skiela1 11.06.11, 16:32 Ile razy w tyg robicie zakupy? . Co u Was musi byc w lodowce? U mnie chleb tostowy i mleko do kawy /no i kawa tez/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matanzas Re: Wasze zakupy 11.06.11, 19:47 Nie mam w cale lodówki ...codziennie kupuję co mi na bieżąco potrzebne ) Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Wasze zakupy 12.06.11, 00:00 Kilka razy w tygodniu. Musi być: masło śmietanka do kawy jogurty jajka (tylko 0-2, nigdy klatkowe) opcjonalnie ser/dżem lub coś innego do kanapek Odpowiedz Link
alinka_li Re: Wasze zakupy 12.06.11, 00:23 > Ile razy w tyg robicie zakupy? . Kilka razy w tygodniu. > Co u Was musi byc w lodowce? Zawsze mnie dziwią te pytania, bo przecież tego jest bardzo dużo, tak wymieniać wszystko? Bo chyba nikt nie kupuje lodówki na chleb tostowy i śmietankę do kawy tylko? chodzi o jakieś nietypowe produkty? To u mnie dużo lakierów do paznokci. Kobiety to znają, ale mężczyzn ciągle zadziwia OK, może spróbuję wypisać moje domowo - lodówkowe żelazne zapasy, uzupełniane na bieżąco (sama się sprawdzę, co tam mam) W lodówce musi być: - mleko - jajka 0-1 - cytryny - spory zapas masła - olej - włoszczyzna - czosnek - wszelkie sosy: keczupy, majonezy, chrzany, sojowe, chilli, Sambal Oelek, Ajvar, red curry, rybny, Worcestershire, Tabasco i inne - dżemy, powidła, galaretki - zapas ogórków kiszonych i marynowanych - twaróg - szynka szwarcwaldzka - jogurty, naturalne i smakowe - ser żółty, zwykły liliput z Biedronki - śmietana 18%, bezwzględnie! - śmietanka do kawy - kremówka - sałata - ogórki świeże - oliwki - syrop klonowy Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Wasze zakupy 12.06.11, 16:40 Mnie też, czuję się z moją krótką listą jak bardzo uboga krewna Odpowiedz Link
alinka_li Re: Wasze zakupy 13.06.11, 00:00 Ale co, że dużo tych lakierów czy w ogóle ich miejsce w lodówce? A co do zapasów lodówkowych - dość dużo i chętnie gotuję, ot cała tajemnica Odpowiedz Link
malavida Re: Wasze zakupy 16.06.11, 21:37 zakupy robię codziennie, nie wyobrażam sobie życia bez produktów nabiałowych - twarogu, jogurtu i kefiru. Odpowiedz Link
maria10344 Re: Wasze zakupy 17.06.11, 09:15 Przecież jogurty,twarożki i cały nabiał mają długie terminy ważności. Ja robię zakupy raz na tydzień a czasem nawet raz na 2 tygodnie.Lubię mieć w lodówce różnoprodność i nie tracić codziennie czasu na zakupy.Poza tym nie cierpię robienia zakupów w "gównianych"/sorki/ sklepikach,gdzie podają mi szybko przeterminowany towar a z tyłu stoi zniecierpliwiony pijak,posapując i chuchając mi w twarz /Ble/.Wędlinę też kupuję paczkowaną,takież sery.Stwierdziłam,że ten rodzaj zakupów,to dla mnie oszczędność kasy i czasu,No i w lodówce mam pełno i wiele możliwości pichcenia. Odpowiedz Link
maria10344 Re: Wasze zakupy 17.06.11, 09:38 Zapomniałam dodać,że robienie zakupów co 2 tygodnie ułatwiło mi pieczenie własnoręcznie chleba /maszyna/.Chleb mam ciepły,smaczny i taki,na jaki właśnie mam ochotę. Odpowiedz Link
alinka_li Re: Wasze zakupy 18.06.11, 11:14 Nie rozumiem, jak się ma częstotliwość zakupów do ułatwienia/utrudnienia w pieczeniu chleba? Odpowiedz Link
maria10344 Re: Wasze zakupy 19.06.11, 08:36 Po przeczytaniu stwierdziłam,że faktycznie niezbyt składnie to napisałam.To pieczenie chleba uniezależniło mnie od konieczności robienia codziennych zakupów. Chleb piekę też dla córki i ona również stwierdziła,że nie musi już tak często chodzić po zakupy. Ja uwielbiam taką wolność Odpowiedz Link
matt.j Re: Wasze zakupy 19.06.11, 20:51 maria10344 napisała: > Chleb piekę też dla córki i ona również stwierdziła,że nie musi już tak często chodzić po zakupy. Kupuję chleby nie na drożdżach a na samym zakwasie (w sprzedaży są też na zakwasie i drożdżach ale to nie to samo), które nie mają sztucznych spulchniaczy i polepszaczy przez co nie schną szybko i dłużej są dobre. Chleb na samym zakwasie jest dość zbity (mały chlebek waży tyle co duży bochen białego chleba na droższych) i nie każdy takie lubi. Piekarnik do chleba mam od kilku lat ale jakoś nie mogę się zabrać za jego używanie – stoi w piwnicy Za to rodzice, podobnie jak ty, pieką sobie i znajomym w takim piekarniku chleb, ale też nie drożdżowy a na zakwasie. Bardzo fajny im wychodzi i spokojnie przez kilka dni jest dobry. Odpowiedz Link
minia0000 Re: Wasze zakupy 01.08.11, 21:16 > To pieczenie chleba uniezależniło mnie od konieczności robienia codziennych zakupów A ja chleb i bułki mrożę, i codziennie wyciągam sobie świeżutkie pieczywo. Rozmrażają sie bardzo szybko. Odpowiedz Link
matt.j Re: Wasze zakupy 19.06.11, 21:26 Zakupy kilka razy w tygodniu. Faktycznie, że w lodówce praktycznie cały czas jest ten sam zestaw produktów czasem tylko poszerzany przez jakieś dodatkowe zakupy. To co praktycznie zawsze jest w naszej lodówce to przede wszystkim sery: żółty i mozzarella, kawałek pekorino, jakiś tłusty biały i pleśniowy, jajka, kefiry, jogurt naturalny, majonez kielecki, warzywa: pomidory, cebula, czosnek, ogórki kiszone (jak robią się małosolne to nie stoją w lodówce , sałata lodowa/pekińska, słoik oliwek zielonych, powidło śliwkowe, śmietanka/mleko do kawy, piwo, sok jabłkowy. Czasem jeszcze masło, por, awokado i butelka barszczu białego lub jakiegoś żurku (nigdy nie łapie jaka jest pomiędzy nimi różnica). W zasadzie więcej niezbędnych do życia produktów nie musi się tam mieścić. Lodówka ma to do siebie, że drugą jej częścią jest zamrażalnik a tam obowiązkowo muszą być lody czekoladowe, banany, kostki lodu, frytki, parówki, pierś z kurczaka/indyka, kawałek wiejskiej do jajecznicy i mięso mielone z indyka albo wiep-woł do spaghetti. Odpowiedz Link
mayme Re: Wasze zakupy 23.07.11, 20:41 Z mojej strony: * serki wiejskie * mleko do kawy * cytryny * czekolada Ze strony mojego M.: * piwo * żółty ser (ew. pleśniowy) * szynka szwarcwaldzka * ketchup (niezły zestaw wyszedł Odpowiedz Link
young_17 Re: Wasze zakupy 25.01.12, 14:20 uwaga na warzywa i owoce - ostatnia kontrola w sklepach nie wypadła dobrze: finanse.wp.pl/kat,98674,title,Brudne-zepsute-i-z-robakami-Takie-warzywa-i-owoce-nam-wciskaja,wid,14194943,wiadomosc.html Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Wasze zakupy 23.07.11, 21:14 I pomyśleć, że muszę mieć pancerną lodówkę, bo jak się coś kończy to panikuję. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Wasze zakupy 25.01.12, 14:24 Ja ostatnio zaczelam kupowac 'tak po trochu' w zaleznosci co na biezaco potrzeba. Jednak zrezygnuje z tej metody, bo po pierwsze za kazdym razem cos dokupuje co wcale nie jest potrzebne . Wracam do mojej starej metody raz w tygodniu i ani grama wiecej Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Wasze zakupy 24.05.12, 11:21 Tego się trzymam i dokupuję tylko owoce i warzywa. Odpowiedz Link