oszolom.z.radia.maryja Re: Toruń dla torunian 11.10.03, 13:30 Toruń dla Torunian Irak dla Irakijczyków a Polska dla Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakadupapuga Re: Toruń dla torunian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 20:11 oszolom.z.radia.maryja napisał: > Toruń dla Torunian Irak dla Irakijczyków a Polska dla Polaków A torunianie to twoim zdaniem nie Polacy? Jak cię znam - to "same żydy"? No nie? Ale leć dalej: Ziemia dla ziemniaków, Kreta dla kretynów, Księżyc dla księży, papa dla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mafro Re: Toruń dla torunian IP: *.icpnet.pl 11.10.03, 14:16 Panie prezydencie, największy debilu szacownego grodu Torunia! Jeb..nij sie kmiocie w swój zamulony pokrzyżacki łeb. Twoja głupota przerasta wszystko. Niech ci Bozia da zdrowie, bo na rozum za późno! Precz! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Toruń dla torunian 11.10.03, 14:37 poraz puierwszy jestem zadowolony z działań nowej lewicowej władz Torunia. Brawo ! tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Toruń dla torunian 11.10.03, 18:10 Znowu musze sie wstydzic za swoje miasto, znow porazke odnosi idea pojednania Bydzi i Torunia, w ktora caly czas wierze. Nie pierwszy raz ktos deklaruje jasnosc umyslu i poparcie dla niej a potem robi syf i wszystko depcze. Najlepsze ze 2 przypadki ktore znam spowodowali najpierw powazny(niby) biznesmen z Torunia a teraz prezydent Zaleski, na ktorego glosowalem. Nawet jezeli mu wierzyc to wykazal sie zrecznoscia i zdolnoscia przewidywania na takim poziomie 0. PS. NETBiT- Wirtualne Towarzystwo Przyjazni Bydgosko-Toruńskiej jeszcze zyje- niestety od 3 lat wirtualnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Torunianie drodzy - trzeba było przygłupów wybierać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 17:41 pozdrawiam z Gdyni Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Torunianie drodzy - trzeba było przygłupów wy 11.10.03, 18:16 Plizzz nie ksztaltujcie swoich opinii o naszym miescie na podstawie wyglupow gartski mlodziezy nazywajacej sie "narodowcami" (zreszta od lat juz sie nie pokazuja) ani tez przez pryzmat tego co wyprawia wladza w podleglych sobie placowkach. To nie sa wszystcy obywatele Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Torunianie drodzy - trzeba było przygłupów wy 11.10.03, 18:38 sdb napisał: > Plizzz nie ksztaltujcie swoich opinii o naszym miescie na podstawie wyglupow > gartski mlodziezy nazywajacej sie "narodowcami" (zreszta od lat juz sie nie > pokazuja) ani tez przez pryzmat tego co wyprawia wladza w podleglych sobie > placowkach. To nie sa wszystcy obywatele Torunia. - Ordynacka nie należy do naszej paczki..to frakcja w SLD i do niej kieruj swe pretensje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejne manipulacje GW Re: wyborcza wszystko poprzekracala IP: *.torun.mm.pl 11.10.03, 18:46 ----------------------------------------------------------------- --------------- trzeba byc skonczonym baranem zeby napisac artykul z taka argumentacja. Slosarek zostal zwolniony nie dlatego ze pozatrudnial ludzi z Bydgoszczy, ale dlatego, ze powyrzucal torunian ktorzy mieli wyzsze kompetencje od bydgoszczan i nie byli kumplami slosarka. Po drugie lokalna prasa wielokrotnie pisala o dziwnych posunieciach dyrektora Slosarka: posunieciach finansowych, albo udostepnianiu dokumentacji osobom niepowolanym. I po trzecie wreszcie. Autor tego artykulu pisze, ze bydgoszczan niszczy lokalna, torunska prasa, jako przyklad podaje tutaj Gazeta Pomorska. Tu juz trzeba byc skonczonym idiota. Gazea Pomorska od zawsze byla gazeta bydgoska, wydawana w Bydgoszczy, z siedziba w Bydgoszczy. Brawo!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamidrian Re: wyborcza wszystko poprzekracala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 19:46 Po pierwsze: Jesli bydgoszczanie nie pracowali na stanowiska z ktorych zwolniono torunian, to jak mierzysz te kompetencje? Zreszta moze skoro jestes tak dobrze poinformowany podasz przyklady? Kogo zwolniono, jakie mial kwalifikacje i na jakim stanoisku pracowal? Druga strona to zrobila i wydaje sie to być uczciwe! Zresztą chyba w Toruniu więcej ludzi zwalnia torunian (w końcu większość zatrudnionych w tym mieście to autochtoni :)), wygląda na to iż zwolnili go wyłącznie za to iż zatrudniał bydgoszczan. Po drugie: Skoro tak bardzo "mieszali" to czemu ich za to nie zwolniono, tylko złamano prawo? Skoro twierdzą (i mogą to udowodnić), że firma jest w lepszym porządku niż przewidywał to miejski plan (budżet czy co tam mają)to o jakich "posunięciach finansowych" mówisz? I o co Ci chodzi z tymi dokumentami? Po trzecie: Hmm, czy sugerujesz zwolnienie redaktora Marcina Kowalskiego ze względu na zbyt niskie kompetencje o erudyto?! :) *** Wszystkie informacje z wątku na bydgoskim forum Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubiacy Bydgoszcz Re: wyborcza wszystko poprzekracala IP: *.torun.mm.pl 11.10.03, 22:51 Tamidrian = Madmortigan ??? Jesli tak odsylam do dyskusji z tym drugim na Torunskim Forum Gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubiacy Bydgoszcz Re: wyborcza wszystko poprzekracala IP: *.torun.mm.pl 11.10.03, 22:58 Przepraszam ale nie zauwazylem ze Torunski serwis Gazety.pl nie ma swojego forum. Oczywiscie jesli Tamidrian = Madmortigan odsylam do dyskusji z Madmortiganem na Bydgoskim Forum Gazety.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MCB Re: wyborcza wszystko poprzekracala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 21:33 A po co forum w mieście homointelektualistów?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuzyn_Wiktor Re: wyborcza wszystko poprzekracala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 22:46 Powiem, chyba nie tylko w swoim imieniu widząc zaangażowanie innych w jakieś potajemne nawalanki na fakty i akty, WUJ MNIE TO OBCHODZI! Jak kradli, molestowali, poniżali, mobingowali lub inne cuda wyprawiali to są od tego sądy i w nich możecie się do woli ponapieprzać! Za zamkniętymi drzwiami - PROSZĘ! Przestańcie pieprzyć więc już głodne kawałki, nie o to tu idzie! Zwolnieni bydgoszczanie mają prawo iść do sądu, a biorąc pod uwagę fakty i głupotę władz Torunia dostaną na pewno odszkodowania. Co jednak ma zrobić osoba, której NIE ZATRUDNIONO z powodu dyskryminacji?! Z tego co wiem, to u nas nie Ameryka i w sądach raczej nic się tak nie wywojuje! Więc Mądralińscy z forum co Wy na to? Czy i kto może uchylić ten idiotyczny nakaz Prezydenta Torunia?! PS. Sorry, że pokrzyczałem, ale od czasu do czasu człowiek musi, inaczej się udusi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torunianin Re: Toruń dla torunian IP: *.dyn.optonline.net 11.10.03, 18:49 Tyfus zawsze bedzie tyfusem, tego juz sie nie da zmienic, to juz sie ciagnie od odleglych lat historii. Podobno zaczelo sie jak w sredniowieczu Bydgoszczanie wykradali towar ktory szedl do Torunia i nie docieral on przez to do celu.I tak jest do dzis, caly czas rywalizaccje, obustronna niechec jeden do drugiego czesto konczy sie wrecz nienawiscia. To oni zaczeli cala te historie, a niechec do nich juz tak sie zakorzenila, ze stalo sie to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słyszałem A Ty nie wal konia w krzakach IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 19:35 Głupek Torunianin napisał > Tyfus zawsze bedzie tyfusem, tego juz sie nie da zmienic A Ciebie, głupi krzyżaku widziano jak walisz konia w krzakach, więc się lepiej nie odzywaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyzak Re: A Ty nie wal konia w krzakach IP: *.dyn.optonline.net 12.10.03, 04:38 A ciebie kto o zdanie pytal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Toruń dla torunian - miara zmian i ewolucji IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 21:25 Gość portalu: Torunianin napisał(a): > Tyfus zawsze bedzie tyfusem, tego juz sie nie da zmienic, to juz sie ciagnie > od odleglych lat historii. Podobno zaczelo sie jak w sredniowieczu > Bydgoszczanie wykradali towar ktory szedl do Torunia i nie docieral on przez > to do celu.I tak jest do dzis, caly czas rywalizaccje, obustronna niechec > jeden do drugiego czesto konczy sie wrecz nienawiscia. To oni zaczeli cala > te historie, a niechec do nich juz tak sie zakorzenila, ze stalo sie to > normalne. Ed. W latach 60-tych traktowałem to humorystycznie jako swoisty folklor nawiązujący do zamierzchłych walorów tradycji zaścianka. Jak to można potraktować dzisiaj? Toruń w nowym wydaniu wyglądający ze starych okowów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Toruń dla torunian IP: *.dot / 192.168.60.* 12.10.03, 13:06 Co to za kraj??? Ludzie normalnie *&^%$#*$%%$&* się wam coś w tych waszych &%*%^% głowach!!!jednym słowem - RASIZM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Lepiej od tego nie będzie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.10.03, 13:10 Jedno jest pewne - od toruńskich awantur z Rawexem i wyrzuceniem pracowników na pewno nie będzie lepiej. Nie zmieni się poziom życia, nie przybędzie miejsc pracy, nie wzrosną płace. To nauczka na przyszłość. Trzeba uważać, kogo się wybiera do władz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia Konkurs na najlepszego rzecznika prasowego! IP: 195.149.86.* 12.10.03, 13:28 Uwaga! Ogłaszam konkurs na najlepszego rzecznika prasowego! Zgłaszam kandydata Czyżniewskiego. Jak już go Zaleski wyleje, to może utytułowanego wezmą go do Koziej Wólki! „To nie ważne co je czyje, ważne to je co je moje!” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamidrian Re: Konkurs na najlepszego rzecznika prasowego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 16:20 Popieram kandydaturę rzecznika Czyżniewskiego! Facet jak nikt gada od rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamidrian Media czwartą władzą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 16:18 Wydaje mi się, że umyka nam najistotniejszy, obok faktu jawnej dyskryminacji, fakt udziału mediów w całym zdarzeniu. Prezydent Torunia przyznaje, iż podjął decyzję po wpływem nagonki w prasie. Co sądzicie o takich gazetach i takich dziennikarzach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Media czwartą władzą? IP: 195.149.86.* 12.10.03, 22:40 Media są czwartą władzą, wie o tym każdy polityk. Jednak w Toruniu to zdanie nabiera nowego znaczenia. Znam sprawę nagonki prasowej na bydgoszczan, bo tak trzeba nazwać to, co produkował od lipca Pan Pankowski z Gazety Pomorskiej. Wiem też jak pracuje Urząd Miasta w Toruniu. Tu jest tak słaby przepływ informacji, że często jeden wydział działa w sprzeczności z drugim. Do absurdów dochodzi przede wszystkim, gdy mają współpracować wydziały obsadzone z innego rozdania kart (czystki nigdy nie są zupełne, zawsze się ktoś uchowa ze starej ekipy). Lokalne gazety są więc jedynym czynnikiem sprawczym, bo jeśli już wezmą coś na język, to Czyżniewski musi wyprodukować coś pod publiczkę. Dbamy o naszą młodzież, a jakże, ale po aferze kubełkowej, dbamy o staruszki, ale jak już któraś umrze, itd. W Toruniu media są chyba pierwszą władzą, skoro one zdecydowały o całej sprawie bydgoszczan. I jeszcze jedno, w Toruniu, niewielkim w sumie mieście układy rodzinne, znajomości kwitną. Tu w Wydziale Organizacyjnym nieformalnie istnieje drzewko, kto z kim, kto od kogo, brat, szwagierka, kumpel teścia. Tu jeśli chcesz wprowadzić zmiany, a nie daj Boże, tzw. zasady wolnego rynku, zawsze nadepniesz na jakiś odcisk. A potem kolega z Pomorskiej, Nowości i im podobnych mediów ustawi resztę, no i Zaleski będzie musiał podjąć stanowcze kroki. I się kręci! P.S. Mieszkam w Bydgoszczy, pracuję w Toruniu, pochodzę z Tucholi. Panie Prezydencie, czy jutro założyć opaskę z literą B na ramię? Gdy przeczytałam wypowiedzi rzecznika Torunia, oniemiałam. Do tej pory traktowałam z przymrużeniem oka animozje bydgosko- toruńskie, ale co mam sądzić, jeśli w tych czasach , gdy integracja jest celem i szansą, w imieniu mieszkańców pięknego miasta w środku Europy wypowiada się taki oszołom! Panie Czyżniewski, czy Pan aby rozumie co Pan powiedział? Ludzie się z nas śmieją! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Co na to studenci?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 22:00 Mnie osobiście dziwi jedno, ignorancja urzędników i połączona z nią buta. Oni nie widzą na prawdę nic złego w tym co zrobili! Zastanawia mnie też jak czują się teraz studenci z innych miast? Dano im wyraźnie do zrozumienia, że Toruń przyjmuje ich z otwartymi rękoma kiedy wydają w nim pieniądze, a szybko i brutalnie żegna, gdy chcą je w nim zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Co na to studenci?! IP: 195.149.86.* 12.10.03, 22:38 Zrobiłam właśnie doktorat na UMK. Etatów brak. Szkoły: naukowców nie potrzebujemy.Pozostali: Wracaj dziewczyno do domu. Wróciłam do Bydgoszczy. Studiowałam w Toruniu 10 lat, poczułam się jak u siebie. Widać to było złudzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Bydgoszcz dla Bydgoszczan? Ciekawe kto skorzysta! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.19.* 12.10.03, 22:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grey Re: Toruń dla torunian IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 13.10.03, 00:30 Z tego co tutaj przeczytałem wynika jasno iż pięciu pracowników MOSiRu straciło pracę ze względu na pochodzenie. Jest to jawny akt dyskryminacji, i przejaw ksenofobii na skalę lokalną. Młodzi ludzie, jak dobrze się orientuję doskonale predysponowani do pracy na zajmowanych stanowiskach, padli ofiarą uprzedzeń. W Polsce spotkałem się z wieloma przypadkami dyskryminacji, jednak ta sytuacja jest chyba najbardziej złowrogą permutacją ksenofobii. Władze Torunia doskonale pokazały iż żyjemy w kraju gdzie nie liczy się wyjształcenie i zdolności lecz pochodzenie i (opcjonalnie) znajomości. Rzecz jasna zwolnienie pracowników MOSiRu było bezpodstawne i bezsprzecznie należy się poszkodowanym zadośćuczynienie. Art 11 jasno przedstawia jakiego przestępstwa wobec zatrudnionych dopuściły się władze Torunia. W pełni solidaryzuję się z ofiarami zacofania władz miasta. Odpowiedz Link Zgłoś