dorottiss 06.06.08, 09:56 czy z rowerem mozna wejść na cmentarz? chcę się wybrać na cmentarz żydowski i nie wiem czy musze zostawić rower przed wejściem czy mogę go wziąć ze sobą (prowadzić). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bikej Re: wjazd na cmentarz IP: *.chello.pl 06.06.08, 15:55 Oczywiście urządzanie sobie przejazdżek po cmentarzu może budzić mieszane uczucia. Ale wejście na cmentarz i prowadzenie roweru?- nie widzę w tym nic zdrożnego. Odpowiedz Link Zgłoś
etzel Re: wjazd na cmentarz 23.06.08, 21:42 Prowadzenie roweru jest okropnie niewygodne, więc lepiej go gdzieś zamknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
xun_vixx Re: wjazd na cmentarz 24.06.08, 11:16 dorottiss napisała: > czy z rowerem mozna wejść na cmentarz? chcę się wybrać na cmentarz > żydowski i nie wiem czy musze zostawić rower przed wejściem czy mogę > go wziąć ze sobą (prowadzić). Sa cmentarze gdzie krzywo patrza (i kaza nie praktykowac) nawet na prowadzenie roweru, sa tez cmentarze gdzie swobodnie mozna jechac rowerem o ile sie nie bedzie rozpychac posrod pieszych a to nie jest dzien zaduszny... Trzeba podjechac i spytac dozorce czy kogos odpowiedzialnego a jak takowego niema to pomyslec, czy takie zachowanie moze byc sprzeczne z obowiazujacymi zasadami danej religii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: wjazd na cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 19:50 w mniejszych miejscowościach naturalne jest to,że podjeżdża sie do cmentarza rowerem. Prowadzenie roweru raczej nie powinno nikogo obrażać,a zmarłym to wszystko jedno chyba.Co ma rower do świętości? Byle nie śmigać po ścieżkach.Nie ma co porownywać samochodu do rowera,rolki też można zdjąc i nieść podczas pobytu na cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: wjazd na cmentarz IP: *.merinet.pl 12.07.08, 09:09 Wydaje mi się, że w dużej mierze zależy to od konkretnego cmentarza. Np. na Wólce, czy Bródnie gdzie są szerokie alejki, którymi poruszają się samchody, traktory, melexy, etc. wjechanie rowerem nie powinno być raczej problemem. Natomiast np. na Wawrzyszewie, który jest małym cmentarzem z wąskimi alejkami jazda rowerem byłaby chyba przegięciem i utrudnieniem ruchu dla pieszych. Oprócz tego nawet na tych dużych cmentarzach proponowałbym jechać dużymi, dojazdowymi alejkami, a na tych małych po prostu z niego zsiąść i doprowadzić w wybrane miejsce. Nikogo nie powinno to urazić. Piszę to jako osoba nieużywająca roweru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: wjazd na cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 00:38 Na wojskowych Powązkach nie można wprowadzać roweru. Za to można go zostawić przy bramie wejściowej - jest stojak i jest tam budka ochroniarzy, którzy zawsze są mili i pilnują rowerów (bo cóż innego tam mają do roboty...). Odpowiedz Link Zgłoś