Dodaj do ulubionych

Hieny z Caritasu poczuły kasę.

22.11.06, 13:12
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3748940.html
Rozliczcie się ze styczniowej medialnej tragedii a później pomyślcie trzy
razy.
Obserwuj wątek
    • asienka32 Nie ma obowiazku wpłacania... a firmy państwowe 22.11.06, 13:22
      powinny mieć ustawowy zakaz wpłacania pieniędzy i wspierania w jakikolwiek
      sposób Caritas, Owsiaka, Kwaśniewskiej i innych tego typu organizacji.

obraza.uczuc.religijnych napisał:

> serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3748940.html
      > Rozliczcie się ze styczniowej medialnej tragedii a później pomyślcie trzy
      > razy.
      • obraza.uczuc.religijnych A państwo z C. rozliczyli się ze zbiórki 22.11.06, 13:23
        10 mln dla ofiar w MTK?
        • asienka32 Re: A państwo z C. rozliczyli się ze zbiórki 22.11.06, 13:25

> 10 mln dla ofiar w MTK?

Dałeś pieniądze - żądaj rozliczenia. Nie dałeś - zostaw problem tym co dali.
          • obraza.uczuc.religijnych Dobra. Jak ktoś obrabuje bank 22.11.06, 13:27
            w którym nie trzymam kasy to pochwalę sprawców.
            • asienka32 Re: Dobra. Jak ktoś obrabuje bank 22.11.06, 13:30

> w którym nie trzymam kasy to pochwalę sprawców.

To przestępstwo. A w przypadku Caritas przestępstwa nie ma. Ludzie dają
              pieniadze dobrowolnie i jeśli ufają organizacji - Tobie nic do tego. Chyba, że
              masz podejrzenia popełnienia przez nią przestępstwa. Wtedy zawiadom prokuraturę.
              • antypisiorek Te asienka....robisz w caritasie? 22.11.06, 13:35
                chyba tak jak widzę
              • obraza.uczuc.religijnych Bank może upaść z powodu 22.11.06, 13:37
                podjęcia nieodpowiednich kroków przez właścicieli. Ja w nim kasy nie mam bo
                podejrzewam że kierują nim durnie, ale ludzie mu zaufali. Rozumiem, że nie
                powinienem nic do tego mieć i nie domagać się wyjaśnień?
              • woda.woda Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 13:44
                caritas jest fundacją i jako taka ma obowiązek publicznego rozliczania się z
                pieniędzy, które ludzie wpłacili.
                Na stronie caritas jest informacja o darczyńach w akcji pomocy poszkodowanym w
                katastrofie budowlanej w Katowicach www.caritas.pl/sponsorzy.php
                natomiast rzeczywiście nie widzę roliczenia się z tej kasy yak, jak zrobiono to
                w sprawie: Sprawozdanie ze zbiórki publicznej na rzecz ofiar tsunami (za okres
                od 1 stycznia 2006 r. do 30 czerwca 2006 r. ) www.caritas.pl/news.php?
                id=5098&d=5
                • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 13:53
                  .. ale obowiazek zdaje się dotyczy rocznego sprawozdania z działalnosci a nie
                  rozliczania sie z jednorazowych akcji. Jeśli się mylę, poproszę o odp przepis
                  prawa.
                  • woda.woda Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 13:54
                    Owszem, nie mylisz się, że roczny, natomiast mylisz sie twiwrdząc, że tylko ci,
                    którzy wpłacili pieniądze mogą interesować się rozliczeniami finansowymi
                    fundacji, która jest osoba prawną, nie fizyczną
                    • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:04
                      woda.woda napisała:

> Owszem, nie mylisz się, że roczny, natomiast mylisz sie twiwrdząc, że tylko
                      ci,
                      >
                      > którzy wpłacili pieniądze mogą interesować się rozliczeniami finansowymi
                      > fundacji, która jest osoba prawną, nie fizyczną

Interesować może się każdy. Tyle, że suwerennym prawem obywatela jest
                      dysponowanie własnymi pieniędzmi. Może je sobie wpłącać na Rydzyka, Caritas,
                      Owsiaka, Lambdę albo na tacę a Tobie ani mnie, ani nikomu innemu nic do tego.
                      • pomrocznosc.jasna Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:07
                        Również nic do tego, gdy wpałacającymi są spółki skarbu państwa?, bo te
                        nagminnie wypełniają kieszeń caritasowi.
                        • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:10
                          pomrocznosc.jasna napisał:

> Również nic do tego, gdy wpałacającymi są spółki skarbu państwa?, bo te
                          > nagminnie wypełniają kieszeń caritasowi.

Napisałam parę postów wcześniej o tym, ze podmioty powiązane ze Skarbem Pańśtwa
                          i samorzadem powinny mieć ustawowy zakaz wspierania fundacji i akcji
                          charytatywnych wszelkiego rodzaju.
                          • pomrocznosc.jasna Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:12
                            No i co z tego, że powinny ? Wpłacają, a zatem wpłacamy my wszyscy.
                            • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:15

> No i co z tego, że powinny ? Wpłacają, a zatem wpłacamy my wszyscy.

Ale to jest zarzut do władz spółki, ze wpłaca pieniądze na przejrzyście
                              rozliczone przedsięwzięcie a nie do fundacji pobierajacej pieniądze, nieprawdaż?
                              Środki prywatnej fundacji nie są srodkami publicznymi.
                              Za to środki państwowej spółki - owszem.
                              • pomrocznosc.jasna Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:18
                                Zarzuty możesz sobie stawiać komu chcesz, ja chcę czytelnego rozliczenia.
                      • woda.woda Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:07
                        Nikomu nic do tego, komu kto przekazuje pieniądze - jeśli robi to zgodnie z
                        prawem.
                        Natomiast wszystkim nam coś do tego, czy osoba prawna (tu fundacja) zgodnie z
                        prawem rozlicza się z powierzonych sobie pieniędzy
                        • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:13
                          woda.woda napisała:

> Nikomu nic do tego, komu kto przekazuje pieniądze - jeśli robi to zgodnie z
                          > prawem.
                          > Natomiast wszystkim nam coś do tego, czy osoba prawna (tu fundacja) zgodnie z
                          > prawem rozlicza się z powierzonych sobie pieniędzy

A skąd wiesz, że rozlicza niezgodnie z prawem? Owsiak np. zgodnei z prawem
                          organizuje Woodstock za pieniądze orkiestry, co się wielu osobom nie podoba. W
                          tym mnie. I po prostu nie wpłacam na WOŚP ani grosza.
                          Zgodnie z prawem, a zgodnie z twoim widzimisię to nie to samo.
                          • pomrocznosc.jasna Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:16
                            Czy wy Rydzykowcy odchrzanicie się wreszcie od Owsiaka ? W porównaniu do
                            waszych malwersantów to człowiek święty. A za co organizuje woodstock,
                            wielokrotnie wyjaśniał - za odsetki.
                            • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:30

> Czy wy Rydzykowcy odchrzanicie się wreszcie od Owsiaka ? W porównaniu do
                              > waszych malwersantów to człowiek święty. A za co organizuje woodstock,
                              > wielokrotnie wyjaśniał - za odsetki.

Czemu? Caritas można rozliczać, a świętego Owsiaka nie?

Odsetki he he he he. W zależności od tego ile minie od momentu wpłaty do
                              momentu zakupu sprzętu przy kwocie 30 mln można nieźle z nich żyć. A na to nikt
                              uwagi nie zwraca, w końcu kupił to co obiecywał, co nie?
                              • pomrocznosc.jasna Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:33
                                > Czemu? Caritas można rozliczać, a świętego Owsiaka nie?

Świętego Owsiaka można i mozna to zrobić bez żadnego problemu. Wszystko masz na
                                jego stronie podane jak na tacy, bez niedomówień.
                                • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:37

> > Czemu? Caritas można rozliczać, a świętego Owsiaka nie?
                                  >
                                  > Świętego Owsiaka można i mozna to zrobić bez żadnego problemu. Wszystko masz
                                  na
                                  >
                                  > jego stronie podane jak na tacy, bez niedomówień.

Podaj mi proszę tę cześć regulaminu, która mówi, co wchodzi w działalnosć
                                  statutową WOŚP. Nie wyciąg, w którym WOSP zajmuje się m. in. tylko całość.
                          • woda.woda Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:20
                            > A skąd wiesz, że rozlicza niezgodnie z prawem?

Nie napisałm nic takiego. Napisałam, że nie ma sprawozdania finansowego z
                            przeprowadzonej akcji charytatywnej - chyba, że jest gdzies tak ukryte, że
                            trudno je znaleźć. Organizacja charytatywna powinna każdorazowo rozliczyć się z
                            przeprowadzonej akcji. Byc może akcja "katowicka" nie jest jeszcze zakończona.
                            trudno to osądzić, ponieważ o tej akcji na stronie Caritasu nie ma żadnej
                            wzmianki oprócz listy darczyńców.

> Owsiak np. zgodnei z prawem
                            > organizuje Woodstock za pieniądze orkiestry, co się wielu osobom nie podoba.
                            W
                            > tym mnie.

Nie musi Ci się podobać. O tym decyduje Rada Fundacji.

> Zgodnie z prawem, a zgodnie z twoim widzimisię to nie to samo.

Tej bzdury nie skomentuję, masz prawdopodobnie - jak wielu - kóopoty z
                            rozumieniem pisanego tekstu
                      • hummer Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:29
                        asienka32 napisała:

> Interesować może się każdy. Tyle, że suwerennym prawem obywatela jest
                        > dysponowanie własnymi pieniędzmi. Może je sobie wpłącać na Rydzyka, Caritas,
                        > Owsiaka, Lambdę albo na tacę a Tobie ani mnie, ani nikomu innemu nic do tego.

Mylisz się Asienko. Wpłaca się na jakiś cel. Jeśli pieniązki poszły na inny już nie tak szczytny - np nowa fura dla prezesa Radia czy Caritasu to interesuje mnie to jak najbardziej ponieważ okradziona państwo. Pieniądze były podatków nie ma :)
                        • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:32
                          hummer napisał:

> asienka32 napisała:
                          >
                          > > Interesować może się każdy. Tyle, że suwerennym prawem obywatela jest
                          > > dysponowanie własnymi pieniędzmi. Może je sobie wpłącać na Rydzyka, Carit
                          > as,
                          > > Owsiaka, Lambdę albo na tacę a Tobie ani mnie, ani nikomu innemu nic do t
                          > ego.
                          >
                          > Mylisz się Asienko. Wpłaca się na jakiś cel. Jeśli pieniązki poszły na inny
                          już
                          > nie tak szczytny - np nowa fura dla prezesa Radia czy Caritasu to interesuje
                          m
                          > nie to jak najbardziej ponieważ okradziona państwo. Pieniądze były podatków
                          nie
                          > ma :)
                          >

Wpłaty na fundacje nie są podatkami a fundacja nie jest jednoską sektora fin.
                          publicznych, wiec nie bardzo rozumiem.
                          Jeśli ktoś mi da 150 zł na benzynę a ja za to kupię sobie nową kieckę, to Twój
                          problem czy tego co dał?
                          • hummer Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:37
                            asienka32 napisała:

> Wpłaty na fundacje nie są podatkami a fundacja nie jest jednoską sektora fin.
                            > publicznych, wiec nie bardzo rozumiem.

To nie jest wpłata na Fundacje ale na konkretną pomoc
                            "Pieniądze można wpłacać na konto nr 90 1560 1111 0000 9070 0011 6398 z dopiskiem "Halemba"" Jeśli Halemba oznacza zakup fury dla ojca to ja dziękuję IV RP.

> Jeśli ktoś mi da 150 zł na benzynę a ja za to kupię sobie nową kieckę, to Twój
                            > problem czy tego co dał?

Napij się melisy.
                            • ab_extra Masz dowody defraudacji? 22.11.06, 14:39
                              To zgłoś prokuraturze, albo pod stół i szczekaj
                              • woda.woda Gdzie on pisze o defraudacji? 22.11.06, 14:40
                                Też masz problemy z rozumieniem tekstu?
                                • ab_extra Co jest tematem tego wątku? 22.11.06, 14:46
                                  Ni mniej ni więcej, tylko to, ze Caritas Polska defrauduje pieniądze ze
                                  społecznych zbiórek.
                                  • woda.woda Re: Co jest tematem tego wątku? 22.11.06, 14:48
                                    > Ni mniej ni więcej, tylko to, ze Caritas Polska defrauduje pieniądze ze
                                    > społecznych zbiórek.

Czyżby? Tematem tego wątku jest to, że fundacja Caritas dotąd nie roliczyła się
                                    z przeprowadzenia "akcji katowickiej"
                              • hummer Re: Masz dowody defraudacji? 22.11.06, 14:41
                                ab_extra napisał:

> To zgłoś prokuraturze, albo pod stół i szczekaj

Szkoda pieniędzy i na tę fundację i na służby IV RP.
                            • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:42
                              hummer napisał:

> asienka32 napisała:
                              >
                              > > Wpłaty na fundacje nie są podatkami a fundacja nie jest jednoską sektora
                              > fin.
                              > > publicznych, wiec nie bardzo rozumiem.
                              >
                              > To nie jest wpłata na Fundacje ale na konkretną pomoc
                              > "Pieniądze można wpłacać na konto nr 90 1560 1111 0000 9070 0011 6398 z
                              dopiski
                              > em "Halemba"" Jeśli Halemba oznacza zakup fury dla ojca to ja dziękuję IV RP.

A co ma do tego IV RP. Caritas działa od lat jako organizacja POZARZĄDOWA.

>
                              > > Jeśli ktoś mi da 150 zł na benzynę a ja za to kupię sobie nową kieckę, to
                              > Twój
                              > > problem czy tego co dał?
                              >
                              > Napij się melisy.
                              >
                              Argumentów brak, to obrażasz rozmówcę. Niby wersal, a zwykła słoma z ciebie
                              hummerku wychodzi. Coś ten Wrocław ostatnio na forum kuleje.
                              • hummer Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:44
                                asienka32 napisała:

> hummer napisał:
                                >
                                > > asienka32 napisała:
                                > >
                                > > > Wpłaty na fundacje nie są podatkami a fundacja nie jest jednoską se
                                > ktora
                                > > fin.
                                > > > publicznych, wiec nie bardzo rozumiem.
                                > >
                                > > To nie jest wpłata na Fundacje ale na konkretną pomoc
                                > > "Pieniądze można wpłacać na konto nr 90 1560 1111 0000 9070 0011 6398 z
                                > dopiski
                                > > em "Halemba"" Jeśli Halemba oznacza zakup fury dla ojca to ja dziękuję IV
                                > RP.
                                >
                                > A co ma do tego IV RP. Caritas działa od lat jako organizacja POZARZĄDOWA.

Jak Ci ukradnę portfel to tez policja mnie nie ma prawa ścigać bo nie jestem organizacją rządową :)

> > > Jeśli ktoś mi da 150 zł na benzynę a ja za to kupię sobie nową kiec
                                > kę, to
                                > > Twój
                                > > > problem czy tego co dał?
                                > >
                                > > Napij się melisy.
                                > >
                                > Argumentów brak, to obrażasz rozmówcę. Niby wersal, a zwykła słoma z ciebie
                                > hummerku wychodzi. Coś ten Wrocław ostatnio na forum kuleje.

Tylko troszczę się o Ciebie.
                                • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:52
                                  > Jak Ci ukradnę portfel to tez policja mnie nie ma prawa ścigać bo nie jestem
                                  or
                                  > ganizacją rządową :)

A jeśli ja nie mam nic przeciwko temu? To mój portfel w końcu?

> Tylko troszczę się o Ciebie.

Jestem wzruszona. Do łez.
                                  • hummer Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 15:00
                                    asienka32 napisała:

> > Jak Ci ukradnę portfel to tez policja mnie nie ma prawa ścigać bo nie jes
                                    > tem
                                    > or
                                    > > ganizacją rządową :)
                                    >
                                    > A jeśli ja nie mam nic przeciwko temu? To mój portfel w końcu?

No fakt. :) Ciekawe jeszcze przeciw czemu nie miałabyś przeciwskazań :)

> > Tylko troszczę się o Ciebie.
                                    >
                                    > Jestem wzruszona. Do łez.

Aż tak, to nie chcialem. Jeszcze się rozmażesz.
                                    • asienka32 Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 15:16
                                      > No fakt. :) Ciekawe jeszcze przeciw czemu nie miałabyś przeciwskazań :)

A to już pozostawię Twojej wyobraźni :)

> > > Tylko troszczę się o Ciebie.
                                      > >
                                      > > Jestem wzruszona. Do łez.
                                      >
                                      > Aż tak, to nie chcialem. Jeszcze się rozmażesz.

Spoko. Wbrew temu co wypisuje mysz o kaczystach, używam dobrego tuszu.
                                      • hummer Nudno by było czasami tu bez Ciebie :) 22.11.06, 15:30
                                        asienka32 napisała:

> > No fakt. :) Ciekawe jeszcze przeciw czemu nie miałabyś przeciwskazań :)
                                        >
                                        > A to już pozostawię Twojej wyobraźni :)
                                        >
                                        > > > > Tylko troszczę się o Ciebie.
                                        > > >
                                        > > > Jestem wzruszona. Do łez.
                                        > >
                                        > > Aż tak, to nie chcialem. Jeszcze się rozmażesz.
                                        >
                                        > Spoko. Wbrew temu co wypisuje mysz o kaczystach, używam dobrego tuszu.
                                        >
                                        • asienka32 Re: Nudno by było czasami tu bez Ciebie :) 22.11.06, 17:50
                                          Nudno jest tu bez ciebie. Nudno do obłędu!
                                          Jestem jeszcze wraz z wiewiórką i pieskiem,
                                          Piszę, czytam i palę, wciąż mam oczy niebieskie,
                                          Lecz to wszystko tylko siłą rozpędu.

Wciąż jeszcze świt jest szary, zmierzch niebiesko -złoty,
                                          Dzień przechodzi na jedną, noc na drugą stronę
                                          I róże zakwitają bez wielkiej ochoty:
                                          Bo tak są już przyzwyczajone....
                              • woda.woda Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 14:44

--------------------------------------------------------------------------------

> Jeśli ktoś mi da 150 zł na benzynę a ja za to kupię sobie nową kieckę, to
                                Twój

jeśli ktoś da fundacji na beznynę a ta kupi sobie sukienkę, problem ma zarząd
                                funadcji na podstawie art. 14 Ustawy o findacjach

czy znowu nie zrozumiesz?
                                • asienka32 Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 14:53
                                  A jakie są za to sankcje?\
                                  • woda.woda Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 14:55
                                    Odsyłam do Ustawy, nie jest długa ani skomplikowana..
                                    Twój problem polega na tym, że nie rozróżniasz osoby prawnej od osoby fizycznej.
                                    • asienka32 Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 14:59
                                      woda.woda napisała:

> Odsyłam do Ustawy, nie jest długa ani skomplikowana..
                                      > Twój problem polega na tym, że nie rozróżniasz osoby prawnej od osoby
                                      fizycznej
                                      > .

A ty osoby prawnej od podmiotu publicznego.
                                      • woda.woda Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 15:03
                                        > A ty osoby prawnej od podmiotu publicznego.

na jakiej podstawie tak twierdzisz?
                                        • asienka32 Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 15:08
                                          woda.woda napisała:

> > A ty osoby prawnej od podmiotu publicznego.
                                          >
                                          > na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Na takiej samej na jakiej ty twierdzisz, ze nie rozróżniam osoby fizycznej od
                                          prawnej.
                                          • woda.woda Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 15:11
                                            Jeśli podajesz przykład, że tym samym jest kradziez Twojego prywatnego portfela
                                            i przeznaczenie pieniędzy fundacji na sukienke zamiast na benzynę, dla mnie
                                            jest tak, ze nie rozróżniasz osoby prawnej od osoby fizycznej.

Teraz proszę przykład na to, że ja nie rozróżniam osoby prawnej od osoby
                                            publicznej.
                                            • asienka32 Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 15:14
                                              woda.woda napisała:

> Jeśli podajesz przykład, że tym samym jest kradziez Twojego prywatnego
                                              portfela
                                              >
                                              > i przeznaczenie pieniędzy fundacji na sukienke zamiast na benzynę, dla mnie
                                              > jest tak, ze nie rozróżniasz osoby prawnej od osoby fizycznej.
                                              >
                                              > Teraz proszę przykład na to, że ja nie rozróżniam osoby prawnej od osoby
                                              > publicznej.

Uważasz, że fakt bycia przez fundację osobą prawną obliguje ją do jawności
                                              prowadzenia finansów takiej jak w przypadku podmiotu publicznego czyli
                                              dysponująego publicznymi środkami.
                                              • woda.woda Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 15:20
                                                > Uważasz, że fakt bycia przez fundację osobą prawną obliguje ją do jawności
                                                > prowadzenia finansów takiej jak w przypadku podmiotu publicznego czyli
                                                > dysponująego publicznymi środkami.

tak napisałam gdzieś? czy to tylko Twoja imaginacja?
                                                napisałam, że fandacja sa obowiązek podania do publicznej wiadomości
                                                sprawozdania finansowego zgodnie z art. 2.p.3 Ustawy

Chyba ponosi Cię fantazja
                                                • asienka32 Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 15:23
                                                  > Chyba ponosi Cię fantazja

Tak samo jak Ciebie. W kwestii nadirterpretacji sprawy portfela.

> tak napisałam gdzieś? czy to tylko Twoja imaginacja?
                                                  > napisałam, że fandacja sa obowiązek podania do publicznej wiadomości
                                                  > sprawozdania finansowego zgodnie z art. 2.p.3 Ustawy

A wymagasz rozliczeń konkretnych akcji.
                                                  • woda.woda Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 15:28
                                                    > A wymagasz rozliczeń konkretnych akcji.

Tak. Jeśli pieniadze gromadzone sa na koncie celowym (jak w tym wypadku) należy
                                                    rozliczyć się finasowo i merytorycznie po zakończeniu akcji i podac to do
                                                    publicznej wiadomości

Caritas jest organizacją pożytku publicznego i jako taką obowiązują ją
                                                    dodatkowo przepisy dotyczące pp.
                                                  • don_fabiano Re: Chcesz argumentu? Proszę bardzo 22.11.06, 18:42
                                                    Czy kiedykolwiek Caritas rozliczył się z czegokolwiek przed kimkolwiek ???
                          • woda.woda Re: Trochę nie wiesz, o czym piszesz 22.11.06, 14:39
                            > Jeśli ktoś mi da 150 zł na benzynę a ja za to kupię sobie nową kieckę, to
                            Twój

jeśli ktoś da fundacji na beznynę a ta kupi sobie sukienkę, problem ma zarząd
                            funadcji na podstawie art. 14 Ustawy o findacjach
      • foruminek Re: Nie ma obowiazku wpłacania... a firmy państwo 22.11.06, 19:09
        asienka32 napisała:

> powinny mieć ustawowy zakaz wpłacania pieniędzy i wspierania w jakikolwiek
        > sposób Caritas, Owsiaka, Kwaśniewskiej i innych tego typu organizacji.

No właśnie. Podpisuje pod tym obiema rękami.
    • haen1950 Re: Hieny z Caritasu poczuły kasę. 22.11.06, 13:27
      Na moim osiedlu od dwóch lat pod firmą Caritas normalny sklep spożywczy działa.
      Ciekawe, na jakich zasadach?
    • krystian10 Re: Hieny z Caritasu poczuły kasę. 22.11.06, 13:29
      A może ojciecdyrektor weźmie się za zbiórke? Stocznie uratował :)))))
      • polonus9 kazdy klecha chce miec maybacha 22.11.06, 20:49
    • ab_extra Czy proces cywilny bardzo by obraził obrazę? 22.11.06, 13:50

• obraza.uczuc.religijnych Obraża się tylko najintymniejsze uczucia religijne 22.11.06, 13:52
        Pomimo swojej intymności, dla osiągnięcia celu politycznego,można jednak
        wystawić je na widok publiczny.
        • ab_extra Na miejscu caritasu wytoczyłbym ci proces 22.11.06, 13:53
          o zniesławienie. Podeślę im link
          • obraza.uczuc.religijnych O jakie zniesławienie? 22.11.06, 13:56

• ab_extra Taką masz linię obrony? Udawać idiotę? 22.11.06, 13:59

• obraza.uczuc.religijnych No wyjaśnij mi gdzie zniesławiłem? 22.11.06, 13:59

• antypisiorek Re: Na miejscu caritasu wytoczyłbym ci proces 22.11.06, 14:43
            Podsyłaj frajerze albo frajerko :)))) Będziemy mieli kolejnego męczennika :)))
        • joannabarska Szkoda słów 22.11.06, 13:54
          KK pracuje za "Bóg zapłać", a rozlicza się tylko arcybaca z Lublina. A Rydzyk
          to juz przykład kliniczny.
          • ab_extra Możesz wytoczyć Caritasowi proces 22.11.06, 13:56
            Albo Caritas wytoczy tobie
            • pomrocznosc.jasna Re: Możesz wytoczyć Caritasowi proces 22.11.06, 14:05
              Coś ci padło na mózg z tymi procesami ?
            • sclavus Re: Możesz wytoczyć Caritasowi proces 22.11.06, 14:05
              ab_extra napisał:

> Albo Caritas wytoczy tobie

Czyś ty chłopie z ... procesu powstał ???
              Caritas, jako organizm użyteczności publicznej, MA obowiązek rozliczania się z
              każdorazowej akcji nie wspominając rocznych rozliczeń....
              Jeżeli tego nie robi, to jest do ścigania z urzedu.... w ten czy inny sposób....
              Uważaj, bo w proces się obrócisz.... :|
            • jaa_ga Re: Możesz namówić Caritas do jawności finansów? 22.11.06, 14:07
              Bo do dziś nie ma rozliczenia za tragedię w Katowicach,
              a podstawowym obowiązkiem tej i innych fundacji jest transparentność.

• luci-c Re: Hieny z Caritasu poczuły kasę. 22.11.06, 15:11
      Caritas ciągnie do kasy jak konia do owsa
    • prawie_magister Re: Hieny z Caritasu poczuły kasę. 22.11.06, 15:12
      obraza.uczuc.religijnych napisał kupę bzdur, pewnie rozumek u nie go jak u matki
      kurki czyli kurzy rozumek
      współczuję!
    • luciferrr Re: Hieny z Caritasu poczuły kasę. 22.11.06, 15:14
      o kasę,czyli fundamenty trzeba dbać
    • don_fabiano Jestem tego samego zdania !!! 22.11.06, 18:28
      Hieny z Caritasu poczuły kasę.
      Ludziska jak zwykle w dobrej wierze powpłacają pieniążki i co dalej ?
      Caritas kapnie troszkę na otarcie łez,
      a z resztą zrobi to co zazwyczaj robił dotychczas.
    • aferal.z.partii.demokratycznej a hieny zPiSu robią kampanię wyb w mediach Rydzyka 22.11.06, 19:07
      • prawie_magister Re: a hieny zPiSu robią kampanię wyb w mediach Ry 22.11.06, 19:16
        a gó.. wam durnie do tego komu ja daję kasę, wy nie dajecie wieć nie szczekajcie!
        • don_fabiano Re: a hieny zPiSu robią kampanię wyb w mediach Ry 22.11.06, 20:45
          Jeśli dajesz na górników to znaczy,
          że na górników,
          a nie na następny samochód dla pasibrzucha.
          Tak sądzę.
        • pomrocznosc.jasna Re: a hieny zPiSu robią kampanię wyb w mediach Ry 22.11.06, 22:47
          jakbyś niedouczony człowieku przeczytał wszystkie posty, to byś wiedział, że
          nie o twoją kasę tu chodzi. Ty możesz swoją zawiązać w chustkę i zanieść ojcu
          dyrektorowi.
    • wesoly.elektron Re: Hieny z Caritasu poczuły kasę. 22.11.06, 22:17
      a skad wiesz, ze sie nie rozliczyli ???
      podaj zrodla
      • pomrocznosc.jasna Re: Hieny z Caritasu poczuły kasę. 22.11.06, 22:45
        Zabawna jesteś wesoła. Podaj źródło, że się rozliczyli.
    • wyksztalciuch55 Re: Hieny z Caritasu poczuły kasę. 24.11.06, 18:33
      Wiadomo już ile uzbierali ? Tak tylko pytam pro forma. Uczciwej odpowiedzi się
      nie spodziewam. Chyba że stanie się cud...
    • palnick Re: Hieny z Caritasu - 70% koszty własne. 24.11.06, 19:05
      28% procent na biednych (kler)
      2% dla rodzin ofiar.

:-))))
    • goldenwomen Re: Hieny z Caritasu poczuły kasę. 25.11.06, 08:57
      cos w tym jest!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka