sumienie.lk Głupota naszych klerykałów sięga zenitu 01.12.05, 10:40 Żyć się nie chce w przesiąkniętym ideami klerykalizmu kraju. Czas się wycofać... Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: Głupota naszych klerykałów sięga zenitu 01.12.05, 10:42 mnie cofa jak zdaje sobie sprawe jakie wszarze mienia sie moimi rodakami Odpowiedz Link Zgłoś
lks17 Re: Głupota naszych klerykałów sięga zenitu 01.12.05, 12:01 No i masz trafione Vitmik - tyś mi ani brat ani swat. Nic nas nie łączy - nawet język nas dzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: Głupota naszych klerykałów sięga zenitu 01.12.05, 12:02 W pełni się z tobą zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A jaki z Pukszty "klerykal"? To BLUZNIERCA i 01.12.05, 10:45 NIEDOWIAREK z punktu widzenia KK: zamiast sw. Wilgefortis, tj. ukrzyzowanej meczennicy z twarza Chrystusa, widzi Chrystusa z piersiami. Buhahahaha!!!! www.kolegiata-pultusk.plock.opoka.org.pl/syg110.6.htm Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Fajnie:)) 01.12.05, 11:06 Liga Przeciwko Rozumowi, zaczyna dodatkowo zwalczac kult swietych:) Bedziemy mieli do czynienia z neopurytanami, czy raczej z Savonarolla, ktory wzywal do niszczenia dziel sztuki? I Cromwell i Savonarola skonczyli nieza doborze:)) A swoja droga, to ledwo Cie poznalem przez Twego nicka;) Pzdr z Canterbury:)) Od sw Tomasza Becketa:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rosenkrantz666 Re: CO ty bredzisz. Czekam na te zrodla:)))) 01.12.05, 10:44 > a skad ty wiesz jaki ja reprezentuję poziom. Ależ to widać po tym co piszesz..... Tak na oko - moherowe przegrzanie szarych komórek. Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: CO ty bredzisz. Czekam na te zrodla:)))) 01.12.05, 10:45 hahaha dobre, twoja inteligencja i intuicja bardzo cie zawodzi Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Glupich nie sieja, sami sie rodza 01.12.05, 10:46 Liga Poszkodowanych Rozumów znowu w akcji cenzorskiej. Kiedy te glaby wreszcie przestana sie promowac kosztem innych? Zawsze trzeba wskazac kogos i mu starac sie przylozyc... Niedobrze mi sie robi gdy o czyms takim slysze... Odpowiedz Link Zgłoś
mosznamnieboli TEN ARTYKUŁ TO KOLEJNY SKANDAL Z UDZIAŁEM GW! 01.12.05, 10:51 To kolejny dowód upadku poziomu tej gazety do roli szmatławego brukowca! Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Od kiedy "brukowce" pisza o laureatach Festiwalu w 01.12.05, 10:55 Edynburgu? Wskaz mi choc jeden tekst na ten temat w The Sun lub w Naszym Dzienniku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Chyba bardzo cie boli:)) 01.12.05, 10:56 Nawet nie wiesz o co chodzi, ale juz wiesz, ze GW klamie:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
blaize Re: TEN ARTYKUŁ TO KOLEJNY SKANDAL Z UDZIAŁEM GW! 01.12.05, 11:06 mosznamnieboli napisał: > To kolejny dowód upadku poziomu tej gazety do roli szmatławego brukowca! W jakim znaczeniu? Możesz uściślić? Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Re: TEN ARTYKUŁ TO KOLEJNY SKANDAL Z UDZIAŁEM GW! 01.12.05, 11:32 Nie moze:)) nie czytal artykulu - wkleil co mial pod lepka reka:)) Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Z bólu różne rzeczy się robi... 01.12.05, 11:52 doktorhabilitowany.1 napisał: > Nie moze:)) nie czytal artykulu - wkleil co mial pod lepka reka:)) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: TEN ARTYKUŁ TO KOLEJNY SKANDAL Z UDZIAŁEM GW! 01.12.05, 14:47 mosznamnieboli napisał: > To kolejny dowód upadku poziomu tej gazety do roli szmatławego brukowca! Jak cię moszna boli, to przyklej sobie plasterek na mosznej (najlepiej z ichtiolem).... Spróbuj jeszcze pogadać z Wassermannem... może to coś bardziej poważnego... Odpowiedz Link Zgłoś
silikon_monachijski Re: TEN ARTYKUŁ TO KOLEJNY SKANDAL Z UDZIAŁEM GW! 01.12.05, 17:17 sclavus napisał: > mosznamnieboli napisał: > > > To kolejny dowód upadku poziomu tej gazety do roli szmatławego brukowca! > > Jak cię moszna boli, to przyklej sobie plasterek na mosznej (najlepiej z > ichtiolem).... > Spróbuj jeszcze pogadać z Wassermannem... może to coś bardziej poważnego... Na temat kolego , na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: TEN ARTYKUŁ TO KOLEJNY SKANDAL Z UDZIAŁEM GW! 01.12.05, 18:05 O siliconie też moge... nawet o monachijskim.... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: TEN ARTYKUŁ TO KOLEJNY SKANDAL Z UDZIAŁEM GW! 01.12.05, 18:06 A propos: przechrzciłes się??? Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Koles wygral laur 'debila roku' 01.12.05, 11:02 druzynowo prowadzi LPR leb w leb z Sramoobora:)) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Re: Co zrobi RM 01.12.05, 11:18 Zabronia pokazywania piersi w Radio:))) Teraz na pewno sie dowiemy, ze caly Wierszalin to libertyni i szpiedzy na uslugach Brukseli i miedzynarodowego Zydostwa... Mi juz naprawde sie niedobrze robi, ze co rusz takie tematy do komentowanie wyskakuja... Nie wiem, czy nie dac sobie na jakis czas spokoju z forum... Jak sie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Co zrobi RM 01.12.05, 11:20 Chyba, że będa milczeć, żeby nie wyjść na przygłupów :D Bo wyobrażenia Vilgefortis na krzyżu są spotykane po kościołach :D Odpowiedz Link Zgłoś
centrala To mi przypomina hit Scissor Sisters 01.12.05, 12:30 You can't see tits on a radio! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Co zrobi RM 01.12.05, 18:07 wredna_jedza napisała: > Będa bronić genialnego radnego? > Do upadłego.... byle jak najszybciej.... Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Boże, chroń nas przed ciemnotą. 01.12.05, 11:04 Juz wiem, dlaczego Wenus z Milo opadły ręce. Przyjdzie na stare lata szukać azylu za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Boże, chroń nas przed ciemnotą. 01.12.05, 11:10 Nawet o Wenus nie wspominaj. Istnieje duża szansa,że radny o tej goliźnie nie słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
h108 Prawdziwa sztuka to tylko realizm na kolanach 01.12.05, 11:05 No, wreszcie sie wzieli za tych artystow, zwyrodnialcow jednych, nie beda kozyry, cattelany i rottenbergi w twarz nam pluly! Pozamykac tych co taka sztuke robia i tych co ja rozumieja i (o Matko!) chca ogladac - bedzie porzadek. Dywanik z portretem Papieza - to jest dopiero sztuka. Piekna, czysta, realistyczna, jak za Bieruta. A w teatrach porzadnie i na kleczkach wystawiac wspanialy zyciorys ojca dyrektora. A nie sie w grzechu nuzac! A, i wszystkim madonnom renesansowym tez cycki pozaslaniac, zamalowac, bo to wstyd zeby takie rzeczy w kosciolach wisialy. A na wszystkich swietych obrazach domalowac beret. Taki ladny, moherowy. Nie wiem jak Wy, ale ja chyba emigruje. Z koniecznosci do wewnatrz. Tam mnie cenzura nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
blaize Re: Prawdziwa sztuka to tylko realizm na kolanach 01.12.05, 11:10 ej nie tak prędko, proszę.. ;-) Ja mam nadzieję że bez walki z moherami się nie obejdzie... Ktoś tu musi zostać i głośno mówić, że polska to nie jest kraj kaczyńskich... to oni powinni znaleźć swoją prywatną mandżurię Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Prawdziwa sztuka - sztuka miesa;)) 01.12.05, 11:11 Nie emigruj, po prostu olewaj kabotynow, obrazoborcow i hipokrytow. Kto wyciera sobie usta frazesami, jest szuja. Kto zaslania swoja grzesznosc imieniem Boga, jest narzedziem szatana. Dlatego nie mam zamiaru postepowac tak, jak LPR sobie ubzdura. LPR jest narzedziem szatana, a Jankowski i Rydzyk to najlepsze ilustracje 'diabla w ornacie'. Jestem ciekaw jak by zareagowali na skropienie wodza swiecona. Pewnie siarka wali. A swoja droga, to Jankowski juz reklamuje siare:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Prawdziwa sztuka - sztuka miesa;)) 01.12.05, 11:15 > Jestem ciekaw jak by zareagowali na skropienie > wodza swiecona. Pewnie siarka wali. Wymienieni przez ciebie dwaj panowie w sukienkach i w Watykanie mają niskie notowania - nawet przed oblicze JP 2 nie zostali wpuszczeni :-) Nawet woda święcona nie była potrzebna :D Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Re: Prawdziwa sztuka - sztuka miesa;)) 01.12.05, 11:27 Wiesz co... Moze przez pogode (pochmurno tu u mnie) mam przemyslenia niewesole... Co roku na Swieta tyle sie mowi o przebaczeniu, pojednaniu, o atmosferze rodzinnego ciepla... A nawet odejscie JP II nie zmienilo tonu politycznego dyskursu, pelnego nienawisci, atakow i podlosci:( Nie ma wartosci, ktorych nie mozna by zlamac - to zdaja nam sie mowic niektorzy politycy i ich fani na forum. Czy cos moze sprawic, zeby ludzie zaczeli postepowac zgodnie z najwazniejszym przeslaniem Ewangelii? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Prawdziwa sztuka to tylko realizm na kolanach 01.12.05, 12:30 h108 napisała: > No, wreszcie sie wzieli za tych artystow, zwyrodnialcow jednych, nie beda > kozyry, cattelany i rottenbergi w twarz nam pluly! Pozamykac tych co taka sztuk > e > robia i tych co ja rozumieja i (o Matko!) chca ogladac - bedzie porzadek. > Dywanik z portretem Papieza - to jest dopiero sztuka. Piekna, czysta, > realistyczna, jak za Bieruta. A w teatrach porzadnie i na kleczkach wystawiac > wspanialy zyciorys ojca dyrektora. A nie sie w grzechu nuzac! > > A, i wszystkim madonnom renesansowym tez cycki pozaslaniac, zamalowac, bo to > wstyd zeby takie rzeczy w kosciolach wisialy. A na wszystkich swietych obrazach > domalowac beret. Taki ladny, moherowy. > > Nie wiem jak Wy, ale ja chyba emigruje. Z koniecznosci do wewnatrz. Tam mnie > cenzura nie znajdzie. A precedensów można szukaś nie dalej niż w średniowieczu... taki mały kroczek wstecz... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja2 LPR zobaczyła Chrystusa z piersiami 01.12.05, 11:13 "LPR jednak na to pozwolić nie chce, więc do ostatniej sesji sejmiku rzetelnie się przygotowała. Radni wydrukowali z internetu zdjęcia ze spektaklu "Ofiara Wilgefortis" i rozdali je kolegom z innych klubów. Jedna z fotografii przedstawia rzeźbę brodatej kobiety z odsłoniętym biustem na krzyżu." No rzeczywiście...baaaardzo rzetelnie się przygotowali... załamać się można Odpowiedz Link Zgłoś
hochen_schlochen zapewne ew. rząd LPRu 01.12.05, 11:19 też będzie solidnie do sprawowania władzy przygotowany. np. kandydat na ministra finansów przeczytał w wikipedii hasło "budżet", minister zdrowia kupił raz na allegro Biovital, a minister infrastruktury namiętnie gra w SIM-CITY Odpowiedz Link Zgłoś
ronja2 Re: zapewne ew. rząd LPRu 01.12.05, 11:47 to ja poproszę tekę ministra transportu - mam prawo jazdy, posiadam również bilet miesięczny na przejazdy tyskim PKMem ! Chyba się kwalifikuję, co? Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: zapewne ew. rząd LPRu 01.12.05, 11:57 Jak najbardziej, poprę tę kandydaturę!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja2 Re: zapewne ew. rząd LPRu 01.12.05, 12:05 wielkie dzięki. W ramach postawy kolesiowskiej zapewniam Ci ciepłą posadkę w ministerstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: zapewne ew. rząd LPRu 01.12.05, 12:08 Mnie interesuje przemawianie do Narodu! Chcę być na Mównicy! Czy mogę prosić o wsparcie mej kandydatury na Naczelną Mównicę Ojczyzny?!!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja2 Re: zapewne ew. rząd LPRu 01.12.05, 12:21 wsparcie z mojej strony masz jak w banku :-) mów, gadaj, nawijaj... jak wyłączą mikrofon - krzycz ! o czym? a czy to ważne? Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: zapewne ew. rząd LPRu: Dziekuję w imieniu b/o 01.12.05, 12:32 wszystkich Prawdziwych Polaków! Będę mówić, co mi tylko ślina na język przyniesie, z mnóstwem inwektyw, obraźliwych epitetów, etc. Dobrze będzie?;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja2 Re: zapewne ew. rząd LPRu: Dziekuję w imieniu b/ 01.12.05, 12:52 będzie bardzo dobrze... Już się nie mogę doczekać... A jak z inwektywami? Dasz sobie radę? Jakby co, to znam miejsce gdzie możesz nieźle się podszkolić... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: zapewne ew. rząd LPRu: Dziekuję w imieniu b/ 01.12.05, 13:06 Miałam już nie odpisywać, tylko przemówienia szykować, ale teraz ciekawość mnie zeżre n/t możliwości doszkolenia się. Gdzie mogę doskonalić językowe chamstwo? Kto byłby najlepszym nauczycielem? Bardzo proszę, bo bardzo poważnie traktuję swoje przyszłe obowiązki...;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja2 Re: zapewne ew. rząd LPRu: Dziekuję w imieniu b/ 01.12.05, 13:12 na początek proponuję stadion piłkarski np. taka Cracowia i Wisła, oczywiście sektor "prawdziwych kibiców". Bardzo szybko dowiesz się co komu i gdzie można wsadzić... normalnie aż dech zapiera. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: zapewne ew. rząd LPRu: jasne! I to przecież 01.12.05, 13:17 miłośnicy LPRu są! Miłe chłopaki, co ja plotę: młodzieńcy! WszyPolskie!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany A pomyślcie jakie to będą jaja, jak jeden z drugim 01.12.05, 12:54 tego typu debil pójdzie w ministry i np. będzie prowadził subtelną grę geopolityczną z Putinem o pozycję Polski w Europie i bezpieczeństwao energetyczne (por. moje posty na "czy w Polsce jest rusofobia?")! Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: A pomyślcie jakie to będą jaja, jak jeden z d 01.12.05, 13:09 Subtelną? Już zapomniałam, co ten wyraz oznacza... Wciągam się na Mównicę;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
hochen_schlochen Re: zapewne ew. rząd LPRu: Dziekuję w imieniu b/ 01.12.05, 12:55 ave.duce napisała: > Dobrze będzie?;-))) > to nieistotne- ważne żeby się tobie podobało Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: zapewne ew. rząd LPRu: Dziekuję w imieniu b/ 01.12.05, 13:10 O, nie! Chcę, aby piękny Roman był ze mnie zadowolony!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
arpert Re: zapewne ew. rząd LPRu 01.12.05, 13:36 Niektórym naszym, pożal się Boże "ekonomistom", przydało by się parę rund Sim-City. Zobaczyliby, jak szybko miasto się wyludnia, kiedy podatki się podnosi. Kiedy ja grałem (lata temu) to przekroczenie progu 8% skutkowało wyludnieniem miasta w kolejnym roku. Ale do grania potrzebna jest minimalna znajomość obsługi komputera. -- "Jasiu, a ty chciałbyś zostać prezydentem? - Jak mi się w życiu nie powiedzie to tak." Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Czegos tu nie rozumie?? 01.12.05, 11:15 Przeciez ci LPR-owcy - jesli dobrze rozumie - nie zadaja zakazu wystawiania tej sztuki przez teatr "Wierszalin" (wtedy sam bym ostro protestowal przeciwko cenzurze). Oni tylko twierdza, ze nie beda dofinsowywac teatru ze srodkow wojewodzkich. Ich prawo: urzednicy maja pewna pule pieniedzy do podzialu, i musza ja rozsadnie rozdzielic. Pomijajac watek "ideologiczny" tej sprawy (jaesli faktycznie odgrywa on taka role), pozpstaje pytanie, jak te srodki wydawac. Przeciez slynne i znane placowki kulturalne - jak np. teatr Wierszalin (takze goszczacy czesto w Niemczech) zarabiaj na siebie, i nie grozi im "bieda". Wiec lepiej te srodki poswiecic na szerzenie dzialanosci kulturalnej w tych miastach, miasteczkach i wioskach Podlasia, gdzie ostatnie "domy kultury" z kinem objazdowym wlacznie, padly kikanascie lat temu. Wierszalin bez tych pieniedzy sobie poradzi, tamci jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś
blaize Re: Czegos tu nie rozumie?? 01.12.05, 11:19 silesius.monachijski napisał: > Wierszalin bez tych pieniedzy sobie poradzi, tamci jednak nie nie chodzi o to, by sobie "jakoś radził"... to jest wizytówka naszego kraju, produkt exportowy, a na taki produkt się chucha i dmucha i pieści żeby mu było jak najlepiej, żeby tylko tworzył i wystawiał i przypominał że jest taki kraj jak polska... only this and nothing more Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Prosze... 01.12.05, 11:31 Witaj Silesiuszu, Wiesz, ze kazda decyzja administracyjna powinna miec uzasadnienie. Wyobrazasz sobie uzasadnienie odmowne pod nieprzyznaniem wsparcia Wierszalinowi, za pokazywanie swietej meczennicy Kosciola? Poziom glupoty tego ataku jest tak olbrzymi, ze mnie osobiscie az oniesmiela... Odpowiedz Link Zgłoś
casabon Re: Prosze... 01.12.05, 11:48 Szanowny Doktorze. Niestety obawiam się, że o "poziomie głupoty" to my jeszcze nic nie wiemy- to tylko taki delikatny przedsmak. Mnie to nie onieśmiela, mnie to najnormalniej w świecie przeraża. Nie chcę krakać, bo optymista ze mnie, ale widzę tutaj coraz mniej miejsca na jakiekolwiek przebłyski zdrowego rozsądku. Chopaki chwyciły już wiatr w żagle, ale jeszcze nie do końca zdają sobie sprawę ile fantastycznych rzeczy swoimi tytaniczymi intelektami moga nam zafundować. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Czegos tu nie rozumie?? 01.12.05, 12:36 silesius.monachijski napisał: > Przeciez ci LPR-owcy - jesli dobrze rozumie - nie zadaja zakazu wystawiania tej > > sztuki przez teatr "Wierszalin" (wtedy sam bym ostro protestowal przeciwko > cenzurze). Oni tylko twierdza, ze nie beda dofinsowywac teatru ze srodkow > wojewodzkich. Ich prawo: urzednicy maja pewna pule pieniedzy do podzialu, i > musza ja rozsadnie rozdzielic. Pomijajac watek "ideologiczny" tej sprawy > (jaesli faktycznie odgrywa on taka role), pozpstaje pytanie, jak te srodki > wydawac. Przeciez slynne i znane placowki kulturalne - jak np. teatr Wierszalin > > (takze goszczacy czesto w Niemczech) zarabiaj na siebie, i nie grozi > im "bieda". Wiec lepiej te srodki poswiecic na szerzenie dzialanosci > kulturalnej w tych miastach, miasteczkach i wioskach Podlasia, gdzie > ostatnie "domy kultury" z kinem objazdowym wlacznie, padly kikanascie lat temu. > > Wierszalin bez tych pieniedzy sobie poradzi, tamci jednak nie Tak to już jest z silesiusami-monachiskimi, ze nie rozumieja niczego... tak jest wygodniej... można łatwo się zasłonić... Tylko po co się wypowiadać?? Odpowiedz Link Zgłoś
inez75 Cenzura 01.12.05, 11:23 rany boskie...!!! najpierw ingerencja w teatr, za chwilę w publicznej telewizji będziemy oglądać nie to, co jest wartościowe, a to co posłom LPR i PIS wydaje się poprawne i właściwe politycznie.Może jeszcze powinni wziać pod lupę np.: twórczość Kosińskiego i z Malowanego Ptaka usunąć to, o czym usłyszeli, bo sami zapewne go nie przeczytają.Proces ubezwłasnowolnienia tych, którzy sami chcą decydować o tym co czytają, co oglądają i jak żyją trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rampil Re: Cenzura 01.12.05, 11:31 Wara kretynom wszelkiej masci od mojej moralności, tego co robię pod kołderką, tego co czytam, ogladam i doznaję. Odpowiedz Link Zgłoś
lks17 Re: Cenzura 01.12.05, 11:51 Olewać gamonii - tak, ale także trzeba się bronić i wspomagać wszystko co dobre. Inaczej gamonie cofną nas do średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.jarecki Re: Cenzura 01.12.05, 11:35 Tu rzecz jest szersza. Wedle mnie panstwo ani żaden urząd nie ma nic do szukania zarówno jako cenzor jak i jako sponsor.Dziwi mnie pęd artystów pod skrzydła zidiociałych urzedników.Chętnie wierzę , że spektakl Wierszalina jest znakomity ale przecież powstał bez tego całego Urzędu Marszałkowskiego. I tak trzymać. Co do LPRu to koń jaki jest każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
legato11 a może tak następnym razem Matka Boska z fallusem? 01.12.05, 11:37 ..to dopiero byłby skandal nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rampil Re: a może tak następnym razem Matka Boska z fall 01.12.05, 11:41 A nawet gdyby, to jezeli ktoś chiałby to obejrzeć to powinien miec taką możliwość, o ile nie byłoby epatowania tych nie chcacych. na przedstawienie tez może iść ten, który chce. LPR może stać na ulicy i nic mu do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
hochen_schlochen Re: a może tak następnym razem Matka Boska z fall 01.12.05, 11:47 niewykluczone że gdzieś na obszarach pacyficznych udało by się znaleźć tubylcze hybrydy kultu maryjnego z fallicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
rampil Re: a może tak następnym razem Matka Boska z fall 01.12.05, 11:50 Cytuję z pamięci " To myśmy tu o mał co zycia nie stracili a tyśbaranie sobie cyki przyczepił?" Hi Hi Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: a może tak następnym razem Matka Boska z fall 01.12.05, 12:42 rampil napisał: > Cytuję z pamięci " To myśmy tu o mał co zycia nie stracili a tyśbaranie sobie > cyki przyczepił?" Hi Hi Wczoraj na obiad zjadłem kaczkę... Czy jestem ludożercą?? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Nie rozumiesz 01.12.05, 14:39 a szczekasz, wystawiając tylko świadectwo własnemu nieuctwu :D Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford LEGATO, a istnieje jakikolwiek Zywot Swietych, co 01.12.05, 15:14 Matce Boskiej z tymze mowi? Nie, a kobieta z twarza Chrystusa jest autentyczna katolicka swieta. Posluchaj: >>WILGEFORTIS CZ. I Niewielu już dzisiaj ludzi wie, co znaczy tytułowe słowo. Jeszcze mniej zaś zdaje sobie sprawę, że znajdujący się w bazylice kolegiackiej obraz świętej z brodą stanowi osobliwość nie tylko na skalę Mazowsza, ale też i kraju! /.../ W ciemnej celi Wilgefortis przez kilka dni i nocy żarliwie modliła się, aby Bóg pozwolił jej wytrwać w wierze i dochować ślubu czystości. Gdy wreszcie na rozkaz ojca Wilgefortis wyszła na światło dzienne okazało się, że twarz jej pokryła się męskim zarostem. Broda i wąsy przypominać zaś miały oblicze Chrystusa. Widok ten na tyle skutecznie odstraszył króla Sycylii, że natychmiast porzucił on swe matrymonialne plany i wyjechał. Rozwścieczony ojciec oświadczył zaś, ze skoro Wilgefortis stała się nieposłuszna i upodobniała się już do swego Pana, to w takim razie również umrze śmiercią podobną do Chrystusa i nakazał córkę ukrzyżować. Przy czym według niektórych podań święta zmarła na krzyżu.<< www.kolegiata-pultusk.plock.opoka.org.pl/syg110.6.htm Zrodlo jak najbardziej katolickie - po domenie widac. WSTYDZ SIE SWEGO NIEUCTWA!!! I na wszelki wyp[adek nie podawaj sie publicznie za katolika Odpowiedz Link Zgłoś
rafikman Nie dałoby się jakoś zbanować LPR-u ? 01.12.05, 11:41 No bo kurde juz mnie to zaczyna denerwować, kiedyś ich wystapienia to była tragi-farsa, komedia jak zwał tak zawał i nic sie nie zmieniło no ale teraz kiedy z tylnego siedzenia de facto kieruje toruński biznesmen Tadeusz to przestaje być smieszne. Wczoraj słyszałem coś o pomyśle patroli pafafialnych, dzisiaj o likwidacji przedszkoli teraz czytam o tym debilu i zaczynam się obawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Jakie patrole parafialne? 01.12.05, 11:44 Coś mi zaczyna policją religijną pachnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
rafikman Re: Jakie patrole parafialne? 01.12.05, 11:47 To nowy pomysł Dorna, wczoraj o tym na Polsacie mówili, narazie propozycja.. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Jakie patrole parafialne? 01.12.05, 11:49 Zaraz z krzesła spadnę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Jakie patrole parafialne? 01.12.05, 11:58 Lepiej odrazu się połóż!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Jakie patrole parafialne? 01.12.05, 12:43 A słowo ciałem się stanie..... Odpowiedz Link Zgłoś
niezyd2 won do Izraela 01.12.05, 11:48 W Izraelu obrażajcie ale ich religię! Na pewno wam tam na to pozwolą... Odpowiedz Link Zgłoś
rampil Re: won do Izraela 01.12.05, 11:53 ....powiedział pierwszy strażnik patrolu. A przy okazji zaczyna grzebać w rozporkach, ech. Odpowiedz Link Zgłoś
blaize Re: won do Izraela 01.12.05, 11:56 niezyd2 napisała: > W Izraelu obrażajcie ale ich religię! Na pewno wam tam na to pozwolą... dlaczego od razu "won"? co ma do tego Izrael? Chłopie najpierw poczytaj zywot tej świętej o której jest spektakl, a potem zastanów się co piszesz. Każdy powód jest dla niektórych dobry, żeby się pochwialić że nie szanują Żydów... a ja mam przyjaciół Żydów i są lepszymi Polakami niż radni LePRous... Możesz byc pewny, że nie jest mnóstwo młodych ludzi, kótrzy nie pozwolą politykom banalnej prawicy na tanie emocjonalne gierki. Śmigaj do mandżurii... Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: won do Izraela - dlaczego? 01.12.05, 12:01 Mieszkam w Polsce, tu jest moja Ojczyzna. Z Izraelem nic mnie nie łączy... I nie obrażam niczyich uczuć religijnych, tylko - co najwyżej - OBNAŻAM (mea culpa) głupotę i nieuctwo niektórych wybrańców narodu;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
casabon Re: won do Izraela - dlaczego? 01.12.05, 12:06 ale dla niezyda wszyscy ciut odbiegający od jego sposobu postrzegania rzeczywistości to pewnikiem żydzi zawiązani wspólnym spiskiem wysadzenia w powietrze Jasnej Góry- nie wiesz o tym? Dzięki niezydowi dobiero w tej sekundzie odkryłem swoje żydostwo, przypomniałem sobie także że jestem w loży Wdowy i właśnie miałem pójść po dynamit :) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Raczej: kazdy MADRZEJSZY od Pukszy musi 01.12.05, 16:55 byc Zydem:))))Innymi slowy jest Zydami i Zydowkami z 99% populacji. Buhahahaha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Pielgrzymka do Wambierzyc 01.12.05, 14:40 A zobaczysz dokładnie to samo! W kościele :))))) Czy tak trudno pojąć, że jest legenda o św. Vilefortis? Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Pielgrzymka do Wambierzyc :-))) 01.12.05, 14:53 Ale Ty wredna jesteś, wiesz? Znęcasz się nad tymi niedoukami i znęcasz! Do jakichś Wambierzyc ich wysyłasz... Okrutna!!! Pozdrawiam:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Pielgrzymka do Wambierzyc :-))) 01.12.05, 14:57 Ojjje Ło matko, co ja narobiłam!! Jeszcze Sanktuarium w Wambierzycach każą wyburzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Pielgrzymka do Wambierzyc :-))) 01.12.05, 15:09 Tak może być, wszak Wambierzyce nazywane są Śląskim Jeruzalem... O krucjatach chyba słyszałaś, mimo swej wredności?;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
oregano Re: Pielgrzymka do Wambierzyc :-))) 01.12.05, 15:09 jędza, męcz mnie wrednie, męcz - może zdołam w męczarnaich odzyskać równowagę psychiczną, nadgryzioną zębem katonasizty... WYTRZYMAĆ NIE MOGĘ W TYM KRAJU, a za granicą żyć nie mam z czago... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Pielgrzymka do Wambierzyc :-))) 01.12.05, 17:52 wredna_jedza napisała: > Ojjje > Ło matko, co ja narobiłam!! > Jeszcze Sanktuarium w Wambierzycach każą wyburzyć... > Może zdążą Puksza z pielgrzymką tajemną tam pogonić... Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Ales ty NIEUK, niezyd, ale NIEUK! 01.12.05, 15:19 Sw.Wilgefortis jest chrzescijanska swieta, beatyfikowana pare wiekow temu. Klasyczna ikonografia KK prezentuje ja jako kobiete z TWARZA CHRYSTUSA zgodnie z jej chrzescijanska legenda. Posluchaj i ucz sie, "katoliku": >>Brak jest historycznych źródeł, które jednoznacznie poświadczałyby istnienie kobiety, którą można by utożsamiać z Wilgefortis. Wszystkie przedstawione niżej wypadki zaczerpnięto z licznych legend. Zaznaczyć przy tym wypada, że legend takich krążyło po całej Europie co najmniej kilka i różnią się one od siebie w zależności od czasu i miejsca pochodzenia. Trudno nawet jednoznacznie określić chronologię opisanych poniżej wydarzeń. Jedne wersje podają bowiem precyzyjnie rok 130 n.e., inne zaś mówią o III, IV lub nawet V czy VI wieku. Najogólniej jednak można powiedzieć, że słynąca z urody Wilgefortis była jedną z siedmiu córek króla Portugalii ( Luzitanii) lub Galicji Hiszpańskiej (w niektórych wersjach mówi się nawet o Szkocji i Szwecji). Ojciec jej był poganinem ze szczególną zajadłością zwalczającym szerzące się chrześcijaństwo. Mimo to Wilgefortis w tajemnicy przyjęła chrzest. Wyróżniała się przy tym wyjątkowo żywą i mocną wiarą. Z czasem postanowiła, że swoje życie poświęci Chrystusowi i złożyła ślub czystości. Ojciec miał jednak inne plany i nie wiedząc o niczym przyobiecał rękę Wilgefortis pogańskiemu władcy Sycylii. Według niektórych legend małżeństwo miało zakończyć trwającą od wielu lat wojnę. Kiedy Wilgefortis dowiedziała się o tym, wyjawiła ojcu prawdę i oświadczyła, że nawet za cenę życia zamierza dochować wiary i ślubu czystości, a więc dobrowolnie nie podporządkuje się woli ojca. Rozzłoszczony król postanowił wtrącić córkę do lochu, licząc że tym zmusi ją do posłuszeństwa. W ciemnej celi Wilgefortis przez kilka dni i nocy żarliwie modliła się, aby Bóg pozwolił jej wytrwać w wierze i dochować ślubu czystości. Gdy wreszcie na rozkaz ojca Wilgefortis wyszła na światło dzienne okazało się, że twarz jej pokryła się męskim zarostem. Broda i wąsy przypominać zaś miały oblicze Chrystusa. Widok ten na tyle skutecznie odstraszył króla Sycylii, że natychmiast porzucił on swe matrymonialne plany i wyjechał. Rozwścieczony ojciec oświadczył zaś, ze skoro Wilgefortis stała się nieposłuszna i upodobniała się już do swego Pana, to w takim razie również umrze śmiercią podobną do Chrystusa i nakazał córkę ukrzyżować. << Wiecej: www.kolegiata-pultusk.plock.opoka.org.pl/syg110.6.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ronczek Ćwoki zostali radnymi, 01.12.05, 11:58 więc jak ćwoki się zachowują. Płakać się chce nad prymitywizmem takich ludzi. Przedstawiciele narodu... Odpowiedz Link Zgłoś
jkm8 kobieta na krzyzu 01.12.05, 12:02 WSz. posłowie LPR: W Wambierzycach jest (www.ga.com.pl/wambier1.htm) kosciół ze sw. Wilgefortis. Byłem widziałem. Józef K. Mościcki (tak, tak, z tch samych) Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: kobieta na krzyzu 01.12.05, 12:04 tak? z tych mościckich? To na jakiej ulicy w chorzowie stoi willa twojego przodka,ignacego? Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Jaki powinien być komentarz? 01.12.05, 12:14 Jaki powinien być komentarz do takiego przedstawienia? Ponieważ w Polsce wygrywały i wygrywają rozmaite siły poddające się europejskiej demagogii, to trzeba było wprost stwierdzić ten stan rzeczy, na przykład tak: "Musimy ukazać bezsilność wierzących i kościoła. I tak im pokażemy. Nauczymy, że nadchodzi nowa era europejskości, gdzie przedstawiamy penisa, pochwę i piersi jak nam się podoba. W dowolnym kontekście. Jednocześnie musimy bronić kultury gejowskiej i lesbijskiej, bo to są nasze cele. Ciemnogród odchodzi w przeszłość, kryjąc się za zasłoną niebytu. Zwyciężymy! Powoli, z pomocą naszych braci z Europy przerobimy Polaków w Europejczyków. Niech żyje "Wolność, Równość i Braterstwo". Po co udawać, trzeba pisać wprost co się myśli, nieprawdaż drodzy redaktorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: Jaki powinien być komentarz? 01.12.05, 12:17 zaraz zaczna sie posty,dzieki ktorym sie dowiesz ze jestes pisowcem moherem katolem ciemnogrodzianinem wszetecznikiem etc etc etc ale masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Jaki powinien być komentarz? 01.12.05, 12:28 vitmik napisał: > zaraz zaczna sie posty,dzieki ktorym sie dowiesz ze jestes > pisowcem > moherem > katolem > ciemnogrodzianinem > wszetecznikiem > etc etc etc > > ale masz racje Napewno jest ignorantem... ale to tłumaczy wszystko... Tumaństwo ma dzisiaj największe szanse na wygraną.... Odpowiedz Link Zgłoś
casabon Re: Jaki powinien być komentarz? 01.12.05, 12:38 ufff... ja mam pytanie do sznownych panów. CZy nie może być tak, że np. ludziki robią swoją robotę- znaczy pracują, wypełniają jakieś tam obowiązki względem kraju- wytyczone umową społeczną płacą podatki itp. Jak chcą chodzą sobie do kościołów rozmaitych lub dbają o swój rozwój duchowy tak jak uważają za słuszne, dążą do samorealizacji swojej i swoich najbliższych. Mają Kino, Teatr, Operę, 400 kanałów TV, maja internet- które prezentują pełen przekrój różnych lotów sztukę, rozrywkę itp. Takie ludki rozmawiają ze sobą, spokojnie o tym co im się podoba a co nie- normalnie wymieniają poglądy, takie ludki wybierają swoich przedstawicieli, którzy powinnni taki stan rzeczy im gwarantować na poziomie legislacyjnym. Generalnie każdy ma swoją główkę i swoje podwórko myślowe- nikt nikomu się nie wpier..la - co ten drugi ma myśleć, jak ma czuć itp. Kogoś obraża zwis męski na krzyżu- po prostu nie idzie tego oglądać, ktoś to lubi- idzie se popatrzeć 10 razy. I co? trzeba od razu na inwektywy? Trzeba od razu górnolotne hasła o ładzie moralnym? Ludzie tak się nie da! Historia to już przerabiała nie raz. Tego typu antagonizmy, rozwiązywane siłowo zawsze kończyły się okropnymi rzeczami. Pogódźmy się z tym, że żyjemy w WOLNYM Państwie i nie możemy bluzgać i karać innych tylko za to, że nie lubią np. kleru ( mają takie prawo) bądź że nie lubią żydów ( też mają prawo nie lubić). Możemy sobie o tym pogadać co kto lubi a czego nie- ale ani kroku dalej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hochen_schlochen Re: Jaki powinien być komentarz? 01.12.05, 12:48 vitmik napisał: > zaraz zaczna sie posty,dzieki ktorym sie dowiesz ze jestes > pisowcem > moherem > katolem > ciemnogrodzianinem > wszetecznikiem > etc etc etc > > ale masz racje nic z tych rzeczy, a po prostu IDIOTĄ gdyż nie rozumie w najmniejszym stopniu przedmiotu całej afery Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Jaki powinien być komentarz? 01.12.05, 13:09 vitmik napisał: > zaraz zaczna sie posty,dzieki ktorym sie dowiesz ze jestes > pisowcem > moherem > katolem > ciemnogrodzianinem > wszetecznikiem > etc etc etc > > ale masz racje Zważywszy na to, że napisał stek bzdur i wyssanych z palca bredni to po pierwsze racji nie ma, po drugie, kim jest, sam sobie wybierz, każdy epitet pasuje. Może poza pierwszym, bo czy jest PiSowcem to ja nie wim i mnie mało interesuje. Na pewno jest manipulatorem i kłamcą, co mogę szybciutko udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Jaki powinien być komentarz? 01.12.05, 14:35 > "Musimy ukazać bezsilność wierzących i kościoła. I tak im pokażemy. Nauczymy, > że nadchodzi nowa era europejskości, gdzie przedstawiamy penisa, pochwę i > piersi jak nam się podoba. W dowolnym kontekście. Jednocześnie musimy bronić > kultury gejowskiej i lesbijskiej, bo to są nasze cele. Ciemnogród odchodzi w > przeszłość, kryjąc się za zasłoną niebytu. Zwyciężymy! Powoli, z pomocą naszych > > braci z Europy przerobimy Polaków w Europejczyków. Niech żyje "Wolność, Równość > Przejedź sie do Wambierzyc, a potem szczekaj na forach! To nie jest bluźnierstwo aktorów z teatru, tylko nieuctwo radnego z LPR! Odpowiedz Link Zgłoś
jan_kiel [...] 01.12.05, 12:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bikej5 Precz ze sztuką!!!Niech żyje zaścianek,zadupie , 01.12.05, 12:56 zabobon,zdrowaśki i Ojczulek Rydzyk .Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mackie2311 NO I MAMY...CIEMNI Z LPR chca rzadzic kultura 01.12.05, 13:03 To jest proces postepujacej prowincjonalizacji Polski. Najpierw galerie panstwowe ( zacheta i antysemickie wystapienie posla Tomczaka,potem prywatne ( gdansk i sprawa nieznalskiej) potem teatry..... jeden poglad i jedna, uproszczona wizja rzeczywistosci beda obowiazywac w kulturze i pod pretekstem obrazy uczuc religijnych ciemniaki beda teraz cenzurowac co sie da. mac Odpowiedz Link Zgłoś
adamc-1980 FASZYZM 01.12.05, 13:22 Daletego do Polski nie chce wracac...a moglo byc tak pieknie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofy Radny LPR - typowy komunistyczny aparatczyk 01.12.05, 13:23 Radny LPR - typowy komunistyczny aparatczyk Odpowiedz Link Zgłoś
suuuka eh 01.12.05, 13:36 Jakie to jest smutne, jakie to jest k*** smutne. Ja tego nie rozumiem, jak można tak się kompromitować? Oni nawet nie widzieli tego przedstawienia (a staje się to chyba w takich sprawach normą)... Ja uznaję, że im coś na mózg padło. Katolicy, którzy są przeciwko własnej mitologii? Święci na opak? To jakis obłęd. To jakaś paranoja. K***!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e-milia79 [...] 01.12.05, 13:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś