Dodaj do ulubionych

Lustrować muszę się też cudzoziemcy:))))))

19.03.07, 22:02
Czego te kaczki nie wymyślą:))))
miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,3999053.html
Obserwuj wątek
    • p.smerf Re: Lustrować muszę się też cudzoziemcy:)))))) 19.03.07, 22:04
      A jak mówiłem, że tę ustawę pisały poj... to mi nie wierzyliście.
    • woda.woda Dr Stefano Gandini 19.03.07, 22:05
      Dr Stefano Gandini, starszy wykładowca w Pracowni Dydaktyki Języków Romańskich
      UMCS, do Polski pierwszy raz przyjechał wiosną 1991 r. Pochodzi z Mediolanu, ma
      36 lat.

- Jakie oświadczenie lustracyjne?! Pan chyba żartuje! - nie ukrywa zaskoczenia.
      W Lublinie pracuje od sześciu lat. O PRL mówi: - Trochę opowiadali mi starsi
      znajomi z Polski. Ten etap historii waszego kraju kojarzy mi się głównie z
      kolejkami. Oczywiście słyszałem o lustracji. Zastanawiałem się wielokrotnie nad
      tym, skąd się wzięło to słowo. Czy to może od lustra? Pytałem wielu osób, w tym
      studentów, ale nikt nie wiedział na pewno. Słownik języka polskiego podaje na
      przykład, że lustracja to opis dóbr królewskich.
    • p.smerf Re: Lustrować muszę się też cudzoziemcy:)))))) 19.03.07, 22:17
      To samo dotyczy szefów zagranicznych spółek giełdowych. Chłopy każą sobie
      tłumaczyć o co chodzi i kto to była ta ubecja. Takiego cyrku to nawet u braci
      Staniewskich nie było.
      • mike.recz Re: Lustrować muszę się też cudzoziemcy:)))))) 19.03.07, 22:22
        Co? Nie wiecie kto to jest ubecja?
        Już my wam przypomnimy;)
    • daktylek Re: Lustrować muszę się też cudzoziemcy:)))))) 19.03.07, 22:41
      Jak taki Zbig Brzeziński zechce coś napisać (jeszcze) w polskiej prasie, to też
      będzie składał oświadczenie lustracyjne:))

Ciekawe, czy jak prasa będzie chciała opublikować homilię papieża, to też
      będzie musiał złożyć oświadczenie ??
      • woda.woda A właśnie. 19.03.07, 22:45
        Ciekawe, jak to będzie z publikacją tekstów tych, co zmarli
        • daktylek Re: A właśnie. 19.03.07, 22:51
          Pewnie trzeba będzie wystąpić do IPN o "podkładkę" ;PPPP
        • szalony_kapelusznik Zapętliły się kaczki z tą ustawą tak, jak żaden 19.03.07, 22:56
          Zastanawiałem się wielokrotnie nad
          tym, skąd się wzięło to słowo. Czy to może od lustra

Niewątpliwie. Od lustra niejakiej Alicji.
          A nasze kaczorki to te Hojdy-Bojdy?
          • daktylek Re: Zapętliły się kaczki z tą ustawą tak, jak żad 19.03.07, 22:58
            Lustracja - przegląd czego, oględziny, kontrola, dokonana przez lustratora,
            kontrolera.
            Etym. - fr. lustre 'połysk; blask' i łac. lustratio 'oczyszczenie (przez
            ofiarę)' z lustrare 'oczyszczać; poświęcać; odpokutować' od
            lustrum 'oczyszczenie; oczyszczalna ofiara za cały naród, składana co 5 lat w
            Rzymie po zakończeniu cenzusu; spis ludności; okres lat pięciu'.

Kopaliński
    • frank_drebin W kwestii formalnej to jak sie przyjezdza do ja- 19.03.07, 22:51
      gos kraju to nalezy przestrzegac prawa w nim istniejacego. Jesli uwazasz
      inaczej to pojedz do kraju muzulmanskiego i zacznij tam podrywac kobiety na
      ulicy. Jesli skonczy sie to tylko deportacja bedziesz mial baaaardzo duze
      szczescie .....
      • woda.woda Powaznie nie widzisz tego absurdu? Nie wierzę. 19.03.07, 22:53
        • frank_drebin Re: Powaznie nie widzisz tego absurdu? Nie wierzę 19.03.07, 23:02
          Nie widze.
          Jedz do kraju ortodoksyjnie muzulmanskiego (zaznacze nie oceniam czy ta religia
          zla czy dobra i czy te obyczaje tez) i wyjdz na ulice w mini i z duzym
          dekoltem. Ile przezyjesz sekund ? Ktos chce gdzies jechac musi sie przystosowac
          do ludzi na miejscu a nie ludzie na miejscu do niego. Z prostego powodu. Oni sa
          u siebie (on/a, przyjezdna/y) jest z wlasnej woli. Jesli jedziesz do kogos
          musisz go szanowac bo w koncu on przyjmuje Ciebie (i nie kazal Ci przyjezdaac
          do siebie - wiec go szanuj) ...
      • daktylek Re: W kwestii formalnej to jak sie przyjezdza do 19.03.07, 22:53
        Frank, nie przejmuj się, jak tak dalej pójdzie, to u nas też niedługo tak
        będzie :)))
    • roj_os A co z "funkcyjnymi' Wydz. Teologicznych licznie 19.03.07, 22:59
      oblazłych(?) Państwowe Uniwersytety?

bu2m napisał:

> Czego te kaczki nie wymyślą:))))
    • frank_drebin Wyprodukowalem juz 4 donosy za donos placa 50 19.03.07, 23:27
      zeta ;)
      pisubek napisała:

> wasze wpisy nie sa tyle warte. Idzcie do ipnu produkowac donosy, lepiej
      zaplaca
      > ,
      > docenia i nie bedziecie sie musieli tak meczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka