Gość: Zaszokowany IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 12:19 Inwestycje sakralne www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_021014/nieruchomosci_a_2.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rob Re: Zlota cegla licowa IP: ncroes* / *.kabel.telenet.be 14.10.02, 12:37 Ogladajac te obrazki zastanawiam sie jakim cudem Bruksela wyrazila zgode na przyjecie tego zidocialego kraju do wspolnoty. Przeciez to "wola o pomste do nieba". Odpowiedz Link Zgłoś
machin Nie z budżetu 14.10.02, 12:44 Gość portalu: Rob napisał(a): > Ogladajac te obrazki zastanawiam sie jakim cudem Bruksela wyrazila zgode na > przyjecie tego zidocialego kraju do wspolnoty. > Przeciez to "wola o pomste do nieba". Ale o co tu chodzi? Przecież to nie z budżetu "tego zidiociałego kraju", tylko z datków wiernych; znam takich, co wysupływali ostatnie grosze, żeby pojechać tam właśnie na wycieczkę i złozyć ofiarę na budowę. Taka ich swobodna wola. Inni za takie same pieniądze kupują "Nie", albo wódkę, i nawet się nie obejrzą. Licheń ma szansę przetrwać parę wieków. Co pozostawi po sobie "Nie"? Co Polski Monopol Spirytusowy? M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaszokowany Re: Nie z budżetu IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 12:53 jak to nie z budzetu,glupku? Nie slyszales o ziemiach darowanych przez posluszne wladze pod te monstrualne budowle, nie slyszales o zwalnianych z podatkow bogaczach dzieki "darom" na koscioly, nie slyszales o zwolnieniach celnych, nie slyszales o funduszach obdarzajacych kosciol podarunkami skradzionymi z panstwowych zasobow. Nie pieprz glupot, czlowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
machin Re: Nie z budżetu 14.10.02, 13:11 Gość portalu: Zaszokowany napisał(a): > jak to nie z budzetu,glupku? Głupka na razie pominę. Później się okaże, kto jest kim. > Nie slyszales o ziemiach darowanych przez > posluszne wladze pod te monstrualne budowle, Czy ziemia pod Licheń była darowana przez władze? Jakieś dowody? > nie slyszales o zwalnianych z > podatkow bogaczach dzieki "darom" na koscioly, W jakim procencie budowę w Licheniu wspierają "dary" bogaczy zwalnianych dzięki temu od podatków? Jakieś dane? > nie slyszales o zwolnieniach > celnych, Słyszałem. Mają je również prawoslawni, luteranie, nawet grupa wyznaniowa ISKCON (Hare Krishna). Taki zapis w prawie. Budżet jest konstruowany bez uwzględniania ew. wpływów od tych grup. Praktyka znana również z innych państw demokratycznych. > nie slyszales o funduszach obdarzajacych kosciol podarunkami > skradzionymi z panstwowych zasobow. Jakoś nie. Masz jakieś pewne wiadomości o takich funduszach? Bo ja nie. Gdybym miał, złożył bym jako pierwszy doniesienie o przestępstwie do odnośnej Prokuratury. Ponieważ Ty je masz, to na co czlowieku czekasz? Taki jesteś zaszokowany, że nie potrafisz tyłka podnieść i przejść się/przejechać te kilka ulic do najbliższej Prokuratury? > Nie pieprz glupot, czlowieku! Absolutnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaszokowany Re: Zlota cegla licowa IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 12:47 Nie bez powodow w zachodnich telewizjach decyzje o wyrazeniu zgody na przyjecie Polskie ukwieca sie coraz bardziej krytycznymi opiniami na nasz temat. Biedacy w monumentalnych bazylikach, skorumpowane wladze, prostacki rasizm, kulawe sadownictwo, balaganiarstwo urzednicze, marnotrastwo , glupie przepisy wygodne dla wszelkiej masci oszustow, a przy tym wszystkim pomniki Zbawiciela, papieza,koscioly na kazdym rogu ulicy i wazacy dupska mercedesami miedzy jednym i drugim palacem panowie w czerwonych beretach.Taka jest niestety dzisiejsza Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiewca Przyda się! vide Rewolucja Francuska i Napoleon.n/ IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.10.02, 12:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Zlota cegla licowa IP: ncroes* / *.kabel.telenet.be 14.10.02, 12:45 Gość portalu: Zaszokowany napisał(a): > Inwestycje sakralne > > <a href="www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_021014/nieruchomosc > i_a_2.html"target="_blank">www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_021014/n > ieruchomosci_a_2.html</a> "Chciałem mieć kościół podobny do pierwszych bazylik chrześcijańskich, pięcionawowy, na planie krzyża, z portykami, ale wykonany w XX w., taką klamrę spinającą dzieje. To jest ósmy projekt, siedem odrzuciłem. Były takie pseudonowoczesne, koślawe, spadziste, udziwnione - mówi ks. Eugeniusz Makulski," Chcial i bedzie mial!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca GOTYK ! IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 12:50 Najladniejsze koscioly sa w stylu gotyckim,jak np. niemiecka katedra w Kolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
machin Re: GOTYK ! 14.10.02, 13:15 Gość portalu: znawca napisał(a): > Najladniejsze koscioly sa w stylu gotyckim,jak np. niemiecka katedra w Kolonii. Zgadzam się. Fantastyczny jest kościół NMP w Gdańsku. Patyna wieków to jednak jest coś. Nie mam zdania co do Lichenia, na podstawie zdjęć wygląda mi jedna, że to nie to. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: GOTYK ! IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 13:24 machin napisała: >Nie mam zdania co do Lichenia, na podstawie zdjęć wygląda mi jedna, że > to nie to. ZNAWCA : ja mam zdanie co do Lichenia i bazyliki sw.Piotra na,ktorej jest wzorowana. To poprostu swiatynie ,ktore "cuchna" bizantynizmem i stylem bizantyjskim-prawoslawnym. Sa " nie lacinskie"..... Natomiast prawdziwie katolickie-rzymskie sa swiatynie w stylu romanskim i gotyckim. Nawet -Barok- to tylko malpowanie palacow magnaterii europejskiej...... Wszystko co ma klase-architektoniczna w katolicyzmie jest romansko-gotyckie. Surowe ale piekne zarazem jak osniezone szczyty w gorach......))) Odpowiedz Link Zgłoś
machin Re: GOTYK ! 14.10.02, 13:31 Gość portalu: znawca napisał(a): > machin napisała: > > >Nie mam zdania co do Lichenia, na podstawie zdjęć wygląda mi jedna, że > > to nie > to. > > > > ZNAWCA : ja mam zdanie co do Lichenia i bazyliki sw.Piotra na,ktorej jest > wzorowana. To poprostu swiatynie ,ktore "cuchna" bizantynizmem i stylem > bizantyjskim-prawoslawnym. Sa " nie lacinskie"..... Niestety, łacińskie. Typ bazyliki, o którym tu mowa dominuje np. w Rzymie. Mnie się tam coś nie podobało, dopiero póżniej doszło do mnie, że brakowało mi gotyckich sklepień... Ciekawe, ale tradycja architektury gotyckiej jakoś nie znajduje uznania u budowniczych nowych kościołów w Polsce. Może dlatego, że ta architektura jest technicznie zbyt wymagająca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: GOTYK ! IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.10.02, 15:05 machin napisała: > Niestety, łacińskie. Typ bazyliki, o którym tu mowa dominuje np. w Rzymie. ZNAWCA : ale maja wiele wspolnego wizualnie z bizantynizmem : kopuly,nachalna dekoracja zloceniowa,brak w tym wszystkim "kancistosci" lacinskiej......))))) Mnie się tam coś nie podobało, dopiero póżniej doszło do mnie, że brakowało mi gotyckich sklepień.... ZNAWCA : bo bazylike w Watykanie budowano juz jak styl gotycki sie skonczyl..... Ciekawe, ale tradycja architektury gotyckiej jakoś nie znajduje uznania u budowniczych nowych kościołów w Polsce. Może dlatego, że ta architektura jest technicznie zbyt wymagająca? ZNAWCA : to raz,a dwa,ze jest za bardzo "uduchowiona" czyli nie ma wielu blyskotek wizualnych jak barokowe swiatynie,ktore bardziej pasuja do dzisiejszych medio-wizualnych czasow...... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: GOTYK ! 14.10.02, 21:40 machin napisała: > Ciekawe, ale tradycja architektury gotyckiej jakoś nie znajduje uznania u budow > niczych nowych kościołów w Polsce. > Może dlatego, że ta architektura jest technicznie zbyt wymagająca? Raczej nie. W mojej okolicy jest sporo neogotyków wybudowanych na przełomie XIX/XX. To taki gotyk dla ubogich. W niektórych konstrukcja sklepień jest ponoć drewniana. Sądzę, że nie ma mody na gotyk. Licheń jest przeciętny (no nie pod wzgl rozmiarów). Za to otoczenie - poniżej krytyki. NMP w Gdańsku to jest to. Przyjemnie jest dotknąć tych cegieł. I jeszcze ta ruina na Ku'damm w Berlinie - też na mnie działa. Tzw. współczesne budownictwo sakralne - w olbrzymiej większości okropne. Lepiej byłoby to wyburzyć. Odpowiedz Link Zgłoś