Dodaj do ulubionych

Ceny sciezek rowerowych

IP: 83.2.1.* 09.07.04, 15:50
Wlasnie zobaczylem na stronie Federacji Zielonych kalkulacje kosztu metra
kwadratowego sciezki rowerowej w wykonaniu: asfalt, kostka i plyty betonowe.

Jakim cudem wybierane jest rozwiazanie dwa razy drozsze? (metr betonu i
asfaltu kosztuje okolo 30 zl, za to kostka 60) Poza tym kostka oferuje
najgorszy chyba komfort jazdy.

Wyglada to chyba na jakas zlosliwosc - chcecie sciezek, OK - beda, ale takie
ze wam sie odechce jezdzic i dwa razy drozsze niz mogly by byc.

Wystarczy spojrzec na okolice Parku Wola jaka jest sciezka - inwestorzy WOla
Parku potrafia liczyc, a nasi chyba tylko marnowac pieniadze...
Obserwuj wątek
    • michaues Re: Ceny sciezek rowerowych 09.07.04, 22:28
      Gość portalu: k100r napisał(a):

> Jakim cudem wybierane jest rozwiazanie dwa razy drozsze?

Dobre pytanie! Niestety od lat nie sposób uzyskać na nie odpowiedź
      od "właściwych czynników".
      Generalnie ktoś robi kokosy na tym betonowym syfie, cała Warszawa jest tak
      szpecona.

pzdr
      MS
      • Gość: KA Re: Ceny sciezek rowerowych IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.07.04, 14:24
        Na poczatku czerwca napisałem emalie do pana Prezydenta Warszawy w odpowiedzi
        dostałem taki pasztet:
        Biuro Drogownictwa Urzędu m.st. Warszawy odpowiadając na Pana pismo z dnia
        4.06.2004 r., dziękuje za uwagi w nim zawarte.
        Informujemy, że miejskim służbom odpowiedzialnym za rozbudowę sieci dróg
        rowerowych nie jest obojętny poziom bezpieczeństwa użytkowników tych dróg.
        Wszelkie sygnały dotyczące zagrożeń dla uczestników ruchu rowerowego prosimy
        zgłaszać do Biura Drogownictwa Urzędu m.st. Warszawy, co spowoduje zgłoszenie
        tego faktu odpowiednim służbom, które zajmują się poprawą warunków korzystania
        przez rowerzystów z istniejących dróg dla rowerów.
        Jednocześnie nadmieniamy, że Miasto współpracuje z przedstawicielami
        Stowarzyszenia Kulturalno-Ekologicznego „Zielone Mazowsze” w zakresie budowy
        ścieżek rowerowych w Warszawie.
        Ponadto informujemy, że Zastępca Prezydenta m.st. Warszawy powołał nowe ciało
        doradcze – „Warszawski Okrągły Stół Transportowy”, którego celem będzie m.in.
        dążenie do rozwoju infrastruktury rowerowej w naszym mieście. Jedno z ostatnich
        posiedzeń WOST było poświęcone temu zagadnieniu.

DYREKTOR
        BIURA DROGOWNICTWA

mgr inż. Henryk Rządzki
        Dziś odpisałem:
        Szanowny Panie, serdecznie dziękuje za odpowiedź, aczkolwiek
        takiego steku bzdur to dawno nie czytałem. Drogi Panie gdyby
        wasze działania w jakim kolwiek stopniu były konsultowane z
        rowerzystani z pod znaku Zielonych to w Warszawie nie było by
        ani jednej sieżki z drogiej i mało przyjaznej kostki tylko
        wszystkie z taniego i równo połozonego asfaltu o ich
        bezsensownej trasie (np.wiodącej na przemian to lewą to prawą
        strona ulicy, brakiem oddzielenia od chodnika, ostrych
        zakretach jak i mijankach z chodnikiem, nie wspominam o reszcie
        bzdur takich jak np. schody)
        Mój e-mail był kierowany do Prezydenta Warszawy w intencji
        zwrócenia mu uwagi na problemy jego wyborców (głosowałem na
        niego) jak i zwrócenia mu uwagi jak wielki elektorat traci
        opowiadając bzdury o ilości rowerzystów w Warszawie i ich
        potrzebach.
        Pozdrawiam

• Gość: k100r Re: Ceny sciezek rowerowych IP: 83.2.1.* 14.07.04, 11:48
          Dostales standardowa odpowiedz zgodna z polityka "zaprzeczania wszystkiemu".
          Przeciez to trudne zeby sie przyznac ze sciezki rowerowe sa zaprojektowane do
          kitu (albo do jazdy 10 kmh) pod wzgledem zarowno nawierzchni, polozenia jak i
          bezpieczenstwa ruchu.

No i ze wywalilo sie pare ladnych baniek na cos co jest za drogie i nie nadaje
          sie do jazdy. Jeszcze nie tak dawno mozna by bylo powiedziec o jawnej
          niegospodarnosci..

Jak dla mnie genialna rzecza jest pewien lagodny zakret omijajacy krzaczek w
          okolicach osrodka szkolenia kierowcow przy Gorczewskiej. Ja rozumiem ze
          krzaczek (calkiem spory i szkoda wyciac) i stad zakret, ale czy nie mozna bylo
          tego zakretu zrobic 10 - 20 metrow dalej, zeby krzaczek byl przy w miare
          prostym odcinku sciezki? A tak to idealne miejsce na "czolowke". Nie mowiac o
          tym ze tym krzaczkiem/zakretem mozna spotkac pieszych...
        • michaues Re: Ceny sciezek rowerowych 14.07.04, 15:54
          Gość portalu: KA napisał(a):

> Mój e-mail był kierowany do Prezydenta Warszawy w intencji
          > zwrócenia mu uwagi na problemy jego wyborców (głosowałem na
          > niego)

No! To przynajmniej wiadomo, do kogo można mieć pretensje, że taki koleś rządzi
          naszym Miastem ;-) Dobrze jest byc mądrym przed szkodą...
          A odpowiedź pana urzędasa rzeczywiście skandaliczna!

pzdr
          MS
          • Gość: KA Re: Ceny sciezek rowerowych IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 15.07.04, 12:28
            No cóż, Kaczor jawił sie jako facet który jest w stanie zmusić policje jak i
            inne służby do roboty, ale okazało się że jest to dla niego tylko przechowalnia
            a nie stanowisko by się wykazać, no cóż, wybory do europarlamentu wykazały że
            jego postawa zniechęciła wielu do niego i PiS-u ale jak to u nas bywa niczego i
            tak go to nie nauczyło.
            KA
    • czajnik74 Re: Ceny sciezek rowerowych 14.07.04, 11:59

> Jakim cudem wybierane jest rozwiazanie dwa razy drozsze? (metr betonu i
      > asfaltu kosztuje okolo 30 zl, za to kostka 60) Poza tym kostka oferuje
      > najgorszy chyba komfort jazdy.
      >
      > Wyglada to chyba na jakas zlosliwosc - chcecie sciezek, OK - beda, ale takie
      > ze wam sie odechce jezdzic i dwa razy drozsze niz mogly by byc.

zgadza się. podejrzewamy że ZDM ma zapas kostki Bauma na najblizsze 100 lat i
      dlatego robi chłam kostkowy. nikt po paru latach nie chce tym potem jeździc bo
      sie rozchodzi kostka - bo wykonastwo - chłam. jedną z informacji na temat
      asfaltu jaka dociera jako przeciwskazanie dla asfaltu to - jest - asfalt jest
      szkodliwy bo ma wyziewy toksyczne(sic!!)ZDM (i sie my rowerzyści naćpamy pewnie)
      i tyle.
      >
      > Wystarczy spojrzec na okolice Parku Wola jaka jest sciezka - inwestorzy WOla
      > Parku potrafia liczyc, a nasi chyba tylko marnowac pieniadze...

Wystarczy pojechać koło arkadi za babką w stronę popiełuszki(już wychodzą
      korzenie i kostka sie wybrzusza) czas realizacji ostatni rok lub 2 temu,

oraz

rosoła( kiszka taka że głowa mała - zarośnieta, fazowana kostka i beznadziejny
      przejazd koło budowanego po prawej osiedla dembudu)

i wiele wiele innych - jak to sie muwi `żal dupę ściska` oj ludziska...

pozdro

czajnik
      • olecky Re: Ceny sciezek rowerowych 14.07.04, 12:03
        czajnik74 napisał:

> asfalt jest szkodliwy bo ma wyziewy toksyczne

panie i panowie z ZDM juz sie chyba tych wyziewow nawdychali...
    • olecky Re: Ceny sciezek rowerowych 14.07.04, 12:02

> Wystarczy spojrzec na okolice Parku Wola jaka jest sciezka

gwoli scislosci - przy gorczewskiej sciezka jest zrobiona AFAIR z wylewki
      betonowej, nie asfaltu.

a zeby zobaczyc jak moze wygladac _w Polsce_ nawierzchnia sciezki, proponuje
      zajrzec np. na:

www.rowery.org.pl/grunw2/
      • Gość: k100r Re: Ceny sciezek rowerowych IP: 83.2.1.* 15.07.04, 15:18
        Czyli jak zrozumialem sciezka jest tania i na dodatek nie wydziela "wyziewow".
        • Gość: k100r Re: Ceny sciezek rowerowych IP: 83.2.1.* 19.07.04, 11:18
          Jeszcze cos na temat sciezek i nie tylko - po piatkowym deszczu.

Biale pasy malowane na asfalcie i na sciezkach sa sliskie jak diabli (aleo tym
          chyba juz bylo i nie w zwiazku z rowerami).
          Sciezka rowerowa z betonu kolo Wola Parku ma podobne wlasciwosci i bezpieczniej
          wybrac kostke.

Nie wiem czy ktos ma podobne wrazenia czy to wina opon (kiedys jezdzilem na IRC
          Mythos XC 2.1 i nie mialem takich przypadkow "rzucania" na zakretach, teraz
          Hutchinson Mosquito 2.0 i czuje sie niezbyt pewnie)?
          • Gość: Slawek.K Re: Ceny sciezek rowerowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 16:07
            Pamiętam, jak budowali tę ścieżkę przy Wola Parku. Asfalt jest OK, pod
            warunkiem, że nie pokryje się go jakąś tandatną farbą, która po zmoczeniu robi
            się śliska jak szkło.
            Pewnie najlepszym rozwiązaniem byłoby odpowiednie zabarwienie masy przed jej
            położeniem, tyle, że wtedy nawierzchnia musiałaby być chyba z betonu.
            • olecky Re: Ceny sciezek rowerowych 15.08.04, 05:07
              ponownie proponuje obejrzec:

www.rowery.org.pl/grunw2/
              mase asfaltowo-mineralna tez mozna barwic, i to dosc tanio.
              • Gość: Slawek.K Re: Ceny sciezek rowerowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 22:39
                A podziwiałem, podziwiałem.
                Widać ta technologia nie dotarła jeszcze z północy do Polski centralnej.
            • Gość: Michał Re: Ceny sciezek rowerowych IP: *.chello.pl 20.08.04, 08:37
              Cześć

Nie znam się na barwieniu asfaltu ale popatrz na stronie www.rowery.org.pl i zdjęcia z Gdańska jest na nich asfaltowa ścieżka zabarwiona na czerwono więc jak sądze nie jest to jakiś problem.

Pozdrawiam Michał
          • Gość: Michał Re: Ceny sciezek rowerowych IP: *.chello.pl 20.08.04, 08:35
            Cześć

NA mokrym asfalcie majac panareacer 2.1 darta z przodu niegy nie miałem takich problemów rzeby mną rzucało.Natomiast z tyłu mam Michelina hot zdaje się i on na suchej nawierzchni czasami jakby pływał takie uczucie nie pamietam teraz czy tdziało się to przy nizszym cieśnienu w oponie czy było tak zawsze osttanio mam 4,5 bara wiec maks i jakos nie rzuca.Tak więc moze u Ciebie byc to wina bierznika, może wyzsze cisnienie coś pomoże?

Pozdrawiam Michał
            • Gość: Slawek.K Re: Ceny sciezek rowerowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 21:16
              Oni po prostu pomalowali ten asfalt. Jakimś "betondurem" czy czymś podobnym do
              zwykłej olejnej. W każdym razie zdarło się już dość znacząco i nie ma problemu,
              bo nawierzchnia odzyskała porowatość, po malowaniu to była błyszcząca szklanka,
              jak szkło po prostu.

• Gość: tomek Re: Ceny sciezek rowerowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 09:03
      A może urzędasy myślą, że zaoszczędzą potem na remontach? Tzn. jeśli np. trzeba
      będzie remontować rurę pod ścieżką, to taniej zdjąć kostkę i potem położyć tę
      samą niż zrywac asfalt i potem asfaltować na nowo? Tylko chyba nie biora pod
      uwagę, że kostkę trzeba remontować częściej niż asfalt :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka