Dodaj do ulubionych

LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu

24.10.05, 08:44
z PISem. Niech tworzą IV RP razem z Samoobroną, LPR-em, PSL-em. Niech wyrzucą
Balcerowicza z NBP. Niech budują 3 mln mieszkań. Niech Polska stanie się
państwem zakazów i nakazów. Skłóćmy się ze wszystkimi sąsiadami umizgująć się
cały czas do USA, które wciąż mają nas w nosie. Ludzie dobrej woli
zgromadzeni wokół Tuska - nie firmujcie poczynań PiS, nie bądźcie listkiem
figowym dla populistycznych zapędów oszołomów....Proszę o wpisywanie się
ludzi myślących podobnie
Obserwuj wątek
    • bebe3 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 08:45
      Popieram.
      • hummer Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 26.10.05, 13:31

Popieram.
    • szpikulec1 Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 08:46
      spokoj.
      • bebe3 Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 08:48
        szpikulec1 napisał:

> spokoj.
        Dlaczego chcecie współpracować z hitlerowcami, masonami liberałami i złodziejami?
        Bo tak nas RM z PISem przez ostatni miesiąc nazywało
        • 9111951u Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 08:55
          My chwasty usuniemy do LSD, a z PO zbudujemy Polskę "Wolną i Solidarną" .
          • jasiuf Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 09:03
            9111951u napisała:

> My chwasty usuniemy do LSD, a z PO zbudujemy Polskę "Wolną i Solidarną" .

Czytać drukowanych literek nie potrafisz ?

PO to hitlerowcy, złodzieje, aferałowie, masoni, liberałowie, etc...
            Czy coś się zmieniło od wczoraj ?
            • zabanowana.mysz.biala Re: Co to za paszkwil? Dobre;-)))))))))) n/t 24.10.05, 09:04

• ius_et_lex Re: CUD!!! n/t 24.10.05, 19:51

• pimot74 Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 08:54
        Kolega sobie weźmie słowniczek i dowie się co znaczy slowo "paszkwil" ok?
        • mr_perfekt Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 09:45
          Paszkwil to utwór lit., przedstawiający jakąś osobę, ideę itp. w sposób
          paszkwilancki, oszczerczy, spotwarzający, szkalujący, obelżywy

Nazwanie wiec tego posta paszkwilem jest byc moze troche przesadzone bo nie byl
          to utwor literacki ale odnoszac sie do tresci to okreslenie paszkwil jest
          bardzo trafne. Autor-paszkwilant wzywa PO do zlekcewazenia swoich wyborcow i
          kolejnej 'wojny na gorze'. Juz to kiedys przerabialismy. Nie po to zaufalismy
          PO i oddawalismy na nich swoje glosy zeby przeczekiwali kolejne cztery lata.
          Chcemy nowego rzadu - rzadu przelomu - rzadu dla IV Rzeczypospolitej.
          Odpowiedzialnosc za nie zmarnowanie mojego glosu spoczywa na PO!
          • pimot74 Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 11:07
            ok zgadza się. A gdzie obelgi? Ja wzywam do zignorowania przysłaniania działań
            PiS swoja firmą - do czego jakem wyborca PO mam chyba prawo nie? Zresztą mniej
            więcej połowa znanych mi wyborców PO ma takie odczucie - a więc vox populi.....
          • jasiuf Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 11:16
            mr_perfekt napisał:

> Paszkwil to utwór lit., przedstawiający jakąś osobę, ideę itp. w sposób
            > paszkwilancki, oszczerczy, spotwarzający, szkalujący, obelżywy

Masz problem z logicznym myśleniem
            Założę się że głosowałeś na Kaczora :)

W inkryminowanym tekście nie ma oszczerstw, potwarzy, szkalowania ani obelg.
            Jest tylko wezwanie do konkretnego zachowania, mieszczącego się w ramach
            normalnej gry politycznej.

> Autor-paszkwilant wzywa PO do zlekcewazenia swoich wyborcow i kolejnej 'wojny
            > na gorze'. Juz to kiedys przerabialismy.

Autor jest wyborcą PO więc ma prawo wzywać swoich wybrańców do zachowań zgodnych
            z jego oczekiwaniami.

A wojnę na górze rozpoczłą PiS lodówkami 1 m-c temu i Kurskim zagraniem.

> Nie po to zaufalismy PO i oddawalismy na nich swoje glosy zeby przeczekiwali
            > kolejne cztery lata.

Nie po to oddawałem głos na PO żeby teraz popierali socjalistyczny rząd Kaczyńskich.

> Chcemy nowego rzadu - rzadu przelomu - rzadu dla IV Rzeczypospolitej.

No to nie wiem o co ci chodzi - na razie szykuje nam się hucpa pod nazwą IV
            Rzesza. Jedyna różnica jaka nas czeka w stosunku do socjalistycznych rządów SLD
            to ureligijnienie i obniżenie mównic. Reszta po staremu.

> Odpowiedzialnosc za nie zmarnowanie mojego glosu spoczywa na PO!

I włąśnie po to aby nie zmarnować naszych głosów PO winno pozostać w opozycji i
            pilnować 70% socjalistów i oszołomów niszczących nasz kraj.
            • pimot74 Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 11:39
              mądzrze prawisz - już jesteś mi bliski w tym smutnym dniu. Może coś razem
              zdziałamy aby nie doszło do tej koalicji
              • mr_perfekt Obudzcie sie ciolki! 24.10.05, 16:03
                Az mi wstyd ze partia na ktora glosowalem - PO - ma takich wyborcow!

Nie ma sie co obrazac na wyniki tylko trzeba dzialac w ramach mozliwosci.
                Nie przezywajmy kolejnej kompromitacji prawicy. Pamietajmy gdzie sa prawdziwe
                zagrozenia dla Polski.
                Mandat poselski to zobowiazanie do pracy na rzecz Polski. Jezeli niektorzy
                poslowie z PO (patrz HGW i Komorowski) nie moga sie zmobilizowac do pracy tylko
                zamierzaja kontestowac i psuc koalicje to proponuje zeby zrezygnowali z
                mandatow. Zrobi sie wybory uzupelniajace i czesc.
                • gregorak Re: Obudzcie sie ciolki! 24.10.05, 16:23
                  mr_perfekt napisał:
                  >Pamietajmy gdzie sa prawdziwe zagrozenia dla Polski.

Gdzie?
                • ritterausleidenschaft poza tym nie oszukuj, ze wybierales PO 24.10.05, 16:31
                  "ciolki" - to forma "grzecznosciowa" raczej na poziomie
                  PiS wzglednie jej koalicjanta in spe "Samoobrony" ...
            • mr_perfekt Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 16:16
              AD 1 - definicja slowa paszkwil
              jesli uwazasz ze w inkryminowanym tekscie nie ma obelg to ci gratuluje dobrego
              samopoczucia 'populistyczny oszolomie'

AD 2 - do czego wzywa 'wyborca' PO
              Autor-paszkwilant wzywa do zachowan anarchistycznych i negacji. Prawdopodobnie
              komuch lub inna tego typu gadzina - chce sklocic mozliwa koalicje. Nie sadze by
              byl swiadomym wyborca PO. Ja jestem wyborca PO.

AD 3 Wojna na gorze
              Jasiuf i te twoje glupie argumenty 'kto zaczal' ... HGW, Komorowski czy Kurski
              i lodowki. Koniec kampanii i kropka. Podciagnac spodnie i do roboty.

AD 4
              Reszta wypowiedzi jasiufa kwalifikuje sie jako paszkwil
              • ritterausleidenschaft klotliwy i upierdliwy jestes - "chlopie" ... 24.10.05, 16:40
                i bujasz, ze wybierales PO ...

I'am a batman! No, I'am a batman! No, I'am a batman!
                i tak dalej i tym podobnie ... hehehe

PS
                ciesze sie, ze PiSowcy powoli pekaja, stojac przed ogromem zadan,
                jakie naklada na nich odpowiedzialnosc rzadzenia, do ktorego sie
                widocznie wogole nie przygotowali ... hehehe
          • miss.take Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 25.10.05, 14:00
            mr_perfekt napisał:

> Odpowiedzialnosc za nie zmarnowanie mojego glosu spoczywa na PO!

Klamczuszek, klamczuszek.

Cytat z 20.09.05, 09:41 mr_perfekt napisał:
            > Ta historia jeszcze bardziej utwierdza mnie w moim przekonaniu ze Lech jest
            > najlepszym kandydatem na uczciwego, stanowczego prezydenta.
            > Zlodzieje samochodow dostali to co im sie nalezalo. Jak szwagier zglaszal
            > kradziez to bylem swiadkiem jak policja podchodzi do rzeczy... zero zludzen

Pewnie podajac sie za wyborce PO uwazasz, ze wygladasz na rozsadnego i
            obiektywnego?
            Zastanawiam sie dlaczego najwiekszymi zwolennikami koalicji PiS-PO sa wyborcy
            PiS? Potrzebujecie chlopca do bicia, czy swiadomosc pustki intelektualnej w PiS
            was tak przytlacza?
            • ave.duce Re: Kaczystowska choroba: pluralis majestatis????? 26.10.05, 08:20
              > mr_perfekt napisał:
              >
      • trevik Re: Co to za paszkwil? daj sobie chlopie 24.10.05, 12:27
        Ty szpikulec byles przed wyborami jednym z najbardziej ujadajacych na PO jako
        konserwatorow starych ukladow. W zwiazku z tym powinienes kibicowac tym, ktorzy
        chca sprzatac i nie zablokuja "oczyszczania" panstwa? Dlaczego nie jestes
        zwolennikiem PiS + SO + LPR ? Boisz sie? No nie zartuj...
        • tatonka trzewik nie zaoferowales podwiezienia 24.10.05, 13:03
          do urny..
          To siedz w tym bagnie swoich kolegow. A Kaczor, na ktorego zamierzalam
          zaglosowac a nie udalo sie - dzieki takiemu hilfbereit roznych trzewikow i tak
          wygral..
          Hi, hi.
      • idiotyzmy-kacze Ty sobie daj spokój PiSuarze 24.10.05, 15:19
        Lepper był dla was lepszy w kampanii to teraz dogadujcie się z Lepperem. A od Platformy wara
    • rakunica [...] 24.10.05, 08:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pimot74 Re: List anonimowy do platformy 24.10.05, 08:58
        o co ci chodzi?
        • rakunica Re: List anonimowy do platformy 24.10.05, 09:27

pimot74 napisał:

> o co ci chodzi?

Odpowiadalam na pierwszy post:

LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu
          pimot74 24.10.05, 08:44 + odpowiedz

z PISem. Niech tworzą IV RP razem z Samoobroną, LPR-em, PSL-em. Niech wyrzucą
          Balcerowicza z NBP. Niech budują 3 mln mieszkań. Niech Polska stanie się
          państwem zakazów i nakazów. Skłóćmy się ze wszystkimi sąsiadami umizgująć się
          cały czas do USA, które wciąż mają nas w nosie. Ludzie dobrej woli
          zgromadzeni wokół Tuska - nie firmujcie poczynań PiS, nie bądźcie listkiem
          figowym dla populistycznych zapędów oszołomów....Proszę o wpisywanie się
          ludzi myślących podobnie
          • pimot74 Re: List anonimowy do platformy 24.10.05, 10:43
            prosiłem o wpisy osób myślących podobnie....skąd więc tu sie wzięłaś/wziąłeś?
    • gregorak Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 08:55
      Popieram
      • pimot74 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 12:12
        dzięki
        • mr_perfekt Wstyd mi ze glosowales na PO tak jak ja... 24.10.05, 16:30
          ... partia dla ciebie to samoobrona - tam jest ciagly protest i kontestacja.
          Kup sobie konia z wozem - wyladuj gnojowica i na blokady!
    • travel_wawa Pisiory, teraz konsekwentnie! 24.10.05, 08:56
      Skoro nie chcieliście eksperymentu liberalnego, Polski dla bogatych, proszę
      bardzo. Skoro waszym zdaniem prezydentem nie powinien byc wnuk zolnierza
      Wehrmachtu, prosze bardzo. Ale wezcie za to sami odpowiedzialnosc dzielac sie
      sprawiedliwie stolkami w administracji rzadowej i prezydenckiej z SAMOOBRONĄ,
      PSL i LPR. Koniecznie uhonorujcie jakimś orderem Thaddausa Rydzyka!

A ludzie zaradni będą robić przez 4 lata swoje. Jeszcze sobie na was
      pozarabiamy!
      • mr_perfekt Komuchy na drzewo! 24.10.05, 09:49
        Poslowie z PO - pamietajcie ze glosy nawolujace do zerwania z PIS to nie sa
        glosy Waszych wyborcow!
        Od poczatku ta koalicja byla swiatelkiem nadzieji! Nie zmarnujcie mojego glosu!
        • gregorak Re: Komuchy na drzewo! 24.10.05, 10:21
          mr_perfekt napisał:
          > Poslowie z PO - pamietajcie ze glosy nawolujace do zerwania z PIS to nie sa
          > glosy Waszych wyborcow!

A skąd Ty taki jasnowidz? Ja glosowalem na PO i w obecnej sytuacji nie chce jej
          koalicji z PiS.
          • mr_perfekt To co bys chcial? 24.10.05, 16:28
            zeby frekwencja byla 99,9% i zeby PO miala poparcie 99.8% wyborcow?
            Zejdz na ziemie. Na tym polega polityka. Trzeba znalezc wypadkowa dwoch
            programow i zrealizowac to co w nich najlepsze. Inaczej za 4 lata nie tylko PIS
            ale Platforma tez zniknie ze sceny. Wroci SLD a z nim upiory przeszlosci... po
            tym mozemy sie juz nie podniesc...
        • jasiuf Oszołomy na drzewo !!! 24.10.05, 11:23
          mr_perfekt napisał:

> Poslowie z PO - pamietajcie ze glosy nawolujace do zerwania z PIS to nie sa
          > glosy Waszych wyborcow!
          > Od poczatku ta koalicja byla swiatelkiem nadzieji! Nie zmarnujcie mojego glosu!

Ja i zdecydowana większość elektoratu PO głosowaliśmy na program gospodarczy,
          który daje realne nadzieje na uczynienie z Polski normalnego i zamożnego kraju.
          W obecnej sytuacji program ten nie ma szansy na realizacje, a więc nie ma
          żadnych podstaw do wchodzenia PO do koalicji.

Proszę nam nie wmawiać, że jesteśmy dyszącymi chęcią zemsty debilami pokroju
          Rydzyka.
          Od sądzenia są sądy.
          Rząd jest od rządzenia.

Niech się Ziobro ugania za "komuchami" - ja to mam w nosie.
          • pimot74 Re: Oszołomy na drzewo !!! 24.10.05, 12:16
            I oni tak chcą - PO od gospodarki a PiSik od lustrowania
            • jasiuf Re: Oszołomy na drzewo !!! 24.10.05, 13:00
              pimot74 napisał:

> I oni tak chcą - PO od gospodarki a PiSik od lustrowania

Ale ja tego nie chcę !!!

Lustrowanie to hucpa, która nie przyniesie absolutnie żadnych pozytków.
              Zostanie zmarnowany czas i pieniądze tylko po to żeby pare miernot zabłyszczało
              w świetle fleszy. Niech któryś z oszołomstwa napisze mi jaki jest KONKRETNY cel
              PiS'owej lustracji. Tak aby można ich z tego rozliczyć.

Wpuszczanie PO w realizacje księżycowych obietnic PiS to czysta obłuda. To
              podejmowanie się realizacji niemożliwego. Każda partia, która podejmie się
              realizacji programu PiS za 4 lata zostanie zmieciona jak AWS czy SLD.
              • mr_perfekt Odpowiadanie na paszkwile jasiufa to strata czasu 24.10.05, 16:24
                • ritterausleidenschaft i owszem, bierz sie wiec "chlopie" do roboty ... 24.10.05, 16:41
                • pimot74 Re: Odpowiadanie na paszkwile jasiufa to strata c 25.10.05, 09:34
                  no widzisz...brak ci argumentów....dziś Kaczor już zaczął o tym że
                  najpilniejsze jest rozliczanie
        • miss.take Re: Komuchy na drzewo! 25.10.05, 14:06
          mr_perfekt napisał:

> Od poczatku ta koalicja byla swiatelkiem nadzieji!

Trzeba bylo o tym myslac wczesniej.
          Przez cala kampanie pisowcy bawili sie waleniem liberalizmem jak rzucaniem
          cegly w krowie kupy a teraz rozpaczaja, ze ich pochlapalo
    • ius_et_lex Re: Nie budujcie rządu z PiSujami!!! n/t 24.10.05, 08:59

• pimot74 Re: Nie budujcie rządu z PiSujami!!! n/t 24.10.05, 09:02
        ??? wyciągam wątek w górę
        • zabanowana.mysz.biala Re: Nie budujcie rządu z PiSujami!!! n/t 24.10.05, 09:03
          A ja się pod nim podpisuję na TAK!
          • pimot74 Re: Nie budujcie rządu z PiSujami!!! n/t 24.10.05, 09:10
            dzięki
    • jasiuf Podpisuję się pod tą petycją 24.10.05, 09:05
      Jak na razie wszystko na to wskazuje, że tak będzie :)

Oj będzie jak z SLD - obiecanki cacanki, a faceta poznaje się po tym jak kończy :)
      • pimot74 Re: Podpisuję się pod tą petycją 24.10.05, 09:17
        może jak się wpisów tu nazbiera Po-wcom linka podeślemy?
        • jasiuf Nie w ten sposób 24.10.05, 09:23
          pimot74 napisał:

> może jak się wpisów tu nazbiera Po-wcom linka podeślemy?

IMHO każdy powinien napisać list na adres poczta@platforma.org z wyrazami
          poparcia i z opinią na temat rozmów koalicyjnych. W ten sposób możemy przekazać
          nasze odczucia i wzmocnić stanowisko PO.

Dzisiaj rano w PR III Schetyna w rozmowie z Ziobro zapowiedział, że jedynym
          warunkiem utworzenia koalicji jet rezygnacja PiS z księżycowych obietnic.
          • pimot74 Re: Nie w ten sposób 24.10.05, 09:26
            dzięki za adres - wysyłam im linka:)
    • synu Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 09:17
      Popieram

K
      R
      • pimot74 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 09:45
        dzięki
    • xtrin Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 09:23
      Podpisuję się.

Z dwojga złego lepiej dać sobie spokój z tą koalicją. I tak nic w niej nie
      zdziałacie, jesteście PiSowi potrzebni jako zasłona dymna, głosy w razie
      potrzeby znajdzie on w Samoobronie i LPR.
      • pimot74 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 09:34
        nie zapominaj o chorym na władzę PSLu:)
    • levinas Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 09:26
      Nawolywanie PO do nie wspoltworzenia rzadu i nie negocjowania kompromisu w
      kwestii wspolnego zarzadzania panstwem - oto przyklad propanstwowosci
      elektoratu PO. Typowa "komorowszczyzna" - nie bedzie tak jak ja chce, no to
      nie bedzie w ogole. zabieram zabawki i jeszcze nasikam na wasze. Oto jak
      wyborcy PO rozumieja tekst lidera Tuska o opiekowaniu sie RP,

Wachalem sie dlugo jaki oddac glos. Dzis jak slucham tego jatrzenia, to wcale
      nie zaluje.
      • bebe3 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 09:30
        Przecież nas nazywaliscie liberałami, hitlerowcami, złodziejami,żydami i masonami.
        To co sie od wczoraj zmieniło?
        P.Kaczyńskiego wsparł elektorat Samoobrony to może sie odwdzięczy?
        • levinas Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 10:01
          GW lubuje sie w przytaczaniu Radia Maryja :). Zaden z liczacych sie politykow
          PiS nie wypowiedzial takich slow. Ten ktory sie odwazyl (Kurski) wylecial z
          partii. PiS nie jest partia jednorodna, tak samo jak PO nie jest. Radio Maryja
          nie jest organem PiS. To ze te dwa zjawiska sie kojarza to zaleta propagandy.

Kaczynski schylil sie po kazdy najmniejszy nawet glos. Dlatego wygral.

W wyborach parl. glosowalem na PiS. Ale nie na Pis+ LPR ale na POPiS. Jesli PO
          nie wejdzie do koalicji, jesli nie zacznie negocjowac kompromisu, tylko
          zabierze swoje zabawki jak tego chca niektorzy, to uznam ze to PO sklamalo
          przed wyborcami obiecujac im koalicje z PiS.

• akserm Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 11:05
            PO sklamalo przed wyborcami PiSu?. Gdzie logika.
            • pimot74 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 11:45
              ???
          • miss.take Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 25.10.05, 14:09
            levinas napisała:

> Kaczynski schylil sie po kazdy najmniejszy nawet glos. Dlatego wygral.

Nie wahal sie nawet grzebac w kupie Leppera, zeby dostac te wymarzone procenty.
            Co za skuteczny polityk!!
            A ze raczki troszke przesmiardly tym sie prawy, sprawiedliwy, szlachetny i
            honorowy prezydent nie przejmuje.
        • pimot74 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 11:48
          oni tego nie widzą....
      • pimot74 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 09:30
        słuchaj....wyborcy jasno określili się kogo chcą. uwazam iż nie ma miejsca na
        tę koalicję zwłaszcza w obliczu nierealnych obiecanek rzucanych przez PiSuary
        • levinas Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 09:56
          Sluchaj... wyborcy jasno okreslili kogo chca nie wczoraj ale w wyborach
          parlamentarnych. nie zapomniaj, ze te sa rowniez wygrana platformy a wyborcy
          nie glosowali na Po czy Pis ale na POPiS bo to byla opcja przedstawiana przed
          wyborami: szeroka koalcja PoPis. Jesli jej nie bedzie to uznam, ze ta partia,
          ktora nie wejdzie do koalicji, oklamala wyborcow. Tyle.
          • pimot74 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 10:06
            kłamią to raczej Pisowcy łamiąc układ chociażby z marszałkiem...a PO nie
            powinna wchodzić do rzadu bo nie bedzie w stanmie z Kaczką prezydentaem
            przeforsować swoich pomysłów
    • olany_klient Re: POPIERAM! PO nie powinna wchodzić do rządu! 24.10.05, 09:31
      Przy obecnym układzie sił firmowanie programu PiS-u twarzą PO nie będzie dobre
      ani dla PO ani dla kraju.
      • pimot74 Re: POPIERAM! PO nie powinna wchodzić do rządu! 24.10.05, 09:33
        włąsnie. nic dobrego z tego nie wyniknie co najwyżej jakaś hybryda. I żeby
        była jasność - PO straci we mnie wyborcę w przypadku stworzenia tej chorej
        koalicji
        • olany_klient Re: POPIERAM! PO nie powinna wchodzić do rządu! 24.10.05, 09:58
          pimot74 napisał:

> włąsnie. nic dobrego z tego nie wyniknie co najwyżej jakaś hybryda. I żeby
          > była jasność - PO straci we mnie wyborcę w przypadku stworzenia tej chorej
          > koalicji

Nie tylko ciebie.
          www.wprost.pl/ar/?O=82346
          • pimot74 Re: POPIERAM! PO nie powinna wchodzić do rządu! 24.10.05, 11:16
            ciesze się ze jest nas więcej
            • ypsilon.ypsi Re: POPIERAM! PO nie powinna wchodzić do rządu! 24.10.05, 11:50
              Mam nadzieję, że rządu z PiSem nie będzie, jako wyborca PO nie chciałbym żeby
              partia która zawsze miała zdroworozsądkowe podejście do rzeczywistości brała
              odpowiedzialność za rządy oszołomów.
              • pimot74 Re: POPIERAM! PO nie powinna wchodzić do rządu! 24.10.05, 11:55
                witamy w klubie. Link poszedł na maila platformy. Może przeczytają i coś z tego
                wykumają
    • porter11 List przewodniczącego SLD 24.10.05, 09:50

W imieniu klubu parlamentarnego SLD popieram niniejszy list. Nie wchodźcie do
      rządu, który może zaowocować tak nikczemnymi inicjatywami, jak rozliczenie
      naszych zasłużonych kolegów, uniemożliwienie pobierania zwyczajowych prowizji
      przy prywatyzacjach, czy też utrudnienie najlepszym towarzyszom z SB
      kontynuację ich błyskotliwych karier w mediach publicznych. To ostatnie mogłoby
      spowodować tak dramatyczne nadużycie prawa, że co poniektórzy dziennikarze,
      zamiast precyzyjnie i profesjonalnie wypełniać polecenia swoich oficerów
      prowadzących, ganiąc, lub chwaląc, zgodnie z tymi poleceniami określone osoby,
      organizacje, lub inicjatywy, musieliby zostać skazani na osąd własny, do czego
      przygotowani nie są. W rezultacie nastąpi drastyczne obniżenie poziomu mediów
      publicznych!
      Co gorsza, istnieje domniemanie, że uszczerbku dozna niezawisłość sądów i
      prokuratury. Oddelegowani na ten niełatwy odcinek towarzysze, mogą paść ofiarą
      zwierzęcej zemsty za to, że przez lata pełnili wzorowo swoje obowiązki, tu -
      doprowadzając do przedawnień, tam - uprzedzając o toczących się postępowaniach
      i spodziewanych zatrzymaniach innych towarzyszy, ówdzie - zatrzymując takiego
      Kluskę za aspołeczną postawę i niepodzielenie się z Organizancją oraz
      wyceniając jego szkody na sumę 5000 złotych. Oczywiście, towarzysz Kalwas wiele
      zrobił, aby ochronić najlepsze kadry SLD przed tą zemstą, ale inkwizycja
      Kaczorów może nie zważać na nic, a na szlechetne pobudki i staż w prokuraturze
      w okresie stanu wojennego w szczególności. Podobnie, jak w przypadku towarzyszy
      oddelegowanych na odcinek medialny, brak prostych wytcznych z centrali może
      zaowocować spadkiem poziomu sądownictwa w Polsce.
      Dodatkowo, rezygnacja z wchodzenia do rządu z PiSem stanowiłaby nawiązanie do
      chlubnej tradycji Unii Demokratycznej, która w 1992 roku odrzuciła z
      obrzydzeniem próbę stworzenia koalicji z PC. Dzięki temu SLD zdołał zająć
      należne mu miejsce na scenie politycznej. Obecnie, kiedy nasza partia przeżywa
      kryzys, apelujemy do was, drodzy przyjaciele, o mądrą decyzję, dzięki której
      będziemy mogli przetrwać najtrudniejsze dni i za cztery lata wygrać wybory.
      Prosimy Was, zachowujcie sie dalej jak dzieci, którym w piaskownicy
      zapie..no misia, bo dzięki temu już za cztery lata do władzy dojdą siły
      rozsądku i rozwagi, czyli nasza partia, być może wzmocniona przez Aleksandra
      Kwaśniewskiego wraz z małżonką.

Z poważaniem Wojciech Olej - Niczak

-----------------------------------------
      Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą.
      (c) bzyk7
      • pimot74 Re: List przewodniczącego SLD 24.10.05, 09:55
        matołku - nie chodzi o rozliczanie....wierzę i ufam że koalicja
        PIS+PSL+Sam...a+LPR zlustruje i rozliczy wszystkie afery (nawet takie których
        nie było) lepiej bez udziału PO. Po co mają jątrzyć i przeszkadzać wymyślając
        bzdurne reformy. Czytając twój pseudoprowokacyjny i przezabawny post widze
        teraz ze przez pierwsze 2 lata będziemy jedynie lustrować i utwierdzam się w
        moim mniemaniu, że takiej koalicji trzeba zaniechać
        • porter11 Re: List przewodniczącego SLD 24.10.05, 13:20
          pimot74 napisał: Gdzie mój misio, ukradli mi misia, ja sobie pójdę z tej
          piaskownicy, jak mi nie oddacie misia!

Dla biednych, pogrążonych w żałobie po zapie..nym w piaskownicy misiu,
          niezdolnych do samorefleksji miłośników PO, wyjaśniam co następuje:
          Decyzja o nieprzystąpieniu do koalicji z PiS to dla PO samobój. Straci na tym
          zarówno PO, jak i PiS, straci Polska, zyska SLD i zyska Samoobrona. Już raz
          taki manewr nieboszczka Unia Demokratyczna przećwiczyła i dlatego m. in. jest
          nieboszczką, a SLD, również dzięki temu wróciło do gry i dwa razy wygrało
          wybory parlamentarne. Jeżeli PO zdecyduje sie na tak zdumiewający krok, bardzo
          szybko okaże się, że zawiedzeni brakiem stanowisk działacze PO pożeglują w
          stronę SLD dającego szanse na upragnione stanowiska w przyszłości, albo PiS,
          dającemu je już teraz. Rezultatem będzie osamotnienie PiS po prawej stronie
          sceny politycznej (pt. jemiołów, pragnących pouczać mnie, że PiS to nie prawica
          uprzejmie proszę, aby pocałowali mnie w odwrotną część ciała), marginalizacja
          PO i wzrost siły SLD oraz partii radykalnych w rodzaju Samoobrony i LPR. Polska
          straci czas i szansę wprowadzenia niezbędnych reform, bo bez zgodnego działania
          PiS i PO nie ma o tym mowy.
          Oczywiście, z powyższego widać, że PO może skutecznie ukarać PiS za wygraną w
          wyborach. Może to jednak uczynić tylko swoim własnym kosztem. Bałwanienie, że
          za cztery lata wygra wybory i będzie rządzić samodzielnie, jest bałwanieniem
          jeno niestety. Partia kreująca się na elitarną nie ma szans na masowe poparcie
          społeczne, zwłaszcza w zderzeniu z partiami egalitarnymi, jak PiS, czy SLD.
          Teraz, z powodu załamania się SLD, PO ma niepowtarzalną szansę, bowiem dostała
          bardzo znaczne poparcie. Jeżeli tej szansy nie wykorzysta - leży i kwiczy. Tym
          bardziej, że PO nie ma żelaznego elektoratu. Jej wyborcy nie darują jej nie
          podjęcia odpowiedzialności. Dostaną czytelny sygnał: "głosuj na PO, tylko
          wtedy, kiedy jest szansa, że będzie mogła rządzić samodzielnie (czyli, kiedy
          sondaże będą dawać jej ok 95% poparcia). Jeżeli takiej szansy nie ma - nie ma
          po co głosować na PO". Otóż moim zdaniem takiej szansy nie ma i długo nie
          będzie.
          (c) bzyk7
      • jasiuf Spieprzaj dziadu 24.10.05, 09:55
        porter11 napisa

Zadzwoń do RM tam ciebie wysłuchają z uwagą
        • pimot74 Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 09:57
          albo w Kobylnicy niech pogada z kolegą
          • porter11 Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 13:22
            pimot74 i jasiuf napisali: "Ja chce mojego misia, gdzie mój misio, oddajcie nmi
            misia, bo póóóóójdęęęęę do innej piaskownicy."

No to idźcie, chłopaki. PO nie taka głupia, jak wy (młodzi wykształceni z miast
            z IQ jak dopuszczalna prędkość na terenie zabudowanuym).
            • a.adas Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 14:03
              porter11 napisał:

z IQ jak dopuszczalna prędkość na terenie zabudowanuym).
              >
              === Którego ograniczeń (IQ) nie przestrzegają, dokładnie tak jak Ty
              dopuszczalnej prędkośći, czyli IQ rośnie znacznie:)

To ja teraz chcę Twój scenariusz na temat: PO przebolewa stratę misia i wchodzi
              do rządu... co sie dzieje w nastepnych wyborach (specjalnie nie piszę "za 4
              lata")?

A jak Ci się podoba taki scenariusz? PO przechodzi do opozycji (tzw.
              konstruktywnej - w Polsce oznacza to, ze moze powiedzieć co chce:), Rokita
              zostaje w Platformie (bo nie wierzę, ze bawiłyby go przepychanki z Kaczyńskimi
              w PiSie - jest na to zbyt ambitny) i staje się twarzą PO (bo Tusk na pewno
              przynajmniej na chwilę usunie się w cień), Platformy lekko skręcajacej na
              prawo. Ciekawe czyje głosy by podbierała Platforma, nawet jeśli część ich by
              straciła na rzecz SLD (cokolwiek to będzie, bo teraz nie bardzo wiadomo). A
              gwarantuję, że sztabowcy PO juz nie zrobia takich błędów jak w tej kampanii, a
              i rządzących łatwo atakować - szczególnie gdy każdą ustawę trzeba przehandlować
              w Sejmie z Lepperem czy Pawlakiem.

No widzisz jakie fajne political fiction mi wyszło? niemal tak dobre jak Twoje:)
              • porter11 Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 14:57

PO powinna zdawać sobie sprawę, że drugiej takiej szansy nie dostanie. Opozycja
                konstruktywna? A komu ona i do czego potrzebna? W starym sejmie PO i PiS robiły
                za opozycję konstruktywną po to, żeby ich wybrano w nowych wyborach. No więc
                wybrano. Wyobrażasz sobie, że elektorat PO (ja mam na myśli poważnych ludzi,
                nie smarkaczy, którym skradziono misia i którzy sie w zwiazku z tym poczuli
                urażeni do żywego i domagają się od PO, żeby na złość PiSowi natychmiast
                popełniła samobójstwo), no wiec wyobrażasz sobie, że ten elektorat wybaczy PO
                nie wzięcia odpowiedzialności? Ja bym nie wybaczył.
                Jasne, że rządzących łatwiej atakować, ale kiedy wyborcy oddali swoje głosy na
                PO i PiS, to znaczna ich większość była przekonana, że głosuje na przyszłą
                koalicję. Jeżeli ta koalicja nie powstanie z winy urażonej PO, wyborcy tego nie
                zrozumieją i więcej na PO nie zagłosują. Bo nawet dla mnie (ciemnego,
                niewykształconego, starego, ze wsi) jest oczywiste, że "jak nie teraz - to
                kiedy, jak nie my - no to kto?". Jest okazja, że bantustan, w jaki Polskę
                przekształciły rządy prezia i SLD zmienić w nowoczesne państwo. Ale do tego
                potrzebna jest zmiana konstytucji i w ogóle koncepcji państwa. Co do potrzeby
                zmiany konstytucji istnieje consensus, kontrowersje wzbudza zakres. No, ale to
                jest polityka. Muszą się dogadać.
                (c) bzyk7
                • gregorak Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 15:04
                  porter11 napisał:
                  > Wyobrażasz sobie, że elektorat PO (...) że ten elektorat wybaczy PO
                  > nie wzięcia odpowiedzialności? Ja bym nie wybaczył.

Co Ty wiesz o elektoracie PO...
                  • porter11 Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 15:12

No, chyba co nieco wiem. Zakładam, że znaczna część to ludzie, którzy chcą
                    dobrze dla Polski. A mniejszość wykształceni (po Wyższej Szkole Europejskich
                    Finansów, Światowego Biznesu, Międzynarodowego Marketingu i Turystyki) z miast
                    (we Warszawie już trzeci rok), którzy żądają, żeby natychmiast sie obrazić i
                    wypiąć na wszelkie ustalenia i stworzyć z SLD opozycję konstruktywną.
                    No i dobrze dla Polski będzie, jeżeli PiS i PO będa współpracować, a źle, jeśli
                    PO zrealizuje żądania wykształconych z miast.
                    (c) bzyk7
                • jasiuf Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 15:24
                  porter11 napisał:

>
                  > PO powinna zdawać sobie sprawę, że drugiej takiej szansy nie dostanie.

A skąd to przekonanie ?
                  Po ewentualnej hucpie w wydaniu PiS+SO+LPR będzie 90% głosów do zagospodarowania :)

> Opozycja konstruktywna? A komu ona i do czego potrzebna?

Polsce. Bo pomysły PiS są dla Polski niebezpiecznie i trzeba to wykazywać.
                  Opozycja ma po temu większe możliwości niż koalicjant.
                  > Wyobrażasz sobie, że elektorat PO (ja mam na myśli poważnych ludzi,
                  > nie smarkaczy, którym skradziono misia i którzy sie w zwiazku z tym poczuli
                  > urażeni do żywego i domagają się od PO, żeby na złość PiSowi natychmiast
                  > popełniła samobójstwo), no wiec wyobrażasz sobie, że ten elektorat wybaczy PO
                  > nie wzięcia odpowiedzialności? Ja bym nie wybaczył.

W du.pie byłeś gó.wno widziałeś.
                  Jako wyborca PiS nie masz bladego pojęcia o motywacjach elektoratu PO.
                  Wyborcy PO głosowali na liberalny program gospodarczy i społeczny.
                  Angażowanie się PO w realizacje socjalistycznego programu z elementami
                  religijnej dyktatury PiS to jest właśnie to czego elektorat PO sobie nie życzy.

> Jasne, że rządzących łatwiej atakować, ale kiedy wyborcy oddali swoje głosy na
                  > PO i PiS, to znaczna ich większość była przekonana, że głosuje na przyszłą
                  > koalicję.

Nie na koalicję tylko na program który ta koalicja miałaby realizować.
                  A to się zasadniczo zmieniło.
                  My głosujący na PO nie jesteśmy fanatykami wodza.
                  Jeśli PO zmieni program to my zmienimy sympatie.
                  Jeśli PO nie wejdzie do koalicji ale pozostanie wierny programowi to my
                  pozostaniemy wierni PO.
                  Wiem że to trudne do zrozumienia dla PiSiaka :)

> Jeżeli ta koalicja nie powstanie z winy urażonej PO, wyborcy tego nie
                  > zrozumieją i więcej na PO nie zagłosują. Bo nawet dla mnie (ciemnego,
                  > niewykształconego, starego, ze wsi) jest oczywiste, że "jak nie teraz - to
                  > kiedy, jak nie my - no to kto?".

A jeśli nie powstanie z powodu konieczności realizacji nierealnych obietnic
                  wyborczych PiS ?

PO mówi prosto - rezygnujecie z bzdur wyborczych to będzie koalicja.
                  Pozostajecie przy swoich mrzonkach to proszę pogadać z Lepperem i Giertychem -
                  oni wszystko łykną.

> Jest okazja, że bantustan, w jaki Polskę
                  > przekształciły rządy prezia i SLD zmienić w nowoczesne państwo. Ale do tego
                  > potrzebna jest zmiana konstytucji i w ogóle koncepcji państwa. Co do potrzeby
                  > zmiany konstytucji istnieje consensus, kontrowersje wzbudza zakres. No, ale to
                  > jest polityka. Muszą się dogadać.

Okazja żeby coś zmienić w Polsce została zamrożona w lodówce, której pilnuje
                  bulterier.
                • a.adas Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 15:34
                  > Jasne, że rządzących łatwiej atakować, ale kiedy wyborcy oddali swoje głosy
                  > na PO i PiS, to znaczna ich większość była przekonana, że głosuje na przyszłą
                  > koalicję.

=== Miło, ze do wyborców koalicji zaliczasz też wyborców PO:) I ze zauważasz,
                  ze działa to też w drugą stronę - część wyborców głosowało na PiS, bo myślało
                  tak naprawdę o POPiSie:)

Tak, była przekonana (większosć wyborców PO), do reklamy z pluszakiem i
                  lodówką. A potem było coraz gorzej. I moze zauważyłeś, na tym Forum (czy tylko
                  na Forum?) większość wyborców PO obawia sie TERAZ koalicji z PiSem. I nie
                  chodzi tylko o kaca po przegranej na całej linii (bo PO przegrało wszystko co
                  się dało, nie ma co ukrywać). Chodzi o coś więcej - mozna się obawiać, ze PIS
                  wszystkie niepowodzenia rządu będzie zrzucał na ("liberalne" rzecz jasna) PO, a
                  równocześnie poseł Jarosław Kaczynski niektóre ustawy za plecami PO będzie
                  negocjował z SO, PSL czy LPR. Nieprawdopodobne? Miesiąc temu nie, teraz... nie
                  wiadomo.

PO słusznie sie zastanawia, czy nie bedzie przypadkiem tak, ze jak wejdzie do
                  rządu powtórzy historię UW. I proszę nie twierdzić, ze nie wejście do rzadu
                  byłoby zdradą stanu, bo ja to samo mogę sądzić o przedwyborczych grach PiSu,
                  grach uderzajacych w, jakby nie było, przyszłego koalicjanta.

Jeżeli kampania wyborcza swoje, prawdziwe życie swoje, to dlaczego DZIŚ
                  prezydentem nie jest L. Kaczyński, premierem J. Kaczyński, vicepremierem i
                  ministrem spraw wewnętrznych Jan Rokita, a marszałkiem Sejmu Komorowski?
                  • porter11 Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 17:19
                    > === Miło, ze do wyborców koalicji zaliczasz też wyborców PO:) I ze zauważasz,
                    > ze działa to też w drugą stronę - część wyborców głosowało na PiS, bo myślało
                    > tak naprawdę o POPiSie:)

Jasne, że działa to w obie strony. Wśród moich znajomych - ludzi naprawdę
                    uczciwie wykształconych, którzy do biznesu trafili na ogół z wyższych uczelni,
                    byli wyborcy zarówno PiS, jak i PO. Przez ostatnie 20 minut zadałem siedmiorgu
                    z nich (i sobie, ósmemu) pytanie: czy głosowałbyś na PO (PiS), gdybyś wiedział,
                    że po wyborach, mimo osiągniętego sukcesu i wynikających z tego sukcesu
                    możliwości, nie zawrą koalicji z PiS (PO)?
                    Odpowiedzi:
                    3x tak.
                    4x nie, nie poszedłbym do wyborów.
                    1x nie, nie poszłabym do wyborów.
                    Może i ci ludzie są niedostatecznie młodzi, wykształceni i z miast, ale myślę,
                    że to symptomatyczne.
                    Ja, osobiście, głosując na PiS, oddawałem głos bardzo licząc na to, że Kaczory
                    zdołają się porozumieć z PO. Jeżeli (- odpukać), to się nie uda, będę bardzo
                    zawiedziony i obciążę odpowiedzialnością właśnie PiS. To na nich głosowałem, od
                    nich wymagam więcej.
                    Co do tego, że Kaczor może ustawy negocjować z LPR, Samoobroną, czy PSLem - to
                    prawda. Może. I może się tak zdarzyć, że chłopaki z PO będą szczerze wdzięczni,
                    bo dzięki temu uda się przegłosować coś niezbędnego, ale mało popularnego, a
                    oni nie przyłożą do tego ręki. Dzięki temu PO nie będzie ponosiła
                    odpowiedzialności, za które ponosić odpowiedzialności nie chce. Ale - jeżeli
                    się przez chwilę zastanowisz, żeby osiągnąć coś więcej niż przetrwanie rządu,
                    PiS potrzebuje PO, tak samo, jak PO potrzebuje PiS, jeżeli naprawdę chce coś w
                    Polsce zmienić. W tym kontekście, nieco mnie niepokoją wypowiedzi działaczy PO,
                    z których to wypowiedzi wynika, że wartością nadrzędną jest stworzenie
                    dupochronu, żeby nie było na nich. No, ale może Komorowskim targały jeszcze
                    powyborcze emocje, głos mu się łamał i stąd to wszystko, bo tak naprawdę miał
                    na myśli to, że PO weźmie odpowiedzialność tylko za to, na co będzie miała
                    realny wpływ, a nie wszystko, co wymyśli silniejszy koalicjant. Moim zdaniem
                    PiS powinien taki komfort PO zapewnić przez uzgodnione z PO wspólne głosowanie
                    z Samoobroną, czy LPRem.

(c) bzyk7
                    • gregorak Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 17:37
                      porter11 napisał:
                      > Ja, osobiście, głosując na PiS, oddawałem głos bardzo licząc na to, że Kaczory
                      > zdołają się porozumieć z PO. Jeżeli (- odpukać), to się nie uda, będę bardzo
                      > zawiedziony

Ty będziesz zawiedziony. Ale z calym szacunkiem, Ty się nie liczysz. Liczą się
                      prawdziwi ojcowie chrzestni sukcesu Kaczyńskiego: Rydzyk Lepper i to oni będą
                      zadowoleni. Będą zadowoleni krótko, ale będą...
                      • porter11 Re: Spieprzaj dziadu 25.10.05, 09:23

Wydaje mi się, że znaczna część elektoratu PiS, jak i PO będzie zawiedziona. To
                        po pierwsze. Po drugie - Nie wydaje mi się, żeby Rydzyk i Lepper mogli liczyć
                        na daleko idące koncesje ze strony PiS. Owszem, coś im skapnie (tak, jak SLD i
                        Borówom skapnie coś za poparcie PO), ale nie widzę jakoś zagrożenia. No bo co -
                        zostanie Rydzyk prezesem telewizji, a Borówa szefem IPNu? Niemożliwe. Z drugiej
                        strony upór, z jakim Rokita domaga się, żeby to człowiek PO dowodził ABW wydaje
                        się zaskakujący, ale może jestem przewrażliwiony.
                        Ja nie mam wątpliwości, że obie partie stracą ostatnią szansę, jeśli nie
                        pokażą, że potrafią wspólnie rządzić. Jeżeli nie potrafią wspólnie sformować
                        rządu - to dla wyborców będzie to czytelny sygnał, że nie ma co na nich
                        ggłosować. Bo i po co? I w następnych wyborach masz 25% SLD, 20% Samoobrona,
                        10% Borówa i po góra 10% PiS i PO. PiS jest w tej sytuacji, że posiada swój
                        żelazny elektorat, PO zaś nie. Jego wyborcy będą odpływać do SLD, Borowskiego,
                        część do PiSu... Wyborcy PiSu (poza żelaznymi) odpłyną w stronę LPRu i
                        Samoobrony. A za następne 4 lata - nie będzie PO, będzie jakieś po.pl, a PiS
                        będzie miało znaczenie marginalne.
                        Dla mnie niemożność stworzenia koalicji z powodów ambicjonalnych (słabo nas
                        poparłeś, narodzie i teraz my się za to na tobie obrażamy) byłoby dowodem, że
                        siły solidarnościowe niczego się nie nauczyły i, że nie warto na nich głosować.
                        Ani na PO, ani na PiS. Ale oczywiście wyborcy PO (zwłaszcza ci wykształceni, z
                        miast) mogą być odmiennego zdania i szczytem ich marzeń jest głosowanie na
                        partię, która zamiast brać na siebie obowiązek rządzenia krajem, wykonuje takie
                        gesta. Z tym, że naprawdę nie sądzę, żeby takich wyborców było wielu.
                        Na koniec - czego się boję: boję się podejści PO do sondaży. Platforma jak nic
                        przeprowadza właśnie po swoim elektoracie sondaże, jak oceniliby decyzję
                        wejścia, lub nie wejścia w koalicję z PiS. A elektorat w tej chwili jest
                        skacowany po przegranej. Za parę miesięcy to minie, wróci myślenie racjonalne,
                        ale teraz jest kac. I jeżeli na podstawie wyników takich sondaży podjęta
                        zostanie decyzja, to ona może być bardzo głupia, ta decyzja.

PS. Przepraszam, ale nie w najbliższym czasie nie będę pisał na forum, gdybym
                        więc nie odniósł się do czyjegoś komentarza do mojego posta - wynikać to będzie
                        nie z lekceważenia, tylko ze zwykłego braku czasu.

(c) bzyk7
                • a.adas Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 15:42
                  Porter napisał:
                  "Jeżeli ta koalicja nie powstanie z winy urażonej PO, wyborcy tego nie
                  zrozumieją i więcej na PO nie zagłosują. Bo nawet dla mnie (ciemnego,
                  niewykształconego, starego, ze wsi) jest oczywiste, że "jak nie teraz - to
                  kiedy, jak nie my - no to kto?". Jest okazja, że bantustan, w jaki Polskę
                  przekształciły rządy prezia i SLD zmienić w nowoczesne państwo. Ale do tego
                  potrzebna jest zmiana konstytucji i w ogóle koncepcji państwa. Co do potrzeby
                  zmiany konstytucji istnieje consensus, kontrowersje wzbudza zakres. No, ale to
                  jest polityka. Muszą się dogadać."

Jest kilka problemów. Tutaj nie chodzi tylko o urażoną dumę, a jeśli nawet
                  urażoną - to przez kogo?
                  Zmiana konstytucji jest niemozliwa bez tego trzeciego, czyli kogo? Gdyby nie
                  atak PiSu na PO może by ta więksozsć POPiSu (wyniki wyborów OBYDWU partii były
                  gorsze niz sondażowe; PO na pewno było przeszacowane) była - ale wtedy istniało
                  ryzyko, ze wybory wygra PO... Czy PiS chce jeszcze zmiany koncepcji państwa?
                  Tak? To jak spłaci poparcie SO czy PSLu? Zlikwidowanymi etatami w urzędach?

Muszą się dogadać? Za cenę niebytu PO za cztery lata? A Jarosław znowu
                  przemaluje szyld i w oparciu o brata-prezydenta będzie budować "nową, jeszcze
                  bardziej moralną" prawicę?
            • jasiuf Re: Spieprzaj dziadu 24.10.05, 14:27
              porter11 napisał:

> pimot74 i jasiuf napisali: "Ja chce mojego misia, gdzie mój misio, oddajcie nmi
              > misia, bo póóóóójdęęęęę do innej piaskownicy."

Misia nie ma - został zanihilowany w lodówce.
    • ritterausleidenschaft popieram 24.10.05, 10:52
      a zawazyl tu m.in. list jednego z kolegow, ktory "glosowal na PiS, zeby
      rzadzil POPiS" ... co za absurdalna hipokryzja! lepiej i kurski tego by
      nie wymyslil!

ludzie popierajacy PiS to chyba jacys paranoicy, ktorzy moze dopiero
      wtedy sie wylecza jak ich partia bezradnie porzadzi sama ... :-(((
      co innego jest klamac, manipulowac, intrygowac, insynuuowac, obrazac
      a co innego solidnie pracowac i tworzyc wykonywalne programy dzialania,
      ktore (zreszta) PO ma gotowe w szufladzie ...
      • pimot74 Re: popieram 24.10.05, 12:14
        dzięki
    • diablica.26 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 10:57
      Popieram.
    • kropekuk Tez uwazam, ze POPULISTOW i SOCJALISTOW 24.10.05, 10:59
      nalezy pozostawic samym sobie.
      Nb.Jesli PO wejdzie do koalicji to oznacza, ze Platforma przerodzila sie li
      tylko w ODSKOCZNIE. Do zlobu:)))
      • pimot74 Re: Tez uwazam, ze POPULISTOW i SOCJALISTOW 24.10.05, 11:23
        tylko ze wyborcy kaczki nie wiedza co to socjalizm i ze głosując na Kaczora
        nimi sie stają:)))) oni co więcej uwazaja sie za patriotów, obronców polskiosci
        itp. - w BBC breaking news pisali wybory wygrał konserwatywny socjalista -
        dziwna zbitka nie? mozliwa tylko w RP
        • kropekuk Nie wiedza, ze Kaczor to socjalista? Przeciez 24.10.05, 11:25
          to cale chamstwo widzialo w nim Pilsudskiego:))) Musza wiedziec!
          • pimot74 Re: Nie wiedza, ze Kaczor to socjalista? Przeciez 24.10.05, 11:43
            wiekszosc jego wyborców to ludzie zaslepieni, prosci czy niedowartosciowani
            albo bezradni to skad oni maja widziec różnice. Powiedziano im o 3 mln
            mieszkan, o trosce o chorych i biednych i to ich tak ruszyło
    • akserm PODPISUJE SIE - nie wchodzic w koalicje z PIS! 24.10.05, 11:03
    • poliester Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 11:03
      AMEN
      • bac1 Re: Jeszcze raz: nie! nie budujcie! n/t 24.10.05, 11:06

• pimot74 Re: Jeszcze raz: nie! nie budujcie! n/t 24.10.05, 11:09
          popierajmy - watek w góre
    • ok19 Koalicja tak, ale programowa, nie personalna 24.10.05, 11:12
      Rozmowy koalicyjne powinny sie odbywac, kompromis programowy powinien byc
      jedynym celem.PO nie powinna wchodzic osobiscie do rządu, rzad formuluje partia
      wygrana .PO powinna podpisac umowe koalicyjna zawierajacą postulowane punkty
      programowe, ktore PO w glosowaniu poprze.Jeśli wejdzie personalnie w
      ministerialne stanowiska itp. stanie sie listkiem figowym, na ktory spadnie
      cale odium przyszlekj klapy. Z kolei nie może uniesc sie honorem i odwrocic
      plecami, by nie skanalizowac Pisuaru z Lepperystami i giertychami.Proponuję
      platformie "razem, (programowo) ale osobno (personalnie)".Obawiam sie jednak,
      że rządza wladzy ludzi pokroju Rokity pchnie ich do rządu i to bedzie powolny
      koniec platformy, za pare lat podzieli los AWS czy UW, Rokita zas pewnie
      odnajdzie sie w Pisuarze, jak zawsze."Razem, ale osobno", to wymaga odwagi,czy
      ich na to stac?
      • pimot74 Re: Koalicja tak, ale programowa, nie personalna 24.10.05, 11:14
        częściowo się zgadzam - ale wolę już nurt w PO kanalizujący sprawy RP z
        Lepperem, LPRem bo tak czy siak Pis będzie do nich puszczać oko co by
        przepchnąć konserwatywne ustawy
      • pimot74 Re: Koalicja tak, ale programowa, nie personalna 24.10.05, 11:59
        jadziem w górę
      • a.adas Re: Koalicja tak, ale programowa, nie personalna 24.10.05, 12:56
        To chyba najgorsza sytaucja - ni w koalicji, ni w opozycji. Jak UW w okresie
        schyłkowego Buzka. Nie przeszkodziłoby to PiSowi forsowaniu czego by tylko
        chcieli, i to z placetem: "rządowe". Mogłoby dojść do paranoidalnych sytuacji,
        że jednego dnia Sejm będzie głosować nad obniżeniem podatków (na przykład) i PO
        popiera PiS, a następnego np Samoobrona wystapi z projektem podwyzszenia
        podatków dla najbogatszych; i jak wtedy zagłosuje PiS? Nie pilnowane przez
        koalicjantów? Ja nie wiem...
    • czterdziestu.tatarow [...] 24.10.05, 11:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pimot74 Re: spieprzaj dziadu 24.10.05, 11:36
        baaaaardzo kulturalny post w twoim wydaniu. i czemu sie pieniaczysz jak twój
        idol kaczor? wole nie rzadzić niż rzadzić z takimi palantami jak obllechy i
        zacofańce z PIS
        • ypsilon.ypsi Re: PO będzie rządzić za 4 lata 24.10.05, 11:58
          Teraz dla Platformy przychodzi czas bardzo ciężkiej pracy i najbardziej tej
          porażki będą żałować ci, którzy chcieli się gdzieś załapać - powiedziała Pitera.
          Dodała, że teraz PO musi zrobić wszystko, co możliwe, by partia ta doszła do
          władzy za cztery lata i rządziła dwie kadencje. W powtórną kadencję PiS nie
          wierzę, ludzie zorientują się, że wszystkie obietnice Lecha Kaczyńskiego i jego
          partii są niemożliwe zrealizowania. Boję się tylko, że PiS będzie zwalał winę za
          niedotrzymane obietnice na PO - powiedziała Julia Pitera.
          wybory2005.wp.pl/kat,25243,wid,8055593,wiadomosc.html
          • pimot74 Re: PO będzie rządzić za 4 lata 24.10.05, 12:50
            ambicje chowamy do kieszeni - wypłyńmy za 4 lata
    • szatek100 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 12:02
      Zgadzam sie. Nie po to Tusk budował silna partie centrowa , by teraz
      kompromitowac się popierajac głupkowate pomysły Kaczyńskiego.Nie mówię tu tylko
      o gospodarce ale o ogólnym zamyśle "centralistyczno-policyjno-bogoojczyźnianą"

pzdr
      • pimot74 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 12:06
        dzięki jak dobrze że nas więcej. Nie można budować nowej jakosci w oparciu o
        czcze obiecanki i pobożno-spcjalistyczny konglomerat
    • junkier Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 12:07
      Mowilem o tym jeszcze przed wyborami parlamentarnymi, no a teraz o koniecznosci
      niewchodzenia do rzadu z tylmi oszolomami trzeba przekonywac juz chyba tylko
      Rokite i paru innych kolesi ktorzy uparli sie ze musza byc w rzadzie nawet za
      cene znoszenia upokorzen i przytykow PiS-u otwarcie flirtujacego z LRP-em, S-
      brona i Rydzykiem.

Jak mozna wchodzic w uklad ze znanymi ze zdradzieckich posunięć braćmi K.
      których celem jest marginalizacja PO i którzy tylko wyczekiwać będą okazji aby
      wbić Platformie nóż w plecy.
      • pimot74 Re: LIST OTWARTY DO PLATFORMY-Nie budujcie rządu 24.10.05, 12:09
        zmarnują cały dorobek 5 lat........
    • ukos Jak plują, to nie można mówić, że deszcz pada 24.10.05, 12:50
      Jeżeli PO wejdzie do rządu, to przedstawi się jako partia karierowiczów.

Skoro PiS wybrało sobie Platformę za głównego przeciwnika w kampanii, to niech
      teraz tworzy rząd ze swoimi sojusznikami - Samoobroną, LPR, ewentualnie PSL. I
      trzeba je do tego zmusić nie godząc się na mniejszościowy rząd PiS.

W normalnym kraju to zwycięzca wyborów tworzy rząd, a jego główny przeciwnik
      przewodzi opozycji. Mimo wielkich wpływów populistów jesteśmy już chyba
      dostatecznie normalnym krajem, aby i u nas tak było.
      • pimot74 Re: Jak plują, to nie można mówić, że deszcz pada 24.10.05, 12:54
        gdyby Tusk wczoraj wygrał, możnaby się było zastanawiać ale skoro mądry naród
        powierzył bliźniakom pełnię władzy.....
        • bac1 Re: Jak plują, to nie można mówić, że deszcz pada 24.10.05, 12:56
          PiSuje są do tego przyzwyczajone:
          i do plucia, i do udawania, że nic się nie dzieje...
        • pimot74 Re: Jak plują, to nie można mówić, że deszcz pada 24.10.05, 13:18
          jadziem w górę:)
          • bac1 Re: Jak plują, to nie można mówić, że deszcz pada 24.10.05, 13:21
            Chyba : w góry?;-)))
    • loppe warcholstwo i smutek rynsztunków n/t 24.10.05, 12:58
    • tatonka list otwarty do ambicyjek 24.10.05, 13:00
      - jesli ktos takie listy pisze to nie na zamowienie?
      I komu tu zalezy na ambicyjkach a nie na tym by w kraju dalo sie zyc?
      Buahahaa.
      • pimot74 Re: list otwarty do ambicyjek 24.10.05, 13:06
        to normalna reakcja w odzewie na głos społeczeństwa....po co zatem Pisuarki
        gromadziły się w RM razem z Endrju, Giertychem i Dobroszkiem?
        • tatonka jeszcze nie rozmawialam 24.10.05, 14:03
          z ´glosem spoleczenstwa´ duzo masz lat???
          bo nie przepracowujesz sie jak widze. Ja przeciwnie- dlatego tylko tyle mam czasu...
        • porter11 Re: list otwarty do ambicyjek 24.10.05, 15:14
          > to normalna reakcja w odzewie na głos społeczeństwa....po co zatem Pisuarki
          > gromadziły się w RM razem z Endrju, Giertychem i Dobroszkiem?

Niech pomyślę: żeby stworzyć przeciwwagę dla Kwasa, Wałesy, Borówek i sierot po
          Cimoszu?
      • idiotyzmy-kacze Re: list otwarty do ambicyjek 24.10.05, 15:16
        A kto jeszcze dwa dni temu pisał bzdury o PO. Teraz PO już jest dobra, bo PiS nie może się doczekać żeby się dorwać do koryta ? Niech realizuje z Lepperem swój idiotyczny program
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka