roody102 09.10.04, 04:25 To generalnie dość ładnie obrazuje stan polskiej nauki... Uniwersytet się wali. ________________________________________ Roody102 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ofca Re: Osuwa się skarpa na Powiślu IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 09.10.04, 04:51 paranoja polega na tym ze dembud sprzeda mieszkania a miasto z naszych podatkow zaplaci za umocnienie skarpy... i to sie nazywa biznes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Osuwa się skarpa na Powiślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 06:39 Skarpa osuwa się w wielu miejscach. Na pewno inwestycja Dembudu ma na to jakiś, i to niemały, wpływ. ale miasto powinno się zająć skarpą też przy Tamce. Tam też spod budynków wypłukiwana jest ziemia. Innym wyjściem może być zabudowanie skarpy, od dołu. Może odpowiednio posadowione budynkizatrzymałyby osuwanie ? Miasto za teren dostałoby kupę kasy, a ulice zaczęły przypominać Europę, nie amerykańskie metropolie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka To tylko Dembud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 09:00 W interesach nie ma nic za darmo. To tylko budowany apartamentowiec Dembudu z użyciem ciężkiego sprzętu powoduje osuwanie skarpy. Kilkadziesiąt osób z pierwszych stron GW będzie miało superluksusowe mieszkania, a za to, że się rozlatują budynki UW i parę innych ... zapłaci z miejskiej kasy Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Po co Prawo? IP: *.crowley.pl 09.10.04, 11:24 Po co Uniwersytetowi kolejne budynki dla Wydziału Prawa? Ten wydział i tak ma za dużo studentów. A co do sypiącego się Uniwersytetu, to właśnie Prawo ma stosunkowo najlepsze warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Po co Prawo? 09.10.04, 11:26 Też tak uważam. Ta liczba studentów uczących sie na WPiA jest i tak już za duża. Ten nowy budynek ma powstać ponieważ UW nie zgodziło się na oddanie prawu szkoły głownej, ktora jest właśnie remontowana dla Archeologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stolica Re: Po co Prawo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 16:05 Ma powstac na gabinety dla kadry naukowej a stary wydzial ma byc w calosci dla studentow na sale cwiczeniowe-zreszta widzialem projekt tej willi i mysle ze jeste bardzo okej:) Odpowiedz Link Zgłoś
pbd2 Kiedyś na dole były budynki 09.10.04, 16:40 Kiedyś były, co prawda nie przy Uniwerku, ale w różnych pustych dziś miejscach pod skarpą. Po wojnie ich nie odbudowano, tworząc parki i tereny rekreacyjne (okolice ul Prusa na przykład), może powinno się rzeczywiście obudować skarpę z powrotem od dołu? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Kiedyś na dole były budynki 09.10.04, 17:30 Fantastycznie byłoby gdyby w tym miejscu zgromadzić jak największa ilość kierunków. Można stworzyć cały kwartał uniwersytecki. Kiedyś były plany by nadd Wisłą zbudować gmach dla kierunków ścisłych i drugi dla socjologii (?)... Niestety obecnie forsuje się pomysł eksploratorium, który skądinąd jest bardzo interesujący, ale moim zdaniem w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Po co Prawo? 09.10.04, 20:23 Gość portalu: ab napisał(a): > Po co Uniwersytetowi kolejne budynki dla Wydziału Prawa? Ten wydział i tak ma > za dużo studentów. Zazdrośniczek z bibliotekoznawstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baa Re: Po co Prawo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 09:12 Gość portalu: ab napisał(a): > Po co Uniwersytetowi kolejne budynki dla Wydziału Prawa? Ten wydział i tak ma > za dużo studentów. A co do sypiącego się Uniwersytetu, to właśnie Prawo ma > stosunkowo najlepsze warunki. jesli ma za duzo studentow to chyba potrzebuje wiecej pomieszczen.. czy twoim zdaniem jest na odwrot? zauwaz, ze wydzial prawa i jego studenci dostarczaja duzo pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Po co Prawo? 10.10.04, 10:40 Owszem dostarczają dużo pieniędzy, ale WPiA. UW nie korzysta na tym tak dużo jak może sie wydawać. Dali sporo na odnowę starego BUWu, ale przecież nie za darmo ;-) A liczbę studentów powinni lekko ograniczyć i stworzyć już konkretne, ostre limity przyjmowania, a nie zmieniać je co roku w zależności od koniunktury. Uważam, że naprawdę sale w starym BUWie + 2 budynki zupełnie wystarcza. Budynek dla profesorów to jakiś chyba żart. A argument z dostarczaniem pieniędzy jest trafiony, ale uniwersytet powinien mieć także politykę pozabiznesową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baa Re: Po co Prawo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 11:07 lewe_oko napisała: > Owszem dostarczają dużo pieniędzy, ale WPiA. UW nie korzysta na tym tak dużo > jak może sie wydawać. Dali sporo na odnowę starego BUWu, ale przecież nie za > darmo ;-) A liczbę studentów powinni lekko ograniczyć i stworzyć już konkretne, > > ostre limity przyjmowania, a nie zmieniać je co roku w zależności od > koniunktury. Uważam, że naprawdę sale w starym BUWie + 2 budynki zupełnie > wystarcza. Budynek dla profesorów to jakiś chyba żart. A argument z > dostarczaniem pieniędzy jest trafiony, ale uniwersytet powinien mieć także > politykę pozabiznesową. odpowiadalem na to zdanie autorstwa "ab": "Po co Uniwersytetowi kolejne budynki dla Wydziału Prawa? Ten wydział i tak ma za dużo studentów." przyznam, ze nie rozumiem tej argumentacji. czy wynika z niej, ze jesli wydzial ma duzo studentow to nie powinien miec wiecej budynkow? czy moze powinien mniec mniej? moim zdaniem- niech sobie buduja, skoro maja na to fundusze. mowiac o dostarczaniu pieniedzy myslalem bardziej o tym, ze budujac nowe obiekty nie robia tego kosztem innych wydzialow (nie wysysaja z nich kasy), niz o dobrym biznesie Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Po co Prawo? 10.10.04, 11:16 Mnie też to jakoś szczególnie nie boli, tylko uważam, że wydział Prawa sprowadza ostatnio swoją działalność do absurdu - tj. przyjmuje jak najwięcej studentów (bo na tym zarabia), bo w dalekiej przyszłości zarobią oni na kolejne budynki. Tylko tutaj i teraz sale są przepełnione i brak miejsca. To nie jest osobna szkoła, tylko część UW i uważam, że ich rozwój też powinien mieć swoje granice. W Polsce nie jest potrzebna taka masa prawników. Nie wspomnę juz o tych wszystkich "wyższych szkołach prawa i ...", które szkolą tabuny bezrobotnych lub ludzi, którzy będą szeregowymi pracownikami firm a nie sędziami, adwokatami etc. Oczywiście tacy też są potrzebni! Chociaż chyba nie w takich ilościach. Mam w nosie co dzieje sie na prawie - nie moje małpy, nie mój cyrk. Ale władze tego wydziału są średnio fair wobwec swoich studentow i władz uczelni. Zarabiać to nie wszystko. Szczególnie w takij instytucji jak Uniwersytet. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Po co Prawo? 10.10.04, 11:18 No ale może wróćmy do właściwego tematu. Skarpa jest znacznie bliższa memu sercu niż WPiA ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baa Re: Po co Prawo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 11:51 a ja akurat studiuje prawo na wpia, chociaz prawnikiem byc nie zamierzam :) a skarpa jest rownie bliska memu sercu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ami Re: Po co Prawo? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.10.04, 12:17 wiesz, studiuje na WPiA i przez ostatnie lata nie zauwazylem aby liczba przyjmowanych studentow przez ostatnie lata sie jakos zmieniala. Wydzial przyjmuje mase ludzi na 1 rok studiow, co nie znaczy, ze tyle ludzi ten wydzial skonczy, bo po pierwszej sesji mamy juz 30-40% ludzi mniej, po nastepnej tez troche odpada. Na kolejnych latach studiow jest mniej studentow. A ze WPiA zarabia duzo kasy ... chyba nikt w to nie watpi wystarczy pomnozyc okolo 700 przez 7200... i juz wiemy ile wydzial zarabia z samego 1 roku :) wychodzi ponad 5 milionow zl. Ale to oczywiscie tylko 1 rok... z 5 :) Ale wracajac do samego wydzialu... mysle, ze nalezy pamietac, ze Szkola Prawa i Administracji z ktorej sie wydzial WPiA wywodzi, zostala stworzona wczesniej niz uniwersytet, a pozniej w wyniku jej polaczenia z inna szkola, uniwersytet powstal. zatem nie powinno dziwic, ze WPiA czasem podkresla swoja odrebnosc, oczywiscie w sensie tradycji, a nie w sensie formalnym Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Po co Prawo? 10.10.04, 12:28 Ależ mój drogi, ja o tym wszystkim doskonale wiem. Obserwuję to tylko od drugiej (w stosunku do Ciebie) strony. I zapewniam Cię, że WPiA ma od wielu lat problemy ze stworzeniem stałego limitu przyjmowania na studia. Mimo nacisków rektora. A polityka polegająca na tym, że na I rok przyjmuje sie bardzo dużo osób, które wiadomo że odpadną - żadna nowość. Między innymi dlatego opłaty za 1 rok są najwyższe :-))) A co do podkreślania odrębności - w sprawach pozafinansowych tego nie zauważyłam. Powtórzę tylko po raz kolejny nie obchodzą mnie finanse tego wydziału. Dla mnie mogą urzędować w złotych pałacach. Interesuje mnie wykształcenie jakie daje się tam studentowi. Bo w tym aspekcie WPiA nie jest jednostką odrębną i ów student jest absolwentem Uniwersytetu Warszawskiego. A ten kolejny budynek - ok, niech stawiają (chociaż wolałabym ogród pod oknami zabytkowej szkoły głownej - cudem uratowanej przez komisję senacką przed zapędami prawników). Szkoda tylko, że nowy gmach nie byl zaprojektowany jako większy - nie byłoby wtedy żadnych problemów. Problemem jest także to, na co mogą iść pieniądze, które płyną ze studiów wieczorowych, ale nie chce mi się tu wdawać w takie dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Po co Prawo? 10.10.04, 12:31 Wyraziłam się niejasno - chodziło mi o nowy budynek prawa (w BUWie) - on mógł być zaprojektowany od razu jako większy. Podobnie zreszta jak BUW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamel Leon Re: Osuwa się skarpa na całej długości IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 18:55 Warszawska skarpa osuwa się na całej długości. Jest na ten temat ekspertyza prof. Lecha Wysokińskiego. Im więcej nieszczelnych wodociągów i kanalizacji, im większy ruch kołowy - tym skarpa osunie się to szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofplebs Re: Osuwa się skarpa na całej długości 10.10.04, 01:24 Na głowę "Kaczora" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Aczor Miller spada, Belka spada, co dalej? IP: *.crowley.pl 10.10.04, 02:08 > To generalnie dość ładnie obrazuje stan polskiej nauki... Uniwersytet się > wali. ta metafora ma ciąg dalszy: wali się wskutek korupcyjnego pseudobiznesu! Dembud buduje, za szkody nie płaci a nauka się obsuwa. A co będzie z fantastyczną stołówką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowiek z okolicy Re: Osuwa się skarpa na Powiślu IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 10.10.04, 11:20 - Z tego co kiedys bylo napisane w Wyborczej to pomieszczenia sa juz wykupione!!! - Co do skarpy to przez ostatni rok byla umacniana pomiedzy Bartosiewicza i Dynasami a takze wlasnie skarpa pomiedzy UW a parkiem! Wiec nie rozumiem czemu teraz sa takie problemy z nia? Czyzby jak zawsze w Polsce gowniana robota? - Ulica niby zamknieta ale co chwila ktos sobie przestawia blokade i wjezdza. - Co do Dembudu to nie wspomne ze czesto spac sie nie da po nocy bo slychac z tamtad halas. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Osuwa się skarpa na Powiślu 10.10.04, 11:26 A może pamiętacie, co było pisane o Oboźnej w kontekście remontu Krakowskiego i (???) ewentualnej odbudowy pałacu Karasia? Ruch tamtędy bedzie chyba bardzo ograniczony... Pisano także o zmianie doajzdu do Teatru Polskiego, ale nic nie pamiętam. Czy samochody mają procentowo duży wpływ na osuwanie sie skarpy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baa Re: Osuwa się skarpa na Powiślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 12:07 lewe_oko napisała: > A może pamiętacie, co było pisane o Oboźnej w kontekście remontu Krakowskiego i > > (???) ewentualnej odbudowy pałacu Karasia? Ruch tamtędy bedzie chyba bardzo > ograniczony... Pisano także o zmianie doajzdu do Teatru Polskiego, ale nic nie > pamiętam. Czy samochody mają procentowo duży wpływ na osuwanie sie skarpy? w zwiazku z najblizszym planowanym remontem krakowskiego przedmiescia ruch ma byc tam ograniczony jak w przypadku nowego swiatu. nie pamietam by pisali cos o oboznej, a z palacem karasia to chyba nic pewnego... co do wplywu samochodow na osuwanie sie skarpy to ja nie mam pojecia.. w kazdym razie mam czyste sumienie bo zwykle wchodze pieszo, a w najgorszym dla skarpy wypadku wjezdzam na rowerze :) Odpowiedz Link Zgłoś