Dodaj do ulubionych

antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny

03.03.07, 17:42
wyjatkowo ohydny. Swiadczy o zezwierzeceniu obywateli tego,kraju, na ktorego
terenie zamordowano w bestialski sposob 6 mln Zydow tylko dlatego,ze byli
inni. Jest rowniez wyjatkowo obrzydliwy rowniez z tego powodu,ze lansowany
jest przez ludzi majacych czelnosc uwazac sie za katolikow i wyklepywac
bezmyslnie 10 przykazan,z ktorych jedno mowi o milosci blizniego,a inne o
zakazie zabijania.
Obserwuj wątek
    • emerytka2006 w 100% zgoda... 03.03.07, 18:16

• frank_drebin Idac sladem tego "rozumowania" antysemityzm w 03.03.07, 19:12
      krajach, na terenie ktorych nie bylo obozow jest cacy i dozwolony ? ;)
      • emerytka2006 umiesz czytać po polskiemu? 03.03.07, 19:16
        "wyjątkowo ohydny"...
        • frank_drebin 1. Umiem czytac po polsku. 2. Holocaust to okre- 03.03.07, 19:19
          slenie na wydarzenie historyczne. Elementem holocaustu byly i obozy na terenach
          polskich i np. odstawianie ciupasem przez rzad Vichy swoich Zydow Hitlerowi ...
          Tak wiec ogolnie antysemityzm jest z grubsza patrzac wyjatkowo ohydny na
          terenie calej Europy bo dzial sie na terenie calej Europy. Amen.
          emerytka2006 napisała:

> "wyjątkowo ohydny"...
          • bard333 Re: 1. Umiem czytac po polsku. 2. Holocaust to ok 04.03.07, 00:41
            Mała poprawka franki, obozy były na terenie rzeszy, nie Polski i nie dawaj sie wciągac w ich merytoryke, bo o to tylko chodzi.
    • yamenhund Najwyższa pora 03.03.07, 19:20
      na emigrację do Izraela.
      Jeno czy tam was zechcą,sługów 2 albo i 5 panów?
      • emerytka2006 "yamenhund" - pies antysemita? 03.03.07, 19:21
        A lodzermenschów znałam do tej pory z dobrej strony...
        • yamenhund Nie pies i nie antysemita 03.03.07, 19:33
          i nie z Łodzi tylko z Otwocka.
          • emerytka2006 Z Otwocka? Tam wielu Żydów przed wojną było... 03.03.07, 21:00
            Masz po nich mająteczek?
            • yamenhund Re: Z Otwocka? Tam wielu Żydów przed wojną było.. 03.03.07, 21:15
              po wojnie też,przyjaciół mam to jest majątek nie mająteczek.I mimo,że daleko to
              ma się ten kapitał,bez nienawiści.
              No ale to było wcześniej, zanim pojawił się fenomen GWna.
              • emerytka2006 nie rozumiem... 03.03.07, 21:34
                Pytałam czy masz mająteczek p o Ż y d a c h...
                • emerytka2006 PS. to "hund" to w jakim języku? 03.03.07, 21:35
                  Myślałam, że po niemiecku...
        • spiskowa.teoria.dziejow Re: "yamenhund" - pies antysemita? 03.03.07, 21:50
          Czy chodziło ci o głowę Jana Baptisty-Chrzciciela? To chyba chciała Salome, a
          nie proboszcz, emerytko. Czy mam pisać dalej, o operze?
          • emerytka2006 nie ukrywam 03.03.07, 22:01
            ... że inspirowałam się legendą o Janie Chrzcicielu...
        • douglasmclloyd Re: "yamenhund" - pies antysemita? 04.03.07, 03:20
          Już ci kiedyś napisałem, że pracowałem kiedyś z gościem z Nowego Jorku.
          Wcześniej go nie znałem. Obaj byliśmy konsultantami. Siedzieliśmy w jendnym
          pomieszczeniu i każdy robił swoje. Czasami, jak to w robocie rozmawiało się o
          różnych sprawach i ten gość, kiedyś pyta mnie skąd jestem:

- Zgadnij.
          - Z Rosji.
          - Nie.
          - Z Ukrainy.
          - Nie, z Polski.
          - Z Polski, jak mogłem nie zgadnąć. Moi rodzice mieszkali w Polce do czasu kiedy
          ich wykopaliście w '68.

Od tamtej pory zachowywał się tak, jakbym mu matkę zabił.
      • ewa8a Re: Najwyższa pora 03.03.07, 19:25
        yamenhund napisała:

> Jeno czy tam was zechcą

,,Wy’’ to wszyscy ci, którym antysemityzm jest obcy ?
        • jdbad Re: Najwyższa pora 03.03.07, 21:19
          Też tak sądzę. To do autora wątku.
      • dana33 Re: Najwyższa pora 03.03.07, 22:23
        w israelu kazdy, ale to kazdy zyd jest przyjmowany z otwartymi ramionami.
        to jest miedzy innymi powod, dlaczego to panstwo zostalo stworzone, i dlaczego
        to panstwo istnieje i bedzie istniec: zaden zyd nigdzie nie swiecie nie jest
        bezdomny i skazany na takie slowa, jak twoje powyzej, yamenhund.
        am israel chaj we kajam, wam wszystkim na przekor.
        • emerytka2006 mądra i godna odpowiedź, dana33 03.03.07, 22:24
          Pozdrawiam wieczorową porą:)
    • sawa.com Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:29
      polonus9 napisał:

> wyjatkowo ohydny. Swiadczy o zezwierzeceniu obywateli tego,kraju, na ktorego
      > terenie zamordowano w bestialski sposob 6 mln Zydow tylko dlatego,ze byli
      > inni. Jest rowniez wyjatkowo obrzydliwy rowniez z tego powodu,ze lansowany
      > jest przez ludzi majacych czelnosc uwazac sie za katolikow i wyklepywac
      > bezmyslnie 10 przykazan,z ktorych jedno mowi o milosci blizniego,a inne o
      > zakazie zabijania.

polonus9 polonus9 dlaczego siejesz zamęt? Czy dlatego, ze "w mętnej wodzie
      łatwiej sie ryby łowi"?

Rozejrzyj sie. Czy gdzies widać w Polsce antysemityzm? To po pierwsze. A po
      drugie Polska nie jest krajem holokaustu. Holokaust Żydom urządzili Niemcy.
      Prosze nie fałszować historii!
      • jdbad Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:30
        A Ty czytac nie umiesz, że go na przykład na forum nie zauważasz?
        • 1normalnyczlowiek Szczególnie wtedy gdy semita sam siebie opluwa 03.03.07, 21:37
          jdbad napisała:
          > A Ty czytac nie umiesz, że go na przykład na forum nie zauważasz?
          ---> w poszukiwaniu antysemityzmu :)))
          • jdbad Re: Szczególnie wtedy gdy semita sam siebie opluw 03.03.07, 21:38
            Bredzisz i gonisz w piętkę.
        • ewa8a Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:38
          Ona ma także problem z myśleniem. ,,Krajem’’ holokaustu są dla niej Niemcy,
          pomimo iż urządzili go w Polsce.
          • sawa.com Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:47
            ewa8a napisała:

> Ona ma także problem z myśleniem. ,,Krajem’’ holokaustu są dla nie
            > j Niemcy,
            > pomimo iż urządzili go w Polsce.

U mnie z mysleniem w porządku. Polska wtedy (w czasach holokaustu) była pod
            okupacją, administrowali "tym krajem" Niemcy. Więc okreslanie Polski jako kraju
            holokaustu uważam za nadużycie, i to z niskich pobudek.
            • ewa8a Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 22:09
              sawa.com napisała:

> Polska wtedy (w czasach holokaustu) była pod
              okupacją, administrowali "tym krajem" Niemcy. Więc okreslanie Polski jako kraju
              holokaustu uważam za nadużycie, i to z niskich pobudek.

Pomimo, iz ,,tym krajem’’ administrowali Niemcy, ten kraj nazywa się Polska, a
              holokaust miał miejsce właśnie Polsce. Geograficzne lokalizowanie holokaustu
              nie jest żadnym nadużyciem dostojna matrono, a jedynie zwykłym stwierdzeniem
              faktu i nie ma tu obarczania winą Polaków, a tym bardziej żadnych niskich
              pobudek.
              • humbak Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 04.03.07, 01:01
                Ten kraj w tym czasie nie istniał. A już tym bardziej nie nazywał się Polską;P
                • ewa8a Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 04.03.07, 09:32
                  Kraj w sensie obszaru, wyodrębniającego się ze względu na jakieś cechy, choćby
                  fakt zamieszkiwania przez okresloną ludność, o ugruntowanych tradycjach
                  historycznych istniał na tym terytorium od wieków. Nie istnialo w owym czasie
                  państwo polskie, ale kraj i państwo wcale nie musi oznaczać tego samego.
                  Holokaust miał miejsce na ziemiach polskich. Jeśli ktoś urodził się np. w 1940
                  r. to twoim zdaniem powinien mieć w dokumentach w rubryce miejsce urodzenia :
                  Trzecia Rzesza ?
              • bard333 Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 04.03.07, 01:11
                Ależ ty masz antysemicki poglądy!!! To tak jakbys powiedziała, że dzisiejszy Lwów tez jest Polski tylko administrowany przez Ukraińców. No większej bzdury nie słyszałem, kłam u siebie w kraju, a jak już zaczynasz to trzymaj sie wskazówek, które wyuczyli cie na kursach sb.
                • ewa8a Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 04.03.07, 09:33
                  Bzdur, jakie wypisują podobni do ciebie amatorzy tworzenia teorii spiskowych
                  nawet nie chce mi się komentować. Napiszę ci tylko, że przedszkolaków nie
                  werbowali do SB.
                  • danus01 Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 04.03.07, 09:41
                    a KK milczy
                  • bard333 terorie spiskowe, dobre... 04.03.07, 11:16
                    Tak bredzisz, że nie sposób przejść nad tym do porządku. Próbujesz na siłe nam wmówić, że Niemcy stworzyli obozy na terenie Polski bo co? Bo byliśmy (jesteśmy) takimi antysemitami??
                    Obozy były również tworzone na terenie innych państw, a ilość ich była zależna od ilości Żydów w danym rejonie.
                    Poza tym pierwsze obozy były tworzone dla opozycji niemieckiej i Polaków, poczytaj sobie coś o tych czasach, choćby Grzesiuka, a nie siejesz insynuacje i opowidasz bzdury.

I może powinnaś w końcu wyjść z tego przedszkola...
                    • ewa8a Re: terorie spiskowe, dobre... 04.03.07, 12:15
                      bard333 napisał:

> Próbujesz na siłe nam wmówić, że Niemcy stworzyli obozy na terenie Polski
                      bo co? Bo byliśmy (jesteśmy) takimi antysemitami??

Dziecino – wskaż odpowiedni fragment mojego postu, który by tak właśnie
                      motywował moje twierdzenie.
                      Niemcy stworzyli obozy na ZIEMIACH POLSKICH, to wszystko co chciałam
                      zakomunikować. Z resztą twojego wywodu – zdziwisz się – zgadzam się,
                      antysemitami w równym stopniu co Polacy byli np. Francuzi, przy czym skłonności
                      do kolaborowania z Niemcami mieli jak sądzę nawet większe. Natomiast twoje
                      posty skierowane do innych osób przeczytałam bardzo pobieżnie, bo tacy
                      zacietrzewieni, krzykliwi na dodatek spiskowcy jak ty nudzą mnie śmiertelnie. A
                      zatem, nawet nie szukaj już tego o czym wspominałam na wstępie, tylko po prostu
                      odpłyń.
                      • bard333 Re: terorie spiskowe, dobre... 04.03.07, 13:55
                        Przypływam i odpływam kiedy i gdzie chcę, dziecino. Zacietrzewieni krzykacze... hehehe.. jaaasne, każdy kto ma jakieś swoje zdanie, do tego inne niż Ty (kultury w przedszkolu nie uczą?) i reszta postępowego społeczeństwa jest krzykaczem...

Wprowadzisz cenzurę dla tych co mają śmialość mieć w nosie takich jak Ty?
                        • ewa8a Re: terorie spiskowe, dobre... 04.03.07, 16:57
                          bard333 napisał:
                          >kultury w przedszkolu nie uczą?

To bardzo zabawne, że ty, który wypowiedzi innych nazywasz
                          uporczywie ,,bredniami’’, obrażasz ludzi i dopuszczasz się szeregu insynuacji
                          pod ich adresem masz czelność pisać o jakiejś kulturze.
                          • bard333 Re: terorie spiskowe, dobre... 04.03.07, 18:22
                            Jak ktoś piszę brednie, to mówie mu że tak jest, jak w twoim przypadku.

Żegnam ozięble
                            • ewa8a Re: terorie spiskowe, dobre... 04.03.07, 21:22
                              Nie znalazłeś jednak argumentów, by te brednie obalić. Ech...tak to już jest z
                              wami krzykaczami.

> Żegnam ozięble

To bardzo rozsądny krok.
        • sawa.com Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:39
          jdbad napisała:

> A Ty czytac nie umiesz, że go na przykład na forum nie zauważasz?

No... widuje. Czasem całe wątki, które usiłują wmówic Polakom antysemityzm.
          Czasem paru głupków daje sie takimi tekstami ogłupić. Nooo... i jest słynny
          Bubel. Ale on to rasowy prawdziwy antysemita... i na zasadzie wyjątku, który
          potwierdza regułę.

Co więcej! W Polsce sa Żydzi polscy patrioci. Znam takich. I przyznają sie, ze
          są żydowskiego pochodzenia.
          • jdbad Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:42
            A czy to ważne kto jest jakiego pochodzenia? Ważne kim się czuje i dla jakiego
            kraju pracuje.I proszę Cię poczytaj uważniej wątki. A Bubel nie jest niestety
            wyjatkiem, tylko przypadkiem skrajnym.
            • 1normalnyczlowiek Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:51
              jdbad napisała:
              > A czy to ważne kto jest jakiego pochodzenia? Ważne kim się czuje i dla jakiego
              > kraju pracuje.
              ---> Nie ważne gdy się czuje i pracuje dla kraju, którego obywatelem oficjalnie
              zadeklarował się być.
              Ważne, gdy przyglądając się różnym awansom i biznesom, nagle widzisz w innym
              miejscu wszystkich razem i dziwnie podobnych :)
              • jdbad Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:54
                To widzą tylko ci, którzy chcą to tak widziec. Jeśli już to ja widzę związki
                rodzinne.
                • 1normalnyczlowiek A cały Israel ... to jedna Rodzina, ... 03.03.07, 23:08
                  jdbad napisała:
                  > To widzą tylko ci, którzy chcą to tak widziec. Jeśli już to ja widzę związki
                  > rodzinne.
                  ---> W urzędach, instytucjach, bankach, ...???
          • dana33 Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 22:33
            przyznaje to sie czlowiek do winy. bycie zydem to jest jakas wina??????
            ja jestem zydowka, nie przyznaje sie do zadnej winy, i jestem dumna z bycia
            zydowka... dumna z dlugiej, bogatej i pieknej histori mojego narodu, ktory mimo
            wszystkich tragedii jakie przeszedl i pewnie jeszcze przejdzie, zyje, rozwija
            sie i cieszy sie zyciem.
        • dana33 Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 22:28
          tylko na forum? a zapisane ladnie sciany domow w kazdym polskim wiekszym
          miescie? a radio maryja? a moherowe berety? a mlodziez wszechpolska? a rozne
          takie artykuliki w gazetach, strony internetowe jak polemica i nasza witryna?
          a slynna ksiegarnia antyk? oj jest tego, jest.... do wyboru i do koloru....
          • bard333 Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 04.03.07, 01:37
            Czytając Ciebie można dojść do przekonania, że budząc sie rano, kombinujemy jak i ilu Żydów ubić w ciągu dnia.
            Mamy zupełnie inne sprawy na głowie niż zanjmowanie się Wami, nie wiem czy nie podciągniesz to pod antysemityzm, ale cóż jest mi to zupełnie obojętnie. Jak większości Polaków.
            Zupełnie obojętnie traktujemy, gejów, lesbijki, Żydów i kogo tam jeszcze, do momentu gdy próbuje się nam wmówić, jacy to jesteśmy źli i ilu to ludzi nie skrzywdziliśmy.
            Żyjcie sobie jak chcecie, my Was nie szkalujemy na świecie, ani w Izraelu więc nie róbcie tego samego. Chcesz życ w Polsce? Proszę bardzo, tylko bądź Polką, nie pluj na swoją Ojczyznę i płac podatki, to wystarczy...
            • dana33 Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 04.03.07, 15:33
              ty wogole cos zrozumiales bard z tego co ja napisalam, czy ty sobie piszesz te
              twoje posty ot tak, zeby cos napisac?
      • emerytka2006 Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:33
        sawa.com napisała:

> Rozejrzyj sie. Czy gdzies widać w Polsce antysemityzm?

Np. na tym forum...

To po pierwsze. A po
        > drugie Polska nie jest krajem holokaustu. Holokaust Żydom urządzili Niemcy.

... razem ze wspólnikami...
        • gorby Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Polsce 03.03.07, 21:40
          Dlaczego ? Liczyl na wspolprace miejscowej ludnosci ?
          • emerytka2006 o! 03.03.07, 21:40
            gorby napisał:

> Dlaczego ? Liczyl na wspolprace miejscowej ludnosci ?
            • wojciech6j Re: o! 03.03.07, 21:44
              I w ten to sposob powstaly polskie obozy koncentracyjne.
              • emerytka2006 ??? 03.03.07, 21:48
                To ty wierzysz w "polskie obozy koncentracyjne"?
                • wojciech6j Re: ??? 03.03.07, 21:52
                  Wierze rowniez w to, ze II wojne swiatowa wywolala Polska swym nieustepliwym
                  stanowiskiem wobec uzasadnionych roszczen Niemcow.

• emerytka2006 Na włączenie Rzeszy do Gdańska można było się 03.03.07, 22:00
                    ... zgodzić...
                    Ocalilibyśmy niepodległość (wzorem Węgier) i 3 mln Żydów...
                    • wojciech6j Re: Na włączenie Rzeszy do Gdańska można było się 03.03.07, 22:03
                      Przeciez to mysmy ich wymordowali. Nie rozumiem co Niemcy mają z tym wspólnego?
                      • emerytka2006 Bredzisz... 03.03.07, 22:05
                        90% odpowiedzialności za Holocaust ponoszą Niemcy...
                        • wojciech6j Re: Bredzisz... 03.03.07, 22:07
                          A 10 procent?

• emerytka2006 zgaduj zgadula... 03.03.07, 22:08
                            Jesteś przecie inteligientny...
                            • wojciech6j [...] 03.03.07, 22:14
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • emerytka2006 "kultivierter Mensch", jak ta lala... 03.03.07, 22:19

• wojciech6j [...] 03.03.07, 22:26
              • gorby obozy na terenie antysemickiej Polski !! 03.03.07, 21:52
                • emerytka2006 ! 03.03.07, 21:52

• frank_drebin Dobra dzieci onanizujcie sie nadal swoimi postami 03.03.07, 21:55
                    udajac, ze nie zauwazacie prostych rzeczy. Niemcy co by o nich nie powiedziec
                    to narod praktyczny.
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=58390346&a=58402626
                    emerytka2006 napisała:

>
          • frank_drebin Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 21:43
            Bo tu bylo przed II WS najwiecej Zydow. Wzgledy praktyczne byli na miejscu z
            reszty Europy sie tylko ich dowozilo. Niestety czysta technika. Latwiej bylo
            przywiezc z calej Europy z nawet milion Zydow niz pare milionow przewozic na
            drugi koniec Europy zeby ich tam zabic.
            gorby napisał:

> Dlaczego ? Liczyl na wspolprace miejscowej ludnosci ?
            • gorby bzdura ! 03.03.07, 21:59
              szybciej,taniej i latwiej pod wzgledem technicznym byloby wykanczac Zydow
              oraganizujac mniejsze obozy w poszczegolnych krajach.Zamiast tysiecy kilometrow
              w pociagach mogliby po przejechaniu kilkudziesieciu zostac zagazowani w byle
              pomieszczeniu. Krematoria tez nie byly napewno zbyt kosztowne.
              • frank_drebin Re: bzdura ! 03.03.07, 22:06
                Ty ogolnie naprawde malo wiesz. Masowe zabijanie ludzi to nie tylko ich
                usmiercanie to takze problem techniczny pozbycia sie zwlok. Jakbys minimum
                wiedzy o tym mial to bys wiedzial gdzie i kiedy wpadli hitlerowcy na to. No,
                ale najlatwiej sobie wytlumaczyc wszystko swoja teoria ;)
                gorby napisał:

> szybciej,taniej i latwiej pod wzgledem technicznym byloby wykanczac Zydow
                > oraganizujac mniejsze obozy w poszczegolnych krajach.Zamiast tysiecy
                kilometrow
                >
                > w pociagach mogliby po przejechaniu kilkudziesieciu zostac zagazowani w byle
                > pomieszczeniu. Krematoria tez nie byly napewno zbyt kosztowne.
                • humbak Re: bzdura ! 04.03.07, 01:06
                  Nie wiedziałem Franku że ze Cię taki ekspert od eksterminacji masowej ludziów:>
                  • frank_drebin Re: bzdura ! 04.03.07, 21:12
                    Mam zwyczaj dyskutowac na temat rzeczy, o ktorych mam minimalna wiedze.
                    Wystarczy obejrzec pierwszy lepszy z brzegu film dokumentalny o holocauscie
                    zeby to wiedzec. Ba malo brakowalo zeby w ogole nie bylo holocaustu wlasnie z
                    tego powodu. Niestety znalazlo sie paru niemieckich "wynalazcow", ktorzy
                    rozwiazali ten "problem".
                    humbak napisał:

> Nie wiedziałem Franku że ze Cię taki ekspert od eksterminacji masowej
                    ludziów:&
                    > #62;
              • bard333 oooo... Nareszci prawdziwa twarz gorbyego... 04.03.07, 02:18
                A toś się w końcu odkrył! Skąd wiesz, że taniej byłoby zabijac ludzi w małych obozach? Robiłeś sobie jakieś symulacje?

No i skąd raptem lewak myśli o kosztach? Przecież to ja i mnie podobni na was robimy, rozwiążesz związki zawodowe? Jestem za!
            • dana33 Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 22:40
              wszystko sie zgadza.... oprocz tego, ze zapomniales napisac, ze niemcy rowniez
              wiedzieli, ze spotkaja najmniejszy opor do ich mordowania w polsce wlasnie. co
              sie tez sprawdzilo, nie?
              • wojciech6j Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 22:45
                Wlasnie dlatego w Polsce wprowadzono kare smierci za pomoc zydom. Sprawdzilo
                sie to bezblednie. Jaki ci niemcy to praktycyny i przewidujacy narod!!!
                • dana33 Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 23:03
                  kara smierci za pomoc zydom obowiazywala nie tylko w polsce.
                  • frank_drebin Jeszcze tylko w Rosji sowieckiej. n/t 04.03.07, 00:54
                    dana33 napisała:

> kara smierci za pomoc zydom obowiazywala nie tylko w polsce.
              • frank_drebin Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 22:48
                A moze jakies dowody na te teze ? Rozumiem, ze jakby Niemcy podczas II WS
                zrobili obozy koncenracyjne np. we Francji to tam wybuchloby powstanie z tego
                powodu ?
                dana33 napisała:

> wszystko sie zgadza.... oprocz tego, ze zapomniales napisac, ze niemcy
                rowniez
                > wiedzieli, ze spotkaja najmniejszy opor do ich mordowania w polsce wlasnie.
                co
                > sie tez sprawdzilo, nie?
                • dana33 Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 23:00
                  wprawdzie w yad vashem najwiecej nazwisk tych, ktorzy ratowali zydow w czasie
                  wojny to polskie nazwiska, ale tez nigdzie jeszcze nie slyszalam o francuskim
                  jedwabnem, o francuskich chlopach zabijajacych ukrywanych przez siebie zydow,
                  nie slyszalam o francuzach stojacych przed scena zabijania zydow i mowiacych
                  "hitler robi za nas nasza robote" ani tez nie slyszalam nigdy o francuskich
                  szmalcownikach. ani o dunskich. ani o holenderskich. ani o bulgarskich. ani o
                  wegierskich......
                  common franciszku.... lepiej nie wlaz w takie dyskusje, bo rachunek naprawde
                  nie bedzie plusowy dla ciebie...
                  • frank_drebin Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 23:09
                    No coz :) Fakt po co bylo zabijac we Francji Zydow - lepiej ich bylo odstawic
                    wagonami drugiej klasy (to dowod na "prosemityzm") do ziem polskich na rozkaz
                    wladz okupacyjnych zeby tam ich zabito. Czyz nie ??? ;)
                    I niby to nie jest szmalcownictwo jak np. rzad Vichy odstawial swoich Zydow
                    Hitlerowi ? Tez szmalcownictwo tyle, ze "panstwowe".
                    common dana nie wlaz w takie dyskusje bo moze sie okazac, ze malo wiesz ...
                    dana33 napisała:

> wprawdzie w yad vashem najwiecej nazwisk tych, ktorzy ratowali zydow w czasie
                    > wojny to polskie nazwiska, ale tez nigdzie jeszcze nie slyszalam o francuskim
                    > jedwabnem, o francuskich chlopach zabijajacych ukrywanych przez siebie zydow,
                    > nie slyszalam o francuzach stojacych przed scena zabijania zydow i mowiacych
                    > "hitler robi za nas nasza robote" ani tez nie slyszalam nigdy o francuskich
                    > szmalcownikach. ani o dunskich. ani o holenderskich. ani o bulgarskich. ani o
                    > wegierskich......
                    > common franciszku.... lepiej nie wlaz w takie dyskusje, bo rachunek naprawde
                    > nie bedzie plusowy dla ciebie...
                    • dana33 Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 23:28
                      drogi franciszku.... tutaj, do wypelnienia luki w wyksztalceniu:

Szmalcownicy

szmalcownicy, w żargonie okupacyjnym – ludzie zarabiający szantażowaniem i
                      denuncjowaniem ukrywających się Żydów. Zjawisko to istniało we wszystkich
                      większych miastach, gdzie hitlerowcy zakładali getta. Nasiliło się i stało
                      plagą po likwidacji gett, gdy nieliczni Żydzi, którym udało się uniknąć
                      deportacji do obozów zagłady, starali się ukryć po “aryjskiej stronie”. W
                      Warszawie istniały wyspecjalizowane bandy, obstawiające wszystkie potencjalne
                      przejścia między gettem a “aryjską stroną”, np. gmach sądów na Lesznie, który
                      posiadał wejścia z obu stron. Ukrywających się rozpoznawali po licznych
                      drobnych szczegółach, jak sposób mówienia, gesty, wyraz oczu. Wytypowane w ten
                      sposób ofiary zwykle szantażowano, a gdy nie mogły się już opłacać –
                      denuncjowano. Zdarzało się, że szantażowana osoba wcale nie była pochodzenia
                      żyd., ale i dla niej było to bardzo niebezpieczne. Często szantażowano i
                      denuncjowano osoby pomagające ukrywającym się. Niektórzy sz. oferowali Żydom
                      kryjówkę, a następnie ograbiali ich i denuncjowali lub nawet mordowali.
                      Dowództwo państwa podziemnego usiłowało zwalczać tę plagę, wydając wyroki
                      śmierci i ogłaszając nazwiska skazanych na łamach podziemnej prasy, co jednak
                      zupełnie nie było skuteczne. Zbrodnie sz. nie zostały do końca rozliczone po
                      wojnie, ta strona pol. historii okupacyjnej jest wciąż mało zbadana przez
                      historyków. O zasięgu zjawiska mogą świadczyć tylko fakty pośrednie, bowiem
                      ofiary sz. rzadko przeżywały.
                      A.C.
                      www.diapozytyw.pl/pl/site/slownik_terminow/szmalcownicy
                      rzad vichy mial swoje wlasne grzeczy. szmalcownictwo nie nalezalo do nich.
                      szmalcownictwo bylo polskie i nigdzie indziej. nawet jak tu czy tam znalazl sie
                      podobny, to nigdzie na taka skale jak w polsce, gdzie tylko w samej malopolsce
                      bylo ich 60 tysiecy.
                      poczytaj troche. nie tylko nasza witryne.
                  • bard333 A słyszałaś jaka to okupacja była we Francji??? 04.03.07, 02:51
                    a jaka w Polsce, ależ Ty kobieto bredzisz! Im dalej czytam Twoje wpisy tym bardziej mi sie ich nie chce czytać.
                    Kto Ci takie bzdury wbił do głowy?
                    To oczywiście Paryż został w prawie 100 procentach zniszczony, to oczywiście zginęło kilka milionów francuzkich cywili?!
                    Cały czas stoisz na krawędzi kłamstwa, opowiadasz półprawdy i plujesz nam w twarz. Czy to nie Polacy ginęli w obozach, czy to nie u nas urządzane byly łapanki (a może w Paryżu?)
                    A może to Polacy kolaborowali z Niemcami? Ciągle nam coś wmawiasz, a gdyby porównac ilości ofiar, kto wie jakby to wyszło. Dla mnie obojetne jest wyznanie każdego czlowieka, jego preferencje seksualne i tym podobne, Należy być dobrym człowiekiem i tyle.
                    Tak samo przed wojną większośc była Polakami (nawet żonatymi, bądź mężatkami z Polakami lub Polkami) pochodzenia żydowskiego. I nie widzę różnicy między nimi a moimi dziadkami, mieszkającymi we Lwowie, lub Polakami pochodzenia tatarskiego.
                    Ty na siłe próbujesz wmówić nam jacy to jestesmy źli...!

Tak bardzo chcesz by ktoś zaczął na prawde Cie nienawidzić?
                    • dana33 Re: A słyszałaś jaka to okupacja była we Francji? 04.03.07, 15:38
                      o jakich polprawdach ty tutaj piszesz, bard? moze wyjasnisz to dokladniej, bo
                      nie bardzo rozumiem. wogole trudno mi zrozumiec to co piszesz, bo strasznie
                      chaotyczne to wszystko? mozesz prosto?
              • mietowe_loczki Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 22:54
                dana33 napisała:

> wszystko sie zgadza.... oprocz tego, ze zapomniales napisac, ze niemcy
                > rowniez wiedzieli, ze spotkaja najmniejszy opor do ich mordowania w polsce
                > wlasnie. co sie tez sprawdzilo, nie?

Nie. Mocno przesadziłaś. Szkoda.
                • dana33 Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 23:10
                  nie przesadzilam. sama zaluje tego, ale niestety, tak bylo. antysemityzm polski
                  jest znany nie od dzisiaj. kwitl niezle rowniez w czasie miedzywojennymi.
                  niemcy widzieli i wiedzieli.
                  • frank_drebin Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 23:17
                    Hyhy no tak i dlatego Niemcy w okresie miedzywojennym usadzili czesc ideologii
                    nazizmu na antysemityzmie w Polsce ;) Czy ty w ogole czytasz co piszesz ?????
                    Jakos nie pamietam zeby Hitler grzmial o niszczeniu Zydow z tego powodu, ze sa
                    nielubiani w Polsce tylko grzmial bo ich chcial zniszczyc w Niemczech i ze ich
                    ogolnie nie lubi .....
                    dana33 napisała:

> nie przesadzilam. sama zaluje tego, ale niestety, tak bylo. antysemityzm
                    polski
                    >
                    > jest znany nie od dzisiaj. kwitl niezle rowniez w czasie miedzywojennymi.
                    > niemcy widzieli i wiedzieli.
                    • dana33 Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 23:30
                      ja moge dyskutowac o wszystkim, ale potrzebuje do tego partnera, ktory cos wie,
                      cos czytal i umie dyskutowac. hyhy to argument ktory mnie nie przekonywuje.
                      • frank_drebin Napisalem cos jeszcze ;) 04.03.07, 00:57
                        "Hyhy no tak i dlatego Niemcy w okresie miedzywojennym usadzili czesc ideologii
                        nazizmu na antysemityzmie w Polsce ;) Czy ty w ogole czytasz co piszesz ?????
                        Jakos nie pamietam zeby Hitler grzmial o niszczeniu Zydow z tego powodu, ze sa
                        nielubiani w Polsce tylko grzmial bo ich chcial zniszczyc w Niemczech i ze ich
                        ogolnie nie lubi ....."
                        Oczywiscie "udajesz" ze tego nie zauwazylas ;)

dana33 napisała:

> ja moge dyskutowac o wszystkim, ale potrzebuje do tego partnera, ktory cos
                        wie,
                        >
                        > cos czytal i umie dyskutowac. hyhy to argument ktory mnie nie przekonywuje.
                        • dana33 Re: Napisalem cos jeszcze ;) 04.03.07, 01:03
                          hitler chcial zlikwidowac cale europejskie zydowstow, nie tylko w niemczech.
                          juz ci napisalam, zebys sie troche douczyl, nie?
                    • mietowe_loczki Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 23:36
                      Frank, idź sobie.
                  • mietowe_loczki Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 03.03.07, 23:35
                    Przesadziłaś. W dalszym ciągu uważam, że Twój post, na który odpowiedziałam,
                    jest niesprawiedliwy i krzywdzący. Na pewno pamiętasz, jak Marek Edelman
                    odpierał zarzuty Żydów twierdzących, że gdyby to Polaków Niemcy transportowali
                    do Oświęcimia inni Polacy rwaliby tory zębami.

I Ciebie i mnie mierzi czytanie antysemickich postów na FK, ale przekłamywanie
                    historii nie jest chyba sposobem na walkę z antysemityzmem, prawda?
                    • dana33 Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 04.03.07, 00:23
                      staram sie nie przeklamywac historii. ale czytam duzo na ten temat. i mam
                      rodzicow ktorzy przezyli. nie wiem co by bylo, gdyby to polakow niemcy
                      transportowali do oswiecimia.... a moze i wiem i ty tez wiesz. bo tansportowali
                      rowniez polakow. i nikt nie wyrywal zebami torow. stosunki miedzy polakami tez
                      sa dosc trudne, prawda? donoszenie na polakow przez polakow w czasie wojny tez
                      nie bylo rzadkie, prawda?
                      ja naprawde nie chce nikogo urazic. prawda nie jest mila ani dla zydow ani dla
                      polakow. swinie po stronie zydowskiej tez byly.
                      • mietowe_loczki Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 04.03.07, 13:26
                        Wiem. Dotknęło mnie tylko to, że napisałaś, że w Polsce łatwiej było
                        przeprowadzić eksterminację Żydów z powodu nastrojów tu panujących. Tak jak nie
                        chcę zaprzeczać, że w Polsce przed wojną było wielu antysemitów, tak nie
                        potrafiłabym jednoznacznie stwierdzić, że tylko dlatego Niemcy zdecydowali się
                        tu właśnie założyć obóz zagłady. Poza tym, odniosłam wrażenie, że próbujesz
                        jakoś specjalnie uwypuklić winę Polaków, a to nie oni są odpowiedzialni za
                        Shoah. Większe pretensje miałabym do aliantów, którzy mimo wieści dochodzących
                        z Polski, nie zdecydowali się na zbombardowanie Auschwitz. Najwięcej do
                        amerykańskich Żydów, którzy zwyczajnie lekceważyli dochodzące informacje.
                        Okazuje się, że największą odpowiedzialność składa się na barki Polaków,
                        zapominając o "drobnym" szczególe: niemalże równoczesnym najeździe dwóch
                        najpotężniejszych w całej Europie armii, fakcie, że sami Polacy od początku
                        byli prześladowani, że byli karani śmiercią za pomoc Żydom (mogę się mylić, ale
                        taki zakaz wprowadzono bodajże tylko w Polsce), o Powstaniu Warszawskim, w
                        którym sami nie byliśmy w stanie sobie pomóc, i o tym, że tuż po zwycięskiej w
                        Hitlera mniemaniu wojnie naród polski miał być poddany takiej samej
                        eksterminacji co naród żydowski. Chrystusem narodów nie jesteśmy na pewno, ale
                        na litość, supermenami też nie.
                        • dana33 Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 04.03.07, 15:58
                          nie zrozumialas mnie. o nastrojach antyzydowskich w polsce wtedy to byl tylko
                          dodatek do tego, co napisal frank. tez uwazam, ze hitler przede wszystkim
                          zbudowal w polsce obozy koncentracyjne dlatego, ze po prostu w polsce bylo
                          najwieksze (oprocz rosji) skupisko zydow w europie i transport byl oczywiscie
                          prosty i tanszy, niz wozic 3 miliony zydow do niemiec... to bylo wg mnie
                          decydujace. nastroje antyzydowskie to byl powiedzmy tak, dodatek do tego
                          wszystkiego, ale napewno nie glowny powod.
                          nie, nie staram sie uwypuklic winy polakow. ale jej nie zapominam. tak samo,
                          jak nigdy nie zapomne tych, ktorzy ratowali. bo moja matka przezyla wlasnie
                          dzieki dwom polkom, ktore jej pomogly. widzisz, ja rozrozniam miedzy tymi, co
                          pomagali, tymi, ktorzy nie kiwneli palcem i tymi, ktorzy donosili. dla tych
                          pierwszych nie ma dosc wysokiego piedestalu. tych ostatnich potepiam calkowicie,
                          bo nie musieli donosic, mogli byc obojetni, nie? natomiast tych drugich nie
                          osadzam, bo nie wiem, jak ja bym sie zachowala w takiej sytuacji. a wlasciwie
                          wiem.... jakbym byla sama, to bym pomogla. jakbym miala dzieci, to napewno nie.
                          nie jestem gotowa ryzykowac zyciem moich dzieci dla innych. taka jest prawda.
                          dziekuje bogu kazdego dnia, ze nie bylam w takiej sytuacji, zeby musiec
                          zdecydowac. moja mama mowi, ze szkoda, ze nie bylo wiecej wlasnie obojetnych
                          polakow. wtedy uratowaloby sie wiecej zydow. i tak to rzeczywiscie jest.
                          nie tylko amerykanscy zydzi zlekcewazyli wiadomosci o masowym likwidowaniu
                          zydow przez hitlerowcow. anglicy tez. jak sie zachowal czerwony krzyz w obliczu
                          zydow wegierskich? droga loczki, przykladow na zlekcewazenie informacji, ktora
                          przeciekala z polski na zachod jest i jest i jest. mozna o tym dlugo i duzo.
                          tutaj mowimy o postawie polakow. i tutaj byli tacy i tacy. ale jesli pomyslisz,
                          ze z 3 milionow polskich zydow uratowalo sie ile? 30 tysiecy? to malo, nie?
                          nie szkaluje polakow, nie szkaluje polski wogole. ale widze dzisiaj, gdzie
                          polska jest. znow tych porzadnych ludzi jest duzo mnie, niz tej reszty. po 68
                          nie znajdziesz w polsce zydow, jakies niedobitki, jesli mozna sie tak wyrazic.
                          i co? radio maryja, moherowe berety, mlodziez wszechpolska, graffiti.... spojrz
                          sie na to forum, spojrz sie na fs.... aministracja ktore toleruje "zydzi do
                          gazu"..... wiesz, to sie po prostu nie konczy, czy sa zydzi czy ich nie ma.
                          antysemityzm znajdziesz wszedzie na swiecie. w usa widzialam na drzwiach
                          jakiegos klubu "for jews forbidden".... ale usa mi dalekie, polska mi bliska, bo
                          przeciez w jakims sensie moja tez.... nikt, ale to nikt w kregu moich przyjaciol
                          israelskich, polskich i nie polskich zydow, nie klnie, nie wyzywa, nie obraza
                          ani polski ani polakow. wchodze na te fora i robi mi sie niedobrze....
                          robi mi sie niedobrze rowniez dlatego, ze wlasnie polacy ucierpieli wiecej, niz
                          jakikolwiek inny narod w europie, oprocz zydow. i jak widze ta ironie, to
                          oczernianie, to oskarzanie ciagle, to sie pytam, gdzie ci polacy, ktorzy
                          pamietaja, ktorzy ucierpieli, ktorych czlonkowie rodziny zgineli czy to w
                          obozach, czy w wojsku, czy w partyzantce, czy przy pomocy zydom, czy po prostu
                          dlatego, ze byli w niewlasciwimy czasie w niewlasciwym miejscu.... bo ktos, to
                          przezyl to pieklo wie, rozumie i nie oskarza innych od rana do wieczora.
                          nu, ale sama rozumiesz, sa tacy i tacy. tylko szkoda po prostu.....
                    • bard333 Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 04.03.07, 02:30
                      jeden z pierwszych wpisów gdzie moge sie z miętową zgodzić...:)
                      • mietowe_loczki Re: Hitler zrobil zydowska rzeznia wlasnie w Pols 04.03.07, 13:12
                        To przykre, że się ze mną zgadzasz. Naprawdę.
                        • bard333 tolerancja lewactwa na poglądy innych jest wręcz 04.03.07, 13:51
                          legendarna... Ciekawe, kiedy to tych innych będziecie chcieli zamykać za brak postępu? Ech szkoda gadać, skąd się tacy biorą?
              • bard333 dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 00:50
                Czytam Twoje wpisy na fs i wiem, że nie pałasz do nas jakąs wielką miłością, tam możesz się bez końca obrzucać błotem z jakimiż oszołomami, tu nikt, prócz emerytowanej urzędzniczki sb i jeszcze paru baranów nie stawia takich durnych i zakłamanych wątków.

Ale Ty zwyczajie kłamiesz. Hitler budował obozy tam gdzie mu było bliżej. To są Niemcy i oni myśla pragmatycznie. Wyszło im, że oszczędzą na transporcie, skoro najwięcej Żydów trzeba i tak przewieźć z Polski i tyle.

Więc proszę nie kłamać.
                • dana33 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 01:06
                  gdzies ty tak wyczytal, ze nie palam miloscia do polski? daj link.
                  to ze krytykuja to czy tamto, jeszcze dlugo nie swiadczy, ze nie palam miloscia.

rzeczywiscie budowal tam, gdzie mu bylo blizej? to dlaczego nie zbudowal
                  wszystkim w niemczech, tylko wiekszosc w polsce? w niemczech to by dopiero
                  oszczedzil na transporcie, nie myslisz? pelne pociagi zolnierzy na front
                  rosyjski i z powrotem zapelnione polskimi zydami.... sama oszczednosc...
                  • bard333 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 01:23
                    Po pierwsze w Twojej sygnaturce przeczytałem tekst:

"Gdyby nie holokaust, to polaczki byliby dziadami"

Twoje wpisy czytają nie tylko barany, które zamieszczaja podobne w drugą stronę. Ale automatycznie jesteś przez każdego naormalnego klasyfikowana w jeden sposób i choć może masz jakieś poglądy to nikt nie chce ich dalej poznawać...

Po drugie, troche dziecinnie wszystko traktujesz. Skoro w Oświęcimiu zginęlo 6 mln Żydów, z czego najwięcej obywateli Polski, to powiedz mi ile wojska zostało przewiezione na front wschodni i jak można wogóle robic takie chore porównanie?

I jeśli chcesz dyskutować, nie siej propagandy, tylko mów prawdę
                    • dana33 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 01:41
                      hahahaha, ubawiles mnie, bard....... moja sygnaturka byla protestem przeciwko
                      tolerowaniu innej sygnaturki, ktora wisiala na fs przez miesiace i brzmiala:
                      gdyby nie holocaust to zionce byliby dziadami". mimo protestow admini nie
                      zrobili nic, zeby ta sygnaturka zniknela. jak tylko ja sparafrazowalam,
                      natychmiast byla reakcja. nie to, ze facio duzo zmienil, i jego dzisiejsza
                      sygnaturke mozesz dalej podziwiac (Gdyby nie holokaust to zionce by byli
                      dziadami.Kradna od: Niemcy 105,5mld.+624mln.na rok,Austria 370mln.Wegry 57mln
                      Norwegia 50mln.,Szwajcaria 1.275mld.,Francja 162mln.,USA), ale nie dziwie sie,
                      ze nie zauwazyles.
                      kiedy napisalam, ze w oswiecimiu zginelo 6 milionow zydow? nic o tym nie wiem.
                      moze dasz link do tej mojej wypowiedzi?
                      nie rozumiem tez w innym watku tego lwowa..... pisalam cos o lwowie? moze dasz
                      mi tez link do tego?
                      jak dotychczas, drogi bardzie, tylko zarzucasz mi klamstwo, ale jakos nie
                      mozesz tego udowodnic. tak ze albo daj linki do moich klamstw, albo po prostu
                      przestan rzucac puste slowa. bo piszac te oskarzenia klamiesz ty.
                      • bard333 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 01:52
                        No dobra, widzę że Ty bardziej tak pisanego chowu jesteś i musisz mieć wszystko na kartce, a gdzie Twoja wiara...?;)

To nie sa puste słowa, Polski przedwojennej nie można porównywać do tej teraz.
                        Pierwsze obozy Niemcy zakładali dla Polaków.

Na pewno czytałaś Grzesiuka i jego realcje. Próbujesz mi wmówić, że mój dziadek który walczył z Rosjanami, Niemcami, uciekał z Wołynia przed Ukraińcami, jest winien holokaustu???!!!

Dla mnie wogóle jest nieprawdopodobne, że ktoś w imię ofiar tych barbarzyńców możę opluwać wszsytkich naokoło i za co?
                        Za to, że na kilkadziesiąt milionów ludzi, zabijanych, wywożonych na sybir, walczących na wszystkich frontach i przyjaźnie podchodzących do każdego bez różnicy, znalazło sie kilkuset, może kilka tysięcy bydlaków.

Ty chcesz mi wmówić, że ja jestem zły bo jestem Polakiem?! Dlatego że jakies tepaki okazały sie zwyrodnailcami?
                        • dana33 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 16:01
                          co z twoim wpisem, ze twierdzilam ze w auschwitz zginelo 6 milionow zydow? bo mi
                          nie odpowidziales na to, a zarzuciles.... rowniez nie dales mi dotychczas
                          linku do moich postow, w ktorych jakoby opluwam polske i polakow. wiec jak to
                          jest? oskarzasz tak sobie, czy masz na to dowody?
                          • bard333 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 18:28
                            A co za różnica ilu Żydów zginęło i gdzie napisałem, że to Twoje informacje? A nie było ich 6 mln?
                            Nie chce mi się Dana teraz przerzucać faktami i udowadniac sobie nawzajem rację.

Nie insynuuj więcej proszę, że jestem zły bo jestem Polakiem, że jestem Tobie lub komu kolwiek coś winien za historię.

No i że holokaust to co prawda Niemcy, ale jak ktoś tu napisał (nie wiem może Ty) tylko 90%, a reszta tok kto?? Polacy? To pewnie obozy były z naszej inicjatywy i czego Ty w końcu od nas chcesz?

Poprostu nie chcę sobie psuc humoru jeszcze w ten niedzielny wieczór.

Żegnam.
                            • dana33 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 18:43
                              jest roznica ilu zydow zginelo, nie ma tak duzego znaczenia gdzie.
                              owszem, jest wielka roznica w tym co ja napisalam, a w tym co ty twierdzisz, ze
                              ja napisalam, bo nigdy ani nie pisalam ani nie twierdzilam, ze w oswiecimiu
                              zginelo 6 milionow zydow, bo to nie jest prawda. 6 milionow zydow zostalo
                              zamordowanych ogolem, wszedzie.
                              nie insynuuje ze jestes zly, bo jestes polakiem. to znow twoje twierdzenie,
                              ktorego nie bedziesz mogl udowodnic, wiec nie wiem, po co powtarzasz te swoje
                              idiotyzmy. nawet nie twierdze, ze jestes zly. ale twierdze, ze jestes glupi. i
                              nie dlatego, ze jestes polakiem, tylko dlatego, ze duzo nie wiesz, a starasz
                              sie pokazac sie jako ten pelen znajomosci tematu.
                              cala reszte twoich twierdzen jest dalszym klamstwem i dalszymi insynuacjami,
                              ktorych nie jestes w stanie udowodnic. ot puste slowa glupiego czlowieka.
                              ja od "was" cos chcialam? kto jestescie "wy"? od ciebie tez nic nie chcialam i
                              nic nie chce, oprocz trzymania sie prawdy.
                              zegnac to ty sie bard mozesz z kim chcesz. ja sie nawet z toba nie przywitalam,
                              wiec nie masz sie co tez zegnac.
                              • bard333 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 19:04
                                No i właśnie tak kończą się dyskusję z tobą, bluzgazmi i epitetami, jesteś kobieto żałosna. Zupełnie nie obchodzą mnie twoje poglądy. Żyj sobie gdzie chcesz z kim chcesz i jak chcesz. Byle to nie dotykało mnie i mojego kraju, tak jak w tym stylu:
                                "wszystko sie zgadza.... oprocz tego, ze zapomniales napisac, ze niemcy rowniez
                                wiedzieli, ze spotkaja najmniejszy opor do ich mordowania w polsce wlasnie. co
                                sie tez sprawdzilo, nie?"

I moje posty odnoszą się do insynuuacji poniektórych, jakoby mielibysmy byc odpowidziałni za holokaust, który był barbarzyństwem, drugim barbarzyństwem jest to co ty i tobie podobni robia teraz wmawiając nam winę.
                                Na 30 mln ludzi znlazł się ułamek procenta bydlaków i tyle.

A co do głupoty, nie tobie to oceniać, łatwo ci to widzę przychodzi, ale to cecha ludzi z duzymi kompleksami, podobno geje też wszystkim wmawiają ich homoseksualizm.

I na prawdę nie chcę mi sie z tobą dyskutować, bo mój koń, z którym spędziłem dziś prawie cały dzień w lesie chyba więcej rozumie co do niego mówie.

Zegnam
                                • dana33 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 19:25
                                  widze, ze pod slowem bluzgi i epitety tez rozumiemy cos innego. bo nie
                                  bluzgalam i nie rzucalam w twoja strone zadnych epitetow, tylko stwierdzilam
                                  fakt.
                                  ale masz racje, nie ma co dyskutowac. na pytania nie odpowiadasz, oskarzen nie
                                  umiesz udowodnic. puste slowa.
                                  a co do karuzeli, o ktorej twierdziles, ze to nieprawda, to jak widzisz, rydzyk
                                  sie wysilil nawet, zeby ci to dokladnie udowodnic, mnie sie nie chcialo, bo
                                  wiedzialam z gory, ze sie nie ustosunkujesz.
                                  wiec jak widzisz, doucz sie, bo karuzela to byla i inne rzeczy, ktorych nie
                                  chcesz wiedziec i dlatego negujesz, rowniez byly.
                                  roznica miedzy toba a mna to taka, ze ja jesli cos twierdze, to moge i
                                  udowodnic, ty natomiast pienisz sie i dowodow zadnych nie masz.
                                  idz do konia. to akurat odpowiednie towarzystwo dla ciebie, i ty i kon nosicie
                                  te same okulary.
                                  • beatrix17 Do dany33 04.03.07, 21:22
                                    dano, przeczytalam Twoja wymiane zdan z bardem. chcialabym cos dopowiedziec.

mysle, ze rzecz cala dotyczy ciagle tego samego. Polacy ( a moze nie tylko oni)
                                    maja w sobie cos takiego, ze kiedy mowi im sie, ze zrobili albo robia cos
                                    zaslugujacego na potepienie zawsze wyciagaja z drugiego rekawa swoje szlachetne
                                    uczynki. ktorym nikt nie zaprzecza. ale jesli dyskusja dotyczy tego, ze w
                                    Polsce w czasie wojny byla cala masa bydlakow, mordercow zwyklych, to niech na
                                    litosc boska nikt nie probuje "zrownowazyc" ich win zaslugami tych, ktorzy
                                    swoje zycie narazali dla drugiego czlowieka. mnie zawsze przeraza, ze w takich
                                    momentach rozmowy wlacza sie liczarke i probuje sie policzyc ktorych bylo
                                    wiecej. A coz to za roznica? jak napisalas - byli tacy i tacy. i to trzeba
                                    przyznac , bo to jest fakt. czy mamy sobie wiecej czy mniej do zarzucenia jako
                                    narod w sprawie postawy wobec holocaustu? tez nie widze uzasadnienia dla
                                    takiego rozwazania sprawy. Jesli mamy sobie cos do zarzucenia to przeciez nie
                                    moze usprawiedliwic nas fakt, ze inni maja sobie do zarzucenia byc moze wiecej
                                    albo mniej. Chodzi tez chyba o dojrzalosc w podejsciu do historii wlasnego
                                    narodu. Chcialoby sie, zeby to byla historia szlachetnych uczynkow . Nie ma
                                    takiego narodu, ktory by mial taka historie, dlaczego mielibysmy sie wyrozniac
                                    w tej kwestii?

W dzisiejszej Polsce jest antysemityzm, moim zdaniem. Ma rozne oblicza .
                                    Jeden "oficjalny" skupiony wlasnie wokol chorego towarzystwa radia maryja i
                                    mlodziezy wszechpolskiej. niebezpieczny, bo nie pietnowany publicznie i nawet
                                    przez dzisiajsza wladze jakby dozwolony. Takie towarzystwa sa i gdzie indziej.
                                    nie sa jednak "duma narodowa" i tym sie od naszego towarzystwa roznia.
                                    Drugi " nieoficjalny" przejawia sie w nieracjonalnej niecheci do Zydow, ktora
                                    glosza nawet i tacy, ktorzy w zyciu swoim nie widzieli na oczy Zyda. To fobia,
                                    niechec do wszystkiego co inne. Tez niebezpieczna, ale w normalnych warunkach
                                    nie rozwinie sie. Wiec kiedy normalne warunki wroca ( a musza wrocic, taka jest
                                    kolej rzeczy) stanie sie nic nieznaczacym wybrykiem natury.

Polska kiedys byla krajem bogatym wielokulturowoscia swoich mieszkancow.
                                    Szkoda , ze dzisiaj stala sie taka jednorodna.
                                    • dana33 Re: Do dany33 04.03.07, 22:02
                                      zgadzam sie tutaj z kazdym twoim slowem, beatrix. lepiej tego wyrazic nie mozna.
                                    • bard333 Re: Do dany33 04.03.07, 22:16
                                      Kim ty jestes, że wypowiadasz sie o Polakch per "wy", "oni", lub 'ich"?

To było 60 lat temu! Każdy ma swoja martyrologię i każdy ma swoich bydlaków. Mierzi mnie jednak gdy na podstawie tych nielicznych (w porównaniu z całym narodem) zwyrodnialców próbuje sie we mnie wytworzyć jakieś poczucie winy! Bo co i dlaczego mam się czuć winny?

Już wcześniej pisałem i choc w sumie wam to powiewa, niech tam.

Moi dziadkowie uciekali z Wołynia przed Ukraińcami, mój dziadek miał trzech braci, jeden skończył w Ostaszkowie, drugi padł w walkach z upa. I co mam codziennie pisac na ukraińskich forach jaki naród ukraiński jest zły i jak to robili wianuszki z dzieci na drzewach? Może zwłaszcza tym, którzy mieszkają teraz we Lwowie, żyją sobie spokojnie, studiuja, pracują itd?

W ich narodzie znaleźli się bydlaki, jak we wszystkich, tylko dlaczego nam sie to przypomina codziennie i dlaczego niektórzy robia sobie z tego religię??

I tylko o to mi chodzi, wiem że zaraz mnie zaatakujecie, ale mam to gdzieś, zadne wasze brednie nie wymuszą na mnie poczucia winy i nadal będę dumny z przeszłości moich dziadków. Będę sobie żył nadal, pracował, tworzył, bawił się i robił mnóstwo innych rzeczy. A przezde wszystkim nie będę nikomu zabraniał tego samego.

Wię wy również dajcie życ innym i nie bredźcie codziennie o jakiejś winie narodu Polskiego, albo współodpowiedzialności za barbarzyństwo holkaustu!
                                      • beatrix17 Re: Do dany33 04.03.07, 22:37
                                        bard333 napisał:

> Kim ty jestes, że wypowiadasz sie o Polakch per "wy", "oni", lub 'ich"?

a moze moglbys zauwazyc, ze "ich" powiedzialam o mordercach , bez wskazywania
                                        narodowosci, a o Polakach na ogol mowilam "my" , co bylo zabiegiem semantycznym
                                        jedynie. Nie mam zamiaru uzurpowac sobie prawa do wypowiadania sie w
                                        czyimkolwiek imieniu i tego nie zrobilam. Podzielilam sie swoja refleksja . Do
                                        tego zdaje sie sluzy to forum. tyle.

>
                                        > To było 60 lat temu! Każdy ma swoja martyrologię i każdy ma swoich bydlaków.
                                        Mi
                                        > erzi mnie jednak gdy na podstawie tych nielicznych (w porównaniu z całym
                                        narode
                                        > m) zwyrodnialców próbuje sie we mnie wytworzyć jakieś poczucie winy! Bo co i
                                        dl
                                        > aczego mam się czuć winny?

Kto probuje wytworzyc w tobie poczucie winy? Ja tu mieszkam, zyje , czytam i
                                        slucham i takiego poczucia nie mam. Nie mam tez poczucia winy. Mam co najwyzej
                                        poczucie odpowiedzialnosci za to, zeby mowic prawde o historii nardou, ktorego
                                        jestem czescia. Nawet jesli jest to prawda nieprzyjemna.

> Już wcześniej pisałem i choc w sumie wam to powiewa, niech tam.
                                        >
                                        > Moi dziadkowie uciekali z Wołynia przed Ukraińcami, mój dziadek miał trzech
                                        bra
                                        > ci, jeden skończył w Ostaszkowie, drugi padł w walkach z upa. I co mam
                                        codzienn
                                        > ie pisac na ukraińskich forach jaki naród ukraiński jest zły i jak to robili
                                        wi
                                        > anuszki z dzieci na drzewach? Może zwłaszcza tym, którzy mieszkają teraz we
                                        Lwo
                                        > wie, żyją sobie spokojnie, studiuja, pracują itd?
                                        >
                                        > W ich narodzie znaleźli się bydlaki, jak we wszystkich, tylko dlaczego nam
                                        sie
                                        > to przypomina codziennie i dlaczego niektórzy robia sobie z tego religię??
                                        >
                                        > I tylko o to mi chodzi, wiem że zaraz mnie zaatakujecie, ale mam to gdzieś,
                                        zad
                                        > ne wasze brednie nie wymuszą na mnie poczucia winy i nadal będę dumny z
                                        przeszł
                                        > ości moich dziadków. Będę sobie żył nadal, pracował, tworzył, bawił się i
                                        robił
                                        > mnóstwo innych rzeczy. A przezde wszystkim nie będę nikomu zabraniał tego
                                        same
                                        > go.
                                        >
                                        > Wię wy również dajcie życ innym i nie bredźcie codziennie o jakiejś winie
                                        narod
                                        > u Polskiego, albo współodpowiedzialności za barbarzyństwo holkaustu!

Nic nie rozumiem. Jesli mowisz o jakichs ekstremalnych postawach, ktore
                                        wszedzie wystepuja, to czy nie sadzisz, ze przesadasz mowiac o codziennym
                                        przypominaniu winy? Naprawde nie mam zamiaru Cie atakowac. Ale to ty uzywasz
                                        slowo "wy" "my" uogolniajac tym samym skrajne postawy, co falszuje , moim
                                        zdaniem obraz sytuacji.
                                      • dana33 Re: Do dany33 04.03.07, 23:26
                                        czy ty cierpisz na amnezje bard? ja nic nie pisalam o polakach wy oni albo ich.
                                        to wlasnie ty napisales do mnie "czego Ty w końcu od nas chcesz?" i ja sie
                                        ciebie zapytalam ko to "my". znow przekrecasz ladnie. ale nie ze mna te numery,
                                        bard. ja wiem co pisze. nie dam ci przekrecac.
                                        • bard333 Re: Do dany33 05.03.07, 01:06
                                          przecież nie odpowieadałem na twój post, tylko beatrix, więc po co sie wcinasz?
                                          • dana33 Re: Do dany33 05.03.07, 01:29
                                            wcinam sie kiedy chce i gdzie chce.
                                            • bard333 Re: Do dany33 05.03.07, 09:09
                                              :)) to tak jak ja:)

Może faktycznie nie jesteś taka zła.:) Może mam lepszy humor bo na mazurach wiosna, świeci słońce i w nocy już wilki nie wyły:)

Idę pogadać z koniem...;)
                                • ewa8a Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 21:28
                                  bard333 napisał:

> No i właśnie tak kończą się dyskusję z tobą, bluzgazmi i epitetami, jesteś
                                  kobieto żałosna

A w którym to miejscu Dana tak bluzga ?

> bo mój koń, z którym spędziłem dziś prawie cały dzień w lesie chyba więcej
                                  rozumie co do niego mówie.

Poprzestań wobec tego na rozmaowach z koniem, bo do rozmów z ludźmi za bardzo
                                  się nie nadajesz.
                                  • bard333 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 21:38
                                    zacytuje jedną żałosną wypowiedź:

odplyń kobieto bo nie chce mi sie psuc wieczoru i gdybym miał wybrać dzień z nim lub z tobą nie miałbym wątpliwości.
                                    • ewa8a Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 21:47
                                      ,,Odpłyń’’ to była rada, której ci sama udzieliłam. I to będzie najlepsze co
                                      mozesz zrobić. Zeby dyskutować, trzeba miec argumenty i byc przygotowanym na
                                      poparcie każdej insynuacji, której się dopuścisz odpowiednim cytatem.
                                      Oczywiście koń nie ma takich wymagań, więc jest dla ciebie najodpowiedniejszym
                                      partnerem do rozmowy.
                                      Pa, mały krzykaczku ! Piekielnie mnie znudziłeś.
                                      • bard333 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 21:56
                                        No dobra niech juz będzie, zabawiam tylko te panienki które mam ochotę zabawiać, a w stosunku do ciebie jakos takiej ochoty nie mam, wiec nawet nie chcę mi sie odpowiadac na twoje głupoty.
                                        Dyskutowac można, ale należy miec z kim i nie chce mi się brnąć dalej, niech bedzie że masz rację, a na konie będę zapraszał do siebie kogoś z kim się dobrze poczuje, nawet jeśli ma inne poglądy.
                                        I nie zmuszaj mnie, proszę do dyskusji z toba, bo mam dużo ciekawsze zajęcia niedzielny wieczór.
                      • bard333 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 02:09
                        Co do Lwowa, to jest ta sama retoryka, której teraz uzywają niektórzy. Wtedy nie było Polski, była rzesza i jako taką należy rozliczać jeśłi chodzi o winę. To nie Polacy wymyślili sobie obozy, tutaj każdy mógł lepiej lub gorzej sobie życ i sie rozwijać lub zwijać. Taka była wolność ;)

A co do Twojej sygnatury, widzisz może na innych książkach się wychowaliśmy, albo babcia opowiadała inne bajki. Jeśli jaki burak źle postepuje, morduje, pali i robi inne złe rzeczy, to co? Robisz to samo?

A poza tym spróbuj wpisać taką sygnaturke na forum izraelskim (o Żydach, nie Polakach), ciekawe co będą chcieli z Toba zrobić, ilu naraz i jak tępym nożem...

Jakoś nie widziałem, że by ktoś Ci bluzgał, prócz tych co zwykle...
                        • dana33 Re: dlaczego tak kłamiesz?? 04.03.07, 16:30
                          nie, nie robie tego samego. jak widzisz najpierw protestowalam i to dlugie
                          tygodnie. i nic nie pomoglo. a jak zrobilam ta moja sygnaturke, to w ciagu paru
                          dni pomoglo. nie miej pretensji do mnie, tylko do administracji za to, ze
                          toleruje takie sygnaturki i potepiej ich za hipokryzje, ze jak tylko zamiast
                          zioniec jest polaczek, to natychmiast jest tez reakcja.... nic ci to nie mowi?
        • sawa.com Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:43
          emerytka2006 napisała:

> Np. na tym forum...
          >
          > To po pierwsze. A po
          > > drugie Polska nie jest krajem holokaustu. Holokaust Żydom urządzili Niemc
          > y.
          >
          > ... razem ze wspólnikami...

Wszędzie sie znajdą źli ludzie. W holokauście czynnie brała udział także
          policja żydowska.
          • emerytka2006 Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 21:48
            sawa.com napisała:

> Wszędzie sie znajdą źli ludzie. W holokauście czynnie brała udział także
            > policja żydowska.

Z tą policją żydowską to gruba przesada. Paręset osób, nic więcej - a nadaje
            się jej znaczenie, że ho ho...
            • sawa.com Pogadajmy tak uczciwie o Holokauście! 03.03.07, 21:56
              emerytka2006 napisała:

> sawa.com napisała:
              >
              > > Wszędzie sie znajdą źli ludzie. W holokauście czynnie brała udział także
              > > policja żydowska.
              >
              > Z tą policją żydowską to gruba przesada. Paręset osób, nic więcej - a nadaje
              > się jej znaczenie, że ho ho...

Chyba wyraźnie zaniżasz liczbę i znaczenie tej formacji na usługach
              hitlerowskich zbrodniarzy. W samym gettcie warszawskim było ich więcej.
              Przecież to oni pędzili swoich rodaków do wagonów które nastepnie ich wiozły do
              treblinki!
              • jdbad Re: Pogadajmy tak uczciwie o Holokauście! 03.03.07, 21:58
                Ja ich nie bronię, bo w każdym narodzie są kanalie, ale pamiętaj, że granatowi
                policjanci też święci nie byli. Ludzie jak ludzie, są normalni i ci inni.
                • emerytka2006 i ta karuzela na pl. Krasińskich... 03.03.07, 22:02
                  Opisana przez Miłosza...

> ale pamiętaj, że granatowi
                  > policjanci też święci nie byli. Ludzie jak ludzie, są normalni i ci inni.
                  • bard333 Re: i ta karuzela na pl. Krasińskich... 04.03.07, 03:09
                    Akurat karuzela nie jest prawdą.

Kilkuset, dobre sobie! Trzeba sobie zadać pytanie ile było Żydów przed wojną w Polsce i jaki jest procentowy udział bydlaków w ich społeczeństwie. Polaków było około 30 mln i tez znalazło się kilkuset, może kilka tysięcy zwyrodnialców.
                    I choć po wojnie przyszło ich więcej ze wschodu (ciekawe skąd emerytowani przyszli niektórzy emerytowani ubecy z fk?) to i tak był to ułamek społeczeństwa.
                    Mógłbym dalej, ale co ubecy wiedzą o patriotyźmie...
                    • dana33 Re: i ta karuzela na pl. Krasińskich... 04.03.07, 16:37
                      historia karuzeli na placu krasinskim jest prawda, bardzie. jak widac nie znasz
                      tej historii, ale jest na prawdziwa.
    • spiskowa.teoria.dziejow Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 22:02
      polonus9 napisał: wyklepywac bezmyslnie 10 przykazan,z ktorych jedno mowi o
      zakazie zabijania.
      ____
      Polonusie, widzę, że nie czytałeś Talmudu! Ileż tam jest nakazów zabijania. Ucz
      się, czytaj, na naukę nigdy nie jest za późno!
      • dana33 Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 22:44
        czytac talmud...... nastepna bzdura.... talmudu sie nie czyta tylko studiuje.
        talmud to nie jedno zdanie, tylko dziesiatki wyjasnien do kazdego zdania.
        nie masz pojecia wiec po co piszesz bzdury?
    • antithesis w PL nie ma antysemityzmu, jest antypolonizm 03.03.07, 22:05
      mediow i "elyt".
      • emerytka2006 ... i Anny Bikont... 03.03.07, 22:06

• orwella Zydowka - o rasizmie i zbrodniczosci Izraela 03.03.07, 22:09
      news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6405799.stm
      • gorby za 6 mln zabitych rodakow mordowalbym bez litosci 03.03.07, 22:19
        wszystkich,ktorzy mieli z tym cokolwiek wspolnego.
        • emerytka2006 ja też... 03.03.07, 22:20

• gorby a w Jedwabnem zatrulbym wode bandytom 04.03.07, 00:34
            • bard333 To znaczy komu? Tym dzieciom z przedszkola? no i 04.03.07, 03:18
              czy mordowalibyście również za 5 mln ofiar, albo nie wiem za sto tysięcy, albo za dwóch?

Przecież tych waszych bredni chyba sami nie czytacie, a przynajmniej nie rozumiecie.
        • frank_drebin No widzisz, teraz juz moge napisac matole nie 03.03.07, 22:27
          tylko w obozach na terenie przedwojennej Polski mordowano polskich Zydow ...
          gorby napisał:

> wszystkich,ktorzy mieli z tym cokolwiek wspolnego.
        • antithesis [...] 04.03.07, 01:34
    • spiskowa.teoria.dziejow Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 03.03.07, 22:38
      Gorby i emerytka napisali: za 6 mln zabitych rodakow mordowalbym bez litosci
      wszystkich,ktorzy mieli z tym cokolwiek wspolnego. gorby 03.03.07, 22:19
      _________
      Morel ograniczył się tylko do paru tysięcy Ślązaków w obozie jenieckim!

Powtarzanie jest nużące i zaliczane do spamu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=58390346&a=58403058
      Emerytko, wieśniacy nie słuchają opery Salome, Ryszarda Straussa, a w twoim
      wierszu jest wyraźny do niej odnośnik. Zapytaj Kalinowskiego, lub Pawlaka, czy
      wystawiali kiedykolwiek taką jasełkę w remizie strażackiej.

Salome była córką Heroda Filipa i jego żony Herodiady. Jej dziadem ze strony
      ojca i pradziadem ze strony matki był Herod Wielki. Po rozwodzie rodziców
      mieszkała z matką i ojczymem, Herodem Antypasem. ... Kiedy oczarowany tańcem
      Salome, jej ojczym, Herod Antypas, przyrzekł spełnić każde jej życzenie, za
      namową matki Salome zażądała głowy Jana Chrzciciela, którą podano jej na tacy.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Gustave_Moreau_Salom%C3%A9_1876.jpg/405px-
      Gustave_Moreau_Salom%C3%A9_1876.jpg

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Titian-salome.jpg - Tycjan

www.racjonalista.pl/img/strony/salome4.jpg_____________

"Obowiązującą muzyką w niebie jest Bach, ale jak aniołowie są sami, to grają
      sobie Mozarta" - Schönberg

• pieron.slonski Re: antysemityzm w kraju holocaustu jest ohydny 04.03.07, 00:34
      polonus9 napisał:

> wyjatkowo ohydny. Swiadczy o zezwierzeceniu obywateli tego,kraju, na ktorego
      > terenie zamordowano w bestialski sposob 6 mln Zydow tylko dlatego,ze byli
      > inni. Jest rowniez wyjatkowo obrzydliwy rowniez z tego powodu,ze lansowany
      > jest przez ludzi majacych czelnosc uwazac sie za katolikow i wyklepywac
      > bezmyslnie 10 przykazan,z ktorych jedno mowi o milosci blizniego,a inne o
      > zakazie zabijania.

1. Krajem Holocaustu są Niemcy nie Polska.

2. W Polsce przejawy antysemityzmu są marginalne, natomiast poważnym problemem
      jest odradzający się antysemityzm w Europie zachodniej.
      • gorby akty antysemickie w starej UE to dzielo Arabstwa 04.03.07, 00:38
        wylapuja wszystkich bandziorow i wsadzaja za kraty na dlugie lata. Nie
        usprawiedliwiaj wiec polskich antysemickich szczekaczy tym,ze gdzie indziej
        jest gorzej.To podle z twojej strony.
        • pieron.slonski Re: akty antysemickie w starej UE to dzielo Arabs 04.03.07, 00:43
          To nie kwestia usprawiedliwienia tylko właściwych proporcji.
          • gorby Re: akty antysemickie w starej UE to dzielo Arabs 04.03.07, 00:47
            Gdyby w Polsce mieszkalo tylu Arabow ilu w Europie Zachodniej moznaby zaczac
            mowic o proporcjach.
            • pieron.slonski Re: akty antysemickie w starej UE to dzielo Arabs 04.03.07, 00:55
              Ostatni raport organizacji żydowskich o antysemityźmie wskazywał trzy źródła
              antysemityzmu w zach. Europie: fundamentalizm islamski, neonazizm i wrogość
              lewicy wobec państwa Izrael.
              • gorby Re: akty antysemickie w starej UE to dzielo Arabs 04.03.07, 01:07
                Co do lewicy to jakas kompletna bzdura.Nigdy nie slyszalem o antysemityzmie i
                wrogosci do Izraela ze strony jakiejkolwiek lewicowej partii zachodniej. Byc
                moze komus sie pomylilo ze skrajna prawica.
                • pieron.slonski Re: akty antysemickie w starej UE to dzielo Arabs 04.03.07, 01:10
                  Otóż nie. Antyizralizm zachodniej lewicy wiąże się z niechęcią do USA i krytyką
                  wojny w Iraku. W tym kontekście Izrael był i jest atakowany jako wierny
                  sojusznik Stanów Zjednoczonych.
                  • gorby Re: akty antysemickie w starej UE to dzielo Arabs 04.03.07, 01:39
                    Bzdury. Nie masz pojecia o zachodniej lewicy.Zachodnie kraje generalnie nie
                    chcialy wysylac do Iraku wojsk.Lewice oczywiscie byly co do tego zgodne. Nikt
                    normalny ni chce wysylac ludzi na rzez. Jezeli wciaz podtrzymujesz swoja teze
                    podaj nazwe jakiejs lewicowej antysemickiej partii zachodniej.
                    • pieron.slonski Re: akty antysemickie w starej UE to dzielo Arabs 05.03.07, 13:20
                      gorby napisał:

> Bzdury. Nie masz pojecia o zachodniej lewicy.Zachodnie kraje generalnie nie
                      > chcialy wysylac do Iraku wojsk.Lewice oczywiscie byly co do tego zgodne. Nikt
                      > normalny ni chce wysylac ludzi na rzez. Jezeli wciaz podtrzymujesz swoja teze
                      > podaj nazwe jakiejs lewicowej antysemickiej partii zachodniej.

Czytaj uważniej!
                      Nie napisałem, że partie lewicowe są antysemickie, ale że antyizraelska propaganda zachodnich partii lewicowych ma wpływ na upowszechnienie się antysemityzmu.
    • douglasmclloyd Tak, antysemityzm w Niemczech jest ohydny nt 04.03.07, 03:14
      • gorby w Polsce jest cudowny,bo z Maryja na ustach ! 04.03.07, 21:40
        • douglasmclloyd Niemcy zorganizowały holokaust, nie Polska 04.03.07, 22:41
          Nie odwracaj kota ogonem.
    • ben.huur antysemityzm to knebel, 04.03.07, 11:08
      ktorym zydzi knebluja usta slusznych krytykow zydowskiej przestepoczej
      dzilalnosci. tak twierdza sami uczciwi Zydzi.
      • danus01 Re: antysemityzm to knebel, 04.03.07, 21:48
        ben.huur napisał:

> ktorym zydzi knebluja usta slusznych krytykow zydowskiej przestepoczej
        > dzilalnosci. tak twierdza sami uczciwi Zydzi.

ty jestes tym uczciwym zydem,ktoremu inni zydzi o przestepczej dzalalnosci
        knebluja usta?
        mozesz dac dowod tego knebla na twoich ustach?
        podasz linki na osla lawke?
    • kensim.janczar.turecki Re: antypolonizm w kraju anglosaskim jest ohydny 04.03.07, 14:53
      Rasistowski atak na Polaków w Wielkiej Brytanii

Trzech młodych Polaków padło ofiarą brytyjskiego gangu. 25-letni Piotr Ulanowski
      i jego dwaj koledzy - 22- i 27-latek - zostali brutalnie pobici przez 16-osobową
      grupę w Basingstoke na południowy zachód od Londynu. Wszyscy mają urazy głowy,
      jeden obrażenia twarzy, a dwaj pozostali złamane nosy. Wszyscy także przyznają,
      że poważnie obawiają się o swoje życie.

Na młodych Polaków, mieszkających i pracujących w Basingstoke od pół roku, w
      ubiegłą sobotę napadł gang nastolatków. Jak zapewniają ofiary, atak nie był w
      żaden sposób sprowokowany. Mężczyźni zostali zaatakowani w ośrodku handlowym w
      centrum miasta, gdy wracali do domu z odwiedzin u przyjaciół. Przez mniej więcej
      10 minut byli kopani i bici pięściami. Z zeznań Polaków wynika, że wszyscy
      oprawcy - 10 niepełnoletnich dziewcząt, 6 nastolatków - byli pod wpływem
      alkoholu. - Po ataku wszyscy czujemy się źle. Od kilku dni nie wychodzimy z
      domu, ponieważ obawiamy się o nasze bezpieczeństwo - powiedział w wypowiedzi dla
      lokalnej "The Gazette" 25-letni Piotr Ulanowski. Przyznał też, że rozważa
      ewentualność wyjazdu z miasta, ponieważ obawia się kolejnego ataku.
      Wszyscy uczestnicy napadu na Polaków zostali zatrzymani, ale wkrótce zwolniono
      ich za kaucją do czasu zakończenia dochodzenia. Zdaniem ofiar, brutalny atak
      miał podłoże rasistowskie. - Jesteśmy w stu procentach pewni, że oni usłyszeli
      nasz język i wtedy nas zaatakowali - mówi Ulanowski. Podejrzenia te potwierdza
      inspektor policji Tim Chappell. "Uważamy, że członkowie gangu usłyszeli, jak
      mężczyźni rozmawiają po polsku. Traktujemy to jako potencjalny atak na tle
      rasistowskim" - stwierdził w wypowiedzi dla "The Gazette". Zapewnił także, że
      zostanie sprawdzone, skąd brytyjscy nastolatkowie mieli alkohol. Prawdopodobnie
      zarzut zostanie postawiony także sprzedawcy trunku.
    • stranger.pl Jesteś katolikiem że masz prawo mówić jak katolicy 04.03.07, 15:16
      zm ma wyglądać i co jest bezczelnością u tych co uważają się za katolików?
      Ty będziesz ustalał jak ma wyglądać ich katolicyzm i co jest sprzeczne z
      katolicyzmem?

polonus9 napisał:

"..Jest rowniez wyjatkowo obrzydliwy rowniez z tego powodu,ze lansowany
      bezmyslnie 10 przykazan..."
    • remekk prawde zgarnija pod dywanik - ale do czasu !!!!!!! 04.03.07, 15:27
    • rydzyk_smigly -----------------------bardom różnej proweniencji. 04.03.07, 18:44
      Motto:
      I ta karuzela na pl. Krasińskich...

Autor: bard333
      Data: 04.03.07,
      Akurat karuzela nie jest prawdą.

Tomasz Szarota bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/47000/o47223.htm

Karuzela NA PLACU KRASIŃSKICH Czy śmiały się tłumy wesołe?

Działko niemieckie (na pierwszym planie) i nieruchoma karuzela. Fotografia
      zamieszczona w piśmie "Tydzień" nr 4 z 4 sierpnia 1946 r., przedrukowana w
      książce Anki Grupińskiej "Ciągle po kole" z mylnym podpisem "słynna karuzela"

"Śmiały się tłumy wesołe" - tak bierność warszawiaków wobec powstania w getcie
      opisał Czesław Miłosz w wierszu "Campo di fiori". Ale ten obraz beztroskiej
      zabawy Polaków jako reakcji na tragedię Żydów zbyt daleko odbiega od prawdy.

Gdy przeszło 30 lat temu zbierałem materiały do książki "Okupowanej Warszawy
      dzień powszedni", przeglądając bardzo dokładnie roczniki gadzinówki,
      czyli "Nowego Kuriera Warszawskiego", w numerze z 5 sierpnia 1942 r. natrafiłem
      na notatkę zatytułowaną "Nowy plac zabaw ludowych". Informowano w niej,
      że "ostatnio do wciąż zwiększającej się cyfry lunaparków przybył nowy na pl.
      Krasińskich, naprzeciw zabytkowego pałacu z XVII wieku". Nagle sobie
      uświadomiłem, że ową słynną karuzelę, uwiecznioną kilka miesięcy później przez
      Czesława Miłosza w jego wierszu "Campo di Fiori", usytuowano, jak przypuszczam
      z inicjatywy Niemców, celowo tuż obok murów getta i chyba nieprzypadkowo
      ów "plac zabaw ludowych" otwarto dla publiczności akurat wówczas, gdy z niezbyt
      oddalonego Umschlagplatzu odchodziły transporty Żydów do komór gazowych
      Treblinki. Przypomnę, że najprawdopodobniej właśnie w dniu ukazania się
      wspomnianej notatki w "NKW" w jednym z wagonów wywieziono tam Janusza Korczaka
      i jego wychowanków.
      polish-jewish-heritage.org/Pol/Feb_04_Karuzela_na_pl_Krasinskich.htm

Ludzkość, która zostaje

"Campo di Fiori" po pięćdziesięciu latach. Niepublikowana rozmowa Jana
      Błońskiego, Marka Edelmana, Czesława Miłosza i Jerzego Turowicza odbyła się w
      50. rocznicę Powstania w getcie warszawskim

Poniższa rozmowa została nagrana najprawdopodobniej w roku 1993, w bibliotece
      wydawnictwa Znak. Nagranie powstało z myślę o przygotowywanym przez Telewizję
      Katowice filmie dokumentalnym o powrocie Czesława Miłosza do Krakowa. Nie
      zostało włączone do filmu z powodów technicznych, a kaseta z nim "utonęła" w
      domowym archiwum.

Odnalazłam ją przypadkowo dwa lata temu, jeszcze za życia Czesława Miłosza,
      spisałam i dałam mu do autoryzacji. Przy okazji rozmawialiśmy na temat różnych
      wersji wiersza "Campo di Fiori". Temat odbioru tego wiersza poruszał go nie
      mniej niż dziesięć lat wcześniej.
      www.dialog.org/dialog_pl/campo-di-fiori.html

Karuzela
      Czesław Miłosz

Istnieje taki wiersz, nazywa się “Campo di Fiori” i opowiada o niedzieli
      wielkanocnej 1943 roku w Warszawie. Tłum warszawski bawił się wtedy w wesołym
      miasteczku przy placu Krasińskich, podczas kiedy tuż obok za murem toczyła się
      walka powstańcza w getcie.(...)
      Rzeczywistość wyglądała jednak inaczej. Nigdy w dni codzienne nie jeździłem na
      Żoliborz i nie wiem, jak wtedy było, ale jechaliśmy z Janką w niedzielę
      wielkanocną na Bielany z wizytą do Jerzego Andrzejewskiego. Tramwaj na dość
      długo zatrzymał się przy placu Krasińskich i widziałem kręcącą się karuzelę
      łańcuchową i wzlatujące na niej pary. Słyszałem też komentarze do tego, co
      działo się za murem getta, w rodzaju: “O, spadł”. Nie wymyśliłem więc tej
      sceny. Po przyjeździe do Andrzejewskiego opowiedziałem mu o tym, co widziałem i
      ślad tego być może zachował się w opowiadaniu Andrzejewskiego “Wielki Tydzień”.
      tygodnik.onet.pl/1572,1134902,felieton.html

CAMPO DI FIORI

W Rzymie na Campo di Fiori
      Kosze oliwek i cytryn,
      Bruk opryskany winem
      I odłamkami kwiatów.
      Różowe owoce morza
      Sypią na stoły przekupnie,
      Naręcza ciemnych winogron
      Padają na puch brzoskwini.

Tu na tym właśnie placu
      Spalono Giordana Bruna,
      Kat płomień stosu zażegnął
      W kole ciekawej gawiedzi.
      A ledwo płomień przygasnął,
      Znów pełne były tawerny,
      Kosze oliwek i cytryn
      Nieśli przekupnie na głowach.

Wspomniałem Campo di Fiori
      W Warszawie przy karuzeli,
      W pogodny wieczór wiosenny,
      Przy dźwiękach skocznej muzyki.
      Salwy za murem getta
      Głuszyła skoczna melodia
      I wzlatywały pary
      Wysoko w pogodne niebo.

Czasem wiatr z domów płonących
      Przynosił czarne latawce,
      Łapali skrawki w powietrzu
      Jadący na karuzeli.
      Rozwiewał suknie dziewczynom
      Ten wiatr od domów płonących,
      Śmiały się tłumy wesołe
      W czas pięknej warszawskiej niedzieli.

Morał ktoś może wyczyta,
      Że lud warszawski czy rzymski
      Handluje, bawi się, kocha
      Mijając męczeńskie stosy.
      Inny ktoś morał wyczyta
      O rzeczy ludzkich mijaniu,
      O zapomnieniu, co rośnie,
      Nim jeszcze płomień przygasnął.

Ja jednak wtedy myślałem
      O samotności ginących.
      O tym, że kiedy Giordano
      Wstępował na rusztowanie,
      Nie znalazł w ludzkim języku
      Ani jednego wyrazu,
      Aby nim ludzkość pożegnać,
      Tę ludzkość, która zostaje.

Już biegli wychylać wino,
      Sprzedawać białe rozgwiazdy,
      Kosze oliwek i cytryn
      Nieśli w wesołym gwarze.
      I był już od nich odległy,
      Jakby minęły wieki,
      A oni chwilę czekali
      Na jego odlot w pożarze.

I ci ginący, samotni,
      Już zapomniani od świata,
      Język nasz stał się im obcy
      Jak język dawnej planety.
      Aż wszystko będzie legendą
      I wtedy po wielu latach
      Na nowym Campo di Fiori
      Bunt wznieci słowo poety.

Warszawa - Wielkanoc, 1943
      • kika113 Ja byłam filosemitką 04.03.07, 20:45
        ale mnie żydzi wyleczyli
        • dana33 Re: Ja byłam filosemitką 04.03.07, 21:06
          nigdy wczesniej nie widzialam antysemityzmu polskiego. polacy mi go pokazali.

odkrywam coraz wiecej wspolnych punktow miedzy zydami i polakami, kiko, ty tez?
        • danus01 Re: Ja byłam filosemitką 04.03.07, 21:14
          kika113 napisała:

> ale mnie żydzi wyleczyli

czyzbys filosemityzm traktowala 'po wyzdrowieniu' jak chorobe?
          nie wiem czy doczekam czasu,kiedy antysemityzm tez potraktujesz jak chorobe
      • felicia O karuzeli 04.03.07, 21:34
        której RZEKOMO nie było. Temat wraca co jakiś czas. Wklejam więc swój post z
        Forum Aquanet z roku 2005, pisałam wówczas do Gini, która też nie wierzyła w
        istnienie karuzeli:

Tzw. gadzinówka (gazeta wydawana przez Niemców, a konkretnie "Nowy Kurier W-
        wski" informowała, że 5 sierpnia 1942 uruchomiono na Placu Krasińskich wesołe
        miasteczko. Od 22 lipca tego roku za murami getta trwała wielka akcja wywożenia
        Żydów do Treblinki.

27 IV roku 1943 ta sama gazeta pisze: "Upał, który trwał prawie do wieczora,
        spowodował, że w kioskach i owocarniach zabrakło wody sodowej i lemoniad.
        Pomimo zapowiadających się słonecznie Świąt, ranek pierwszego dnia przyniósł
        rozczarowanie. Nad miastem zawisły ciężkie powały chmur i nawet zaczął padać
        deszcz. Powietrze oziębiło się silnie i powiał chłodny wiatr...
        W południe niebo rozjaśniło się trochę i wreszcie ukazało się słońce. Wieczór
        był już zupełnie pogodny. Na place zabaw ludowych po raz pierwszy w tym sezonie
        ściągnęły tłumy młodzieży. W kilkunastu punktach miasta odezwały się melodie
        płyt, nadawanych przy karuzelach przez megafony".

I właśnie tych melodii tego wieczoru słuchano na placu zabaw przy Placu
        Krasińskich. W getcie trwały walki. Paliło się. Stał nad nim obłok dymu.

20 maja w tejże gazecie ukazał się tekst "Polacy w szponach żydostwa", pisano w
        nim: "Żydzi są aktualnym tematem rozmów, dyskusji i plotek. Większość
        społeczeństwa polskiego docenia szczęśliwy fakt oswobodzenia od plagi żydostwa,
        lecz są jeszcze tacy, którzy boleją nad niedolą wybranego narodu. Z tkliwości
        słowiańskiej Żydzi ciągnęli wysokie zyski. Trzeba zamknąć przeczulone serca, a
        otworzyć oczy".

F.
        • gorby teraz wiem skad czerpie natchnienie RM 04.03.07, 21:49
        • kika113 Re: O karuzeli 04.03.07, 21:55
          Niemcy postawili karuzele i zrobili przedstawienie następnie napisali że
          słuchano, skoro grali na cały regulator, to kto przechodził pewnie musiał
          słyszeć, czyli to niemiecka propaganda a Żydzi to chętnie podjęli.
          • kika113 Oskarżenia podpieraja niemieckimi gadzinówkami 04.03.07, 21:59
            • gorby ostatni akapit pochodzi chyba z RM? Taki podobny ! 04.03.07, 22:05
              • rydzyk_smigly Nowy Kurier Warszawski z 24 lipca 1943 04.03.07, 22:10
                "Wiemy doskonale, że w W-wie ukrywa się spora grupa Żydów. Bez pardonu i
                fałszywego sentymentu winniśmy ich kryjówki podawać do wiadomości władz.
                Polacy, którzy Żydowi udzielaja przytułku, zasługuja nie tylko na pogardę, ale
                i na surową karę".
                • kika113 Re: Nowy Kurier Warszawski z 24 lipca 1943 05.03.07, 09:23
                  Cytujesz gazetę z okupowanej przez niemców Warszawy jako przykład poglądów
                  polskich dziennikarzy, ty chyba się z koniem kopałeś
          • dana33 Re: O karuzeli 04.03.07, 22:06
            moja mama ta karuzele tez pamieta. i moj ojciec tez pamietal.
            nie mysle, ze wszyscy, ktorzy jeszcze zyja i ja pamietaja i pisza o tym i mowia
            o tym, zmowili sie, zeby oczernic polske. a moze to byl spisek zydowski...
            milosz pewnie byl glownym dzialajacym w tym spisku.
            no i mozesz kiko tutaj "udowodnic" nienawisc zydow do polski.
            tak trzymac dalej.
            no i nie zapomnij o aspirynie. prewencyjnie przeciwko chorobom.
            • kika113 Niemcy postawili karuzelę 04.03.07, 22:14
              i to pięknie w gadzinówce opisali a wy teraz się tym podpieracie.
              • rydzyk_smigly Można inaczej - ktoś tę gadzinówkę pisał - 04.03.07, 22:24
                Niemcy czy kolaboranci? Podobno kolaborantów nie było w okupowanej Polsce...

NB - nakład tej gadzinówki wynosił ok. 200tys egzemplarzy dziennie. Czy czytali
                to wyłącznie Niemcy i folksdojcze?

kika113 napisała:

> i to pięknie w gadzinówce opisali a wy teraz się tym podpieracie.
          • beatrix17 Re: O karuzeli 04.03.07, 22:15
            czy nie rozumiesz, ze ta karuzela to juz dzisiaj rowniez symbol, oprocz tego,
            ze fakt? symbol obojetnosci wobec tego, ze za murem gina ludzie? Takiej
            obojetnosci bylo wiele i chocbys nie wiem jak chciala nie zmienisz tego.
            Dlaczego w ogole przychodzi komus do glowy, ze mowienie o karuzeli jest
            wymierzone przeciwko Polakom w ogole? Kto w takim sensie o tym zdarzeniu mowi
            tez nie ma racji.
            Mnie sie zdaje , ze karuzela powinna przestrzegac przed obojetnoscia. I dlatego
            warto o niej mowic. Jak bedziemy mowic o tym jak np Zegota pomagala powstancom
            i Zydom w ogole to do karuzeli nie dojdziemy sila rzeczy. Co nie bedzie
            oznaczalo, ze jej nie bylo.
            • woda.woda Re: O karuzeli 04.03.07, 22:19

> Dlaczego w ogole przychodzi komus do glowy, ze mowienie o karuzeli jest
              > wymierzone przeciwko Polakom w ogole?

Dlatego, że przypomina Polakom ich obojętność.
              • kika113 Re: O karuzeli 04.03.07, 22:25
                Jaką obojętność? Czy uważasz ze matki z dziećmi powinny iść za mur i walczyć
                przeciwko Niemcom? Polacy walczyli zbrojnie przeciw Niemcom. Mój dziadek był w
                armii i przeszedł cały szlak mimo iż wcześniej jego rodzinę wysłano na Sybir a
                on samo mało nie umarł w łagrze.
                • woda.woda Obojętność 04.03.07, 22:28
                  obojętny
                  1. «nieokazujący zainteresowania kimś lub czymś, niedbający o kogoś lub o coś;
                  też: świadczący o takiej postawie»
                  2. «niebudzący żywszych uczuć, niemający dla kogoś znaczenia»
                  3. «pozbawiony cech charakterystycznych, wyróżniających»
                  4. «niewywierający na coś szkodliwego wpływu»

sjp.pwn.pl/lista.php?begin=oboj%EAtno%B6%E6
                  • kika113 Re: Obojętność 04.03.07, 22:30
                    Mój dziadek walczył z bronią w ręku przeciw Niemcom, a co robił twój dziadek?
                    • woda.woda Re: Obojętność 04.03.07, 22:32
                      kika113 napisała:

> Mój dziadek walczył z bronią w ręku przeciw Niemcom,

To nie jest tematem naszej rozmowy

a co robił twój dziadek?

Co ma do tego mój dziadek?
                      • kika113 Re: Obojętność 04.03.07, 22:33
                        Zarzucasz niesłusznie obojętność więc mówię jak było.
                        • woda.woda Re: Obojętność 04.03.07, 22:36
                          A ty skąd wiesz, jak było?
                  • dana33 Re: Obojętność 04.03.07, 23:29
                    dokladnie tak, woda.woda, dokladnie tak.... nieokazujacy zainteresowania,
                    niedbajacy o kogos (zyda), niwywierajacy na cos szkodliwego wplywu.....
                    dokladnie to powiedziala moja mama: gdyby bylo wiecej obojetnych, wiecej zydow
                    by sie uratowalo...
                    • kika113 Walczycie z nietolerancja i krzywdzącymi 05.03.07, 10:40
                      uogólnieniami wobec was ale sami z przyjenościa stosujecie tą metodę wobec
                      innych. Nieładnie, inną miarą mierzyć swoich a inna obcych. Więc jeszcze raz
                      powtarzam, oskarżasz mnie jako Polkę o obojętność moich przodków, więc
                      wyjaśniam tobie, i tobie, że mój dziadek walczył z bronią w ręku przeciw
                      niemcom i nie był ani obojętny ani bierny. Idż i nie łżyj więcej.
                      • kika113 Nie wspominam o tym że komuniści 05.03.07, 10:52
                        chcieli go wcześniej zagłodzić w łagrze na półwyspie Kolskim.
              • beatrix17 Re: O karuzeli 04.03.07, 22:40
                i slusznie. niech przypomina. moze wiecej nikt nie postawi karuzeli.
            • bard333 Re: O karuzeli 04.03.07, 22:22
              Nie byłaś tam i nie wiesz jak wyglądała okupacja. Nie oskarżaj innych za rzeczy którychc może zrobili. Czytałem ten artukuł z linka rydzyka o karuzeli i wcale jednoznacznie z niego nie wynika, żeby była postawiona by naśmiewać się z Żydów. Wręcz przeciwnie, podziemie chciało by stała tak blisko, żeby ułatwić kontakty z gettem.

Każdy kogo cieszy, krzywda drugiego człowieka i obojętnie kim on by nie był, zasługuje na pogardę.
    • stranger.pl Re: ty jestes katolikiem ?! Masz gdzies 10 przyka 04.03.07, 21:52
      Wyjaśnij mi najpierw coś - zarzucasz mi, że nie rozumiem 10 przykazań.

Well. A ty kim jesteś? Jesteś katolikiem skoro mnie pouczasz jak ma wyglądać
      katolicyzm?

A jak nie jesteś katolikiem to twoje poucznie jest nie na miejscu, jest
      kretynizmem do potęgi - bo to tak jakbym ja katolik (goj) pouczał np. żyda jak
      ma wyglądać jego judaizm lub pouczał ateistę jak ma wyglądać jego ateizm:P
      • gorby nienawidzisz twojego blizniego Zyda 04.03.07, 22:08
        i popierasz jego dyskryminacje, moze nawet zaglade Zydow.
        • stranger.pl Re: nienawidzisz twojego blizniego Zyda 04.03.07, 22:21
          Kiedy odpowiesz na zadane tobie pytanie?
          Pouczasz katolików jak ma wyglądać ich katolicyzm! Jesteś katolikiem?

Kto to jest dla ciebie "bliźni"? Gdzie masz definicję "bliźniego" i kogo ona
          obejmuje?
          Oczekujesz z mojej strony miłości a czy druga strona miłuje? Jak tę „miłość”
          pogodzić z zapisem w ich świętej księdze o "zwierzętach z ludzką twarzą" czyli
          tych którzy nie są spośród nich?
          Wiesz jak oni mówi o Jezusie Chrystusie w swojej świętej księdze – syn dziwki i
          rzymskiego legionisty przygarnięty przez cieśle. To ja mam do nich z „różą” i
          pokojem a oni kopniak i nóż na gardło?
          • woda.woda Znasz to? 04.03.07, 22:24
            Słyszeliście, iż powiedziano: Oko za oko, ząb za ząb.
            A Ja wam powiadam: Nie sprzeciwiajcie się złemu, a jeśli cię kto uderzy w prawy
            policzek nadstaw mu i drugi.
            A temu, kto chce się z tobą procesować i zabrać ci szatę, zostaw i płaszcz.
            A kto by cię przymuszał, żebyś szedł z nim jedną milę, idź z nim i dwie.
            Temu, kto cię prosi, daj, a od tego, który chce od ciebie pożyczyć, nie
            odwracaj się.

(Mat. 26:52)
            • stranger.pl Re: Znasz to? 04.03.07, 22:33
              No cóż, nie jestem święty - Bóg mi to wybaczy to jego zawód (cyt. z "Kory") a
              wrogów Kościoła mieczem i ogniem na chwałę mojego Pana!:)

A tak poważnie tych słów jak i każdych ewangelicznych słów nie można stosować
              dosłownie - w przeciwmin razie m.in. od dawna nie byłoby ani jednego
              chrześcijanina - wszyscy byliby wymordowani nie broniąc się tylko nadstawiając
              drugi policzek na otrzymywany kopniak czy pierwszy policzek.

Ponadto może są i tacy co czynią tak dosłownie (katolicy) ja będę „grzeszył” i
              bronił ich, nie pozwalając aby nie było im dane otrzymać nie tylko drugi
              policzek ale i pierwszy:)

Tobie też zadam identyczne pytanie:
              Pouczasz katolików jak ma wyglądać katolicyzm - jesteś katolikiem?
              • woda.woda Re: Znasz to? 04.03.07, 22:35
                Czyli znasz, ale nie stosujesz.

Ot, i taka twpoja wiara
                • stranger.pl Re: Znasz to? 04.03.07, 22:46
                  Dyskujsa to wymiana poglądów i odpowiadanie na zadane pytania a nie tylko
                  oczekiwania na odpowiedz na własne pytania.

Zadałem tobie pytanie i co? Boisz się odpowiedzieć? Takiś tchórz?

Pouczasz katolików jak ma wyglądać ich katolicyzm! Jesteś katolikiem?
                  • woda.woda Re: Znasz to? 04.03.07, 22:47
                    stranger.pl napisał:

> Jesteś katolikiem?

To nie twoja sprawa :)

Podałam ci cytat z Nowegp Testamentu. To powinno ci wystarczyć.
                    • stranger.pl Re: Znasz to? 04.03.07, 22:59
                      Skoro pouczasz katolików jak ma wyglądać ich katolicyzm nie będąc katolikiem to
                      tak jakbym ja katolik (goj) pouczał żydów jak ma wyglądać ich judaizm lub
                      pouczał ateistów jak ma wyglądać ich ateizm.

To jest chore, głupie i niedorzeczne.

• woda.woda Re: Znasz to? 04.03.07, 23:02
                        Skąd wiesz, że nie jestem katoliczką?

Ja ciebie nie pouczam, przypominam tylko, co mówił Jezus, bo -zdaje się -
                        zapomniałes o swoim Bogu.

• stranger.pl Re: Znasz to? 04.03.07, 23:12
                          woda.woda napisała:
                          > Skąd wiesz, że nie jestem katoliczką?
                          > Ja ciebie nie pouczam, przypominam tylko, co mówił Jezus, bo -zdaje się -
                          > zapomniałes o swoim Bogu.

Ona? Nie On? Przepraszam:)
                          Pouczasz bo to m.in. twoje słowa: "bo -zdaje się -zapomniałes o swoim Bogu."

Nie tobie oceniać czy "zapomniałem" czy tez "nie zapomniałem" o moim Bogu!
                          Troszcz się o samą siebie i swoją wiarę a wiarę innych zostaw innym!
                          To nie ty będziesz rozliczna z mojego życia i moich czynów i moich zniechań! A
                          ja nie bęę rozliczany z twoich.
                          • polonus9 Re: Znasz to? 05.03.07, 01:39
                            Jestes butny i zarozumialy.Gdzie pokora chrzescijanska ?
    • spiskowa.teoria.dziejow A imię jego jest 177 04.03.07, 22:35
      176 postów wystarczy w tym temacie. Koniec. End. Finis, etc.
    • woda.woda Re: Obojętność 04.03.07, 22:36
      Sorry, ale co cię to obchodzi? :)
      • kika113 Re: Obojętność 04.03.07, 22:37
        Wstydzisz się? Innych oskarżasz s swojego nie widzsz
        • woda.woda Re: Obojętność 04.03.07, 22:38
          Uważam, że to nie twoja sprawa - i tyle.
          • kika113 Walczycie z nietolerancja i krzywdzącymi 05.03.07, 10:42
            uogólnieniami wobec was ale sami z przyjemnością stosujecie tą metodę wobec
            innych. Nieładnie, inną miarą mierzyć swoich a inna obcych. Więc jeszcze raz
            powtarzam, oskarżasz mnie jako Polkę o obojętność moich przodków, więc
            wyjaśniam tobie, i tobie, że mój dziadek walczył z bronią w ręku przeciw
            Niemcom i nie był ani obojętny ani bierny. Idź i nie łżyj więcej.

• kika113 Nie wspomnę o tym że komuniści 05.03.07, 10:53
              wcześniej chcieli go zagłodzić na półwyspie kolskim
    • rydzyk_smigly Na koniec mego tu udziału - polecam tym, którzy 04.03.07, 23:05
      wiedzą.

Nieprzekonani czy dyletanci zawsze będą wiedzieli swoje.
      ==========

Jak biedni Polacy patrzą na getto?

(..)
      - Polskie debaty dotyczą niemal wyłącznie tej sprawy.

- Ale toczą się w sposób dość zrytualizowany. Mówimy przede wszystkim o
      skrajnych postawach: albo o tych, którzy szantażowali Żydów czy - jak w
      Jedwabnem - ich mordowali, albo o tych, którzy Żydów ukrywali. A bycie
      świadkiem to także ta wielka obojętność pomiędzy...

- Tramwaj jadący przez getto...

- Tramwaj to dobry przykład, bo jechali nim i Stanisław Rembek, który właściwie
      nic przez szyby nie zobaczył, i Jarosław Iwaszkiewicz, który zobaczył bardzo
      wiele. Świadkowie różnili się między sobą.

Opisanie kontekstu, w jakim dokonał się Holokaust, jest więc dla nas wielkim
      wyzwaniem. Jedna ze znajomych Ocalonych powiedziała, że gdyby rzecz rozgrywała
      się tylko między Żydami a Niemcami, to ta historia byłaby łatwiejsza do
      zniesienia. Ale przez to, że byli tam także Polacy - świadkowie ich
      straszliwego upokorzenia - cierpienie Żydów było większe. (..)
      www.holocaustresearch.pl/news16.htm
    • spiskowa.teoria.dziejow Re: antysemityzm jest ohydny 04.03.07, 23:11
      Jak będziecie niegrzeczni to usunę ten adres

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=58442524&a=58453396
      • kika113 Re: antysemityzm jest ohydny 05.03.07, 07:51
        Pewnie te pogromy licza jako zrobione przez Polaków
        "W maju 1905 roku w Warszawie doszło do wydarzenia zwanego pogromem alfonsów.
        Zaczęło się od awantury na żydowskim ślubie, w którym uczestniczył znany
        sutener Saul Żytnicki. Weselna kłótnia przerodziła się w miejską awanturę.
        Żydowscy robotnicy uzbrojeni w kije, noże, a nawet rewolwery napadli na
        kawiarnię na rogu Siennej i Zielnej. Grupy mężczyzn od 200 do 400 osób przez
        trzy dni przeczesywały kamienice od Marszałkowskiej do Przyokopowej. Robotnicy
        wdzierali się do domów publicznych, mieszkań prostytutek i stręczycieli.
        Rozbito 150 mieszkań, ucierpiało 176 osób, 31 trafiło do szpitala, a pięć
        zmarło. Podobne napady miały miejsce w Lublinie i Łodzi.

Amerykański badacz zajmujący się tą problematyką uważa, że inicjatorką
        rozprawienia się z sutenerstwem była żydowska partia socjalistyczna Bund, która
        chciała w ten sposób położyć kres powszechnemu mniemaniu, że to głównie Żydzi
        są odpowiedzialni za handel żywym towarem.
        Najczęściej jednak środowiska żydowskie próbowały wyciszyć temat handlu
        własnymi kobietami. Samuel Cohen, który reprezentował żydowskie interesy w
        Lidze Narodów, podczas spotkania w czerwcu 1922 roku przekonał Ligę, aby nie
        publikować nazwisk znanych handlarzy. Taki raport jednak powstał. W tym samym
        czasie Europę obiegły antysemickie paszkwile wykorzystujące zawarte w nim
        fakty. Spowodowało to jeszcze większe okopanie się Żydów na stanowisku, że
        tematu należy unikać.
        Ciekawy temat jak to żydzi przed \wojną uprawiali handel żywym towarem i
        zrobili z tego wielki biznes

serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3859153.html
    • kika113 aaaa to Polacy nie gineli w czasie II wojny śwatow 05.03.07, 10:56
      tylko żydzi. Oto historia pisana na nowo na naszych oczach.
      • dana33 Re: aaaa to Polacy nie gineli w czasie II wojny ś 05.03.07, 11:57
        w zwiazku z czym to twierdzenie, kika?
        • gwardzista.szwajcarski Re: aaaa to Polacy nie gineli w czasie II wojny ś 05.03.07, 12:01
          A z tym:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=58442524&a=58453396

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=58390346&a=58453970
        • gwardzista.szwajcarski Re: Polacy nie gineli w czasie II wojny światowej 05.03.07, 12:10
          dana33 napisała:> w zwiazku z czym to twierdzenie.

a no z tym:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=58390346&a=58406146
          • dana33 Re: Polacy nie gineli w czasie II wojny światowej 05.03.07, 12:46
            aha, rozumiem.
            nu, trudno dyskutowac z ludzmi na takim poziomie jak twoj i kiki.
            gadajcie sobie sami dalej. tak prawde mowiac, to to wszystko co mozecie.
          • kika113 Re: Polacy nie gineli w czasie II wojny światowej 05.03.07, 14:54
            A wy jak zwykle judzicie i fałszujecie fakty. Moja odpowiedż była oczywiście do
            tego:

Autor: polonus9

--------------------------------------------------------------------------------
            wyjatkowo ohydny. Swiadczy o zezwierzeceniu obywateli tego,kraju, na ktorego
            terenie zamordowano w bestialski sposob 6 mln Zydow tylko dlatego,ze byli
            inni. Jest rowniez wyjatkowo obrzydliwy rowniez z tego powodu,ze lansowany
            bezmyslnie 10 przykazan,z ktorych jedno mowi o milosci blizniego,a inne o
            zakazie zabijania.

Ale nie wy oczywiście musicie przekręcić fakty, prawda podrobiony gwardzisto
            szwajcarski i dano, ulubione wasze zajęcie to widocznie kłamstwa i fałszywe
            oskarżenia.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka