Dodaj do ulubionych

Serce rośnie........

IP: *.chello.pl 19.10.03, 11:47
Wczoraj ( w sobotę) ok. godziny 11.30 robiłem z żona zakupy w Tesco. Na
parkingu zebrała się grupa 12-14 letniej młodzieży na rowerach. Chwila narady
i pod opieką trenera jazda do lasu kabackiego.
Ponieważ nie mam na co dzień do czynienia z młodzieżą, a jeśli mam to są to
zdemoralizowani blokersi ze "starego Ursynowa", zdziwiłem się że tak można.
Do tej pory myślałem, że przedpołudniową sobotnią rozrywką może być jedynie
komputer, piwko i siedzenie pod blokiem. A można inaczej. Tej młodzieży nie
grozi raczej choroba komputerowa i nadwaga połączona ze żłopaniem piwska.
Serce rośnie, że są i tacy. Pozdrawiam ich i trenera!
Obserwuj wątek
    • chaladia Re: Serce rośnie........ 19.10.03, 14:42
      Gdy chodziłem jeszcze do szkoły podstawowej '60 w mojej szkole (126) na
      lumpenproletariackich Szmulkach nauczyciel WF, "Pan Michał" co niedziela
      (soboty były pracujące organizował wyjazdy rowerowe nad zalew Zegrzyński i w
      inne ciekawe miejsca. W Ogródku Jordanowskim na ul Otwockiej był jeszcze barak,
      w którym ci, którzy nie mieli własnych rowerów mogli wypożyczyć "państwowe".
      A dziś? Czy komukolwiek przyjdzie do głowy taka inicjatywa?
      • Gość: KA Re: Serce rośnie........ IP: 217.153.16.* 20.10.03, 10:30
        chaladia napisał:

> Gdy chodziłem jeszcze do szkoły podstawowej '60 w mojej szkole (126) na
        > lumpenproletariackich Szmulkach nauczyciel WF, "Pan Michał" co niedziela
        > (soboty były pracujące organizował wyjazdy rowerowe nad zalew Zegrzyński i w
        > inne ciekawe miejsca. W Ogródku Jordanowskim na ul Otwockiej był jeszcze
        barak,
        >
        > w którym ci, którzy nie mieli własnych rowerów mogli wypożyczyć "państwowe".
        > A dziś? Czy komukolwiek przyjdzie do głowy taka inicjatywa?
        >

Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci...
        Fakt brakuje ludzi z inicjatywą i wolnym czasem, bo chętni napewno by się
        znaleźli. Zobacz ilu chętnych zdeklarowanych rowerzystów szuka pomysłu i
        towarzystwa do jazdy.
        Pozdrawiam KA
        • chaladia Re: Serce rośnie........ 20.10.03, 11:26
          Wtedy ruch na ulicach i szosach był taki, że dwóch opiekunów na rowerach
          wyposażonych w "chorągiewki" mogło zapewnić bezpieczeństwo grupie kilkunastu
          dzieciaków. Dziś konieczne byłyby ścieżki rowerowe, a tych nie ma.
          • Gość: Robert Re: Serce rośnie........ IP: 212.76.52.* 20.10.03, 14:45
            Nie jest az tak zle. W miniony weekend jechalismy 20 osobowa grubka z Pragi PD
            do Wawra. Jechalismy bocznymi troche bocznymi ulicami, troche glownymi. Jak
            jechalismy w peletonie (jeden obok drugiego czyli niezgodnie z przepisami ) to
            czulismy sie bezpiecznie i niebylo zadnego trabienia. Jak tylko peleton sie
            rozerwal i popowstawaly kilkuosobowe grubki natychmiast zaczal sie dziki rajd
            kierowcow. Wniosek: chcesz byc bezpieczny na jezdni to lam przepisy.
            • chaladia Re: Serce rośnie........ 20.10.03, 21:06
              My, z Grabiny, ćwiczymy nasze dzieciątka na ścieżce wzdłuż Kanału Żerańskiego.
              Tam przynajmniej jest 100% bezpiecznie i do tego jakie widoki (a na koniec
              pierogi u Waldka).
              Poza tym jest jeszcze sporo tras w Lasach Legionowskich,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka