masuma 08.11.08, 18:17 Żal. Był w porządku. Niech spoczywa w pokoju (***) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr.krisk Ano... 08.11.08, 18:19 Pamiętam Politykę za jego redaktorowania - jedyna gazeta, ktorą wtedy dało się czytać.... Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: Ano... 08.11.08, 18:21 dr.krisk napisał: > Pamiętam Politykę za jego redaktorowania - jedyna gazeta, ktorą > wtedy dało się czytać.... Zgadza się. Ale jeszcze był "Tygodnik Powszechny". Odpowiedz Link Zgłoś
zambro Żal Rakowskiego 08.11.08, 21:52 Oczywiście oprócz Polityki (wtedy świetnej -dziś dno dna) był Tygodnik Powszechny i Przekrój. Ale Polityka Rakowskiego to była instytucja. I za to M.F. Rakowskiego należy zawsze wspominać z szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Ano... 08.11.08, 18:21 Miał znakomite oko na młodych zdolnych. Krall np. u Niego zaczynała. Jako dziennikarz, właściwie zrealizował się w pełni, dlatego pewnie do polityki Go wciągnęło... Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Nie lubiłem tego sprytnego, chłopskiego rozumu 08.11.08, 18:22 opartego na prostackiej interpretacji rzeczywistości. Pokój Jego Duszy! Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Nie lubiłem tego sprytnego, chłopskiego rozum 08.11.08, 18:50 Chyba nigdy nie przeczytałeś żadnego artykułu Rakowskiego. Tak starannie ważył opinie i przedstawiał różne racje, że czasem nawet trudno było dopatrzyć się właściwej konkluzji. Całkowite zaprzeczenie tabloidów. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus To nie miejsce na rozmowe o umysłowosci M.R. 08.11.08, 20:11 Załóż wątek poświęcony dorobkowi intelektualnemu byłego Szefa Urbana, Passenta, Radgowskiego, Górnickiego i innych swiatłym marsistow, chwilowo na konformistycznej służbie u pezetperowskich aparatczyków, to chetnie z Toba porozmawiam o ideii autora hasła o "bezpartyjnym fachowcu" Odpowiedz Link Zgłoś
replique Może dlatego, 08.11.08, 19:03 że uważałeś go za ... "emocjonalnego idiotę" ??? A co scarhart na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Kazal wyprowadzic sztandar PZPR. 08.11.08, 19:06 I to mi historia zapisze jako najwiekszy sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Kazal wyprowadzic sztandar PZPR. 08.11.08, 19:44 Oj to wyprowadzenie szyldu trochę jednak przypominałoby zmianę nazwy "Prawo i Sprawiedliwość" na "Prawie jak Sprawiedliwość"... Odpowiedz Link Zgłoś
cdlxxviii Wielka postać! Dołączył do innych 08.11.08, 18:28 wielkich Polaków, Gomułki, Cyrankiewicza, Bieruta i wraz z nimi będzie z niebios spoglądać na umęczoną kaczyzmem i katolickim ciemnogrodem Polskę :-( Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 18:40 Był jedynym premierem kpo wojnie który wiedział co to wolność gospodarcza. Jego ustawa o działalności gospodarczej pozostanie niedościgniona przez wieki. panie B. jeśli istniejesz świeć mu! Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 20:47 m.c.hrabia napisał: > ... > Jego ustawa o działalności gospodarczej pozostanie niedościgniona > przez wieki. panie B. jeśli istniejesz świeć mu! Ustawa Wilczka-Rakowskiego, chciałeś powiedzieć, z grudnia 1988. W oparciu o nią założyłem firmę, w styczniu 1989. :) Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 18:44 Dziełem jego życia jest na pewno "Polityka", w której zgromadził świetny zespół. W latach komunizmu "Polityka" była jak światełko w tunelu. Dawała nadzieję na lepsze życie w komunizmie, bo jego obalenie było wtedy tylko szaleńczą ideą. W polityce przez małe "p" był przekonanym komunistą - ale "antybetonem" i zwolennikiem oddzielenia gospodarki od polityki. No i to on rozwiązał PZPR. Za "Politykę" - dziękuję. (*) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 18:49 Nigdy nie mialam mozliwosci poznania go, choc jest skoligacony z rodziną mojego męza. Jesli przynajmniej w części byl taki, jak mój mąż i jego rodzina, to znaczy, ze byl bardzo przyzwoitym czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 19:12 Byl porzadnym czlowiekiem i umial korzystac z zycia. Co wiecej od zycia moze czlowiek chciec. Kochal wladze,ale to chyba nie jest karalne? Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Facet stworzył Politykę, 08.11.08, 18:55 którą dało się czytać bez względu na czasy, wtedy i teraz. To jego dzieło i zostanie nam to we wdzięcznej pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 19:14 To nie był człowiek z mojej bajki, ale to właśnie jemu zawdzięczam że dziś jestem tym kim jestem, to on powiedział "co nie jest zabronione jest dozwolone" i wielu ludzi którzy wtedy postawili na własne ręce i rozum dziś mogą powiedzieć, udało nam się nie ukraść ale wypracować własny dostatek. Był postacią tragiczną ale mógł postawić w życiu na innego konia, z jego rozsądkiem udałoby mu się. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
fanfan07 Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 19:16 [*] niech spoczywa w pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Byl szlachetny, madry, dobry (*) 08.11.08, 20:11 spolecznie wrazliwy, wspanialy dziennikarz i gawedziarz, ktory mial odwage mowic co chcial i kochal Polske. Pasuje do niego piesn Franka Sinatry : I did it my way. Chyba jego dusza sie nie obrazi, ze ja tu przypomne. Wielki zal po jego stracie [****]. Pokoj jego duszy, nie zapomnimy Go na pewno. pl.youtube.com/watch?v=sEbgB6X6S5c Odpowiedz Link Zgłoś
stary.virus Jakiej duszy? Byl ateista i w dusze nie wierzyl 08.11.08, 23:48 Pokoj jego duszy? Jakiej duszy? Byl ateista i w dusze czy Boga nie wierzyl! Pewnie by sie obrazil za ta dusze. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Jakiej duszy? Byl ateista i w dusze nie wierz 17.11.08, 15:02 Ta dusza jest taka samą przenośnią jak w przypadku wierzących. Bo jak inaczej ją "zlokalizować"? Niestety, wielu wierzących nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, w co wierzą i wyobrażają sobie duszę jako coś rzeczywistego. Tymczasem to tylko pojęcie, takie samo zresztą jak Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 19:33 > Żal. Był w porządku. Jako dziennikarz. Jako polityk... przynajmniej w odpowiednim momencie nie przeszkadzał jak paru innych. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 19:34 Nech mu ziemia lekką bęzie. Odpowiedz Link Zgłoś
h_hornblower Zapalmy świeczkę, niech się wpisują miasta... 08.11.08, 19:52 Jak pięknie Jacek Żakowski mówił o swym Koledze Po Piórze. Wzruszyłem się choć trudno się wzruszam. Ale nie dodał, że to zakulisowy twórca III RP de facto... Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis wybitny dziennikarz, wybitny czlowiek (*) 08.11.08, 19:52 pokoj jego duszy [*] Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 19:58 [*] Pokój jego duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.smo707 Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 20:00 To był mądry, dobry człowiek [*] Odpowiedz Link Zgłoś
h_hornblower Re: wspomnienia... 08.11.08, 20:17 Co za brak wyczucia... Każdy może sie raz pomylić... Przed chwilą dostałem takiego smsa: "Człowiek dialogu, który dbał o Polskę najlepiej jak potrafił. To dzięki Niemu mamy dziś pełne półki i możemy różnić się pięknie. Cóż za symboliczna data - w wigilie wigilii tak waznej rocznicy. Czy w takiej chwili prezydent zdobędzie się na gest odwołania gali?" Więc Polacy zareagowali właściwie... Odpowiedz Link Zgłoś
h_hornblower Re: Prezydent powinnien + APEL!!! 08.11.08, 20:49 Ale na pewno nie będzie go na to stać. Rakowski na jego miejscu na pewno by to zrobił. Miał bowiem to herbertowskie poczucie smaku. Obca była mu mowa nienawiści i wygnieciony garnitur. Dołaczam się do apelu: POSTAWMY NA PARAPETACH ZAPALONE ŚWIECZKI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xenocide Zniewolone umysly 08.11.08, 20:21 Zastanawiam sie dlaczego Walesa skakal przez ten plot jak Rakowski byl jak to ujal jeden z przedmowcow "porzadnym czlowiekiem". Kto rzadzil w tym PRLu i kto odpowiada za tyle lat zniewolenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
m.smo707 Re: Zniewolone umysly 08.11.08, 20:46 Różni ludzie rządzili PRL-em, Rakowski był ostatnim z nich. Jednakże to dzięki niemu mamy wolność gospodarczą, to on uwolnił rynek, on powiedział (dokładnie chyba nie zacytuję) "co nie jest zabronione jest dozwolone". Nie ma ideału w polityce, ale od Rakowskiego mogą się uczyć dzisiejsi panowie u władzy. Przede wszystkim politycznej etyki i zrozumienia potrzeb społeczeństwa, umiejętności przewidywania nastrojów społecznych. Nie piszę tego na podstawie doniesień prasowych, opowieści tatusia czy mamusi. Piszę to na podstawie własnego doświadczenia. I powiem jedno - raz jeden miałam przyjemność porozmawiać z nim. Jeszcze raz powtórzę: to był mądry, dobry człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
xenocide Re: Zniewolone umysly 08.11.08, 20:54 m.smo707 napisała: to był mądry, > dobry człowiek. Czy dyktator totalitarnego panstwa jakim byl PRL moze byc dobry i w jakim kontekscie ? Niewatpliwie dla swoich partyjnych towarzyszy zapewne tak. Jednak nie o taka dobroc pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 20:19 Historia obeszła się z nim niezbyt łaskawie, a szkoda. Świetny dziennikarz. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Był w porządku (*) 08.11.08, 20:44 masuma napisał: Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) > Żal. Był w porządku. > Niech spoczywa w pokoju > (***) Był OK, Niech spoczywa w pokoju (***) Odpowiedz Link Zgłoś
tulila Re: Był w porządku (*) 08.11.08, 20:47 taziuta napisał: > własnie Wildstein nienawistnik dał popis swojej nienawiści w TVN24. Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Był w porządku (*) 08.11.08, 20:52 Został jeszcze jeden w porządku. Rolicki Odpowiedz Link Zgłoś
tulila są w tym samym wieku... 08.11.08, 20:53 masuma napisał: > Został jeszcze jeden w porządku. Rolicki a Dębski? niech żyja jak najdłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: są w tym samym wieku... 08.11.08, 20:55 Wizjonerów miałem na myśli. Dębski porządny też, ale to nie to, co Rolicki i Rakowski Odpowiedz Link Zgłoś
tulila Re: są w tym samym wieku... 08.11.08, 20:57 masuma napisał: > Wizjonerów miałem na myśli. > Dębski porządny też, ale to nie to, co Rolicki i Rakowski Łagowski to prawdziwy wizjoner. A potem długo długo nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski6 Niech mu ziemia tak lekka bedzie, jak ciezar 08.11.08, 23:23 stalinowskich zbrdni (od 1949 do 1957 pracowal w KC) taziuta napisał: > masuma napisał: > Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) > > > Żal. Był w porządku. > > Niech spoczywa w pokoju > > (***) > > Był OK, > Niech spoczywa w pokoju > (***) > Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta TVN24 to szmatławiec... :( 08.11.08, 20:59 tulila napisała: > > > taziuta napisał: > > Na Wildsteina szkoda śliny... > > Tylk dlaczego pozwolili mu pluć na antenie? mógł sobie opluć buty, > z korzyscią dla wszystkich. TVN24 żeruje na trupach, na ludzkim cierpieniu, na wszystkim co im tylko może napędzić kasę, więc nie dziwota, że przy takiej okazji zapraszają hieny... Odpowiedz Link Zgłoś
tulila Re: TVN24 to szmatławiec... :( 08.11.08, 21:00 taziuta napisał: > Jutro od rana zaroi sie od hien... Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Pierwszy był ŻAkowski 08.11.08, 21:04 To On skomentował jako pierwszy śmierć Rakowskiego. Wzruszająco, godnie. Potem druga strona Wildstein - żeby ludzie zobaczyli małość drugiej strony. I zobaczyli. TVN24 pod tym względem, to profeska Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Pierwszy był ŻAkowski 08.11.08, 21:07 masuma napisał: > To On skomentował jako pierwszy śmierć Rakowskiego. > Wzruszająco, godnie. > Potem druga strona Wildstein - żeby ludzie zobaczyli małość > drugiej strony. > I zobaczyli. TVN24 pod tym względem, to profeska Jak oglądam Sekielskiego i Morozowskiego, to widzę dziennikarzyny goniące za sensacją, prześlizgujące się po powierzchni zagadnień, bez komentarza puszczające największe bzdury. Może to i profeska, ale czy widz TVN24 jest wystarczająco wyrobiony, żeby to rozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Pierwszy był ŻAkowski 08.11.08, 21:08 Ale oni w TVN, a nie w TVN24 "robią" Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Pierwszy był ŻAkowski 08.11.08, 21:18 masuma napisał: > Ale oni w TVN, a nie w TVN24 "robią" Słusznie, składam samokrytykę :) Odpowiedz Link Zgłoś
tulila Re: Pierwszy był ŻAkowski 08.11.08, 21:08 masuma napisał: > Dziekuję Ci za ten wątek. jestem dzieckiem solidarności, ale potrafię docenić ludzi nietuzinkowych- po kazdej stronie sceny politycznej. Już raz mi te podziękowania wycieli, mam nadzieję, że koleś który wtedy wycinał stracił przytomność z nadmiaru wrażeń i tym razem ocaleją. Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Pierwszy był ŻAkowski 08.11.08, 21:22 Ja zaś ani PZPR, ani Solidarność. Serce do polityki mi zabiło, kiedy usłyszałem... ROAD :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tulila Born to be wild?:-) 08.11.08, 21:26 masuma napisał: pl.youtube.com/watch?v=tnB-dnJVlcs ten road to nie wiem co to, ale to jakieś prawicowe coś, więc nie tłumacz. Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Born to be wild?:-) 08.11.08, 21:32 Ruch Obywatelski Akcja Demokratyczna Odpowiedz Link Zgłoś
tulila Re: Born to be wild?:-) 08.11.08, 21:55 masuma napisał: > Ruch Obywatelski Akcja Demokratyczna Nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Działała przez 9 miesięcy. Usprawiedliwia mnie to ze w 1990 miałam 14 lat. Jestem sierotą po UW. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Born to be wild?:-) 08.11.08, 22:00 > Jestem sierotą po UW. Dzień wszystko dzieli Ciemność znów wszystko łączy. Noc scala nam świat. Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Born to be wild?:-) 08.11.08, 22:04 A czemu wyrzuty sumienia w to włączasz?... Od ROADU szedłem przez UD, UW do PO Odpowiedz Link Zgłoś
tulila Re: Born to be wild?:-) 08.11.08, 22:08 masuma napisał: > A czemu wyrzuty sumienia w to włączasz?... > Od ROADU szedłem przez UD, UW do PO Sama sobie postawiłam dwóję z Roadu. Oczywiscie znałam, wiedziałam, ale tak dawno wyparłam z pamięci że zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anty.bio Re: Pierwszy był ŻAkowski 08.11.08, 21:35 tulila napisała: > masuma napisał: > > > Dziekuję Ci za ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
h_hornblower Re: Był w porządku (*) 08.11.08, 21:01 taziuta napisał: > Super! A co byś napisał w wątku poświęconym pamięci Wildsteina? Dobre pytanie!!! Nie wiem. Będę o tym myslał wracając z pracy... Dobranoc horny Odpowiedz Link Zgłoś
shiin Re: gdyby go opisac jednym slowem: 08.11.08, 21:08 > Samokrytyka to nie na tym wątku dupku. Myślę, że krytykował raczej tego komucha niż siebie. Z naszego punktu widzenia branie udziału w aparacie totalitarnym to przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Czy to właściwe miejsce i czas? 08.11.08, 21:15 shiin napisał: > ... Z naszego punktu widzenia > branie udziału w aparacie totalitarnym to przestępstwo. Różni ludzie mają różne epizody, w swoim życiu. O innych niż w/w nie słyszałeś? I nie słyszałeś, że o zmarłych tylko dobrze, albo wcale? Nawet o Wildsteinie, jak już go będziemy wspominać, albo mi się uda napisać/znaleźć coś dobrego, albo nie zabiorę głosu... Odpowiedz Link Zgłoś
shiin To idealne miejsce i czas. 08.11.08, 21:16 > I nie słyszałeś, że o zmarłych tylko dobrze, albo wcale? O Hitlerze też tylko dobrze piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tulila Re: Czy to właściwe miejsce i czas? 08.11.08, 21:18 taziuta napisał: > Nawet o Wildsteinie, jak już go będziemy wspominać, albo mi się uda > napisać/znaleźć coś dobrego, albo nie zabiorę głosu... Z Wildsteinem jest taki problem, że on by raczej nie chaił, żebyś pisał dla niego epitafium. On ręki byle komu nie podaje, z byle kim się nie brata, o byle kim nie pisze dobrze. On pisze dobrze o sobie. proszę abyś nie porównywał Rakowskiego w Wildsteinem. Ten drugi na to nie zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Czy to właściwe miejsce i czas? 08.11.08, 21:26 tulila napisała: ... > proszę abyś nie porównywał Rakowskiego w Wildsteinem. Ten drugi na > to nie zasługuje. Słusznie, nie pomyślałem... Odpowiedz Link Zgłoś
tulila Re: Czy to właściwe miejsce i czas? 08.11.08, 21:29 taziuta napisał: > tulila napisała: > > ... > > proszę abyś nie porównywał Rakowskiego w Wildsteinem. Ten drugi na > > to nie zasługuje. > > Słusznie, nie pomyślałem... Różnica polega na tym, że jak Kaczynskim czy Widsteinowi se zejdzie z tego świata nikt tego w zaden chamski sposób nie bedzie próbował tego skomentować. po prostu przemilczymy. Niestety prawicowie hieny do tej pory cieszą się ze smierci Geremka. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Mieczysław Rakowski nie żyje (*) 08.11.08, 21:19 Był. masuma napisał: > Żal. Był w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś