Dodaj do ulubionych

Dolna róg Sobieskiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 11:12
Codziennie rano wysiadam na przystanku autobusowym na Sobieskiego róg Dolnej
w stronę Ursynowa, następnie idę na drugą stronę ulicy.
Jest tam ścieżka rowerowa. Z jednej strony przystanek na którym stoi masa
ludzi, a po drugiej stronie...handlary kwiatowe, rozstawione na granicy
ścieżki. O zgrozo! Tam nie ma którędy przejść. Zawsze się oglądam czy nie
jedzie jakiś rowerzysta i po prostu wcgodzę tym handlarom w te stragany (nie
raz dostałam ochrzan). Ludzie kto na to pozwolił. Biedni rowerzyści muszą
omijać ludzi (a rano jest ich dużo), oczywiście niektórzy przechodnie patrzą
na tych rowerzystów jak na kosmitów.
Rowerzyście nie dajcie się! Jedźcie swoją drogą. Jak trzeba uświadomcie
lidziom gdzie ich miejsce, tylko tak dosadnie, może się nauczą.
Życzę powodzenia! A może by napisać do jakichś władz. Miasto zadbało o
ścieżkę rowerową, ale zapomniało o przechodniach zgadzając się na handel
przyścieżkowy.
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Dolna róg Sobieskiego 04.10.03, 11:26
      Zgodnie z Kodeksem Drogowym rowerzysta MUSI ustepowac pieszym na sciezce dla
      rowerow. Skoro handlarze ustawiaja swoje stragany poza sciezka, ale w taki
      sposob, ze kupujacy sa na sciezce to przeciez, zgodnie z KD, rowerzysta musi im
      ustapic...

Kilka razy dzwonilem na policje i do strazy miejskiej w podobnych przypadkach -
      i NIC. Wszystkim to wisi jak kilo kitu i sufitu!
      • Gość: żabka Re: Dolna róg Sobieskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 12:04
        MUSI ustępować ale chyba na przejściach dla pieszych. W omawianym przypadku
        jest takie przejście-pasy przez ścieżkę na wysokości przystanku, chyba właśnie
        po to aby ludzie wysiadający z autobusu mogli przejść na swoją stronę.
        Jeśli samochodem potrącisz pieszego który przechodził na pasach to odpowiadasz
        inaczej niż jakbyś potrącił pieszego przechodzącego przez autostradę.
      • Gość: żabka Re: Dolna róg Sobieskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 12:17
        Art.11.KD
        1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w
        razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z
        niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania
        miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu
        pojazdowi
        4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie
        braku chodnika lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z
        wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany
        ustąpić miejsca rowerowi

Co znaczy "niemożność korzystania"? Jeśli jest zajęta cała droga. A wystarczy
        się postarać i zejść możliwie na bok. Pozatym ścieżka rowerowa jest dosyć
        szeroka i można się poruszać jej lewą stroną, a nie jeden z prawej drugi z
        lewej a trzeci pośrodku. A rowierzyści ćwiczą slalom.
        • Gość: Robert Re: Dolna róg Sobieskiego IP: *.astercity.net 06.10.03, 08:38
          Pozatym ścieżka rowerowa jest dosyć
          > szeroka i można się poruszać jej lewą stroną, a nie jeden z prawej drugi z
          > lewej a trzeci pośrodku. A rowierzyści ćwiczą slalom.

Nie, w tym miejscu droga dla rowerow ma szerokosc 1 m, no moze 1,5 m, i na
          prawde jest niesposob wyprzedzic chociaz jednego piechura.
          • tarantula01 Re: Dolna róg Sobieskiego 02.11.03, 20:35
            Gość portalu: Robert napisał(a):

> Pozatym ścieżka rowerowa jest dosyć
            > > szeroka i można się poruszać jej lewą stroną, a nie jeden z prawej drugi z
            >
            > > lewej a trzeci pośrodku. A rowierzyści ćwiczą slalom.
            >
            > Nie, w tym miejscu droga dla rowerow ma szerokosc 1 m, no moze 1,5 m, i na
            > prawde jest niesposob wyprzedzic chociaz jednego piechura.

Jeżeli ma (droga rowerowa) tylko 1m, ew. 1,5m, to nie jest to droga rowerowa (w
            myśl rozporządzenia).
        • emes-nju Re: Dolna róg Sobieskiego 06.10.03, 11:24
          Szczerze Ci powiem, ze jestem zaskoczony tym cytatem. Jakies dwa lata temu
          sprawdzalem (po kilku nieskutecznych interwencjach na policji) i wyraznie bylo
          napisane, ze rowerzysta musi ustepowac. Moze cos sie zmienilo.

ZACZYNAM KRUCJATE :-)))
      • Gość: KA Re: Dolna róg Sobieskiego IP: 217.153.16.* 04.10.03, 13:06
        emes-nju napisał:

> Zgodnie z Kodeksem Drogowym rowerzysta MUSI ustepowac pieszym na sciezce dla
        > rowerow. Skoro handlarze ustawiaja swoje stragany poza sciezka, ale w taki
        > sposob, ze kupujacy sa na sciezce to przeciez, zgodnie z KD, rowerzysta musi
        im
        >
        > ustapic...
        >
        > Kilka razy dzwonilem na policje i do strazy miejskiej w podobnych
        przypadkach -
        >
        > i NIC. Wszystkim to wisi jak kilo kitu i sufitu!
        Zanim napiszesz ponownie takie brednie przeczytaj kodeks. Na scieżce rowerowej
        jak na ulicy piesi nie mają prawa chodzić i owszem trzeba im ustapić
        pierszeństwa ale na przejsciu dla pieszych.
        KA
        • Gość: Michał Re: Dolna róg Sobieskiego IP: *.chello.pl 04.10.03, 16:05
          KA Zabka przytoczyla ze piesi moga pod pewnymi warunkami.Piszmy wiec
          precyzyjnie.

Pozdrawiam Michał
          • Gość: KA Re: Dolna róg Sobieskiego IP: 217.153.16.* 06.10.03, 11:05
            Gość portalu: Michał napisał(a):

> KA Zabka przytoczyla ze piesi moga pod pewnymi warunkami.Piszmy wiec
            > precyzyjnie.
            >
            > Pozdrawiam Michał

Michale ja ustosunkowałem się do wypowiedzi "MUSI" niejakiego emes-nju
            Pozdrawiam KA
            • emes-nju Re: Dolna róg Sobieskiego 06.10.03, 11:25
              POSYPUJE GLOWE POPIOLEM.

Okazalem sie nieaktualny :-( Kiedys tak bylo, ze rowerzysta musi ustepowac.
              • Gość: KA Re: Dolna róg Sobieskiego IP: 217.153.16.* 06.10.03, 14:06
                emes-nju napisał:

> POSYPUJE GLOWE POPIOLEM.
                >
                > Okazalem sie nieaktualny :-( Kiedys tak bylo, ze rowerzysta musi ustepowac.

Hi hi tylko nie przesadzaj z tym popiołem...
                Pozdrawiam KA
                • emes-nju Re: Dolna róg Sobieskiego 20.10.03, 12:02
                  Gość portalu: KA napisał(a):

> emes-nju napisał:
                  >
                  > > POSYPUJE GLOWE POPIOLEM.
                  > >
                  > > Okazalem sie nieaktualny :-( Kiedys tak bylo, ze rowerzysta musi ustepowac
                  > .
                  >
                  > Hi hi tylko nie przesadzaj z tym popiołem...
                  > Pozdrawiam KA

To wszystko przez to, ze od jakies czasu nie bardzo moge smigac z wiatrem w
                  grzywce :-(
    • Gość: rowerek Re: Dolna róg Sobieskiego IP: 2.2.STABLE* / *.pap.net.pl 06.10.03, 18:52
      Wasza dyskusja o przepisach jest poniekąd interesująca lecz z przykrościa muszę
      stwierdzić, że zmierza donikąd. Znam omawiany przystanek, codzienne się na nim
      przesiadam. I co ja, jako wielki zwolennik używania rowerów, mogę stwierdzić?
      Ano to, że wielu, wielu z moich braci współrowerzystów jakby wykazuje brak
      wyobraźni i dobrej woli. No nie można proszę państwa wjeżdżać w tłum
      oczekujących na autobus ludzi ile natura w mięśniach dała. Ludzie jak ludzie,
      chodzą sobie w okolicach przystanku, dzieci biegają, psiaki się kręcą, ruch
      straszny a tu pędzi rowerzysta, bo ma niby prawo. No ale zastanów się pędzący
      rowerzysto, co będzie jak potrącisz np. kobietę w ciąży lub dziecko. I co z
      tego, że niby miałeś prawo pierwszeństwa. Zastanów się jak się będziesz czuł,
      mając świadomość, że przyczyniłeś się do tragedii. Dobra jazda wymaga rozwagi i
      uwagi na wszystko a nie tylko na to, że "ja mam pierwszeństwo". pzdr
      • Gość: maciek Re: Dolna róg Sobieskiego IP: *.acn.pl / *.acn.pl 07.10.03, 08:40
        > Dobra jazda wymaga rozwagi i
        > uwagi na wszystko a nie tylko na to, że "ja mam pierwszeństwo".

Zgoda, ale takiej samej rozwagi i uwagi wymaga bycie pieszym. Dzieciom i psom
        mogę bez problemu wybaczyć, ale /JAKOŚ/ trzeba dać znać innym pieszym, że /NIE
        MAJĄ PRAWA/ chodzić po tej ścieżce tam, gdzie nie ma wyznaczonych miejsc, a
        jest ich wyjątkowo wiele.
        Osobiście uważam, że największym problemem są stoiska za przystankami. Nie
        dość, że zajmują cały pas ruchu dla pieszych (pozostaje tylko zwężony do 1/4
        pas po stronie dalszej od przystanków), to wymuszają stanie na ścieżce
        rowerowej jeżeli chce się obejrzeć ich szmatki, nadgniłe pomidory, czy
        cokolwiek jeszcze wymyślą. Napisałem już o tym list do stołecznej redakcji,
        jednak dziennikarze wyborczej nie raczyli nawet przytaknąć, że go otrzymali.
        Z doświadczenia wiem, że gdy tych najbardziej bezczelnych kramarzy nie ma,
        ludzie trzymają się w znacznie większym (co nie znaczy 100%) stopniu chodnika.

Pozdrawiam,
        Maciek

P.S. Oczywiście, że nie można jechać szybko, gdyż przejścia zostały
        umiejscowione w punktach, gdzie nie sposób przewidzieć czy i kiedy ktoś
        wyskoczy zza przystanku. Ale to już inna bajka.
    • marcin.100 Re: Dolna róg Sobieskiego 20.10.03, 13:52
      No To prawda znam ten ból z dolną i sobieskiego :) Ja gdy tamtędy przejeżdżam
      dodaję trochę gazu i z satysfakcją patrzę na przerażonych przechodniów...
      stojacych na ścieżce rowerowej :) Może to brutalne ale daje efekty.. pare razy
      nawet usłyszałem przepraszam :)
      • tarantula01 Re: Dolna róg Sobieskiego 02.11.03, 20:38
        A nie lepiej dobrze zatrąbić już z daleka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka