Dodaj do ulubionych

1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razie

20.02.09, 20:32
na opcjach, powiedział w piątek PAP wiceminister skarbu Jan Bury.
Mam jedno pytanie co robil w tym czasie nadzor wlascicielski czyli minister
Grad ?

gielda.onet.pl/0,1920661,wiadomosci.html
Obserwuj wątek
    • boblebowsky Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 20:35
      To ja też pozwolę sobie z pytaniem wyskoczyć? Co robiła w tym czasie super
      Komisja Nadzoru Finansowego?
      • xenocide Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 20:49
        Wedlug ciebie nie jest winny wlasciciel spolki tylko nadzor bankowy. Mylisz sie.
        Zawieranie umow o opcji walutowej jest normalnym dzialaniem gospodarczym i KNB
        nic tutaj do tego. Pytanie ktore zadalem wczesnij jest zasadne co robil wlasciciel ?
        Nie bez przyczyny sprawy sa kierowane do prokuratury czyli Donald madry po szkodzie.
        • boblebowsky Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 20:53
          Więc dlaczego się czepiasz Grada? Ten problem dotyczy w takim samym stopniu
          firm prywatnych jak i "państwowych". Poczytaj też lepiej o zadaniach KNF.
          • xenocide Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 21:01
            boblebowsky napisał:

> Więc dlaczego się czepiasz Grada? Ten problem dotyczy w takim samym stopniu
            > firm prywatnych jak i "państwowych". Poczytaj też lepiej o zadaniach KNF.

Prywatne ch.... mnie obchodza to sprawa ich wlascicieli. Chcieli grac to
            stracili. Mnie inetresuja spolki Skarbu Panstwa nad ktorymi jeszcze raz ci
            napisze, nadzor wlascicielski ma minister Grad. I to on odpowiada za to co sie w
            tych spolkach dzieje. jak beda bankrutowac i ludzie zostana w... na bruk to
            bedzie wina pana ministra Grada.
            Od siebie dodam co robilo ABW w tym czasie ;-)

ps. KNB nie mial podstaw do dzialania prawo nie zostalo zlamane. Jesli glupek
            sie zalozyl to powienien wiedziec ze moze wygrac ale i stracic.
        • sierzant_nowak pytanie za 100pkt 20.02.09, 21:12
          1. kiedy te opcje byly kupowane...
          2. zarzady z czyjego nadania byly wtedy w spolkach....

A tak w ogole - to mamy efekt wstrzymania prywatyzacji. Zamiast profesjonalistow - karuzela partyjnych kolesi... A kto wstrzymal 3.5 roku temu prywatyzacje? Hm.... Ten sam, co to ja wstrzymac chce i teraz...
          • xenocide Re: pytanie za 100pkt 20.02.09, 21:29
            sierzant_nowak napisał:

> 1. kiedy te opcje byly kupowane... -->bardzo wazne pytanie

> 2. zarzady z czyjego nadania byly wtedy w spolkach....---> bardzo wazne pytanie
            >

> A tak w ogole - to mamy efekt wstrzymania prywatyzacji. Zamiast profesjonalisto
            > w - karuzela partyjnych kolesi...

W linku znajdziesz zdanie na temat prywatyzacji bylego wiceministra rzadu Tuska. Odszedl z rzadu sam
            www.tvn24.pl/12692,8097,1586195,,,pokonac-kryzys-przez-prywatyzacje,raport_wiadomosc.html
            Tutaj znajdziesz krytyke Gomulki przez "orla" Boniego
            www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/pap/artykul/boni;i;grupinski;o;wypowiedzi;prof;gomulki,48,0,336944.html
            Chyba jednak jest inaczej chyba ze klamia po raz kolejny.

A kto wstrzymal 3.5 roku temu prywatyzacje? H
            > m.... Ten sam, co to ja wstrzymac chce i teraz...

To co bylo 3,5 roku jest pytaniem z natury historycznym. PO rzadzi juz wystarczajaco dlugo aby mozna bylo ja rozliczac z prywatyzacji.
            • sierzant_nowak Re: pytanie za 100pkt 21.02.09, 17:27
              > To co bylo 3,5 roku jest pytaniem z natury historycznym. PO rzadzi juz wystarcz
              > ajaco dlugo aby mozna bylo ja rozliczac z prywatyzacji.

no wlasnie nie do konca. Sprywatyzowanie czegos wiekszego od lokalnej hurtowni to wielomiesieczne przygotowania. Troche jak z inwestycjami drogowymi itp. Nie wiem jakie byly plany i co min. skarbu zrobilo dotad, ale tak na niewprawne oko akurat kiedy minelo na tyle duzo czasu ze nalezaloby ich powoli zaczac rozliczac z tego co jest finalizowane, to pojawil sie kryzys...
    • alfa.alfa7 Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 20:35
      xenocide napisał:

> na opcjach, powiedział w piątek PAP wiceminister skarbu Jan Bury.
      > Mam jedno pytanie co robil w tym czasie nadzor wlascicielski czyli minister
      > Grad ?
      >
      > gielda.onet.pl/0,1920661,wiadomosci.html

Mi wątek wywalili po piętnastu minutach na gospodarkę. Choć o klimatyzacji można
      pieprzyć do woli
    • boblebowsky Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 20:36
      Zadania Komisji

* Sprawowanie nadzoru nad rynkiem finansowym, ubezpieczeniowym i emerytalnym
      * Podejmowanie działań służących prawidłowemu funkcjonowaniu rynku
      finansowego, ubezpieczeniowego i emerytalnego
      * Podejmowanie działań mających na celu rozwój rynku finansowego i jego
      konkurencyjności
      * Podejmowanie działań edukacyjnych i informacyjnych w zakresie
      funkcjonowania rynku finansowego
      * Udział w przygotowywaniu projektów aktów prawnych w zakresie nadzoru nad
      rynkiem finansowym, ubezpieczeniowym i emerytalnym
      * Stwarzanie możliwości polubownego i pojednawczego rozstrzygania sporów
      między uczestnikami rynku finansowego, w szczególności sporów wynikających ze
      stosunków umownych między podmiotami podlegającymi nadzorowi Komisji, a
      odbiorcami usług świadczonych przez te podmioty
    • niematentego 90% umów opcji sprzedano w 2008 roku. 20.02.09, 20:38
      najstarsza wygaśnie za 1,5 roku. Więc troche podziadujemy.

xenocide napisał:

> na opcjach, powiedział w piątek PAP wiceminister skarbu Jan Bury.
      > Mam jedno pytanie co robil w tym czasie nadzor wlascicielski
      czyli minister
      > Grad ?
      >
      > gielda.onet.pl/0,1920661,wiadomosci.html
      • xenocide Re: 90% umów opcji sprzedano w 2008 roku. 20.02.09, 20:51
        niematentego napisał:

> najstarsza wygaśnie za 1,5 roku. Więc troche podziadujemy.
        >
        To dopiero przygrywka ten miliard. A tak niedawno rzad sie chwalil
        oszczednosciami w budzecie.
    • etta2 Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 20:55
      A TY - ciapku - ile straciłeś? Bo sądzę, że nic nie miałeś i nadal
      nic nie masz. Więc dziób w ciup, pilnuj swoich jedynych gaci na
      doopie i nie licz innym w kieszeni.
    • bodo.2 Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 21:02
      Ale to dopiero czubek góry lodowej.
    • zoil44elwer Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 21:02
      O co biega?Nominaci PO w spółkach SP dostali prowizję od banków a miliard w te
      lub we wte to pryszcz.Tusek w dwa dni znalazł 20 mld.
      • xenocide Re: 1 miliard strat spolek Skarbu Panstwa na razi 20.02.09, 21:09
        zoil44elwer napisał:

> O co biega?Nominaci PO w spółkach SP dostali prowizję od banków a miliard w te
        > lub we wte to pryszcz.Tusek w dwa dni znalazł 20 mld.

Z tego wyjdzie jeszcze potezny smrod. Banki bojac sie o swoja reputacje i
        pozycje na polskim rynku wkopie tych co dali im zarobic.
        Goldman Sachs doszedl do wniosku ze duzo wiecej zarobi na doradzaniu polskiemu
        rzadowi niz na spekulacji zlotowka i sie rakiem wycofal. Jego dzialanie to zimna
        kalkulacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka