Gość: Jerzy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 12:03 Podaję link do rewelacyjnego opisu z przywitania obrazu w Poznaniu. www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1514468.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swarozyc Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa 05.06.03, 12:09 moze mu zrobia smingus-dyngus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein tak wygląda bałwochwalstwo IP: *.it-net.pl 05.06.03, 12:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Zmyślone opowieści były treścią nauki KK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 14:25 Zmyślone opiwieści treścią nauczania KK Paweł pisał do Tymoteusza: 2 Tym 4,3 Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli. 4,4 Będą się odwracali od słuchania prawdy, a obrócą się ku zmyślonym opowiadaniom. KK jest pełen wiary w baśnie, opowieści a nawet legendy. O motywach ich wprowadzania pisał Piotr: 2 Piotr (BT) 2,1 Znaleźli się jednak fałszywi prorocy wśród ludu tak samo, jak wśród was będą fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzą wśród was zgubne herezje. Wyprą się oni Władcy, który ich nabył, a sprowadzą na siebie rychłą zgubę. 2,2 A wielu pójdzie za ich rozpustą, przez nich zaś droga prawdy będzie obrzucona bluźnierstwami; 2,3 dla zaspokojenia swej chciwości obłudnymi słowami was sprzedadzą ci, na których wyrok potępienia od dawna jest w mocy, a zguba ich nie śpi. Albo jak tłumaczy Biblia Warszawska: 2,1 Lecz byli też fałszywi prorocy między ludem, jak i wśród was będą fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzać będą zgubne nauki i zapierać się Pana, który ich odkupił, sprowadzając na się rychłą zgubę. 2,2 I wielu pójdzie za ich rozwiązłością, a droga prawdy będzie przez nich pohańbiona. 2,3 Z chciwości wykorzystywać was będą przez zmyślone opowieści; lecz wyrok potępienia na nich od dawna zapadł i zguba ich nie drzemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.ipt.aol.com 05.06.03, 14:51 CIE CHOROBA!!!Jak mawial soltys Kierdziolek-to juz zesma siem dorobili drugiego curva swintego obraza????Zawszec myslalech,co jest telko tyn ciemnogorski-A TU KURVA SZASTU-PRASTU-SWIZDU-PIZDU-I OKAZUJE SIEM,ZE TE OBRAZA SIEM ROZMNOZYLY- NIC, TELKO KURNA C U D !!!!!! ale ze moje pragmatyczne krajany az tak zglupialy jak nie przymierzajac ciemny babmber gdziesik spode Lomzy,czy jennych Moniek-tegom siem kurcze nie spodzial!!!Od tera-bedem omijol Poznan SZEROKIM LUKIEM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy O kulcie obrazów: Jeremiasz IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 13:19 Jeremiasz 10,3 Albowiem to, co wzbudza lęk u narodów, jest niczym, jako że jest drewnem wyrąbanym w lesie, obrobionym dłutem, rękami rzeźbiarza. 10,4 Zdobi się je srebrem i złotem, umocowuje się za pomocą gwoździ i młotka, by się nie chwiało. 10,5 [Posągi] te są jak strachy na ptaki wśród pola melonów, nie mówią, trzeba je nosić, bo nie chodzą. Nie bójcie się ich, gdyż nie mogą zaszkodzić, ani są zdolne czynić dobrze. 10,6 Nikogo nie można porównać do Ciebie, Panie! Jesteś wielki i wielkie jest przepotężne imię Twoje! 10,7 Kto nie lękałby się Ciebie, Królu narodów? Tobie to właśnie przysługuje. Bo spośród wszystkich mędrców narodów i spośród wszystkich ich królestw nikt nie może się równać z Tobą. 10,8 Wszyscy razem są głupi i bezrozumni; nauka pochodząca od bałwanów - to drewno. 10,9 Srebro kute w płytki, przywożone z Tarszisz, a złoto z Ufaz - dzieło sprawnych rąk złotnika. Szaty ich są z purpury i szkarłatu - to wszystko jest dziełem zręcznych rzemieślników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy i Izajasz IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 13:19 Izajasz 44,8 Nie lękajcie się ani nie przerażajcie! Czyż nie przepowiedziałem z dawna i nie oznajmiłem? Wy jesteście moimi świadkami: czy jest jaki Bóg oprócz Mnie? albo inna Skała? - Ja nie znam takiego! 44,9 Wszyscy rzeźbiarze bożków są niczym; dzieła ich ulubione na nic się nie zdadzą; ich czciciele sami nie widzą ani nie zdają sobie sprawy, że się okrywają hańbą. 44,10 Kto rzeźbi bożka i odlewa posąg, żeby nie mieć pożytku? 44,11 Oto wszyscy czciciele tego bożka zawstydzą się; jego wykonawcy sami są ludźmi. Wszyscy oni niechaj się zbiorą i niech staną! Razem się przestraszą i wstydem okryją. 44,12 Wykonawca posągu urabia żelazo na rozżarzonych węglach i młotami nadaje mu kształty; wykańcza je swoim silnym ramieniem; oczywiście, jest głodny i brak mu siły; nie pił wody, więc jest wyczerpany. 44,13 Rzeźbiarz robi pomiary na drzewie, kreśli rylcem kształt, obrabia je dłutami i stawia znaki cyrklem; wydobywa z niego kształty ludzkie na podobieństwo pięknej postaci człowieka, aby postawić go w domu. 44,14 Narąbał sobie drzewa cedrowego, wziął drzewa cyprysowego i dębowego - a upatrzył je sobie między drzewami w lesie - zasadził jesion, któremu ulewa zapewnia wzrost. 44,15 To wszystko służy człowiekowi na opał: część z nich bierze na ogrzewanie, część na rozpalenie ognia do pieczenia chleba, na koniec z reszty wykonuje boga, przed którym pada na twarz, tworzy rzeźbę, przed którą wybija pokłony. 44,16 Jedną połowę spala w ogniu i na rozżarzonych węglach piecze mięso; potem zajada pieczeń i nasyca się. Ponadto grzeje się i mówi: Hej! Ale się zagrzałem i korzystam ze światła! 44,17 Z tego zaś, co zostanie, czyni swego boga, bożyszcze swoje, któremu oddaje pokłon i pada na twarz, i modli się, mówiąc: Ratuj mnie, boś ty bogiem moim! 44,18 Tacy nie mają świadomości ani zrozumienia, gdyż mgłą przesłonięte są ich oczy, tak iż nie widzą, i serca ich, tak iż nie rozumieją. 44,19 Taki się nie zastanawia; nie ma wiedzy ani zrozumienia, żeby sobie powiedzieć: Jedną połowę spaliłem w ogniu, nawet chleb upiekłem na rozżarzonych węglach, i upiekłem mięso, które zajadam, a z reszty zrobię rzecz obrzydliwą. Będę oddawał pokłon kawałkowi 44,20 Taki się karmi popiołem; zwiedzione serce wprowadziło go w błąd. On nie może ocalić swej duszy i powiedzieć: Czyż nie jest fałszem to, co trzymam w ręku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cagan [...] IP: *.its.unimelb.edu.au 12.06.03, 11:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoJerzego! Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.its.unimelb.edu.au 12.06.03, 11:59 A ty nam podaj wreszcie Jerzy, jakie sa zrodla twych dochodow! Bo inaczej bedziemy zmuszeni przyjac, ze pochodza one z CIA, KGB i Mossadu...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 12:56 Gość portalu: DoJerzego! napisał(a): > A ty nam podaj wreszcie Jerzy, jakie sa zrodla twych dochodow! > Bo inaczej bedziemy zmuszeni przyjac, ze pochodza one z CIA, KGB i Mossadu...: ( Jestem pod wrażeniem twojej zdolności wnioskowania. Jerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoJerzego Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.its.unimelb.edu.au 12.06.03, 13:09 Gość portalu: DoJerzego! napisał: A ty nam podaj wreszcie Jerzy, jakie sa zrodla twych dochodow! Bo inaczej bedziemy zmuszeni przyjac, ze pochodza one z CIA, KGB i Mossadu...:( Jerzy: Jestem pod wrażeniem twojej zdolności wnioskowania. DoJ: A ja pod wrazeniem twej zdolnosci, iscie jezuickiej, do unikania odpowiedzi nawet na najprostsze pytania. Z ktorego klasztoru cie wywalili, Jerzy? Moze z tego, gdzie byl Ojciec Obirek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 15:26 Kaganie, Twój sposób wchodzenia do dyskusji ze mną, szczególnie wtedy, kiedy moje wypowiedzi są niewygodne dla KK, coraz bardziej mnie przekonuje, że jesteś Jezuitą albo Dominikaninem, który udaje ateistę satanistę. Mam wrażenie, że twoim celem jest wyprowadzanie 'w las' wątków niewygodnych dla KK. Dla mnie pozostaniesz mistrzem fałszu, insynuacji i posługiwania się fałszywką, Jerzy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken [...] IP: *.ipt.aol.com 12.06.03, 15:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Kraken, ty też pracujesz dla KK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 00:33 Gość portalu: Kraken napisał(a): > oczywiscie!!!!DSwoja droga ciekaw jestem SKAD oni "wiedzom" JAK wygladal > wizerunek goscia,ktory NIGDY nie istnial!!!????? Mam wrażenie, po twoim ostatnim tytule, że tekst, który klepnąłem do Kagana dotyczy również i ciebie. Wulgaryzujesz, aby dławić dyskusje niewygodne dla KK. Wniosek: udajesz niekatolika, choc zapewne jestes jakim klecha udajacym wulgarnego ateiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken [...] IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 00:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Kraken, ty też pracujesz dla KK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 01:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken CENZORSKA SWINSKA RZYGOWINO-ZNOWU USUWASZ IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 15:28 BYLO JUZ KURWA NORMALNIE PRZEZ PARE DNI,ZNOWU SIE CHUJU POJAWILES-DOBRA- ZACZYNAMY ZABAWE OD NOWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken CENZORSKA RZYGOWINO-NIE WYGRASZ !!! IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 15:30 JESLI SIE NIE MYLE TWOJ ZAJAKLIWY SZEFUNIO-ZLODZIEJ I KRETACZ NIEJAKI MI...MI...MICHNIK BYL PIERWSZYM SKURWYSYNEM DRACYM SWOJ ZYDOWSKI RYJ O ZNIESIENIE "CENZURY" W CZASCH WSPANIALEGO RPL-A OBECNIE SAM STARA SIE KREPOWAC WOLNOSC WYPOWIEDZI-ZAPOMNIAL SKURWYSYN,RAZEM Z TOBA CENZORSKI KURASIE,ZE TEN NUMER JUZ "NIE CHYCI"-DAJECIE WIEC "SE SIANA" I ODPIERDOLCIE SIE OD POSTOW,KTORE NIE WIEM DLACZEGO WAM SIE NIE PODOBAJA!!!(o gustach sie nie dyskutuje-gusta sie ma) JEDNAK TA ZNIENAWIDZINA PRZEZ WAS "SB"(DO SPOLKI Z "ZOMO") WYKONYWALA CHUJOWA ROBOTE-POWINNI WAS WSZYSTKICH ZAPIERDOLIC Z PRZYTUPEM-WOWCZAS NA PEWNO MNIEJ BYLOBY W POLSCE SKURWYSYNSTWA WASZEGO POKROJU,ZA KTORE TRZEBA SIE TYLKO WSTYDZIC!!! ZAPEWNIEM,ZE NIE NIE ZNIECHECIESZ-CZASU MAM "OD CHUJA"-CHECI JESZCZE WIECEJ ABY TOCZYC Z WAMI WALKE NA TYCH LAMACH ,DOPOKI ALBO ZAPRZESTANIECIE SWYCH MORALIZATORSKICH ZAPEDOW,ALBO ZAKNIECIE TO POJEBANE FORUM!!!! WIEC DO DZIELA KONTUUJMY-KAZDY SWOJE!!!! dlaczego na przyklad penisku nie usunales takiej wypowiedzu pod MOIM adresem Gość portalu: stb napisał(a): > JESTES PRZYPADKIEM WYSRANEGO GOWNA A NIE ATEISTA.ATEIZM JEST > OPARTY NA POGLADACH FILOZOFII MATERIALISTYCZNEJ,O KTOREJ TAKIE > SCIERWO JAK TY, NIE MA ZIELONEGO POJECIA.NIE NAZYWAJ SIEBIE > ATEISTA,BO NIM NIE JESTES,'CHLOPSKI FILOZOFIE' SPOD BUDKI Z > PIWEM. ************************************* -Kr. Moze dlatego,ze nie jestem ZYDOWSKIM GOWNEM,jak twoj zlodziejski szefunio Mi...Mi...Mi...chnik??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej A gwiazdy filmowe tez tak sie w Polsce wita ? IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 00:41 Jezeli nie, to ten kraj jest smutny, bo zyje tylko abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Andrzeju, błądzisz gnany niepokojem? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 00:49 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Jezeli nie, to ten kraj jest smutny, bo zyje tylko abstrakcja. Zacząłeś kilka wątków, skaczesz to to, to tam, cóż cię trapi, przyjacielu? Jerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Andrzeju, błądzisz gnany niepokojem? IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 01:26 Tak sobie skacze, bo zaden temat mnie nie bierze ani moich nie biora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnostyk Jerzyku, błądzisz gnany niepokojem? IP: *.ains.net.au 29.06.03, 08:11 pWystraszyles sie mak piekielnych, tak obrazowo oisanych przez zydow w ich zbiorze legend zwanych "Biblia"? Odpowiedz Link Zgłoś
jowoj Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa 29.06.03, 01:22 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > > Podaję link do rewelacyjnego opisu z przywitania obrazu w Poznaniu. > www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1514468.html =============================================== Ty link,ja cytaty:) Nie można być jednocześnie dorosłym człowiekiem i chrześcijaninem. (J. Joyce) Nie potrafię sobie wyobrazić Boga, która karze i nagradza stworzone przez siebie istoty i którego zamiary wzorowane są na ludzkich - słowem - Boga, który jest odbiciem ludzkich ułomności. Nie wierzę też, by człowiek mógł przetrwać po śmierci swego ciała, choć ludzie słabego ducha wierzą w takie rzeczy, kierowani strachem lub pożałowania godnym egotyzmem. (Albert Einstein) W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy mogli to dowodami obalić ?! (F. Nietsche) Krótko mówiąc, bardzo mało ludzi umie myśleć, ale jakiś pogląd chce mieć każdy. I cóż pozostaje tu innego, jak przejąć gotowy pogląd od innych, zamiast wypracować go samemu ? (Arthur Schopenhauer) Nauka uwolniła człowieka od lęku przed bogami. (Lukrecjusz) Kiedy o Bogu się mówi, to nie o Bogu się mówi. (Gabriel Marcel) Dla ciebie jestem ateistą, dla Boga jestem Lojalną Opozycją. (Woody Allen) Utrzymuję, że oboje jesteśmy ateistami. Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, czemu nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz czemu ja nie wierzę w twojego. (Stephen Roberts) Kiedy nie jest w naszej mocy stwierdzić co jest prawdą, należy przyjąć rozwiązanie najbardziej prawdopodobne. (Kartezjusz) Niewiara i ateizm są stanem nienormalnym człowieka. (Józef Glemp; tak, to miało być śmieszne) Dla niektórych ludzi wiara jest jedynym powodem aby być przyzwoitym człowiekiem. (Anonim) Większość ludzi zabiłaby prawdę, gdyby prawda zabiła ich religię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 01:30 Oni nie mysla.Chodza z tymi obrazkami z przyzwyczajenia, a teraz jescze tez po to zeby sie pokazac jak kiedys na pochodzie pierwszomajowym. Taka moda jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Podsumowanie poglądów Jowoja IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 23:10 Najlepszym podsumowaniem twoich poglądów jest cytat, który podałeś: > I cóż pozostaje tu innego, jak przejąć gotowy pogląd od innych, zamiast > wypracować go samemu ? (Arthur Schopenhauer) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba cmoknął go w ramę!!! IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 01:35 'o. Jan. (...) ze szczęścia pocałował obraz w złotą ramę' hehehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BO O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.06.03, 03:54 Jest to dla mnie typowy przyklad kiedy lewacy i sekciarze mowia wspolnym jezykiem. Jako neofita, poprobuje swojej znajomosci chrzescijanstwa. Czy Pan Jerzy kiedykolwiek slyszal o Janie Damascenskim??? Otoz gdy w Bizancjum byla rozroba o ikony, ow Jan zauwazyl ze przez inkarnacje NIEWIDZIALNE I NESKONCZONE stalo sie WIDZIALNE I MATERIALNE. Chrystus to nic innego tylko OBRAZ Boga ktory ludzie czcili. To byla intelektualna podstawa czczenia ikon. Starotestamentowi prorocy sa OK ale zyli przed INKARNACJA i nie mogli czcic Boga w ludzkim ciele. Dlatego Panie Jerzy, przyciagasz wielu sekciarsko myslacych lewakow ale nie wiem czy ich gowniarstwo intelektualne ci odpowiada. Oni wiedza jak stosowac cytaty (na Leninie sie uczyli), ale nie wiedza jak miec troche szersze horyzonty. Ty niestety tez nie wiesz. Po tym co napisalem dochodze do wniosku ze ciagle za malo we mnie pokory jak na kogos kto chce byc chrzescijaninem. Ale nie moglem sie powstrzymac widzac ten nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 06:37 Gość portalu: BO napisał(a): > Jest to dla mnie typowy przyklad kiedy lewacy i sekciarze mowia > wspolnym jezykiem. Jako neofita, poprobuje swojej znajomosci > chrzescijanstwa. (...) > Dlatego Panie Jerzy, przyciagasz wielu sekciarsko myslacych lewakow ale > nie wiem czy ich gowniarstwo intelektualne ci odpowiada. Oni wiedza jak > stosowac cytaty (na Leninie sie uczyli), ale nie wiedza jak miec troche > szersze horyzonty. Ty niestety tez nie wiesz. .. BO, nie wiem kogo przyciaga Jerzy a lewakiem nie czuje sie w zadnym przypadku. Niemniej skoro zarzuciles im "gowniarstwo intelektualne" to ja mam dla Ciebie cos w tym rodzaju - tyle ze w Twoimwydaniu. Przeciez Ty nawet nie rozumiesz o co chodzi. Oto link. . > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6671028&a=6708565 . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
jowoj Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! 29.06.03, 11:18 Gość portalu: BO napisał(a): > Jest to dla mnie typowy przyklad kiedy lewacy i sekciarze mowia > wspolnym jezykiem. Jako neofita, poprobuje swojej znajomosci > chrzescijanstwa. > > Czy Pan Jerzy kiedykolwiek slyszal o Janie Damascenskim??? > Otoz gdy w Bizancjum byla rozroba o ikony, ow Jan zauwazyl ze przez > inkarnacje NIEWIDZIALNE I NESKONCZONE stalo sie WIDZIALNE I > MATERIALNE. Chrystus to nic innego tylko OBRAZ Boga ktory ludzie czcili. > To byla intelektualna podstawa czczenia ikon. Starotestamentowi prorocy > sa OK ale zyli przed INKARNACJA i nie mogli czcic Boga w ludzkim ciele. > > Dlatego Panie Jerzy, przyciagasz wielu sekciarsko myslacych lewakow ale > nie wiem czy ich gowniarstwo intelektualne ci odpowiada. Oni wiedza jak > stosowac cytaty (na Leninie sie uczyli), ale nie wiedza jak miec troche > szersze horyzonty. Ty niestety tez nie wiesz. > > Po tym co napisalem dochodze do wniosku ze ciagle za malo we mnie > pokory jak na kogos kto chce byc chrzescijaninem. Ale nie moglem sie > powstrzymac widzac ten nonsens. ============================================ Pomogę zostac ci chrześcijaninem.Zastosuj w życiu tylko jedno przykazanie:nie czyń drugiemu,co tobie niemiłe. Cała reszta to tylko komentarze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BO Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.06.03, 19:24 Pomoge˛ zostac ci chrzes´cijaninem.Zastosuj w z˙yciu tylko jedno przykazanie:nie czyn´ drugiemu,co tobie niemi?e. Ca?a reszta to tylko komentarze ;) -------- Dzieki!!! Ale jak mozna tolerowac tego typu pomowienia i jeszcze uzywac do tego biblii!!! Przeciez ten czlowiek nie wie co mowi w "imie Chrystusa." Juz wole reszte przesmiewcow bo coz sie po nich mozna spodziewac. Przyznam ze nawet Kagan (Agnostyk) ma wiecej przyzwoitosci niz Pan Jerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 22:40 Jowoj do Bo: Pomogę zostac ci chrześcijaninem.Zastosuj w życiu tylko jedno przykazanie:nie czyń drugiemu,co tobie niemiłe. Cała reszta to tylko komentarze ;) To fajnie Jowoju, że chcesz zewangelizować Bo, ale skąd to wziąłeś? Czy przestrzeganie tej zasady czyni kogoś chrześcijaninem? Tej zasady w Biblii nie znajdziesz. Aby stać się chrześcijaninem, trzeba, zacytuję Piotra: Dzieje 2,38 A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie dar Ducha Świętego. Jerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 22:39 Bo: Jest to dla mnie typowy przyklad kiedy lewacy i sekciarze mowia wspolnym jezykiem. Jako neofita, poprobuje swojej znajomosci chrzescijanstwa. Jerzy: ‘lewak’ i ‘sekciarz’ mówią jednym głosem BO 2+2=4 i inaczej nie będzie, ale katolik zapewne się sprzeciwi lewakowi, bo przecież nie może się z nim zgadzać. Po drugie, jak na katolika przystało, okazujesz wiele bratniej miłości wobec swoich bliźnich, określając jednego lewakiem, drugiego sekciarzem. Jeszcze tylko Żyda tu brakło. Byłbym też ciekaw twojej definicji sekciarstwa. Nie wiem z czego się wyneoficiłeś, ale na temat chrześcijaństwa na razie wiesz bardzo niewiele. Bo: Czy Pan Jerzy kiedykolwiek slyszal o Janie Damascenskim??? Otoz gdy w Bizancjum byla rozroba o ikony, ow Jan zauwazyl ze przez inkarnacje NIEWIDZIALNE I NESKONCZONE stalo sie WIDZIALNE I MATERIALNE. Chrystus to nic innego tylko OBRAZ Boga ktory ludzie czcili. To byla intelektualna podstawa czczenia ikon. Starotestamentowi prorocy sa OK ale zyli przed INKARNACJA i nie mogli czcic Boga w ludzkim ciele. Jerzy: O jakiej inkarnacji ty piszesz, kogo w co? Czczenie ikon ma swoje ‘intelektualne’ podstawy, ale są one sprzeczne zarówno z Biblia jak i zdrowym rozsądkiem. Bo: Dlatego Panie Jerzy, przyciagasz wielu sekciarsko myslacych lewakow ale nie wiem czy ich gowniarstwo intelektualne ci odpowiada. Oni wiedza jak stosowac cytaty (na Leninie sie uczyli), ale nie wiedza jak miec troche szersze horyzonty. Ty niestety tez nie wiesz. Jerzy: Znowu katolicki język miłości wobec bliźnich. Ja wiem jak stosować cytaty z Biblii, ‘lewacy’ wiedzą jak cytować swoje cytaty, a ty nie masz co cytować i dlatego zmyślasz. Żaden teolog katolicki nie przyzna się do twojej teorii inkarnacji. Bo: Po tym co napisalem dochodze do wniosku ze ciagle za malo we mnie pokory jak na kogos kto chce byc chrzescijaninem. Ale nie moglem sie powstrzymac widzac ten nonsens. Jerzy: W czym widziałeś nonsens? W krytyce kultu obrazów? Możesz mi podać choć jeden cytat z Biblii, który by uzasadniał taki kult? Ja mógłbym przytoczyć ci jeszcze wiele więcej wersetów, w tym i z apokryfów, które kk uważa za kanoniczne, mówiących, że kult obrazów jest głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Na taka okazje winni byli wynajac moto-pompe :)) IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 06:23 moze by sie zmyl ten kult swietych obrazow i rozmazow szybnych. . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BO Skoro sie nie czujesz to po co sie wtracasz? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.06.03, 07:35 >Przeciez Ty nawet nie rozumiesz o >co chodzi. Oto link. Doskonale rozumiem. Jerzy postanowil zaatakowac kult obrazow cytatami starotestamentowymi. Wyjasnilem ze jest na bakier z doktryna inkarnacji. Reszta postanowila sie ponabijac bezmyslnie atakujac wierzacych ludzi. Trudno dyskutowac z zomowcem krakenem ktory twierdzi ze sieje zamieszanie na zlecenie "Jurusia Urbana." Twoje fobie sa wszystkim znane i traktuja cie jak czlowieka z fobiami. Moze nie czujesz sie lewakiem ale skad ta defensywa? Przeciez nie bylo to pisane pod twoim adresem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Bo lubie neofitow :)) IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 08:03 I nie ma najmniejszego znaczenia twoje maskowanie wlasnej nieudolnosci oraz brakow moimi rzekomymi fobiami. Rozsadny czlowiek i tak widzi kto wypadl tu blado. Moj argument natomiast podejmie ktos inny. I jeszcze jeden... Tak wiec w koncowym rozrachunku lezysz ty. Nie ja. Wielu swoim oponentom nie zarzucisz fobii, ktore "wszyscy znaja". Nie ma wiec najmniejszego znaczenia co powiesz na moj temat, BO. Wiec mozesz sobie mowic co tylko chcesz. . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnostyk Re: Bo lubie neofitow :)) IP: *.ains.net.au 29.06.03, 08:09 Gość portalu: Krzys52 napisał(a): I nie ma najmniejszego znaczenia twoje maskowanie wlasnej nieudolnosci oraz brakow moimi rzekomymi fobiami. Rozsadny czlowiek i tak widzi kto wypadl tu blado. A: Jak zwykle, pastor "nowourodzonych oszolkow religijnych", czyli Jerzyk... :( K: Moj argument natomiast podejmie ktos inny. I jeszcze jeden... Tak wiec w koncowym rozrachunku lezysz ty. Nie ja. Wielu swoim oponentom nie zarzucisz fobii, ktore "wszyscy znaja". Nie ma wiec najmniejszego znaczenia co powiesz na moj temat, BO. Wiec mozesz sobie mowic co tylko chcesz. K.P. A: No coz, patrz watek Jakie są cechy wspólne człowieka wierzącego i schizofrenika forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6697809 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BO Kto wypadl blado??? Sluchaj tow. Kagana. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.06.03, 08:36 Gos´c´ portalu: Krzys52 napisa?(a): I nie ma najmniejszego znaczenia twoje maskowanie wlasnej nieudolnosci oraz brakow moimi rzekomymi fobiami. Rozsadny czlowiek i tak widzi kto wypadl tu blado. A: Jak zwykle, pastor "nowourodzonych oszolkow religijnych", czyli Jerzyk... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Kult obrazów obraża Boga! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 22:46 Gość portalu: BO napisał(a): > >Przeciez Ty nawet nie rozumiesz o > >co chodzi. Oto link. > > Doskonale rozumiem. Jerzy postanowil zaatakowac kult obrazow cytatami > starotestamentowymi. Wyjasnilem ze jest na bakier z doktryna inkarnacji. Drogo Bo, Nie masz pojęcia o doktrynie inkarnacji. > Reszta postanowila sie ponabijac bezmyslnie atakujac wierzacych ludzi. > Trudno dyskutowac z zomowcem krakenem ktory twierdzi ze sieje > zamieszanie na zlecenie "Jurusia Urbana." Twoje fobie sa wszystkim > znane i traktuja cie jak czlowieka z fobiami. Moze nie czujesz sie lewakiem > ale skad ta defensywa? Przeciez nie bylo to pisane pod twoim adresem! Jerzy: W co ci ludzie wierzą? Kiedy kłaniają sie obrazom, aż się to prosi, aby się z tego ponaśmiewać. Katolicy od razu krzyczą, że obraża się ich uczucia religijne. Mogą robić największe głupoty w imie religii i nie wolno sie im sprzeciwiać, bo się ich obrazi. Czy nie przyszło ci do głowy, że kultem obrazów obrażanie Boga i inteligencję człowieka, kłaniając się i ubóstwiając dzieło swoich rąk? Odpowiedz Link Zgłoś