superspec 14.09.06, 10:21 Trochę geografii wyborczej. www.pgb.org.pl/index.php?id=75 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujaszek_joe Re: Jaki zabór - taki wybór 14.09.06, 10:23 mój postulat to azja do azji;) Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: Jaki zabór - taki wybór 14.09.06, 10:27 > mój postulat to azja do azji;) Faszysta? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Po prostu emigrant 14.09.06, 11:50 Nieco zagubiony, choć kosmopolityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 w kazdym razie nie Kaszeb 14.09.06, 16:35 bo tych nie moglabym tak zdefiniowac. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Zagubiny wyborca Tuska? 14.09.06, 16:58 www.eurekalert.org/pub_releases/2006-01/euhs-esl012406.php Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 czego sie teraz nie skanuje :) 14.09.06, 17:16 oczywiscie jest w tym troche prawdy zapewne. Mecz pilkarski tez w tym jest. Dlatego lepiej unikac mediow a grac samemu. Nawet w 5 tej lidze. Wtedy jest rownowaga pomiedzy wzmocnieniem a zmeczeniem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
superspec W każdym bądź razie wracając do głownego 14.09.06, 17:54 nurtu watku. PiS wygrał bo miał lepsze zaplecze intelektualne co może być szokiem dla wyborcy liberalno-lewicowego gdyż ktos powiedział mu że jest intelektualistą a tak naprawdę jest lupenliberałem (jak ja) ."Równie istotne było dla mnie jednak to, że najbliższe zaplecze zwycięskiego kandydata korzystało w strategii z analizy geografii wyborczej." Odpowiedz Link Zgłoś
superspec My tu sie smiejemy a to poważna nauka 14.09.06, 16:27 POLSKA TRADYCYJNA I KONSERWATYWNA Lech Kaczyński zdecydowanie zwyciężył w Polsce środkowej i środkowo-wschodniej (Kongresówka) oraz południowo-wschodniej (Galicja). Największe poparcie kandydat PIS odnotował więc w większości powiatów leżących w granicach dawnego zaboru rosyjskiego i austriackiego Mniej zdecydowana przewaga Kaczyńskiego nad Tuskiem widoczna była w powiecie sejneńskim (mniejszość litewska), białostockim ziemskim, bialskim i siemiatyckim (prawosławna mniejszość białoruska), bieszczadzkim, leskim i sanockim (mniejszość łemkowska), w liberalnym pierścieniu powiatów oplatających Warszawę i Łódź, na ziemi dobrzyńskiej, w północnych ciążący dotychczas ku lewicy powiatach świętokrzyskiego – skarżyskim, ostrowskim i starachowickim oraz wokół Częstochowy. Swoiste wyspy, gdzie poza Kongresówką i Galicją Kaczyński uzyskał nieco liczniejsze poparcie niż konkurent tworzą powiaty: olecki, ełcki i piski (zwarte skupiska migracji z Podlasia), powiaty w warmińsko-mazurskim wchodzące w całości bądź w części w skład państwa polskiego do 1939 roku (nidzicki, działdowski, nowomiejski), a na północy także powiaty ostródzki i ziemski elbląski. Na Kaczyńskiego nieco częściej wskazywali mieszkańcy Kujaw (bez Bydgoszczy), ziemi włocławskiej (bez Włocławka), toruńskiej (bez Torunia) i brodnickiej. Na uwagę zasługuje fakt, że kandydat PIS wygrał także w trzech powiatach kaszubskich (kartuskim, kościerskim i chojnickim) oraz jednym z przewagą Kociewiaków (starogardzki). Na północnym-zachodzie nieznacznie Kaczyński pokonał Tuska jedynie w powiecie słoweńskim i pyrzyckim (silne wpływy Samoobrony). Przewaga Kaczyńskiego widoczna była także we wschodnim pasie dawnego zaboru pruskiego. Kandydat PIS nieznacznie wygrał w Zagłębiu Lubińskim, we wschodniej części Dolnego Śląska, w polskich powiatach Opolszczyzny oraz w konserwatywnych i zdominowanych przez rodzimą ludność śląską powiatach południowej części woj. śląskiego (pszczyński, wodzisławski, jastrzębski, Rybnik, Ruda Śląska). Odpowiedz Link Zgłoś
indris To nieprawda... 14.09.06, 18:03 ...a i sam przywołany tekst to pokazuje. Znacznie istotniejsze w "geografii" było ŚRODOWISKO społeczne niż geografia. Dowodzi tego fakt (uczciwie zrelacjonowany), że wnp. W Bydgoszczy i Toruniu wyniki były inne niz w reszcie Kujaw. A zdanie "„Powiedz mi z którego zaboru pochodzą Twoi przodkowie, a powiem Ci na kogo głosujesz” jest kompletnie zawieszone w prózni. ŻADNE badania co do przodków głosujących na Tuska lub Kaczora nie były przytoczone. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec A czy ja wiem 14.09.06, 18:26 Polska Grupa Badawcza jako chyba jedyna przewidziała zwyciestwo Lecha Kaczyńskiego. W Lublinie wygrał chyba Lech Kaczyński a to zabór rosyjski i porównywalny wielkoscią z Bydgoszczą. www.kbw.lublin.uw.gov.pl/PR/PR2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Wyniki referendum unijnego w regionach. 14.09.06, 19:04 Wyniki referendum unijnego w regionach - a wyniki ostatnich wyborow. Gdzie najwieksza niechec do Unii Europejskiej - tam nawiecej zwolennikow PiSu. Jasny podzial na Wschod i Zachod. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wyniki referendum unijnego w regionach. 14.09.06, 19:10 katrina_bush napisała: > Wyniki referendum unijnego w regionach - a wyniki ostatnich wyborow. > > Gdzie najwieksza niechec do Unii Europejskiej - tam nawiecej zwolennikow PiSu. > Jasny podzial na Wschod i Zachod. Otoz to, a dzis bezczelnie sie szczyca pomoca unijna, zaklamancy. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Moze nie tyle zakłamani...co szemrani ? 14.09.06, 19:23 Moze nie tyle zakłamani...co szemrani ? PiS to szemrana sprawa: pluć innym w twarz i mowic, że deszcz pada. Swietnie więc pasuje do wyborców na Wschodzie ? P. S. W każdym razie Polska jest bardzo podzielona. Dobra wiadomość - to przynajmniej to, ze ten podział staje się coraz bardziej jasny. Odpowiedz Link Zgłoś