Dodaj do ulubionych

Arcybiskup Wielgus i mój konflikt tożsamości...

03.01.07, 19:34
Jestem katolikiem.
Jestem też obywatelem państwa polskiego.
Lojalność wobec Kościoła nakazuje mi przyjmować z pokorą rostrzygnięcia
personalne Ojca Świętego Benedykta XVI, który na Ziemi zastępuje Chrystusa.
Nie mogę ich kwestionować.
Lecz lojalność wobec mojego państwa wymaga ode mnie abym twardo
przeciwstawiał się ludziom, którzy w przeszłości - dla realizacji osobistych
interesów - wysługiwali się komunistycznym oprawcom mojego kraju.
Co robić, gdy drogi państwa i Kościoła rozchodzą się? Jaką kierować się
tożsamością?
Lecz w tym momencie przypominam sobie heroiczne postawy księży, którzy nie
dali się złamać. Tych skromnych, maluczkich duszpasterzy, lecz wielkich
duchem, którzy nie pragnęli zaszczytów ani władzy. Pozostali wierni sobie.
Ich życie uświadamia mi, że nie ma sprzeczności pomiędzy państwem a
Kościołem, bo łącznikiem spinającym te dwie instytucje jest sumienie
człowieka. Gdy jest ono czyste, nie ma konfliktu.
To wszystko jest proste.
Choć tak wielu chciałoby zamazać prawdę potokiem nic nie znaczących słów.

Obserwuj wątek
    • goldenwomen Re: Arcybiskup Wielgus i mój konflikt tożsamości. 03.01.07, 19:37
      mądre słowa!!! cóz ,nie wszyscy widzieli siebie poza granicami kraju w zamian
      za donoszenie, wybrali skromne życie gdzieś w małej mieścinie niekoniecznie na
      salonach
      • homosovieticus W donosicielstwie wazniejszym jest na kogo lub na 03.01.07, 19:42
        co się donosi a nie to komu się donosi. Premier Belka również został
        zrejestrowany w tej samej komórce polskiego wywiadu, podobnie Andrzej
        Olechowski współtwórca Platformy i media nie podnosiły wtedy takiej wrzawy.
        Zadałeś sobie pytanie dlaczego?
        • goldenwomen Re: W donosicielstwie wazniejszym jest na kogo lu 03.01.07, 19:44
          w donosicielstwie paskudne jest samo donosicielstwo !!!!!!!! bez wzgledu kto na
          kogo!!!!!!!! fakt sam w sobie!
          • snajper55 Re: W donosicielstwie wazniejszym jest na kogo lu 03.01.07, 19:51
            goldenwomen napisała:

> w donosicielstwie paskudne jest samo donosicielstwo !!!!!!!! bez wzgledu kto na
            > kogo!!!!!!!! fakt sam w sobie!

Taki wstrętny Masa donosił na towarzyszy przestępstwa dla osobistych korzyści...

S.
            • goldenwomen Re: W donosicielstwie wazniejszym jest na kogo lu 03.01.07, 19:54
              a jak skonczył ?
              • snajper55 Re: W donosicielstwie wazniejszym jest na kogo lu 03.01.07, 19:57
                Rozumiem, że donoszenie Masy też potępiasz ?

S.
                • goldenwomen nasza dyskusja zmienia tory nt 03.01.07, 19:58
                  juz wczesniej napisałam co mysle o donoszeniu!
                  • snajper55 Re: nasza dyskusja zmienia tory nt 03.01.07, 19:59
                    goldenwomen napisała:

> juz wczesniej napisałam co mysle o donoszeniu!

A ja Ci pokazuję, że nie można potępiać tak jak Ty donoszenia.

S.
                    • goldenwomen Re: nasza dyskusja zmienia tory nt 03.01.07, 20:02
                      donosił na kolegow by wyjechac zagranice i wiesc lepsze zycie! za jaka cene?????
                      mozesz to pojac swoim rozumem?
                      • snajper55 Re: nasza dyskusja zmienia tory nt 03.01.07, 20:04
                        goldenwomen napisała:

> donosił na kolegow by wyjechac zagranice i wiesc lepsze zycie! za jaka cene????
                        > mozesz to pojac swoim rozumem?

Ja jestem zadowolony, że donosił i można było całe gangi dzięki temu
                        zlikwidować. Dlatego takiego donoszenia nie potępie. Ty potępiasz ? Powinien
                        milczeć i nie wsypywać towarzyszy z gangu ? Powinni dalej napadać, mordować, kraść ?

S.
                        • goldenwomen mogl zostac porzadnym człowiekiem 03.01.07, 20:09
                          a nie gangsterem ot co!
                          • snajper55 Re: mogl zostac porzadnym człowiekiem 03.01.07, 20:11
                            goldenwomen napisała:

> a nie gangsterem ot co!

Ale został gangsterem i mógł jedynie donosić, lub nie donosić. Potępiasz jego
                            wybór ?

S.
        • pandada może link do donosów Belki 03.01.07, 19:53
          homośmintuchu?
    • homosovieticus Czy Ty naprawdę nie rozumiesz dlaczego Abp.Wielgus 03.01.07, 19:38
      jest tak zaziecie atakowany przez wszystkie niekatolickie media?
      Czy znasz Jego postawę wobec "cywilizacji śmierci" o której mówił tak często
      Jan Paweł II-gi i przed, którą ostrzegał Polaków?
      • goldenwomen nie rób mi prania mózgu 03.01.07, 19:41
        zycie pokazuje ze Wielgus rozmija sie z prawdą, mowi to co chce usłyszeć
        posłuszny katolicki lud!
        • homosovieticus Skoro nie nalezysz do tego katolickiego, 03.01.07, 19:45
          posłusznego ludu, to czemu zajmujesz się tą sprawa,skoro władze polskiego
          państwa, którego jestes posłusznym obywatelem, jak mniemam, zachowują
          milczenie?
          • goldenwomen jestem raczej niepokorna 03.01.07, 19:47
            slusznie sie zachowuja bo to sprawa wewnatrz koscioła a nie państwowa- zacznij
            odrozniać te rzeczy tak jak zacznij odrozniać kata od ofiary
            • homosovieticus Powinnaś być raczej madrą bo ta sprawa takiej 03.01.07, 19:50
              wymaga postawy.
              Nie daj się wodzic za nos ludziom wrogim Kosciołowi i religii.
              • goldenwomen Re: Powinnaś być raczej madrą bo ta sprawa takiej 03.01.07, 19:52
                ode mnie tego wymagasz????????? staram sie tylko poznac prawdy bo kłamstwa
                nienawidze w kazdej postaci!!!!!!wymagaj takiej postawy od Koscioła!

to ty sie dajesz wodzic za nos, nie pozwalaj na to!
                • snajper55 Re: Powinnaś być raczej madrą bo ta sprawa takiej 03.01.07, 19:54
                  goldenwomen napisała:

> ode mnie tego wymagasz????????? staram sie tylko poznac prawdy bo kłamstwa
                  > nienawidze w kazdej postaci!!!!!!wymagaj takiej postawy od Koscioła!

Postawa kościoła:

"Trzeba unikać aroganckiej pozy sędziów minionych pokoleń, które żyły w innych
                  czasach i w innych okolicznościach."

S.
      • ksiundz Ty naprawde chcesz stosować dialektykę? 03.01.07, 19:44

• goldenwomen Re: Ty naprawde chcesz stosować dialektykę? 03.01.07, 19:45
          chce tylko poznać prawdę! to zbyt zawiłe?
          • ksiundz Jutro będą opublikowane dokumenty - ale niektórych 03.01.07, 19:47
            nawet i to nie przekona, boć to "nasz TW" :) Nie ma naszych TW - są tylko TW, a
            tych trzeba usunąć z życia społecznego.
            • goldenwomen Re: Jutro będą opublikowane dokumenty - ale niekt 03.01.07, 19:49
              dokładnie tak
            • snajper55 Re: Jutro będą opublikowane dokumenty - ale niekt 03.01.07, 20:01
              Opublikowane dokumenty z teczki Kaczyńskiego, na przykład jego lojalka, też nie
              wszystkich przekonały. Czy dokumenty o powiązaniu PC z FOZZ.

S.
        • homosovieticus To nie dialektyka ale rozumienie skutków prawnych 03.01.07, 19:48
          rozdziału Państwa i Kościoła.
          Nominacje w państwie polskim nie spotykały się w prasie watykańskiej lub
          katolickiej w Polsce z taką agresją,której oczywisty powód nie jest trudnym do
          wykrycia dla myślącego człowieka.
          • ksiundz Pan premier Kaczyński próbował wytłumaczyć w 03.01.07, 19:51
            Watykanie jak rzeczy stoją, gdyby go posłuchano, nie byłoby owej agresji. Ale
            Kościół to przetrwa jak już nie jedno przez stulecia.
            • woda.woda Coma premier do kościelnych nominacji? 03.01.07, 19:54
              • ksiundz To samo co ja - ta akurat mi się nie podobała :) 03.01.07, 19:57

• woda.woda Prywatnie może się nie podobać, oczywiście. 03.01.07, 19:58
                  mam jednak nadzieję, że nie usiłujesz wywrzeć wpływu na personalne decyzje
                  głowy Kościoła :)
                  • ksiundz Ale swoją opinię mogę wyrazić, a ta akurat może 03.01.07, 19:59
                    wpłynąć na decyję głowy Kościoła lub nie - w tym przypadku nie wpłynęła :)
      • ratatatam Re: Czy Ty naprawdę nie rozumiesz dlaczego Abp.Wi 03.01.07, 19:46
        szkoda,ze wszystko zepsul nie mowiac prawdy,"prawda was wyzwoli" albo pokretnie
        sie tlumaczac: "slowa wasze niech beda: tak- tak , nie- nie" myslisz, ze
        katolicy mieliby mu za zle gdyby wyznal prawde i poprosil o przebaczenie?
        przeciwnie!
        • goldenwomen mielibysmy wielki szacunek dla niego ..... 03.01.07, 19:49
          gdyby sie uderzył w piers i powiedział :: ZBłądziłem!!!!!! a on co ???? szedł w
          zaparte!!!!
          • snajper55 Re: mielibysmy wielki szacunek dla niego ..... 03.01.07, 19:53
            goldenwomen napisała:

> gdyby sie uderzył w piers i powiedział :: ZBłądziłem!!!!!! a on co ???? szedł w
            > zaparte!!!!

A Ty wiesz, że zbłądził ? Z gazety to wiesz ?

S.
            • goldenwomen Re: mielibysmy wielki szacunek dla niego ..... 03.01.07, 19:57
              narazie tak! ale gdyby to nie była prawda co mowia w TVP to chyba nie
              narazaliby sie na oczernianie bez podstaw!gdyby Kosciol nie zamiatał lustracji
              pod dywany koscielne nie byloby tyle szumu co teraz
              • snajper55 Re: mielibysmy wielki szacunek dla niego ..... 03.01.07, 19:59
                goldenwomen napisała:

> narazie tak! ale gdyby to nie była prawda co mowia w TVP to chyba nie
                > narazaliby sie na oczernianie bez podstaw!

Ha, ha, ha !!!! TVP jedynie cytuje GP i Wprost.

> gdyby Kosciol nie zamiatał lustracji
                > pod dywany koscielne nie byloby tyle szumu co teraz

Kościół nic nie zamiata. Kościół kieruje się słowamni Papieża: "Trzeba unikać
                aroganckiej pozy sędziów minionych pokoleń, które żyły w innych czasach i w
                innych okolicznościach."

S.
                • goldenwomen Re: mielibysmy wielki szacunek dla niego ..... 03.01.07, 20:00
                  a swoj rozum masz??????? czy opierasz sie na innych?
                  • snajper55 Re: mielibysmy wielki szacunek dla niego ..... 03.01.07, 20:03
                    goldenwomen napisała:

> a swoj rozum masz??????? czy opierasz sie na innych?

Mój rozum mówi bardzo podobnie. Tylko ja nie jestem głową kościoła do którego
                    należy 95% Polaków, dlatego wolę cytować słowa Papieża.

S.
                    • goldenwomen jesli odrozniasz kata od ofiary to,........ 03.01.07, 20:04
                      juz jest dobrze! :)
                      • snajper55 Re: jesli odrozniasz kata od ofiary to,........ 03.01.07, 20:05
                        goldenwomen napisała:

> juz jest dobrze! :)

Odróżniam. Na przykłąd dziś katem jest GP donosząca (podobno donoszenie
                        potępiasz) na różnych ludzi, stających się jej ofiarami.

S.
                        • goldenwomen ok lubisz prac mózgi 03.01.07, 20:09
                          :)
      • pandada atakuje GP, broni GW 03.01.07, 19:56
        od razu widać. które medium jest katolickie i sprzyja Kościołowi.
        • snajper55 Re: atakuje GP, broni GW 03.01.07, 19:57
          pandada napisał:

> od razu widać. które medium jest katolickie i sprzyja Kościołowi.

Od razu widać, któe postępuje zgodnie z naukami Papieża:

"Trzeba unikać aroganckiej pozy sędziów minionych pokoleń, które żyły w innych
          czasach i w innych okolicznościach."

S.
    • woda.woda Re: Arcybiskup Wielgus i mój konflikt tożsamości. 03.01.07, 19:40
      Nie ty jeden masz tan problem.

Po piersze - doradzam cierpliwość i powstrzymanie się od pochopnych sądów.

Po drugie - ("Co robić, gdy drogi państwa i Kościoła rozchodzą się? Jaką
      kierować się tożsamością?") myślę, że najlepiej kierować się własnym sumieniem.
      • nabucco1954 po trzecie: 03.01.07, 19:44
        księża na księżyc a homoś do czubków
    • douglasmclloyd Re: Arcybiskup Wielgus i mój konflikt tożsamości. 03.01.07, 19:44
      Ja mam dosc kocielnej, zaklamanej hierarchii. Wole zwyklego ksiedza. Gdyby kazdy
      biskup mial babe i otrzymal swoj urzad zgodnie z tym co pisal sw. Pawel,
      sytuacja kosciola wygladalaby zupelnie inaczej. Dochodze do wniosku, ze w
      gruncie rzeczy osoby duchowne to nieroby. Przeciez po odprawieniu mszy mogliby
      znalezc sobie jakies zajecie, orac, siac, zamiast zapuszczac brzuchy. Niech
      biora przyklad z kosciola prawoslawnego, zakladaja rodziny i zyja jak ludzie.
    • gorby1 "z-ca Chrystusa" kazal ukrywac ksiezy -pedofilow 03.01.07, 19:45
      Co ty na to "lojalny" ?
    • petrucio Piszesz: 03.01.07, 19:46
      "Lojalność wobec Kościoła nakazuje mi przyjmować z pokorą rostrzygnięcia
      personalne Ojca Świętego Benedykta XVI, który na Ziemi zastępuje Chrystusa."

Gdyby nie wzgledy spoleczno-systemowe stojace za tym, co piszesz bylby to
      material dla psychiatry! Ech, dziwne to zycie!
    • woda.woda Historia Pawła z Tarsu 03.01.07, 19:53
      nieczego nie nauczyła katolików?
      • ratatatam Re: Historia Pawła z Tarsu 03.01.07, 20:00
        Pawel z Tarsu nie przeczyl publicznie ,ze przesladowal chrzescijan, wrecz
        przeciwnie i nie w tym rzecz ze ktos robil cos zlego, niewielu z nas ma
        sumienie czyste jak lza , chodzi o to by umiec sie do tego przyznac , nie wiem
        czy Wilegus byl agentem SB czy nie, ale wiem ze kreci i ze w ciagu kilku dni
        jego wersje na temat tej sprawie sie zmienialy, to naprawde nie budzi zaufania
        do jego wersji wydarzen , tym bardziej ze bylismy swiadkami podobnych zachowan
        Malinskiego czy Czajkowskiego
        • woda.woda Re: Historia Pawła z Tarsu 03.01.07, 20:04
          O tym wszystkim zdecyduje papież, który przecież nie podejmuje decyzji na
          podstawie tego, co piszą w gazetach.
          • ratatatam Re: Historia Pawła z Tarsu 03.01.07, 20:11
            Papież - z całym szacunkiem- nie decyduje o tym co jest prawda, a co nie ,
            Papież nie decyduje o tym czy 2 x 2 = 4 czy tez nie. Z dwóch zdań sprzecznych
            tylko jedno może być prawdziwe ( tego nauczył mnie właśnie Wielgus), papieska
            bulla juz w Warszawie, ingres się odbędzie i sprawa jest przesądzona, nie o
            ingres zresztą chodzi i o to czy Wielgus będzie Metropolitą Warszawskim czy nie,
            chodzi prawdę .
            • woda.woda Oczywiście 03.01.07, 20:13
              "Papież - z całym szacunkiem- nie decyduje o tym co jest prawda, a co nie"

Decyduje jednak o nominacjach i, wierzę, że robi to w duchu chrześcijańskiej
              miłości bliźniego.
              • ratatatam Re: Oczywiście 03.01.07, 20:23
                za dobrze znam historie Kosciola by az tak bezkrytycznie wierzyc w wzniosle
                motywy kazdej decyzji papieza, a zwlaszcza personalnej - mam nadzieje ,ze jest
                tak jak piszesz, problem w tym ze abp Wielgus musi cieszyc sie nie tylko
                zaufaniem Papieza, rownie wazne , a kto wie czy nie wazniejsze jest zaufanie
                ludzi do ktorych go poslano! wiesz na czym polega "syndrom Kasandry" ? Kasandra
                wieszczyla prawde, ale nikt jej nie wierzyl ...
                • woda.woda Re: Oczywiście 03.01.07, 20:24
                  Nie ma żadnego powodu, aby nie ufać papiezowi.

problem w tym ze abp Wielgus musi cieszyc sie nie tylko
                  > zaufaniem Papieza, rownie wazne , a kto wie czy nie wazniejsze jest zaufanie
                  > ludzi do ktorych go poslano

To prawda. Toteż arcybiskup wystapił o autolustrację.
      • karbat Re: Historia Pawła z Tarsu 03.01.07, 20:06
        wielebni z palacow glosza ; "Prawda WAS wyzwoli " WAS , maja na mysli owce i
        barany ,nie siebie :o
    • homosovieticus Oto prawedziwy powód ataku mediów na Abp. Wielgusa 03.01.07, 20:02
      www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=7138
      • kotek.filemon Re: Oto prawedziwy powód ataku mediów na Abp. Wie 03.01.07, 20:05
        Sugerujesz że to łże-media napadły na Wielgusa?
        • woda.woda Neomarksizm i postmodernizm domeną GP i Wprost? 03.01.07, 20:07
          Co to się porobiło.
          • kotek.filemon Re: Neomarksizm i postmodernizm domeną GP i Wpros 03.01.07, 20:08
            Oni po prostu używają terminów, których znaczenia i tak nie rozumieją...
            • homosovieticus Re: Neomarksizm i postmodernizm domeną GP i Wpros 03.01.07, 20:15
              Moj drogi zarozumialcze! To KK uczył Europę czytania i pisania oraz rozumienia
              wagi problemów egzystencjonalnych nieprzerwanie od dwuch tysięcy lat.
              • kotek.filemon Re: Neomarksizm i postmodernizm domeną GP i Wpros 03.01.07, 20:16
                Nadal bredzisz...
                • woda.woda Re: Neomarksizm i postmodernizm domeną GP i Wpros 03.01.07, 20:17
                  Tu akurat ma rację. Tyle, że nie ma to nic współnego z artykułem zRM.
                  • kotek.filemon Re: Neomarksizm i postmodernizm domeną GP i Wpros 03.01.07, 20:20
                    Rację ma o tyle o ile. Kościół zawsze i wszędzie dbał tylko o siebie.
                    • woda.woda Re: Neomarksizm i postmodernizm domeną GP i Wpros 03.01.07, 20:21
                      Co nie zmienia faktu, że - dbając o siebie - niósł kaganek oświaty :)
        • homosovieticus Tak a w Watykanie Premier uprzedził Papieza o 03.01.07, 20:10
          niemożliwości powstrzymania takiego ataku.
          Atak ten ma podłoże WYBITNIE POLITYCZNE a nie moralne jak to sugeruje GW, TVN
          Polsat, i TVP
          • kotek.filemon Re: Tak a w Watykanie Premier uprzedził Papieza o 03.01.07, 20:13
            > niemożliwości powstrzymania takiego ataku.

Homoś, bredzisz. Nadprezydent pojechał przekonywać papę, żeby zmienił decyzję.
            Myślał że uda mu się zawalczyć z decyzją najdłużej istniejącej instytucji
            mafijnej...

> Atak ten ma podłoże WYBITNIE POLITYCZNE a nie moralne jak to sugeruje GW, TVN
            > Polsat, i TVP

No właśnie. Jak atak na kler przełoży się na sukces polityczny PiSs-u...?
            • homosovieticus Re: Tak a w Watykanie Premier uprzedził Papieza o 03.01.07, 20:17
              Dlaczego uważasz,ze to ja brędzę a nie Ty?
              Obaj przecież nie byliśmy swiadkami rozmów Premiera z Papieżem i żaden z nas
              nie jest zaufanym doradcą Premiera.
              • kotek.filemon Re: Tak a w Watykanie Premier uprzedził Papieza o 03.01.07, 20:21
                Ale GP to zaufany organ prasowy Premiera. Jeśli puściła atak na Wielgusa, stało
                się to z błogosławieństwem wierchuszki PiSs.
                • homosovieticus Re: Tak a w Watykanie Premier uprzedził Papieza o 03.01.07, 20:45
                  Nigdy Kaczor nie mów w taki sposób o GP. Mówł natomiast,że medią powiazane są w
                  rózny sposób z "układem". Z "układem" w jakis sposób moga byc powiazani takze
                  ksieża. Widocznie wewnetrzny wywiad papieski zna "współpracę Wielgusa z
                  bezpieką " i zna owoce tej współpracy. Zna także samą osobę i to znacznie
                  PRECYZYJNIEJ niż bezpieka znała i znają media.
      • ratatatam niewykluczone ze jest tak wlasnie jak mowisz 03.01.07, 20:19
        to nawet bardzo prawdopodobne, ale tego ataku nie dokonano przy pomocy
        falszerstw i spreparowanych dokumentow! przynajmniej nic na to narazie nie
        wskazuje . Jesli Wielgus wiedzial, ze sa na niego jakies "haki" a sa jak widac
        ! to powinien odważnie o tym powiedzieć ludziom , których pasterzem ma byc! cos
        sie wydarzylo - i w życiorysie Wielgusa i na dzisiejszej scenie politycznej,
        taktyka przyjeta przez hierarchie byla najgłupsza z możliwych a konsekwencje
        tej glupoty beda znacznie bardziej powazne niz ujawnienie prawdy w porę
        • woda.woda proponuję wstrzymać się z osądem 03.01.07, 20:20
          do wyjasnienia sprawy
        • homosovieticus Ludziom wiary nie przeszkadza taki nominat ani 03.01.07, 20:41
          , Prałat Z Brygidy. Nie przeszkadza także redemptorysta Tadeusz Rydzyk poniewaz
          wierzą w Boga Osobowego, który może sie posługiwać wbrew ludzkiemu rozumowi.
          Prześladowca Chrystusa, Paweł z Tarsu, został głównym organizatorem Kościoła
          Powszechnego.
          • ratatatam Ludziom wiary - owszem 03.01.07, 20:58
            a co z tymi " malej wiary " albo calkowicie "niewierzacymi" nie wykazujacymi
            tego optymizmu plynacego z zaufania Opatrznosci???, ktorym jednak nie podrodze
            z pania Senyszyn prowadzaca "parade rownosci" ? co maja zrobic " po ludzku "
            ogladajac sprawe Wielgusa ze swiadomoscia jak hierarchowie kosciola katolickiego
            maja potezny wplyw na ksztalt zycia spolecznego i politycznego w Polsce? I ze
            swiadomoscia jaka moze byc dzisiaj rola poteznego "agenta wplywu" ??
            • homosovieticus Re: Ludziom wiary - owszem 03.01.07, 21:19
              Do wiary nie jest potzrebny biskup ani papiez jest potrzebna wiedza o Bogu,
              wola wiary i łaska Boska.
              Tak naucza katechizm za św. Tomaszem z Akwinu.
      • francuskilacznik proponuję wsluchac sie w to co mowi 03.01.07, 20:31
        na ten temat sam "poszkodowany". Stopniuje prawde o sobie, ale jej nie wyjawia.
        Wyjawia ja pod wplywem mediow, ktore podaja coraz to nowsze szczegoly z jego
        agenturalnego zyciorysu.
        Zadne wzniosle slowa na temat atakow na kosciol tutaj nic nie zmienia. Bo nawet
        jezeli sa to ataki na kosciol, to najwazniejszym jest to ze agent pozostaje
        agentem, i tej prawdy juz nie zmienimy.
    • homosovieticus do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 20:12
      www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=7138
      • ratatatam Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 20:24
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=54861903&a=54864583
      • karbat Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 20:27
        Hejmo ,Czajkowski , Wielgus i dziesiatki, setki innych agentow w sutannach
        prowadzili dialog z komuna ,wspolpracowali ,kapowali

dobrze ,ze ruski nie wywiozly kilkuset teczek ,dzis mogliby usadawiac na
        polskich tronach kogo by tylko chcieli
        • ratatatam no to mamy sytuacje jak w antycznej tragedii 03.01.07, 20:31
          poniewaz prawda jest zarowno to, co ty piszesz, jak i zapewno to , co pisze np
          homosovieticus. antyczne tragedie niestety nie konczyly sie happy endem,
          przynajmniej nie takim do jakiego nas przyzwyczajono w operach mydlanych ...
      • michal00 Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 20:31
        chcesz przez to powiedziec, ze nie ma w kosciele przeciwnikow postmodernizmu
        godnych funkcji metropolity warszawskiego i niebedacych TW SB?
        • homosovieticus Abp.Wielgusa na to stanowisko wyznaczył JP2-gi 03.01.07, 20:35
          i dlatego mianował Go na biskupa diecezji płockiej gdzie bp.Wielgus miał sie
          sprawdzic jako organizator i zarządca administracyjny. I sprawdził się.
          • michal00 Re: Abp.Wielgusa na to stanowisko wyznaczył JP2- 03.01.07, 20:42
            Coz z tego mialoby wynikac? Wszak abp Paetza rowniez mianowal JPII, ktory nie
            zawahal sie go odwolac, gdy ten stal sie zrodlem zgorszenia.
            • homosovieticus Jeśli takim źródłem stanie się Abp. Wielgus to 03.01.07, 20:50
              równiez zostanie odwołany przez Papieza po gruntownym sprawdzeniu prawdziwości
              zarzutów.
          • ratatatam no bajki pan opowiadasz ! 03.01.07, 20:44
            przeciez wiadomo ze Benedykt XVI nie zaakceptowal zadnego z kandydatow
            przedstawionych przez nuncjusza Kowalczyka wiosna ubieglego roku ! gdyby bylo
            tak jak mowisz, Wielgus znalazlby sie wsrod pierwszych kandydatow i od dawna
            bylby metropolita warszawskim ;]
            • homosovieticus Nie myślę tak jak Ty to wszystko. 03.01.07, 20:48
              • ratatatam a co myslisz o tym : 03.01.07, 21:13
                jankepost.salon24.pl/3432,index.html
                ?
                • homosovieticus Re: a co myslisz o tym : 03.01.07, 21:17
                  O pracy z wrogiem dr Sorge słyszałes?
      • petroniusz0015 Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 20:49
        Co masz na myśli pisząc o "fałszywym petroniuszu"?
        • homosovieticus Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 20:52
          Zapomniałeś co było podstawową cechą prawdziwego, sieńkiewiczowskiego
          Petroniusza?
          • petroniusz0015 Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 21:05
            Nie ukrywam, że Petroniusz z Quo Vadis to jedna z dwóch moich ulubionych
            postaci literackich. Drugą jest Stanisław Wokulski :-)
            Ten nick wybrałem więc jedynie z powodów sentymwntalnych, i tyle.
            • homosovieticus Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 21:08
              Wokulski w niczym nie przypomina Petroniusza. Łaczy ich tylko człowieczeństwo
              i... płeć.
              Domyślasz się już z jakiego powodu nazwałem Ciebie fałszywym Petroniuszem?
              • petroniusz0015 Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 21:13
                homosovieticus napisał:

> Wokulski w niczym nie przypomina Petroniusza. Łaczy ich tylko człowieczeństwo
                > i... płeć.
                > Domyślasz się już z jakiego powodu nazwałem Ciebie fałszywym Petroniuszem?

Wiem, że Wokulskiego i Petroniusza nic nie łączy. Ale zawsze miałem duży
                sentyment do tych postaci.
                Nie mam natomiast pojęcia dlaczego raczysz zwać mnie "fałszywym
                petroniuszem". :-) Jestem ciekawy - dlaczego?
                • homosovieticus Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 21:30
                  Tak mówić i przekonywać mógłby Urban ale nie Petroniusz;
                  "Jestem katolikiem.
                  Jestem też obywatelem państwa polskiego.
                  Lojalność wobec Kościoła nakazuje mi przyjmować z pokorą rostrzygnięcia
                  personalne Ojca Świętego Benedykta XVI, który na Ziemi zastępuje Chrystusa.
                  Nie mogę ich kwestionować.
                  Lecz lojalność wobec mojego państwa wymaga ode mnie abym twardo
                  przeciwstawiał się ludziom, którzy w przeszłości - dla realizacji osobistych
                  interesów - wysługiwali się komunistycznym oprawcom mojego kraju.
                  Co robić, gdy drogi państwa i Kościoła rozchodzą się? Jaką kierować się
                  tożsamością?"
                  • petroniusz0015 Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 21:42
                    homosovieticus napisał:

> Tak mówić i przekonywać mógłby Urban ale nie Petroniusz;

A co jest w tym pokrętnego? Jeśli się poważnie (a nie jedynie deklaratywnie)
                    traktuje swoją tożsamość jako katolika, to nie jest przecież prosta kwestia.
                    Watykan broni przecież Wielgusa.
                    Mam tylko jedną wielką prośbę: nie porównuj mnie do Urbana, proszę. No chyba że
                    robisz to z intencją naplucia mi w twarz. Ale wtedy żadna dyskusja nie ma sensu.
                    • homosovieticus Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 21:57
                      Porównałem Twoją argumentacje a nie Ciebie samego. Nie znam Ciebie i tylko
                      domyślać się mogę,że o katechiźmie Koscioła Rzymsko- Katolickiego masz podobne
                      pojęcie jak Urban.
                      Odpowiedz mi, tak po prostu, znasz postawę intelektualną i moralną ks. Wielgusa
                      lepiej od Niego samego?
                      • petroniusz0015 Re: do fałszywego petroniusza; oto powód ataku! 03.01.07, 22:02
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=54870891&a=54872016
    • capitalissimus Re: Arcybiskup Wielgus i mój konflikt tożsamości. 03.01.07, 20:25
      Dałbyś se chłopie siana z tym katolicyzmem, widzisz jakie sprzedajne kanalie
      tworzą twój kościół. Tacy jak Isakowicz-Zaleski to niestety wyjątki.
      Regułą są moralne zera w typie Glempa.
      • woda.woda Proponujesz przejść na konsumpcjonizm? :) 03.01.07, 20:27
        Czy masz na myśli jakąś inną religię?
        • karbat Re: Proponujesz przejść na konsumpcjonizm? :) 03.01.07, 20:53
          wyjsciem jest to co zrobili b dawno temu Czesi ,Wegrzy ,Niemcy w strukturach
          kosciola i panstwa
          wywalili na pysk wszystkich wspolpracownikow - agentow w cywilu i w sutannach
          i nic wiecej
          dzis maja tam Kosciol wyczszczony ,uczciwy i wiarygodny

• woda.woda Hmm 03.01.07, 20:54
            To Czesi mają jeszcze jakiś Kościół?
    • artsg Czy Ty aby nie za dużo "wolnej" prasy czytasz? 03.01.07, 20:48

• luci-c Re: Arcybiskup Wielgus i mój konflikt tożsamości. 03.01.07, 20:50
      A ja zadaję sobie pytanie:czy księża i biskupi współpracujący z SB byli osobami
      wierzącymi?
      • woda.woda Sądzisz, że 03.01.07, 20:52
        osoby wierzące są bezgrzeszne?
    • frau_pranajtis Czy Ty aby nie przesadzasz? 03.01.07, 21:04
      Mowie calkiem powaznie. Wierzy sie w Boga a nie w ksiedza. Kanalie sa we
      wszystkich religiach. Sa mnichowie buddyjscy, ktorzy maja sprawy za
      molestowanie, rabini, ktorzy maja sprawy za pedofilie, pastorzy z wyrokami, wiec
      i u katolikow musza byc jakies czarne owce.

Nie wiem, co stanowi prawo kanoniczne w tej sprawie, ale wydaje mi sie, ze mozna
      go odwolac i moze to zrobic papiez Benedykt. Nie sadze jednak by nastapilo to
      teraz na dwa dni przed ingresem.

BTW, ciekawe czy tez sobie zrobi taka pompe, jak Dziwisz w Krakowie.

Nie martwcie sie ludziska... Ciekawa jestem jak ta spraw wyglada w Niemczech i
      jak sobie z nia Papiez radzi. Nie wierze, ze u nich tez nie ma takich
      przypadkow. Powolan bez znajomosci archiwow Stasi, na temat powolywanych.
      • karbat Re: Czy Ty aby nie przesadzasz? 03.01.07, 21:51
        oczywiscie ,ze Wie´lgus wierzy w jakiegos Boga ,nie watpie

on tylko nie chcial cierpiec za wiare w swego Boga ,
        latwiej przejsc przeszkolenie na agenta i robic kariere
      • artsg Re: Czy Ty aby nie przesadzasz? 03.01.07, 22:00
        > Nie wiem, co stanowi prawo kanoniczne w tej sprawie,

Tu Bufetowa mogłaby sie wypowiedzieć. Wszak wykładała prawo kanoniczne na ATK
        • frau_pranajtis Re: Czy Ty aby nie przesadzasz? 04.01.07, 21:06
          :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka