Dodaj do ulubionych

Sługusy Brukseli obrażają wiarę katolicką!!!!!!!!!

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 16:19
W Londynie doszło do bliźnierczego pokazu mody w którym zbesczeszcono wizerunki
Maryji i Jezusa a w Brukseli przyduszono Matke Bożą workami foliowymi
wypełnionymi wodą. Najgorsze jest jednak to że "dzieła" tegop dokonali nasi
rodacy!! Skandal. To kolejna prowokacja wymierzona w uczucia religijne
katolików. Jak długo ci wyzuci z wszelkich uczuć degeneraci społeczni
samozwańczo określający się mianem artystów będzie sobie jawnie kpić idrwic z
tego co jest nam najdroższe? Dlaczego wy nam to robicie. Czy nasza wrażliwośc
naprawdę sie juz nie liczy? A jak jesteście tacy odważni panowie "artyści to
czemuście nie zrobili podobnej "wystawy" z tymm że zamiast symboli katolickich
byłyby w użyciu symbole religii judaistycznej albo islamskiej. dlaczego by nie
przygnieść workami z wodą jakiegoś rabina czy mułłę? Jest mi naprawdę ogromnie
wstyd że wśród moich rodaków są tak nikczemi ludzie. Mam już serdecznie dosyć
tych licznych aktów barbarzyństwa wymierzonych w naszą wiarę. Czas najwyższy
dać temu zdecydowany odpór! Już zadzwoniłem do posła Tomczaka w tej sprawie. I
Lojalnie was ostrzegam jeżeli tę wystawę przywieziecie do polski panowie
bezbożnicy to zrobimy z nią to samo co z tzw "instalacją" niejakiego Catellana.
Możecie się również spodziewać, że na prowokacje artystyczną odpowiemy równiez
prowokacją artystyczną. Np szkic obraz przedstawiajacy portret żydowskiego
rabina w .mundurze oficera SS. no i co? Czy dalej twierdzicie że w sztuce nie
ma żadnych ograniczeń cwaniaczki?
Oszołom z radia Maryja
Obserwuj wątek
    • Gość: Puchatek Re: Sługusy Brukseli obrażają wiarę katolicką!!!!!!!!! IP: *.stacje.agora.pl 08.11.01, 16:24
      OzRM, coś Ci się pomyliło.
      To nie nasi rodacy - już to nieporozumienie wyjaśniano.
      I jacy �sługusi Brukseli�?! To zrobili jacyś tam �artyści�, co ma do tego Bruksela i UE? Czy jeśli w
      Toruniu jakiś przygłup powiesi na płocie obrazoburczy plakat, to oskarżysz o. Rydzyka, bo on tam
      mieszka?
      Co do treści wystaw - zgadzam się, jest skandaliczna. To brak już nie tylko artyzmu, ale zwykłej kultury
      i tolerancji, jeśli ktoś �na chama� obraża to, w co wierzą inni. Ale nie dorabiajmy do tego teorii
      politycznych. To równy absurd jak stwierdzenie, że Kościół jest winien, kiedy jakiś ksiądz zachowa się
      nieuczciwie.
      P.
      • Gość: Strapion Re: Sługusy Brukseli obrażają wiarę katolicką!!!!!!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 16:38
        Pokaz mody w Londynie jak i te rzeźby w Brukseli to dzieła Polaków niestety..
    • Gość: GMR No ..ładnie! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 16:34
      Daliście do ręki kolejny argument katolikom (tym głeboko wierzącym). Teraz
      jeszcze się utrwali negatywny stereoptyp o UE że jest ona zgniła moralnie, że
      nie potrafi uszanować uczuć ludzi religijnych no i w ogóle UE będzie dla nich
      synonimem wszelkiego zła które panoszy się po całym świecie a zwłaszcza w UE.
      czy tego chcieliście jaśnie oświeceni Europejczycy? Czy tolerancja ma też
      oznaczać tolerancję dla zła, dla kiczu , tandety i zwyczajnego chamstwa? A jak
      wy byście się czuli gdyby wam kto ostro naubliżał kryjac sie za parawanem
      wolnosci sztuki? (wyzywał was od wsteczniaków dewotów albo też złodzieji czy
      aferzystów?) Źle się dzieje że sztuka staje się przez to wszystko polem walki
      między narodowym katolicyzmem a socliberalizmem. Stąd już tylko do wojny
      cywilizacyjnej którego preludium rozgrywa sie właśnie w Afganistanie ( jedyna
      różnica to zamiast katolicyzmu jest islam jako strona tego konfliktu.). Jak tak
      dak=lej pójdzie to może dojść do dość nieoczekiwanego sojuszu islamu z
      katolicyzmem. Czy tego chcecie? Bo ja nie! (mimo wszystko)
    • Gość: snajper Re: Sługusy Brukseli obrażają wiarę katolicką!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl 08.11.01, 16:52
      Gość portalu: OzRM napisał(a):

> W Londynie doszło do bliźnierczego

bliźniaczego ?

> pokazu mody w którym zbesczeszcono wizerunki
      > Maryji i Jezusa a w Brukseli przyduszono Matke Bożą workami foliowymi
      > wypełnionymi wodą.

I co, przeżyła ?

> Najgorsze jest jednak to że "dzieła" tegop dokonali nasi
      > rodacy!! Skandal. To kolejna prowokacja wymierzona w uczucia religijne
      > katolików. Jak długo ci wyzuci z wszelkich uczuć degeneraci społeczni
      > samozwańczo określający się mianem artystów będzie sobie jawnie kpić idrwic z
      > tego co jest nam najdroższe? Dlaczego wy nam to robicie. Czy nasza wrażliwośc
      > naprawdę sie juz nie liczy? A jak jesteście tacy odważni panowie "artyści to
      > czemuście nie zrobili podobnej "wystawy" z tymm że zamiast symboli katolickich
      > byłyby w użyciu symbole religii judaistycznej albo islamskiej. dlaczego by nie
      > przygnieść workami z wodą jakiegoś rabina czy mułłę? Jest mi naprawdę ogromnie
      > wstyd że wśród moich rodaków są tak nikczemi ludzie. Mam już serdecznie dosyć
      > tych licznych aktów barbarzyństwa wymierzonych w naszą wiarę.

Coś słaba ta wiara, skoro dorysowanie wąsów na obrazie chwieje jej podstawami.

> Czas najwyższy
      > dać temu zdecydowany odpór! Już zadzwoniłem do posła Tomczaka w tej sprawie. I
      > Lojalnie was ostrzegam jeżeli tę wystawę przywieziecie do polski panowie
      > bezbożnicy to zrobimy z nią to samo co z tzw "instalacją" niejakiego Catellana.
      > Możecie się również spodziewać, że na prowokacje artystyczną odpowiemy równiez
      > prowokacją artystyczną. Np szkic obraz przedstawiajacy portret żydowskiego
      > rabina w .mundurze oficera SS. no i co? Czy dalej twierdzicie że w sztuce nie
      > ma żadnych ograniczeń cwaniaczki?

Super ! Zróbcie to !!!! Tylko że rozczaruje was brak jakiejkolwiek reakcji.

> Oszołom z radia Maryja

Ja naprawdę popieram taki pomysł. Zamiast obrażania się i odsądzania od czci i
      wiary - odpowiadanie w ten sam sposób. Wystawa za wystawę, rzeźba za rzeźbę. To
      może doprowadzić do naprawdę niesamowicie ciekawych efektów. Zamiast spirali
      przemocy, zamiast spirali inwektyw - spirala sztuki. Oby nie skończyło sie tylko
      na słowach !

Pozdrowienia dla pomysłodawcy !!!!!
      • Gość: Puchatek Re: Sługusy Brukseli obrażają wiarę katolicką!!!!!!!!! IP: *.stacje.agora.pl 08.11.01, 16:59
        Odpowiadanie tym samym już ludzkośc przerabia od wieków. Wolę jednak to, co proponuje Chrystus.
        Pokaz mody - nie wiem, ale te rzeźby w Brukseli to część zupełnie innej wystawy. Oglądajcie choćby
        TV, już to kilka razy wyjaśniano.
        Ja akurat zgadzam się, że takie wystawy są nie fair. NICZYM nie róznią się od obrażania uczuć innych
        ludzi i religii. Wiem, że dla niewierzącego wizerunak Chrystusa nic nie znaczy - no i nie musi, ale dla
        mnie owszem. I minimum tolerancji wymaga, żeby moich uczuć nie urażać. Tak, jak ja strarm się nie
        urażac czyichś - to logiczne. Mam przyjaciół innych wyznań i religii, a także niewierzących, jakoś udaje
        nam się - mimo róznic - szanować się nawzajem.
        Protestuję natomiast przeciwko skojarzeniom że to UE czy �Bruksela� ma z tym coś wspólnego. Ludzi,
        pomyślcie - czy to, że Polak zamordował ks. Popiełuszkę, znaczy, że Polska jest antykatolicka? To ten
        sam sposób myślenia.
        P.
        • Gość: snajper Re: Sługusy Brukseli obrażają wiarę katolicką!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl 08.11.01, 17:05
          Gość portalu: Puchatek napisał(a):

