Dodaj do ulubionych

Czy Polska ma juz nowa lewice typu Lewica.pl +

20.08.07, 17:45
Krytyka Polityczna? Jesli nie, to szybko tworzcie, mozecie wygrac.
Ja bym chetnie zaglosowala na nowa prawidza lewice. Mysle, ze jest
nasz wiecej. Na starą pseudolewicę złobu nie zaglosuję.
Obserwuj wątek
    • goldenwomen3 lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 17:50
      jaką teraz bedzie mieć nazwę? sztandar pozostał ten sam.
      • rejtan.ka Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 18:10
        idee lewicowe sa odwieczne i wrodzone dla umyslu inteligentnego
        czlowieka, choc nie dla glupcow:-). W Polsce nie ma liczacej sie
        partii lewicowej, stara lewica wyznaje tylko ideologie zlobu i
        lewica nigdy nie byla. Dlatego jest miejsce dla prawdziwej nowej
        lewicy, bo wiekszosc Polakow mysli lewicowo. Ikonowicz, Foltyn albo
        Bugaj powinni sie ruszyc.
        • camille_pissarro Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 18:46
          Sprawa wygląda nieco inaczej , moja droga;-))
          Po prostu z lewicą sympatyzuje z reguły człowiek młody, który
          jeszcze nie orientuje sie w realiach tego świata, a jest wówczas
          na "ścieżce buntowniczej" wobec rodziców, nauczycieli, profesorów ,
          e tam zaryzykujmy przeciw całemu światu.
          Wraz z wiekiem zauroczenie lewicą przechodzi i stateczny człowiek
          stoi w obronie wartosci konserwatywno-liberalnych ;-))
          Oczywista sa odstepstwa i wyjatki =- np. ja , lewica nigdy nie bylem
          zauroczony nawet w wieku gdy byłem piekny i młody ;-))))
          • patience Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 18:52
            camille_pissarro napisał:

> Sprawa wygląda nieco inaczej , moja droga;-))
            > Po prostu z lewicą sympatyzuje z reguły człowiek młody, który
            > jeszcze nie orientuje sie w realiach tego świata, a jest wówczas
            > na "ścieżce buntowniczej" wobec rodziców, nauczycieli, profesorów ,
            > e tam zaryzykujmy przeciw całemu światu.

Tony Blair to mlodzieniaszek, a jego wyborcami sa uczniowie podstawowek?
            ;))))

PS. Jesli nawet w podstawowce nie miales lewicowych sklonnosci, tylko, jak to
            nazywasz, "wiedziales jak wyglada realny swiat", to - wybacz - cos bardzo
            cennego straciles.
            • camille_pissarro Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 18:55
              Tony Blair i jego partia z lewicą nie ma nic wspólnego ;-)),
              przejęto od konserwatystów prawie cąły program , gdyby w RP
              socjaldemokraci mieli podobny program co T.Blair i Labur Party, to
              PO miałaby około 50% w wyborach ;-)))
              • patience Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:03
                To chyba zalezy co kto uwaza za lewice. Dla mnie lewica jest Labour Party, SPD,
                socjalisci hiszpanscy, etc. Ale rozumiem Twoje watpliwosci, biorac pod uwage kto
                i co zawlaszczylo sobie ten wyraz.

Po drugie, lewica w zamierzchlych czasach podzielila sie na bolszewikow i
                mienszewikow. Do dzisiaj miedzy tymi dwoma sposobami myslenia jest przepasc.
                Kluczem rozroznienia jednych od drugich sa wlasnie prawa czlowieka. Bolszewicy
                urzadzili cwiczenia z totalitaryzmu dla polowy swiata. W zasadzie moznaby rzec,
                ze w calym bylym Bloku Wschodnim do dzisiaj na lewicy panuje postbolszewicka
                kultura polityczna. Nic zreszta dziwnego, bolszewicy po drodze wymordowali
                wiekszosc tutejszych mienszewikow. Zostala zerwana ciaglosc. Dlatego sadze, ze w
                Polsce nie ma lewicy.
            • camille_pissarro Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:03
              A wiesz dlaczego w podstawówce miałem ambiwalentne nastawienie do
              lewicy, dlatego, że musiałem obowiązkowo chodzic na pochody
              pierwszomajowe ;-)))
              • patience Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:09
                Aaaa to wiele wyjasnia:)))

Ale ja nie mialam na mysli sklonnosci partyjnych, tylko takie naiwne myslenie,
                ze swiat moze, a nawet powinien byc dobry, ludzie powinni sie powodowac
                wspolczuciem, sercem, etc. Organizacje skautowskie to w jakis sposob wyrazaja,
                dostaje sie sprawnosci za dobre uczynki:) Mysle, ze kazdy mlody czlowiek
                powinien przez taki etap utopijnego myslenia o swiecie przejsc, to niebywale
                wzbogaca. A poza tym powoduje, ze jak pozniej czlowiek mysli o swoim
                dziecinstwie, to sie usmiecha:)
                • camille_pissarro Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:17
                  Byłem zuchem, harcerzem ( nawet podharcmistrzem )ale nigdy mi nie
                  przyszło do głowy aby:
                  "ze swiat moze, a nawet powinien byc dobry, ludzie powinni sie
                  powodowac
                  > wspolczuciem, sercem, etc. Organizacje skautowskie to w jakis
                  sposob wyrazaja,
                  > dostaje sie sprawnosci za dobre uczynki:) Mysle, ze kazdy mlody
                  czlowiek
                  > powinien przez taki etap utopijnego myslenia o swiecie przejsc, to
                  niebywale
                  > wzbogaca"

kojarzyć z ideałami lewicowymi. W moim domu od kiedy pamietam
                  słuchało się "Voice of America", rodzice czytali Iwrin Shaw'a,
                  Jhona Irwing'a, Camus'a a nie J.P.Sartre'a, Putramenta i innych
                  lewicujacych "tuzów". Owszem pamietam klimat młodosci i wspominam z
                  sentymentem klimaty "Noża w wodzie", "Niewinnych czarodziei", "Do
                  widzenia do jutra", "Pingwina" czy Kormorany P.Szczepanika,
                  Niebiesko Czarnych, Niemena, Karin Stanek, Kasię Sobczyk ale to juz
                  zgoła odmienna spraw z ówczesnym systemem i lewicowymi awrosciami
                  nie majaca nie wspólnego.
                  Poza tym w ówczesnym systemie nie było mowy o lewicowych wartosciach
                  i ideałach choć system do tych wqartości sie odwoływał i je sobie
                  zawłaszczył ....
                  • patience Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:26
                    Haha to jednak byles lewicowy, twoi rodzice tez. Camus to jedna z czolowych, a
                    dla mnie osobiscie jedna z najpiekniejszych postaci mienszewikow, Sartre to
                    intelektualny glos bolszewikow :))) Ja bym to co opisales jako mlodosc nazwala
                    porzadnym, mienszewickim domem.

W Polsce przez to terminologiczne zwlaszczenie jezyka przez postkomune nie ma
                    jak opisac tej zupelnie innej lewicy. Np. gleboki humanizm z "Twierdzy" Camusa
                    nijak sie ma do LiD.

PS. To dziecinstwo mielismy bardzo podobne :)))
                    • camille_pissarro Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:30
                      Z tego co pamiętam to Camus w końcu z lewica się rozstal , nawet z
                      J.P.Sartre'em sie pokłócił - wydaje mi sie , ze dobrze pamiętam ? ;-
                      ))
                      • patience Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:41
                        Rozstał się z bolszewikami. Człowiek, który pisał tak głębokie teksty, nie mógł
                        się pogodzić z językiem nie tylko komunistów, ale nawet eurokomunistów (choć ci
                        odrzucili ZSRR). To i tak mu było za blisko gułagów i pól śmierci. I to jest
                        właśnie różnica między mienszewikami a bolszewikami. Prawa człowieka jako
                        centrum światopoglądu, a nie margines.
                        • camille_pissarro Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:46
                          Camusa, bardzo lubię i cenie , ojciec miał jeszcze masę książek
                          François Mauriac'a , ja zaliczyłem z jedną ale tytułu nie pomne ,
                          klimatu tez w młodym wieku nie wyczuwałem ;-))Ale juz opowiadania
                          Paustowskiego, Iwaszkiewicza, Hłaski ( niektórzy okreslaja go mianem
                          grafomana ) czy Złego Tyrmanda bardzo mnie pochłaniały...
                          • patience Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 20:01
                            Ja bylam jeszcze zafascynowana wierszami Mirona Białoszewskiego, Grochowiaka,
                            przedwojennymi Skamandrytami. A np. Szymborskiej nie znosilam, nie wiem czemu,
                            bo czytana lata później wcale nie okazała się taka do niczego. No i podróżowałam
                            z rodzicami palcem po mapie, kupili mi wspaniały atlas świata, a sama
                            przeczytałam wszystkie Tomki, i to po wielokroć. Tomek nie lubił caratu i
                            ruskich okupantów ;)
                            • camille_pissarro Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 20:08
                              A ja zaczytywałem się w ksiązkach francuskiego podróżnika Mauffre (
                              chyba nie pomyliłem ) Jack'a Londona , James'a Oliver Curwood'a ,
                              Skalskiego tez ale nie wszystkie ;-)), Arkadego Fiedlera, nazwisk ad
                              hoc nie wymioenię ;-))Poezja jakoś mniie nie pociągała ( moze
                              Leśmian ) i pierwsza miłość fundowała mi dawki Jasnorzewskiej
                              Pawlikowskiej ...
                              • patience Mysle ze komuchy nie wiedzialy co robią 20.08.07, 20:41
                                udostepniajac dzieciom te ksiazki. Tego francuskiego podroznika nie znam, ale
                                London, Curwood, Fiedler oczywiscie tez. A, i Hugo tez czytalam. Wszystko, co
                                sie dzialo gdzie indziej niz w Polsce. Wiele lat pozniej zastanawialam sie nad
                                Tomkiem Szklarskiego, jakim cudem go drukowali i jakim cudem one byly w ogole
                                dostepne. Bo jak malolat poczytal o gulagach i wywozkach na Sybir, rusyfikacji,
                                ucieczkach i przymusowych emigracjach, i ze swiat na zewnatrz jest w ogole
                                zupelnie inny niz PRL, to coz w tym dziwnego ze w pozniejszych latach zycia
                                rozne pomysly takiemu czlowiekowi wpadaly do glowy? Na przyklad demokracja i
                                takie tam :)
                  • sclavus Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:29
                    camille_pissarro napisał:

> Byłem zuchem, harcerzem ( nawet podharcmistrzem )ale nigdy mi nie
                    > przyszło do głowy aby:
                    > "ze swiat moze, a nawet powinien byc dobry, ludzie powinni sie
                    > powodowac
                    > > wspolczuciem, sercem, etc. Organizacje skautowskie to w jakis
                    > sposob wyrazaja,
                    > > dostaje sie sprawnosci za dobre uczynki:) Mysle, ze kazdy mlody
                    > czlowiek
                    > > powinien przez taki etap utopijnego myslenia o swiecie przejsc,
                    to
                    > niebywale
                    > > wzbogaca"
                    >
                    > kojarzyć z ideałami lewicowymi. W moim domu od kiedy pamietam
                    > słuchało się "Voice of America", rodzice czytali Iwrin Shaw'a,
                    > Jhona Irwing'a, Camus'a a nie J.P.Sartre'a, Putramenta i innych
                    > lewicujacych "tuzów". Owszem pamietam klimat młodosci i wspominam
                    z
                    > sentymentem klimaty "Noża w wodzie", "Niewinnych czarodziei", "Do
                    > widzenia do jutra", "Pingwina" czy Kormorany P.Szczepanika,
                    > Niebiesko Czarnych, Niemena, Karin Stanek, Kasię Sobczyk ale to
                    juz
                    > zgoła odmienna spraw z ówczesnym systemem i lewicowymi awrosciami
                    > nie majaca nie wspólnego.
                    > Poza tym w ówczesnym systemie nie było mowy o lewicowych
                    wartosciach
                    > i ideałach choć system do tych wqartości sie odwoływał i je sobie
                    > zawłaszczył ....
                    >

nawet sobie nie wyobrażasz co straciłeś, nie czytując Sartre'a...
                    Rozumiem, że nie czytując Sartre'a, odrzucałeś i innych, np. J.M.
                    Remarque'a...
                    Ale, żeby Putramenta obok sartre'a wymieniać. to raczej zgrozą -
                    jest... :|
                    • patience Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:33
                      Sartre jest bardzo interesujacy, zresztą eurokomunizm jako zjawisko polityczne
                      byl bardzo interesujacy. Odrzucenie totalitaryzmu i ZSRR przez jakąś część
                      europejskich komunistów uratowało - z perspektywy czasu - honor bolszewików.
                      Toteż się zgadzam, że warto go czytać.
                    • camille_pissarro Re: lewica znów bedzie sie przepoczwarzać? 20.08.07, 19:35
                      Jeśli Remarque mozna kojarzyc z lewicą ? ( mioze na zasadzie, ze był
                      przeciwnikiem faszystów ) to byłem lewicowcem - bowiem Erich Maria
                      Remarque to mój jeden z ulubionych pisarzy jego : Na Zachodzie bez
                      zmian, Łuk triumfalny, Trzej towarzysze, Czarny obelisk, Noc w
                      LIzbonie łykam bez zastanowienia, powieści te po wojnie juz nie były
                      tak ekscytujace ...

Putramenta świadomie umiesciłem, wiedząc , ze przesadzam to z
                      typowego sarkazmu, mi bliskiego ;-))
          • rejtan.ka lewicowosc to geny 20.08.07, 20:17
            teoria lewicy, ktora moj drogi:-) tu przytoczyles, jest de facto
            mantra prawicy, ktora glosi, ze tylko mlodzi i naiwni moga byc
            lewicowi. Lewicowosc to stan duszy - czyli wrazliwosc na ludzka
            krzywde, niezgoda na biede, wyzyzk i niesprawiedliwosc. Sa to cechy
            wrodzone (to udowodnione naukowo) i sa one wlasciwoscia wybitnych
            intelektow. Posledni umysl zadowala sie, kiedy jego brzucho jest
            pelne i w reku kufelek pyffka (moze byc warka strong), a po nas
            chocby potop. Umysl prawicowy nie wybiega mysla do przodu i nie
            zastanawia sie jakie sa konsekwencje dla spoleczenstwa i ludzkosci
            tego, ze znaczy odesetek ludzi zyje w nedzy, i jakie beda skutki
            zniszczenia naszego srodowiska. te konsekwencje to wojny, rewolucje
            i zaglada zycia. to nie zajmuje umyslow poslednich. czesto zdarza
            sie, ze mlodzi udaja lewicowcow dla szpanu, a kiedy dojrzeja
            pokazuja swa prawdziwa egoitsyczna, czyli prawicowa i ograniczona
            nature.
            Prawidzy czlowiek lewicy lewicowcem sie rodzi, jako lewicowiec zyje
            i takim umiera. To nie znaczy ze on nalezy do jakiejs partii,
            najczesciej nie. partia jest tylko narzedziem do zdobywania wladzy,
            a lewicowosc to, jak wspomnialam, stan duszy. Znam prawdziwych
            lewicowcow, ktorzy nigdy w partii nie byli.:-)
            • camille_pissarro Re: lewicowosc to geny 20.08.07, 21:25
              Otóż moja droga ;-)to nie do końca tak, że tylko lewica prezentuje
              taka postawę jak wrazliwość na wyzysk, niesprawiedliwość, na ludzka
              krzywde etc. i nie zastanawia się nad przyszłościa świat (
              wielowymiarowym, żeby była pełna jasność ).To właśnie konserwatyści
              sa twórcami tzw. common law - pojęcie powiernictwa , które najkrócej
              mozna ująć, ze jest to forma własności, w której prawny własciciel
              ma tylko obowiazki, natomiast wszelkie uprawnienia sa przenoszone na
              powierzajacego - do nas ( ale nie tylko do nas ) idea powiernictwa
              jeszcze nie dotarła ( znana jest w USA i UK , a ja za takimimi
              modelami społeczeństwa optuję )Taka idea spełnia założenia
              społeczeństwa gdzie poczucie odpowiedzialności rozszerzone zostaje
              poza najbliższa rodzinę, rozciaga sie na całą ludzkość.
              Zadaniem konserwatystów naszych nowozytnych czasach, gdzie
              społeczeństwa sa złożone z obcych sobie ludzi jest odkrycie
              uczucia , które byłob w stanie spoićze soba społeczeństwa
              ponadpokoleniowoi jednoczesnie nie spowodowałoby pęknięć według
              granic rodzinnych, plemiennych.Stad istotna rola narodu i państwa
              narodowego w konserwatywnym mysleniu.Prawica unika haseł
              ekologicznych na swych sztandarach, bo wie, ze degradacja
              srodowiska to produkt uboczny zamożności, z kolei zamożność jest
              owocem kapitalizmu starego wroga lewicy ;-))
              Jedyna nadzieja na przyszłość jest krzewienie postawy powiernictwa,
              jest to postawa wrodzona wszystkim ludziom ;-)) ( geny ? ;-))
              Powiernikiem jest ten, kto rozumie, ze jego domi wszystko co sie z
              nim wiąże to rzeczy odzidziczone, które należy chronić i przekazywać
              dalej , postawa taka stanowi fundamentspołeczeństwa obywatelskiego,
              skłonności do zrzeszaniasie , którą Tocqevilledostrzegł w narodzie
              amerykańskim.Poza tym jest dziedzictwemporzadku politycznego, który
              za źródło władzy i odpowiedzialnego podejmowanego decyzji uważa
              naeród a nie władców ;-))
              Konserwatyści generalnie maja większy szacunek do ludzkiej natury,
              lewica skupia sią wyłącznie na kacjach protestacyjnych , które de
              facto niczego nie przynosza poza reklama ich oragnizatorów - vide
              chociazby kider U-2 Bono ;-)))
              • camille_pissarro sorki za literówki i lapsusy 20.08.07, 21:31
                ale pisałem szybko i z laptopa, a zniego pisze się zdecydownie
                gorzej niźli z normalnego kompa z klasyczną klawiaturą ;-))
            • patience Re: lewicowosc to geny 20.08.07, 21:33
              rejtan.ka napisał:

> Prawidzy czlowiek lewicy lewicowcem sie rodzi, jako lewicowiec zyje
              > i takim umiera. To nie znaczy ze on nalezy do jakiejs partii,
              > najczesciej nie. partia jest tylko narzedziem do zdobywania wladzy,
              > a lewicowosc to, jak wspomnialam, stan duszy. Znam prawdziwych
              > lewicowcow, ktorzy nigdy w partii nie byli.:-)

To prawda.
              Pzdr.
    • patience Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 18:38
      Foltyn uwaza, ze partie robi sie nie rozmawijac z nikim, Bugaj potrafi
      wspolpracowac wylacznie sam z soba, aa i to nie zawsze, Ikonowicz to ten od
      jakze spektakularnego rajdu poparia dla zbrodniarza wojennego Milosevica.

Lewica, ktora z nikim nie dyskutuje, tylko ze soba, oraz ktora ma w nosie prawa
      czlowieka, to nie nowa lewica, tylko stara. LiD juz ja organizuje.

Poza tym masz racje, ze LiD to "lewica zlobu", tylko po co tu wyraz lewica?

Nie tylko ze wzgledu na brylanty i zegarki, ale i to, ze co mozna powiedziec o
      srodowisku, ktore akceptuje jako swoje "twarze" Kwasniewskiego i Siwca,
      oficjalnie wskazywanych jako odpowiedzialnych za torturowanie ludzi w tych
      tajnych wiezieniach CIA.

Owszem, jest w Polsce troche ludzi, ktorzy sa lewicowi naprawde, tj. nie maja
      problemow ani z demokracja, ani prawami czlowieka, ani solidaryzmem spolecznym.
      Srodowisko Krytyki Politycznej jest calkiem ciekawe, ale mozna tez znalezc
      interesujace glosy w Obywatelu, na portalu Lewica.pl, etc. Tylko ze eseisci
      nigdzie na swiecie nie sa frontlinerami, tylko zapleczem. A tu nie ma dla kogo
      robic zaplecza.

Lewicy w Polsce nie ma.
      • jaslon Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 19:47
        Po pierwsze trzeba wyraźnie odróżnić polskich komuchów zarówno od
        komunistów jak i od lewicy. Jeżeli w Polsce byli ideowi komuniści,
        to może przed IIWŚ i jakieś niedobitki i głęboko utajnione jednostki
        po IIWŚ.
        Władzę w Polsce po IIWŚ, z szczególnie od czasów Gierka sprawowali
        urzędnicy aparatu dyktatorskiej władzy PZPR. Pod koniec lat 70'
        większość z nich to byli cyniczni urzędnicy żądni władzy i
        pieniędzy. Z jakąkolwiek ideologią nie mieli nic wspólnego.
        Idee lewicowe są żywe i aktualne na całym świecie. Oczywiście
        inaczej się realizują w bogatych krajach Europy, inaczej w krajach
        postkomunistycznych, a zupełnie inaczej w krajach Azji i Ameryki
        Południowej. W krajach starej Europy ze względu na względny dobrobyt
        i długoletnie lewicowe tradycje, ostrze sporu ideologicznego jest
        mocno stępione. W większości tych krajów na różne sposoby realizuje
        się idee dostępu do powszechnego kształcenia, powszechnej opieki
        zdrowotnej, systemów emerytalnych i rentowych, zapomóg dla
        bezrobotnych i wielu innych form solidaryzmu społecznego. W
        większości krajów starej Europy jest to finansowane ze stosunkowo
        wysokich podatków. Dlatego w centrum i na lewicy dominują tam partie
        socjaldemokratyczne, ale rzeczywiście nie partie marksistowskie.
        Inaczej jest w krajach tzw. dawnego trzeciego świata.

Pamiętajcie, że np. w takiej Anglii, dosyć powszechnie uważanej za
        kraj dosyć twardo kapitalistyczny, to angielskie gminy wynajmują
        młodym polakom mieszkania i dają im różnego rodzaju zapomogi na
        zagospodarowanie i wychowanie dzieci. To dosyć odległe od wyobrażeń,
        jakie mają niektórzy forumowicze od twardego kapitalizmu.

Niestety w Polsce, przy udziale znacznej części okrógłostołowców,
        komuchy zawłaszczyły sobie przymiotnik „lewica” i zdominowały, w tym
        dzięki posiadanemu majątkowi, aparatowi i wpływom w biznesie,
        próbujące się organizować partie lewicowe.
        • patience Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 19:52
          Z przyjemnościa przeczytałam, co piszesz. Najlepszy dowód na to, co napisałam,
          że choć w Polsce lewicy w sensie partyjnym nie ma, to jednak sa ludzie, którzy w
          kategoriach lewicy myślą. Szkoda, że nie ma na kogo głosować.....

Pzdr.
          • camille_pissarro Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 19:58
            Jedyny człowiek o lewicowych poglądach w RP to Bugaj , ale nie kwapi
            sie zakładac partii lewicowej , mozna byłoby dopkoptować jeszcze
            Karola Modzelewskiego Jana Jóżefa Lipskiego ( gdyby żył ) ten był
            prawdziwym lewicowce.
            Mnie lewicowe wartości nie kręcą. W cywilizowanym swieci lewica dzis
            praktycznie skupiona jest na obronie interesów mniejszości
            narodowych, seksualnych, oprócz tego część lewwicy uuwiła sobie
            wygodne gniazdka w ruchach "zielonych" - nic ciekawego. Ponieważ w
            sferze ekonomicznej nastapiło iunctim pomiedzy lewica a prawica stad
            jak w całym postmodernistycznym, ponowoczesnym świecie granice
            pomiędzy lewicą a prawica ogniskuja się wyłącznie na sprawach wiary
            i obyczajowości ....
            • jaslon Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 20:10
              Raczysz żartować :))
              W Polsce jest cała fura problemów, przy których można wyraźnie
              kierować się ideami lewicowymi lub innymi.

1) prywatyzacja służby zdrowia i kształt ubezpieczeń społecznych
              2) odpłatność za studia
              3) wyprowadzenie religii ze szkół
              4) naciski na liberalizację i zgodę na bezgraniczne bogacenie się
              wąskich grup społecznych
              5) pozostawienie samym sobie dużych grup pracowników zatrudnionych u
              prywaciarzy (w takiej Anglii to jest socjalizm w porównaniu z Polską)
              6) brak społecznych programów wyprowadzania z dziedzicznego
              bezrobocia

itd, itd ...
              • camille_pissarro Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 20:20
                Ad 1,2 )Od kiedy procesy prywatyzacyjne są domeną lewicy ? ;-))),
                analogicznie odpłatność za studia - lewicowcy na całym swiecie są za
                bezpłatnymi studiami - chyba, że masz na mysli wlasnie opozycje w
                stosunku do takich przedsięwzięć.

Ad 3) To w moim poprzednim post'cie własnie uwypukliłem

Ad4) tu może tak, ale nie liberalni socjaldemokraci
                Ad5) W Anglii socjalizm, byłes w U.K ? W porównaniu z U.S.A. to może
                i tak ale na gruncie EU w U.K jest najbardziej daleko posunięty
                kapitalizm bez takich osłon socjalnych jak chociazby w Niemczech,
                Francji
                Ad6) to sensowny problem, którym mogłaby sie zając lewica i nie
                tylko w RP...
                • jaslon Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 20:42
                  ad 1,2) oczywiście, że w odwrotnym sensie
                  ad 5) pisze o konkretnych przykładach polskich par żyjących w
                  konkubinacie, z polskim obywatelstwem, legalnie pracujących w
                  Anglii; dostali mieszkanie od angielskiej gminy i wsparcie finansowe
                  na zagospodarowanie tego mieszkania; dostają wsparcie i ulgi na
                  wychowanie dzieci; jakościowo jest to wsparcie wyraźnie lepsze niż w
                  Polsce
                  mój syn w tej chwili pracuje w Anglii (taka wakacyjna wycieczka w
                  świat dorosłości połączona ze zwiedzaniem Londynu); wielu Polaków
                  może mu tylko pozazdrościć warunków socjalnych i pewności
                  wynagrodzenia; a że praca bywa ciężka to nie ma nic wspólnego z
                  lewicowością ;)
                  • camille_pissarro Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 20:50
                    MOja córka już od 6 lat jest w U.K. nie narzeka, ba robi tam karierę
                    w City.Anglicy zmienili nastawienie do Polaków, bo wreszcie
                    zajarzyli, że lepiej postawic na Europejczyków niz na wyznawców
                    islamu, z którymi sa nie lada problemy, głównie z ich asymilacją w
                    demokratycznym społeczeństwie ( niezlaęznie od modelu prowadzonej
                    tej asymilacji - vide Francja, Holandia, Niemcy - rózne kraje ,
                    rózne podejeście do imigrantów pochodzenia arabskiego a te same z
                    nimi problemy ) ...
            • patience Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 20:20
              Za to jedynym polskim mienszewikiem jest eurodeputowany Pinior:) Mysle, ze Camus
              by go lubil, gdyby zyli w tych samych czasach.

PS. To tylko w Polsce (a raczej w byłym Bloku Wschodnim) może się wydawać, że
              nie ma różnic między prawicą a lewicą. Są, i to głębokie.
              A świat wcale nie jest dzisiaj taki piękny i bezkonfliktowy, by istniała jakaś
              szczególna potrzeba organizowania elektoratów wokół pseudoproblemów. Osobiście
              myślę, że polska scena jest straszna, a te poczwary występujące w charakterze
              frontlinerów niekoniecznie by nawet zrozumiały, o czym w tym wątku rozmawiamy.
              Tam jest bardzo silna selekcja negatywna. Zresztą, to nie tylko na lewicy.
            • rejtan.ka mylisz sie pissarro, lewica odzywa na swiecie 21.08.07, 00:16
              vide cala AL, nawet USA skreca ostatanio ostro na lewo (Economist z
              zeszlego tygodnia). Przewiduje, ze za 15 lat na swiecie zapanuje
              nowy socjalizm, jesli ludzkosc przezyje straszna swiatowa wojne
              atomowa, ktore wybuchnie tuz. Moze przezyja jednostki i wtedy nikt
              nie bedzie mogl nikogo wyzyskiwac, bedzie sie toczyc walka o
              przetrwanie ludzkich mutantow.
          • jaslon Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 20:02
            Wiesz, chwilowo nie ma :))
            Mnie głęboko zawiodły środowiska UW, zarówno ze względu na komusze
            sympatie, a jeszcze bardziej za tą całkowitą nieskuteczność i
            bezpłodność polityczną.
            Mam już dorosłe dzieci i nie przeszkadza mi to wcale czuć się
            człowiekiem lewicowym. Młodość cechuje może rewolucyjność i tej się
            człowiek z wiekiem może wyzbyć, ale dlaczego miałbym się wyzbyć
            swoich lewicowych poglądów?
            W Polsce zakłamuje się pojęcie lewicy i z tym trzeba na każdym kroku
            walczyć. LiD nie ma nic wspólnego z lewicą. Zgadzam się z poglądem,
            że z jednej strony po partia władzy i żłoba (cynicznych urzędasów) i
            z drugiej nieudacznych intelektualistów, całkowicie nieskutecznych
            jako politycy (zagubionych frustratów). I trzeba ich z tej polityki
            wypychać.
          • cr00t Milo Cie widziec :-) 20.08.07, 20:11
            Slyszalem ze ostatnio kotkami sie opiekujesz :-)
            Zagladaj tu czesciej.

pozdrawiam
      • tornson Czep się sługusów amerykansyńskich neokonów, 20.08.07, 21:57
        Zarówno pseudo-lewica jak i skrajna prawica wysługują się zbrodniczemu reżimowi
        buSSha, Milosevic przy nich to pikuś.

patience napisała:

> Ikonowicz to ten od
        > jakze spektakularnego rajdu poparia dla zbrodniarza wojennego
        > Milosevica.
        • rejtan.ka Re: Czep się sługusów amerykansyńskich neokonów, 20.08.07, 22:37
          Zgadzam sie tornson, zarowno psedolewica z SLD (Miller, Kwas & ska)
          to slugusy neokoncow. Milosevic, jak mi wiadomo, tylko bronil swego
          kraju przed atakiem globalnych mafii. Dlatego go zabili. On byl maly
          pikus.
          • tornson Najgorsze zbrodnie wojny domowej w Jugosławii 20.08.07, 22:46
            miały miejsce w Bośni, a tam nie walczyła Serbia (wtedy jeszcze razem z
            Czarnogórą Jugosławia) lecz serbscy bośniacy, którzy mają się do Serbów tak jak
            rasistowscy burowie rządzący kiedyś RPA do Holendrów. Ze zbrodniami Serbów
            Bośniackich, Milosevic nie miał nic wspólnego, owszem Milosevic wspierał ich
            siły zbrojne, ale jakby uznać to za zbrodnie to pod międzynarodowy trybunał
            klasyfikowałyby się rządy wszystkich większych państw świata.
      • rejtan.ka Re: Ale sobie wybralas liderów:) 20.08.07, 22:32
        Zgadzam sie, Patience, ze prawdziwej dynamicznej i preznej lewicy w
        PL nie ma. Boleje nad tym, bo nie mam na kogo glosowac i Polska na
        tym niezmiernie traci, coraz bardziej stajac sie kolonia globalnych
        mafii. Nikt nie broni Polakow przed kolonialnym wyzyskiem. Ludzie z
        SLD nazywaja sie lewica chyba tylko dlatego ze prowadza lewe
        interesy:-)

KP jest ciekawa, ale IMO nieco za bardzo narcystyczna i mysli
        glownie o sobie. Czlowiek lewicy nie walczy tylko o swoje prawa
        (jako mniejszosci), ale o dobro slabszych i pokrzywdzonych. Ludzie z
        KP nie mowia o klasach plutokratow i wspolczesnych niewolnikow, ani
        o wyzysku ludzi pracy, a walka z tymi patologiami musi byc
        najwazniejszym programem prawdziwej lewicy.

Lewico.PL obudziecie sie! Polski Chavezie, gdzie jestes?!
        Polska Was potrzebuje!
    • tornson Wpierw trzeba zaszczepić w Polakach mentalność 20.08.07, 20:09
      do znajdywania informacji o bierzących wydarzeniach w internecie, do korzystania
      z tzw. indymediów. Niestety Polacy ślepo zapatrzeni w TV i główne tytuły prasowe
      spośród których jest tylko jeden lewicowy (NIE) i jeden centrolewicowy
      (Trybuna), nie mają dostępu do głosu lewicy. Każda lewicowa partia zostanie
      zagłuszona przez kato-faszystowsko-korporacyjną propagandę massmediów (już nawet
      UE i ONZ zwróciły uwagę na całkowity brak prularizmu medialnego w Polsce).
      Dopiero gdy ludzie zamiast czytać GW,Wprost czy szmatławce Springera będą
      czytali niezależne portale internetowe, a zamiast oglądać propagandową sieczką
      TVP,TVN i Polsatu sięgną po filmiki z YouTube, dopiero wtedy będzie szansa na to
      że lewica przedrze się przez kato-faszystowsko-korporacyjną propagandę medialną!
      Drugie rozwiązanie to namówić UE do medialnego wsparcia lewicy w Polsce, to
      przecież leży także w interesie Francji czy Niemiec, bo tylko pod rządami lewicy
      Polska będzie prawdziwym partnerem dla UE a nie sługusem Waszyngtonu i Watykanu!
      • patience Do czego bolszewikom sa potrzebni mienszewicy? 20.08.07, 21:18
        Polacy już wystarczająco długo byli zaszczepiani mentalnościami, takimi czy
        innymi. Może tak dla odmiany, niech się sami zajmą swoim szczepieniem. W każdym
        społeczeństwie jest jakiś procent ludzi zupełnie nieodpornych na propagandę, i
        takich, co przywiązują wagę do samodzielności, w tym samodzielności w doborze
        źródeł. Jeśli jest między jednymi i drugimi jakaś równowaga, to i ośrodki
        polityczne stają się ostrożniejsze z stosowaniem ordynarnej propagandy, bo to
        się przestaje opłacać.

Ciekawsze pytanie jest, bo bardziej praktyczne, do czego tu i teraz są potrzebni
        bolszewikom mienszewicy. Sądząc po scenie politycznej, do niczego. Ale to
        fałszywe przekonanie. Elektorat postkomunistyczny się systematycznie kurczy.
        Siła przyciągania z przyczyn innych niż aparatowe i nowobogackie jest dziś
        zerowa. To Camus ma dzisiaj siłę przyciągania, potrafi obezwładnić ( w
        pozytywnym sensie) nawet prawicowca - co najlepiej widać po tym watku. Tu
        niektórzy mówią, że lewicy w Polsce nie ma tylko chwilowo. Ja tam nie jestem
        tego taka pewna. W wielu krajach 3go swiata lewicy w ogole nie ma, a polscy
        bolszewicy, zajęci walką o brylanty i zegarki dla siebie, nie wygladają na
        takich, co chcieliby, aby ich dzieci żyły w świecie, w którym istnieje lewicowa
        partia. Nie da sie udawac nmienszewika, trzeba nim być. Każde udawanie wyłazi,
        jak słoma z butów, np. te obocy CIA. Polityka jest paskudna, wywiady i rozmaite
        brudne metody też. Ale na ogół wykonawcy brudnych rzeczy potem usuwają się w
        cień, a nie są wybierane na reprezentacyjne twarze ugrupowania. Ta sytuacja
        świadczy nie tylko o samych wykonawcach, ale też tych, co ich na swe twarze
        wybrali. I kto im teraz uwierzy, że czytali i zrozumieli Camusa?
        • tornson Siedzisz mentalnością w latach 20ych dziadu! 20.08.07, 21:52
          Bolszewicy,Mienszewicy... Mamy XXI wiek a nie początek XX!

patience napisała:

> Polacy już wystarczająco długo byli zaszczepiani mentalnościami, takimi czy
          > innymi.
          Za słabo, dlatego jesteśmy najbardziej zacofanym krajem Europy i nikt nie
          naciska by partie polityczne stawiały nacisk na tzw. technokrację.

> Może tak dla odmiany, niech się sami zajmą swoim szczepieniem.
          Oni są już "zaszczepieni" na kato-faszystowsko-korporacyjny bełkot, niestety
          naród ciemny jest i rządzą u nas takie popaprane poyeby jak PO-PiS.

> W każdym
          > społeczeństwie jest jakiś procent ludzi zupełnie nieodpornych na
          > propagandę,
          W Polsce jest to bardzo mały procent.

> i
          > takich, co przywiązują wagę do samodzielności, w tym samodzielności w doborze
          > źródeł. Jeśli jest między jednymi i drugimi jakaś równowaga, to i ośrodki
          > polityczne stają się ostrożniejsze z stosowaniem ordynarnej propagandy, bo to
          > się przestaje opłacać.
          W Polsce nie ma żadnej równowagi, dlatego rządzi ulra-prawica, a to co w
          Niemczech czy Francji uchodzi za prawicę u nas jest nazywane lewicą lub
          centrolewicą.

> Ciekawsze pytanie jest, bo bardziej praktyczne, do czego tu i teraz są potrzebn
          > i
          > bolszewikom mienszewicy.
          Daruj sobie ten bełkot 100 letniego weterana wojny polsko-bolszewickiej czy
          białego obrońcy carski ścierw.

> Sądząc po scenie politycznej, do niczego. Ale to
          > fałszywe przekonanie. Elektorat postkomunistyczny się
          > systematycznie kurczy.
          Jaki elektorat postkomunistyczny? Jak głąb nie mający pojęcia czym jest komunizm
          może określać kogoś mianem komunisty?
          A co do lewicy to ma ona ogromny elektorat który niestety nie chodzi na wybory
          bo żadna lewicowa partia nie może się przebić przez propagandę medialną.

> Siła przyciągania z przyczyn innych niż aparatowe i nowobogackie jest dziś
          > zerowa. To Camus ma dzisiaj siłę przyciągania, potrafi obezwładnić ( w
          > pozytywnym sensie) nawet prawicowca - co najlepiej widać po tym watku. Tu
          > niektórzy mówią, że lewicy w Polsce nie ma tylko chwilowo. Ja tam nie jestem
          > tego taka pewna. W wielu krajach 3go swiata lewicy w ogole nie ma,
          Trafne porównanie, ale nie do końca. Polska jest krajem trzeciego świata, lecz
          lewicy w krajach trzeciego świata nie ma bo faszystowko-korporacyjne bandyckie
          reżimy ją wybiły, gdyby nie PRL to samo stałoby się w Polsce. Ale na szczęście
          komuniści po latach rządów wprowadzili demokrację która uniemożliwia
          ultra-prawoskrętnym szmatom fizyczną eliminację lewicy i pozostaje im tylko
          medialna sieczka propagandowa.
          • patience Agresywny facet od wszczepiania mentalności :) 20.08.07, 22:31
            To już w dziejach świata było. Nazywało się rewolucja październikowa. Jesteś
            takim samym bolszewikiem jak ci, których zwalczasz:) Komuniści i eurokomuniści,
            jedni i drudzy autorytarni. A ponieważ ZSRR już nie ma, to i można było zakopać
            topór wojenny. To o co ci chodzi? Masz już swoją partię. Nazywa się LiD :D
            • tornson Re: Agresywny facet od wszczepiania mentalności : 20.08.07, 22:41
              patience napisała:

> To już w dziejach świata było. Nazywało się rewolucja październikowa. Jesteś
              > takim samym bolszewikiem jak ci, których zwalczasz:)
              Rewolucjoniści w Rosji walczyli z carskim kapitalistyczno-feudalnym ścierwem w
              najgorszej postaci. Dziś jest zupełnie inna sytuacja, dziś w Polsce walczymy nie
              tyle z krwawymi kapitalistycznymi totalitaryzmami co z zakłamaną propagandą
              wypaczającą wyniki demokratycznych wyborów. Wobec tego typu agentów
              pseudo-demokratycznego reżimu niewskazany jest fizyczna eliminacja, lecz
              ukazanie że ludzie ci mają zerową wiarygodność i ich "śmierć medialna".

> Komuniści i eurokomuniści,
              > jedni i drudzy autorytarni.
              A to niby w jakim sensie? Nie ma nigdzie w świecie większej demokracji niż w
              Zachodniej Europie, no może jeszcze w Indiach, ale panująca tam nędza,
              odziedziczona jeszcze po morderczej brytyjskiej okupacji, wypacza ogólny obraz
              tego państwa.
              • patience "Śmierć medialna" 20.08.07, 22:51
                "Śmierć medialna" często poprzedza śmierć fizyczną. Wroga najpierw trzeba
                zohydzić, np. używając słowa "ścierwo". Znęcać się psychicznie, dokonać na kimś
                takim psychologicznego mordu rytualnego. Wtedy śmierć fizyczna jest tylko o pół
                kroku. Tak zginął Narutowicz. Tak, najpierw zaszczuto, a potem fizycznie
                zamordowano posła z klubu Znak - Zawieyskiego, za to, że się sprzeciwił ekscesom
                68 ropku. O tak, wey, bolszewicy, specjalizujecie sie w takicgh grupowych
                ortgach nienawiści. Każde kolejne pokolenie. W czasie rewolucji październikowej,
                ścierwami byli "biali". Teraz często czytam podobne teksty o Kaczyńskich. Jakiś
                debil chodził nawet z sygnaturką o strzelaniu do Kaczyńskiego. Nawiasem mówiąc,
                eurokomunistom z GW najwyraźniej ta sygnaturka nie przeszkadzała. Każde wasze
                kolejne pokolenie jest takie same. Zawsze chodzicie z listą ludzi, którym się
                należy śmierć. Dlatego dla mnie, komunista czy eurokomunista, to jeden i ten sam
                rodzaj czlowieka. W sporze Camusa z Sartrem, zgadzam sie z Camusem.

Popatrz, jakich słow używasz, człowieku:(
                • tornson O czym ty bredzisz gościu?? 20.08.07, 22:55
                  Fizyczna eliminacja to zaprzeczenie śmierci medialnej. Mordując człowieka robi
                  się z niego męczennika, często nawet niesłusznie (Popiełuszko za PRL). Inna
                  sprawa kiedy eliminuje się bandytów, terrorystów czy zbrodniarzy (carat w Rosji,
                  terroryści WiN czy NSZ w Polsce zaraz po IIWŚ). No ale teraz w Polsce nie ma
                  wśród polityków różnych opcji aż takich bydlaków by był sens ich fizycznej
                  eliminacji.
                  • patience O seansach nienawiści 20.08.07, 23:00
                    O tym, że swoim przeciwnikom nie życzę żadnej śmierci, fizycznej czy
                    "medialnej". O sposobie i języku prowadzenia sporu i wygrywaniu sporu. Ech... Po
                    kiego grzyba wlazlam na fora GW. Mam dosyc :(

tornson napisał:

> Fizyczna eliminacja to zaprzeczenie śmierci medialnej. Mordując człowieka robi
                    > się z niego męczennika, często nawet niesłusznie (Popiełuszko za PRL). Inna
                    > sprawa kiedy eliminuje się bandytów, terrorystów czy zbrodniarzy (carat w Rosji
                    > ,
                    > terroryści WiN czy NSZ w Polsce zaraz po IIWŚ). No ale teraz w Polsce nie ma
                    > wśród polityków różnych opcji aż takich bydlaków by był sens ich fizycznej
                    > eliminacji.
                    • tornson Re: O seansach nienawiści 20.08.07, 23:03
                      patience napisała:

> O tym, że swoim przeciwnikom nie życzę żadnej śmierci, fizycznej czy
                      > "medialnej".
                      Nie kłam! Napewno jesteś zadowolony że lewica w Polsce niema dostępu do mediów,
                      czyli medialnie jest martwa.

> O sposobie i języku prowadzenia sporu i wygrywaniu sporu. Ech... P
                      > o
                      > kiego grzyba wlazlam na fora GW. Mam dosyc :(
                      ????????????
                      • patience Re: O seansach nienawiści 20.08.07, 23:08
                        To mienszewicy nie maja dostepu do mediow. Glownie dlatego, ze bolszewicy sa ich
                        właścicielami. ścierwa, rynsztoki, "śmierci medialne" to już nie powiem ktora
                        gazeta się w tym specjalizuje najbardziej, bo i tak wszyscy wiedzą. A ja nie mam
                        żadnej, w której by pisywali ludzie posługujący się innym językiem. Eh, wiem, ze
                        nie rozumiesz. Dajmy sobie spokój, wybywam.
                    • camille_pissarro Re: O seansach nienawiści 20.08.07, 23:07
                      Ale przeciez nie wszyscy dyskutuja w ten sposób ( dokładnie nie
                      sledziłem ;-))

nie wiem dlaczego autorka watku przewodniego nie zabiera głosu na
                      konkretne argumenty, moze Ty podejmiesz wyzwanie ? ;-))) - bo tez
                      optujesz za lewicowymi wartościami w ponowoczesnym świecie ...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=67749974&a=67761048
          • rejtan.ka Toprnsom, kogo w PL zaliczasz to prawdziwej lewicy 21.08.07, 00:23
            serio pytam.
            • patience Re: Toprnsom, kogo w PL zaliczasz to prawdziwej l 21.08.07, 00:28
              Rejtan.ka, z frontliners jest tylko jeden. Jozef Pinior. Wystarczy popatrzec na
              glosowania w UE. Do tego masz srodowisko, od Sierakowskiego po pare osob z
              Obywatela czy Lewicy.pl. Ale ci sa zapleczem, a nie frontline. Liczylam, ze z
              tego apelu Gretkowskiej wyniknie pare ciekawych osob jako fronliners, ale oprocz
              samej Gretkowskiej to nikogo nie widac. Natomiast ona jest dobra.
              • rejtan.ka Re: Toprnsom, kogo w PL zaliczasz to prawdziwej l 21.08.07, 00:43
                tak, ale czy oni utworza partie, ci nowi lewicowcy? Gretkowska jest
                OK, ale jej partia mi nie lezy, bo jestem feministka.
                • patience Re: Toprnsom, kogo w PL zaliczasz to prawdziwej l 21.08.07, 00:52
                  Mysle, ze teraz jestesmy na etapie zbierania indywidualnych osob, ktore - same w
                  sobie - sa na roznym etapie zrywania z postkomunizmem. W tym sensie Gretkowska
                  jest interesujaca, moim zdanien wchodzi jako frontliner do nastepnego etapu.
                  Reprezentuje tez wszystkie slabosci postkomunizmu, tj. sposob istnienia
                  medialnego etc. Ale posluguje sie juz innym jezykiem, wyszla poza te walki
                  bolszewickich sekt i stara sie wrocic do realnej gry interesow. Na moj nos, jest
                  cenna. Tak samo jak Pinior, choc ona jeszcze nie wygrala wyborow. Ale nalezy sie
                  jej.
            • tornson PPS, Racja PL, PPP. 21.08.07, 02:11
              Mało kto wogóle o tych partiach słyszał, bo poza internetem jest na ich temat
              totalna cisza medialna.
              • patience To nieprawda:( 21.08.07, 02:45
                tornson napisał:
                Bierzesz udzial w kamuflażu, bo nowa lewica nazywasz to, co jest bardzo
                bolszwickie,np.co ma Milosevic wspolnego z prawami czlowieka:?
    • reakcjonista1 Dobry komuch do martwy komuch 20.08.07, 21:25

• tornson Na szczęście to raczej wy padaliście trupami 20.08.07, 21:36
        nie "komuchy".
    • frank_drebin Co to znaczy czy ma ? Ma juz startowali w jakichs 20.08.07, 21:36
      tam bloku zieloni + cos tam - mozesz na nich glosowac o ile
      zarejestruja listy w twym okregu wyborczym.
    • kawa_na_lawa Re: Czy Polska ma juz nowa lewice typu Lewica.pl 20.08.07, 21:53
      rejtan.ka napisał:

> Krytyka Polityczna? Jesli nie, to szybko tworzcie, mozecie
      wygrac.
      > Ja bym chetnie zaglosowala na nowa prawidza lewice. Mysle, ze
      jest
      > nasz wiecej. Na starą pseudolewicę złobu nie zaglosuję.

No to będziesz musiała zostać w domu bo ta "nowa" lewica to będzie
      jak ta partia kiedyś ta sama, ale nie taka sama. Nie ma to jak
      doświadczenia starszych kolegów :)
    • rejtan.ka to najlepsza wizytowka pesudolewicy SLD/LID:) 21.08.07, 00:09
      www.youtube.com/watch?v=LLJQHh5kdNs&mode=related&search=
      • patience Yes. Oleksy powiedzial prawde. 21.08.07, 00:19
        To dotyczy takze GW :)
        Bolszewicy piora sie jak sekta z sekta, ktorzy z nich sa najprawdziwsi jako
        ałtorytety lewicy. Wszystko dla upierścienionych dłoni i zegarków. Ich
        nowobogackie dzieci skandalizuja na salonach. Będą miały tyle kasy, że już
        partie będą im do niczego potrzebne. Wystarczy, co odziedziczą. Najle4psdze, że
        prawicy tego rodzaju "lewica" pasuje, bo nie jest żadnym przeciwnikiem. Mihniku,
        coś ty narobił i jak się masz zamiar z tego wyplątać.
        • rejtan.ka Re: Yes. Oleksy powiedzial prawde. 21.08.07, 00:41
          "Mihniku,
          coś ty narobił i jak się masz zamiar z tego wyplątać. "
          --
          to zaiste ciekawe pytanie. Ja uwazam, ze rewolucje mamy jak w banku,
          wtedy poleca te pierscienie i roleksy.
    • rejtan.ka na dobranoc:)) 21.08.07, 00:36
      Mili panstwo, pragne przypomniec, ze tak podziwiane przez wielu
      zdobycze socjalne na zachodzie sa wynikiem konkurencji idei
      kapitalizmu z ideami socjalizmu. Gdyby nie powstal w naszym
      regionie socjalizm, nie byloby tych zdobyczy na zachodzie. Nie
      byloby 8 dniowego dnia pracy, ludzie nie mieliby urlopow, praw
      socjalnych i pracowniczych, emerytur, i pracowaliby za miske wody
      ugotowanej na kosci, i mieszkaliby w poudlach. Wierze, ze socjalizm
      w Polsce odzyje, na uczelniach juz ksztalci sie lewicowa mlodziez,
      moze niedlugo zjawi sie tez polski Chavez, czego sobie i Wam zycze.
      Europa bez lewicy istniec nie moze, ani ludzkosc bez lewicy nie moze
      istniec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka