Dodaj do ulubionych

Czy "Mein Kampf" to antysemityzm?

IP: 217.61.150.* 05.12.03, 09:21
Czy ksiazka Hitlera "mein kampf" to ksiazka antysemicka?
Jezeli tak to dlaczego w Skandynawii mozna ja dostac w kilku wydaniach w
kazdej bibliotece.
A w Polsce jest zakazana. Czy to Polacy napisali ja, ze teraz nie mozna
czytac tego w Polsce. Zakazane jest tylko w Szwabii i w Polsce. Czyli w dwóch
kraje które przyczynily sie do holokalstu zabraniaja przeczytac ta ksiazke
swoim obywatelom. !!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marian Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? NIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.03, 09:37
      Gość portalu: Viking napisał(a):

> Czy ksiazka Hitlera "mein kampf" to ksiazka antysemicka?
      > Jezeli tak to dlaczego w Skandynawii mozna ja dostac w kilku wydaniach w
      > kazdej bibliotece.
      > A w Polsce jest zakazana. Czy to Polacy napisali ja, ze teraz nie mozna
      > czytac tego w Polsce. Zakazane jest tylko w Szwabii i w Polsce. Czyli w dwóch
      > kraje które przyczynily sie do holokalstu zabraniaja przeczytac ta ksiazke
      > swoim obywatelom. !!!!!!

Zdecydowanie zawiera akcenty antyżydowskie nie antysemickie.
      Semici to znacznie szersze pojecie np.Arabowie to również semici.Czemu w Polsce
      jest zakaza?
      Pewnie dlatego, że to głupia ksiązka mobilizująca do czynu własnie głupców.
      Wnioski wyciągnij sam.
      • Gość: Viking Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? NIE! IP: 217.61.150.* 05.12.03, 09:59
        Idac sciezka myslowa Mariana mozna wywnioskowac, ze to tylko w Szwabii i Polsce
        mieszkaja madrale - reszta Europy to GLUPCY. Zycze dobrego samopoczucia we
        wspólnej Europie
        • Gość: Marian Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? NIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.03, 10:29

> Idac sciezka myslowa Mariana mozna wywnioskowac, ze to tylko w Szwabii i
          Polsce
          >
          > mieszkaja madrale - reszta Europy to GLUPCY. Zycze dobrego samopoczucia we
          > wspólnej Europie

To nie jest jedyny wniosek jaki można wyciągnąc z tego co napisałem.wniosek
          odwrotny wydaje sie byc bardziej uprawnionym, o czy swidczyć może np. twoje
          wnioskowanie!

Najpierw myslimy potem piszemy.
          Nie gniewaj sie ale niepotrzrebnie uwazasz mnie juz na poczatku rozmowy za
          idiotę.
          Wkurza mnie to.
    • jarek.tulko Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? 05.12.03, 09:45
      jestes głupawym prowokatorem. "Mein kampf" to czysty antysemityzm, a twoje
      bzdety cyt. "Zakazane jest tylko w Szwabii i w Polsce. Czyli w dwóch
      > swoim obywatelom. !!!!!!" to czyste antypolskie sukrwielstwo uprawiane przez
      niechętne POlsce sodowiska żydowskie. Uprawianie tej agresywnej antypolskiej
      propagandy, jest odrażajacą praktyką. Jesteś zwykłym prowokatorem majacym
      oczernić Polskę i Polaków. Żeby napisać "które przyczynily sie do holokalstu" -
      chopdzi tu ci m.in., o Polskę to trzeba być kompletnym analfabetom i neukiem
      histirycznym. jakbyś mniej pił jbleczek a więcej czytał byloby sunku lepiej. na
      szczęście ta kanalizacyjna lektura mein kampf jest w śmietniku i niech tam
      pozostanie

> kazdej bibliotece.
      • Gość: Viking [...] IP: 217.61.150.* 05.12.03, 10:01
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • jarek.tulko Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? 05.12.03, 10:14
          zrozumiałem aż za dobrze tępaku. chciałeś usłyszeć potępienie dla publkowania
          Meinkampfu - to ok. Ale jesteś gnidą która pluje na Polaków pisząć bzdety o
          współodpowiedzialności za holokaust. Jesteś nie pierwszym na tym forum, które
          te obelgi rzuca. Specjalizują się w nienawiści do Polski i opluwaniu jej tu
          niektórzy. patrz wrogo nastawione srodowiskazydowskie z ze Stanów, i Europy
          Zachodniej. Szerzenie tego typu propagandy jest tak smao szkodliwe jak Mówienie
          obrazanie Żydów, czy antysemickie debilne hasła. To znak równoiści.

> Nie zrozumiales balwanku mojego watku. Musiales z ranca walnac muzgojebca.
    • johannes4 Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? 05.12.03, 10:47
      co się Żydzie nzowu czepiasz Niemców? Mało kasy od Niemców wydoiliście? Izrael
      złupił Niemców z miliardów marek jeszcze wam mało? pazerny i agresywny naród z
      ciebie i twoich pobratyńców. Odczepvcie sie w końcu od niemieckich pieniędzy.

> kazdej bibliotece.
    • Gość: ja Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? IP: *.telia.com 05.12.03, 10:49
      Najwieksza wada Fürer`a ? - nie byl Polakiem !.
    • nowax Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? 05.12.03, 11:17
      to mógł napisać tylko prymitywny człowiek.
      • Gość: VIKING DO NOVAXA IP: 217.61.150.* 05.12.03, 11:25
        ILE ZAKAZANYCH KSIAZEK BYLO W KOMUNIE. CZY TEZ TE WSZYSTKIE NAPISALI LUDZIE
        PRYMITYWNI. A MOZE TO POLACY SA TAK PRYMITYWNI,ZE ZABRANIA IM SIE CZYTANIA
        NIEKTÓRYCH KSIAZEK BO PO LEKTURZE ICH POPELNIA GLUPSTWA?
        • nowax Re: DO NOVAXA 05.12.03, 11:30
          jedno z drugim nie ma nic wspólnego. POlacy to mądry naród. Ty obrażasz do
          obarczając odpowiedzialnością za holokaust. ale rozpowszechnianie literatury
          nazistwoskiej to głupota. jeżeli myuślisz gdyby każdemu dać przycisk odpalający
          bombe to by wszysacy ją odpalili? ale się tego nie robi. ja sie cieszę ,że
          takie ksiażki jak kampf są zakazane i tak powoinno zostać

Gość portalu: VIKING napisał(a):

> ILE ZAKAZANYCH KSIAZEK BYLO W KOMUNIE. CZY TEZ TE WSZYSTKIE NAPISALI LUDZIE
          > PRYMITYWNI. A MOZE TO POLACY SA TAK PRYMITYWNI,ZE ZABRANIA IM SIE CZYTANIA
          > NIEKTÓRYCH KSIAZEK BO PO LEKTURZE ICH POPELNIA GLUPSTWA?
        • venus99 Re: DO NOVAXA 05.12.03, 11:32
          nie jestes Polakiem?
          to spadaj.wystarczą nam własni debile.nie potrzebujemy dodatkowych.
          • Gość: Viking Do venus99 IP: 217.61.150.* 05.12.03, 11:35
            Tylko idiota moze zakazac komus czytanie czegokolwiek.
            Hemmingwai
            • venus99 Re: Do venus99 05.12.03, 11:38
              ludzie przyzwoici nie biorą do ręki gówna.ale łysogłowi naziści przecież nie
              mają nic wspólnego z przyzwoitością.
              z rozumem też nie.
              • Gość: Viking Re: Do venus99 IP: 217.61.150.* 05.12.03, 11:49
                Jezeli jestes przyzwoita(y) to dlaczego babrasz sie w takim gównie jak "Jude
                Zeitung"
                • venus99 Re: Do venus99 05.12.03, 12:02
                  bo to antysemici są nieprzyzwoici.zdecyduj sie w końcu na coś specjalisto od
                  polskiego udziału w holocauście.
                  • zoll1 Re: Do venus99 05.12.03, 12:07
                    masz rację że antysemici są nieprzyzwoici, ale ci którzy szezrą nienawiśc do
                    Polsaki i Polaków w takim samym stopniu. ale o ile słusznie potepia się panów
                    mówiących "Żdzi do gazy" to mniej chętnie opluwajacych Polaków i
                    Europejczyków "antysemitami", lub "współodpowiedizalnymi za holokaust". Obelgi
                    oczernbiajace i szerzące nienawiśc z jednej i z drugiej strony wyrządzają
                    mnóstwo krzywd. Bezkranie i na sucho udzi np. szaronowi wyzywanie Europejczyków
                    od "anysemitów" ( o przyzwoitości tej kanali szarona to nawet nie ma co
                    wspominać)

venus99 napisał:

> bo to antysemici są nieprzyzwoici.zdecyduj sie w końcu na coś specjalisto od
                    > polskiego udziału w holocauście.
                    • venus99 Re: Do venus99 05.12.03, 13:36
                      jak rozumiem słowo kanalia pod adresem Szarona pada w kontekście przyzwoitości.
                      europejczycy są antysemitami, może nawet większymi niz Polacy.natomiast w swoim
                      antysemityźmie nie są tak prymitywni i brutalni jak my.
    • pl.adex Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? 05.12.03, 12:18
      Mein kampf podobnie jak pisarstwo naszego zlotka w watykanie to bardzo dluga
      nudna i glupia ksiazka mozna ja porownywac do poezji czy encyklik pana
      Wojtyly,tego nie da sie przeczytac,probowalem i to w orginale i nawet do polowy
      nie dotarlem.
      • Gość: polit Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.03, 00:04
        Szukam tej ksiazki juz od dawna . mozna ja dostac tylko w czytelni
        uniwersyteckiej a ten kto ma ja w domu nie chce pozyczyc.Czytalem " Dziela
        Lenina" w calosci i dlatego chcialem poczytac "Mein Kampf" aby poznac lepiej
        tych dwoch ideologow socjalizmu (bo czy sie to komu podoba czy nie NSDAP byla
        partia robotnicza i socjalistyczna). O LEninie moge tylko powiedziec ze jego
        dziela to sa bajki dla doroslych!!!
    • nowax pisać każdy moze..... 05.12.03, 12:22
      problem w tym ,ze rózni kretyni sięgają po pióro. pisał Hitler te bzdety, ale
      czy był sam? pisze p. bubel swoje ksiązki typu "poznaj żyda", no i pisze Tomasz
      Gross swoje paszkwile na Polskę. rózni oszołomi chwytają za pióro. Michnik też
      pisze.....

> kazdej bibliotece.
      • longin222 Re: pisać każdy moze..... 05.12.03, 14:06
        to fakt, rózni tacy jak wspomiałes bazgrali..... dla jednych Gross jest
        bohaterem dla innym kłamca dal innych hitler to samo

nowax napisała:

> problem w tym ,ze rózni kretyni sięgają po pióro. pisał Hitler te bzdety, ale
        > czy był sam? pisze p. bubel swoje ksiązki typu "poznaj żyda", no i pisze
        Tomasz
        >
        > Gross swoje paszkwile na Polskę. rózni oszołomi chwytają za pióro. Michnik
        też
        > pisze.....
        >
        >
        >
        >
        > Gość portalu: Viking napisał(a):
        >
        > > Czy ksiazka Hitlera "mein kampf" to ksiazka antysemicka?
        > > Jezeli tak to dlaczego w Skandynawii mozna ja dostac w kilku wydaniach w
        > > kazdej bibliotece.
        > > A w Polsce jest zakazana. Czy to Polacy napisali ja, ze teraz nie mozna
        > > czytac tego w Polsce. Zakazane jest tylko w Szwabii i w Polsce. Czyli w dw
        > óch
        > > kraje które przyczynily sie do holokalstu zabraniaja przeczytac ta ksiazke
        >
        > > swoim obywatelom. !!!!!!
        • Gość: opel Re: pisać każdy moze..... IP: *.lanet.wroc.pl 05.12.03, 14:59
          tak jest. piszą tacy Grossowie iHiterkowie, ale mein kampf tov ściek i w
          kibelku jego miejsce
          • nowax Re: pisać każdy moze..... 06.12.03, 23:11
            tu suę zgadzamy.że roznego rodzaju oszołomy piszą, jedni antyżydowsko drudzu
            antypolsko nastawieni

Gość portalu: opel napisał(a):

> tak jest. piszą tacy Grossowie iHiterkowie, ale mein kampf tov ściek i w
            > kibelku jego miejsce
    • Gość: dwa po trzy Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 15:09
      Trzeba być prawdziwym impotentem intelektualnym, aby pisać o Polsce jako
      kraju, który wespół z Niemcami przyczynił się do holokaustu. Imbecyle do szkół!
      • Gość: opel Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? IP: *.lanet.wroc.pl 06.12.03, 18:49
        ci którzy tak piszą to nie tylko imbecyle ale ksenofobiczne nienawidzące Polski
        i Polaków jendostki
    • Gość: Kanar abrakadabra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 01:28
      Polska bardziej przyszyniła się do Syjonizmu niz do holocaustu.
      A Main Kampf juz parokrotnie miałem okazje kupić w Polsce.
      Chyba wydawanie jej "jest zakazane", natomiast "czytanie" napewno nie.
    • Gość: eres Re: Czy "Mein Kampf" to antysemityzm? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 22:21
      V: Czy ksiazka Hitlera "mein kampf" to ksiazka antysemicka?

eres: Pytanie jest nie tyle retoryczne, co prowokacyjne. Mniemam natomiast, iż
      treść tej książki jest Ci dobrze znana i że jesteś w pełni świadom
      antysemickiego charakteru tej książki (choćby rozdz. XI „Naród i rasa”).
      Książka stanowiła ideologiczną kanwę w tworzeniu hitlerowskiego zbrodniczego
      systemu ludobójstwa i podbojów. Nie na próżno zaopatrzono w tę biblię nazizmu
      niemal każdego obywatela Rzeszy, w dużej mierze za jej przyczyną Hitler i jego
      nazistowska Gefolgschaft pozyskali dziesiątki milionów niemieckich i nie tylko
      niemieckich entuzjastów zbrodniczych idei nazistowskich.

V: Jezeli tak to dlaczego w Skandynawii mozna ja dostac w kilku wydaniach w
      kazdej bibliotece. A w Polsce jest zakazana. Czy to Polacy napisali ja, ze
      teraz nie mozna czytac tego w Polsce. Zakazane jest tylko w Szwabii i w Polsce.

eres: Także i ta część Twojej wypowiedzi jest kłamliwa i prowokacyjna. Twoje
      marzenie o pełnej dostępności do literatury nazistowskiej wynika nie z dążeń
      poznawczych, a z poczucia więzi z nazizmem.
      We wstępie do polskiego tłumaczenia „Mein Kampf”, jakie wydane zostało w roku
      1992, wydawca we wstępie do książki pisze m. in.: „...Spyta ktoś, po co sięgać
      po dzieło o tak złej reputacji, biblię nazizmu, której twórca zaraził
      kilkadziesiąt lat wstecz ówczesne Niemcy obłędem nienawiści i zbrodni i ruszył
      z barbarzyńską krucjatą na podbój Świata? Lecz przecież jeszcze dziś wielu
      zastanawia się, jak mogło dojść do tego, że naród o wielowiekowej kulturze
      przyjął z entuzjazmem tak zwyrodniałą ideologię i poparł zamiary szaleńca.
      Trzeba przy okazji zaznaczyć, że w Niemczech znajduje on dotąd swoich
      apologetów, którzy podkreślają zasługi Hitlera jako męża stanu, próbując w
      cieniu pozostawić zbrodniczą działalność kanclerz i wodza Rzeszy”.
      Istota myśli wyrażona w ostatnim przytoczonym przeze mnie zdaniu z owego
      wstępu, aktualna jest i dzisiaj. Tak przecież niedawno padły z trybuny
      Bundestagu, z ust deputowanego Hohmanna zdania niemal żywcem wzięte z owej
      nazistowskiej biblii. Ale bardziej przeraża fakt, że niemało apologetów idei
      zawartych w „Mein Kampf” mamy i w naszym kraju. Są to nie tylko tępe łysogłowe
      osiłki, prymitywni antysemici w rodzaju Bubla czy Tejkowskiego, ale i ludzie z
      tytułami naukowymi.
      Wierzyłem, że im więcej ludzi pozna zbrodnicze idee nazizmu zawarte w „Mein
      Kampf”, tym mniejsze stanie się zagrożenie odradzania się neonazizmu. Czytając
      Twoją wypowiedź i wiele jej podobnych, tego przekonania nie mam.

V: Czyli w dwóch kraje które przyczynily sie do holokalstu zabraniaja
      przeczytac ta ksiazke
      swoim obywatelom. !!!!!!

eres: To zdanie trafnie skomentował Jarek Julko w komentarzu z dn. 5.12.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka