homosovieticus 06.05.09, 14:49 rozumianego jako odwoływanie się do społeczeństwa i przyznawanie racji większości w procesach decyzyjnych podejmowanych przez władzę wybraną zgodnie ze standardami demokratycznymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariner4 Populizm to 06.05.09, 14:58 propaganda polegająca na tym, że wmawia się ludziom, że wszystkim należy się po równo. M. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus To całkiem chybiona definicja. 06.05.09, 15:01 Któż jest jej autorem? Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Kto potrafi z Was wykazać szkodliwość populiz 06.05.09, 15:09 http://portalwiedzy.onet.pl/13681,,,,populizm,haslo.html juz wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Niczego mi nie wykazałeś tylko odwołałeś się 06.05.09, 15:21 do bardzo powierzchownej i politycznie poprawnej argumentacji jakiegoś nieznanego, internetowego publicysty. Pomyśl samodzielnie czy nie dostrzehasz w krytyce populizmu chęci zachowania władzy i przywilejów przez niektóre grupy społeczne? ps Jeśli natomiast chcesz powiedzieć,że Platforma zdobyła i utrzymuje władzę dzięki populistycznym zabiegom to zgadzam się z tym ale z tego faktu nie WYNIKA szkodliwość populizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Kto potrafi z Was wykazać szkodliwość populiz 06.05.09, 15:23 Pytanie: skąd ta definicja? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Mnie pytasz? Zaproponowałem jedynie 06.05.09, 15:41 takie istotowe- zgodne z klasycznym rozumieniem tego określenia- pojmowanie tego określenia. Google aż roją się od różnych interpretacji tego pojęcia. Jakies trzeba przyjać bo inaczej rozmowa o nim nie jest możliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mnie pytasz? Zaproponowałem jedynie 06.05.09, 15:54 Pytam ciebie, bo zawsze rozumiałem je jako podawanie pozornie prostych, acz niedobrych rozwiązań dla trudnych problemów celem zdobycia poparcia. Trudno coś takiego uznać za dobry element debaty publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Zastanowiłeś się dlaczego własnie tak "rozumiesz" 06.05.09, 16:13 populizm? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Zastanowiłeś się dlaczego własnie tak "rozumi 06.05.09, 16:17 Bo na tym to polega. Mówienie ludziom tego, co chcą usłyszeć. To o czym piszesz Ty to nie populizm, a demokracja najzwyklejsza. Nawet gorzej bo w wydaniu szwajcarskim;) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus A z jakich to powodów ludzie chcą cokolwiek 06.05.09, 16:21 usłyszeć, czy są to powody wynikajace z naukowej wiedzy i z ludzkiego, powszechnego doświadczenia o koniecznym zachowaniu jednostki zyjacej w zorganizowanej społeczności? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus O populiźmie 06.05.09, 17:03 www.isppan.waw.pl/ksiegarnia/populizm.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek [...] 06.05.09, 15:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zamurowany Populizmem jest cała demokracja 06.05.09, 15:44 Populizmem jest cała demokracja, bo sprowadza się do tego, że politycy mówią i robią rzeczy miłe dla ludu, a nie rzeczy sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus A skad politycy maja wiedzę o tym co jest 06.05.09, 15:46 sprawiedliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: A skad politycy maja wiedzę o tym co jest 06.05.09, 15:49 homosovieticus napisał: > sprawiedliwe? A skąd ty masz "wiedzę" o tym, co sprawiedliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Jest kilka znaczeń słowa sprawiedliwe w jezyku 06.05.09, 15:54 polskim. Chciałbym ustalić z rozmówcą, które miał na mysli pisząc o sprawiedliwości pragnacych politykach. Odpowiedz Link Zgłoś
zamurowany Sprawiedliwość jest tylko jedna 06.05.09, 15:57 Sprawiedliwość jest tylko jedna. Więc nie ma wielu znaczeń. Jeśli się mylę, to mnie popraw. A politycy nie pragną sprawiedliwości - już to pisałem. Pragną władzy, a źródłem władzy jest zadowolenie (głupiego) ludu, a nie sprawiedliwość. Dlatego właśnie demokracja to szczyt populizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Mylisz się. Ma kilka znaczeń. Nauczał o nich 06.05.09, 16:08 K. Ajdukiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
zamurowany No czekam... 06.05.09, 17:24 Czekam aż podasz te różne rodzaje sprawiedliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
zamurowany Forum dyskusyjne 06.05.09, 17:30 Przypominam, że to jest forum dyskusyjne. Tu się dyskutuje, a nie objawia. Masz coś do powiedzenia, to wal śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus "O sprawiedliwości". Artykuł taki ukazał się 06.05.09, 17:35 w I-szym tomie " Języka i poznanie" K. Ajdukiewicza. Liczy sobie 12- nascie stron i szczegółowo omawia trzy pojecia sprawiedliwosci. Zachęcam do przeczytania tego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
zamurowany Re: A skad politycy maja wiedzę o tym co jest 06.05.09, 15:55 homosovieticus napisał: > sprawiedliwe? Wątpię czy mają tą wiedzę, a nawet jak ją mają, to z niej nie korzystają. Demokracja to rządy ludu, szczyt populizmu. Więc politycy po prostu robią to, co dla ludu miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus A więc któż ma wiedzę o tym co jest 06.05.09, 16:22 sprawiedliwe? Skąd także wiadomo,ze to co miłe dla ludu nie jest i miłe dla elity? Odpowiedz Link Zgłoś
zamurowany Re: A więc któż ma wiedzę o tym co jest 06.05.09, 17:27 homosovieticus napisał: > A więc któż ma wiedzę o tym co jest > sprawiedliwe? A coś ty się tak przyczepił tej sprawiedliwości? Chciałeś rozmawiać o populizmie, więc masz moją tezę - szczytem populizmu jest demokracja, bo władca zajmuje się w niej głównie zadowalaniem ludu. I nic innego mu raczej nie przyświeca. Ani dobro kraju, ani sprawiedliwość. > Skąd także wiadomo,ze to co miłe dla ludu nie jest i miłe dla elity? A po co o to pytasz i czy ktokolwiek mówił, że jest inaczej? I czy w ogóle jeszcze wiesz, o co ci chodzi w tym wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Dlaczego zakładasz,ze lud nie chce dobra Kraju 06.05.09, 17:39 w którym żyje ani sprawiedliwosci, której oczekuje w takim jej znaczeniu jakie politycy jej nadali? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Czy to co miłe dla ludu nie jest miłe dla politykó 06.05.09, 16:28 i jakie sa tego ewentualne powody? Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Głupiś!!! 06.05.09, 15:55 Ale pomimo zasad spróbuję ci przybliżyć na przykładzie muzyki. Disco polo było trendy, ale do normalnej muzyki ma się jak grzybek do Pana Boga:) Mam na myśli Dużą muzykę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Głupiś!!! 06.05.09, 16:12 homosovieticus napisał: > Pomyśl samodzielnie czy nie dostrzehasz w krytyce populizmu chęci > zachowania władzy i przywilejów przez niektóre grupy społeczne? Populizm ; 3 mln mieszkan , bendziemy reprywatyzowac , bendziemy karac winnych przekretow reprywtyzcyjnych , wyciagniemy konsekwencje - ukarzemy Rosje , bendzie prawnie i sprawiedliwie , itd. itp..... kaczki pisdaczki i ich kacza partia PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Pytałem o zdanie tych, którzy potrafią 06.05.09, 16:15 UZASADNIĆ przekonanie o szkodliwości POPULIZMU. Ty niczego nie uzasadniasz tylko przywołujesz publicystyczne zwroty uzywane przez zaangażowanych w polityczną walkę medialnych agitatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Pytałem o zdanie tych, którzy potrafią 06.05.09, 16:21 homosovieticus napisał: > UZASADNIĆ przekonanie o szkodliwości POPULIZMU. > Ty niczego nie uzasadniasz tylko przywołujesz publicystyczne >zwroty uzywane przez zaangażowanych w polityczną walkę medialnych >agitatorów. trzeba ci udawadniac szkodliwosc POPULIZMU , LITOSCI chcesz aby juz wszyscy wiedzieli jakim jestes pajacem. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Madry forowicz w pajacu dostrzeże coś wartościoweg 06.05.09, 16:24 Ze zdaniem pozostałych forowiczów liczę się niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Madry forowicz w pajacu dostrzeże coś wartośc 06.05.09, 16:26 homosovieticus napisał: > Ze zdaniem pozostałych forowiczów liczę się niewiele. Z moim możesz się Homoś nie liczyć w ogóle! Nie lubię przeprowadzać goowna przez morze. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Jeśli Cię dobrze zrozumiałem to mylisz 06.05.09, 16:06 umiejętności i talenty ludzkie z pragnieniami o życiu i w ten sposób uzasadniasz konieczność istnienia elit politycznych w demokracjach. Czy dobrze zrozumiał mądrego głupi ? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Widzisz Giwi jakie "kwiatk"i rosną na łączce 06.05.09, 16:44 Twojej i do czego nadają się najlepiej :( Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Widzisz Giwi jakie "kwiatk"i rosną na łączce 06.05.09, 17:04 Pytałem o zdanie tych, którzy potrafią uzasadnic szkodliwosc populizmu - homosovieticus 06.05.09, 16:15 homosovieticus 06.05.09, 16:24 - Ze zdaniem pozostałych forowiczów liczę się niewiele. skomentuj sobie sam , moim zdaniem wymagana jest wizyta u lekarza o konkretnej specjalnosci . Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Czy Ty oby na pewno rozumiesz co czytasz? 06.05.09, 17:10 Napisałem wyrażnie,że ze zdaniem forowiczów ,którzy nie potrafią uzasadnić tezę o szkodliwości populiżmu liczyć się bedę tylko NIEWIELE. kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Czy Ty oby na pewno rozumiesz co czytasz? 06.05.09, 17:22 homosovieticus napisał: > Napisałem wyrażnie,że ze zdaniem forowiczów ,którzy nie potrafią > uzasadnić tezę o szkodliwości populiżmu liczyć się bedę tylko > NIEWIELE kumasz? homos, mam dobry temat dla ciebie , na twoj poziom ; Czy to dobrze ,ze slonce swieci ?, owocnej dyskusji , Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Oczywiście,ze dobrze. Inaczej nie zaistnielibyśmy! 06.05.09, 17:31 Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Oczywiście,ze dobrze. Inaczej nie zaistnielib 06.05.09, 17:51 Dobrze ,ze slonce swieci , inaczej nie zaistnielibysmy .... oho , homos mysli . homosiu , jestem wstrzasniety twoja odpowiedzia ... , Nie zaistnielibysmy bez laski boszej !! , a ty twierdzisz , ze to zaslga slonca .Co na to twoje katolickie sumienie ;). Dialogi na cztery nogi z homosiem . ciag dalszy nie nastapi . Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Niczego podobnego nie napisałem. Twierdzę jedynie, 06.05.09, 17:56 ze bez istnienia słonca nie istniałaby nasza galaktyka a więc i my. Zajrzyj, od czasu do czasu, do astronomii a jeszcze lepiej do kosmologii. Odpowiedz Link Zgłoś