Dodaj do ulubionych

Jest czlowiekiem twardym i konsekwentnym.

15.09.06, 23:24
bush_w_wodzie napisał:

> basiu
>
> balcerowicz jest czlowiekiem twardym i konsekwentnym. jesli uznal ze
mozliwosc
> szykanowania prezesa banku centralnego przez aktualna sejmowa wiekszosc
szkodzi
> niezaleznosci banku centralnego to sie bedzie tego trzymal nie zwazajac na
> konsekwencje. ten typ tak ma

A na jakiej zasadzie wystepowal A.Greenspan przed komisjami kongresowymi i
odpowiadal na dziesiatki najrozniejszych pytan??
Moze wg polskich elit A.Greenspan to trzecioligowy Szmaciak,a pan Balcerowicz
to jest czlowiek najwyzszego powazania wsrod administracji brukselskiej.

> patrzac na jakosc komisji i jej sytuacje prawna to pis-owcy wyjda na
>durniow a balcerowicz na meza stanu.

Czemu nie ubiega sie o prezydenture skoro takim mezem jest?

> balcerowiczowi w sukurs przyjdzie komisja europejska
> europejski bank centralny prasa ekonomiczna i wielki kapital.

Widze,ze rozeznania w ekonomii to zupelnie nie masz,bo bez powodu mieszasz
komisje europejska,europejski benk centralny oraz prase ekonomiczna a wielkim
kapitalem.
Przeciez wielki kapital wielkim lukiem omija EU i wszystkie instytucje
europejskie.
Wielki kapital chcialby slabszego euro by moc lepiej konkurowac na rynkach
swiatowych,bo jak na razie pozostaje EU jedynie bariery celne ustawiac by
towary z Chin i USA nie zniszczyly przemyslu europejskiego.

> straty rzadu beda ogromne.

A dokladniej,to jakie straty masz na mysli?

> moze nie od razu to bedzie dla wszystkich jasne - ale gdy pyl troche
> opadnie to pozostanie pisowcowm tylko gorzki zal ze chcieli poszczuc
> balcerowicza kims miary zawiszy

Nie chcialbys byc doradca B.Bernanke?
en.wikipedia.org/wiki/Ben_Bernanke
Obserwuj wątek
    • pro.filutek1 Re: Jest czlowiekiem twardym i konsekwentnym. 15.09.06, 23:33
      Państwo to ja - powiedział Balcerowicz i się wylogował.
      • maksimum Widzieliscie te sygnaturke? 15.09.06, 23:47
        • bush_w_wodzie wow 15.09.06, 23:51

nareszcie ktos zwrocil uwage na sygnaturki.
          niezle kombinujesz z tymi autorami

szukaj szukaj
          • maksimum Re: wow 16.09.06, 00:01
            bush_w_wodzie napisał:

>
            > nareszcie ktos zwrocil uwage na sygnaturki.
            > niezle kombinujesz z tymi autorami
            >
            > szukaj szukaj

Rozumiem,ze chodzilo Ci o ekspresje artystyczna,ale w obecnym swiecie nie ma
            miejsca na sentymenty i tacy ludzie jak bin Laden wykorzystaja wszystkie
            slabosci ludzkie by postawic na swoim i zniszczyc tych,ktorzy sa duuuuuuuzo
            wyzej od niego.
            • bush_w_wodzie Re: wow 16.09.06, 00:09
              maksimum napisał:

>
              > Rozumiem,ze chodzilo Ci o ekspresje artystyczna,ale w obecnym swiecie nie ma
              > miejsca na sentymenty i tacy ludzie jak bin Laden wykorzystaja wszystkie
              > slabosci ludzkie by postawic na swoim i zniszczyc tych,ktorzy sa duuuuuuuzo
              > wyzej od niego.
              >

te cytaty pochodza od przywodcow dwu panstw
              • maksimum Re: wow 16.09.06, 00:15
                bush_w_wodzie napisał:

> te cytaty pochodza od przywodcow dwu panstw

Mam zgadywac?
                • bush_w_wodzie Re: wow 16.09.06, 00:17
                  maksimum napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
                  >
                  > > te cytaty pochodza od przywodcow dwu panstw
                  >
                  > Mam zgadywac?

jesli masz ochote.
                  • maksimum Re: wow 16.09.06, 00:33
                    bush_w_wodzie napisał:

> maksimum napisał:
                    >
                    > > bush_w_wodzie napisał:
                    > >
                    > > > te cytaty pochodza od przywodcow dwu panstw
                    > >
                    > > Mam zgadywac?
                    >
                    >
                    > jesli masz ochote.

Bede szczery.Pojecia nie mam,ale musialbyc to wielki demokrata.Republikanie tak
                    nie gadaja.
                    Faktem jest,ze organizacja panstwowa ogranicza wolnosc ale daje i wielkie
                    korzysci.Chodzi o to,by korzysci byly wieksze od niedogodnosci.Mam tu na mysli
                    wysokie podatki itp.
                    • maksimum Re: wow 16.09.06, 00:38
                      OK! Domyslam sie co do polskiej wypowiedzi.
                      Walesa albo ten Drzymala z Samoobrony!
                    • bush_w_wodzie Re: wow 16.09.06, 00:42
                      maksimum napisał:

>
                      > Bede szczery.Pojecia nie mam,ale musialbyc to wielki demokrata.
                      > Republikanie tak nie gadaja.

zaden z nich nie byl demokrata. ani amerykanskim ani zadnym

> Faktem jest,ze organizacja panstwowa ogranicza wolnosc ale daje i wielkie
                      > korzysci.Chodzi o to,by korzysci byly wieksze od niedogodnosci.Mam tu na mysli
                      > wysokie podatki itp.

ten facet od wolnosci byl wielkim zwolennikiem panstwa. uwazal panstwo za dobro
                      zdecydowanie wazniejsza niz jakas tam wolnosc. i dlatego byl strasznym durniem
                      • maksimum Re: wow 16.09.06, 00:58
                        books.google.com/books?vid=ISBN0486253333&id=qf79wHXIOfoC&pg=PA343&lpg=PA343&ots=ijYb9RKaoP&dq=while+th
                        e+state+exists,there+cannot+be+freedom&sig=oEJEEM1Qp2KVnn5SXh_3Mv_GBm0

Wielki wodz rewolucji!
                        Dobrze wnioskowalem,ze to chodzilo o stworzenie panstwa terrorystycznego.
                        • bush_w_wodzie ano 16.09.06, 01:04
                          to taka maksyma ku przestrodze tych ktorzy nie potrafia pogodzic konceptu
                          panstwa z wolnoscia
                          • maksimum Re: ano 16.09.06, 01:09
                            bush_w_wodzie napisał:

> to taka maksyma ku przestrodze tych ktorzy nie potrafia pogodzic konceptu
                            > panstwa z wolnoscia

Oni po prostu ostrzegali ludzi przed tym,ze wladzy nie oddadza i beda trzymali
                            narod krotko za uzde,co akurat Rosjanie nawet lubia.
                          • maksimum Re: ano 16.09.06, 01:13
                            To przyznaj mnie teraz racje,ze mialem prawo byc wyprowadzonym z rownowagi tymi
                            cytatami.
                            Ja bym na takie cytaty nigdy nie dal sie nabrac.
                            • bush_w_wodzie Re: ano 16.09.06, 01:17
                              maksimum napisał:

> To przyznaj mnie teraz racje,ze mialem prawo byc wyprowadzonym z rownowagi tymi
                              >
                              > cytatami.

jasne! o to przeciez w nich chodzi. dziwne jest to ze tylko ty i ze dopiero teraz

> Ja bym na takie cytaty nigdy nie dal sie nabrac.

sie rozumie
                              • maksimum Re: ano 16.09.06, 01:20
                                bush_w_wodzie napisał:

> jasne! o to przeciez w nich chodzi. dziwne jest to ze tylko ty i ze dopiero
                                >teraz

Sam wiesz,ze ja nie jestem z tego kregu kulturowego i czytam calkiem inne rzeczy
                                niz sa w Polsce w obiegu.
    • bush_w_wodzie siema 15.09.06, 23:41
      maksimum napisał:

>
      > A na jakiej zasadzie wystepowal A.Greenspan przed komisjami kongresowymi i
      > odpowiadal na dziesiatki najrozniejszych pytan??
      >

maksiu - wiesz dobrze ze oni pytali go o kwestie fundamentalne dotyczace
      polityki pienieznej deficytow kondycji systemu bankowego a nie o jakies dyrdymaly

>
      > > patrzac na jakosc komisji i jej sytuacje prawna to pis-owcy wyjda na
      > >durniow a balcerowicz na meza stanu.
      >
      > Czemu nie ubiega sie o prezydenture skoro takim mezem jest?
      >

hmmmm. sadze ze szef niezaleznego banku centralnego niekoniecznie ustepuje
      prezydentowi. a balcerowicz na razie jest szefem nbp a wybory prezydenta dopiero
      za 4 lata

> > balcerowiczowi w sukurs przyjdzie komisja europejska
      > > europejski bank centralny prasa ekonomiczna i wielki kapital.
      >
      > Widze,ze rozeznania w ekonomii to zupelnie nie masz,bo bez powodu mieszasz
      > komisje europejska,europejski benk centralny oraz prase ekonomiczna a wielkim
      > kapitalem.
      > Przeciez wielki kapital wielkim lukiem omija EU i wszystkie instytucje
      > europejskie.

wielki kapital nie lubi by partacze decydowali o sprawach powaznych.
      balcerowicza cenia bo jest przewidywalny i dba o system bankowy i jakosc pieniadza

>
      > > straty rzadu beda ogromne.
      >
      > A dokladniej,to jakie straty masz na mysli?
      >

polityczne

rzad bedzie zewszad naciskany w tej sprawie oraz osmieszany w czym wydatnie
      pomoze posiel zawisza - i im pozniej sie wycofa i zrobi z ta sprawa porzadek tym
      wiecej straci wiarygodnosci

> > moze nie od razu to bedzie dla wszystkich jasne - ale gdy pyl troche
      > > opadnie to pozostanie pisowcowm tylko gorzki zal ze chcieli poszczuc
      > > balcerowicza kims miary zawiszy
      >
      > Nie chcialbys byc doradca B.Bernanke?
      >

no problem. mozna sie ze mna skontaktowac przez e-mail gazetowy
      • maksimum Re: siema-Silny zloty 15.09.06, 23:59
        bush_w_wodzie napisał:

> maksimum napisał:
        >
        > >
        > > A na jakiej zasadzie wystepowal A.Greenspan przed komisjami kongresowymi
        > i odpowiadal na dziesiatki najrozniejszych pytan??
        > >
        >
        >
        > maksiu - wiesz dobrze ze oni pytali go o kwestie fundamentalne dotyczace
        > polityki pienieznej deficytow kondycji systemu bankowego a nie o jakies
        >dyrdymaly

To prawda.
        Nie bylo takiej sytuacji by Greenspan musialby sie tlumaczyc przed
        Kongresem,ale gdyby cos takiego wyniknelo,to stawilby sie jak kazdy inny.

> > > patrzac na jakosc komisji i jej sytuacje prawna to pis-owcy wyjda n
        > a durniow a balcerowicz na meza stanu.
        > >
        > > Czemu nie ubiega sie o prezydenture skoro takim mezem jest?
        >
        >
        > hmmmm. sadze ze szef niezaleznego banku centralnego niekoniecznie ustepuje
        > prezydentowi. a balcerowicz na razie jest szefem nbp a wybory prezydenta
        >dopiero za 4 lata

To sa calkiem inne funkcje.
        Bush bez zmruzenia oka poszedl na 2 wojny,a Greenspan sie do tego nie nadaje.

> > > balcerowiczowi w sukurs przyjdzie komisja europejska
        > > > europejski bank centralny prasa ekonomiczna i wielki kapital.
        > >
        > > Widze,ze rozeznania w ekonomii to zupelnie nie masz,bo bez powodu mieszas
        > z komisje europejska,europejski benk centralny oraz prase ekonomiczna a wie
        > lkim kapitalem.
        > > Przeciez wielki kapital wielkim lukiem omija EU i wszystkie instytucje
        > > europejskie.
        >
        >
        >
        > wielki kapital nie lubi by partacze decydowali o sprawach powaznych.
        > balcerowicza cenia bo jest przewidywalny i dba o system bankowy i jakosc
        >pieniadza

Odpowiedz mnie w takim razie dlaczego Chinczycy tak bardzo dbaja by ich waluta
        byla tak niedowartosciowana i boja sie jak ognia wzmocnienia kursu ich waluty???

> > > straty rzadu beda ogromne.
        > >
        > > A dokladniej,to jakie straty masz na mysli?
        > >
        >
        > polityczne

Ja wiem,ze u was polityka jest najwazniejsza,a w miedzyczasie swiatem rzadzi
        pieniadz.

> rzad bedzie zewszad naciskany w tej sprawie oraz osmieszany w czym wydatnie
        > pomoze posiel zawisza - i im pozniej sie wycofa i zrobi z ta sprawa porzadek
        >tym wiecej straci wiarygodnosci
        >
        >
        > > > moze nie od razu to bedzie dla wszystkich jasne - ale gdy pyl troche
        > > > opadnie to pozostanie pisowcowm tylko gorzki zal ze chcieli poszczuc
        > > > balcerowicza kims miary zawiszy
        > >
        > > Nie chcialbys byc doradca B.Bernanke?
        > >
        >
        > no problem. mozna sie ze mna skontaktowac przez e-mail gazetowy

PiS chcialby postawic Polske w takiej sytuacji jak Chiny czy USA,gdzie kapital
        zagraniczny wali drzwiami i oknami,ale na przeszkodzie stoi Balcerowicz i jego
        doktryna silnej zlotowki.

• mysz_polna5 Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:05

Przepraszam za namolnosc, ale juz raz gdzies o to pytalam ... nikt mi nie dal
          odpowiedzi.
          A wiec, zapytam po raz drugi. Po co nam, sredniemu europejskiemu panstwu, ale
          nie inwestujacemu za granica, bo jesli tak to co, lb w co? ... potrzebna jest
          az tak silna POLSKA waluta. Co? Jesli ktos wie, to prosze o serio ospowiedz!
          • bush_w_wodzie Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:08
            mysz_polna5 napisała:

>
            >
            > Przepraszam za namolnosc, ale juz raz gdzies o to pytalam ... nikt mi nie dal
            > odpowiedzi.
            > A wiec, zapytam po raz drugi. Po co nam, sredniemu europejskiemu panstwu, ale
            > nie inwestujacemu za granica, bo jesli tak to co, lb w co? ... potrzebna jest
            > az tak silna POLSKA waluta. Co? Jesli ktos wie, to prosze o serio ospowiedz!

najpierw doprecyzujmy - co to jest silna waluta wg ciebie?
            • maksimum Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:19
              bush_w_wodzie napisał:

> najpierw doprecyzujmy - co to jest silna waluta wg ciebie?

Ja rozumuje w ten sposob.Jesli 3 lata temu za 1 doll mozna bylo kupic 4 zlote,a
              obecnie tylko 3 zlote,tzn ze zlotowka sie wzmocnila i tym samym jest mocna.

Oczywiscie mozesz odpowiedziec,ze sily rynkowe decyduja o wartosci waluty w
              danym momencie,ale musisz dodac tez,ze naplyw obcego kapitalu jest wiekszy gdy
              waluta jest niedowartosciowana niz wtedy gdy jest przewartosciowana.
              • bush_w_wodzie Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:25
                maksimum napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
                >
                >
                > > najpierw doprecyzujmy - co to jest silna waluta wg ciebie?
                >
                > Ja rozumuje w ten sposob.Jesli 3 lata temu za 1 doll mozna bylo kupic 4 zlote,a
                >
                > obecnie tylko 3 zlote,tzn ze zlotowka sie wzmocnila i tym samym jest mocna.
                >

sprawdzilem ze 7 lat temu kurs eurozloty byl taki jak teraz - a polski eksport
                laduje przede wszystkim w strefie euro - i obecnie rosnie w tempie ponad 20%
                rocznie

> Oczywiscie mozesz odpowiedziec,ze sily rynkowe decyduja o wartosci waluty w
                > danym momencie,ale musisz dodac tez,ze naplyw obcego kapitalu jest wiekszy gdy
                > waluta jest niedowartosciowana niz wtedy gdy jest przewartosciowana.

najwyrazniej obecnie zlotowka nie jest przewartosciowana. owszem - byla kilka
                lat temu
            • mysz_polna5 Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:22
              Coz? Padlo pytanie ~ bedzie odpowiedz!
              Czy prawdziwa i ... sluszna? Nie wiem, przyznaje sie bez bicia :))))))))))))!
              Wiec powtorze za news'ami. Wg gazetow, jest to wysoki kurs zlotego w stosunku
              do euro i dolara.
              Mnie natomiast interesuje taki drobiazg. Czy ten wysoki kurs zlotowki, jest
              uzasadniony aktualnymi polskimi sukcesami gospodarczymi, czy nie?
              • maksimum Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:28
                mysz_polna5 napisała:

> Mnie natomiast interesuje taki drobiazg. Czy ten wysoki kurs zlotowki, jest
                > uzasadniony aktualnymi polskimi sukcesami gospodarczymi, czy nie?

Sama wiesz,ze sukcesow nie bylo i nie ma i nie zanosi sie na nie tak dlugo jak
                zlotowka bedzie mocna.
              • bush_w_wodzie Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:30
                mysz_polna5 napisała:

> Coz? Padlo pytanie ~ bedzie odpowiedz!
                > Czy prawdziwa i ... sluszna? Nie wiem, przyznaje sie bez bicia :))))))))))))!
                > Wiec powtorze za news'ami. Wg gazetow, jest to wysoki kurs zlotego w stosunku
                > do euro i dolara.

ok. silna w znaczeniu wysokiego kursu wymiany w stosunku do jakoegos wydumanego
                optymalnego kursu wymiany. wg mnie obecnie zlotowka nie jest silna. otwarcie
                rynkow ue (w tym czesciowe otwarcie rynkow pracy) obnaza ogromna roznice plac w
                pl i starej ue za te sama prace. dodatkowo eksport szybko rosnie. nieuchomosci
                sa wciaz relatywniue tanie. te wszystkie czynniki moga spowodowac ze z
                perspektywy kilku lat zobaczymy ze dzis zlotowka jest slaba... w stosunku do
                swoich mozliwosci...

> Mnie natomiast interesuje taki drobiazg. Czy ten wysoki kurs zlotowki, jest
                > uzasadniony aktualnymi polskimi sukcesami gospodarczymi, czy nie?

jest. i nie tyle chodzi o sukcesy co o poziom cen plac wydajnosc pracy
                spodziewany naplyw funduszy europejskich oraz inwestycji
                • mysz_polna5 Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:42
                  bush_w_wodzie napisał:

> ok. silna w znaczeniu wysokiego kursu wymiany w stosunku do jakoegos
                  wydumanego
                  > optymalnego kursu wymiany. wg mnie obecnie zlotowka nie jest silna. otwarcie
                  > rynkow ue (w tym czesciowe otwarcie rynkow pracy) obnaza ogromna roznice plac
                  w
                  > pl i starej ue za te sama prace. dodatkowo eksport szybko rosnie. nieuchomosci
                  > sa wciaz relatywniue tanie. te wszystkie czynniki moga spowodowac ze z
                  > perspektywy kilku lat zobaczymy ze dzis zlotowka jest slaba... w stosunku do
                  > swoich mozliwosci...

> > Mnie natomiast interesuje taki drobiazg. Czy ten wysoki kurs zlotowki, je
                  > st
                  > > uzasadniony aktualnymi polskimi sukcesami gospodarczymi, czy nie?

> jest. i nie tyle chodzi o sukcesy co o poziom cen plac wydajnosc pracy
                  > spodziewany naplyw funduszy europejskich oraz inwestycji

Dzieki za serio odpowiedz. Zgadzam sie z toba, ze zlotowka nie jest silna, a
                  jej sila polega tylko na wydumaniu! No moze nie calkiem na wydumaniu? Moze
                  sluzy ona interesom tych osob / czy organizacji/, ktore zainwestowaly np w
                  banki? Co?
                  Dalsza twoja wypowiedz doskonale rozumiem, zdawalam sobie sprawe z tej
                  sytuacji. Ale milo uslyszec potwierdzenie tego!
                • maksimum Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:45
                  bush_w_wodzie napisał:

> optymalnego kursu wymiany. wg mnie obecnie zlotowka nie jest silna. otwarcie
                  > rynkow ue (w tym czesciowe otwarcie rynkow pracy) obnaza ogromna roznice plac
                  >w pl i starej ue za te sama prace.

Tu sie kolejne pytanie nasuwa,ze jesli sa tak duze roznice w placach,to
                  dlaczego nie naplywa wiecej kapitalu zagranicznego by tworzyc w Polsce nowe
                  miejsca pracy?

> dodatkowo eksport szybko rosnie. nieuchomosci
                  > sa wciaz relatywniue tanie. te wszystkie czynniki moga spowodowac ze z
                  > perspektywy kilku lat zobaczymy ze dzis zlotowka jest slaba... w stosunku do
                  > swoich mozliwosci...

To ma sens,ale powiedz mnie dlaczego ten rozwoj obecnie odbywa sie w takim
                  zolwim tempie?
                  Skoro Chinczycy rozwijaja sie 10% rocznie ,a Polska z ledwoscia polowe tego?
                  Caly czas sie mowi,ze przyszlosc jest przed nami i caly czas jest nam brak tego
                  skoku jaki Chinczykom przychodzi bez trudu.

> > Mnie natomiast interesuje taki drobiazg. Czy ten wysoki kurs zlotowki, je
                  > st uzasadniony aktualnymi polskimi sukcesami gospodarczymi, czy nie?
                  >
                  > jest. i nie tyle chodzi o sukcesy co o poziom cen plac wydajnosc pracy
                  > spodziewany naplyw funduszy europejskich oraz inwestycji

Obiecanki-cacanki a coraz wiecej ludzi emigruje w poszukiwaniu pracy.
                  • bush_w_wodzie Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:53
                    maksimum napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
                    >
                    > > optymalnego kursu wymiany. wg mnie obecnie zlotowka nie jest silna. otwar
                    > cie
                    > > rynkow ue (w tym czesciowe otwarcie rynkow pracy) obnaza ogromna roznice
                    > plac
                    > >w pl i starej ue za te sama prace.
                    >
                    > Tu sie kolejne pytanie nasuwa,ze jesli sa tak duze roznice w placach,to
                    > dlaczego nie naplywa wiecej kapitalu zagranicznego by tworzyc w Polsce nowe
                    > miejsca pracy?
                    >

dlaczego wiecej to nie wiem. ale sporo naplywa

a jak to pytanie sie wiaze z chinami ktore sa eksporterem kapitalu?

>
                    > > dodatkowo eksport szybko rosnie. nieuchomosci
                    > > sa wciaz relatywniue tanie. te wszystkie czynniki moga spowodowac ze z
                    > > perspektywy kilku lat zobaczymy ze dzis zlotowka jest slaba... w stosunku
                    > do
                    > > swoich mozliwosci...
                    >
                    > To ma sens,ale powiedz mnie dlaczego ten rozwoj obecnie odbywa sie w takim
                    > zolwim tempie?

5.5% to nie jest zolwie tempo - ale wolniej niz w chinach

dlaczego?

poniewaz polacy sa mniej zdeterminowani by miec wiecej niz chinczycy

> Skoro Chinczycy rozwijaja sie 10% rocznie ,a Polska z ledwoscia polowe tego?
                    > Caly czas sie mowi,ze przyszlosc jest przed nami i caly czas jest nam brak
                    > tego skoku jaki Chinczykom przychodzi bez trudu.

warto pamietac ze dzieje sie to wszystko na znacznie nizszym poziomie absolutnym
                    niz w polsce. mysle ze tajemnica tego wzrostu jest migracja ze wsi do miast i
                    zwiazny z tym wzrost wydajnosci pracy przy bardzo niskich jej kosztach

>
                    > > > Mnie natomiast interesuje taki drobiazg. Czy ten wysoki kurs zlotow
                    > ki, je
                    > > st uzasadniony aktualnymi polskimi sukcesami gospodarczymi, czy nie?
                    > >
                    > > jest. i nie tyle chodzi o sukcesy co o poziom cen plac wydajnosc pracy
                    > > spodziewany naplyw funduszy europejskich oraz inwestycji
                    >
                    > Obiecanki-cacanki a coraz wiecej ludzi emigruje w poszukiwaniu pracy.
                    >

to normalna reakcja na dysproporcje plac i jedna z przyczyn mozliwego wzrostu
                    kursu... chinczycy np nie moga emigrowac
                    • maksimum Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 01:01
                      bush_w_wodzie napisał:

> 5.5% to nie jest zolwie tempo - ale wolniej niz w chinach
                      >
                      > dlaczego?
                      >
                      > poniewaz polacy sa mniej zdeterminowani by miec wiecej niz chinczycy

To prawda.
                      Etyka pracy jest zupelnie inna.
                      • bush_w_wodzie Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 01:06
                        maksimum napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
                        >
                        > > 5.5% to nie jest zolwie tempo - ale wolniej niz w chinach
                        > >
                        > > dlaczego?
                        > >
                        > > poniewaz polacy sa mniej zdeterminowani by miec wiecej niz chinczycy
                        >
                        > To prawda.
                        > Etyka pracy jest zupelnie inna.
                        >

zgadzam sie z tym ze podejscie chinczykow do pracy jest inne niz polakow. nie
                        wiem czy to akurat etyka decyduje o determinacji chinczykow ale skutki sa takie
                        jak widac
          • maksimum Re: siema-Silny zloty.Z Londynu do NYC na zakupy. 16.09.06, 00:13
            mysz_polna5 napisała:

> Przepraszam za namolnosc, ale juz raz gdzies o to pytalam ... nikt mi nie dal
            > odpowiedzi.

Nikt Ci nie da rozsadnej odpowiedzi,bo gawiedz zabawia sie napadaniem na Zawisze
            i Lis zrobil sie stronniczy i zawsze ustawia sie po stronie wiekszosciowej.
            Podobnie bylo w czasie wystapienia min. edukacji w jego programie.
            Facet idzie na popularnosc i podpuszcza publike.

> A wiec, zapytam po raz drugi. Po co nam, sredniemu europejskiemu panstwu, ale
            > nie inwestujacemu za granica, bo jesli tak to co, lb w co? ... potrzebna jest
            > az tak silna POLSKA waluta. Co? Jesli ktos wie, to prosze o serio ospowiedz!

Zadnemu panstwu nie jest potrzebna silna waluta i wszyscy poza EU o tym wiedza
            i to praktykuja.
            Jedynie w EU modna jest mocna waluta i EU dzieki temu jest w stagnacji.
            Chinczycy jak moga obnizaja wartosc swojej waluty i to samo robi USA.
            ------------
            Jednakowoz mocna waluta jest dobra dla turystow EU wyjezdzajacych np do USA,bo
            jest tu dla nich wszystko niemilosiernie tanio.Doszlo do tego ,ze z UK ludzie
            przyjezdzaja do NYC na weekend na zakupy.
            • bez.jaj.kalisz Re: siema-Silny zloty.Z Londynu do NYC na zakupy. 16.09.06, 00:20
              Z Wilka Brytfanna ma silną obwolutę i się nie zawija bynajmniej.
              • maksimum Re: siema-Silny zloty.Z Londynu do NYC na zakupy. 16.09.06, 00:30
                bez.jaj.kalisz napisał:

> Z Wilka Brytfanna ma silną obwolutę i się nie zawija bynajmniej.

Ale wsicko u was w Jewropie strasznie drogie i dlatego ludziska walom na
                weekendy do NYC na zakupy.
                • bez.jaj.kalisz Re: siema-Silny zloty.Z Londynu do NYC na zakupy. 16.09.06, 00:37
                  Dat's ist aber very true.
            • mysz_polna5 Re: siema-Silny zloty.Z Londynu do NYC na zakupy. 16.09.06, 00:30
              maksimum napisał:

> mysz_polna5 napisała:

> > Przepraszam za namolnosc, ale juz raz gdzies o to pytalam ... nikt mi nie
              > dal
              > > odpowiedzi.

> Nikt Ci nie da rozsadnej odpowiedzi,bo gawiedz zabawia sie napadaniem na
              Zawisz
              > e
              > i Lis zrobil sie stronniczy i zawsze ustawia sie po stronie wiekszosciowej.
              > Podobnie bylo w czasie wystapienia min. edukacji w jego programie.
              > Facet idzie na popularnosc i podpuszcza publike.

> > A wiec, zapytam po raz drugi. Po co nam, sredniemu europejskiemu panstwu,
              > ale
              > > nie inwestujacemu za granica, bo jesli tak to co, lb w co? ... potrzebna
              > jest
              > > az tak silna POLSKA waluta. Co? Jesli ktos wie, to prosze o serio ospowie
              > dz!

> Zadnemu panstwu nie jest potrzebna silna waluta i wszyscy poza EU o tym
              wiedza
              > i to praktykuja.
              > Jedynie w EU modna jest mocna waluta i EU dzieki temu jest w stagnacji.
              > Chinczycy jak moga obnizaja wartosc swojej waluty i to samo robi USA.
              > ------------
              > Jednakowoz mocna waluta jest dobra dla turystow EU wyjezdzajacych np do
              USA,bo
              > jest tu dla nich wszystko niemilosiernie tanio.Doszlo do tego ,ze z UK ludzie
              > przyjezdzaja do NYC na weekend na zakupy.

Dzieki, ale bezczelnie sie przyznam, ze dobrze o tym co wyzej napisales ~
              wiedzialam. Ale czsami nachodzi mnie dziwna chec, do robienia psikusow albo
              zadwania pytan prostych :))))))))))))))) ... i nie odmawiam tego sobie!
              Ha :))))))))))!
        • bush_w_wodzie Re: siema-Silny zloty 16.09.06, 00:06
          maksimum napisał:

> >
          > > hmmmm. sadze ze szef niezaleznego banku centralnego niekoniecznie ustepuj
          > e
          > > prezydentowi. a balcerowicz na razie jest szefem nbp a wybory prezydenta
          > >dopiero za 4 lata
          >
          > To sa calkiem inne funkcje.
          > Bush bez zmruzenia oka poszedl na 2 wojny,a Greenspan sie do tego nie nadaje.
          >

tak jak bush nie mialby czego szukac w banku. i pamietaj - bush mogl pojsc na
          wojne tylko dlatego ze mu greenspan zorganizowal kase

> >
          > > wielki kapital nie lubi by partacze decydowali o sprawach powaznych.
          > > balcerowicza cenia bo jest przewidywalny i dba o system bankowy i jakosc
          > >pieniadza
          >
          > Odpowiedz mnie w takim razie dlaczego Chinczycy tak bardzo dbaja by ich waluta
          > byla tak niedowartosciowana i boja sie jak ognia wzmocnienia kursu ich
          > waluty???
          >

bo to ich zamordystyczny przepis na trzymanie plac w ryzach

>
          > > > > straty rzadu beda ogromne.
          > > >
          > > > A dokladniej,to jakie straty masz na mysli?
          > > >
          > >
          > > polityczne
          >
          > Ja wiem,ze u was polityka jest najwazniejsza,a w miedzyczasie swiatem rzadzi
          > pieniadz.
          >

no wlasnie. i pieniadz pokaze swoja sile jesli jego wlodarze poczuja sie zaatakowani

>
          > PiS chcialby postawic Polske w takiej sytuacji jak Chiny czy USA,gdzie kapital
          > zagraniczny wali drzwiami i oknami,ale na przeszkodzie stoi Balcerowicz i jego
          > doktryna silnej zlotowki.
          >

bzdura. akurat balcerowicz odchodzi za trzy miesiace z urzedu - a pisowi chodzi
          najwyrazniej o bicie piany. nie widac w dzialaniach pis jakiejkolwiek szerszej
          czy spojniejszej koncepcji gospodarczej
          • maksimum Re: siema-Silny zloty. Efekt chinski. 16.09.06, 00:25
            bush_w_wodzie napisał:

> > Odpowiedz mnie w takim razie dlaczego Chinczycy tak bardzo dbaja by ich w
            > aluta
            > > byla tak niedowartosciowana i boja sie jak ognia wzmocnienia kursu ich
            > > waluty???
            >
            >
            > bo to ich zamordystyczny przepis na trzymanie plac w ryzach

Pojdzmy wiec dalej.Jaki jest tego efekt dla Chin?
            Wiemy wszyscy,ze Chinyod 30 lat sa najszybciej rozwijajaca sie gospodarka na
            swiecie i o to im wlasnie chodzilo.
            A o co nam chodzi?

> > PiS chcialby postawic Polske w takiej sytuacji jak Chiny czy USA,gdzie ka
            > pital
            > > zagraniczny wali drzwiami i oknami,ale na przeszkodzie stoi Balcerowicz i
            > jego doktryna silnej zlotowki.

>
            >
            > bzdura. akurat balcerowicz odchodzi za trzy miesiace z urzedu - a pisowi
            chodzi
            > najwyrazniej o bicie piany. nie widac w dzialaniach pis jakiejkolwiek szerszej
            > czy spojniejszej koncepcji gospodarczej

Chodzi im o efekt chinski.Jeszcze przed wyborami o tym mowili.
            • bush_w_wodzie Re: siema-Silny zloty. Efekt chinski. 16.09.06, 00:40
              maksimum napisał:

> >
              > > bo to ich zamordystyczny przepis na trzymanie plac w ryzach
              >
              > Pojdzmy wiec dalej.Jaki jest tego efekt dla Chin?
              > Wiemy wszyscy,ze Chinyod 30 lat sa najszybciej rozwijajaca sie gospodarka na
              > swiecie i o to im wlasnie chodzilo.

to akurat pokazuje ze peg walutowy tu nie mial wielkiego znaczenia jako ze
              zostal wprowadzony dosyc pozno. warto tez dodac ze - oficjalnie - mimo sztywnego
              kursu yuana i bardzo niskich stop procentowych i luznej polityki monetarnej - w
              chinach inflacja jest niewysoka. wynika to chyba z chomikowatej natury
              chinczykow i ogromnych zasobow bardzo taniej sily roboczej w rolniczym wnetrzu
              kraju. poczekalbym jednak z ocena tego cudu gospodarczego do momentu gdy chiny
              osiagna poziom pkb na glowe rowny meksykowi

>
              > A o co nam chodzi?
              >

chodzi nam o to zeby sie bogacic i miec cos z zycia

> Chodzi im o efekt chinski.Jeszcze przed wyborami o tym mowili.

nie wierze. takiego czegos to chyba nawet pisowcy by nie powiedzieli
              • maksimum Re: siema-Silny zloty. Efekt chinski. 16.09.06, 01:07
                bush_w_wodzie napisał:

> to akurat pokazuje ze peg walutowy tu nie mial wielkiego znaczenia jako ze
                > zostal wprowadzony dosyc pozno. warto tez dodac ze - oficjalnie - mimo
                sztywnego
                > kursu yuana i bardzo niskich stop procentowych i luznej polityki monetarnej -
                >w chinach inflacja jest niewysoka.

Oznacza to,ze ilosc inwestycji tzw nietrafionych jest nieznaczna.

> wynika to chyba z chomikowatej natury
                > chinczykow i ogromnych zasobow bardzo taniej sily roboczej w rolniczym wnetrzu
                > kraju. poczekalbym jednak z ocena tego cudu gospodarczego do momentu gdy chiny
                > osiagna poziom pkb na glowe rowny meksykowi

Etyka pracy jest zupelnie inna i gwizdna obok Meksyku z szybkoscia pociagu
                pospiesznego.

> > Chodzi im o efekt chinski.Jeszcze przed wyborami o tym mowili.
                >
                > nie wierze. takiego czegos to chyba nawet pisowcy by nie powiedzieli

Nie mowili tego dokladnie wlasnie tak,ale od poczatku nie pasowal im Balcerowicz
                i od poczatku domagali sie luzniejszej polityki pienieznej.
                • bush_w_wodzie Re: siema-Silny zloty. Efekt chinski. 16.09.06, 01:15
                  maksimum napisał:
                  >
                  > Oznacza to,ze ilosc inwestycji tzw nietrafionych jest nieznaczna.
                  >

albo sklonnosc do oszczedzania jest niezwykle wysoka i isntnieja mocne czynniki
                  hamujace presje placowa (wies!)

> > wynika to chyba z chomikowatej natury
                  > > chinczykow i ogromnych zasobow bardzo taniej sily roboczej w rolniczym wn
                  > etrzu
                  > > kraju. poczekalbym jednak z ocena tego cudu gospodarczego do momentu gdy
                  > chiny
                  > > osiagna poziom pkb na glowe rowny meksykowi
                  >
                  > Etyka pracy jest zupelnie inna i gwizdna obok Meksyku z szybkoscia pociagu
                  > pospiesznego.
                  >

przy tym tempie to moze nastapic za 5 lat. szybko. zobaczymy,

> > > Chodzi im o efekt chinski.Jeszcze przed wyborami o tym mowili.
                  > >
                  > > nie wierze. takiego czegos to chyba nawet pisowcy by nie powiedzieli
                  >
                  > Nie mowili tego dokladnie wlasnie tak,ale od poczatku nie pasowal
                  > im Balcerowicz i od poczatku domagali sie luzniejszej polityki pienieznej.

balcerowicz im nie pasuje z zazdrosci oraz dla podbudowania ogolnej teorii
                  spisku i po to zeby odebrac elektorat lepperowi

moge sie zalozyc ze polityka monetarna sie nie zmieni po wyborze nowego prezesa nbp
                  • maksimum Re: siema-Silny zloty. Efekt chinski. 16.09.06, 01:27
                    bush_w_wodzie napisał:

> maksimum napisał:
                    > >
                    > > Oznacza to,ze ilosc inwestycji tzw nietrafionych jest nieznaczna.

To sa juz wydane pieniadze,ktore nigdy nie znajda pokrycia w towarze.

> > > > Chodzi im o efekt chinski.Jeszcze przed wyborami o tym mowili.
                    > > >
                    > > > nie wierze. takiego czegos to chyba nawet pisowcy by nie powiedzieli
                    > >
                    > > Nie mowili tego dokladnie wlasnie tak,ale od poczatku nie pasowal
                    > > im Balcerowicz i od poczatku domagali sie luzniejszej polityki pienieznej.
                    >
                    >
                    > balcerowicz im nie pasuje z zazdrosci oraz dla podbudowania ogolnej teorii
                    > spisku i po to zeby odebrac elektorat lepperowi
                    >
                    > moge sie zalozyc ze polityka monetarna sie nie zmieni po wyborze nowego
                    >prezesa nbp

Wydawalo sie,ze PiS nie mial ludzi i wyciagneli Marcinkiewicza z rekawa.
                    Zobaczysz,ze polityka monetarna sie zmieni.
                    Nie na tyle,na ile chce Mulat,ale sie zmieni.
    • frank_drebin Jest czlowiekiem twardym i konsekwentnym - Santo 16.09.06, 01:18
      subito ;)
    • sierzant_nowak to dowiedz sie jakimi zasadami rzadza sie 16.09.06, 01:37
      amerykanskie komisje sledcze, jakie wymogi co do sposobu procedowania, bezstronnosci itp. maja tam za oceanem. Potem porownaj to z "poziomiem" naszej komisyi.
      • maksimum Re: to dowiedz sie jakimi zasadami rzadza sie 16.09.06, 01:54
        sierzant_nowak napisał:

> amerykanskie komisje sledcze, jakie wymogi co do sposobu procedowania,
        >bezstron nosci itp. maja tam za oceanem.

Nie ma czegos takiego,zeby wezwany nie stawil sie przed komisja.
        To juz jest po nim.

> Potem porownaj to z "poziomiem" naszej komisyi.

Rzadko kto dorownuje w Kongresie wiadomosciami na tematy ekonomiczne,jakie
        posiada A.Greenspan a jednak rozni ludzie zadawali mu najprzerozniejsze pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka