malpa-z-paryza 23.02.06, 22:52 Kto my?.. czy wlasnie srodowisko, zwiazki powiny pracowac nad reforma? My, to bylo za czasow Stalina... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
create RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 23.02.06, 22:52 Apelować to trzeba do Ziobry o trochę zdrowego rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
jedrunio Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 00:26 create napisał: > Apelować to trzeba do Ziobry o trochę zdrowego rozsądku Święte słowa! Panie Rzeczniku ten apel to rzeczywiście raczej kierować trzeba do ziobry! Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus a dlaczego nie apel do ministra zeby sie pogodzil? 23.02.06, 22:54 abstrahujac od polityki kolejny facet desygnowany przez PiS nie rozroznia stanowiska panstwowego od stanowiska partyjnego. ale jak kaczor I daje przyklad to czemu sie dziwic Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 23.02.06, 23:09 przed chwilą skończylem oglądać "co z tą Polską", koszmar.Pan Gosiewski powi- nien dostać zakaz wypowiadania się publicznie.Uzasadnianie jakichkolwiek zmian w prawie "żądniami opinii publicznej" jest głęboko chore i destrukcyjne,i nie jest oparte na jakiejkolwiek podstawie,jest czystym pustosłowiem.Ma służyć uza- sadnianiu wprowadzania zmian,ktore nie mają żadnego uzasadnienia.Wtedy podaje się,że "opinia tego żąda". Ludzie też żądają,aby wszyscy zarabiali mniej więcej tyle samo, żeby nie karać ostro złodzieja,bo przecież wszyscy kradną,jak tylko mają okazję,a najwięcej ci u władzy,to za co krać tych co kradną niewiele,bo takie są czasy,że ludzie nie mają pieniędzy i kombinują. Odpowiedz Link Zgłoś
ansad3 Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 23.02.06, 23:49 Ja tez przed chwilą skończyłem oglądać "co z ta Polską". Mam całkowicie odmienne wrażenia. Panowie Ziobro i Gosiewski byli spokojni i przekonywujacy. Pan Rokita powinien mieć zakaz wystepowania w telewizji, bo gra marną rolę Wernychory. Te kabotyńskie gesty, tony, fumy są po prostu śmieszne. To było dobre w komisji śledczej, jako przeciwieństwo prymitywnej Anity. Podobnie śmieszny jest Rokity czarny kapelusz i postawiony kołnierz w ciepłym korytarzu sejmowym. Dlaczego nie zostawia tego odzienia w szatni jak każe dobre wychowanie. Prof. Filar najwidoczniej ma za złe, że nie jest w żadnej z 40 grup ekspertów powołanych przez min. Ziobro. Jest z pewnoscią wybitnym ekspertem od gwałtów ze szczególnym okrucieństwem ale nie mógł uzasadnić dlaczego Kodeks Karny w Polsce jest dla tych przestępstw najłagodniejszy w Europie. Red. Lis nie potrafi już ukryć jak bardzo jest stronniczy anty PiSowy. To jest ta broniąca się łże-elita z przemówienia Jaroslawa Kaczyńskiego. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 00:00 przykre,ale pan Rokita był sensowny zarowno w zachowaniu jak i merytorycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 00:28 > Prof. Filar najwidoczniej ma za złe, że nie jest w żadnej z 40 grup ekspertów > powołanych przez min. Ziobro. Jest z pewnoscią wybitnym ekspertem od gwałtów ze > > szczególnym okrucieństwem ale nie mógł uzasadnić dlaczego Kodeks Karny w Polsce > > jest dla tych przestępstw najłagodniejszy w Europie. Niestety nie jest to prawda, chyba że wyłączymy Skandynawię z Europy. Oto wyjątek z kodeksu karnego norweskiego: § 192. Any person who by force or by inducing fear for any person's life or health compels any person to commit an act of indecency or is accessory thereto shall be guilty of rape and liable to imprisonment for a term not exceeding 10 years, but not less than one year if the act of indecency was sexual intercourse. Tu kara taka sama jak w polskim prawie. If as a consequence of the act the aggrieved person dies or sustains serious injury to body or health, or the offender has previously been convicted and sentenced pursuant to this section or section 195, a sentence of imprisonment for a term not exceeding 21 years may be imposed. Venereal disease shall always be regarded as serious injury to body or health pursuant to this section. Górna granica niby surowa (21 lat) ale dolna jak można wywnioskować nawet niższa bo tylko rok - a to tak naprawdę ma znaczenie. Zresztą ustawodawca norweski nie zna pojęcia szczególnego okrucieństwa a o kwalifikowanym typie przestępstwa decyduje następstwo w postaci śmierci lub ciężkiego uszkodzenia ciała - te dwie kwestie nie muszą iść w parze choć w praktyce pewnie często idą. Pojęcie szczególnego okrucieństwa jest na pewno szersze. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 13:21 Paranoja! RPO apeluje do prawników: "pogódźcie się z ministrem"! Toć przecież to minister Ziobro tudzież inni prominetni działacze PiS-u jak Jarosław Kaczyński, Przemysław Gosiewski notorycznie, nie przebierając w słowach obrażają wszelkie środowiska prawnicze! Kto ma więc przepraszać! Obrażani? Wczorajszy występ dwóch z tych panów w programie Tomasza Lisa w Polsacie utwierdza mnie tylko w tym przekonaniu! A poseł Gosiewski - cóż, nie da się tego inaczej ująć jak tylko dosadnym stwierdzeniem: tłuk zawsze tłukiem pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 23.02.06, 23:55 bolszewickie rozumowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Nie o "pogodzenie" prawników z Ministrem ... 24.02.06, 00:39 ... tu chodzi, ale żeby prawnicy wreszcie się zabrali za robotę, naprawili złe prawo i przywrócili normalne funkcjonowanie praworządności! Odpowiedz Link Zgłoś
1sz-truten Re: Nie o "pogodzenie" prawników z Ministrem ... 24.02.06, 00:45 najwyzszy czas by kazdy robil swoje a nie robil bokami jak to ma miejsce w tej grupie zawodowej, sa nastepcy, mlodzi i zdolni wiec trzeba sie buntowac! Odpowiedz Link Zgłoś
oryganion Re: Nie o "pogodzenie" prawników z Ministrem ... 24.02.06, 18:48 prawnicy do pracy studenci do nauki - skąd ja to znam Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Nie o "pogodzenie" prawników z Ministrem ... 24.02.06, 13:53 Od naprawiania prawa to jest sejm i posłowie. Kierujący się własnym wykształceniem i ew. opinią ekspertów, a nie "opinią publiczną". Odpowiedz Link Zgłoś
joemama Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 00:46 Po pierwsze - nie leży w kompetencjach RPO inicjowanie takich akcji. Zamiast merytorycznych działań w służbie prawom konstytucyjnym jesteśmy bawieni leniwymi gadkami w wykonaniu Doktora Od Wykroczeń Drogowych. Po drugie - każda dyskusja z partią dążacą do systemu totalitarnego to zakładanie apriori, że jednak można się doszukać pewnych racji w głoszonych przez nią poglądach. Obłaskawianie Hitlera źle się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo10 Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 00:50 Po 1989 r. zmienilo sie w PL wszystko albo bardzo duzo, natomiast nic nie zmienilo sie u adwokatow. Wojna na smierc i zycie z radcami, rozwody i procesy o miedze dla nich, Bednarkiewicz, a potem Jaworski ciagneli polska adwokature w dol. Teraz do dupy dobral sie im PIS. I chwala mu za to. Jak to sie mowi najwyzszy czas. Czas na tych starych wstretnych dzialaczy, ktorzy nie umieli osiagnac nic, a zaprzepascili dorobek adwokatury z czasow PRL. Juz wczesniej mylsalem i pisalem o tym na forum, ci ludzie musza umrzec bo sie nigdy nie zmienia. Adwokatura anno domini 2006 to banda zakompleksionych, zakochanych w sobie kretynow nie widzacych prawdziwych zagrozen, walczacych z radcami (ich jedynymi sprzymierzencami w tej wojnie). PIS ma racje. Sa skorumpowani, sa zamknieci na jakiekowliek zmiany, sa obcy w XXI wieku. I nie jest to wina Ziobry, ze z tym walczy. Ktos musi, ani Kalwas, ani Kalisz, ani Piotrowski, ani Bentkowski ani zaden inny Minister Sprawiedliwosci nawet nie zamierzal z tym walczyc. GO Ziobro! Dawaj! Odpowiedz Link Zgłoś
jedrunio Re: yahoo10 24.02.06, 01:53 Adwokatura przetrwała II Wojnę Światową,komunizm stalinowski,komunizm w kolejnych jego odsłonach...więc i przetrwa śmieszny faszyzm w wykonaniu Braci Kaczyńskich...więc się jeszcze nie ciesz Yahoo...bo to przedwczesne! ...a tak na marginesie to wytłumacz mi na czym polega skorumpowanie adwokata... Ziobro -prawie jak Minister, prawie robi wielką różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 01:01 malpa-z-paryza napisała: > Kto my?.. czy wlasnie srodowisko, zwiazki powiny pracowac nad reforma? > > My, to bylo za czasow Stalina... No, way ... malpo-z-paryzewa! My ... to znaczy RZAD, ktory rzadzi! Ty, to mozesz sobie porzadzic tym, co namacasz w kieszeni wlasnej! Ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
wilmor1 mysz_polna....myszkorydzyk! 24.02.06, 10:09 gdyby głupota miała skrzydła, latałabyś jak golębica! Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 01:05 Te malpa-z-paryza! Chyba jestes 'czerwonodupna'? Ho ho! Odpowiedz Link Zgłoś
1sz-truten Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 07:44 jedrunio napisał: > ...a tak na marginesie to wytłumacz mi na czym polega skorumpowanie adwokata... ============== co prawda nie do mnie to pytanie ale ja dam Ci odpowiedz bo taka wlasnie daje szanse forum. prosta sprawa o odszkodowanie z firma ubezpieczeniowa, ubezpieczyciel uznaje fakt szkody, podaje wysokosc proponowanego odszkodowania na co wyrazam zgode i zatrzymuje pozostalosci rozbitego samochodu, ubezpieczyciel wyplaca tylko polowe z kwoty jaka zaproponowal. zaslaniajac sie jakas opinia bieglego! tak czy siak sprawa w sadzie, adwokat zapewnia mnie ze to prosta sprawa jakich ma setki bo to nowa metoda firm ubezpieczeniowych tak dlugo jak bylem obecny w kraju sprawa posuwala sie do przodu, oczywiscie ubezpieczyciel powolal bieglego strazaka ktory wystawil opinie nie ogladajac samochodu, napisal w niej ze samochod splona z powodu zle zamontowanego akumulatora, co oczywiscie bylo bzdura, policja zrobila zdjecia na miejscu wypadku i bylo widac to dokladnie akumulator byl na miejscu i byl przymocowany prawidlowo, ani sad ani moj adwokat nie zrobil zadnego kroku w kierunku ukarania falszerstwa popelnionego przez "bieglego" kiedy wyjechalem z kraju sprawa pod kontrola mego adwokata, ciagnela sie miesiacami a potem latami, az tu nagle informacja ze bedzie ostatnia sprawa w sadzie i na pewno bedzie pomyslny final! 3,5 roku! wiec z radoscia informuje ma sw.pamieci matke by udala sie na ta ostatnia rozprawe ktora bedzie :slowami adwokata czysta formalnoscia {poniewaz byla ona wspowlascicielka samochodu), mama moja przed sala rozpraw spotyka adwokata, zaskoczony adwokat dopytuje o zdrowie i wszelkie duperele i informuje przybyla by na sale rozpraw nie wchodzila bo to takie stresujace a osoby w podeszlym wieku zle znosza taki stres i zeby byla spokojna on wszystkiego dopilnuje, wiec pouczona o ryzyku jakie zwiazane jest z obecnoscia na sali rozpraw zrezygnowala z obecnosci na ostatniej sprawie a poinformowana ze sprawa moze sie ciagnac co najmniej godzine albo i dwie udala sie do domu by spokojnie czekac na informacje od adwokata na sali rozpraw doszlo do ugody z ubezpieczycielem 50% koszto 50% odsetek 50% zasadzonej kwoty, sqrwysynstwo ! tak ja to nazywam to jest to skorumpowanie o jakie pytasz nie interesuje mnie w jaki sposob ubezpieczyciel odwdzieczyl sie a raczej prawniczka ubezpieczyciela ( kiedys odbywala praktyke w kancelarii tego adwokata) przepraszam jak sie to nazywa inaczej oczywiscie informacje o wyniku sprawy otrzymalem po uprawomocnieniu sie wyroku , poniewaz mam takie hobby nagrywanie rozmow mam nagrane rozmowy z adwokatem po ostatniej sprawie w ktorej zapewnie mnie ze wszystko jest ok. ale on nie zna wyroku bo jeszcze nie dostal dokumentow z sadu a otrzyma je po uprawomocnieniu sie wyroku nastepny przyklad mam nagrana rozmowe z adwokatem w ktorej informuje mnie ze sprawa zakonczyla sie pozytywnie ale jeszcze nie ma wyroku nastepna nagrana rozmowa po miesiacu dostalem wyrok, poprosilem o wyslanie wezwania do zaplaty nastepna nagrana rozmowa czekalem 6 miesiecy po czym dowiaduje sie ze strona sie odwolala od tego wyroku, po nastepnej sprawie prosze adwokata o wyslanie wezwania do zaplaty i dostaje odpowiedz przy nastepnej rozmowie ze zostalo wyslane, po roku dowiaduje sie ze nigdy nie zostalo wyslane! ani pierwsz ani drugie wezwanie a to jak nawiesz kolego ? skorumpowanie to napewno nie jest ostatnia sprawa adwokat przed wejsciem na sale rozpraw dostaje wyrazne polecenie od klijentow nagrane najnowszym iPOD-em klijent nie zyczy sobie by osoba X dyspnowala pieniedzmi maloletnich (klijenci to osoby starsze) ufaja adwokatom po wyjsciu z sali rozpraw okazuje sie ze klijenci dali pelnomocnictwo w dysponowaniu majatkiem maloletnich panu x po kilku dniach na pytanie zadane przez osobe obeznana z prawnicza "smietanka" jak doszlo do tego ze pan x dysponuje pelnomocnictwem w tej sprawie pomimo wyraznego sprzeciwu kuratora i opiekuna maloletnich pada odpowiedz sam nie wiem jak do tego doszlo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to wyznanie rowniez nagrane najnowszym i POD-em ale dzisiaj moge sobie te nagrania w dupe wlozyc ale mam nadzieje ze juz niedlugo bede mogl je ujawnic publicznie nie po to by zadac odszkodowania ale by pokazac jak skorumpowane jest to srodowisko! Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 09:33 nie trzeba brać adwokata,tylko gangstera do pomocy,oni działają szybko,skutecz nie i rozstrzygnięcie zapada już za pierwszym podejściem.No i wszyscy są zadowo- leni. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrunio Re: 1sz-truten 24.02.06, 16:10 Wiesz co sztruten, stała Ci się piekielna krzywda, ale chyba żaden z podanych przez Ciebie przykładów nie świadczy o kurupcji adwokata, a co najwyżej o jego nieuczciwości. W każdym środowisku znajdzie się jakiś cwaniak (por. np. lekarze, sędziowie, księża, nauczyciele, politycy...), ale generalizowanie że wszyscy adwokaci to oszuści jest niesprawiedliwe i nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
wilmor1 [...] 24.02.06, 10:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiland Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 07:56 3.15 Ratowanie uciekających podatków. W biednym państwie pozostawia się bez kontroli fiskalnej najbogatsze w państwie zawody : prywatnego lekarza i prywatnego adwokata. Ich prawo fiskalne nie obowiązuje? Nadeszła najwyższa pora na zainstalowanie kas fiskalnych w, bardziej dochodowych, prywatnych gabinetach lekarskich i kancelariach prawniczych. Cel : Państwo sprawiedliwe. Wprowadzenie kas fiskalnych do prywatnych gabinetów lekarskich i kancelarii prawniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
kiland Re: RPO do prawników: Pogódźcie się z ministrem! 24.02.06, 07:57 3.25 Usprawnienia funkcjonowania sądownictwa.Poszkodowany, który nie ma pieniędzy na adwokata przegrywa proces sądowy, gdy przestępca dysponujący środkami finansowymi wygrywa i czuje się bezkarny. Praworządność w Polsce naprawdę kosztuje!!! Sądy są obciążane i zawalane często bezsensownymi i toczącymi się w ślamazarnym tempie sprawami sądowymi. Adwokaci prowadzą spory sądowe według zasady : "Która strona da więcej – ta wygrywa". Praworządność nie może kosztować !!! Do obsługi adwokatów najlepszych, winni mieć prawo nawet ludzie najubożsi. Trzeba likwidować patologię angażowania się adwokatów w nieuczciwe rozgrywki i przestępczą działalność stron. Większość spraw mogłaby w ogóle nie być wnoszona do sądu, gdyby dobrym adwokatom nie opłacało się ich wszczynać, bo już na początku wobec stanu faktycznego przepisów prawnych są ewidentnie przegrane. Tym też sposobem uniknięto by nadmiernego przeciążania sądów, bez uszczerbku dla klientów. Należy rzucić więcej światła na funkcjonowanie sądownictwa poprzez obowiązek stałego monitoringu procesów sądowych z prawem stron do otrzymywania plików z nagraniami rozpraw sądowych. Opracować i wdrożyć w życie nowy system finansowania kancelarii adwokackich wyłącznie ze środków zasądzanych w wyrokach sądowych z zakazem dokonywania opłat bezpośrednich od klientów do kas kancelarii. Cel : Państwo praworządne. Monitoring wszystkich procesów sądowych z prawem stron do otrzymywania plików z nagraniami rozpraw sądowych. Zmiana trybu finansowania kancelarii adwokackich poprzez sądy po rozstrzygnięciach spraw sądowych : na zasadzie ryzyka finansowego adwokatów - bez obciążeń finansowych klientów wobec opłat za usługi adwokackie. Odpowiedz Link Zgłoś
mim05 Nie tędy droga 24.02.06, 08:50 Jest faktem, że stan naszego wymiaru sprawiedliwości jest przerażający. Adwokaci są na czele, ale nie tylko oni są winni. Wielokrotnie czytałem w prasie (i powyżej - troten) o biegłych wydających opinię bez zapoznania się ze sprawą. Tu na pewno łatwo jest wyeliminować dużą część korupcji (udowodniono ci, że wydałeś opinię rażąco niezgodną ze stanem faktycznym - automatycznie tracisz uprawnienia i masz z urzędu sprawę o korupcję). Natomiast uważam, że słuszność miał Rokita i Filar oskarżając stronę rządową, że niesłusznie zaczęła uzdrawianie wymiaru sprawiedliwości od generalnego ataku na prawników. Jaka jest bowiem pewność, że "młode wilki" nie rozpoczną działalności od dorabiania się za wszelką cenę - wzorem obecnych prawników. Należało rozpocząć od stworzenia przepisów likwidujących przynajmniej większość z możliwości korupcji w sądownictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: bo władza obroni się sama. 24.02.06, 10:08 Prawnicy to trzecia władza - sądownicza. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Rzecznik Praw Ziobry 24.02.06, 10:11 W pierwszej chwili pomyślałem, że to Zoll zdurniał, ale po zajrzeniu do artykułu, przypomniałem sobie, ze mamy nowego... no własnie kogo? RPO mieszający się w konflikty polityczne? No coż, w końcu to król wybrał błazna, a nie błazen króla. Odpowiedz Link Zgłoś
1_gb_miejsca_na_twoje_maile Re: Rzecznik Praw Obywatel Ziobry 24.02.06, 10:56 Ziobro jest Obywatelem, a prawnicy przeciwni jemu sa co najwyzej obywatelami. Rzecznik Praw Obywatelskich ma duze O w nazwie, wiec broni Obywateli, a nie obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś