Dodaj do ulubionych

Wałęsa przemówił o polityce międzynarodowej!

IP: *.acn.waw.pl 30.07.03, 09:49
Polceam super wywiad z b. prezydentem naszym Lechem Wałęsą z
miesięcznika "Stosunki Międzynarodowe" Oto fragmenty:

Czy według Pana Prezydenta minister Marek Belka będzie dobrym szefem
Międzynarodowego Komitetu Koordynacyjnego w Iraku?

Jest lekki i szybki, więc uciekać będzie mógł. A to ważne. Natomiast o co tam
chodzi: otóż znów chcę Panu powiedzieć, że te kwadraty, te podziały, to jest
mój pomysł. Przed Jugosławią zgłaszałem, aby w Europie powstały siły
szybkiego reagowania i kiedy mają taką sytuację, aby przydzielono kwadraty
państwom czy związkom państw, na razie małe kwadraciki, i aby każde państwo
uporało się i rozwiązało problem na tym małym kwadracie. Potem należy łączyć
te kwadraty, aż wyłoni się kraj wyswobodzony, rozbrojony. A więc tu ktoś
poszedł tropem mojego myślenia. I teraz zadał Pan konkretne
pytanie: "Belka?" Belka ma charakter dość dobry, problem polega na tym...

Czy się nie wypali, bo ostatnio mówił, że się wypalił...

Problem polega na tym, czy to nie są za duże kwadraty, bo moim zdaniem,
powinny być małe, jak najmniejsze, no - dość małe, aby każde państwo sobie
poradziło: po pierwsze, rozbroiło je, po drugie, ucywilizowało. Potem te
kwadraciki można łączyć na większe, aż połączy się cały kraj. Czy to nie
zbyt duże kwadraty, czy będą tam odpowiednie możliwości do działania, czy nie
zabraknie umiejętności? A chodzi przede wszystkim o znajomość rzeczy,
psychiki i w ogóle - tych ludzi. Życzę mu szczęścia i sukcesu, mimo że jest
moim przeciwnikiem politycznym, ale to jest Polsce i światu potrzebne.
(...)
Czy uważa Pan, że Aleksander Kwaśniewski będzie dobrym szefem NATO?

Nie wiem, czy ktoś się odważy, bo chyba nigdy go w wojsku nie było.
Administratorem może być dobrym, człowiekiem bezdecyzyjnym. A więc wykonawcą
może byłby niezłym. On nie jest wodzem, on ma kiepskie pomysły, ale jest
papużką dobrym, raz nauczył się wierszyków w stosunku do Moskwy, komunizmu,
teraz ja go na drugą stronę przeuczyłem, przekręciłem, to tak śpiewa ładnie o
Unii i o wszystkim, że, kurczę, dobry jest. Ale papużka. A tam papużka chyba
jest potrzebny i chyba będzie dobry.

Polecam sobie zamówić gazetę - tylko 3,5 PLN a super teksty! Część jest też w
portalu www.stosunki.pl

Obserwuj wątek
    • Gość: Współpr. Jeszcze jeden cytat IP: *.acn.waw.pl 31.07.03, 00:41
      Wałęsa jest niezły! DUżo dobrego zrobił choć czasem miał "wpadki". Oto ejszcze
      jeden cytat za www.stosunki.pl

Panie Prezydencie, jeśli można wiedzieć, jaką pełni Pan funkcję w tej
      amerykańskiej firmie z Doliny Krzemowej? I czy z tym właśnie wiąże Pan swoją
      przyszłość?

Nie. Ja sam się ustawiam, gdzie mam szansę coś zrobić. Oczywiście, mógłbym się
      na sztandary pchać i byłbym figurantem. I miałbym zaszczyty i wiele rzeczy:
      pensję, pieniądze. Ale ja tego nie chcę. Ja chcę coś zrobić. A jak widzę, że
      nie zrobię, to nie chcę nic, nie chcę żadnych zaszczytów, żadnego zawracania
      głowy. I dlatego ja jestem praktykiem do bólu i stąd odrzucam ciekawe
      propozycje, ładne, które do nekrologu by się przydały (śmiech). I to tak trzeba
      rozumieć, a nie to, że ja nie widzę dla innych szans. Widzę, ale dla siebie tam
      nie widzę skutecznych szans, stąd odrzucam. Co ja będę robił - nie wiem,
      przymierzam się do wielu rzeczy. Jestem trochę wypracowanym człowiekiem, bo
      jednak żyłem bardzo intensywnie, a więc mam różne problemy ludzkie, ale nie
      wycofuję się i zamierzam jeszcze trochę pożyć i coś tam zrobić.
    • Gość: Anty walesa Re: Wałęsa przemówił o polityce międzynarodowej! IP: *.proxy.aol.com 31.07.03, 02:04
      Chyba dla draki robia z nim wywiady, zeby mozna sie bylo posmiac z jego belkotu.
      Czy mozna cos zrozumiec z tego, co on klepie?
      • Gość: Wislawa Re: Wałęsa przemówił o polityce międzynarodowej! IP: *.sympatico.ca 31.07.03, 05:59
        Gość portalu: Anty walesa napisał(a):

> Chyba dla draki robia z nim wywiady, zeby mozna sie bylo posmiac z jego
        belkotu
        > .
        > Czy mozna cos zrozumiec z tego, co on klepie?

Ja zrozumialam, ze jest za a nawet przeciw. I jeszcze, ze to nie komuch
        Kwasniewski wpuscil Polske w unijne maliny tylko Lecho go po wytresowaniu
        podpuscil i caly dobrobyt jaki mamy w Polsce to dzieki Lechowi, bo gdzie sie
        nie pokaze to rozsiewa dobro. To co sie dzieje w Iraku to tez jego pomysl.
        Ale ja cierpie na pomrocznosc jasna, wiec nie nalezy mnie brac pod uwage.

Kurcze - prezydent noblista i bohater cala geba - pokazcie mi takiego drugiego
        na swiecie - pewnie szykuje sie na wojta globalnej wioski.

Nie bylo to, niedzwiedziu, w mateczniku siedziec? Sromoty sobie i nam
        oszczedzic. Zmarnowales, czlowieku, nasze nadzieje. Moze byles manipulowany,
        moze inaczej nie mogles... Wierzyli ci prosci i wyksztalceni a ty zdradziles.
        Zdradziles nasza Solidarnosc. Zdradziles nasze nadzieje. Wymagdalenkowales
        ladnych pare milionow ludzi do spolki z Michnikiem, Kuroniem, Geremkiem,
        Frasyniukiem itd. Skoncz wasc, wstydu oszczedz. Nie dales zdechnac komunie.
        Wsparles zbrodniarza Jaruzelskiego, Kiszczaka, Urbana i innych. Nie za to
        dostales Nobla na wyrost. To narod go wypracowal. I ten narod zostal
        wyr....ny w podziece na posmiewisko wlasne i swiata.
      • Gość: Ten sam Zawsze to były prezydent... szacunek się nalezy IP: *.acn.waw.pl 31.07.03, 17:21
        a to że mówi tak jak mówi to już inna sprawa....
        • Gość: $tefan, Chicago To ten sam Wałęsa? IP: *.CHCGILGM.covad.net 31.07.03, 20:32
          To nie jest ten sam Wałęsa który jednostronnie, bez uzgodnienia z nikim, ot
          tak, podczas kolacji z oficjelami w USA zniósł wizy dla obywateli USA?
          Ten sam?
          O co mu wtedy chodziło?
          To nie jest ten sam który publicznie mówił do przedstawicieli biznesu
          amerykańskiego - Róbcie biznes z Polską - bo przecież wiadomo, że najlepiej
          biznes robi się z biednym i głupim?
          Ten sam teraz się wypowiada na tematy międzynarodowe?
          $tefan, Chicago
          • Gość: Misiek Re: To ten sam Wałęsa? IP: *.acn.waw.pl 31.07.03, 23:01
            Złośliwy jesteś... To byłą potrzena chwili. Liczył że będzie zasada
            wzajemności, jaka obowiązuje w dyplomacji
            • Gość: Aram Re: To ten sam Wałęsa? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.03, 23:25
              Tak,ten sam ograniczony cymbał,który, jhak sam sie przyznał, nie przeczytał w
              ż yciu żadnej ksiązki. Symbol Solidarności,ruchu, który doprowadził Polskę nad
              skraj przepaści! Symbol Polski - kraju idiotów!
    • Gość: $tefan, Chicago Wałęsa przemówił ! IP: *.CHCGILGM.covad.net 01.08.03, 02:23
      Gość portalu: Misiek napisał(a):

> Złośliwy jesteś... To byłą potrzena chwili. Liczył że będzie zasada
      > wzajemności, jaka obowiązuje w dyplomacji

Misiu kochany - to tak nie jest w dyplomacji - dyplomacja działa na zasadzie
      negocjowania.
      Jeżeli liczył to napewno nie na to, że Polacy dostaną bezwizowy wjazd do USA.
      Do dziś nie wiemy na co liczył - byłem wtedy na tym spotkaniu gdy powiedział,
      że najlepszy interes robi się z biednymi i głupimi.
      Zrobiło mi się głupio za niego i patrzyłem i słuchałem tych oklasków.
      Rozumiesz jak się wtedy czułem?
      Potem po spotkaniu te uśmieszki ludzi biznesu, naprawdę dużego biznesu!
      Nie chciałbym tego drugi raz przeżyć!
      $tefan, Chicago
      • Gość: Misio pocieszę CIe - jast kraj z którym Polska nie ma za IP: 62.233.197.* 02.08.03, 19:17
        ...zasady wzajmeności ale w drugą storne - tzn mieszkańcy państwa Saint Lucia
        (święta Łucja;-) na KAraibach potrzebują wizy do Polski, a my nie potrzebujemy
        do SaintLucii! Pocieszony?
        zobacz sobie szczegóły www.stosunki.pl
        • Gość: Touluse~Lautrec Szacunek dla TW "Bolka" ! Należy się mu. nt IP: *.chello.pl 02.08.03, 19:21
    • Gość: P-77 Re: Wałęsa przemówił o polityce międzynarodowej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.03, 21:39
      Lech Wałęsa nie jest wielkim mężem stanu, zniszczył wąłsną legendę i stałsię
      rozgoryczonym megalomanem, któego nikt nie traktuje poważnie. Trochę szkoda...
      Ale za wyprowadzenie z Polski wojsk rosyjskich należy mu się szacunek.
    • Gość: Hetero Sapiens Walesa powinien byc aresztowany w sierpniu 1980 r. IP: *.nsw.bigpond.net.au 03.08.03, 13:28
      natychmiast po tym jak (rzekomo) przeskoczyl plot i objal kierownictwo strajku
      na terenie stoczni, ktorej pracownikiem nie byl. W zadnym kraju cywilizacji
      Zachodu taki zbir nie moglby stac na czele strajku. Tymczasem Zachod, ktory
      nie toleruje podobnych zachowan u siebie, przyznal temu absolwentowi zawodowki
      najpierw tytuly doktora honoris causa, a pozniej odznaczyl najwyzsza nagroda
      naszej cywilizacji, Nagroda Nobla. Przeciez strajk w stoczni gdanskiej mogl
      miec zupelnie innego naturalnego przywodce - dysydentow w stoczni gdanskiej
      wtedy nie brakowalo. Widac ten zza plota wadzy pasowal najbardziej.

A dzisiaj kto sie za niego rumieni ze wstydu? Spoleczenstwo! No bo przeciez nie
      uniwersytety amerykanskie.
      • Gość: Tomasz Jaki "Wódz" taki "Związek" IP: *.ibch.poznan.pl 03.08.03, 13:47
        Wałęsa się nie zmienił ani na jotę, jak był cwaniakiem i prostakiem tak i jest.
        To my więcej rozumiemy, dlatego razi nas to czego nie widzielismy, lub
        nie chcielismy widziec w 80 r. Chyba glupio jest teraz tym wszystkim
        "autorytetom" i "wielkim" intelektualistom, ktorzy narodowi (i sobie) wmawiali,
        ze Walesa to maz stanu.

Zgadzam sie z nim jednak co do oceny Kwasniewskiego. Kwasniewski to
        polityk zdalnie sterowany (z siedziby Agory), ktory zrobi wszystko zeby
        sie przypodobac "nowym panom".
        • Gość: Touluse~Lautrec Re: Jaki 'Wódz' taki 'Związek' IP: *.chello.pl 03.08.03, 19:56
          Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Wałęsa się nie zmienił ani na jotę, jak był cwaniakiem i prostakiem tak i
          jest.
          > To my więcej rozumiemy, dlatego razi nas to czego nie widzielismy, lub
          > nie chcielismy widziec w 80 r. Chyba glupio jest teraz tym wszystkim
          > "autorytetom" i "wielkim" intelektualistom, ktorzy narodowi (i sobie)
          wmawiali,
          > ze Walesa to maz stanu.
          >
          > Zgadzam sie z nim jednak co do oceny Kwasniewskiego. Kwasniewski to
          > polityk zdalnie sterowany (z siedziby Agory), ktory zrobi wszystko zeby
          > sie przypodobac "nowym panom".
          Popieram.
          • Gość: Miki Same związki zawodowe powinny być zdelegalizowane! IP: *.acn.waw.pl 03.08.03, 20:47
            Choć troszkę dobrego zorbiły za komuny, przybliżajac nas do wolnosci, to jednak
            swoim roszczeniowym charakterem zamieniły gó**o na gó*enko i tyle!

ZWIĄZKI NA POWĄZKI!
            • Gość: ludmiła Jak Bolek coś powie to można boki zrywać !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 13:10
              • Gość: Miki a znacie anegdotę jak Wałęsa był u królowej ang.? IP: *.acn.waw.pl 04.08.03, 20:46
                Otóż kiedy jechali karetą do WIndsoru (nasz prezydent plus Królowa) doszło do
                sytuacji w której koń... puścił bąka. Królowa się zawstydziła i mówi - "Im
                sorry!"
                Wałęsa odpowiedziła - "he he, a ja myślałem że to koń...."
                • Gość: miki dobre;-)))))))))))))) IP: *.acn.waw.pl 05.08.03, 11:54
                  A znacie jak się przeprowadzał do Warszawy z Gdańska?
                  Żona pyta: kochanie, mam zabrać nasz księgozbiór?
                  -weź tylko książkę kucharaską, telefoniczna nie będzie nam potrzebna...
                  • Gość: Kajetan Zbbieram tu dowcipy o Wałęsie, kto jeszce zna?" IP: *.acn.waw.pl 06.08.03, 01:33
                    nie wpisze, te powyżej sa super!
                    • etos.solidarnosci Re: Zbbieram tu dowcipy o Wałęsie, kto jeszce zna 06.08.03, 23:24
                      Gość portalu: Kajetan napisał(a):

> nie wpisze, te powyżej sa super!
                      Zamknij morde. Gdyby nie lechu żarłbyś ocet i zomo by do ciebie z czołgów i
                      katiusz szczelało !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka