Dodaj do ulubionych

Czekista Gryciuk

24.04.09, 10:12
Zmiany nazwy ulicy Brunona Jasieńskiego żądają od Klimontowa historycy
Instytutu Pamięci Narodowej. Nazywają poetę "propagatorem stalinizmu", a
władze miasteczka oskarżają o "zachętę do podejmowania działań niezgodnych z
Konstytucją RP".
Pismo w tej sprawie zastępca prezesa IPN Franciszek Gryciuk wysłał do
przewodniczącego Rady Gminy w Klimontowie (Świętokrzyskie). Oskarża w nim
władze gminy o "gloryfikację polityki Józefa Stalina, zbrodniczej ideologii
komunistycznej i jej reprezentantów". Historycy IPN wytykają Jasińskiemu m.in.
przynależność do sowieckiej partii komunistycznej. A to, że poetę torturowano
i rozstrzelano podczas czystki w 1938 roku, nazywają "wewnętrznymi
porachunkami w partii".

wyborcza.pl/1,75248,6534671,IPN_pali_Jasienskiego.html?as=1&ias=3&startsz=x

No wiecie, Gryciuk, żeście mnie swoim rewolucyjnym zapałem trochę zaskoczyli.
Jeśli zamordowany przez Stalina poeta jest dla was symbolem "gloryfikacji
polityki Józefa Stalina, zbrodniczej ideologii komunistycznej i jej
reprezentantów", to zaczynam się zastanawiać, czyście się ze swoim ch...jem na
łby nie pozamieniali. Wasza gorliwość, Gryciuk, na wiorstę śmierdzi mi jakimś
łajdactwem. Gotów jestem się nawet założyć, że nie zawsze, Gryciuk, byliście
tacy gorliwi. Niestety dzisiaj nie mam czasu, ale obiecuję wam, że jak znajdę
wolną chwilę, to tak was kur...wa wasza mać zlustruję, że wam walonki z nóg
pospadają. Łączę różne wyrazy. Narka.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych.o Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 10:16
      Czy do IPN tylko idiotow przyjmuja?
      Te Gryciuk najlepiej czulby sie zyjac w epoce stalinowskiej. :o((
    • ponte_aronte IPN już zlikwidował stronę z tym cudeńkiem 24.04.09, 10:38
      ale pozostały smaczne fragmenty i trochę ciekawostek (np. reakcje władz róznych miejscowości na monity IPNu) na blogu Wojtka Orlińskiego
      wo.blox.pl/2009/04/IPN-i-poezja.html
      zdaje się, że IPN zarzuca Jasieńskiemu między innymi, że w "Słowie o Jakubie Szeli" opowiada o krzywdzie polskich chłopów
      Mi się tam "Palę Paryż" podobało
      • wujaszek_joe Brawo Platforma 24.04.09, 10:44
        PIS można zrozumieć bo to idioci, ale czemu PO pozwala na takie idiotyzmy?
    • mariner4 Nie ważne kim był Jasienski 24.04.09, 10:43
      To jest jedna sprawa.
      Okazuje się, że IPN uzurpuje sobie takie prawa, jakie ma policja lub nawet
      bezpieka. Wydaje decyzje, które są poleceniem bezdyskusyjnym.
      To dowód na to, że jest to instytucja całkiem zdemoralizowana.
      Mam nadzieję, że radni Klimontowa, choćby z tego powodu poślą tych "gestapowców"
      do wszystkich diabłów.
      M.
      • gejowy.kaczucha Re: IPN uzurpuje sobie prawa [do decydowania] 24.04.09, 16:14

Otóż to; zamiast sformułować tylko opinię/udzielić informacji...
      • barnacle.bill.the.sailor To jest wg ciebie "bezdyskusyjne polecenie" ??? 24.04.09, 20:43
        "W związku z powyższym apeluję do władz gminy Klimontów o podjęcie niezwłocznych
        działań, ukierunkowanych na jak najszybsze dokonanie zmiany nazwy, która nie
        licuje z szacunkiem dla pamięci o ofiarach komunizmu oraz utrwala zafałszowany
        obraz najnowszych dziejów Polski."
    • barnacle.bill.the.sailor Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 10:49
      witek.bis napisał:

> No wiecie, Gryciuk, żeście mnie swoim rewolucyjnym zapałem trochę zaskoczyli.
      łby nie pozamieniali.

Macie rację, tow. Witia - zamordowanie tow. Jasieńskiego przez tow. Stalina
      niezbicie dowodzi, iż tow, Jasieński był niezłomnym bojownikiem
      antystalinowskiej i antykomunistycznej opozycji !...

Podobnie uwięzienie tow. Gomułki przez tow. Bieruta świadczy, że tow. Gomułka
      był zdeklarowanym antykomunistą !...
      • lech.niedzielski A widział ktoś normalnego solidarucha ?!!! 24.04.09, 10:51
        Coś takiego nie występuje w przyrodzie.
        • barnacle.bill.the.sailor Aha, to tow. Jasieński był nie tylko 24.04.09, 11:01
          antystalinowski,m, antykomunistą ale również solidaruchem... ?

To wszystko tłumaczy, tow. Niedzielski...

;-P
          • lech.niedzielski Re: A widział ktoś normalnego solidarucha ?!!! 24.04.09, 11:44
            barnacle.bill.the.sailor napisał:

> To wszystko tłumaczy,

Fakt.
      • prawieemeryt [...] 24.04.09, 12:26
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • witek.bis Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 20:45
        > Macie rację, tow. Witia - zamordowanie tow. Jasieńskiego przez tow. Stalina
        > niezbicie dowodzi, iż tow, Jasieński był niezłomnym bojownikiem
        > antystalinowskiej i antykomunistycznej opozycji !...
        >
        > Podobnie uwięzienie tow. Gomułki przez tow. Bieruta świadczy, że tow. Gomułka
        > był zdeklarowanym antykomunistą !...

A powiedzcie mi, tow. Biesiadny, gdzie to ja napisałem, albo przynajmniej
        zasugerowałem, że Jasieński był antykomunistą?
        • barnacle.bill.the.sailor Tu, tow. Witia: 24.04.09, 20:51
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=94464156&a=94464156
          "No wiecie, Gryciuk, żeście mnie swoim rewolucyjnym zapałem trochę zaskoczyli.
          łby nie pozamieniali"
          • barnacle.bill.the.sailor A to, tow. Witia, jednoznacznie dowodzi jego 24.04.09, 20:59
            niezłomnej bezkompromisowej antykomunistycznej postawy:

"W 1929 roku dotarł do ZSRR, gdzie osiadł na stałe. Zaczął pisać po rosyjsku,
            przyjął obywatelstwo radzieckie, wstąpił do WKP(b), zaczął działać w RAPP.
            Odwiedził Taszkent, Samarkandę, Bucharę.

Dużo pracował. Był redaktorem polskiego pisma "Kultura Mas", członkiem kolegium
            redakcyjnego wychodzącej w czterech językach "Literatury Międzynarodowej",
            został członkiem zarządu Związku Pisarzy Radzieckich. W sławnym dziele sławiącym
            budowę Kanału Białomorsko-Bałtyckiego, jego pióra jest rozdział zatytułowany
            „Dobić wroga klasowego"."

Nb, teraz już wiem skąd wzięlo się słynne "dorżnięcie watahy"... ;)))
            • witek.bis Re: A to, tow. Witia, jednoznacznie dowodzi jego 24.04.09, 21:03
              A kto mówi o jego "niezłomnej bezkompromisowej antykomunistycznej postawie"? Nie
              odpowiadam za to, co ty byłeś uprzejmy dośpiewać fałszywie do mojego posta.
              • barnacle.bill.the.sailor Tow. Witia, chcecie zaprzeczyć 24.04.09, 21:26
                zasadom logiki ? Skoro zaprzeczacie, iż tow. Jasieński gloryfikował w swojej
                twórczości politykę tow. Jozika, to znaczy, że twierdzicie, iż jej nie
                gloryfikował... A skoro jej nie gloryfikował, to znaczy, że nie popierał, czyli
                był przeciw. Gdzie jest tu fałsz ?...

Oczywiście najdobitniejszym dowodem jego sprzeciwu wobec polityki tow. Jozika
                jest rozdział zatytułowany „Dobić wroga klasowego" w sławnym dziele sławiącym
                budowę Kanału Białomorsko-Bałtyckiego...

;-P

Z innej beczki, wy tow. Witia jesteście prawdziwy demokrata i oczywiście nikomu,
                w tym IPNowi nie odmawiacie prawa do wypowiadania swoich opinii...
                • witek.bis Re: Tow. Witia, chcecie zaprzeczyć 24.04.09, 21:32
                  Być może tego nie zauważyłeś, ale Jasieński oprócz komunistycznych poglądów miał
                  jeszcze talent. Był bardzo dobrym poetą i pisarzem. Jednym z lepszych w czasach
                  II RP.
                  A co do tej drugiej kwestii, to ja nikomu przecież nie zabraniam wypowiadania
                  swoich opinii. Mam jednak prawo do wyrażania swoich poglądów i właśnie z tego
                  prawa skorzystałem.
                  • barnacle.bill.the.sailor Czy fakt, że obywatel ZSRR, zadeklarowany 24.04.09, 21:41
                    komunista i stalinista (choć stalinizm nie odwzajemnił jego miłości) miał
                    talent, jest powodem by nazywać jego imieniem ulicę w polskim miasteczku ?...
                    • witek.bis Re: Czy fakt, że obywatel ZSRR, zadeklarowany 24.04.09, 21:48
                      A nie przyszło ci do pustego, pisowskiego łba, że o tym, kto ma być patronem
                      ulicy w Klimontowie, mogliby decydować sami mieszkańcy miasta? Czy nie mają
                      prawa uczcić swojego najwybitniejszego ziomka, nawet jeśli jego poglądy
                      polityczne nie za bardzo im się podobają? Przecież Jasieński nie był
                      stalinowskim mordercą, tylko stalinowską ofiarą.
                      • barnacle.bill.the.sailor Ciekawe czy mieszkańcy Braunau am Inn 24.04.09, 21:58
                        też mają prawo uczcić swojego najwybitniejszego ziomka, nawet jeśli jego poglądy
                        polityczne nie za bardzo im się podobają?... ;-PPP

> Przecież Jasieński nie był
                        > stalinowskim mordercą, tylko stalinowską ofiarą.

Tu w manipulacji i hipokryzji prześcignąłeś samego mistrza Czuchnowskiego (choć
                        to naprawde trudne) - jestem pełen podziwu... W takim razie nie tylko nie wolno
                        zmieniać nazwy "jego" ulicy w Klimontowie ale także postawić mu pomnik jako
                        "ofiary stalinizmu"...
                        Tylko ciekawe co powiedzą na to potomkowie ofiar z Katynia, Syberii, czy
                        Kazachstanu... ?
                        ;-/
                        • witek.bis Re: Ciekawe czy mieszkańcy Braunau am Inn 24.04.09, 22:05
                          Prawdopodobnie potomkowie ofiar, które wymieniłeś, powiedzą, że Jasieński
                          przekonał się na własnej skórze czym był stalinizm kilka lat wcześniej niż ich
                          bliscy.

A co do rzekomej manipulacji, to na czym ona polega? Czy Jasieński był
                          stalinowskim mordercą? Czy nie był stalinowską ofiarą? A jeśli mieszkańcy
                          Klimontowa zechcą wystawić pomnik poecie, którego zapamiętali z jak najlepszej
                          strony, to ich prywatna rozkosz. A porównanie w innym twoim poście Jasieńskiego
                          do Hitlera jest równie idiotyczne co podłe. Żegnam.
                          • barnacle.bill.the.sailor Tow. Witia, 24.04.09, 22:23
                            witek.bis napisał:

> Prawdopodobnie potomkowie ofiar, które wymieniłeś, powiedzą, że Jasieński
                            przekonał się na własnej skórze czym był stalinizm kilka lat wcześniej niż ich
                            bliscy.

Tow. Jasieński doskonale wiedział czym był stalinizm na długo przedtem niż
                            przekonał się o tym na własnej skórze i, co najważniejsze, aprobował go
                            do czasu aż sam stał się mimo woli "wrogiem klasowym", o którego dobicie
                            wcześniej apelował... No cóż, kto mieczem wojuje... ;)
                            >
                            > A co do rzekomej manipulacji, to na czym ona polega?

Na tym, iż ze stalinisty domagającego się "dobicia wrogów klasowych" zrobiłeś
                            ofiarę stalinizmu, obrażając w ten sposób pamięć milionów ofiar tego
                            zbrodniczego systemu.

> Czy Jasieński był stalinowskim mordercą? Czy nie był stalinowską ofiarą?

Istotnie mordercą nazwać go nie można bo fizycznie nikogo chyba nie zabił ale
                            apologetą morderczego systemu był bez najmniejszej wątpliwości. A czy ktoś, kto
                            sławi mordercę jest lepszy od tegoż mordercy ?...

> A jeśli mieszkańcy Klimontowa zechcą wystawić pomnik poecie, którego
                            zapamiętali z jak najlepszej strony, to ich prywatna rozkosz. A porównanie w
                            innym twoim poście Jasieńskiego
                            > do Hitlera jest równie idiotyczne co podłe.

A niby dlaczego ?... A jeśli mieszkańcy Braunau am Inn zechcą wystawić pomnik
                            mężowi stanu, którego zapamiętali z jak najlepszej strony, to ich prywatna rozkosz.
                    • ponte_aronte tak 24.04.09, 22:32
                      a co?
                  • barnacle.bill.the.sailor Re: Tow. Witia, chcecie zaprzeczyć 24.04.09, 22:36
                    witek.bis napisał:

> A co do tej drugiej kwestii, to ja nikomu przecież nie zabraniam wypowiadania
                    swoich opinii. Mam jednak prawo do wyrażania swoich poglądów i właśnie z tego
                    prawa skorzystałem.

Tu, tow. Witia, również "mijacie się z prawdą" (jak mawiał red. Blumsztajn), nie
                    podejmujecie bowiem żadnej merytorycznej dyskusji ze stanowiskiem IPN wyrwżonym
                    przez p. Gryciuka, tylko poprzez obrzucenie go inwektywami usiłujecie
                    zdyskredytować przeciwnika. Była to zresztą ulubiona metoda redaktorów
                    "Żołnierza wolności" w dawnych czasach... Wielce znamienne jest przy tym, że
                    oburzacie się na nazywanie zaprzysięgłego do końca swoich dni komucha i
                    stalinowca "piewcą stalinizmu", a nie macie żadnych oporów przed nazywaniem
                    osoby, która jedynie o tym informuje "czekistą"...
                    • witek.bis Re: Tow. Witia, chcecie zaprzeczyć 24.04.09, 22:47
                      A tu się mylicie, bo wcale nie oburzałem się na nazywanie Jasieńskiego "piewcą
                      stalinizmu". Cały kłopot w tym, billu, ze wy sobie nieustannie coś
                      dośpiewujecie. A Gryciuk zdyskredytował się sam, bo skoro na antykomunizm
                      nawrócił się dopiero w latach 90, to powinien gębę trzymać zamknięta na kłodkę,
                      a nie występować w roli moralnego autoryteta, któren orzeka, kto godzien ulicy,
                      a kto nie.
                      • barnacle.bill.the.sailor Tow. Witia, chcecie znowu zaprzeczyć, 24.04.09, 23:01
                        witek.bis napisał:

> A tu się mylicie, bo wcale nie oburzałem się na nazywanie Jasieńskiego "piewcą
                        stalinizmu".

żeście nie napisali tego, coście napisali:

"Jeśli zamordowany przez Stalina poeta jest dla was symbolem "gloryfikacji
                        łby nie pozamieniali"

Tylko mi znowu nie tłumaczcie, że to, co powyżej napisaliście znaczy co innego
                        niż napisaliście...

A Gryciuk zdyskredytował się sam, bo skoro na antykomunizm
                        > nawrócił się dopiero w latach 90, to powinien gębę trzymać zamknięta na
                        kłodkę, a nie występować w roli moralnego autoryteta, któren orzeka, kto
                        godzien ulicy, a kto nie.

A wicie, tow. Witia, on przynajmniej się nawrócił, czego o waszym gieroju
                        Sowietskowo Sajuza napisać nie sposób...
                        • witek.bis Re: Tow. Witia, chcecie znowu zaprzeczyć, 24.04.09, 23:05
                          No i gdzie , baranie, jest ten "piewca stalinizmu"? Pytanie jest retoryczne, bo
                          odpowiedzi od ciebie wcale nie oczekuję, bezmyślny palancie.
                          • barnacle.bill.the.sailor Widzę, tow. Witia, że zaniemogliście nie tylko na 24.04.09, 23:18
                            oczy (skoro nie dostrzegacie własnoręcznie napisanych słów) ale też i na rozum
                            (skoro zamiast argumentów ostały wam się jeno wyzwiska)...
                            Takim językiem to sobie możecie "dyskutować" we własnym wykształciuchowym
                            gronie, ja g... babrać się nie zamierzam...
                            b/o
          • witek.bis Re: Tu, tow. Witia: 24.04.09, 21:01
            :)))
            Właściwie powinienem zostawić to bez komentarza, ale jeszcze tym razem spróbuję
            ci wytłumaczyć. O tym, że Jasieński był komunistą wie chyba każde dziecko.
            Jednak przy okazji był również ofiarą stalinizmu i choćby dlatego do
            "gloryfikacji polityki Józefa Stalina" nadaje się tak, jak ty do obrony Gryciuka
            i IPN-u.
            • barnacle.bill.the.sailor Re: Tu, tow. Witia: 24.04.09, 21:11
              witek.bis napisał:

> O tym, że Jasieński był komunistą wie chyba każde dziecko.
              > Jednak przy okazji był również ofiarą stalinizmu i choćby dlatego do
              "gloryfikacji polityki Józefa Stalina" nadaje się tak, jak ty do obrony Gryciuka
              i IPN-u.

No coż, skoro twierdzisz, że nie gloryfikował polityki Stalina bo stał się jego
              ofiarą, to domniemuję, iż zaprotestujesz również przeciwko opluwaniu i
              szkalowaniu Ernsta Rohma, który co prawda był hitlerowcem ale ponieważ padł
              ofiarą Hitlera, nie ma podstaw twierdzić, iż gloryfikował jego politykę...
              • witek.bis Re: Tu, tow. Witia: 24.04.09, 21:14
                Ciągle nie rozumiesz. Tu nie chodzi o to, co Jasieński gloryfikował, a czego
                nie, tylko o to, że nazwanie jego imieniem ulicy w Klimontowie rzekomo
                gloryfikuje stalinizm.
                • barnacle.bill.the.sailor Tow. Witia, plączecie się w zeznaniach... 24.04.09, 21:29
                  Chcecie również zaprzeczyć, iż nazwanie ulicy imieniem osoby gloryfikującej
                  stalinizm jest gloryfikacją stalinizmu ?...
                  • witek.bis Re: Tow. Witia, plączecie się w zeznaniach... 24.04.09, 21:33
                    :))))
                    Ale się rozpędziłeś. Kurtyka już przeprosił, Arseniuk przeprosił, a akurat tobie
                    hamulce wysiadły...
                    • barnacle.bill.the.sailor Ja nie muszę kiierować się politpoprawnością 24.04.09, 21:42
                      i oportunizmem... Utrata stanowiska mi nie grozi...
                      • witek.bis Re: Ja nie muszę kiierować się politpoprawnością 24.04.09, 21:51
                        :)))
                        Ale ich podsumowałeś! Oportunistyczni karierowicze!
                        • barnacle.bill.the.sailor Owszem... 24.04.09, 22:01
                          Już doświadczyli na swojej skórze konsekwencji "swobody" głoszenia poglądów w
                          demokracji tuskomunistycznej...
                          • ponte_aronte ordery za odwagę już dostali od Kaczora 24.04.09, 22:39
                            już się nie muszą starać
            • pies_na_czarnych.o Re: Tu, tow. Witia: 24.04.09, 21:14
              witek.bis napisał:

> :)))
              > Właściwie powinienem zostawić to bez komentarza, ale jeszcze tym
              razem spróbuję
              > ci wytłumaczyć. O tym, że Jasieński był komunistą

Bohater naszego watku mowi, ze byl socjalista, wiec jak to
              jest?
              • witek.bis Re: Tu, tow. Witia: 24.04.09, 21:17
                Do etykietek nie przywiązywałbym zbyt dużej wagi. Tym bardziej, gdy autorem
                etykietki jest poeta-futurysta ;-)
                • barnacle.bill.the.sailor Futurysta niewierny... 24.04.09, 21:31
                  "Jego późniejsza twórczość przybrała socrealistyczny charakter"

;-P
                  • witek.bis Re: Futurysta niewierny... 24.04.09, 21:34
                    I co z tego, że późniejsza przybrała? Ta wcześniejsza automatycznie przestała
                    się liczyć?
                    • barnacle.bill.the.sailor Ależ to oczywista oczywistość !... ;))) 24.04.09, 21:47
                      Uświadomiony klasowo artysta odrzucił zdegenerowane dekadenckie burżuazyjne
                      kanony sztuki i poświęcił sie bez reszty tej prawdziwej, jedynie słusznej... Z
                      obrzydzeniem odrzucił balast przeszłości...
                      • pies_na_czarnych.o [...] 24.04.09, 22:04
            • iza.bella.iza Re: Tu, tow. Witia: 24.04.09, 23:07
              Daj mu spokój. To typ, który nigdy w życiu się nie przyzna, że się wydurnił.
              Nawet nie zamilknie zawstydzony, tylko będzie w nieskończoność ciągnął swoje
              durnowate występy. Jego słowo musi być ostatnie, jak u niejakiego Homosia.
    • a.adas Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 12:21
      tutaj jest wersja
      Googleowska
      tego tekstu

• lisekrudy Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 12:39
      Tutaj warto wyrazic swoja opinie w tej sprawie.

www.petycje.pl/petycja/3995/obrona_ulicy_brunona_jasienskiego_w_klimontowie.html

Lisek
    • witek.bis Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 20:40
      Powiedzcie no mi, Gryciuk, czemu wy tak chorobliwie skromni jesteście? Wasz
      żywocik na stronie IPN-u jest tak króciutki jakbyście właśnie 6, a nie 60 latek
      skończyli. Wykazu publikacji jakoś nie widać, a szkoda, bo z całą pewnością
      macie w swoim dorobku wiele pozycji tak antykomunistycznych, że aż się skóra na
      dupie marszczy z wrażenia. Doktoracik z roku 1988 musiał być szczególnie
      wywrotowy, skoro już rok później komuna się nam wzięła i wykopyrtnęła. No, ale
      skoro promotorem waszego dzieła był Szaflik, a recenzentem Wojciechowski, to nie
      mogło być inaczej. Przecież to najbardziej drapieżne jastrzębie
      antykomunistycznego podziemia. Ale pal sześć wasz dorobek naukowy – o wiele
      ciekawsza wydaje mi się wasza działalność na tak zwanej niwie. Ot, choćby w
      takim Towarzystwie Miłośników Podlasia, któregoście w roku 1987 bohatersko
      bronili przed notorycznymi komuchami pokroju Przemysława Maksymiuka albo
      Tadeusza Krawczaka. No więc pochwalcie się, Gryciuk. Bez krępacji. Przecież na
      pewno macie czym.
      • pies_na_czarnych.o Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 20:46
        witek.bis napisał:

>

Obiecales i idziesz za obietnica. Lubie takich jak ty, ktorzy slowa
        dotrzymuja. :o)
        Czekam na ciag dalszy.
        • witek.bis Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 20:54
          Niestety - ciągu dalszego raczej nie będzie, bo Gryciuk Franciszek to tak
          okrąglutkie zero, że w sieci na jego temat bardzo mało można znaleźć, a po
          bibliotekach na pewno nie będę się za nim uganiał. Gostek, mimo swoich 60 lat,
          wygląda na bardzo "młodego" antykomunistę i pewnie stąd ten jego młodzieńczy zapał.
          • pies_na_czarnych.o Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 21:10
            > wygląda na bardzo "młodego" antykomunistę i pewnie stąd ten jego
            młodzieńczy za
            > pał.

:o)

Pokaz mi starszych. :p))
          • lisekrudy Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 22:25
            witek.bis napisał:

> Niestety - ciągu dalszego raczej nie będzie, bo Gryciuk Franciszek to tak
            > okrąglutkie zero, że w sieci na jego temat bardzo mało można znaleźć, a po
            > bibliotekach na pewno nie będę się za nim uganiał.

Tworczosci Franciszka Gryciuka poszukujemy tutaj:

www.bibliografia.ipn.gov.pl/
            • witek.bis Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 22:41
              :)
              Tylko gdzie znaleźć jego twórczość sprzed 1989 roku? Czyżby uaktywnił się
              twórczo dopiero po czterdziestce? I od razu jako gorliwy antykomunista?
              • iza.bella.iza Re: Czekista Gryciuk 24.04.09, 22:43
                Pewnie zawieruszyła się gdzieś w Akadzie ;)
      • iza.bella.iza Czekista Gryciuk, uczeń Wojciechowskiego:) 24.04.09, 22:37
        witek.bis napisał:

> Doktoracik z roku 1988 musiał być szczególnie
        > wywrotowy, skoro już rok później komuna się nam wzięła i wykopyrtnęła. No, ale
        > skoro promotorem waszego dzieła był Szaflik, a recenzentem Wojciechowski, to nie
        > mogło być inaczej. Przecież to najbardziej drapieżne jastrzębie
        > antykomunistycznego podziemia.

Jestem na 99% pewna, że Gryciuk robiąc ten wywrotowy doktorat pracował w
        Archiwum Akt Dawnych, wówczas będącym pod dyrekcją prof. Wojciechowskiego,
        najbardziej czerwonego wykładowcy IH UW. Na pewno nie miał stypendium w
        Instytucie, a nawet nie posiadał konta bibliotecznego dla doktorantów.
        • witek.bis Re: Czekista Gryciuk, uczeń Wojciechowskiego:) 24.04.09, 22:49
          Hola, hola! "Antykomunista" Wojciechowski szefował chyba Archiwom Państwowym a
          nie AGAD-owi.
          • iza.bella.iza Re: Czekista Gryciuk, uczeń Wojciechowskiego:) 24.04.09, 22:57
            A co jest na Długiej? Tam szefował Wojciechowski. Wróciłam z roweru i głowę mam
            nieco przewianą, mogłam się pomylić.
            • witek.bis Re: Czekista Gryciuk, uczeń Wojciechowskiego:) 24.04.09, 23:00
              Na Długiej po lewej stronie jest AGAD (w pałacu Raczyńskich), a naprzeciwko -
              dyrekcja AP.
              • iza.bella.iza Re: Czekista Gryciuk, uczeń Wojciechowskiego:) 24.04.09, 23:03
                No, to AP. Tam zdawałam egzamin u Wojciechowskiego:)
              • lisekrudy Re: Czekista Gryciuk, uczeń Wojciechowskiego:) 24.04.09, 23:04
                witek.bis napisał:

> a naprzeciwko - dyrekcja AP.

Byla, bo sie przeniosla:

bip.ap.gov.pl/kontakt.php
                L.
                • witek.bis Re: Czekista Gryciuk, uczeń Wojciechowskiego:) 24.04.09, 23:06
                  Ups! Sorki za dezinformację i dzięki za informację. Dawno tam nie byłem :-(
        • barnacle.bill.the.sailor [...] 24.04.09, 22:53
    • witek.bis Do prezesa Kutyki 24.04.09, 20:49

W związku z tym, że swego czasu dość głośno gardłowałem na tym forum za waszą
      kandydaturą na stanowisko prezesa IPN (czego dzisiaj się wstydzę się jak jasna
      cholera) czuję się w prawie zadać wam, Prezesie, parę prostych pytań.
      1)kto to do kur...wy nędzy jest ten Gryciuk Franciszek?
      2)skądeście go wytrzasnęli?
      3)czy dokładnie znacie przeszłość tego samowo czestnowo antikomunista?
      4)czy zamierzacie nadal dekomunizować Polskę za pomocą takich Gryciuków?
      5)czyście do reszty ocipieli?
      • douglasmclloyd Re: Do prezesa Kutyki 24.04.09, 23:15
        witek.bis napisał:

>
        > W związku z tym, że swego czasu dość głośno gardłowałem na tym forum za waszą
        > kandydaturą na stanowisko prezesa IPN (czego dzisiaj się wstydzę się jak jasna
        > cholera) czuję się w prawie zadać wam, Prezesie, parę prostych pytań.
        > 1)kto to do kur...wy nędzy jest ten Gryciuk Franciszek?
        > 2)skądeście go wytrzasnęli?
        > 3)czy dokładnie znacie przeszłość tego samowo czestnowo antikomunista?
        > 4)czy zamierzacie nadal dekomunizować Polskę za pomocą takich Gryciuków?
        > 5)czyście do reszty ocipieli?

W tym całym IPNie sami odlotowcy. Szajba im wali, jak Maciorze.
    • witek.bis :-) 24.04.09, 21:12
      Instytut Pamięci Narodowej przyznaje, iż popełnił błąd - napisał Andrzej
      Arseniuk, rzecznik prasowy IPN, w liście do Gazety Wyborczej. IPN wycofuje się z
      żądania zmiany nazwy ulicy Brunona Jasieńskiego w Klimontowie [...]
      Rzecznik prasowy IPN przekazał nam, że do przewodniczącego Rady Gminy w
      Klimontowie (Świętokrzyskie) wysłano pismo prezesa IPN z przeprosinami za
      zaistniałą sytuację.

To bardzo ładnie z waszej strony, Arseniuk, ale jeszcze ładniej by było, gdyby
      to Gryciuk Franciszek osobiście był uprzejmy odszczekać i przeprosić.
      • pies_na_czarnych.o Re: :-) 24.04.09, 21:21
        W Warszawie chyba na mokotowie zmienili nazwe Kowalski na Kowalski.
        Czy jakos Tak. :o))
        Komuniste wymienili na hokeiste. :o))))))))))) Tanio i bez problemow.
        :o)))
        Jezeli matolstwo musialoby placic z wlasnej kieszeni za glupia zmiane
        nazwy ulicy, to nigdy nie podjeloby takiej decyzji.
        • witek.bis Re: :-) 24.04.09, 21:23
          Sprytnie z tym Kowalskim zagrali - hokeista stał się patronem, a komunista
          został na lodzie.
          • pies_na_czarnych.o Re: :-) 24.04.09, 21:36
            witek.bis napisał:

> :)
            > Sprytnie z tym Kowalskim zagrali - hokeista stał się patronem, a
            komunista
            > został na lodzie.

Chociaz tanio wyszlo. :o))
            Taka durna zmiana nazwy ulicy kosztuje nesamowite pieniadze. Tablice,
            pieczatki, ksiazki adresowe, telefoniczne, zmiany wpisow w dowodach
            osobistych....... i co jeszcze mozesz sobie wyobra zic. :((
            • witek.bis Re: :-) 24.04.09, 21:40
              Oczywiście, że kosztuje, chociaż nie wyobrażam sobie, by z powodów
              oszczędnościowych patronowali naszym ulicom Lenin, Dzierżyński czy Marchlewski.
              Ale niektórzy maniacy majstrowali nawet przy Waryńskim. Znajdzie się i taki,
              któremu będzie przeszkadzał "czerwony" Okrzeja.
              • pies_na_czarnych.o Re: :-) 24.04.09, 22:01
                witek.bis napisał:

> Oczywiście, że kosztuje,

Zwlaszcza, ze idioci moga decydowac.

Pamietam jak to robili Niemcy- zmieniali nazwy ulic wowczas gdy byl
                czas na odnowienie tablic. jak myslisz? Glupio robili? :o))
                Juz nie wspomne o wymianie policyjnych samochodow z Wartburg na
                Mercedes :o))) W Polszy zrobiono to w jednym mgnieniu oka .......
    • douglasmclloyd [...] 24.04.09, 22:55
      • witek.bis Re: Pytanie w kwestii formalnej 24.04.09, 22:56
        Pisz szybko do Kurtyki, bo kto wie, czy Gryciuk miejsca nie zwolni ;-)
        • lisekrudy Re: Pytanie w kwestii formalnej 24.04.09, 23:02
          Tu sie mozna przyuczyc do tego fachu:

ipn.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=397&id=8625

(Ale jeszcze ciekawiej jest sobie poczytac odpowiedzi roznych samorzadow, co
          sadza o sugerowanych im zmianach nazw ulic).

Lisek
          • witek.bis Re: Pytanie w kwestii formalnej 24.04.09, 23:11
            Dzięki za ten link :-)

Pismo Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej do Przewodniczącego Rady Gminy w
            Klimontowie (woj. świętokrzyskie)

Na Pańskie ręce wpłynęło pismo sygnowane przez mego Zastępcę, dotyczące zmiany
            nazwy ulicy Brunona Jasieńskiego. Pismo to było błędem podległych mi
            pracowników, za co biorę odpowiedzialność. Bruno Jasieński był ważną postacią
            polskiej kultury, wobec czego uhonorowanie jego imieniem nazwy ulicy jest
            uzasadnione.

Proszę przyjąć przeprosiny za zaistniałą sytuację.

(-) Janusz Kurtyka
            Prezes Instytutu Pamięci Narodowej
            • douglasmclloyd [...] 24.04.09, 23:13
              • witek.bis Re: Pytanie w kwestii formalnej 24.04.09, 23:15
                Porażka to będzie dopiero wtedy, jak mu Kurtyka kopa w dupę sprzeda.
                • iza.bella.iza Re: Pytanie w kwestii formalnej 24.04.09, 23:17
                  Tak mu sprzeda, jak Żarynowi - głośno wywali z jednego stanowiska, po cichu
                  zainstaluje na innym, lepiej płatnym.
                  • witek.bis Re: Pytanie w kwestii formalnej 24.04.09, 23:27
                    Swoją drogą to ciekawe towarzycho sobie ten Kurtyka dobrał - Żaryn do
                    Solidarności wstąpił w 1989, Grycuk jeszcze w 1987 zwalczał w TMP tych, co
                    wychynęli z podziemia i przejęli władzę w Towarzystwie. Widać takimi
                    "świeżakami" łatwiej mu się rządzi. Kanclerska głowa!
                    • iza.bella.iza Re: Pytanie w kwestii formalnej 24.04.09, 23:32
                      Mają obiektywne spojrzenie na tych wszystkich solidaruchów - nie byli ich
                      kumplami, nie musieli grać z bezpieką, nie siedzieli w internatach, nie musieli
                      się stawiać na Mysiej. Przesiedzieli sobie trudne czasy w zaciszu bibliotek i
                      archiwów, nie umoczyli się nigdzie. Jedyne kontakty, jakimi mogą się pochwalić
                      to kontakty z roztoczami.
                    • iza.bella.iza Wątek Ci schudł:) 24.04.09, 23:38
                      He,he - Benek się doigrał, a my razem z nim. Cała gałązka wyleciała :D
                      • barnacle.bill.the.sailor Widzisz, nawet giwi litościwie usunęła 24.04.09, 23:44
                        ślady "zawiania" twej główki po rowerowej wycieczce...
                        • iza.bella.iza Słowo PiSdziocha:) 24.04.09, 23:55

> ja g... babrać się nie zamierzam...
                          > b/o

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka