bu2m 19.03.07, 22:02 Czego te kaczki nie wymyślą:)))) miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,3999053.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p.smerf Re: Lustrować muszę się też cudzoziemcy:)))))) 19.03.07, 22:04 A jak mówiłem, że tę ustawę pisały poj... to mi nie wierzyliście. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Dr Stefano Gandini 19.03.07, 22:05 Dr Stefano Gandini, starszy wykładowca w Pracowni Dydaktyki Języków Romańskich UMCS, do Polski pierwszy raz przyjechał wiosną 1991 r. Pochodzi z Mediolanu, ma 36 lat. - Jakie oświadczenie lustracyjne?! Pan chyba żartuje! - nie ukrywa zaskoczenia. W Lublinie pracuje od sześciu lat. O PRL mówi: - Trochę opowiadali mi starsi znajomi z Polski. Ten etap historii waszego kraju kojarzy mi się głównie z kolejkami. Oczywiście słyszałem o lustracji. Zastanawiałem się wielokrotnie nad tym, skąd się wzięło to słowo. Czy to może od lustra? Pytałem wielu osób, w tym studentów, ale nikt nie wiedział na pewno. Słownik języka polskiego podaje na przykład, że lustracja to opis dóbr królewskich. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Lustrować muszę się też cudzoziemcy:)))))) 19.03.07, 22:17 To samo dotyczy szefów zagranicznych spółek giełdowych. Chłopy każą sobie tłumaczyć o co chodzi i kto to była ta ubecja. Takiego cyrku to nawet u braci Staniewskich nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Lustrować muszę się też cudzoziemcy:)))))) 19.03.07, 22:22 Co? Nie wiecie kto to jest ubecja? Już my wam przypomnimy;) Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Lustrować muszę się też cudzoziemcy:)))))) 19.03.07, 22:41 Jak taki Zbig Brzeziński zechce coś napisać (jeszcze) w polskiej prasie, to też będzie składał oświadczenie lustracyjne:)) Ciekawe, czy jak prasa będzie chciała opublikować homilię papieża, to też będzie musiał złożyć oświadczenie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda A właśnie. 19.03.07, 22:45 Ciekawe, jak to będzie z publikacją tekstów tych, co zmarli Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: A właśnie. 19.03.07, 22:51 Pewnie trzeba będzie wystąpić do IPN o "podkładkę" ;PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
szalony_kapelusznik Zapętliły się kaczki z tą ustawą tak, jak żaden 19.03.07, 22:56 Zastanawiałem się wielokrotnie nad tym, skąd się wzięło to słowo. Czy to może od lustra Niewątpliwie. Od lustra niejakiej Alicji. A nasze kaczorki to te Hojdy-Bojdy? Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Zapętliły się kaczki z tą ustawą tak, jak żad 19.03.07, 22:58 Lustracja - przegląd czego, oględziny, kontrola, dokonana przez lustratora, kontrolera. Etym. - fr. lustre 'połysk; blask' i łac. lustratio 'oczyszczenie (przez ofiarę)' z lustrare 'oczyszczać; poświęcać; odpokutować' od lustrum 'oczyszczenie; oczyszczalna ofiara za cały naród, składana co 5 lat w Rzymie po zakończeniu cenzusu; spis ludności; okres lat pięciu'. Kopaliński Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin W kwestii formalnej to jak sie przyjezdza do ja- 19.03.07, 22:51 gos kraju to nalezy przestrzegac prawa w nim istniejacego. Jesli uwazasz inaczej to pojedz do kraju muzulmanskiego i zacznij tam podrywac kobiety na ulicy. Jesli skonczy sie to tylko deportacja bedziesz mial baaaardzo duze szczescie ..... Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: Powaznie nie widzisz tego absurdu? Nie wierzę 19.03.07, 23:02 Nie widze. Jedz do kraju ortodoksyjnie muzulmanskiego (zaznacze nie oceniam czy ta religia zla czy dobra i czy te obyczaje tez) i wyjdz na ulice w mini i z duzym dekoltem. Ile przezyjesz sekund ? Ktos chce gdzies jechac musi sie przystosowac do ludzi na miejscu a nie ludzie na miejscu do niego. Z prostego powodu. Oni sa u siebie (on/a, przyjezdna/y) jest z wlasnej woli. Jesli jedziesz do kogos musisz go szanowac bo w koncu on przyjmuje Ciebie (i nie kazal Ci przyjezdaac do siebie - wiec go szanuj) ... Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: W kwestii formalnej to jak sie przyjezdza do 19.03.07, 22:53 Frank, nie przejmuj się, jak tak dalej pójdzie, to u nas też niedługo tak będzie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
roj_os A co z "funkcyjnymi' Wydz. Teologicznych licznie 19.03.07, 22:59 oblazłych(?) Państwowe Uniwersytety? bu2m napisał: > Czego te kaczki nie wymyślą:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Wyprodukowalem juz 4 donosy za donos placa 50 19.03.07, 23:27 zeta ;) pisubek napisała: > wasze wpisy nie sa tyle warte. Idzcie do ipnu produkowac donosy, lepiej zaplaca > , > docenia i nie bedziecie sie musieli tak meczyc. Odpowiedz Link Zgłoś