Dodaj do ulubionych

Generał Rozwadowski

15.08.05, 10:48
wszechpolacy.pl/t.php?id=1210
Obserwuj wątek
    • bracia_zbrojek Re: Generał Rozwadowski 15.08.05, 10:59
      Czytalismy, ze to nie byla smierc naturalna,ale zbrodnia owczesnie rządzących!
    • paraklet Spotkałem się też z poglądem,że "ojcem" 15.08.05, 14:02
      planu kontrofensywy pod Warszawą w 1920 r.był gen. Weygand.
      Endecja,której, pożal się Boże,spadkobiercami jest LPR za wszelką cenę starała
      się umniejszyć zasługi J.Piłsudskiego - stąd teza, że autorem planu był gen.
      Rozwadowski.Nie jest to jednak istotne, bowiem zasadnicze znaczenie ma umiejętne
      wykonanie założeń planu.Przykładem może być przebieg tzw. wyprawy na gwardię w
      1931 r.Plan opracowany przez utalentowanego stratega i świetnego
      szabowca,gen.I.Prądzyńskiego zakładał rozbicie pod Warszawą wysuniętych odziałów
      osyjskich gen, Rosena i Geismara, zajęcie Siedlec,a następnie uderzenie w
      kierunku południowym na głowne siły gen.Dybicza. Plan był śmiały miał wielkie
      szanse realizacji i zapewniał likwidację sił carskich na terenie Królestwa
      Polskiego.Co z tego,kiedy głównodowodzący gen.Skrzynecki plan odrzucił.
      W tej sytuacji gen Prądzyński opracował ograniczony plan rozbicia
      Geismara,odrzucenia Rosena i zajęcie Siedlec.Plan został przyjęty jednak z winy
      gen.Skrzyneckiego ( niechęć do współdziałania z wydzielonymi siłami gen
      Prądzyńskiego), pomimo początkowych sukcesów, szansa na prawie pewną jego
      realizację,(co zasadniczo wpłynęło by na losy powstania) została zaprzepaszczona.
      • paraklet Zapomniałem dodać:"Gdy rozumy śpią, budzą się 15.08.05, 14:07
        bracia zbrojek"
        • paraklet Chodziło oczywiście o rok1831. 15.08.05, 14:09
      • joannabarska Re: Spotkałem się też z poglądem,że "ojcem" 15.08.05, 14:35
        paraklet,pomyliles stulecie...1831 r.! W sumie masz rację.
        • paraklet Naucz się czytać, Konfederacjo,sprostowałem datę 15.08.05, 16:15
          zanim napisałaś swój post.Jesteś aż tak mściwa...?
          • paraklet Był to,zresztą,oczywisty błąd maszynowy-co 15.08.05, 16:19
            wynikało zmojego postu.

"Gdy śpią rozumy,
            budzą się bracia zdrojek"

Chcesz dołączyć do braci?

• polonic Re: Spotkałem się też z poglądem,że "ojcem" 15.08.05, 20:03
        Endecja umniejszała zasługi Piłsudskiego gdyż była jego przeciwnikiem w
        polityce. :) Nie ma sie czemu dziwić i na co oburzac, bo Piłsudski umniejszał
        zasługi endecji czyli też nie jest bez "winy". W dniach decydujacych marszałek
        miał przypadłość którą dzisiaj bysmy nazwali "dołem". Nikła była wiara w
        zwycięstwo u dowódcy więc czemu miała być wieksza u żołnierzy. Mimo braków
        sprzętu, kiepskiego morale Polacy wygrali i bolszewików przepędzili dlatego się
        mówi o tym "cud". Wszyscy skazywali nas na pożarcie. A LPR jest partia
        neoendecką ale dopiero w stadium budowy :)
      • mirmat1 Rozwadowski podpisywal papiery Pilsudski walczyl.. 15.08.05, 20:42
        • polonic Re: Rozwadowski podpisywal papiery Pilsudski walc 15.08.05, 21:02
          Bez przesady z tym walczeniem. Sam złożyłna ręce witosa rezygnację z przywództwa.
        • mirmat1 Sluzalcy Ochrany rece precz od Pilsudskiego 15.08.05, 21:04
          Kiedy endecka gangrena odwali sie od naszego naszego Marszalka i przestanie
          ublizac tworcy II Rzeczypospolitej w dniu jego najwiekszego zwyciestwa. czy
          endecy i bolszewiccy komunisci uczyli sie w tej samej szkole klamstwa "Ochrany"?
          Pilsudski byl przywodca Polski i nie jak rusofilscy endecy, nie musial sie
          konsultowac z Foschen, Smoszem czy innymi intrygantami w Warszawie. Prawda
          jest, ze w obliczu knowan endecko-francuskich Pilsudski postawil rzadowi
          ultimatow - rezygnuje i robcie sami co chcecie albo mam calkowila kontrole. W
          obliczu wojsk bolszewickich endekom zmiekla rura i nie doszlo do endecko-
          francuskiego zamachu stanu.
          Czas by endeccy przepisywacze historii zajeli sie przeszloscia swego przywodcy -
          pedala, ktory z rozkazu Ochrany pojechal w za Pilsudskim do Japoni by,
          przeszkodzic Polsko-Japonskiej wspolpracy. Kiedy Pilsudski spedzal zycie w
          konspiracji lub carskich kazamatach Dmowski wycieral korytarze w Kremlowskich
          palacach. Jego sluzalczosc wobec cara zostala wytlumaczona kiedy w archiwach
          Ochrany znaleziono watki odnosnie jego homoseksualnych tendencji i jak te
          tendencje wykozystala Ochrana. I teraz ta endecka holota smie po twarzy
          Marszalka malowac czerwona kreske.
          • polonic Re: Sluzalcy Ochrany rece precz od Pilsudskiego 15.08.05, 22:05
            Trówrcą państwa był też Dmowski. On był politykiem i dyplomatą a Piłsudski
            żołnierzem i przywódcą. Obaj sie dobrze wbrew pozorom uzupełniali i stworzyli II
            RP bardziej wg koncepcji Dmowskiego. Czemu od razu musi tu przychodzić jakis
            nawiedzony piłsudczyk i psioczyć na endecję?? Endecy i piłsudczycy nawzajem sie
            obrzucali błotem wiec wrzuć na luz człowieku.
            • mirmat1 Paszkwil na Pilsudskiego wywolal nalezna reakcje 15.08.05, 23:09
              polonic napisał:

> Trówrcą państwa był też Dmowski. On był politykiem i dyplomatą a Piłsudski
              > żołnierzem i przywódcą. Obaj sie dobrze wbrew pozorom uzupełniali i stworzyli
              IIRP bardziej wg koncepcji Dmowskiego. Czemu od razu musi tu przychodzić jakis
              > nawiedzony piłsudczyk i psioczyć na endecję?? Endecy i piłsudczycy nawzajem
              sie obrzucali błotem wiec wrzuć na luz człowieku.
              Mirmat: wypowiadamy sie na watku, ktory bazuje na ochydnej potwarzy wobec w
              oczach milionow Polakow NAJWIEKSZEGO RODAKA WSZECHCZASOW. To nie ja zaczelem
              ublizajac Wielkiemu Polakowi marzac jak czerwona kreche na twarzy Pilsudskiego.
              Tego mozna byloby sie spodziewac po komunistycznych sierotach ale jak widac na
              to stac tez w dniu Narodowego Swieta spadkobiercow Moskiewskiego sluzalca.
              Na tym forum wielokrotnie popieralem zgodne z Polskim interesem, wystapienia
              Mlodzierzy Wszechpolskiej. Ale opluwanie pamieci Jozefa Pilsudskiego musi sie
              dla nich skonczyc przypomnieniem ich wlasnego rodowodu.
              PS. czy piszac "stworzyli IIRP bardziej wg koncepcji Dmowskiego" masz na mysli
              zdrade naszego Ukrainskiego sojusznika przez dyplomacje endecji w Rydze?
              • polonic Re: Paszkwil na Pilsudskiego wywolal nalezna reak 15.08.05, 23:14
                Nie pisz tak o Dmowskim, bo sie głęboko mylisz. Ja tak samo mogę pisac i
                rozgłaszam, że Piłsudski to agent austriacki.

Koncepcja Dmowskiego było to jednolite państwo Polskie z Kresami w macierzy.
                Ludność białoruska i ukraińska miała sie polonizować. Piłsudski proponował
                federację, której jak wiadomo nie było. Dmowski przewidywał państwo w granicach
                nawet z 1772 roku i to nie wyszło bo chyba było jednak zbyt nierealistyczne.

PS Też mi sie nie podoba ta krecha na wizerunku Piłsudskiego ale to nie ja
                jestem autorem artykułu.
                • mirmat1 Re: Paszkwil na Pilsudskiego wywolal nalezna reak 15.08.05, 23:42
                  polonic napisał:
                  > Nie pisz tak o Dmowskim, bo sie głęboko mylisz. Ja tak samo mogę pisac i
                  > rozgłaszam, że Piłsudski to agent austriacki.
                  Mirmat: Pilsudski nigdy nie proponowal Polskiej autonomii pod jakimkolwiek
                  zaborca (pamietasz kryzys przysiegi w Legionach?). Fakt jest, ze w
                  przeciwienstwie do Niemiec czy Rosji Austro-Wegry byly w zasadzie federacja,
                  gdzie na dobre i zle ocalala mowa, kultura i jezyk Polski. Wybor Pilsudskiego
                  byl wiec oczywistym wyborem Polskiego Patrioty. Wrog najwiekszego naszego wroga
                  (Rosji) mogl byc (bez zobowiazan) naszym sojusznikiem.
                  > Koncepcja Dmowskiego było to jednolite państwo Polskie z Kresami w macierzy.
                  > Ludność białoruska i ukraińska miała sie polonizować.
                  Latwo bylo Dmowskiemu teoretyzowac w IIRP kiedy to Pilsudski wygral nam
                  Wolnosc. Ale do I Wojny Swiatowej postawa Dmowskiego jest (w najlagodniejszym
                  slowie) niejednoznaczna. I imie zgody Narodowej nie bede wnikal w szczegoly.
                  > Piłsudski proponował federację, której jak wiadomo nie było.
                  Nie bylo dzieki postawie endeckiej delegacji w Rydze. To byla nasza Jalta wobec
                  Ukraincow.
                  > Dmowski przewidywał państwo w granicach
                  > nawet z 1772 roku i to nie wyszło bo chyba było jednak zbyt nierealistyczne.
                  Ideje Pilsudskiego zato swietuja dzis triumf dzieki Solidarnosci i prezydentowi
                  Reaganowi. Ukraina dzis jest jednym z naszych gwarantorow Niepodleglosci.
                  > PS Też mi sie nie podoba ta krecha na wizerunku Piłsudskiego ale to nie ja
                  > jestem autorem artykułu.
                  Wybacz ale TEN ARTYKOL jest inicjatorem naszego watku.

• remekk Re: Generał Rozwadowski 15.08.05, 16:44
      Dzieki za link .
      Wielu tych rzeczy nie wiedziałem ... .
      • paraklet Mylisz się,Polonicu,określenie "cud nad Wisłą" 16.08.05, 01:24
        wymyślili endecy stwierdzając złośliwie,że pomimo osobistego dowodzenia
        Piłsudskiego nastąpił cud.Bardzo szybko podjął ten pomysł Kościół i nadając mu
        inne znaczenie bardzo chętnie określenie stosował.Prześledź prasę sympatyzującą
        z endecją z tamtego okresu.
        Prawdą jest,że Piłsudski przeżył załamanie przed bitwą ALE TO ON DOWODZIŁ.
        • mirmat1 Pojecie "cudu" w sensie przenosnym OK 16.08.05, 03:10
          Czesto sam uzywam odnosnie zwycieskiej ofensywy znad Wieprza okreslenia "cud"
          nie w sensie nadprzyrodzonym ale jako wydarzenie niezwykle i inspirujace.
          Nalezy wziasc przeciez pod uwage nierownosc sil, wyjatkowa odwage Polakow no i
          geniusz Pilsudskiego wyrastajacy ponad mentalnosc francuskich "doradcow"
          przywyklych do okopowych bojow.
          Ta bitwa rowna jest przeciez w randze Termopilom, Maratonowi czy Wiedniu.
          Czasami ludziom jest potrzeba wiary, ze moga przezwyciezyc wydajace sie nie do
          pokonania trudnosci i dzis takie uczucie jest potrzebne Polakom.
    • 1siwydym Re: Generał Rozwadowski 16.08.05, 03:41
      Nasz Kraj ,jest "biedny" bo ,jego obywatele zawsze czerpia wzory nie z tych
      postaci historycznych co trzeba.Robicie bohaterow ze zdrajcow (sw Stanislaw -
      biskup) i tchorzy (Pilsudzki),a takich ludzi jak Boleslaw Smialy (krol Polski)
      albo Rozwadowski (general)Pomija sie milczeniem albo sie o nich zapomina!No coz
      tego chyba komuna i Rzym nas nauczyly (zobaczcie ile maja wspolnych
      mianownikow!!!).Pozostaje nadzieja,ze kiedys sie obudzimy i zaczniemy sami
      myslec,a nie powtarzac slogany za "tymi co zawsze maja racje".Dobranoc Panstwu.
      • mirmat1 Zapomniales o Jaruzelskim ale Putin go docenil 16.08.05, 03:58
        1siwydym napisał:
        > Nasz Kraj ,jest "biedny" bo ,jego obywatele zawsze czerpia wzory nie z tych
        > postaci historycznych co trzeba.Robicie bohaterow ze zdrajcow (sw Stanislaw -
        > biskup) i tchorzy (Pilsudzki),a takich ludzi jak Boleslaw Smialy (krol
        Polski)
        > albo Rozwadowski (general)Pomija sie milczeniem albo sie o nich zapomina!No
        coz tego chyba komuna i Rzym nas nauczyly (zobaczcie ile maja wspolnych
        > mianownikow!!!).
        No tak Pilsudski, Jan Pawel II co za tchozliwe zera, nigdy niczym nie
        ryzykowali. Taki Rozwadowski to przynajmniej zaryzykowal skokiem na kase. Ale
        tego "ciemni" Polacy nie doceniaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka