Dodaj do ulubionych

Potrzeba 500 000 głosów

29.04.07, 23:58
Dz. U. Nr 57, poz. 507 art.63
www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0507.htm
Obserwuj wątek
    • alistair-p Oczywiście 500 000 zebranych podpisów. 30.04.07, 00:03

• malaszaramysz Re: Oczywiście 500 000 zebranych podpisów. 30.04.07, 00:29
        Sprawdzałam,do inicjatywy ustawodawczej wystarczy 100 000
        • alistair-p Re: Oczywiście 500 000 zebranych podpisów. 30.04.07, 00:42
          Nie wiem czy to jest inicjatywa ustawodawcza.Może co do rozwiązania Sejmu,ale z
          Prezydentem jest chyba inaczej.
          • taziuta Re: Oczywiście 500 000 zebranych podpisów. 30.04.07, 08:02
            alistair-p napisał:

> Nie wiem czy to jest inicjatywa ustawodawcza.Może co do rozwiązania Sejmu,
            > ale z Prezydentem jest chyba inaczej.

Fragment z przytoczonej przez Ciebie ustawy:

Rozdział 8

Referendum w sprawach o szczególnym znaczeniu dla państwa

Art. 60. W sprawach o szczególnym znaczeniu dla państwa referendum ma prawo
            zarządzić:
            1) Sejm, uchwałą podjętą bezwzględną większością głosów w obecności co
            najmniej połowy ustawowej liczby posłów, lub
            2) Prezydent Rzeczypospolitej, za zgodą Senatu wyrażoną bezwzględną
            większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów.

Art. 61. 1. Sejm może postanowić o poddaniu pod referendum określonej sprawy z
            własnej inicjatywy, a także na wniosek Senatu, Rady Ministrów lub obywateli. W
            przypadku gdy Sejm, w drodze uchwały, nie uwzględni wniosku o przeprowadzenie
            referendum, Marszałek Sejmu informuje o tym wnioskodawcę.
            2. Wniosek o zarządzenie referendum powinien określać propozycje pytań lub
            wariantów rozwiązania w sprawie poddanej pod referendum.

Art. 62. 1. Sejm w uchwale o zarządzeniu referendum ustala treść pytań lub
            wariantów rozwiązania w sprawie poddanej pod referendum.
            2. Szczegółowy tryb podejmowania przez Sejm uchwały o zarządzeniu referendum,
            jak również rozpatrywania wniosków, o których mowa w art. 61 ust. 1, określa
            regulamin Sejmu.

Art. 63. 1. Sejm może postanowić o poddaniu określonej sprawy pod referendum z
            inicjatywy obywateli, którzy dla swojego wniosku uzyskają poparcie co najmniej
            500.000 osób mających prawo udziału w referendum.
            ...

Czyli inicjatywa musi być wsparta 500.000 podpisów.
            Trudno, będzie trochę ciężej, ale nikt też nie obiecywał, że będzie letko! :-)))
            • krzyhacz Re: Oczywiście 500 000 zebranych podpisów. 01.05.07, 22:42
              Najgorsza wiadomość jest w ostatnim punkcie: "Sejm MOŻE postanowić o poddaniu
              określonej sprawy pod referendum". Choć już wprowadzenie tego do obrad sejmu
              będzie sukcesem:)
              • taziuta Re: Oczywiście 500 000 zebranych podpisów. 02.05.07, 06:55
                krzyhacz napisał:

> Najgorsza wiadomość jest w ostatnim punkcie: "Sejm MOŻE postanowić o poddaniu
                > określonej sprawy pod referendum". Choć już wprowadzenie tego do obrad sejmu
                > będzie sukcesem:)

Wyobrażasz sobie wynik wyborczy partii, która odrzuciła wniosek pół miliona
                obywateli?! Bo ja tak! :-)
                • krzyhacz Re: Oczywiście 500 000 zebranych podpisów. 02.05.07, 14:14
                  taziuta napisał:

> krzyhacz napisał:
                  >
                  > > Najgorsza wiadomość jest w ostatnim punkcie: "Sejm MOŻE postanowić o podd
                  > aniu
                  > > określonej sprawy pod referendum". Choć już wprowadzenie tego do obrad se
                  > jmu
                  > > będzie sukcesem:)
                  >
                  > Wyobrażasz sobie wynik wyborczy partii, która odrzuciła wniosek pół miliona
                  > obywateli?! Bo ja tak! :-)
                  >
                  >

Niby masz rację, tylko mam wątpliwości co do tego czy proPiSowski beton się tym
                  przejmie. Jak na razie wszystko uchodzi im płazem. Przecież po tych wszystkich
                  kompromitacjach, logicznie patrząc powinni już dawno mieć poparcie poniżej progu
                  wyborczego.
              • hummer Co co za Prezydent co boi si ę weryfikacji? 06.05.07, 20:19
                krzyhacz napisał:

> Najgorsza wiadomość jest w ostatnim punkcie: "Sejm MOŻE postanowić o poddaniu
                > określonej sprawy pod referendum". Choć już wprowadzenie tego do obrad sejmu
                > będzie sukcesem:)

Tylko, że te głosy są jawne. Głosując przeciw głosują na 100% za śmietnikiem
                historii. Poza tym inna kwestia - mandat społeczny. Co co za Prezydent co boi si
                ę weryfikacji?
                • taziuta Re: Co co za Prezydent co boi si ę weryfikacji? 06.05.07, 20:48
                  hummer napisał:

> ... Poza tym inna kwestia - mandat społeczny.
                  > Co co za Prezydent co boi się weryfikacji

Może Lech Kaczyński? On wygląda na zastraszonego... :-)
                • krzyhacz Re: Co co za Prezydent co boi si ę weryfikacji? 10.05.07, 16:40
                  Co za prezydent? prezydent Kaczyński.
                  Pamiętaj, że ich wyborcy nie kierują się racjonalnymi argumentami. gdyby tak
                  było to: a) nie głosowaliby na nich, b) nie trwaliby w poparciu. Wielu ludziom
                  nie podoba się to co robią PiSiaki, ale uważają, że jak oni odejdą, to "wrócą
                  komuchy". Dla nich jesteśmy tylko "użytecznymi głupcami" sterowanymi z centrali
                  przy ulicy Rozbrat, albo nawet z Kremla, albo Krainy Deszczowców. Nie wiem
                  dokładnie, już się pogubiłem. Inna sprawa, to że nie należy się tym przejmować.
    • taziuta Rererendum 2008, z nie 2007? 30.04.07, 07:46
      alistair-p napisał:

> Dz. U. Nr 57, poz. 507 art.63
      www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0507.htm

Dzkęki za link! :-)
      Art. 48. 1. Podmiotami uprawnionymi do udziału w kampanii referendalnej w
      programach radiowych i telewizyjnych, o których mowa w art. 49-55, zwanymi
      dalej "podmiotami uprawnionymi", są:
      ...
      3) stowarzyszenie lub inna organizacja społeczna, która spełnia następujące
      warunki:
      a) została zarejestrowana lub zgłoszona, zgodnie z obowiązującymi
      przepisami, nie później niż na rok przed dniem ogłoszenia uchwały lub
      postanowienia o zarządzeniu referendum,
      b) obszar jej działania obejmuje całe terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
      c) prowadzi działalność związaną z przedmiotem referendum, a działalność ta
      mieści się w zakresie jej celów statutowych;
      4) fundacja, która spełnia warunki określone w pkt 3 lit. a i c;

No to chyba powinniśmy zmienić rok i nazwać tę inicjatywę "Referendum 2008"! :-)
      • malaszaramysz 2007 30.04.07, 11:22
        Ludzie ,wyluzujcie...może i się machnełam z tymi tysiacami ale jest mowa o
        grupie obywateli.Są stowarzyszenia ,które mogą mieć ten darmowy czas antenowy
        np. Nigdy więcej czy nawet Klub Kubusia Pichatka.
        • taziuta Re: 2007, OK., OK! :-) 30.04.07, 12:30
          malaszaramysz napisała:

> Ludzie ,wyluzujcie...może i się machnełam z tymi tysiacami ale jest mowa o
          > grupie obywateli.Są stowarzyszenia ,które mogą mieć ten darmowy czas antenowy
          > np. Nigdy więcej czy nawet Klub Kubusia Pichatka.

W końcu zawsze można mówić, że chodzi o rok, w którym narodziła się ta
          inicjatywa. Bo referendum du.pki i tak pewnie nie ogłoszą...
          Ale ważne by zebrać te głosy. Niech się potem dranie tłumaczą w kampanii
          wyborczej, dlaczego zlekceważyły tę szczytną inicjatywę obywatelską! :-)
    • alistair-p Re: Potrzeba 500 000 głosów 30.04.07, 10:57
      Może znajdziemy jakies przyjazne stowarzyszenie lub fundację które już działaja.
      Nie mam na razie pomysłu,ale się rozejrzę,może coś wpadnie w oko.
      • allspice Re: Potrzeba 500 000 głosów 30.04.07, 11:04
        Czy Komitet Helsinski i prof.Rzepliński nie wsparłby tej internetowej
        inicjatywy?
        • alistair-p Re: Potrzeba 500 000 głosów 30.04.07, 11:19
          allspice napisała:

> Czy Komitet Helsinski i prof.Rzepliński nie wsparłby tej internetowej
          > inicjatywy?
          W Polsce zgodnie z prawem nie dzieje sie nic nagannego.Powody odwołania prezia i
          sejmu są powiedziałbym innej natury.Nie wydaje mi się by Rzepliński zechciał to
          poprzeć,prywatnie może tak,ale formalnie nie.
          • malaszaramysz Re: Potrzeba 500 000 głosów 30.04.07, 11:22
            Ale "Nigdy Więcej "już tak.
            • malaszaramysz Re: Potrzeba 500 000 głosów 30.04.07, 11:24
              Albo Otwarta Rzeczpospospolita albo Fundacja Agory albo Transparency
              International albo .......... od metra chętnych się znajdzie.
              • alistair-p 100tyś czy 500tyś to niewielka różnica :-)) 30.04.07, 15:23
                Jeśli co 100 internauta poprze tę inicjatywę zbierzemy niezbędną ilość w cuglach.
                To jak z łańcuszkiem Św.Antoniego,rośnie w postępie geometrycznym.Tak dobrze
                pewnie nie będzie,ale jestem dobrej myśli.Polska wolna od kaczyzmu,pomyślcie
                tylko :-))
                • taziuta Re: 100tyś czy 500tyś to niewielka różnica :-)) 01.05.07, 00:00
                  alistair-p napisał:

> ...Polska wolna od kaczyzmu, pomyślcie tylko :-))

Nio! Tak było (chwilowo nie jest) i będzie! :-)
                  • tojajurek Re: 100tyś czy 500tyś to niewielka różnica :-)) 01.05.07, 00:13
                    Nie chcę być defetystą, ale martwi mnie co nieco sformułowanie zawarte w Art.
                    63 Konstytucji:
                    "Art. 63. 1. Sejm może postanowić o poddaniu określonej sprawy pod referendum z
                    inicjatywy obywateli, którzy dla swojego wniosku uzyskają poparcie co najmniej
                    500.000 osób mających prawo udziału w referendum."

Chodzi o sprytnie tam użyte słówko MOŻE. Krótko mówiąc może zrobić co zechce -
                    najpierw Marszałek Sejmu, a potem większość posłów.
                    No ale nie będę wybiegał przed orkiestrę. Coś, co przychodzi łatwo, nie jest
                    zwykle wiele warte. W najgorszym wypadku trzeba będzie rozejrzeć się za jakąś
                    chałupą do wynajęcia w Poroninie.
                    • alistair-p Re: 100tyś czy 500tyś to niewielka różnica :-)) 01.05.07, 00:34
                      Mam nadzieję że za jakiś czas nasza inicjatywa wyjdzie poza to forum.A wtedy
                      notatka że za referendum jest już np.312 875 podpisów wystarczy by kaczorom
                      piórka na grzbietach stawały dęba.Schowanie takiego wniosku przez Dorna do
                      szuflady też będzie komentowane.A 500 000 podpisów w tej sprawie to nie jest
                      bunt przeciw za przeproszeniem burmistrzowi we Włoszczowej.
                      • taziuta Re: 100tyś czy 500tyś to niewielka różnica :-)) 01.05.07, 06:25
                        alistair-p napisał:

> Mam nadzieję że za jakiś czas nasza inicjatywa wyjdzie poza to forum.A wtedy
                        > notatka że za referendum jest już np.312 875 podpisów wystarczy by kaczorom
                        > piórka na grzbietach stawały dęba.Schowanie takiego wniosku przez Dorna do
                        > szuflady też będzie komentowane.A 500 000 podpisów w tej sprawie to nie jest
                        > bunt przeciw za przeproszeniem burmistrzowi we Włoszczowej.

Tak jest! A jak schowa, to mu (to znaczy wyborcom, o tym fakcie) się nie
                        omieszka przypomnieć przy najbliższych wyborach... :-)
          • krzyhacz Re: Potrzeba 500 000 głosów 01.05.07, 22:51
            A jak jest z oświadczeniem lustracyjnym premiera? napisał, że nie współpracował,
            a w okresie podlegającym lustracji jako redaktor Tygodnika Solidarność musiał
            się kontaktować z wymienionym w ustawie Głównym Urzędem Kontroli Publikacji,
            Prasy i Widowisk. Czy w związku z tym przydent nie powinien go zdymisjonować?
            Czy brak dymisji nie oznacza naruszenie ustawy (podstawa do impeachmentu) przez
            prezia, a przynajmniej premiera? Wiem, że to może naciągane, ale tonący brzytwy
            się chwyta.
      • mantra11 Re: Potrzeba 500 000 głosów 01.05.07, 17:19
        alistair-p napisał:

> Może znajdziemy jakies przyjazne stowarzyszenie lub fundację które już
        działaja
        Proponuję stowarzyszenie gejów i lesbijek.
        • sclavus Re: Potrzeba 500 000 głosów 01.05.07, 17:26
          mantra11 napisał:

> alistair-p napisał:
          >
          > > Może znajdziemy jakies przyjazne stowarzyszenie lub fundację które już
          > działaja
          > Proponuję stowarzyszenie gejów i lesbijek.

Uuuuu.... mantra!
          thanks - of cours!!
          • mantra11 Re: Potrzeba 500 000 głosów 01.05.07, 17:38
            sclavus napisał:

> thanks - of cours!!
            Proszę.
        • gat45 Dlaczego akurat gejów i lesbijek ? 01.05.07, 18:04
          mantra11 napisał:

> alistair-p napisał:
          >
          > działaja

Z ciekawości pytam...
        • malaszaramysz Re: Potrzeba 500 000 głosów 01.05.07, 18:07
          Wolimy poprosić NOP, ONR i Młodzież Wszechpolską.
          • mantra11 Re: Potrzeba 500 000 głosów 01.05.07, 18:13
            Nie jesteśmy zainteresowani.
            • malaszaramysz Re: Potrzeba 500 000 głosów 01.05.07, 18:14
              Ilu Was tam? 11?
              • taziuta Re: Potrzeba 500 000 głosów 01.05.07, 18:15
                malaszaramysz napisała:

> Ilu Was tam? 11?

Kliknij na stronę Referendum 2007 i zobacz sama - jest licznik :-)
        • alistair-p Re: Potrzeba 500 000 głosów 02.05.07, 09:56
          mantra11 napisał:

> alistair-p napisał:
          >
          > działaja
          Oni nie wystąpią przeciw premierowi.....
    • krzyhacz Re: Potrzeba 500 000 głosów 01.05.07, 23:13
      Ustawa, stworzona przez Twych ukochanych braciszków i ich pretorianów, nie
      rozróżnia czy ktoś miał dobre intencje czy nie. Jak ktoś występuje przeciwko
      niej, godząc się z utrata stanowiska to jest zaszczuwany i "stawia się ponad
      prawem". A jak Wódz ją łamie, to ok. Oto właśnie prawo i sprawiedliwość.
    • taziuta Re: Potrzeba 500 000 głosów 02.05.07, 07:06
      spiga napisał:

> Powinniście też koniecznie nawiązać relacje z ordynacką. O finansowanie
      > wystąpcie do znanych z telewizji członków mafii węglowej i paliwowej. Na 100%
      > was wesprą. Ręka ręke myje, co nie?

Podaj jakieś nazwiska członków mafii, bo ja ich jakoś w TV nie wyłapałem. :-)
    • alistair-p Re: Potrzeba 500 000 głosów 02.05.07, 09:53
      spiga napisał:

> mantra11 napisał:
      >
      > > alistair-p napisał:
      > >
      > > > Może znajdziemy jakies przyjazne stowarzyszenie lub fundację które
      > już
      > > działaja
      > > Proponuję stowarzyszenie gejów i lesbijek.
      >
      > Powinniście też koniecznie nawiązać relacje z ordynacką. O finansowanie
      > wystąpcie do znanych z telewizji członków mafii węglowej i paliwowej. Na 100%
      > was wesprą. Ręka ręke myje, co nie?
      Żeby wywalić kaczorów warto się sprzymierzyc nawet z diabłem.Pan Bóg nam
      wybaczy.A Biedroń nas nie wesprze.Przeciw Jarosławowi miałby działać?
    • sclavus Re: Potrzeba 500 000 głosów 04.05.07, 09:02
      stol_nick napisał:

> No to może jednak rozwazycie moją propozycję waszej współpracy z ordynacką.
      > Powinna was ochoczo sfinansowac mafia węglowa i paliwowa. Wszak cele wasze są
      > zbieżne.

Skąd wiesz ??
      Przechwalasz się tylko... :|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka