abstrakt2003 10.09.06, 07:27 Uczelnia która dopuszcza do tego by taka miernota intelektualna jak Zawisza została magistrem filozofii nie zasługuje na wsparcie@! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola_iza Re: Żebyś się utwierdził 10.09.06, 07:39 w swoim postanowieniu: znam panią psucholog po KULu, która nie wie gdzie leży Białowieża.:) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Żebyś się utwierdził 10.09.06, 08:30 jola_iza napisała: > w swoim postanowieniu: znam panią psucholog po KULu, która nie wie gdzie leży > Białowieża.:) gdyby była panią geograf to mogłabyś się dziwić Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Żebyś się utwierdził 10.09.06, 09:59 aron2004 napisał: > jola_iza napisała: > > > w swoim postanowieniu: znam panią psucholog po KULu, która nie wie gdzie > leży > > Białowieża.:) > > gdyby była panią geograf to mogłabyś się dziwić ========================================================== A oczym z taką pania psycholog można rozmawiać? Jaki on może mieć autorytet u pacjenta jeśli nie przyswoiła sobie wiedzi z georafii na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej!? Aż strach pomyśleć czego ona nie wie z inych dziedzin wiedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 07:40 Tylko tyle? Ja to nie dam już dobrowolnie ani centa na rydzykowy kościół powszechny. Zapłacę tylko za określoną usługę o przypilnuję jakości bezwzględnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a A więc dasz i na KUL, 10.09.06, 10:32 bo nie ty będziesz decydował, która złotówka z twojej darowizny pójdzie na KUL, a która na limuzynę dla dobrodzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 nie masz pojęcia o zasadzach zbiórki na tacę 10.09.06, 10:40 cel na jaki taca zostanie przeznaczona zawsze jest wcześniej ogłaszany. Gdy bedzie mowa o KUL NIE DAM! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: nie masz pojęcia o zasadzach zbiórki na tacę 10.09.06, 10:47 Chyba rzeczywiście nie mam, bo dotychczas nie sądziłam, że można ogłaszać komunikat typu : szanowni parafianie – dzisiaj zbieramy na nowy samochód księdza proboszcza. A jednak mimo wszystko wielebny od czasu do czasu zmienia pojazd na nowszy model bez specjalnej zbiórki. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 zbiórki celowe są ogłaszane np. 10.09.06, 10:51 dzisiejsza taca jest przeznaczona na remont kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: zbiórki celowe są ogłaszane np. 10.09.06, 10:54 Ja jednak uparcie wrócę do tego samochodu - z jakich środków wobec tego wielebny go kupuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: zbiórki celowe są ogłaszane np. 10.09.06, 10:55 to zalezy czy samochód jest własnoscia parafi czy osobistym dobrek księdza. =============================================================================== Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: zbiórki celowe są ogłaszane np. 10.09.06, 10:59 Sam więc widzisz, że nie masz większego wpływu na co idą twoje datki, bo zarówno dobra, tworzące własność parafii, jak i osobisty dorobek księdza są powstają głównie z tych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
lewa_piers Bardzo chętnie dam na samochód dla proboszcza 10.09.06, 11:48 Skoro ja jeżdżę, to dlaczego on miałby nie jeździć. No może niekoniecznie musi być to Maybach... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: zbiórki celowe są ogłaszane np. 10.09.06, 11:53 Na przykład z tych które nie są celowe? Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Ale Was naszły twarde uczucia i odczucia 10.09.06, 07:49 I to do kogo czego! Do uczelnii świętobliwych. I to dlaczego?! Czym Wam tak dopiekł ten Zawisza? (moja ś/p teściowa zawsze dawała na KUL) Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 08:08 Dawaliśmy, dajemy i dawać będziemy. Z naszych podatków via budżet państwa Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 10:34 Masz rację. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.01 Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 10:50 Wierzący, niewierzący czy też inaczej wierzący w Polsce na kościół katolicki płacić musi! I nie ma to nic wspólnego z czyją kolwiek dobrą wolą. Zwykły przymus! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 10:56 I nic nie wskazuje na to, by cokolwiek na tym polu mogło się zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 11:41 A ta uczelnia jest tylko dla katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: a nie? 10.09.06, 22:39 No nie wiem. Pytam przecie. Jeśli dostęp maja wszyscy to nie widzę powodu dla którego nie powinna być finansowana z budżetu. Jeśli przyjmują jedynie katolików, wprost przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 11:00 Widzę, że polityka wkroczyła brutalnie przez rydzykowe wrota do kościoła. Sporo zależy od dziesięciny i swiętopietrza. 60 groszy na butelce wody "Jankowski" zarabia księżulo stojący nad grobem, tej forsy raczej do truchły nie zabierze. Jest co myśleć nad nową rolą kościoła w tym państwie. Na moim osiedlu od trzech lat doskonale radzi sobie sklepik "Caritasu". Ogólno spożywczy, poprzedni właściciel zbankrutował. Stale tam widzę klasycznych moherów. Jest naprawdę o czym myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 11:09 Kościół czerpie dochody z opłat za posługi religijne, prowadzi także działalność gospodarczą - m.in. wydawnictwa, dzierżawa rolnikom posiadanych przez Kościół gruntów rolnych, a także budynków stojących na tych gruntach. Do tego należy także dodać, że z budżetu państwa finansowane jest funkcjonowanie szkół i wyższych uczelni, domów opieki i ośrodków dla niepełnosprawnych, bezdomnych, matek samotnych, pensje katechetów zatrudnionych w szkołach, nie mówiąć o kosztach konserwacji zabytków sakralnych, na które ubiega się także o fundusze unijne. Istnieje też Fundusz Kościelny, dotowany z budżetu państwa, który rekompensuje Kościołom różnych wyznań straty, związane z utratą po wojnie nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 11:16 Do znane prawdy Daktylku, wielokrotnie poruszane. Na naszej gadaninie jednak się to wszystko kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 11:19 To, że znane nie znaczy, że nie należy przypominać co jakiś czas. Poza tym myślę, że jednak nie wszyscy (nie mówię o tu piszących) mają świadomość tego, jak duże środki są przekazywane z budżetu państwa na finansowanie kościołów, bo nie tylko o KK tu mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 11:09 haen1950 napisał: > Widzę, że polityka wkroczyła brutalnie przez rydzykowe wrota do kościoła. Wg mnie jest jednak na odwrót. To kościół wkroczył brutalnie do polityki, zanim jeszcze pojawił się na scenie Rydzyk. A, że wyczuł miękki grunt – rozpanoszył się w tej polityce na całego. Minie dużo czasu, zanim się znajdzie ktoś, kto go stamtąd wykurzy. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 11:26 Ewa, ja tylko mogę o swoich obserwacjach powiedzieć. Mój proboszcz, z którym się czesto kłóciłem, nieraz wypiliśmy, wymyślałem mu za kreatury uczące dzieci religii, odszedł niestety na zasłużoną emeryturę. Na ostatniej kolędzie przyszedł młody, przystojny wikary, otworzył zeszyt i zrobił mi w domu śledztwo, bo dwa lata temu nie było nas w domu podczas kolędy. Było to żenujące, zapytałem się tego gnojka w końcu o pryncypia, jak ocenia rozbijanie kościoła na rydzykowy i dziwiszowy. I ta menda pochwaliła Rydzyka. Dałem mu te 100 zł i powiedziałem sobie: ostatni raz. Odpowiedz Link Zgłoś
lewa_piers Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 11:51 Rozrzutny jesteś :) No żeby tłumaczyć się przed wikarym? Olać... Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 12:40 To nie tak, patrzyłem, co on wyrabia. Moje dziewczyny się tłumaczyły. Ja zawsze ceniłem mądrych ludzi kościoła, często wskazywali wartości bezwzględne, takie, których warto się trzymać. Odjechali, razem z mamoną. Odpowiedz Link Zgłoś
lewa_piers Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 12:43 No przykre, że zdarzają się tacy. Mnie się jeszcze taki nie zdarzył. Zazwyczaj są bardzo mili i czasu nie mają :) A z kopertą to się z lekka krygują ("Ależ nie trzeba") :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a To niedobrze Haen. 10.09.06, 16:23 haen1950 napisał: > Dałem mu te 100 zł i powiedziałem sobie: ostatni raz. Wy Lud Boży powinniście w dalszym ciagu gościć w swych domach swoich pasterzy i wynagradzać ich sowicie za te wizyty. Pomyśl tylko, co to będzie, gdy inni podążą Twoim śladem ? Dobrodzieje, przyzwyczajeni do życia na określonej stopie życiowej wysuną w stosunku do budżetu jeszcze bardziej kategoryczne żądania. Pośrednio uderzy to głównie w takich obywateli, jak ja, którzy zarówno dobrodziei jak i ich domowe wizyty mają w głębokim poważaniu. Przemyśl jeszcze raz swoją decyzję i na Boga ! nie propaguj w necie takiego postępowania ! Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 11:37 Czemu niestety? Odpowiedz Link Zgłoś
lewa_piers Ja nie daję na KUL bo Bender tam jest profesorem 10.09.06, 11:46 Od kiedy dowiedziałem się że taki Bender jest tam profesorem ta uczelnia budzi we mnie najwyższy poziom zażenowania. WSTYD!! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Atny-kaczysta, anty-KULista, rozwijacie się 10.09.06, 12:07 abstrakt, tylko czekać aż zaczniecie potępiać USA i będziecie antyfasztą pełną gębą. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Nie tylko Zawisza:wykłada tam Bajda,Bender,Bartnik 10.09.06, 12:34 Rzeczywiście szkoda kasy, choć jest też wielu rozumnych profesorów, o których jakby ciszej w mediach... Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Naprawdę!? To prawdziwy skandal! 10.09.06, 14:15 Widże że miernoty ciągna do KULu jak muchy do.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Naprawdę!? To prawdziwy skandal! 10.09.06, 16:30 Widzę Abstrakcie, że jesteś specjalistą w dziedzinie filozofii, bo doskonale wiesz, kto jest miernotą, a kto nie. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Naprawdę!? To prawdziwy skandal! 10.09.06, 17:36 ewa8a napisała: > Widzę Abstrakcie, że jesteś specjalistą w dziedzinie filozofii, bo doskonale > wiesz, kto jest miernotą, a kto nie. =-============================================================= Jaki dział filozowii zajmuje się miernotami? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Naprawdę!? To prawdziwy skandal! 10.09.06, 17:38 To nie jest kwestia psychologii. To geodezja, innaczej miernictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Naprawdę!? To prawdziwy skandal! 10.09.06, 17:52 abstrakt2003 napisał: > Jaki dział filozowii zajmuje się miernotami? A... wiec jesteś znawcą filozoWii. Dlaczego wobec tego mnie zadajesz to pytanie ? Na filozoWii się zupełnie nie znam, nie mówiąc o tym, że nie widzę związku przedziwnego pytania z moim postem. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslaw.koluszki Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 13:36 Rowniez nigdy juz nie dam gdy poprosza o wsparcie. Mimo obecnosci Zycinskiego na fotelu Wielkiego Kanclerza, jak widac nie udalo sie do konca wypchnac stamtad ciemnoty. Zaangazowanie polityczne tej uczelni po stronie PiS jest dyskwalifikujace. Odpowiedz Link Zgłoś
jrjrjr Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 13:44 Kiedyś wykładał tam Wojtyła, a teraz Bender! Jak mogło dojść do takiego upadku? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Będzie mniej rozedrganych krytyczek bokserek n/t 10.09.06, 13:51 Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 14:01 A co z UAM, którego absolwentami są Giertych i Jurek, a obecną studentką Beger? Chyba w ogóle trzeba by zlikwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Na tę uczelnię nikt nie zbiera kasy 10.09.06, 14:17 jest ona utrzymywana z podatków na co wpływ mam ograniczony. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada na każdej uczelni dyplomy dostają idioci 10.09.06, 22:32 ja mam dyplom z UAM, i znam sporo ociężałych umysłowo, którzy też ten dyplom posiadają. Ale nie z bdb, jak ja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Uczelniom urtrzymującym katedry Gender Studies ... 10.09.06, 14:04 abstrakt2003 napisał: > Uczelnia która dopuszcza do tego by taka miernota intelektualna jak Zawisza > została magistrem filozofii nie zasługuje na wsparcie@! ---> ... też odebrać dotacje, bo na tych katedrach same miernoty intelektualne. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 15:03 abstrakt2003 napisał: > Uczelnia która dopuszcza do tego by taka miernota intelektualna jak Zawisza > została magistrem filozofii nie zasługuje na wsparcie@! ******************************************************************************* Czy zdradzisz, ile do tej pory dales tego grosza? Gdybys odpowiedzial, to maialabym orientacje o rozmiarze strat jakie poniesie KUL? Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 15:29 mysz_polna5 napisała: > Czy zdradzisz, ile do tej pory dales tego grosza? > Gdybys odpowiedzial, to maialabym orientacje o rozmiarze strat jakie poniesie > KUL? To bez znaczenia koleżanko, bo widzę, że zawiedzionych jest tu sporo więc kwota rośnie. Sam zawsze z chęcią reklamuję KUL wśród znajomych informując jakie mendy tam pracują. Zawsze robi to duże wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Już nigdy więcej grosza nie dam na KUL 10.09.06, 17:41 Tu nie chodzi o kwotę, a o symbol. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Do abstrakta2003 10.09.06, 15:45 Abstrakt,ale uczelnię tę ukonczyła tez nasz kolezanka internetowa, pani Joanna Barska! Wez to pod uwagę! Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 No i co z tego? 10.09.06, 17:35 Zawisza dyskwalifikuje tę uczelnie w moich oczach! Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Zawisza bardzo dobrze posluguję się logiką i to 10.09.06, 17:53 drażni większość pyskatych i nielogicznych "wyksztalceniuchów". Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: Zawisza bardzo dobrze posluguję się logiką i 10.09.06, 17:58 Logiką?! Hahahaha Oj bo skonam, Zawisza i logika :))) Wiesz co mnie u Zawiszy najbardziej wkurza? Wysoki poziom pychy i samouwielbienia (typowe dla PiSowców) oraz brak kultury osobistej w połączeniu z brakiem szacunku dla adwersarzy politycznych. To się kiedyś na PiSie zemści Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Zawisza bardzo dobrze posluguję się logiką i 10.09.06, 18:04 Mam wrażenie, że wlasne cechy przypisujesz Zawiszy. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 twój przedmówca ma rację 10.09.06, 18:08 Zawisza jest chamem i zarozumialcem. Jest źle wychowany, przecenia swoją wiedze i umiejętności. Poza tym jest zakompleksiony strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: twój przedmówca ma rację 10.09.06, 18:19 Ten kto w taki sposob wyraża się o przeciwniku politycznym sam najczęsciej posiada cechy przypisywane swemu wrogowi. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Mylisz logikę z erystyką 10.09.06, 18:05 Naczytał się Schopenhauera i wydaje mu się że wszystkie rozumy pojadł. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Na KUl-u nie zbyt ceni się tego filozofa. 10.09.06, 18:10 Twoja uwaga jest bezpodstawną i niemadrą. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Na KUl-u nie zbyt ceni się tego filozofa. 10.09.06, 18:13 homosovieticus napisał: > Twoja uwaga jest bezpodstawną i niemadrą. ================================================ No to sobie przeczytaj "Erystyka czyli Sztuka prowadzenia sporów." A potem pooglądaj wystapienia Zawiszy. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Na KUl-u nie zbyt ceni się tego filozofa. 10.09.06, 18:21 O sztuce prowadzenia sporów pisali mądrzej starożytni greccy filozofowie i slynni oratorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch1 KUL to taka WSNS przy KC 10.09.06, 18:13 to też takie wicie , rozumicie. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus W tak prymitywny sposób charakteryzują katolicką 10.09.06, 18:23 uczelnie, znaną z dorobku naukowego na calym naukowym Świecie. tylko wyjątkowi prostacy. Odpowiedz Link Zgłoś
wirwieder Wczoraj i dzis? 10.09.06, 20:46 Z tego,co slysze, to KUL byl dobry kiedys, a dzis zszedl na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Re: W tak prymitywny sposób charakteryzują katoli 10.09.06, 22:07 homosovieticus napisał: > uczelnie, znaną z dorobku naukowego na calym naukowym Świecie. tylko wyjątkowi > prostacy. Może KUL to przykład właśnie "nibyelit" i "podejrzanych wykształciuchów" Długo udawali przed światem intelektualną wyższość Wychodzi prawda teraz Odpowiedz Link Zgłoś