Dodaj do ulubionych

Superpolicja PiS - opinie polityków o CUA

10.11.05, 07:04
"Zwłaszcza że antykorupcyjna konwencja ONZ zobowiązuje nas do stworzenia
organu lub organów do zajmowania się prewencją korupcji. Teraz w Polsce
takiego organu nie ma".

Wszystko na ten temat.
Obserwuj wątek
    • trojanska Naprawić zgniłe państwo 10.11.05, 07:12
      Nienormalne to było dotychczas nasze państwo, gdzie powołane do tego organy nie
      robiły co do nich należało pozwalając po cichu na ogromną korupcję. Teraz
      większość złodzieji trzęsie portkami a usłużne pismaki piszą o nienormalnej
      komisji.
      • kropekuk Kradziez i korupcja to DWA ROZNE PARAGRAFY 10.11.05, 07:35
        Nie slyszalas o tym? Och, ten przerazajacy analfabetyzm prawny Polakow.
        Testamentu tez pewnie nie napisalas?
        • lub_czasopismo A co ona Św. Jan? Ma pewnie w domu 2 Testamenty 10.11.05, 07:58
          to po co bedzi pisać kolejny???
          • antyklerykal Módlmy się o Polskę 10.11.05, 08:21
            Idą ciężkie czasy, bardzo ciężkie.

Nasza Polska Racja - Nie Ameryki, Nie Watykanu, Nie Unii
            • mlody_junak moralitet 10.11.05, 08:27
              drogi czytelniku
              czy dałeś kiedykolwiek komukolwiek w łapę?
              ile razy karnie przyjąłeś mandat za przekroczenie prędkości a nie targowałeś
              się o niższy "bez wypisywania"?
              jak myślisz jak bys załatwiał łóżko na oddziale dla siebie w potrzebie?
              te i inne pytania sobie zadajmy, a potem będzie wniosek:

korupcja się zaczyna w tym kto daje i dać chce, więc i tu może się skończyć!
              wszystko zależy od mentalności Polaków.
              po co dodatkowu urząd. wszak my wszyscy możemy tworzyć taki.. oby!
              • doktorhabilitowany.1 powiastka filozoficzna:)) 10.11.05, 09:39
                Młody facet zostaje zatrzymany przez policję:
                Policjant:
                -złamał pan 3 przepisy - przekroczenie prędkości, sprowadzanie zagrożenia w
                ruchu drogowym i niezachowanie bezpiecznego dystansu do poprzedzającego
                samochodu. 600 zł i 18 pkt karnych.
                Facet:
                -Panie władzo, faktycznie jechałem zbyt szybko - tu jest 50/h, a ja jechłem
                ponad 60.., ale droga jest pusta, wobec czego dwa pozostałe zarzuty mnie nie
                dotyczą. Czy mógłby pan od nich odstąpić?
                P: Może da się z tym coś zrobić - proszę o prawo jazdy i dowód rejestracyjny.
                F: Nie możemy pogadać o wysokości kary - nie mam za dużo pieniędzy...
                P: A 5 dych pan ma?
                F: No tyle to bym miał...
                P:Dobra, niech pan włoży w dowód rejestracyjny.
                F: Ale ja myślałem, że pan mi wypisze mandat.
                P: Nie wolno negocjować wysokości kary! Mandat moge panu wystawić na 300 PLN za
                to jedno wykroczenie.
                F: To niech pan pisze, że odmawiam przyjęcia mandatu, napisze mi swój numer
                służbowy i dokładnie opisze moje przewinienia.
                P: Niech pan juz jedzie.
                Rozstępują sie chmury. Pojawia się promyk słońca, który kładzie złoty odblask
                na okularach policjanta. Ćwierkają ptaszki, zatrzymany odjeżdża pozostawiając
                po sobie chmurkę spalin.
                P: Ech... Co za ludzie...
              • naryt Re: moralitet 10.11.05, 10:08
                młody junaku
                Milicjantowi na drodze raz dałem, ale na przykład w szpitalu nigdy. Nie było
                potrzeby. Ale czasem musiałem się z ordynatorkami użerać. Było ostro ale swoje
                osiągałem bez dawania.
                • xs550 Re: moralitet 10.11.05, 16:14
                  Trzeba zaczac od tego, ze zarowno przyjmowanie jak i dawanie lapowek jest przestepstwem. Trzeba scigac wszystkich ktorzy kiedykolwiek sie czegos takiego dopuscili. Jednak jest od tego policja a nie jakas formacja sztucznie stworzona na potrzeby polityczne.
                  • mn7 Re: moralitet 11.11.05, 12:57
                    Dokładnie tak
        • amdrzej11 Re: Kradziez i korupcja to DWA ROZNE PARAGRAFY 10.11.05, 15:57
          O co ci chodzi?
        • xs550 Re: Kradziez i korupcja to DWA ROZNE PARAGRAFY 10.11.05, 16:10
          kropekuk napisał:

> Nie slyszalas o tym? Och, ten przerazajacy analfabetyzm prawny Polakow.

Nie wymagaj od nich zbyt wiele. Zobacz kogo wybrali na rzadzacych.
        • wami41 GDZIE WYSLAC CV O PRACE CUA 10.11.05, 17:21
          Gdzie wysylac aplikacje o prace w CUA. Bede pracowac za darmo aby cos zmienic
          w tym kraju. Te wszechobecne uklady, pajeczynki, powiazania towarzyskie,
          zaleznosci, rzygac sie chce.
          • wiesiex Re: GDZIE WYSLAC CV O PRACE CUA 10.11.05, 17:33
            Zapisz się do PIS-u:)
          • aster5 Re: GDZIE WYSLAC CV O PRACE CUA 11.11.05, 12:55
            Tak, tak, a CUA wszystko wyczysci...z Boza pomoca...
      • braad CzK i komounistyczne myślenie 10.11.05, 08:42
        Mamy tu przykład komunistycznego myslenia (myślę o PiS i tych, którzy popierają
        ich pomysły). Jak brakowało sznurka do snopowiązałek, to by rozwiązać ten
        problem tworzono .... Ministerstwo ds Sznurka Do Snopowiązałek.
        Jeśli chcemy poprawić skuteczność działań antykorupcyjnych, to naprawiajmy
        urzędy do tego właściwe, a nie róbmy pozorów, że coś robimy. A jak CUA okaże
        się równie nieskuteczny ??? Stworzymy jeszcze coś innego o większych
        uprawnieniach ??? Może Powstanie Naczelny Centralny Urząd Antykorupcyjny, który
        będzie miał prawo do stosowania tortur ????
        ............. A może chodzi w tym wszystkim o powstanie nowego Czerwonego
        Komissariatu ?? Politycznie usłużnej, "słusznej", tajnej policji o tak dużych
        uprawnienienach, że może zniszczyć każdego przeciwnika politycznego. "Dajcie mi
        człowieka, a znajdę paragraf". PiS już pokazało, że to potrafi....
        A terez 3 grosze odnośnie komisji śledczej. Pozwolę się niezgodzić, z
        przedmówcą. Jedyne, co pokazała komisja to drwiny z państawa i prawa, obniżenie
        ich autorytetu, ośmieszenie. Nie łuźmy się, że komisja "coś wykryła". Te
        pytania, które zadawali "śledczy" (poza insynuacjami) zadali już prokuratorzy.
        To było nic więcej, jak publiczne czytanie stenogramów przesłuchań. A głupcy
        wierzą, że "śledczy" byli tacy dociekliwi......
        • jurekpy Re: CzK i komounistyczne myślenie 10.11.05, 10:13
          Brawo braad,trafiłeś w 10-tkę.
          Przeraża mnie koncentracja braci Kaczyńskich wyłącznie na "prostowaniu"
          resortów siłowych.Czy tak ma wyglądać program budowy IV RP?.
          Przecież oni wogóle nie mówią nic o gospodarce !!!.
          Memłanie w kółko o potrzebie rozliczeń z przeszłością poprzez tworzenie coraz
          to nowych instytucji powielających pracę już istniejących,w moim
          przekonaniu,jest przejawem chorej osobowości dzisiejszych autorów zmian.
          Mam dorastające dzieci.Martwię się o ich przyszłość.Czy znajdą one pracę w
          Polsce pozwalającą na godne życie.Naprawdę jest to o wiele ważniejsze dla mnie
          niż kolejny proces byłego tajnego współpracownika SB,który rzekomo 30 lat temu
          donosił na swoich kolegów z pracy.
      • abraxas56 Re: Naprawić zgniłe państwo 10.11.05, 14:48
        A ty masz tyle rozumu co pol kilo gwozdzi!
      • m1708 Re: Naprawić zgniłe państwo 10.11.05, 15:20
        Poczekaj, aż Ci spadnie poziom życia, aż wzroisną raty kredytów... Przy takim
        podejściu do spraw gospodarczych skończxymyjak druga Białoruś. Oczyszczenie
        polityki i gospodarki z mętów - OK, ale nie metodami Dzierżyńskiego! Złotówka
        już leci na pysk, świat się smieje z min. finansów, która elokwencją dorównuje
        Wałęsie - ale co tam... Przeżyliśmy trzy zabory - przeżyjemy i kaczory! Tylko w
        jakim stanie...
        Mazur
        • malpa-z-paryza ile to bedzie kosztowalo 10.11.05, 15:52
          czy nam jest naprwde potrzebna super policja? To pachnie komuna, ktora tez
          wprowadzila swoja "policje" i robila czystke aby wsadzic swoich. Powtorka z
          histori. Teraz rzadza kaczory i ich prawo a my placimy
      • gordon26 Re: powołac Centralny Urząd Dobrobytu i PO sprawie 10.11.05, 17:47
        Matko, to takie proste!!!!!!!!!!! i bedzie nam sie fajnie zyło!! tylko czemu oni
        jeszcze na to nie wpadli?? moze dlatego iż chcą nam ten dobrobyt dawkowac???
        mała lyzeczką?
        Powołanie urzedu to PO-prawienie się sytuacji ich elektoratu, a jak im sie za
        szybko PO-prawi to za 4 lata nie bedzie komu PIS-ać bajek, i marzenia o władzy
        absolutnej ...............
        to jedyne i słuszne wytłumaczenie,
    • mirek800 Re: Superpolicja PiS - opinie polityków o CUA 10.11.05, 07:27
      "I lepiej jednak byłoby, żeby z korupcją walczyła agenda politycznie
      niezależna - do tego zobowiązują antykorupcyjne konwencje międzynarodowe."
      Wszystko na ten temat?
      • lub_czasopismo Czyli zwyczajnie policja!!! 10.11.05, 08:00
        Oczywiście nie na szczeblu krawężniczano dzielnicowym. To od czego w ogóle oni
        (policja) są, skoro do walki z korupcją trzeba powoływać kolejny organ???
        • doktorhabilitowany.1 Podobno nie zwyczajna... 10.11.05, 09:41
          Podobno mogą móc inwigilowac i zakładać podsłuchy bez zgody sądu... Czyli
          jedynie za zgodą Wassermana.
      • bloczek4 Niezależna od kogo? 10.11.05, 08:37
        • doktorhabilitowany.1 Jak to? Od prawa i sprawiedliwości oraz etyki:)) 10.11.05, 09:49

• wanda43 Re: Superpolicja PiS - opinie polityków o CUA 10.11.05, 08:43
        A ten,ktory ma stanąc na jej czele,takich gwarancji nie daje.
        Bedzie to kolejny organ aparatu wladzy i ucisku.
        Swoim do d... sie nie dobierze, a scigac bedzie przeciwnikow politycznych.
    • sebulba7 Podobno na pierwszy ogień CUA ma pójć Leper i jego 10.11.05, 07:29
      partia, potem Rydzyk i bony na prywatyzację Stoczni Gdańskiej, a potem Giertych i handel na Jasnej Górze z Kulczykiem,m a potem Pawlak,PSL i rolnicy za dopłaty, olej napędowy i biopaliwa, potem znajdzie się hak na PO ( na komunę już nie trzeba)Aż się dziwię, że PIS od razu nie ogłosił, że kto nie jest w ich partii to na pewno przestępca i chce czekać na powstanie CUA. Jeśli 97 % Polaków twierdzi, że w Polsce jest superkorupcaj i trzeba z nią walczyć to znaczy, że albo kiedyś dali ( popełniając przestępstwo ), albo sami wzięli ( popełniając przestępstwo). Przestępco! Zamknij się sam!
      • aron2004 Widacki mnie przekonał 10.11.05, 07:36
        "prof. Jan Widacki, wiceminister spraw wewnętrznych w latach 1990-92

To będzie po prostu partyjna służba specjalna. Nie widzę innego uzasadnienia
        dla tworzenia kolejnej, ósmej już służby uprawnionej do działań operacyjnych i
        powielającej zadanie walki z korupcją. Jeśli partia rządząca uważa, że nie
        będzie potrafiła spowodować, żeby już działające służby były skuteczne, to na
        jakiej podstawie wierzyć, że stworzy własną, skuteczną? Powstanie chaos
        kompetencyjny i wszystko wymknie się spod kontroli."

Widacki mnie przekonał, że Urząd Antykorupcyjny jest potrzebny.
        • braad skąd głosy na PiS 10.11.05, 08:46
          teraz już wiem. To są ludzie, którzy nie potrafią czytać tekstu, ze zrozumieniem
          • doktorhabilitowany.1 Od niektórych przedsiębiorców:)) 10.11.05, 09:52
            Przychodzi DUPA (Dyżurny Urzędnik Policji Antykorupcyjnej) i mówi: mamy
            podejrzenie, że korumpował pan urzędników.
            przedsiębiorca: tam na stole leży dowód wpłaty na kampanie PiS.
            Urzędnik: A to przepraszam. Dowidzenia, miłego dnia i zostańcie z Bogiem:)))
        • naryt Re: Widacki mnie przekonał 10.11.05, 10:13
          Prof. Widacki ma zdrowe poglądy jeśli brać pod uwagę jego felietony.
      • rom48 Mozliwe!! Hitler tez najpierw pozbyl sie SA bo oni 10.11.05, 15:02
        pomogli mu zdobyc wladze i byli grozni bo chcieli wspolrzadzic. Stalin tez najpierw pozbyl sie tych co mu pomagali, Kaczor ma dobre wzorce
    • miroo Państwo totalitarne.... 10.11.05, 07:38
      Zawłaszczyć władzę poprzez służby specjalne jak kiedyś.. do tego będą niedługo
      wszystkim mówić w co mająwierzyć i wymuszać tymi służbami to na ludziach... nie
      dotyczy mnie korupcja, nie jestem urzędnikiem,. nie mam interesu w jej trwaniu
      ale wiem, że PiS rozszerzy działalność tych służb i nic dobrego z nich nie
      wyniknie...
      • doktorhabilitowany.1 Rządzone przez totalizator sportowy:)) 10.11.05, 09:55
        Na kogo wypadnie na tego bęc! Wypełniłeś kupon wpłaty na kampanię PiS, może Cię
        spotka nagroda. Nie wypełniłeś - twoj strata, nie będzie nagrody, ale może
        znajdzie się powód by cię ukarać. Bo po co miałeś pieniądze, jak nie chciałeś
        się podzielić z PiS?
      • gordon26 Re: Państwo totalitarne...zgodnie z 1przykaza. TKM 10.11.05, 16:33
        a czego sie spodziewaliście

władza, wszech władza, TKM
    • maciej_aszek Leczenie skutków a nie przyczyn! 10.11.05, 07:51
      Wwszystko to "pięknie i ładnie"!
      Dobrzy politycy mają kolejny pomysł, jak kierować państwem!
      Nie wymyślam nic nowego, setki mądrych mówiło to już nie raz:
      "Przyczyny trzeba leczyć, a nie ich skutki!!!"
      Korupcja jest i pewnie będzie, a jej rozmiar nie zależy od urzędników!
      Jeżeli "prywata" robi interesy ze społeczeńsywem, to "kierownicy" tego
      społeczeństwa zawsze będą skłonni "coś z tego mieć"!
      Widział ktoś kiedyś korupcję w interesach "prywaty" z "prywatą"?
      Pozdrawiam!
      • lub_czasopismo Oczywiście. 10.11.05, 08:03
        Korupcja nie bierze się z niczego innego, jak z tego, że ktoś chce komuś dać, bo
        mu na tym zależy. Likwidując zależność likwidujemy korupcję.

Czyli paradoksalnie IM MNIEJ URZĘDASÓW, tym mniejsza korupcja!!!
      • kropekuk Alez urzednicy maja cos wspolnego: licencje, 10.11.05, 08:03
        zezwolenia i deficyty:)))Przeciez to wszystko kreuje korupcje - im wiecej
        panstwowej kontroli w gospodarce, tym korupcja lepie sie rozwija.
        • mlody_junak Re: Alez urzednicy maja cos wspolnego: licencje, 10.11.05, 08:23
          lekarstwem jest liberalizm!

ale Polacy lubia dawać, więc wybrali pistsocjalistów.
          np. Jarek i Kazik juz dali Romkowi i Jędrkowi za poparcie..
        • maciej_aszek Re: Alez urzednicy maja cos wspolnego: licencje, 10.11.05, 08:55
          Tak, zgadzam się!
          Niefortunnie się wyraziłem pisząć: "Korupcja jest i pewnie będzie, a jej
          rozmiar nie zależy od urzędników!"
          Powinienem napisać: "Korupcja jest i pewnie będzie, a jej rozmiar nie zależy
          od "wychowywania" urzędników za pomocą ścigania tych nieuczciwych!"
          • knurszczur KORUPCJA ISTNIEJE Z DWÓCH POWODÓW: 10.11.05, 14:57
            Pierwszy jest taki, że okazja czyni złodzieja. Czytaj, biorącego/wymuszającego
            łapówki.
            Drugi tkwi w durnym prawie, które jest bardziej korupcjogenne niż... nie wiem,
            coś bardzo korupcjogennego. Przykład z życia wzięty: człowiek chce dostosować
            wynajmowany lokal pod otwierany właśnie pub. W tym celu musi wyburzyć część
            ściany nośnej. Aby to zrobić, musi zapytać o zgodę naczelnego inspektora
            budowlanego.I co? Ano czytajcie a się uśmiejecie!!! Inspektor mówi: panie,
            wyburzenie oficjalnie i zgodnie z procedurą potrwa panu dwa miesiące. Zanim
            przyjdzie komisja, zanim sporządzi ekspertyzę, zanim ją zatwierdzi... To ja
            proponuję tak: burzy pan ścianę sam, bez pytania o zgodę. Potem składa pan
            donos na siebie (!), my przychodzimy, wypisujemy panu mandat za samowolę
            budowlaną i za 500zł ma pan spokój. Po sprawie. Kaska trafia do urzędu,
            urzędasy dają sobie podwyżki, bo mają z czego i luzik na 105.
            Jaki z tego wniosek? Patrz pierwszy powód korupcji. PiS ludzi nie zmieni.
            Zawsze będą szukać okazji do zarobienia. Prawo jakie mamy dzisiaj w Polsce to
            nic innego jak stek bzdur służących tylko korupcji. Żadna superpolicja tego nie
            zmieni, nikt nie zagwarantuje, że superpolicjant nie będzie skorumpowany. I
            tyle. Ale po co zmieniać prawo tak aby ludzkie było. To przecież za trudne dla
            panów Ziobro, Kaczyński, Dorn, Wasserman, Marcinkiewicz, nie mówiąc już o
            Wójciku, czy Cugowskim. Łatwiej jest oczywiście stworzyć coś pseudosuper, a
            przy okazji mieć kolejny bat na przeciwników. Ech, z resztą po co ja się tak
            denerwuję... Większość pisowskich cymbałów i tak nie przyjmie tego do
            wiadomości.
        • johndoe Re: Alez urzednicy maja cos wspolnego: licencje, 10.11.05, 10:43
          kropekuk napisał:

> zezwolenia i deficyty:)))Przeciez to wszystko kreuje korupcje - im wiecej
          > panstwowej kontroli w gospodarce, tym korupcja lepie sie rozwija.
          to przypomnij wszyskim kto wprowadzil w tym kraju koncesje, zezwolenia itd.
    • carlitos35 Według jakiego klucza... 10.11.05, 07:59
      ... nastąpi dobór kandydatów na funkcjonariuszy ?
      To znaczy - jakje winny byc ich preferncje, upodobania, skłonności ?-
      • doktorhabilitowany.1 Re: Według jakiego klucza... 10.11.05, 09:58
        Ja słyszałem, że wg klucza prawa i sprawiedliwości - Marcinkiewicz mówił, że
        PiS ma już 125 kandydatów - samych uczciwych działaczy lokalnych:)) Do tego
        dobierze się jakichś mundurowych i załatwione:))
    • babariba-babariba nie wszyscy weterani Lagi Republikańskiej... 10.11.05, 08:05
      ...Kamińskiego załapali się do służb, w których można inwigilować etc. Poprzedni
      nabór do Inspekcji Celnej był.
      Teraz poseł Kamiński jako antykorupcyjny oberpolicmajster spłaci resztę długów i
      zadba o emerytury (po 15 latach !!!) pozostałych towarzyszy broni.
    • sam_sob Re: Superpolicja PiS - opinie polityków o CUA 10.11.05, 08:17
      pamin1 napisał:
      >
      > Wszystko na ten temat.

Wszystko na ten temat można by powiedzieć, gdyby najpierw udało się wyłonić
      kandydatów do takiego organu, których jeszcze nie ma i nie wiadomo czy będą, z
      uwagi na uwarunkowania stawiane przez polityków, najmniej wiarygodnych do
      działań antykorupcyjnych.
    • paragraf222 Sposób myślenia PiS 10.11.05, 08:19
      Z działań PiS w tm zakresie przebija taki sposób rozumowania:
      My i tylko my jesteśmy cakowicie uczciwi idlatego ełasnoręcznie zwalczymy wszstkie patologie. Każdy kto uważa inaczej to jakiś esbek albo przekręciarz który się boi bo ma wiele na sumieniu.
      Kiedy do władzy dojdzie inna partia i obsadzi ten urząda swoimi ludźmi to każdy zarzut pod adresem lidzi związanych z PiS to będzie "brutalny atak polityczny".
      • mn7 Re: Sposób myślenia PiS 11.11.05, 13:01
        Kiedy do władzy dojdzie inna partia, to zgodnie z PiS-owską "logiką" powinna
        utworzyć swoją własną partyjną superpolicję. I tak po każdych wyborach.
        Zgadzam się z Tobą, jak rzadko kiedy.

• wc3 Dotychczasowe organy powałane do zwalczania 10.11.05, 08:19
      korupcji tak się do tego zabierały jak Leszek Miller do oczyszczania SLD z
      takich patologii
    • dd21 Kadry wg PIS 10.11.05, 08:23
      podobno miało być mniej urzędów...

a kadry będą dobierane wg klucza jaki byl w urzędzie miasta u kaczki
      1. wywalić kolesiów z sld
      2. przyjąc kolesiów z pis

i sie kręci ...
    • keradk powstaje GESTAPO 10.11.05, 08:29
      ciekawe czy beda chodzic w dlugich skurzanych plaszczach;) napisal bym "sieg
      heil" ale pewnie by mnie potem scigali, przeciez wolnosc slowa nie istnieje w
      polsce. zabawne ze w usa mozna na busha mowic absolutnie wszystko, a on nikogo
      nie oskarza - daleko mamy do tego.
      • adas313 Jakie tam gestapo... 10.11.05, 11:28
        Wzorem radzieckim powstaje Wszechpolska Nadzwyczajna Komisja do Zwalczania
        Kontrreowulcji i Sabotażu.

Fani CzeKisty Putina z klubów LPR i SO aż zawyją z zachwytu.
      • lupus71 Re: powstaje GESTAPO 10.11.05, 12:58
        na pewno przyjdą po ciebie o 5 rano i zdrowo wypałują. Już trzęś tyłkiem
        • rom48 Re: Raczej NKWD 10.11.05, 15:05
      • gordon26 Kurnik się rozrasta. A jutro co? Lotto więzienia?? 10.11.05, 16:30
        Taka promocja??? mamy juz rozdmuchana administrację. Po co to komu? Kolejny
        Super minister, z superuprawnieniami??(klon wanny zera i bajkopisarza) w
        zasadzie się nie dziwię. taki mają plan na wydatki czas spacyfikowac
        społeczenstwo i zerżnąć ostani grosz na podatek od obietnic wyborczych.
    • eagle10 Dwie konkurencyjne policje? 10.11.05, 08:30
      A właściwie dlaczego nie. Przecież w niektórych krajach ( Włochy, Francja )
      jest to przecież normalne, że jest i cztery formacje policyjne. Co jedni nie
      zechcą ruszyć, bo to "swój" , ruszy druga strona. Przecież nie jest ważne, kto
      ujawni przestępstwo. Na niższym szczeblu patrząc, często konkurencyjne
      działanie Straży Miejskiej wobec Policji jak na razie jeszcze nikomu nie
      zaszkodziło. Nie zdążył jeden dojechać, przyjechał drugi.
      A zebrane w sprawie dowody są i tak potem oceniane przez niezawisłe sądy, bez
      względu kto wystąpił z wnioskiem.
    • makbrajd Liga Republikańska! 10.11.05, 08:32
      Panie Mariuszu, powodzenia!
    • marych A po wyborach zrobimy deCUAizację 10.11.05, 08:36
      kazdy kto był agentem CUA nie będzie mógł sprawować zadnych funkcji w
      Państwie...
      Skad my to znamy....
    • bloczek4 Marek Biernacki (PO), szef MSWiA w rządzie AWS... 10.11.05, 08:48
      rządowy kolega niesławnej pamięci Wąsacza, któren pod nosem rzeczonego
      Biernackiego montował najbezczelniejsze przewały, nie widzi powodu do budowania
      struktur antykorupcyjnych. Facet wstydu nie ma!
    • zegrz Kto za to zapłaci? 10.11.05, 08:51
      Za 4 lata (najpóźniej) będzie nowa władza i ona zwolni wszystkich (no prawie
      wszystkich, bądźmy optymistami) pracownikó superpolicji i zatrudni swoich.
      Fachowych i oddanych. I tak co 4 lata.
      A ile to kosztuje?
      • bloczek4 A pomyslałeś, ile kosztuje korupcja? 10.11.05, 08:52
        • zegrz Re: A pomyslałeś, ile kosztuje korupcja? 10.11.05, 08:56
          Fakt. Trzeba będzie opłacać dodatkowych urzędników z nowego organu.
    • zaem Re: Superpolicja PiS - opinie polityków o CUA 10.11.05, 08:55
      Lenin też z Dzierżyńskim założyli taki urząd. Skutki też będą podobne.
    • teo331 Re: Superpolicja PiS - opinie polityków o CUA 10.11.05, 09:18
      A moze stworzyć jedną kompetentną i rzetelną Policję?
      następny rząd albo zlikwiduje CUA, albo stworzy kolejną do kontroli CUA!!!
      Przecież to paranoja!!
      jeżeli Marcinkiewicz ma takich superpolicjantów, to niech zrobi porządki w
      obecnej Policji, a nie stwarza nowe instytucje ! Pzrecież za to płacą
      podatnicy!!
      Ale to nie jest istotne dla PIS!!
    • doktorhabilitowany.1 Z innej beczki; Słucham expose: 0 konkretów 10.11.05, 09:25
      Na razie mówi: "chcemy, zrobimy, wierzymy, podniesiemy standarty, będziemy
      skromni i uczciwi, poprawimy pozycje Polski na arenie międzynarodowej, bedziemy
      mówic o konkretach..." Obiecywał, że w expose wyjawi konkretne zapisy
      programowe, a na razie jedzie po łebkach, dokładnie tak samo jak w czasie
      rozmów koalicyjnych z Sramooborą i LPR. Gdyby te partie chciały byc
      konsekwentne i wierne własnymn słowom - nie mogłyby zagłosować za rządem. Może
      jeszcze coś konkretnego powie, ale juz stracił 30 minut...
      • ewazh Re: Z innej beczki; Słucham expose: 0 konkretów 10.11.05, 12:21
        doktorhabilitowany.1 napisał:

> Na razie mówi: "chcemy, zrobimy, wierzymy, podniesiemy standarty, będziemy
        > skromni i uczciwi, poprawimy pozycje Polski na arenie międzynarodowej,
        bedziemy mówic o konkretach..." Obiecywał, że w expose wyjawi konkretne zapisy
        > programowe, a na razie jedzie po łebkach, dokładnie tak samo jak w czasie
        > rozmów koalicyjnych z Sramooborą i LPR. Gdyby te partie chciały byc
        > konsekwentne i wierne własnymn słowom - nie mogłyby zagłosować za rządem. Może
        > jeszcze coś konkretnego powie, ale juz stracił 30 minut...
        ------
        A teraz gada JK, dalej prowadzi kampanię. Zamiast o expose to o PO!
    • karol1950 To już było. 10.11.05, 09:27
      Nazywało się toto "Inspekcja Robotniczo-Chłopska". A jakie mieli wyniki. Ilu oni
      magazynierów i brygadzistów pozwalniali. A ilu kierowniczków poustawiali po
      kątach. Poczytajcie sprawozdania - oni załatwili tysiące szkodników.
      • buntownik_z_powodami Historia uczy, ale nie wszystkich 10.11.05, 09:59
      • rom48 A jescze bedzie ORMO 10.11.05, 15:50
    • buntownik_z_powodami CUAI - CENTRALNY URZĄD ANTY INTERNETOWY 10.11.05, 09:36
      Uprzejmie donoszę, że przyda się CUAI (Centralny Urząd Anty Internetowy), bo w
      wielu miejscach w internecie, zwłaszcza na forum GW, nadal tlą się jakieś
      ogniska buntu, szerzą się krytyczne opinie o nowym rządzie, a nawet o maryjnym
      radiu.

"łubudubu łubudubu, niech żyje nam Prezes największego parlamentranego Klubu,
      niech żyje nam"
      To pisałem ja, Jarząbek.
      • doktorhabilitowany.1 Może CIUL? 10.11.05, 09:47
        Centralny Inkwizycyjny Urząd Ludowy?
        Mógłby współpracować z Urzędem Dogmatyzacji Armii Robotów (UDAR) i z DUPASem -
        Dyżurnym Urzędnikiem Publicznej Samokontroli:))
      • gordon26 Re: CUAI - CENTRALNY URZĄD ANTY INTERNETOWY 10.11.05, 17:24
        buntownik_z_powodami napisał:

> Uprzejmie donoszę, że przyda się CUAI (Centralny Urząd Anty Internetowy), bo w
        > wielu miejscach w internecie, zwłaszcza na forum GW, nadal tlą się jakieś
        > ogniska buntu, szerzą się krytyczne opinie o nowym rządzie, a nawet o maryjnym
        > radiu.
        >
        > "łubudubu łubudubu, niech żyje nam Prezes największego parlamentranego Klubu,
        > niech żyje nam"
        > To pisałem ja, Jarząbek.

Chciałem z tego miejsca powiedzieć ze prezes jest jak ojciec najbliższy, tak o
        nas dba i troszczy się nawet wbrew naszej woli. Rozumiem iż my biedni buntownicy
        nie jesteśmy w stanie zrozumieć i przejrzeć jego dalekosiężnego planu, który
        jest PISany dla naszego szczęścia i dobra. Mam nadzieje iż ten post zostanie
        potraktowany jako okoliczność łagodząca. Bo czas już niedługi gdy Internet
        zostanie przeczesany przez CUA w poszukiwaniu kaczej grypy, w celu jej
        zniszczenia w zarodku.

Skruszony Wielbiciel Drobiu

TKM! TKM! TKM! ale się cieszę 
        Bóg wam zapłać, za całe to dobro jakie niesie CUA.
    • naryt sam skrót jest piękny 10.11.05, 09:59
      si ju ej
    • xtrin Absurd. 10.11.05, 10:02
      Mamy niewydajne służby, to je dublujmy? Absurd.
      Partia, która do wyborów szła pod szyldem uczciwości teraz daje przykład
      "stołkologii" i udowadnia, że pod tym względem, to SLD może jej co najwyżej buty
      czyścić.

To CUA (komuś się CIA marzy :D) to tylko pic na wodę, bo nie dość, że zabiera
      się do sprawy od dupy strony, to jeszcze zabiera się nieodpowiednim narzędziem.
      Urząd antykorupcyjny jak najbardziej powinien istnieć, ale winien być:
      a) apolityczny
      b) nieduży
      c) zajmować się nie ściganiem i karalnością (od tego mamy policję i sądy), ale
      definiowaniem zjawisk oraz regulacją prawną.

Bo tajemnica walki z korupcją nie leży w ściganiu i karaniu, ale w tym, by
      możliwości korupcji było jak najmniej. Im mniej państwa w państwie tym mniej
      korupcji, taka prosta zależność. Jasno określone, ograniczone kompetencje
      urzędników państwowych, uproszczenie przepisów (m.in. podatkowych), odchudzanie
      administracji - to jedyny skuteczny sposób walki z korupcją, tyle że ani nie
      daje on władzy (wręcz ją odbiera), ani nie brzmi atrakcyjnie dla mas wyborczych,
      za to upolityczniona agencja z superuprawieniami spełnia obydwa te warunki i
      chyba tylko one się dla niektórych liczą.
      • naryt do xtrina 10.11.05, 10:06
        A może chodzi o to, że łatwiej stworzyć nową elitarną służbę niż czyścić starą
        ze skorumpowanych bojowników z korupcją?
        • xtrin Re: do xtrina 10.11.05, 10:58
          Tyle, że starą też się obsadza swoimi ludźmi. Tu nie chodzi o czyszczenie z
          korupcji, tutaj chodzi o stołki i władzę.
          • pamin1 Re: do xtrina 10.11.05, 10:59
            xtrin napisała:

> Tyle, że starą też się obsadza swoimi ludźmi. Tu nie chodzi o czyszczenie z
            > korupcji, tutaj chodzi o stołki i władzę.
            >

To jest bombowa wiadomosc!!Podaj prosze zrodlo twej wiedzy...
            • xtrin Re: do xtrina 10.11.05, 11:16
              serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3007147.html
              :)
      • ksiezycowy_sekretarz Re: Absurd. 10.11.05, 10:54
        Amen.

Bardzo rzeczowa i zwięzła odpowiedź - czy można ją wykorzystać?

PS KS
        www.PiSda.org
        • ksiezycowy_sekretarz Re: Absurd. 10.11.05, 10:54
          powyższe pytanie do xtrin.
          • xtrin Re: Absurd. 10.11.05, 10:57
            Zależy gdzie ;).
            • ksiezycowy_sekretarz Re: Absurd. 10.11.05, 11:01
              na w/w stronie.

PS
              • xtrin Re: Absurd. 10.11.05, 11:11
                Ależ proszę.
Inne wątki na temat: