Dodaj do ulubionych

5 rocznica śmierci Edwarda Gierka

29.07.06, 10:32
pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gierek
- to byla postać wyjątkowa wśród komunistów. To byl jeden z niewielu
czerwonych o których można cokolwiek dobrego powiedzieć. Za jego czasów
Polska rosla w silę a ludziom żylo się dostatniej Polska się dynamicznie
rozwijala, przemysl ciężki handel rolnictwo budownictwo maszynowy itd.
Bylismy 10 potegą świata ale najważniejsze to to ze sowietyzacja Polski
znacznie zelżala ..za jego sekretarzowania też nie prześladowano zbyt mocno
opozcyji (akurat to byl jego bląd jeśli chodzi o KOR).. nie prześladowal
specjalnie kościola ani innych wyznań w tym slowiańskich ..dla moich rodziców
czasy Gierka to bylich najpiekniejszym okresem w ich życiu a wmoim przypadku
to byly tylko pierwsze dwa lata życia z których absolutnie nic nie pamiętam
niestety (pierwsze co pamiętam z komuny to zabójstwo ks Popieluszki)
inajważniejsze.. wlasność bylaco prawda państwowa ale Polska! Soiweci nie
byli wlascicielami ani jednego zakladu w Polsce...gdyby nie oni to w Polsce
mogloby być jeszce lepiej..bo ja się opowiadam za socjalizmem ale za polską
drogą do socjalizmu bez sowieckiego nadzoru..cieszę sie ze sowietów już nie
ma ale żal tego realsocjalizmu...Gierek to byl wielki polski paotriota i
prawdziwy gospodarz mąż stanu troszczący się o dobry byt swego kraju i jego
obywateli....cześć jego pamięci!
Obserwuj wątek
    • artsg Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 10:43
      Jeszcze twoje dzieci a może i wnuki bedą spłacać długi gierkowskie.
      • haen1950 Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 10:59
        Nie ulega wątpliwości, że facetowi należy oddać sprawiedliwość. Polska Gierka
        była najweselszym barakiem w obozie. Robol zarabiał trzy razy więcej od
        inżyniera i lekarza. Knajpy były tak pełne, że najlepszym etatem w SB był etat
        portiera-szatniarza-informatora. Polityką tylko Kuroń z Michnikiem się
        interesowali. Tak było.
        • dr.szfajcner Za to Polska Kaczynskich najsmutniejszym w UE 29.07.06, 11:01
        • humbak Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 11:05
          Tylo jaką zasługą jest nonsensowne wydawanie cudzych pieniędzy?
          • kura56 Skin sobie jaja robi, a wy nie pojmujecie 29.07.06, 11:28
            jego ironii. przecież nikt poza twardogłowymi beneficjentami tamtego okresu,
            albo nic nie rozumiejącymi, pozbawionymi refleksji osobnikami nie może na
            poważnie wychwalać faceta, który położył zasługi w formowanniu się pirwszej
            mafii w aferze "Żelazo". Poza tym wesołość w naszym baraku nie była zasługą
            drętwego towarzysza Gierka i jego arcyeleganckiej żony Stanisławy, lecz zdrowego
            poczucia humoru obywateli. jakoś trzeba było odreagowywać tę szczęśliwość epoki
            girkowskiej.
            • humbak Re: Skin sobie jaja robi, a wy nie pojmujecie 29.07.06, 11:35
              Nie jestem pewny. To mniej więcej pasuje do poglądów Skina. On jest m.in. wielkim fanem Samoobrony.
              • manhu [...] 29.07.06, 18:26
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • s.k.i.n Re: SO kocha gierka 29.07.06, 22:16
                  PZSPR nigdy nie byla jednolita zawsze dzielila się na frakcje polska i zydowską
                  żydowska to ta stalinowska oraz KORowcy zaś Gomulka i Gierek to byla frakcja
                  propolska...Samoobrona nawiązuje do tych lepszych tradycji Polski Ludowej
                  • johnny-kalesony Re: SO kocha gierka 30.07.06, 00:14
                    s.k.i.n napisał:

> PZSPR nigdy nie byla jednolita zawsze dzielila się na frakcje polska i zydowską
                    > żydowska to ta stalinowska oraz KORowcy zaś Gomulka i Gierek to byla frakcja
                    > propolska...Samoobrona nawiązuje do tych lepszych tradycji Polski Ludowej

To nawet wydaje się spójne. Blokady Leppera jako żywo przypominały tyraliery
                    ubeków, pałujących studentów.
                    No cóż - jak uboli z Samoobrony raz wyszkolili, tak już im zostało. A w każdym
                    razie na wpojenie tego rodzaju akademickiej wiedzy pozwoliła pojemność ich czaszek.

Pozdrawiam
                    Keep Rockin'
                    • manhu SO kocha gierka 30.07.06, 12:24
                      Łoooo, ktoś mi usunął posta. Nie pamiętam dokładnie co tam napisałem, ale nic wielkiego. Tyle tylko, że Gierek tak zadłużył Polskę, że to jest analogiczne jak zabić 10 000 osób. Nie bez powodu jak ktoś wyłudzi VAT-u na 10 000 000 PLN, jest traktowany jak bandzior, co zabił kilka osób. Gierek zrujnował Polskę zadłużając (oraz zmarnował składki emerytów) i wyrzucił to wszystko w błoto (typu kopalnie, stocznie do których miło nam się dopłaca).
          • haen1950 Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 11:34
            O ile dobrze pamiętam, to po Gierku zostało ok. 40mld dolarów zadłużenia.
            Kaczory na tyle nas zadłużą przez trzy lata.
            • humbak Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 11:36
              A czy to ważne kto zadłuża bardziej? Ważne że to co ponoć zrobił dobrego, to pożyczebue kupy kasy i nieracjonalne ich wydanie. Żadna to zasługa, czy powód do wdzięczności. NAwet jeśli chciał dobrze.
      • czerwony.kosynier Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 11:24
        artsg napisał:

> Jeszcze twoje dzieci a może i wnuki bedą spłacać długi gierkowskie.

Długi zaciągnięte przez IIIRP są o wiele większe niż te, które stworzył Gierek.
        z pieniędzy Gierka ludzi coś mieli, nie było głodnych dzieci ani ludzi
        grzebiących po śmietnikach. A teraz? Olbrzymie długi i olbrzymia bieda.
        • smalltownboy Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 11:40
          Smieszą mnie te posty, które mówią o zadłużeniu i niepotrzebnym wydaniu kasy za
          Gierka. Tylko ciekawy jestem, na jaką kwotę zadłużyły Polskę ekipy sprawujące
          rządy po 1989 roku mimo tego, iż cały czas największe zyski osiągały z
          prywatyzacji majątku wybudowanego głównie za Gierka. Więc ktoś tu kłamie, albo
          ma wyprany mózg ideologią balcerkowską.
          • johnny-kalesony Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 18:17
            Ekipy sprawujące rządy po 1989 r. zadłużały kraj min. po to, żeby spłacać długi
            Gierkowskie tudzież odsetki od nich.
            A co do rzekomego rozwoju z tamtego czasu - zakłady które wówczas wybudowano
            działały nieefektywnie, pieniądze były marnotrawione i rozkradane, ponieważ nic,
            co jest państwowe zazwyczaj nie działa efektywnie.
            Wiele firm służyło również jako pośrednicy transferowi technologii pomiędzy
            zachodem a ZSRR. Odbywało się to w ten sposób: kupowaliśmy jakąś technologię,
            licencję na zachodzie za dolary, by później przekazać ją rosjanom za tzw. ruble
            transferowe. Jeden dolar wart był około 0,50 rubla transferowego. Innymi słowy -
            jako sowiecka kolonia byliśmy bezwzględnie okradani i wykorzystywani przez
            kremlowskich okupantów.
            Rozumiem, że do tych czasów posłom Samoobrony tęskno. Jako ubeckie gnidy musiały
            czuć się w nich fantastycznie i do dzisiaj wspominają ten czas z rozrzewnieniem.

Niestety, do dzisiaj zostaliśmy krajem socjalistycznym, dlatego jesteśmy
            państwem biednym. Miłośnicy Edwarda Gierka mogą w dużej mierze czyć się
            usatysfakcjonowani, ponieważ jego system ciągle u nas trwa. W UE zajmujemy 4
            miejsce od końca pod względem liberalizacji gospodarki.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
          • porannakawa Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 18:35
            smalltownboy napisał:

> Smieszą mnie te posty, które mówią o zadłużeniu i niepotrzebnym wydaniu kasy
            za Gierka. Tylko ciekawy jestem, na jaką kwotę zadłużyły Polskę ekipy sprawujące
            > rządy po 1989 roku mimo tego, iż cały czas największe zyski osiągały z
            > prywatyzacji majątku wybudowanego głównie za Gierka. Więc ktoś tu kłamie, albo
            > ma wyprany mózg ideologią balcerkowską.

Takich pieniędzy jakie pozyskiwano z prywatyzacji żaden rząd przed prywatyzacją
            na oczy nie widział.
            W efekcie posprzedawano to co można było sprzedać - lub nie można było sprzedać
            a pieniądze rozpłynęły się powiększajac dziurę budżetową i dług publiczny.
            Gierek i jego zdłużenie to małe piwo w porównaniu z tym co teraz się dzieje.
            Gierek budował drogi, mieszkania, szkoły - tym nas zadłużając. Kartofle
            zadłużają nie budując.
            Powiększając administrację.
            Teraz brakuje - na dziś - chyba dwa miliardy, albo cztery albo ze dwanaście.
            I nie mówią Kartofle o burakach czy bananach. Mówią o miliardach złotych.
            Chyba dwa a może ze dwanaście?
            Boże - ca co Ty tak nas nie lubisz?
            • humbak Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 21:43
              Jaka jest różnica pomiędzy wybudowaniem komuś domu, a uytrzymywaniem KRUS-u?
        • artsg Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 12:46
          > Długi zaciągnięte przez IIIRP są o wiele większe niż te, które stworzył
          Gierek.
          >
          > z pieniędzy Gierka ludzi coś mieli, nie było głodnych dzieci ani ludzi
          > grzebiących po śmietnikach. A teraz? Olbrzymie długi i olbrzymia bieda.

Długi trzeciej RP to zupełnie inna sprawa. Powinny polecieć za to głowy i to w
          sensie dosłownym
          • czerwony.kosynier Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 12:53
            Polecą głowy i co potem? Ludzie przestaną grzebać po śmietnikach, dzieci
            przestaną być głodne i wszyscy będą mieli pracę jak za Gierka?
            • porannakawa Re: Skinie czy ty wiesz co bredzisz? 29.07.06, 21:50
              czerwony.kosynier napisał:

> Polecą głowy i co potem? Ludzie przestaną grzebać po śmietnikach, dzieci
              > przestaną być głodne i wszyscy będą mieli pracę jak za Gierka?
              Następni typu Kartofle trzy razy się zastanowią czy sięgać po władzę gdy nie ma
              się najmniejszego pojęcia o kierowaniu wielkim biznesem pod nazwą POLSKA.
              Lechu - wygraliśmy wybory!
              Jezus Maria - i co teraz?
              Ano nic! Porządzimy a potem się zobaczy!
              Jakoś to będzie!
    • jrjrjr Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 29.07.06, 13:04
      Gierkowi można przypisać jedną zasługę - po kilkunastu latach niedołężnego
      panowania Gomułki chciał przybliżyć Polskę do Zachodu - forsował inwestycje
      przemysłowe i drogowe, stworzył wiele inwestycji, bez których byłoby nam
      trudniej - Trasa Łazienkowska, droga szybkiego ruchu do Katowic, magistrala
      kolejowa w-wa-Katowice, Centrum Onkologii. A że to wszystko odbywało się w
      pośpiechu i na wariackich papierach, to juz inna sprawa. A że kupione licencje
      padły - to sprawa chińskiej konkurencji - tak jest w całej Europie!
      • s.k.i.n Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 29.07.06, 16:49
        Gierek nie był władcą doskonałym...można było zrobić o wiele więcej ale na tle
        póxniejszych władców Polski to on jest niemalże kryształowy
      • douglasmclloyd Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 30.07.06, 04:38
        jrjrjr napisał:

> Gierkowi można przypisać jedną zasługę - po kilkunastu latach niedołężnego
        > panowania Gomułki chciał przybliżyć Polskę do Zachodu - forsował inwestycje
        > przemysłowe i drogowe, stworzył wiele inwestycji, bez których byłoby nam
        > trudniej - Trasa Łazienkowska, droga szybkiego ruchu do Katowic, magistrala
        > kolejowa w-wa-Katowice, Centrum Onkologii. A że to wszystko odbywało się w
        > pośpiechu i na wariackich papierach, to juz inna sprawa. A że kupione licencje
        > padły - to sprawa chińskiej konkurencji - tak jest w całej Europie!

Wszystko się zgadza, tylko za jaką cenę?!
        • andrzej.sawa Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 30.07.06, 04:44
          Czerwonych propagandzistów na tym forum to nie interesuje.Argumenty dla nich nie
          są istotne.Te barany mają po prostu rację.
          Jawohl,towariszczi.
    • keller1 Re: Podpucha s.k.i.n.a 29.07.06, 13:25
      n/t
      • s.k.i.n ja serio... 29.07.06, 16:49
        • haen1950 Ja też 29.07.06, 16:59
          • haen1950 Re: Ja też 29.07.06, 17:03
            I nie trzeba było go się wstydzić. Jak do niego sam Giscard D'Estaign
            przyjężdżał to sobie mogli swobodnie po francusku o licencji na Berlieta
            pogadać. Bea zadnych tłumaczy.
            • s.k.i.n Re: Ja też 29.07.06, 17:15
              no to tez napisałem a jak nie to teraz napiszę że Gierek na tle tych komuchów
              był kims wyjątkowym
    • buffalo_bill Art. 256 Kodeksu Karnego. 29.07.06, 17:18
      "Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa
      ...podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
      do lat 2."
      • s.k.i.n Re: Art. 256 Kodeksu Karnego. 29.07.06, 17:20
        ja nie chwalę komunizmu jako takiego tylko konkretnego człowieka!
      • smalltownboy Re: Art. 256 Kodeksu Karnego. 29.07.06, 17:54
        Gratuluję znajomości prawa :D
      • joannabarska Re: Art. 256 Kodeksu Karnego. 29.07.06, 18:15
        buffalo_bil - upał Ci zaszkodził. Albo nie umiesz czytac. Teraz wrzaski, ze
        sprzedaje sie majątek narodowy. A tem majątek narodowy powstał kiedy? Za czasów
        komuny. Ty chcesz sadzac do więzien juz za samo słowo "komuna"...Stuknij sie w
        łeb, jesli masz takowy.
      • andrzej.sawa Re: Art. 256 Kodeksu Karnego. 29.07.06, 21:07
        Tylko żal,że tego przepisu się nie stosuje,a warto byłoby!!!
      • grzegorzlubomirski Gdyby stosowac ten paragraf to cala polska 30.07.06, 13:18
        prawica, Kaczory i LPR powinni siedziec.
    • kielczow2003 Bez przesady!!! 29.07.06, 17:59
      Co Ty bredzisz? Jaki socjalizm z ludzka twarzą? Chłopie panstwowe znaczy
      niewydajne panstwowe znaczy kiepsko zarzadzane panstwowe znaczy nieruchawe
      panstwowe znaczy niczyje. Kapujesz. Ja tez na swoj sposob doceniam gierka ale
      nie chrzan taki dyrdymałów że Polska była 10 potega świata? Propagandowe slogany
      z lat 70-tych dodaja Ci animuszu? Chlopie w PRL-u produkowano wiecej energii
      elektrycznej niz obecnie i non stop byly przerwy w dostawie pradu, brakowalo
      papieru toaletowego. Poczytaj sobie ocenzurowany art w "Polityce" (poprzedni
      numer) o numerkach kolejkach beznadzieji i prymitywizmie zycia.

Byc moze dla Twoich rodzicow epoka Gierka to byly "zlote lata" tylko przypomina
      mi to opowiesc pewnego starego kresowiaka ktory mowil mi ze u nich na Podolu to
      byly czeresnie jak "Jabłka":-)

Kupujesz iluzje przeszlosci.

Gierek rzeczywiscie otworzyl kraj na zachod, to czlowiek z ciekwa biografia
      przedwojenny robotnik we Francji.Swiatowa osoba byc moze rozumial cos wiecej niz
      te zakute lby z KC ale nie przesadzaj. Nabral kredytow czesc dobrze zainwestowal
      w in frastrukture dal nam fiata 126p taki gierkowski ford T. i na tym koniec
      ddobroci. reszta to centralnie strewane marnotrastwo pieniedzy opony do
      kombainow byly ale samych maszym brakowalo itd.

wiec nie pisz glupot ze to byl jakis zbawca Polski. Chcial dobrze ale wyszlo jak
      zawsze
    • joannabarska Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 29.07.06, 18:11
      Sporo słusznych uwag,ale gdyby nie tzw.Sowieci to nasze fabryki by stały - po
      prostu ZSRR był dla nas znakomitym,olbrzymim rynkiem zbytu.Odnosze jednak
      wrazenie, ze niekiedy sprzedawaliśmy aż za wiele. Np. mięsa.
      • jrjrjr Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 29.07.06, 18:37
        Okazuje się, że na temat Gierka mozliwa jest rzeczowa dyskusja, jakże rzadka na
        tym forum.
        Wydaje mi się, że Gierek chciał upodobnić Polskę do Zachodu, ale musiał się
        liczyć z niezadowoleniem ZSRR. Komunizm traktował jak zło konieczne, ale musiał
        trzymać się komunistycznej liturgii. A i tak Polska była najweselszym barakiem
        w Obozie Socjalizmu...
        • joannabarska Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 29.07.06, 19:43
          Dyskusja mogłaby byc na forum ciekawa, gdyby rózne smoki, ratatamy, zwykli czy
          nie lubiacy gazety zamkneli się wreszcie. Powtarzają jak papugi to samo przy
          każdej okazji. Duzo pyskują a wiedza tyle, co nic. Ach jescze przyglupy -
          uczennice niby to...
          • s.k.i.n Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 29.07.06, 19:56
            wtedy byście się kisili we wlasnym lewackim sosie nie byloby dyskusji tylko
            jednostronne przytakiwania tow wzajemnej adoracji
          • zona_jarka Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 30.07.06, 06:34
            Co racja to racja Joaśka (poważnie!) a lista tych nawiedzonych na tym forum
            jest długa długa, pozdro.
        • douglasmclloyd Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 30.07.06, 04:37
          jrjrjr napisał:

> Okazuje się, że na temat Gierka mozliwa jest rzeczowa dyskusja, jakże rzadka na
          >
          > tym forum.
          > Wydaje mi się, że Gierek chciał upodobnić Polskę do Zachodu, ale musiał się
          > liczyć z niezadowoleniem ZSRR. Komunizm traktował jak zło konieczne, ale musiał
          >
          > trzymać się komunistycznej liturgii. A i tak Polska była najweselszym barakiem
          > w Obozie Socjalizmu...

Zacznijmy od tego, że nikt nie zadał obie kłopotu policzyć ile to upodabnianie
          się do Zachodu kosztuje. Pożyczano na potęgę, na lichwiarski procent, aż w końcu
          spłatę długu trzeba było zawiesić, o tym nikt, z wielbicieli Gierka, nie chce
          dzisiaj pamiętać.
    • sanitarny Przepraszam 29.07.06, 20:55
      ja nie matematyk,ale czy to wystarczy na pokrycie dlugow Gierka? Związki
      Kaczyńskich z Telegrafem Spółka Telegraf została założona 29 września
      1990 r. przez Jarosława Kaczyńskiego, Mariana Parchowskiego i Macieja
      Zalewskiego. Członkami zarządu byli też politycy prawicy: Andrzej Urbański,
      Jacek Maziarski, Krzysztof Czabański i Józef Orzeł. W radzie nadzorczej
      zasiadał Lech Kaczyński, więc brat kontrolował brata. Wymienieni panowie w
      większości stanowili nomenklaturę Porozumienia Centrum (PC) przekształconego po
      latach w Prawo i Sprawiedliwość.
      • billy.the.kid Re: Przepraszam 29.07.06, 21:52
        mieszkań zbudował te.z coś ok.3mln.
        • s.k.i.n 3 milony mieszkań będą 29.07.06, 22:11
          wystarczy że wygonimy z kraju jeszcze polowę elektoratu Tuska z kraju i
          problemy mieszkaniowe same się rozwiążą
          • jimmy54321 ja juz byłem 29.07.06, 22:32
            i zapaliłem znicz, w końcu E. Gierek jest pochowany w Sosnowcu Zagórzu
            • andrzej.sawa Re: ja juz byłem 29.07.06, 23:40
              Szkoda,że umarł,a powinien siedzieć!
              • s.k.i.n Re: ja juz byłem 29.07.06, 23:52
                jak by żyl mialby 93 lata..takich starych nie wsadza się do paki
                • johnny-kalesony Re: ja juz byłem 30.07.06, 00:29
                  Osób w podeszłym wieku można nie karać za kradzież pietruszki w warzywniaku. Tu
                  chodzi o ZDRADĘ. Zdradę Rzeczypospolitej.
                  Swoją drogą - pomimo wszystko mam jakiś szacunek do W. Jaruzelskiego, który w
                  przeciwieństwie do innych z tej całej sitwy zdrajców zachował jaką klasę i po
                  przełomie wycofał się w cień. Jako jeden z nielicznych, albo nawet jedyny,
                  doskonale wie kim był, co robił, doskonale zdaje sobie sprawę, że dopuścił się
                  zdrady, służąc interesom obcego, okupującego Polskę państwa. W. Jaruzelski bez
                  słów zrozumiał jedno - w zamian za wolność i amnestię od kary powinien wycofać
                  się na emeryturę, odejść z życia politycznego, jak człowiek z klasą - po prostu
                  zamilknąć.

Jak już nadmieniem - pozostałe hordy tej sprzedajnej mafii nie zdołały reguł
                  tego moralnego dialogu zrozumieć. Efektem tej bezczelności jest właśnie
                  powstanie SLD oraz Samoobrony.

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
                  • joannabarska Re: ja juz byłem 30.07.06, 10:53
                    Zdejmij k a l e s o n y , wleję ci, bo obrazasz człowieka, który ma olbrzymie
                    zasługi dla Polski. Oceni to historia, bo przeciez nie Paczkowski i jemu
                    podobni. K a l e s o n y - wypierz je!
                    • andrzej.sawa Re: ja juz byłem 30.07.06, 12:12
                      Wicie Barska,jeżeli to miał być dowcip,to nie jest śmieszny,jest zwykłą czerwoną
                      głupotą,w stylu Twojego idola urbana.
                      No ale są ludzie przynajmniej próbujący myśleć,i są czerwoni,nawet często
                      bezpartyjni czerwoni propagandziści - was nie da rady niczego nauczyć z powodu
                      podstawowego - nie macie sprawnego,przynajmniej częściowo mózgu.
                • andrzej.sawa Re: ja juz byłem 30.07.06, 02:21
                  dlaczego nie?
                  jednak warto pamiętać o sprawiedliwości!
              • joannabarska Tradycja,andrzejku,pozostała 30.07.06, 09:45
                andrzejku sawa z Chelma, Ty coraz bardziej osmieszasz miasto,iegdys miasto PKWN-
                u! W Chełmie przed wojną byli podobno najgłupsi Zydzi polscy. Zydów nie ma, ale
                tradycja pozostała.
                • andrzej.sawa Re: Tradycja,andrzejku,pozostała 30.07.06, 10:39
                  Zajmij się myśleniem,przynajmniej czasami.Wybielanie prl-u jest nudne.
    • douglasmclloyd Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 30.07.06, 04:33
      s.k.i.n napisał:

> pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gierek
      > - to byla postać wyjątkowa wśród komunistów. To byl jeden z niewielu
      > czerwonych o których można cokolwiek dobrego powiedzieć. Za jego czasów
      > Polska rosla w silę a ludziom żylo się dostatniej

Zgadza się, a ty dzisiaj za to płacisz.
      • rathol Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 30.07.06, 05:02
        poczekaj jak Twoje dzieci będa spłacac dzisiejsze zadłużenie wewnętrzne np
        obligacje etc..a moze znowu nie wykupimy ich?
        • cookies3 Re: 5 rocznica śmierci Edwarda Gierka 30.07.06, 07:50
          " żal tego realsocjalizmu..",no cóż historia lubi się powtarzać i kto wie?
          Może kto wie i będziemy z nostalgią wspominać stare,dobre czasy,a szczególnie
          kolejki i listy społeczne:)
    • eres2 Zagadka psychologiczna 30.07.06, 11:59
      Okazuje się, że żałośnie łkające sieroty po wielkorządcach moskiewskich, po
      rządzących naszym krajem komunistycznych satrapach, są także pośród
      współczesnej polskiej młodzieży.
      Np. sierotka "haen1950" ocierając łzy pisze: "Polityką tylko Kuroń z Michnikiem
      się interesowali. Tak było."
      haen wie, że tak było!
      W tej Waszej bolszewickiej idylli ludzi za poglądy, nawet za uzasadnioną
      krytykę mordowano i to także za czasów Waszego - nieodżałowanej pamięci - idola
      Gierka.
      To po jaką cholerę UB/SB, czyli polskie KGB, liczyło dziesiątki tysięcy
      funkcjonariuszy i wyhodowało ponad setkę tysięcy aktywnych, płatnych kapusiów?!
      N.b. Jak z mojego esbeckiego dossier wynika, zajmowało się mną kilku oficerów
      SB, dwóch z KGB i kilkunastu szpicli (w tym kilku "serdecznych przyjaciół") -
      tak zwanych TW. A przecież byłem nic nie znaczącym, w żargonie SB
      tzw. "figurantem" - osiem lat szykan tylko z powodu moich licznych wyjazdów
      służbowych na tzw. "Zachód".
      Łkajcie dalej, niedoszli zetempowcy i niedoszli TW, Wasz bolszewicki raj
      pozostanie historycznym szambem.
      • haen1950 Re: Zagadka psychologiczna 30.07.06, 12:18
        eres2 napisał:
        N.b. Jak z mojego esbeckiego dossier wynika, zajmowało się mną kilku oficerów
        > SB, dwóch z KGB i kilkunastu szpicli (w tym kilku "serdecznych przyjaciół") -
        > tak zwanych TW. A przecież byłem nic nie znaczącym, w żargonie SB
        > tzw. "figurantem" - osiem lat szykan tylko z powodu moich licznych wyjazdów
        > służbowych na tzw. "Zachód".

Jak ty, drogi kolego, miałeś w tamtych czasach paszport w szufladzie to na bank
        masz teczkę TW w IPN.
        • karbat Re: Zagadka psychologiczna 30.07.06, 13:35
          Polacy w wiekszoci wierza dzis w kosciol katolikow i pisuary tak jak dawniej
          w ustroj sprawiedliwosci spolecznej

Wiekszosc ludzi w kraju jest jak dzieci, musza w cos wierzyc ,ktos mu musi
          mowic co dobre a co zle .
          Trzeba wbijac do glowek narodkowi ,ze Zyd ,Rosjanin ,Niemiec sa zli
          a amerykanin , kosciol , ksiunc to samo dobro .

Dobrze ,ze sa jeszcze narody na swiecie ,ktore wierza w siebie w swe
          mozliwosci,zdrowy rozsadek,w nauke , w gospodarke ,infrastrukture
          bedzie mlodziez miala gdzie wyjechac

• s.k.i.n Re: Zagadka psychologiczna 30.07.06, 14:14
            w coś wierzyć trzeba..bez wiary nic nie ma senmsu żadne dzialanie..no bo czy
            warto coś robic skoro nie wierzymy że ta robota przyniesie sukces efekt?
            • karbat Re: Zagadka psychologiczna 30.07.06, 14:54
              wierz dalej w kosciol i kaczki ,kac zaprogramowany

wierz w siebie ,
              trudno to wymagac od skina ....to zwierzaki stadne jak sie nie myle ,
              skin sam jest niezywym skinem :)
              • s.k.i.n Re: Zagadka psychologiczna 30.07.06, 14:56
                ja nie jestem wiary chrześcijańskiej jeno wiary praslowiańskiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka