Dodaj do ulubionych

Auta parkujace na sciezce - interweniujecie?

IP: 213.158.197.* 14.10.07, 23:29
Kochani czterokolowi czasem uwazaja, ze rozowiutka kostka bauma, to taki ladniejszy parking. Na Mariensztacie mozna w ciemno obstawiac, ze ktos zaparkowal nam na sciezce. Ja to traktuje jako nie tylko naruszenie przepisow, ale i potencjalne zagrozenie dla mego zdrowia (jezdze dosc dynamicznie). Korci mnie, aby narysowac czasem gwozdziem po pieknym lakierze strzalke do najblizszego parkingu, ale w zamian dzwonie do strazy miejskiej, aby chlopaki wzbogacili swoj budzet o 100zl.
Obserwuj wątek
    • Gość: mjkl Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 09:20
      kiedys w wakacje gdy auta stawaly na sciezce rowerowej przy zusie przy moscie
      siekierkowskim znajomy uzywal papierowych naklejek na szybe po stronie kierowcy
      mniej wiecej na wysokosci oczu. potem kilka osob je ze zloscia skrobalo po
      godzinach pracy...
    • Gość: ZM interweniujemy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 20:01
      Oczywiście należy interweniować. Jeśli się nie reaguje, to "statystyki" są
      czyste i nikt "z góry" nie widzi problemu.
    • korekna4um Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? 17.10.07, 21:36
      swego czasu naklejałem naklejki na prawe lusterko z odpowiednim
      paragrafem kodeksu drogowego ...
      raz nawet dresik gonił mnie swoją furą po scieżce rowerowej przy
      Tesco na Kabatach, ale zwiałem ciulowi jednemu :]
      więc jak naklejacie to patrzcie czy ktoś nie siedzi w samochodzie ;)
      • zbig76 Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? 18.10.07, 13:04
        a co proponujesz naklejać na czółko cykliście jadącemu po chodniku???

typowa mentalnośc Kalego - jak rowerzyście zaparkować na ścieżce
        (niezgodnie z PoRD) to źle, ale jak rowerzysa zasuwa po chodniki
        (niezgodnie z PoRD) to dobrze...
        • korekna4um Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? 18.10.07, 14:57
          a co dostałeś ode mnie vlepkę, że tak się złościsz?

wiesz, od ścieżki do domu mam 500 m, więc tylko jak zjeżdżam ze ścieżki to biorę
          rower na plecy i biegnę te 500 m do domu ... :]
          ulicą nie jeżdżę, bo jeszcze jakiś "Pan i Władca" będzie musiał mnie omijac :]
        • Gość: zenek Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 15:29
          Rowerzysta może tak jechać po chodniku, że nie będzie nikomu przeszkadzał. Poza
          tym PoRD dopuszcza jazdę rowerem po chodniku w pewnych warunkach, a W ŻADNYCH
          warunkach nie dopuszcza parkowania na ścieżce rowerowej.
          • Gość: Tomek Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? IP: *.merinet.pl 24.11.07, 22:48
            A dopuszcza rozjeżdżanie pieszych przez tych "dynamiczniej
            jeżdżących" jak to ktoś ładnie ujął rowerzystów? Czytam jakie to
            macie metody na samochody parkujące na ścieżkach rowerowych (zgadzam
            się, że jest to chamstwo i nieodpowiedzialność o łamaniu przepisów
            nie wspominając) i zastanawiam się jak powinienem potraktować
            rowerzystę - debila, który gnając jak szalony po chodniku o mało nie
            rozjechał mi psa (prowadzonego na smyczy). Jedyne co przychodzi mi
            do głowy to kopnięcie w przejeżdżający rower w celu wywrócenia
            delikwenta, a potem kop w ryj za bezmyślność i łamanie prawa
            (przepraszam co bardziej wrażliwe osoby za to określenie).
            • Gość: racja sprzątasz po swoim psie kupy? IP: *.aster.pl 25.11.07, 15:24
              jeżeli nie to chciałbyś dostać kop w ryj za bezmyślność i łamanie prawa?
            • radiomis wspolczuje psu tego kogos... 14.01.08, 10:33
              > Jedyne co przychodzi mi do głowy to kopnięcie w przejeżdżający
              > rower w celu wywrócenia
              > delikwenta, a potem kop w ryj za bezmyślność i łamanie prawa

Tylko kop zgodnie z prawem.....
            • Gość: 46-36 Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? IP: *.subscribers.sferia.net 19.01.08, 14:34
              racja: kop w kółko kop w ryj i tak dalej...brawo brawo brawooooooo,
              a potem policja, prokurator, sąd i np 5 lat za napaśc , pobicie i
              ciężkie uszkodzenie ciała...

btw: szprzata pan gówna po swoim piesku? bo sranie pieskowe na
              chodniku tez podlega pod "lytere prawa"

nie pozdrawiam :)
        • Gość: 46-36 Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? IP: *.subscribers.sferia.net 19.01.08, 14:41
          jak juz sie pan powołuje na "PoRD" to prosze mi pokazać jeden
          paragraf z określeniem: "ścieżka rowerowa", chociaż jeden :)

ścieżki to owszem są ale w lesie, w cywilizowanych miastach są
          natomiast DROGI dla rowerów (względnie pasy ruchu przeznaczone dla
          rowerzystów)

• Gość: pieszy auta na chodniku - na Czerniakowskij IP: *.acn.waw.pl 28.10.07, 11:01
      • Gość: pieszy auta na chodniku - na Czerniakowskiej IP: *.acn.waw.pl 28.10.07, 11:06
        jeździ się wschodnią stroną (od Trasy Siekierkowskiej po Trasę Łazienkowską).
        Ostatnio za Bartycką wybudowano oddział ministerstwa sprawiedliwości - setki
        klientów - parking bez dojazdu - auta po chodniku i na chodniku - no i rowery -
        uważajcie na pieszych i na siebie (nagle otwierane drzwi samochodów)
    • Gość: ala Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? IP: 195.164.7.* 29.11.07, 08:51
      jakie wlepki są najbardziej skuteczne (najtrudniejsze do zdrapania,
      jak i gdzie je zdobyć
      • korekna4um Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? 01.12.07, 18:24
        ja naklejałem vlepki, które łatwo zdrapać - zależało mi bardziej na
        uświadomieniu kierowców o ich błędach, a nie na zniszczeniu szyby

jeżeli zauważyłbym kierowcę, który notorycznie parkuje nieprzepisowo w tym samym
        miejscu to poprosiłbym straż miejską lub policję o interwencję :)

najlepiej "smakuje" vlepka zrobiona własnoręcznie :)
        • Gość: pieszy&cyklista polecam szminkę do ust IP: *.statoil.com 22.01.08, 12:31
          Kolorową szminkę do ust trudno zmyć zarówno z szyba jak i lakieru. A
          ile możliwości... No i co najważniejsze nie niszczy a jest
          upier...wa w usunięciu.
          • Gość: Snax Re: polecam szminkę do ust IP: 212.160.172.* 30.04.08, 13:13
            Skromnie uważam, że wlepki nie mają sensu ani mazanie szminka
            (równie wredne). Część z nas przecież i tak jeździ rowerem w miarę
            możliwości i dodatkowo korzysta z samochodów. Vlepki i szminka
            wzbudzaja niepotrzebnie agresje- mandacik wzbuda pokore i finansowe
            uświadomienie swoich błędów.

Na miejscu Strazy Miejskiej uznałbym np. ul. Sowią za takie
            mandatowe eldorado, gdyż notorycznie droga dla rowerów jest
            zastawiana. Przepisy uzytkownikow drogi nie dziela na lepszych i
            gorszych tylko okreslaja pewne reguly gry - rowerzysta jadacy po
            chodniku powinien respektowac pieszych, piesi (szczegolnie mamy z
            wozkami), ludzie z ich kochaymi czworonogami (ktorych odchody maja
            obowiazek sprzatac) powinni wiedziec ze na drodze dla rowerow -
            rowerzysta ma pierwszenstwo, ale tez nie oznacza to, ze ma prawo
            rozjezdzac tych ludzi.

Pozdrowienia dla czytajacych!
            • 0golone_jajka Re: polecam szminkę do ust 31.05.08, 00:24
              Ale czy Straż Miejska FAKTYCZNIE reaguje i FAKTYCZNIE wlapie mandaty? Przecież często kirowcy parkują "na chwilę" na chodnikach, trawnikach i ścieżkach rowerowych.
              Sam czasem dzwonię, ale wówczas obserwuję z okna i czasem patrol zauważę, a czasem nie - różnie bywa.
              • Gość: Snax Re: polecam szminkę do ust IP: 212.160.172.* 10.06.08, 16:44
                Nie umiem Ci odpowiedziec - nie pytalem Strazy Miejskiej. Dlatego
                mogę się mylić, ale mam wrażenie że to działa - może nie za każdym
                razem SM reaguje, jednak kierowcy przekazują sobie informację, że w
                danym miejscu lepiej nie parkować - w takim przeświadczeniu upewnia
                mnie coraz mniej samochodów blokujących droge rowerowa przy rogu ul.
                bednarskiej i sowiej.
    • Gość: Emilka Re: Auta parkujace na sciezce - interweniujecie? IP: *.elartnet.pl 02.07.08, 00:46
      Popieram pomysł dzwonienia do Straży Miejskiej. Wszyscy wiemy, że są takie
      miejsca notorycznie i z lubością zastawiane przez kierowców, oczywiście zawsze
      "na chwilę" i mimo, że obok jest miejsce, gdzie można zaparkować zgodnie z
      przepisami.A to "na chwilę" z punktu widzenia rowerzysty oznacza,że ścieżka
      non-stop jest zastawiona i pozostaje tylko slalom pomiędzy pieszymi albo jazda
      trawką...

Przyznam się do czegoś: pewnego wieczoru z czystej desperacji, bezsilnej złości
      i braku kleju za pomocą MIODU nakleiłam facetowi na boczną szybę wielkiego
      terenowca parkującego przed blokiem na kawałku świeżo skopanej i obsianej trawą
      ziemi kartkę z informacją ,co o tym myślę. Kartkę chyba zwiało, ale facet
      pewnie się długo zastanawiał, co to był na ptak:) A ślady kół niestety, do
      dzisiaj widać ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka