widocznie w psychiatraku jest internet, skoro takie porabane dziwencje, jak ty wypisuja tu swoje bzdziny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Wandziu z siusiakiem ,pewnie malutkim IP: *.upc.chello.be 04.08.02, 12:49 Gość portalu: Wanda napisał(a): > "Gdyby jednak znalazl sie jakis dobry ginekolog i dokonal aborcji na twojej > mamusi przed twoim pojawieniem sie na tym swiecie ,mysle,ze wyszlo by to > wszystkim na dobre.Nie musialabym czytac dzis idiotyzmow ,ktore wypisujesz." > > A MUSISZ czytac? Biedna , zniewolona idiotka. Zebys nie MUSIALA czytac, > wynajmij kolegow, niech pozabijaja dyskutantow, z ktorych wypowiedzi nie jestes A ty musisz czytac?Kto ci kaze ?Masz jakas obsesje na moim punkcie?To odwiedz psychiatre. > zadowolona, kretynko. Wtedy poczujesz sie WOLNA i NIE ZMUSZANA , bezczelna > mietlo . Zostana jedynie TWOJE wypowiedzi, bedziesz sobie czytac te swoje > idiotyzmy zachwycac sie nimi ..Widocznie w psychiatraku jest internet, skoro > takie porabane dziwencje, jak ty wypisuja tu swoje bzdziny... > > Moze ja jestem mietla ale kim ty jestes?Obojniakiem? Kim bys nie byl, nie byla ?To jestes tylko malym zawistnym czlowieczkiem ,ktory sobie nie moze darowac ,ze nie poradzil sobie w dyskusji.Co wiec zostalo? Inwektywy. Pisz dalej ,im wiecej wylewasz zolci tym barsziej mnie to cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Niewyżyta. mietlo, szukasz siusiaka u mnie? IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 04.08.02, 17:03 Masz maly możdzek, jesli siusiaka szukasz u kogos o nicku Wanda:)))))))) Nie wiedzialas, ze Wanda to imie kobiece? Chyba, ze widzisz siusiaka przez internet, a... to i psychiatra Ci niewiele pomoze :))))))))) Pisz dalej, bawie sie doskonale tak jak i moi znajomi, ktorzy czytaja te wypocone wnioski . Twoje zainteresowania siusiakami swiadcza o Tobie, erotomanko :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Karaczanie 04.08.02, 17:29 Pobawimy sie? Jak myslisz ktore z tych zdan jest prawdziwe: 1. Wojciech wie kim jest KARACZAN. 2. Wojciech nie wie kim jest KARACZAN. Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
llama Re: Niewyżyta. mietlo, szukasz siusiaka u mnie? 04.08.02, 19:48 Gość portalu: Wanda napisał(a): > Masz maly możdzek, jesli siusiaka szukasz u kogos o nicku Wanda:)))))))) > Nie wiedzialas, ze Wanda to imie kobiece? > Chyba, ze widzisz siusiaka przez internet, a... to i psychiatra Ci niewiele > pomoze :))))))))) > Pisz dalej, bawie sie doskonale tak jak i moi znajomi, ktorzy czytaja te > wypocone wnioski . Twoje zainteresowania siusiakami swiadcza o Tobie, > erotomanko :)))))))) Ta lampucera krypto-antysemitka jeszcze tu wciska swoje wypociny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Niewyżyta. mietlo, szukasz siusiaka u mnie? IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 19:52 llama napisała: > Gość portalu: Wanda napisał(a): > > > Masz maly możdzek, jesli siusiaka szukasz u kogos o nicku Wanda:)))))))) > > Nie wiedzialas, ze Wanda to imie kobiece? > > Chyba, ze widzisz siusiaka przez internet, a... to i psychiatra Ci niewiel > e > > pomoze :))))))))) > > Pisz dalej, bawie sie doskonale tak jak i moi znajomi, ktorzy czytaja te > > wypocone wnioski . Twoje zainteresowania siusiakami swiadcza o Tobie, > > erotomanko :)))))))) > > > Ta lampucera krypto-antysemitka jeszcze tu wciska > swoje wypociny? Ohohohohoho! A na kogóż to dzisiaj kapujemy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
llama Re: Niewyżyta. mietlo, szukasz siusiaka u mnie? 04.08.02, 19:58 Gość portalu: pollak napisał(a): > llama napisała: > > > Gość portalu: Wanda napisał(a): > > > > > Masz maly możdzek, jesli siusiaka szukasz u kogos o > nicku Wanda:)))))))) > > > Nie wiedzialas, ze Wanda to imie kobiece? > > > Chyba, ze widzisz siusiaka przez internet, a... to i > psychiatra Ci niewiel > > e > > > pomoze :))))))))) > > > Pisz dalej, bawie sie doskonale tak jak i moi > znajomi, ktorzy czytaja te > > > wypocone wnioski . Twoje zainteresowania siusiakami > swiadcza o Tobie, > > > erotomanko :)))))))) > > > > > > Ta lampucera krypto-antysemitka jeszcze tu wciska > > swoje wypociny? > > Ohohohohoho! A na kogóż to dzisiaj kapujemy? :) Zapytaj tej lampucery na kogo ona chciala kapowac, i to nie tylko na tym forum. Ale jak wolisz dawac sie wrabiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Niewyżyta. mietlo, szukasz siusiaka u mnie? IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 20:05 llama napisała: > Zapytaj tej lampucery na kogo ona chciala kapowac, > i to nie tylko na tym forum. > > Ale jak wolisz dawac sie wrabiac Odpowiedz Link Zgłoś
llama Stukaczka 04.08.02, 20:23 Gość portalu: pollak napisał(a): > llama napisała: > > > Zapytaj tej lampucery na kogo ona chciala kapowac, > > i to nie tylko na tym forum. > > > > Ale jak wolisz dawac sie wrabiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiadomosc Ilama,CCCP,kapral....to ten sam dupek..... IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 04.08.02, 20:33 ........szkoda czasu na to gowno -CCCP-Ilama z Warszawy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Ilama,CCCP,kapral....to ten sam dupek..... IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 20:36 Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > ........szkoda czasu na to gowno -CCCP-Ilama z Warszawy..... A Ty masz ksywkę Jonasz? To znaczy wiem że była Pipin-2 i cała masa innych, ale tak się pytam, czy Jonasz to nie Twój pseudonim literacki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiadomosc do pollaka IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 04.08.02, 21:08 Kto to jest Jonasz ? Ten z Biblii co siedzial w wielorybie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: do pollaka IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 21:16 Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > Kto to jest Jonasz ? Ten z Biblii co siedzial w wielorybie ? Nie, Roman Kotliński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiadomosc Re: do pollaka IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 04.08.02, 21:19 Nie znam takiego jegomoscia. A kim on jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: do pollaka IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 21:20 Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > Nie znam takiego jegomoscia. A kim on jest ? Wiesz, wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiadomosc Re: do pollaka IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 04.08.02, 21:22 Gość portalu: pollak napisał(a): > Wiesz, wiesz. Nie nie wiem . Ale ty wiesz to powiedz ( bo juz nudna ta romowka-pisana.....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: do pollaka IP: *.nie.interesuj.sie.bo.kociej.mordy.dostaniesz 04.08.02, 21:27 Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > Gość portalu: pollak napisał(a): > > > Wiesz, wiesz. > > > Nie nie wiem . Ale ty wiesz to powiedz ( bo juz nudna ta romowka-pisana..... > ) Ajajaj, ok hint: FiM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral Po hemoroidach IP: *.acn.waw.pl 04.08.02, 21:33 Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > Nie znam takiego jegomoscia. A kim on jest ? Nie poznajesz go Pipka po nazwisku? To moze przypomnij sobie po hemoroidach. Przecież go stale w rzyć całujesz, to chyba zapamietałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiadomosc Ilama,CCCP,kapral....to ten sam dupek..... IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 04.08.02, 21:37 Gość portalu: kapral napisał(a): > Gość portalu: Wiadomosc napisał(a): > > > Nie znam takiego jegomoscia. A kim on jest ? > > Nie poznajesz go Pipka po nazwisku? To moze > przypomnij sobie po hemoroidach. Przecież go > stale w rzyć całujesz, to chyba zapamietałeś? Kto to jest Pipka ? Czy to zdrobniala nazwa suki-matki CCCP-kaprala ? Bo Ja zadnego Pipki,ani Kotlinowskiego nie znam. Kim oni sa ? Konkrety ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Stukaczka IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 20:34 llama napisała: > Pewnie. Ale jesli uczciwie napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
llama Re: Stukaczka 04.08.02, 20:44 Gość portalu: pollak napisał(a): > llama napisała: > > > Pewnie. Ale jesli uczciwie napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Stukaczka IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 21:19 llama napisała: > Nie. To sa osrodki, w ktorych buduje sie m.in. dokumentacje o > zbrodniczej dzialalnosci polskich antysemitow, miedzy innymi > nazistowskich oragnizacji takich jak AK, ktore zajmowaly sie > glownie mordowaniem Zydow. Poznalam jednego takiego specjaliste > od edukacji h. i mam dosc. Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiadomosc do Wandy IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 04.08.02, 20:37 Pani Wando szkoda czasu na jaas tam stara szmate-Anie co wyjechala do Belgii aby byc w najlepszym razie kurwa,sprzataczka u jakiegos Turka.....itp...... ps. kupila sobie szmata-Ania komputer i mysli,ze mozna ja uwazac za inteligentna.....a to glupia stara polska krowa i nic wiecej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Co racja, to racja :))))))))) IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 04.08.02, 21:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Partia 'postempu' oczywiście (nt) IP: *.nie.interesuj.sie.bo.kociej.mordy.dostaniesz 04.08.02, 21:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral kocia morda itd. IP: *.acn.waw.pl 04.08.02, 21:35 Ty, Pollak, jak to robisz, że masz taki fajny IP? Ja też bym chciał. Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: itd. IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.02, 21:38 Gość portalu: kapral napisał(a): > Ty, Pollak, jak to robisz, że masz taki fajny IP? Jest to bardzo łatwo zrobić. Wpadłem na to którejś niedzieli :). Właściwie to zmieniłem to aby odpowiedzieć komuś na f. Informacje i zapomniałem. Wyczerpująca odpowiedź, co? ;) Odpowiedz Link Zgłoś