> Odpowiadanie tym samym już ludzkośc przerabia od wieków. Wolę jednak to, co pro
          > ponuje Chrystus.

Odpowiadanie tym samym przerabialiśmy, owszewm. Ale było to odpowiadanie agresją
          na agresję, a nie sztuką na sztukę. Dialog w języku sztuki może tylko wzbogacić.

> Pokaz mody - nie wiem, ale te rzeźby w Brukseli to część zupełnie innej wystawy
          > . Oglądajcie choćby TV, już to kilka razy wyjaśniano.
          > Ja akurat zgadzam się, że takie wystawy są nie fair. NICZYM nie róznią się od o
          > brażania uczuć innych
          > ludzi i religii. Wiem, że dla niewierzącego wizerunak Chrystusa nic nie znaczy
          > - no i nie musi, ale dla
          > mnie owszem. I minimum tolerancji wymaga, żeby moich uczuć nie urażać. Tak, jak
          > ja strarm się nie
          > urażac czyichś - to logiczne. Mam przyjaciół innych wyznań i religii, a także n
          > iewierzących, jakoś udaje
          > nam się - mimo róznic - szanować się nawzajem.
          > Protestuję natomiast przeciwko skojarzeniom że to UE czy �Bruksela� ma z tym co
          > ś wspólnego. Ludzi,
          > pomyślcie - czy to, że Polak zamordował ks. Popiełuszkę, znaczy, że Polska jest
          > antykatolicka? To ten
          > sam sposób myślenia.
          > P.

Kolejny przykład takiego muyślenia: skoro obozy zagłady były w Polsce, to ...

Pozdrawiam.
    • Gość: KHGKH Re: Sługusy Brukseli obrażają wiarę katolicką!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 08.11.01, 18:17
      No i co z tego? Ja tam lubie, gdy mity sie wala... Osobiscie, nie mam nic do
      wiary czy religii katolickiej/chrzescijanskiej, ale widok obsikanego czy
      obsranego Jezusa mnie rozbawia. Tak samo, jakby rozbawil mnie widok obsranego
      Buddy czy Szatana...
      Nie wiem, czemu sie katolicy obrazaja. To tylko symbol. Symbol waszej protezy,
      jaka jest wasza wiara.
      • Gość: GMR Ale widok obsranego Żyda cie już nie bawi co? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 18:20
        • Gość: Wi$nia Re: Ale widok obsranego Żyda cie już nie bawi co? IP: *.pl-net.pl 08.11.01, 20:02
          Bez nas nic byscie sami nie zrobili obesrance, nawet nie umiecie sami do 2
          policzyc, wiec nie pierdol koles. Kosciól w RP to tylko partia wladzy nic
          wiecej, i jako takich trzeba ich zwalczac.
        • Gość: UKTT Re: Ale widok obsranego Żyda cie już nie bawi co? IP: *.acn.waw.pl 08.11.01, 22:43
          A co masz do zydow? Wyruchal cie jaki w dupe, ze masz problem?
          Widok kazdej obsranej osoby wzbudzi we mnie usmiech. Politowania, ale usmiech.
          I bez wzgledu, czy bedzie to personifikacja w postaci waszego boga czy w
          postaci boga kogos innego. Toz to tylko symbol i jako taki nie ma wiekszego
          znaczenia. Przynajmniej dla mnie.
        • Gość: Kagan Re: Ale widok obsranego Żyda cie już nie bawi co? IP: *.vic.bigpond.net.au 09.11.01, 10:26
          W Autralii (i nie tylko, bo "artysta" byl, zdaje sie, z USA)
          wystawiano niedawno Jezusa (czyli Zyda) w sikach...
          To prawie ze obsrany Zyd...
          Specjalnie mnie to jednak NIE bawilo..
          Ale widok obsranego Goja (np. Rydzyka) mnie tez by nie bawil...
          Kagan
    • Gość: Balzer Sztuka to sztuka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.01, 18:19
      Jaka by nie byla - nie chcesz nie ogladaj nikt Cie nie zmusza.
      Pzdr.
      • Gość: Indris Z jednym zastrzeżeniem IP: *.ibspan.waw.pl 08.11.01, 18:30
        Kontrowersyjna rzeźba Matki Boskiej jest podobno umieszczona na dziedzińcu
        brukselskiego ratusza. A to jest przestrzeń publiczna gdzie przechodzą również
        ci, którzy na oglądanie wspomnianej wystawy nie mają ochoty. I TO jest nie w
        porządku.
        • Gość: krotki Re: Z jednym zastrzeżeniem IP: *.torun.mm.pl 08.11.01, 19:20
          Gość portalu: Indris napisał(a):

> Kontrowersyjna rzeźba Matki Boskiej jest podobno umieszczona na dziedzińcu
          > brukselskiego ratusza. A to jest przestrzeń publiczna gdzie przechodzą również
          > ci, którzy na oglądanie wspomnianej wystawy nie mają ochoty. I TO jest nie w
          > porządku.

A czy w porządku jest to że krzyż wisi w Sejmie - miejscu ogladanym w telewizji
          przez wszytskich -lub stoi przy drodze?? Przecież wówczas żydzi muzułmania czy
          nawet ateiści, którzy tez może nie chca oglądac krzyża, musza go ogladać??

problem jest raczej w czym innym- co wolno a czego nie w sztuce??.
          Ale to zupelnie inna bajka.
          Pozdrawiam
          • otsoa Re: Z jednym zastrzeżeniem 08.11.01, 19:39
            Witam!

Gość portalu: krotki napisał(a):

> A czy w porządku jest to że krzyż wisi w Sejmie - miejscu ogladanym w telewizji
            >
            > przez wszytskich -lub stoi przy drodze?? Przecież wówczas żydzi muzułmania czy
            > nawet ateiści, którzy tez może nie chca oglądac krzyża, musza go ogladać??
            >
            > problem jest raczej w czym innym- co wolno a czego nie w sztuce??.
            > Ale to zupelnie inna bajka.
            > Pozdrawiam

Instalacja w Brukseli jednak nie była symbolem religii, mającej dwa tysiące lat i
            ponad miliard wyznawców obecnie, a krzyż wiszący w Sejmie (czy gdziekolwiek
            indziej), nie wisi tam jako dzieło sztuki. Więc to faktycznie jest całkiem inna
            bajka.

Pzdrawiam, otsoa
        • otsoa Re: Z jednym zastrzeżeniem 08.11.01, 19:35
          Witam!

Gość portalu: Indris napisał(a):

> Kontrowersyjna rzeźba Matki Boskiej jest podobno umieszczona na dziedzińcu
          > brukselskiego ratusza.

Z tego co ja wiem, to nie jest nigdzie umieszczona, ponieważ została szybko
          usunięta (co zresztą było widać w TV), tak więc wbrew pozorom, Bruksela nie jest
          cało "upstrzona", obrażającymi czyjekolwiek uczucia religijne instalacjami.

Pozdrawiam, otsoa

• Gość: OzRM teraz już nie.. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 20:06
            ..dzięki szybkiej i zdecydowanej akcji naszych sympatyków..
            Oszołom z radia Maryja
            • Gość: komodor Re: teraz już nie.. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 10:11
              To dziwne, nikomu na świecie to nie przeszkadza tylko w Polsce chorzy
              ludzie,podjudzani przez twoje ulubione radio protestują robiąc z nas
              pośmiewisko.
              Czy nie lepiej się leczyć?
      • Gość: JJ Re: Sztuka to sztuka IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.11.01, 20:09
        Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Jaka by nie byla - nie chcesz nie ogladaj nikt Cie nie zmusza.
        > Pzdr.

Ciekawe kto Cie zmusza do sluchania RM. Gdzie twoja logika.
        • Gość: Leonid Re: Sztuka to sztuka IP: *.czajen.pl 08.11.01, 20:34
          Nikt mnie nie zmusza do oglądania dzieł sztuki znajdujących się w twoim domu
          iwykonanych przez ciebie lub kupionych za twoje piniądze. Natomiast dzieło
          sztuki eksponowne wmiejscu publicznym nie powinno obrażać niczyich uczuć
          religijnych.
          • Gość: Kagan Re: Sztuka to sztuka IP: *.vic.bigpond.net.au 09.11.01, 10:22
            Gość portalu: Leonid napisał(a):

> Nikt mnie nie zmusza do oglądania dzieł sztuki znajdujących się w twoim domu
            > iwykonanych przez ciebie lub kupionych za twoje piniądze. Natomiast dzieło
            > sztuki eksponowne wmiejscu publicznym nie powinno obrażać niczyich uczuć
            > religijnych.

LK: A mnie obrazaja np. krzyze na kosciolach, a szczegolnie w budynkach
            publicznych (Sejm). Czy ma wiec prawo zadac, aby zdjeto krzyze z budynkow?
            Przeciez te symbole falszywego mesjasza Jeszu obrazaja me uczucia
            religijne!
            Kagan
    • Gość: v. Wisch Re: Sługusy Brukseli obrażają wiarę katolicką!!!!!!!!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.01, 20:40
      Gość portalu: OzRM napisał(a):

> W Londynie doszło do bliźnierczego pokazu mody w którym zbesczeszcono wizerunki
      Zajebiscie.
      > Maryji i Jezusa a w Brukseli przyduszono Matke Bożą workami foliowymi
      > wypełnionymi wodą.
      Dobrze ze byly bez lataxu, jeszcze by dostala uczulenia...

> Najgorsze jest jednak to że "dzieła" tegop dokonali nasi
      > rodacy!! Skandal. To kolejna prowokacja wymierzona w uczucia religijne
      > katolików. Jak długo ci wyzuci z wszelkich uczuć degeneraci społeczni
      > samozwańczo określający się mianem artystów będzie sobie jawnie kpić idrwic z
      > tego co jest nam najdroższe?
      Najdroższe to sa Jaguary, ale z nikt nie drwi...
      > Dlaczego wy nam to robicie. Czy nasza wrażliwośc
      > naprawdę sie juz nie liczy? A jak jesteście tacy odważni panowie "artyści to
      > czemuście nie zrobili podobnej "wystawy" z tymm że zamiast symboli katolickich
      > byłyby w użyciu symbole religii judaistycznej albo islamskiej.
      Dlatego nie, ze tylko posrani katolicy uwazaja sie za nieomylnych. O Q, reka mi
      zadrzala... moge zostac papciem...
      > dlaczego by nie
      > przygnieść workami z wodą jakiegoś rabina czy mułłę? Jest mi naprawdę ogromnie
      > wstyd że wśród moich rodaków są tak nikczemi ludzie. Mam już serdecznie dosyć
      > tych licznych aktów barbarzyństwa wymierzonych w naszą wiarę. Czas najwyższy
      > dać temu zdecydowany odpór! Już zadzwoniłem
      chyba po rynnie...
      > do posła Tomczaka w tej sprawie. I
      > Lojalnie was ostrzegam jeżeli tę wystawę przywieziecie do polski panowie
      > bezbożnicy to zrobimy z nią to samo co z tzw "instalacją" niejakiego Catellana.
      >
      > Możecie się również spodziewać, że na prowokacje artystyczną odpowiemy równiez
      > prowokacją artystyczną. Np szkic obraz przedstawiajacy portret żydowskiego
      > rabina w .mundurze oficera SS. no i co? Czy dalej twierdzicie że w sztuce nie
      > ma żadnych ograniczeń cwaniaczki?
      > Oszołom z radia Maryja

Chciałem w tym miejscu przypomniec dluga i pelna chwaly historie bojowa naszych
      jednostek SS. Od Nocy Długich Noży do bohaterskiej smierci wójka
      Joachima "Johena" Peipera w 1972, z bronia w reku. Byl ostatnim z wielkich Naszej
      niepokonanej Panzerwaffe. Jestem z Nich dumny. Nosze gacie w gapy. A gumy tylko z
      Totenkopfem.
    • maurycy Re: Sługusy Brukseli obrażają wiarę katolicką!!!!!!!!! 09.11.01, 16:02
      Obraza obrazka to nie obraza Boga. Bóg nie ma postaci. Wielbienie obrazów i
      figur jest sprzeczne z wiarą, to tak jakbyśmy wielbili chochoły. Módlcie się
      oszołomy do Boga a nie do obrazu, bo jak w starym powiedzeniu - modlił się
      dziad do obrazu a obraz ani razu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka