Dodaj do ulubionych

Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 12:03

Podaję link do rewelacyjnego opisu z przywitania obrazu w Poznaniu.
www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1514468.html
Obserwuj wątek
    • swarozyc Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa 05.06.03, 12:09
      moze mu zrobia smingus-dyngus?
      • Gość: Rodrig von Falkenstein tak wygląda bałwochwalstwo IP: *.it-net.pl 05.06.03, 12:31
    • Gość: Jerzy Zmyślone opowieści były treścią nauki KK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 14:25
      Zmyślone opiwieści treścią nauczania KK

Paweł pisał do Tymoteusza:
      2 Tym
      4,3 Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale
      według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli
      nauczycieli.
      4,4 Będą się odwracali od słuchania prawdy, a obrócą się ku zmyślonym
      opowiadaniom.

KK jest pełen wiary w baśnie, opowieści a nawet legendy. O motywach ich
      wprowadzania pisał Piotr:

2 Piotr (BT)
      2,1 Znaleźli się jednak fałszywi prorocy wśród ludu tak samo, jak wśród
      was będą fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzą wśród was zgubne herezje. Wyprą
      się oni Władcy, który ich nabył, a sprowadzą na siebie rychłą zgubę.
      2,2 A wielu pójdzie za ich rozpustą, przez nich zaś droga prawdy będzie
      obrzucona bluźnierstwami;
      2,3 dla zaspokojenia swej chciwości obłudnymi słowami was sprzedadzą ci,
      na których wyrok potępienia od dawna jest w mocy, a zguba ich nie śpi.
      Albo jak tłumaczy Biblia Warszawska:
      2,1 Lecz byli też fałszywi prorocy między ludem, jak i wśród was będą
      fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzać będą zgubne nauki i zapierać się Pana,
      który ich odkupił, sprowadzając na się rychłą zgubę.
      2,2 I wielu pójdzie za ich rozwiązłością, a droga prawdy będzie przez nich
      pohańbiona.
      2,3 Z chciwości wykorzystywać was będą przez zmyślone opowieści; lecz
      wyrok potępienia na nich od dawna zapadł i zguba ich nie drzemie.
    • Gość: Kraken Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.ipt.aol.com 05.06.03, 14:51
      CIE CHOROBA!!!Jak mawial soltys Kierdziolek-to juz zesma siem dorobili drugiego
      curva swintego obraza????Zawszec myslalech,co jest telko tyn ciemnogorski-A TU
      KURVA SZASTU-PRASTU-SWIZDU-PIZDU-I OKAZUJE SIEM,ZE TE OBRAZA SIEM ROZMNOZYLY-
      NIC, TELKO KURNA C U D !!!!!!
      ale ze moje pragmatyczne krajany az tak zglupialy jak nie przymierzajac ciemny
      babmber gdziesik spode Lomzy,czy jennych Moniek-tegom siem kurcze nie
      spodzial!!!Od tera-bedem omijol Poznan SZEROKIM LUKIEM!!!!
    • Gość: Jerzy O kulcie obrazów: Jeremiasz IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 13:19
      Jeremiasz
      10,3 Albowiem to, co wzbudza lęk u narodów, jest niczym, jako że jest
      drewnem wyrąbanym w lesie, obrobionym dłutem, rękami rzeźbiarza.
      10,4 Zdobi się je srebrem i złotem, umocowuje się za pomocą gwoździ i
      młotka, by się nie chwiało.
      10,5 [Posągi] te są jak strachy na ptaki wśród pola melonów, nie mówią,
      trzeba je nosić, bo nie chodzą. Nie bójcie się ich, gdyż nie mogą zaszkodzić,
      ani są zdolne czynić dobrze.
      10,6 Nikogo nie można porównać do Ciebie, Panie! Jesteś wielki i wielkie
      jest przepotężne imię Twoje!
      10,7 Kto nie lękałby się Ciebie, Królu narodów? Tobie to właśnie
      przysługuje. Bo spośród wszystkich mędrców narodów i spośród wszystkich ich
      królestw nikt nie może się równać z Tobą.
      10,8 Wszyscy razem są głupi i bezrozumni; nauka pochodząca od bałwanów - to
      drewno.
      10,9 Srebro kute w płytki, przywożone z Tarszisz, a złoto z Ufaz - dzieło
      sprawnych rąk złotnika. Szaty ich są z purpury i szkarłatu - to wszystko jest
      dziełem zręcznych rzemieślników.
      • Gość: Jerzy i Izajasz IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 13:19

Izajasz
        44,8 Nie lękajcie się ani nie przerażajcie! Czyż nie przepowiedziałem z
        dawna i nie oznajmiłem? Wy jesteście moimi świadkami: czy jest jaki Bóg oprócz
        Mnie? albo inna Skała? - Ja nie znam takiego!
        44,9 Wszyscy rzeźbiarze bożków są niczym; dzieła ich ulubione na nic się
        nie zdadzą; ich czciciele sami nie widzą ani nie zdają sobie sprawy, że się
        okrywają hańbą.
        44,10 Kto rzeźbi bożka i odlewa posąg, żeby nie mieć pożytku?
        44,11 Oto wszyscy czciciele tego bożka zawstydzą się; jego wykonawcy sami są
        ludźmi. Wszyscy oni niechaj się zbiorą i niech staną! Razem się przestraszą i
        wstydem okryją.
        44,12 Wykonawca posągu urabia żelazo na rozżarzonych węglach i młotami
        nadaje mu kształty; wykańcza je swoim silnym ramieniem; oczywiście, jest głodny
        i brak mu siły; nie pił wody, więc jest wyczerpany.
        44,13 Rzeźbiarz robi pomiary na drzewie, kreśli rylcem kształt, obrabia je
        dłutami i stawia znaki cyrklem; wydobywa z niego kształty ludzkie na
        podobieństwo pięknej postaci człowieka, aby postawić go w domu.
        44,14 Narąbał sobie drzewa cedrowego, wziął drzewa cyprysowego i dębowego -
        a upatrzył je sobie między drzewami w lesie - zasadził jesion, któremu ulewa
        zapewnia wzrost.
        44,15 To wszystko służy człowiekowi na opał: część z nich bierze na
        ogrzewanie, część na rozpalenie ognia do pieczenia chleba, na koniec z reszty
        wykonuje boga, przed którym pada na twarz, tworzy rzeźbę, przed którą wybija
        pokłony.
        44,16 Jedną połowę spala w ogniu i na rozżarzonych węglach piecze mięso;
        potem zajada pieczeń i nasyca się. Ponadto grzeje się i mówi: Hej! Ale się
        zagrzałem i korzystam ze światła!
        44,17 Z tego zaś, co zostanie, czyni swego boga, bożyszcze swoje, któremu
        oddaje pokłon i pada na twarz, i modli się, mówiąc: Ratuj mnie, boś ty bogiem
        moim!
        44,18 Tacy nie mają świadomości ani zrozumienia, gdyż mgłą przesłonięte są
        ich oczy, tak iż nie widzą, i serca ich, tak iż nie rozumieją.
        44,19 Taki się nie zastanawia; nie ma wiedzy ani zrozumienia, żeby sobie
        powiedzieć: Jedną połowę spaliłem w ogniu, nawet chleb upiekłem na rozżarzonych
        węglach, i upiekłem mięso, które zajadam, a z reszty zrobię rzecz obrzydliwą.
        Będę oddawał pokłon kawałkowi
        44,20 Taki się karmi popiołem; zwiedzione serce wprowadziło go w błąd. On
        nie może ocalić swej duszy i powiedzieć: Czyż nie jest fałszem to, co trzymam w
        ręku?
    • Gość: Cagan [...] IP: *.its.unimelb.edu.au 12.06.03, 11:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: DoJerzego! Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.its.unimelb.edu.au 12.06.03, 11:59
      A ty nam podaj wreszcie Jerzy, jakie sa zrodla twych dochodow!
      Bo inaczej bedziemy zmuszeni przyjac, ze pochodza one z CIA, KGB i Mossadu...:(
      • Gość: Jerzy Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 12:56
        Gość portalu: DoJerzego! napisał(a):

> A ty nam podaj wreszcie Jerzy, jakie sa zrodla twych dochodow!
        > Bo inaczej bedziemy zmuszeni przyjac, ze pochodza one z CIA, KGB i Mossadu...:
        (
        Jestem pod wrażeniem twojej zdolności wnioskowania.
        Jerzy
        • Gość: DoJerzego Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.its.unimelb.edu.au 12.06.03, 13:09
          Gość portalu: DoJerzego! napisał: A ty nam podaj wreszcie Jerzy, jakie sa
          zrodla twych dochodow! Bo inaczej bedziemy zmuszeni przyjac, ze pochodza one z
          CIA, KGB i Mossadu...:(
          Jerzy: Jestem pod wrażeniem twojej zdolności wnioskowania.
          DoJ: A ja pod wrazeniem twej zdolnosci, iscie jezuickiej, do unikania
          odpowiedzi nawet na najprostsze pytania. Z ktorego klasztoru cie wywalili,
          Jerzy? Moze z tego, gdzie byl Ojciec Obirek?

• Gość: Jerzy Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 15:26
            Kaganie,

Twój sposób wchodzenia do dyskusji ze mną, szczególnie wtedy, kiedy moje
            wypowiedzi są niewygodne dla KK, coraz bardziej mnie przekonuje, że jesteś
            Jezuitą albo Dominikaninem, który udaje ateistę satanistę. Mam wrażenie, że
            twoim celem jest wyprowadzanie 'w las' wątków niewygodnych dla KK.

Dla mnie pozostaniesz mistrzem fałszu, insynuacji i posługiwania się fałszywką,

Jerzy,

• Gość: Kraken [...] IP: *.ipt.aol.com 12.06.03, 15:46
      • Gość: Jerzy Kraken, ty też pracujesz dla KK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 00:33
        Gość portalu: Kraken napisał(a):

> oczywiscie!!!!DSwoja droga ciekaw jestem SKAD oni "wiedzom" JAK wygladal
        > wizerunek goscia,ktory NIGDY nie istnial!!!?????

Mam wrażenie, po twoim ostatnim tytule, że tekst, który klepnąłem do Kagana
        dotyczy również i ciebie.
        Wulgaryzujesz, aby dławić dyskusje niewygodne dla KK.
        Wniosek: udajesz niekatolika, choc zapewne jestes jakim klecha udajacym
        wulgarnego ateiste.
        • Gość: Kraken [...] IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 00:59
          • Gość: Jerzy Re: Kraken, ty też pracujesz dla KK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 01:03
          • Gość: Kraken CENZORSKA SWINSKA RZYGOWINO-ZNOWU USUWASZ IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 15:28
            BYLO JUZ KURWA NORMALNIE PRZEZ PARE DNI,ZNOWU SIE CHUJU POJAWILES-DOBRA-
            ZACZYNAMY ZABAWE OD NOWA
          • Gość: Kraken CENZORSKA RZYGOWINO-NIE WYGRASZ !!! IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 15:30
            JESLI SIE NIE MYLE TWOJ ZAJAKLIWY SZEFUNIO-ZLODZIEJ I KRETACZ NIEJAKI
            MI...MI...MICHNIK BYL PIERWSZYM SKURWYSYNEM DRACYM SWOJ ZYDOWSKI RYJ O
            ZNIESIENIE "CENZURY" W CZASCH WSPANIALEGO RPL-A OBECNIE SAM STARA SIE KREPOWAC
            WOLNOSC WYPOWIEDZI-ZAPOMNIAL SKURWYSYN,RAZEM Z TOBA CENZORSKI KURASIE,ZE TEN
            NUMER JUZ "NIE CHYCI"-DAJECIE WIEC "SE SIANA" I ODPIERDOLCIE SIE OD
            POSTOW,KTORE NIE WIEM DLACZEGO WAM SIE NIE PODOBAJA!!!(o gustach sie nie
            dyskutuje-gusta sie ma)
            JEDNAK TA ZNIENAWIDZINA PRZEZ WAS "SB"(DO SPOLKI Z "ZOMO") WYKONYWALA CHUJOWA
            ROBOTE-POWINNI WAS WSZYSTKICH ZAPIERDOLIC Z PRZYTUPEM-WOWCZAS NA PEWNO MNIEJ
            BYLOBY W POLSCE SKURWYSYNSTWA WASZEGO POKROJU,ZA KTORE TRZEBA SIE TYLKO
            WSTYDZIC!!!
            ZAPEWNIEM,ZE NIE NIE ZNIECHECIESZ-CZASU MAM "OD CHUJA"-CHECI JESZCZE WIECEJ
            ABY TOCZYC Z WAMI WALKE NA TYCH LAMACH ,DOPOKI ALBO ZAPRZESTANIECIE SWYCH
            MORALIZATORSKICH ZAPEDOW,ALBO ZAKNIECIE TO POJEBANE FORUM!!!!
            WIEC DO DZIELA KONTUUJMY-KAZDY SWOJE!!!!
            dlaczego na przyklad penisku nie usunales takiej wypowiedzu pod MOIM adresem

Gość portalu: stb napisał(a):

> JESTES PRZYPADKIEM WYSRANEGO GOWNA A NIE ATEISTA.ATEIZM JEST
            > OPARTY NA POGLADACH FILOZOFII MATERIALISTYCZNEJ,O KTOREJ TAKIE
            > SCIERWO JAK TY, NIE MA ZIELONEGO POJECIA.NIE NAZYWAJ SIEBIE
            > ATEISTA,BO NIM NIE JESTES,'CHLOPSKI FILOZOFIE' SPOD BUDKI Z
            > PIWEM.
            -Kr. Moze dlatego,ze nie jestem ZYDOWSKIM GOWNEM,jak twoj zlodziejski szefunio
            Mi...Mi...Mi...chnik???
    • Gość: Andrzej A gwiazdy filmowe tez tak sie w Polsce wita ? IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 00:41
      Jezeli nie, to ten kraj jest smutny, bo zyje tylko abstrakcja.
      • Gość: Jerzy Andrzeju, błądzisz gnany niepokojem? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 00:49
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Jezeli nie, to ten kraj jest smutny, bo zyje tylko abstrakcja.

Zacząłeś kilka wątków, skaczesz to to, to tam, cóż cię trapi, przyjacielu?

Jerzy
        • Gość: Andrzej Re: Andrzeju, błądzisz gnany niepokojem? IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 01:26
          Tak sobie skacze, bo zaden temat mnie nie bierze ani moich nie biora.
        • Gość: Agnostyk Jerzyku, błądzisz gnany niepokojem? IP: *.ains.net.au 29.06.03, 08:11
          pWystraszyles sie mak piekielnych, tak obrazowo oisanych przez zydow w ich
          zbiorze legend zwanych "Biblia"?
    • jowoj Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa 29.06.03, 01:22
      Gość portalu: Jerzy napisał(a):

>
      > Podaję link do rewelacyjnego opisu z przywitania obrazu w Poznaniu.
      > www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1514468.html
      ===============================================
      Ty link,ja cytaty:)
      Nie można być jednocześnie dorosłym człowiekiem i chrześcijaninem. (J. Joyce)
      Nie potrafię sobie wyobrazić Boga, która karze i nagradza stworzone przez
      siebie istoty i którego zamiary wzorowane są na ludzkich - słowem - Boga, który
      jest odbiciem ludzkich ułomności. Nie wierzę też, by człowiek mógł przetrwać po
      śmierci swego ciała, choć ludzie słabego ducha wierzą w takie rzeczy, kierowani
      strachem lub pożałowania godnym egotyzmem. (Albert Einstein)
      W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy mogli to dowodami obalić ?! (F.
      Nietsche)
      Krótko mówiąc, bardzo mało ludzi umie myśleć, ale jakiś pogląd chce mieć każdy.
      I cóż pozostaje tu innego, jak przejąć gotowy pogląd od innych, zamiast
      wypracować go samemu ? (Arthur Schopenhauer)
      Nauka uwolniła człowieka od lęku przed bogami. (Lukrecjusz)
      Kiedy o Bogu się mówi, to nie o Bogu się mówi. (Gabriel Marcel)
      Dla ciebie jestem ateistą, dla Boga jestem Lojalną Opozycją. (Woody Allen)
      Utrzymuję, że oboje jesteśmy ateistami. Ja tylko nie wierzę w jednego więcej
      boga niż ty. Gdy zrozumiesz, czemu nie wierzysz we wszystkich pozostałych,
      zrozumiesz czemu ja nie wierzę w twojego. (Stephen Roberts)
      Kiedy nie jest w naszej mocy stwierdzić co jest prawdą, należy przyjąć
      rozwiązanie najbardziej prawdopodobne. (Kartezjusz)
      Niewiara i ateizm są stanem nienormalnym człowieka. (Józef Glemp; tak, to miało
      być śmieszne)
      Dla niektórych ludzi wiara jest jedynym powodem aby być przyzwoitym
      człowiekiem. (Anonim)
      Większość ludzi zabiłaby prawdę, gdyby prawda zabiła ich religię.
      • Gość: Andrzej Re: Poznaniacy witają z pompą wizerunek Chrystusa IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 01:30
        Oni nie mysla.Chodza z tymi obrazkami z przyzwyczajenia, a teraz jescze tez po
        to zeby sie pokazac jak kiedys na pochodzie pierwszomajowym. Taka moda jest w
        Polsce.
      • Gość: Jerzy Podsumowanie poglądów Jowoja IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 23:10
        Najlepszym podsumowaniem twoich poglądów jest cytat, który podałeś:

> I cóż pozostaje tu innego, jak przejąć gotowy pogląd od innych, zamiast
        > wypracować go samemu ? (Arthur Schopenhauer)

• Gość: babariba cmoknął go w ramę!!! IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 01:35
      'o. Jan. (...) ze szczęścia pocałował obraz w złotą ramę'
      hehehehe...
      • Gość: BO O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.06.03, 03:54
        Jest to dla mnie typowy przyklad kiedy lewacy i sekciarze mowia
        wspolnym jezykiem. Jako neofita, poprobuje swojej znajomosci
        chrzescijanstwa.

Czy Pan Jerzy kiedykolwiek slyszal o Janie Damascenskim???
        Otoz gdy w Bizancjum byla rozroba o ikony, ow Jan zauwazyl ze przez
        inkarnacje NIEWIDZIALNE I NESKONCZONE stalo sie WIDZIALNE I
        MATERIALNE. Chrystus to nic innego tylko OBRAZ Boga ktory ludzie czcili.
        To byla intelektualna podstawa czczenia ikon. Starotestamentowi prorocy
        sa OK ale zyli przed INKARNACJA i nie mogli czcic Boga w ludzkim ciele.

Dlatego Panie Jerzy, przyciagasz wielu sekciarsko myslacych lewakow ale
        nie wiem czy ich gowniarstwo intelektualne ci odpowiada. Oni wiedza jak
        stosowac cytaty (na Leninie sie uczyli), ale nie wiedza jak miec troche
        szersze horyzonty. Ty niestety tez nie wiesz.

Po tym co napisalem dochodze do wniosku ze ciagle za malo we mnie
        pokory jak na kogos kto chce byc chrzescijaninem. Ale nie moglem sie
        powstrzymac widzac ten nonsens.
        • Gość: Krzys52 Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 06:37
          Gość portalu: BO napisał(a):

> Jest to dla mnie typowy przyklad kiedy lewacy i sekciarze mowia
          > wspolnym jezykiem. Jako neofita, poprobuje swojej znajomosci
          > chrzescijanstwa.
          (...)
          > Dlatego Panie Jerzy, przyciagasz wielu sekciarsko myslacych lewakow ale
          > nie wiem czy ich gowniarstwo intelektualne ci odpowiada. Oni wiedza jak
          > stosowac cytaty (na Leninie sie uczyli), ale nie wiedza jak miec troche
          > szersze horyzonty. Ty niestety tez nie wiesz.
          ..
          BO,
          nie wiem kogo przyciaga Jerzy a lewakiem nie czuje sie w zadnym przypadku.
          Niemniej skoro zarzuciles im "gowniarstwo intelektualne" to ja mam dla Ciebie
          cos w tym rodzaju - tyle ze w Twoimwydaniu. Przeciez Ty nawet nie rozumiesz o
          co chodzi. Oto link.
          .

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6671028&a=6708565

.
          K.P.
        • jowoj Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! 29.06.03, 11:18

> Jest to dla mnie typowy przyklad kiedy lewacy i sekciarze mowia
          > wspolnym jezykiem. Jako neofita, poprobuje swojej znajomosci
          > chrzescijanstwa.
          >
          > Czy Pan Jerzy kiedykolwiek slyszal o Janie Damascenskim???
          > Otoz gdy w Bizancjum byla rozroba o ikony, ow Jan zauwazyl ze przez
          > inkarnacje NIEWIDZIALNE I NESKONCZONE stalo sie WIDZIALNE I
          > MATERIALNE. Chrystus to nic innego tylko OBRAZ Boga ktory ludzie czcili.
          > To byla intelektualna podstawa czczenia ikon. Starotestamentowi prorocy
          > sa OK ale zyli przed INKARNACJA i nie mogli czcic Boga w ludzkim ciele.
          >
          > Dlatego Panie Jerzy, przyciagasz wielu sekciarsko myslacych lewakow ale
          > nie wiem czy ich gowniarstwo intelektualne ci odpowiada. Oni wiedza jak
          > stosowac cytaty (na Leninie sie uczyli), ale nie wiedza jak miec troche
          > szersze horyzonty. Ty niestety tez nie wiesz.
          >
          > Po tym co napisalem dochodze do wniosku ze ciagle za malo we mnie
          > pokory jak na kogos kto chce byc chrzescijaninem. Ale nie moglem sie
          > powstrzymac widzac ten nonsens.
          ============================================
          Pomogę zostac ci chrześcijaninem.Zastosuj w życiu tylko jedno przykazanie:nie
          czyń drugiemu,co tobie niemiłe. Cała reszta to tylko komentarze ;)
          • Gość: BO Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.06.03, 19:24
            Pomoge˛ zostac ci chrzes´cijaninem.Zastosuj w z˙yciu tylko jedno
            przykazanie:nie
            czyn´ drugiemu,co tobie niemi?e. Ca?a reszta to tylko komentarze ;)
            --------
            Dzieki!!! Ale jak mozna tolerowac tego typu pomowienia i jeszcze uzywac
            do tego biblii!!! Przeciez ten czlowiek nie wie co mowi w "imie Chrystusa."
            Juz wole reszte przesmiewcow bo coz sie po nich mozna spodziewac.
            Przyznam ze nawet Kagan (Agnostyk) ma wiecej przyzwoitosci niz Pan
            Jerzy.

• Gość: Jerzy Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 22:40
            Jowoj do Bo:
            Pomogę zostac ci chrześcijaninem.Zastosuj w życiu tylko jedno przykazanie:nie
            czyń drugiemu,co tobie niemiłe. Cała reszta to tylko komentarze ;)

To fajnie Jowoju, że chcesz zewangelizować Bo, ale skąd to wziąłeś? Czy
            przestrzeganie tej zasady czyni kogoś chrześcijaninem? Tej zasady w Biblii nie
            znajdziesz.
            Aby stać się chrześcijaninem, trzeba, zacytuję Piotra:
            Dzieje
            2,38 A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da
            ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie
            dar Ducha Świętego.

Jerzy

• Gość: Jerzy Re: O kulcie obrazów: Chrystus!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 22:39
          Bo: Jest to dla mnie typowy przyklad kiedy lewacy i sekciarze mowia
          wspolnym jezykiem. Jako neofita, poprobuje swojej znajomosci
          chrzescijanstwa.

Jerzy: ‘lewak’ i ‘sekciarz’ mówią jednym głosem BO 2+2=4 i inaczej nie
          będzie, ale katolik zapewne się sprzeciwi lewakowi, bo przecież nie może się z
          nim zgadzać.
          Po drugie, jak na katolika przystało, okazujesz wiele bratniej miłości wobec
          swoich bliźnich, określając jednego lewakiem, drugiego sekciarzem. Jeszcze
          tylko Żyda tu brakło. Byłbym też ciekaw twojej definicji sekciarstwa.
          Nie wiem z czego się wyneoficiłeś, ale na temat chrześcijaństwa na razie wiesz
          bardzo niewiele.

Bo: Czy Pan Jerzy kiedykolwiek slyszal o Janie Damascenskim???
          Otoz gdy w Bizancjum byla rozroba o ikony, ow Jan zauwazyl ze przez
          inkarnacje NIEWIDZIALNE I NESKONCZONE stalo sie WIDZIALNE I
          MATERIALNE. Chrystus to nic innego tylko OBRAZ Boga ktory ludzie
          czcili.
          To byla intelektualna podstawa czczenia ikon. Starotestamentowi
          prorocy
          sa OK ale zyli przed INKARNACJA i nie mogli czcic Boga w ludzkim ciele.

Jerzy: O jakiej inkarnacji ty piszesz, kogo w co? Czczenie ikon ma
          swoje ‘intelektualne’ podstawy, ale są one sprzeczne zarówno z Biblia jak i
          zdrowym rozsądkiem.

Bo: Dlatego Panie Jerzy, przyciagasz wielu sekciarsko myslacych lewakow ale
          nie wiem czy ich gowniarstwo intelektualne ci odpowiada. Oni wiedza
          jak
          stosowac cytaty (na Leninie sie uczyli), ale nie wiedza jak miec
          troche
          szersze horyzonty. Ty niestety tez nie wiesz.

Jerzy: Znowu katolicki język miłości wobec bliźnich. Ja wiem jak stosować
          cytaty z Biblii, ‘lewacy’ wiedzą jak cytować swoje cytaty, a ty nie masz co
          cytować i dlatego zmyślasz. Żaden teolog katolicki nie przyzna się do twojej
          teorii inkarnacji.

Bo: Po tym co napisalem dochodze do wniosku ze ciagle za malo we mnie
          pokory jak na kogos kto chce byc chrzescijaninem. Ale nie moglem sie
          powstrzymac widzac ten nonsens.

Jerzy: W czym widziałeś nonsens? W krytyce kultu obrazów? Możesz mi podać choć
          jeden cytat z Biblii, który by uzasadniał taki kult? Ja mógłbym przytoczyć ci
          jeszcze wiele więcej wersetów, w tym i z apokryfów, które kk uważa za
          kanoniczne, mówiących, że kult obrazów jest głupotą.
    • Gość: Krzys52 Na taka okazje winni byli wynajac moto-pompe :)) IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 06:23
      moze by sie zmyl ten kult swietych obrazow i rozmazow szybnych.
      .
      K.P.
      • Gość: BO Skoro sie nie czujesz to po co sie wtracasz? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.06.03, 07:35
        >Przeciez Ty nawet nie rozumiesz o
        >co chodzi. Oto link.

Doskonale rozumiem. Jerzy postanowil zaatakowac kult obrazow cytatami
        starotestamentowymi. Wyjasnilem ze jest na bakier z doktryna inkarnacji.
        Reszta postanowila sie ponabijac bezmyslnie atakujac wierzacych ludzi.
        Trudno dyskutowac z zomowcem krakenem ktory twierdzi ze sieje
        zamieszanie na zlecenie "Jurusia Urbana." Twoje fobie sa wszystkim
        znane i traktuja cie jak czlowieka z fobiami. Moze nie czujesz sie lewakiem
        ale skad ta defensywa? Przeciez nie bylo to pisane pod twoim adresem!
        • Gość: Krzys52 Bo lubie neofitow :)) IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 08:03
          I nie ma najmniejszego znaczenia twoje maskowanie wlasnej nieudolnosci oraz
          brakow moimi rzekomymi fobiami. Rozsadny czlowiek i tak widzi kto wypadl tu
          blado.
          Moj argument natomiast podejmie ktos inny. I jeszcze jeden... Tak wiec w
          koncowym rozrachunku lezysz ty. Nie ja. Wielu swoim oponentom nie zarzucisz
          fobii, ktore "wszyscy znaja".
          Nie ma wiec najmniejszego znaczenia co powiesz na moj temat, BO. Wiec mozesz
          sobie mowic co tylko chcesz.
          .
          K.P.
          • Gość: Agnostyk Re: Bo lubie neofitow :)) IP: *.ains.net.au 29.06.03, 08:09
            Gość portalu: Krzys52 napisał(a):
            I nie ma najmniejszego znaczenia twoje maskowanie wlasnej nieudolnosci oraz
            brakow moimi rzekomymi fobiami. Rozsadny czlowiek i tak widzi kto wypadl tu
            blado.
            A: Jak zwykle, pastor "nowourodzonych oszolkow religijnych", czyli Jerzyk... :(

K: Moj argument natomiast podejmie ktos inny. I jeszcze jeden... Tak wiec w
            koncowym rozrachunku lezysz ty. Nie ja. Wielu swoim oponentom nie zarzucisz
            fobii, ktore "wszyscy znaja".
            Nie ma wiec najmniejszego znaczenia co powiesz na moj temat, BO. Wiec mozesz
            sobie mowic co tylko chcesz.
            K.P.
            A: No coz, patrz watek Jakie są cechy wspólne człowieka wierzącego i
            schizofrenika
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6697809
            • Gość: BO Kto wypadl blado??? Sluchaj tow. Kagana. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.06.03, 08:36
              Gos´c´ portalu: Krzys52 napisa?(a):
              I nie ma najmniejszego znaczenia twoje maskowanie wlasnej
              nieudolnosci oraz
              brakow moimi rzekomymi fobiami. Rozsadny czlowiek i tak widzi kto
              wypadl tu
              blado.
              A: Jak zwykle, pastor "nowourodzonych oszolkow religijnych", czyli Jerzyk...
              :(
        • Gość: Jerzy Kult obrazów obraża Boga! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 22:46

> >Przeciez Ty nawet nie rozumiesz o
          > >co chodzi. Oto link.
          >
          > Doskonale rozumiem. Jerzy postanowil zaatakowac kult obrazow cytatami
          > starotestamentowymi. Wyjasnilem ze jest na bakier z doktryna inkarnacji.

Drogo Bo,
          Nie masz pojęcia o doktrynie inkarnacji.

> Reszta postanowila sie ponabijac bezmyslnie atakujac wierzacych ludzi.
          > Trudno dyskutowac z zomowcem krakenem ktory twierdzi ze sieje
          > zamieszanie na zlecenie "Jurusia Urbana." Twoje fobie sa wszystkim
          > znane i traktuja cie jak czlowieka z fobiami. Moze nie czujesz sie lewakiem
          > ale skad ta defensywa? Przeciez nie bylo to pisane pod twoim adresem!

Jerzy: W co ci ludzie wierzą? Kiedy kłaniają sie obrazom, aż się to prosi, aby
          się z tego ponaśmiewać. Katolicy od razu krzyczą, że obraża się ich uczucia
          religijne. Mogą robić największe głupoty w imie religii i nie wolno sie im
          sprzeciwiać, bo się ich obrazi.
          Czy nie przyszło ci do głowy, że kultem obrazów obrażanie Boga i inteligencję
          człowieka, kłaniając się i ubóstwiając dzieło swoich rąk?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka