Dodaj do ulubionych

Ziobrowe strachy na lachy

11.08.06, 20:50
Czyli jak to jest, jak się ma za ministra sprawiedliwości osobę kompletnie nie
znającą się na prawie oraz oderwaną od realiów społeczeństwa.
No ale skoro sobie taki sejm wybraliśmy, to zasłużyliśmy na ministra idiotę.

miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3542396.html
Notabene - mam propozycję. Może wszystkie zatrzymane samochody powinny znaleźć
przeznaczenie jako limuzyny dla ministerialnych tyłków? Władza w końcu byłaby
bliżej społeczeństwa. Przecież wiadomo, że nikt takiego złomu nie kupi...

Na marginesie - wiem, że jest przygotowywane zawiadomienie o popełnieniu
przestepstwa przez ministra Ziobrę - jego wytyczne dla prokuratorów w sprawie
zatrzymywania samochodów pijanych kierowcom nakazują działania niezgodne z
prawem. Minister podżega funkcjonariuszy publicznych do działań niezgodnych z
prawem, a nawet jego łamania.
Obserwuj wątek
    • h.lecter Re: Ziobrowe strachy na lachy 13.08.06, 22:51
      A co poniektórzy na forum pieją z zachwytu, jakie to skuteczne metody
      wprowadziło to niedorobione mniej niż zero. Tynczasem sądy wypinaja się na niego
      i maja gdzieś słynne ministrowe zalecenia.
      Ciekawe, kiedy ktoś poda do sądu prokurature o odszkodowanie za bezpodstawne
      przetrzymywanie samochodu...
    • frank_drebin To lepiej nie robic nic ? 13.08.06, 23:08

• irasiad2 Re: To lepiej nie robic nic ? 13.08.06, 23:40
        Lepiej nic aniżeli głupio.
        W stanie wojennym też rekwirowali samochody jeżeli złapali kogoś na przewożeniu
        np ćwiartki świniaka albo bibuły.
        Chyba Kryże maczał w tym ręce.
        • frank_drebin Wiesz, ze glupio wiec wkleje znowu niewygodne 13.08.06, 23:42
          pytanie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46778445&a=46860967
          I czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz :)

irasiad2 napisał:

> Lepiej nic aniżeli głupio.
          > W stanie wojennym też rekwirowali samochody jeżeli złapali kogoś na
          przewożeniu
          > np ćwiartki świniaka albo bibuły.
          > Chyba Kryże maczał w tym ręce.
    • frank_drebin I zadam zalozycielowi watku jeszcze niewygodne 13.08.06, 23:13
      zapewne pytanie. Jesli napisal, ze:
      "Czyli jak to jest, jak się ma za ministra sprawiedliwości osobę kompletnie nie
      znającą się na prawie"
      Rozumiem, ze prawo skonczyl z wyroznieniem i wszystkie kodeksy ma w malym palcu
      u lewej nogi.
      Wiec niesmialo zapytam co zalozyciel watku z wyzyn swojej wiedzy prawniczej
      proponuje w takim razie dla ukrocenia problemu ??? :)
      • james_bond007 Re: I zadam zalozycielowi watku jeszcze niewygodn 13.08.06, 23:43
        > Rozumiem, ze prawo skonczyl z wyroznieniem i wszystkie kodeksy ma w malym palcu
        >
        > u lewej nogi.

Mniej więcej.

> Wiec niesmialo zapytam co zalozyciel watku z wyzyn swojej wiedzy prawniczej
        > proponuje w takim razie dla ukrocenia problemu ??? :)

Jeśli chce się coś zmieniać i wprowadzać nowe instytucje, to nie poprzez
        wytyczne niezgodne z prawem, a poprzez zmiane obowiązującego prawa. Orzekanie
        przepadku samochodów za jazdę po pijaku na podst art. 44 par. 2 kk to nawet nie
        naginanie, ale łamanie prawa (jak dotychczas nie spotkałem się, aby jakiś sędzia
        tak orzekł, i watpię, aby jakiś się na to odważył). Na zatrzymywaniu pojazdów
        jako zabezpeczenie majatkowe kasę zbijają tylko komornicy.
        Chcą zaostrzać kary za jazdę po pijaku - proszę bardzo. Tylko może by to tak
        wprowadzić zgodnie z prawem? Może by projekt ustawy przygotować i skierować do
        sejmu? O ile zresztą wiem, taki projekt jest przygotowywany (wg niego np. ma
        zostać wprowadzony do kk odrębny przepis pozwalający na orzeczenie przepadku
        samochodu), ale się w poważnych bólach rodzi, bo trudno jest przełożyc wszystkie
        poronione pomysły ministra na przepisy prawa zgodne z konstytucja...
        • frank_drebin No czyli z wyzyn stwierdziles z grubsza, ze nic 13.08.06, 23:51
          nie mozna zrobic ;) Piekne podejscie :) Wiec nie robmy nic .... I radze uwazac
          na drodze podczas prowadzenia samochodu lub chociazby przy przechodzeniu przez
          jezdnie ... A swoja droga taki talent sie marnuje chlopie tys juz dawno
          powinien byc ministrem sprawiedliwosci .............
          • james_bond007 Re: No czyli z wyzyn stwierdziles z grubsza, ze n 14.08.06, 00:04
            > nie mozna zrobic ;)

Oczywiście, ze mozna. Nawet niektóre z propozycji Ziobry są sensowne - ale nie
            taką drogą! - normalnie sam się podkłada tym, co za parę lat będą chcieli
            stawiać go przed TS... Daje polecenia robienia cegoś, co nie jest dopuszczalne
            przy obecnie obowiązujących przepisach... Walcząc z przestępcami sam każe łamać
            prawo...
            Poza tym widzisz, drogi Franku - mi minister nie płaci, abym odwalał u niego
            czarną robotę. Mi płacą zupełnie inne osoby za coś zupełnie przeciwnego. ;)
            Powiem więcej - im surowsze kary dla pijanych kierowców, tym dla mnie bedzie to
            bardziej opłacalne. Pijany kierowca to dzisiaj kiepski klient - rzadko
            wynajmuje, zazwyczaj nie ma pieniędzy, dowody są przeciwko niemu, najczęściej
            dobrowolnie poddaje się karze takiej, jaka prokurator zaproponuje. Mam nadzieję,
            ze jeśli zostana zaostrzone kary (zgodnie z prawem, a nie wytycznymi nie wartymi
            papieru, na których je spisano), liczba klientów się zwiekszy - będą chcieli
            walczyć o nizsze wyroki... ;)

A swoja droga taki talent sie marnuje chlopie tys juz dawno
            > powinien byc ministrem sprawiedliwosci .............

Endrju mi obiecał, że za 3 lata wysunie moja kandydaturę ;)
    • wielki_czarownik Prawa bandyty przed prawami uczciwych 13.08.06, 23:31
      Niestety znów się okazuje, że bandzior w tym kraju jest ważniejszy niż uczciwy człowiek. Za jazdę po pijaku powinni wydłubywać oczy i tyle.
    • maureen2 Re: Ziobrowe strachy na lachy 14.08.06, 06:14
      pan minister jest człowiekiem układu i niewolnikiem układu. To tak a propos
      walki z układem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka