Dodaj do ulubionych

Dąbrowszczacy a SS

27.04.07, 09:29
Ziemkiewicz rzuca okiem na towarzyszy "generała" Waltera:

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/opinie_070427/opinie_a_1.html
Ktoś chce dziadkom odebrać emerytury kombatanckie, czy chodzi o prawdę na
starość - że się niechcący służyło paskudnej sprawie?
Obserwuj wątek
    • lolitka.w.trabancie Mr Torpeda 27.04.07, 12:09
      Jak na razie to bicie piany, bo chyba nikt nikomu jeszcze emerytury nie odebrał
      z powodu uznania działalności za szkodliwą albo wręcz zbrodniczą.

A Morelowi nawet nadpłacono. I póki co rodzina nie kwapi się oddać. Ludzie
      honoru. Kolejne pokolenia.

Prawda boli. Ale mniej dotkliwie jak sobie wmówimy, że prawda nie istnieje. Co
      bardziej zatwardziali potrafią się znieczulić zupełnie do tego stopnia że
      wydaje im się, ze są ofiarami.

Bo dziś największymi siepaczami w historii Polski są Kaczyńscy. Lustracja,
      wypominanie komunizmu komunistom a zbrodni zbrodniarzom to nic innego jak
      łamanie praw człowieka.

Z faszyzmem ludzkość poradziła sobie jakiś czas temu. I mentalnie, i realnie. Z
      komunizmem jakoś do dziś nie może.
      Ale to nie przeszkadza oderwanym od rzeczywistości komentatorom, starszyć wciąż
      widmem III Rzeszy przeciwstawiajac czerwonych jako wybawicieli i demokratów.

Zajrzyj w niezmieniany od miesiecy avatar warki strong. I spróbuj analogicznie
      wstawic tam sobie Hitlera. Powodzenia :)

torpeda.wulkaniczna napisał:

> Ziemkiewicz rzuca okiem na towarzyszy "generała" Waltera:
      >
      > www.rzeczpospolita.pl/dodatki/opinie_070427/opinie_a_1.html
      > Ktoś chce dziadkom odebrać emerytury kombatanckie, czy chodzi o prawdę na
      > starość - że się niechcący służyło paskudnej sprawie?

• torpeda.wulkaniczna Mrs. Trabantowa, 27.04.07, 13:41
        dziękuję za głos.
        Wszędzie teraz o samobójczyni, a raczej siepaczach, którzy pozwolili jej się
        zabić.
        Jakby mieli wziąć odpowiedzialność od chwili wejścia do mieszkania za to, co ta
        nieszczęśliwa osoba zrobi.
        Teraz wiemy: kajdanki, kula u nogi i maska Hannibala - żeby sobie żył nie
        przegryzła.

Do Brygad wrócę później.Czy masz jakiś link o towarzyszach mordercach księży,
        zakonnic, inteligencji? Bo trafiam na Guernikę, Legion Kondor i faszyzm.

Ciekawe,że po Hiszpanii Stalin u siebie pozwolił Niemcom szkolić się w wojnie
        pancernej.
        I w ogóle takie były kumple.
        Eh, lewica to lewica.
        • off_nick Re: Mrs. Trabantowa, 27.04.07, 13:52
          torpeda.wulkaniczna napisał:

> dziękuję za głos.
          > Wszędzie teraz o samobójczyni, a raczej siepaczach, którzy pozwolili jej się
          > zabić.
          > Jakby mieli wziąć odpowiedzialność od chwili wejścia do mieszkania za to, co
          ta
          >
          > nieszczęśliwa osoba zrobi.
          > Teraz wiemy: kajdanki, kula u nogi i maska Hannibala - żeby sobie żył nie
          > przegryzła.
          >
          > Do Brygad wrócę później.Czy masz jakiś link o towarzyszach mordercach księży,
          > zakonnic, inteligencji? Bo trafiam na Guernikę, Legion Kondor i faszyzm.
          >
          > Ciekawe,że po Hiszpanii Stalin u siebie pozwolił Niemcom szkolić się w wojnie
          > pancernej.
          > I w ogóle takie były kumple.
          > Eh, lewica to lewica.

podaję link:
          www.youtube.com/watch?v=bbIpgGKtj5Y
          jest tego ogólnie sporo.

--

Niestraszny mi PIS ani LSD , tego się boję najbardziej:
          tiny.pl/d5m6
          Inteligentny wszystko zauważa,głupi wszystko komentuje - H.Heine
          • torpeda.wulkaniczna Dziekuję, Off_nick, 27.04.07, 14:08
            teraz będę nasączać się wiedzą.
            Może dziadkom dąbrowszczakom trochę potłumaczyć? Ale GW za to się nie weźmie.
          • danuta49 Poducz się historii!!!;-) 28.04.07, 09:04
            >Ciekawe,że po Hiszpanii Stalin u siebie pozwolił Niemcom szkolić się w wojnie
            pancernej.<
            Niemcy szkolili się (w tym Guderian) w Rosji na poczatku lat trzydziestych,
            kiedy krępował ich traktat wersalski.Gdy toczyła się wojna hiszpańska rzesza
            już te pęta odrzuciła, więc mogła swoje wojsko szkolić u siebie
            (i w Hiszpanii;-))Jak już o czym piszesz to przynajmniej choć odrobinę o tym
            wiedz;-)!!!!
            • torpeda.wulkaniczna Re: Poducz się historii!!!;-) 29.04.07, 20:19
              Poduczyłem się.
              Korekta:
              "Ciekawe, że przed Hiszpanią Stalin pozwolił Niemcom u siebie szkolić się w
              wojnie pancernej"
              Poźniej Stalin się pogniewał na Adolfa na krótko, a jeszcze później Mołotow
              dogadał się z Ribentroppem, jak socjalista z socjalistą.
              O Hiszpanii już nie gadali.
        • joannabarska [...] 27.04.07, 16:26
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • venus99 Re: Dąbrowszczacy a SS 27.04.07, 14:12
      i tylko ten głupi naród hiszpański nie jest w stanie przyswoić sobie "prawdy"
      p.Ziemkiewicza,senat broni Dąbrowszczaków,rząd chce zapewnić im stosowną
      opiekę.i taka jest prawda o stosunku do rzekomych zbrodniarzy pomiędzy
      Hiszpanią a niektórymi grafomanami w Polsce.
      • torpeda.wulkaniczna Venus, 27.04.07, 14:57
        to ci księża, inteligenci sami się zatłukli? Czy to Franco?
        Obejrzałeś filmiki od Off_nicka? Tam jest ich więcej.

Nie mam nic przeciwko temu, żeby Hiszpanie płacili i opiekowali się polskimi
        kombatantami.
        A kombatanci hiszpańscy jakoś mniej mnie obchodzą.

Po wojnie domowej nad Hiszpanią zapadła noc quasi-faszyzmu. Nad Sowietami
        wzeszło wtedy słońce komunizmu, a w Niemczech to już w ogóle socjalizm
        zwyciężył. Prawda, Venus?
        • venus99 Re: Venus, 27.04.07, 15:41
          1.elita intelektualna Europy i Stanów Zjednoczonych Europy opowiedziała się po
          stronie legalnego rządu.działania faszystów hiszpańskich,włoskich i niemiecki
          nie znalazły uznania w oczach ówczesnej opinii publicznej.pozostaje faktem,że
          gen.Franco największym uznaniem cieszy się dzisiaj wśród niektórych osobników
          nad Wisłą.
          2.mogę jedynie pochylic głowę nad gestem Hiszpanów.nie przez przypadek cieszą
          się oni od wieków opinią ludzi honoru.jest to jeden z powodów dla których
          kombatanci wojny w Hiszpanii-obywatele polscy cieszą się do dzisiaj uznaniem w
          Hiszpanii.
          3.jest prawdą,że II wojna światowa zaczęła się manewrami hiszpańskimi.a potem
          to już mordowano miliony ludzi w imię szalonej ideologii.aż do Norymbergi.
          i wiele osób mordowanie tych milionów do dzisiaj uznaje za powód do
          chwały.niestety,co najbardziej dziwne,w Polsce też.
          tak było i tak jest torpedo.
          • torpeda.wulkaniczna Re: Venus, 27.04.07, 15:46
            To kto w końcu mordował tych księży itd.?
            • venus99 Re: Venus, 27.04.07, 15:48
              może sprawiedliwy gniew ludu??
              • torpeda.wulkaniczna Taaa, Venus. 27.04.07, 16:01

Bardzo dziękuję za rozmowę.
                • venus99 Re: Taaa, Venus. 27.04.07, 16:09
                  ależ proszę bardzo.było mi miło.
                  ps.czyzbyś uważał,że usprawiedliwione jest wyłącznie mordowanie republikanów?
                  • torpeda.wulkaniczna Żadnego morderstwa nie usprawiedliwiam. 27.04.07, 16:16
                    Sprawiedliwy był też gniew ludu niemieckiego plującego na Żydów, więźniów,
                    jeńców.
                    Owrzeszczenie Hitlera Wodzem było wolą ludu.

Powiedz, Venus: kto decyduje, że gniew ludu jest sprawiedliwy? Ci, którzy go
                    podpuszczają?
                    Jak osądzić morderstwa będące wynikiem " sprawiedliwego gniewu ludzi?"
                    Tak, jak morderców z Wybrzeża 1970, "Wujka"?
                    • venus99 Re: Żadnego morderstwa nie usprawiedliwiam. 27.04.07, 18:02
                      zapominamy dzisiaj,rozgrzeszając Niemców ze wszystkich zbrodnie wojenne,że ten
                      miłujący pokój naród w demokratycznym głosowaniu wybrał Hitlera wiedząc
                      doskonale do czego zmierza.jeden ze światłych Niemców powiedział:nie
                      protestowaliśmy jak zabierali komunistów,nie protestowalismy jak zabierali
                      socjalistów,nie protestowaliśmy ja zabierali chorych,nie protestowaliśmy jak
                      zabierali Żydów.a potem przyszli po nas i też nikt nie protestował bo nikogo
                      już nie było.
                      gniew ludu nigdy nie jest sprawiedliwy bo od sprawiedliwości sądy(pod
                      warunkiem,że nie są to sądy p.Ziobro).była to przenosnia ale potraktowałeś ją
                      bardzo zasadniczo.
                      jak przeczytasz historię Hiszpanii i np.Meksyku to może zrozumiesz skąd w tych
                      krajach jest taka szalona popularność kościoła i jego urzędników.
                      w sprawie roku 1970 i Wujka mam swój pogląd co jest jeszcze dozwolone bo na
                      mysli nie nałożono cła.jeszcze.
                      i na tym kończę ponieważ wyjeżdżam do lasu i to jest w tym kraju najlepsze.
                      życie bez tv,komórki,sejmu i tepych twarzy polskich "polityków" jest cudowne.
                      • torpeda.wulkaniczna Re: Żadnego morderstwa nie usprawiedliwiam. 27.04.07, 18:17
                        A więc - sprawiedliwe sądy będą wtedy, gdy nie będzie Ziobry?
                        Czy Ziobro wymienił aż tylu sędziów,odmłodził starą kadrę czy też nagle
                        sędziowie/prokuratorzy się zmienili?

A może UWIERZYLI, że nie będzie już przecieków do przestępców, że przestanie
                        się robić z nich idiotów?
                        Tobie lepiej myśleć o dyspozycyjności wzgl. Ziobry.
                        Można i tak.

Miłego lasu. Zazdroszczę troszkę.
              • kotek.filemon Re: Venus, 27.04.07, 16:15
                venus99 napisał:

> może sprawiedliwy gniew ludu??

Bingo. Nienawiść prostego chłopstwa do kleru w Hiszpanii była tak wielka, że nie
                trzeba było ich specjalnie zachęcać do walki z watykańskim okupantem...
                • torpeda.wulkaniczna Brawo, Kotku. 27.04.07, 16:21
                  I już nie trzeba nic tłumaczyć. Nienawiść i już można bezbronnych mordować.
                  To bardzo tolerancyjne.
                  Pochylmy się z troską nad dolą uciskanego przez Watykan chłopa hiszpańskiego.
                  Zrozummy go.
                  Wskażmy jasną przyszłość. Ale na drodze stoją te obrzydłe katabasy,
                  nauczyciele, prawnicy, policjanci.

No to - "sprawiedliwy gniew ludu". Taki sam, co zamordował carską rodzinę.
                  • jdbad Re: Brawo, Kotku. 27.04.07, 16:24
                    Mordowały obie strony. Co ty tak wciąż o tych księżach. Sam księdzem jesteś?
                    • joannabarska Dzisiajsza Hiszpania bez faszyzmu! 27.04.07, 16:44
                      W wojnie domowej morduja sie przeciwnicy polityczni. To jasne jak słonce. Czy
                      ksiadz czy robotnik ,nie ma zadnego znaczenia. Martwi,że dzisiejszej Hiszpanii
                      nie ma w dzisiejszej Polsce. Wolałabym ,by bylo odwrotnie.
                    • torpeda.wulkaniczna Re: Brawo, Kotku. 27.04.07, 17:23
                      Chcę wiedzieć, jak było z egzekucjami bezbronnych ludzi.
                      O trenowaniu bombardowań, testach Junkersów i czołgów już wiem.
                      O zamordowanej Guernice też.

Teraz chciałbym wiedzieć, co miały wspólnego mordowane w egzekucjach osoby
                      cywilne z siłami wspierającymi Franco i morderstwami przez te siły
                      przeprowadzanymi.

Znajdziesz związek? Czy usłyszę znów " Sprawiedliwy gniew ludu" - żywcem z
                      akademii ku czci albo szkoły dla politruków?
                      • x2468 Re: Brawo, Kotku. 27.04.07, 20:39
                        Nie wiesz?To proste.Kosciolowi opwiedzieli sie czynnie po stronie Faszystow.A to
                        dlatego ze ponad 90% Hiszpanow bylo przeciwko kosciolowi a szczegolnie jego
                        przywilejom i wielkim latyfundiom.Wiec ksieza i zakonnicy wystapili zbrojnie w
                        obronie koscielnych majatkow.Przeciwko demokratycznej republice.
                        • joannabarska Juz tak to nie! 28.04.07, 00:41
                          Upraszczasz...
    • lolitka.w.trabancie No to Cię panie Torpedo dopadły siepacze 27.04.07, 16:38
      michnikowe z przemiłą panią Joasią vel pan Jasiu na czele :)))

Linka poszukam w wolniejszej chwili.

• torpeda.wulkaniczna Re: No to Cię panie Torpedo dopadły siepacze 27.04.07, 16:57
        Ee, tam, Pani Trabantowa.
        Jak to są Michnikowe Siepacze, to całkiem z nim i jego filozofią już cienko.

A Pani Barska jest odważna, tolerancyjna, wrażliwa, pryncypialna i światła.
        Jest to również jakiś Pan Jasiu? Czyli ma to no... wszystko, co człowiek płci
        obojga mieć powinien? Czy epizod paranoidalno-omamowy na tle schizofrenii?
        No to Pan Jasiu jest również: odważny, tolerancyjny,wrażliwy,pryncypialny,
        światły.
        • lolitka.w.trabancie Re: No to Cię panie Torpedo dopadły siepacze 27.04.07, 17:05
          janbeziemi i joannabarska to przykład na "wy a jeden" w przyrodzie istnieje.

A do tego w jakiej formie. Rocznik 1927 i tak zasuwa(ją) na kompie :)))

• torpeda.wulkaniczna Re: No to Cię panie Torpedo dopadły siepacze 27.04.07, 17:14
            To ono tak... jak te dżdżowniczki? Same sobie? Kurde, zazdroszczę.

No tak,rocznik 1927. Musieli kochać Stalina, jak kocha się młodo młodą i
            wzniosłą ideę.
            Jak młodzi narodowi socjaliści Hitlera.
            A dziś prędzej zapomną zmienić pampersa niż dadzą złe słowo na swoja młodość
            powiedzieć.I tak się komunizm z młodością - nomen omen - zlał.

Pani Barska, to ja pisałem.
            Szmata
            • lolitka.w.trabancie Re: No to Cię panie Torpedo dopadły siepacze 27.04.07, 17:20
              Tylko, ze oni cholera tę ideologiczną młodość zachowali do osiemdziesiatki. To
              jest dopiero fenomen.

No i kapitalistyczny wynalazek nie-z-tetry jakoś nie pasuje do ogólnego obrazu
              rewolucjonisty :)
    • joannabarska Re: Dąbrowszczacy a SS - co za durnota? 27.04.07, 16:49
      Sam tytuł (skojarzenie) wystarcza dla mojej opinii. A Ziemnkiewicz to
      człowiek, ktory kluczy po tym ziemskim padole. Raz plecie jak kompletny idiota,
      ale czasem cos mu sie uda powiedziec do rzeczy.Tu,niestety,nie.
      • torpeda.wulkaniczna Szmata nieśmiało pyta 27.04.07, 17:01
        wrażliwą, oświeconą, tolerancyjną, pryncypialną i odważna Panią Barską:

czy znalazła Pani fragment o idealistach w tej felietonistyce Klucznika
        Padołowego?
        • chilly Re: Szmata nieśmiało pyta 27.04.07, 17:17
          Ziemkiewicz był fajny jako autor fantastyki dla młodzieży. Jest nie do
          strawienia w roli prawicowego publicysty.
          • torpeda.wulkaniczna Re: Szmata nieśmiało pyta 27.04.07, 17:34
            Odpowiadasz na :
            chilly napisał:

> Ziemkiewicz był fajny jako autor fantastyki dla młodzieży. Jest nie do
            > strawienia w roli prawicowego publicysty.

Widoczne nie każdy ma taki sam żołądek - chociaż wrzask był kiedyś wielki,że
            jednak tak jest.
            Teza o jednakowości żoładków jest bliska pani Barskiej - która jest odważna,
            pryncypialna, tolerancyjna, oświecona i wrażliwa.

A co Chilly powiesz na fragment o idealistach, dających się zatłuc dla swej
            jedynie słusznej sprawy?
            • joannabarska Torperda?Moze lux? Przed wojna z Zakopca do Krakow 27.04.07, 18:03
              pl.wikipedia.org/wiki/Pantofelek Nie torpeda,ale paramecium - trudno
              rozmawiac. A wyzej idiotyzmów tyle, ze mozna ze smiechu dostac kolki!
              • torpeda.wulkaniczna Torpeda to ja jestem dla znajomych. 27.04.07, 18:11
                Odpowiadasz na :
                joannabarska napisała:

> pl.wikipedia.org/wiki/Pantofelek Nie torpeda,ale paramecium -
                trudno
                > rozmawiac. A wyzej idiotyzmów tyle, ze mozna ze smiechu dostac kolki!

Dla Ciebie - oświecona,tolerancyjna,wrażliwa,pryncypialna i odważna istoto -
                jestem szmata.

Przynajmniej Twoje przymioty chyba nie są idiotyzmami?

Nie dostań kolki ze śmiechu.I nie popierduj z radości. Lepiej sprawdź pampersa.
                Wreszcie zadowoliłem Twoją sygnaturkę?
                • joannabarska Re: Torpeda to ja jestem dla znajomych. 27.04.07, 18:15
                  Jak nosisz pampersa (choc raczej pieluchę), to nie sądż, że noszą i inni.
                  Koniec z gadką. Szkoda mi na to czasu.
                  • torpeda.wulkaniczna Re: Torpeda to ja jestem dla znajomych. 27.04.07, 18:30
                    Odpowiadasz na :
                    joannabarska napisała:

> Jak nosisz pampersa (choc raczej pieluchę), to nie sądż, że noszą i inni.
                    > Koniec z gadką. Szkoda mi na to czasu.

Nie zapraszałem,nie wyganiam. A Ty , mimo że jesteś wrażliwa,
                    pryncypialna,odważna, światła i tolerancyjna prawie jak Walter - jesteś po
                    prostu cienkonudna. Ten cały Jaśbezrolny też taki ciapciak bluzgowaty?

• off_nick witam ponownie 27.04.07, 18:44
                  przesyłam Ci 2 linki do tematu:

tiny.pl/d54n - "la verdadera historia de los rojos" cz.2,3 - część 1 o
                  katowaniu i mordowaniu wieśniaków,zakonnic i księży katolickich wycięto
                  (cenzura Zappatero - autor potwierdził mi to mail'em ).

www.weisbord.org/Spain.htm
                  btw bardzo interesujący jest aspekt "trockistowski" w wojnie cywilnej w
                  Hiszpanii.

Miłej lektury.
                  • torpeda.wulkaniczna Re: witam ponownie 28.04.07, 08:32
                    Dzięki, Off_nick.

Zamiast wkurzać popłuczynki po Dolores Ibarruri, wiedza od źródła.

Pozdrowienia!
    • bolo-p Re: Dąbrowszczacy a SS 27.04.07, 18:18
      Apel Kasandry
      www.infopatria.pl/art.php?art=474
      • joannabarska Re: Dąbrowszczacy a SS 27.04.07, 18:30
        Marek A.Chodakiewicz to wyjatkowy kretyn. Szkoda, ze nie poszedl zaraz za
        Franco w niebyt! (odpowiedz dla bolo-o za podany link).
        • x2468 Re: Dąbrowszczacy a SS 27.04.07, 21:17
          tu masz odpowiedz
          forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=28&w=61466382&a=61503221&rep=1
          • jdbad Re: Dąbrowszczacy a SS 27.04.07, 21:19
            Uprasza się o niewykorzystywanie moich postów, bo to nie była żadna odpowiedź,
            ale błąd.
            • x2468 Re: Dąbrowszczacy a SS 28.04.07, 08:41
              Przepraszam,lecz nie odpowiadalem na Twoj post,lecz torpedy.
              Dodam ze Falnfisci Franka mieli poswojej stronie
              faszystow,monarchistow,latyfundystow i kosciol.Ta wojny domowa byla prowadzona w
              ich interesie.
        • danuta49 M.A.Chodakiewicz maturę zdał w 1981 roku! 29.04.07, 20:46
          On tak to rozumie jak bitwę pod Grnwaldem mniej więcej;-)
    • fagay Re: Dąbrowszczacy a SS 28.04.07, 00:59
      Jezeli ma sie zamiar wymordowac kilkaset tysiecy ludzi, nalezy robic to z
      lewicowymi haslami na ustach. Wystarczy porownac jak traktowani sa obecnie:
      Stalin a Hitler, Castro a Pinochet, itd itp
    • sanitarny Picasso o Ziemkiewiczu, to zwykly h...j 28.04.07, 01:01
      homepage.mac.com/dmhart/WarArt/Picasso/Guernica/Guernica.JPG
    • www.nasznocnik.pl "Dąbrowszczacy - żołnierze niesłusznej sprawy" 28.04.07, 01:30
      Jeśli RAZ chce prostować historię to niech inaczej tytułuje swoje teksty (bo po
      takim jw. wychodzi na to, że o "słuszną sprawę" walczył Legion "Condor"...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka