Dodaj do ulubionych

Chodnik dla autobusów

IP: *.klaudyny.waw.pl / *.klaudyny.waw.pl 10.09.05, 21:11
Dziś w Stołecznej na 2. stronie Jerzy Majewski z zazdrością pisze o
Wrocławiu, w którym deptak w centrum miasta oznacza deptak, a nie bezpłatny
parking. A w tej samej Gazecie rzecznik Straży Miejskiej pytany o autokary
nielegalnie parkujące na chodnikach w centrum miasta odpowiada - "mamy
ważniejsze sprawy na głowie"! To niestety widać w Warszawie: samochody
bezkarnie parkujące na deptakach, chodnikach, przystankach, przejściach dla
pieszych, trawnikach, skwerach, skrzyżowaniach... A teraz Straż Miejska
przyznaje, że nie zamierza egzekwować prawa i nielegalne parkowanie
pozostanie całkiem bezkarne. Czyli dalej możemy tylko zazdrościć innym
miastom porządku w centrum...
Obserwuj wątek
    • Gość: fifi Re: Chodnik dla autobusów IP: 193.201.167.* 12.09.05, 10:17
      Bardzo dziękuję za ten artykuł.
      Mieszkam w bloku obok hotelu Mercure i widzę codziennie te autokary. Parkują
      akurat pod moimi oknami.
      W piątek miałam ciekawy przypadek. Późnym popołudniem (ok. 18tej) szłam sobie
      właśnie tym chodnikiem w strone ronda ONZ. Mam złamany palec u nogi i trochę
      źle mi się chodzi. Szłam sobie powolutki i nagle zobaczyłam wjeżdżający
      autokar. Stanął na chwilę i kierowca zastanawiał się, gdzie podjechać, pod
      hotel, czy na chodnik. Rozejrzał się, spojrzał na znak zakazu wjazdu (!) i
      wjechał na chodnik. Ja szłam z naprzeciwka. I co się stało dalej? Kierowca nie
      zwolnił i zmusił mnie do ucieczki na trawnik. Udało się, zdążyłam, nie potrącił
      mnie, uff... Jak ochłonęłam z zaskoczenia, podeszłam do autokaru, żeby zwrócić
      kierowcy uwagę. Udawał, że nie rozumie po angielsku. I generalnie zlekceważył
      mnie kompletnie. Autokar miał szwedzką rejestrację JRW 067. W tym momencie
      podjechał mąż. Zauważyliśmy straż miejską (akurat była) i zgłosiłam całe
      zajście. Widzieliśmy, że strażnik rozmawia z kierowcą i z kimś z ochrony
      hotelu. Musieliśmy odjechać (sprawy do załatwienia), więc nie czekaliśmy na
      zakończenie. Wróciliśmy do domu po około 1 godzinie. Tenże autokar stał sobie
      dalej spokojnie, a za nim następny. Zadzwoniłam na policję (nr 112). Po tym
      telefonie wieczorem wszystkie autokary zniknęły i do dzisiaj nie ma ani
      jednego. Serdecznie dziękuje Policji za interwencję !! W imieniu swoim i
      pozostałych mieszkańców, którzy w końcu mogą spokojnie przejść chodnikiem.
    • misiekka Re: Chodnik dla autobusów 12.09.05, 12:14
      > Nie zakładają nawet na koła autokaru blokady, bo... straż miejska nie ma tak
      > dużych blokad.

To trzeba je KUPIC!

> Zresztą straż miejska i tak odchodzi od stosowania blokad - to zatrzymuje
      > tylko pojazd w niedozwolonym miejscu i budzi agresję kierowców

Za agresje w stosunku do funkcjonariusza jest dodatkowy mandat.
    • Gość: Mmm Re: Chodnik dla autobusów IP: 193.111.166.* 12.09.05, 12:43
      Straż Miejska: "...mieliśmy zaledwie 15 zgłoszeń dotyczących tej sprawy.
      Najwidoczniej ludziom nie przeszkadza, że na chodniku stoją autokary."

Skoro 15 obywateli zmobilizowało się do chwycenia za telefon (i odczekania 15
      minut aby ktoś w Straży Miejskiej wreszcie łaskawie odebrał telefon), to
      znaczy, że jest to dla mieszkańców bardzo dotkliwy problem. Jest to jedyny
      chodnik, więc osoby mające kłopoty z poruszaniem się, starsze czy też kobiety z
      wózkiem, nie mają którędy chodzić. Ponieważ chodnik jest zastawiony autokarami
      (i często wsiadającymi/wysiadającymi turystami) muszą ryzykować przechodzenie
      przez parking, na którym jest duży ruch samochodów, często dość szybko
      podjeżdżających do hotelu. Osoby te niewątpliwie podzielają zdanie SM, iż im to
      nie przeszkadza...

Kilka dni temu jeden z tych autobusów wyrzucił śmieci i opróżnił zawartość
      toalety na chodnik - do tej pory koło parkomatu widać leżące resztki papieru
      toaletowego... Przez kilka tygodni parkowania autokarów równy kiedyś chodnik
      wygląda jak krajobraz księżycowy. Trawnik obok jest zupełnie zadeptany przez
      wsiadających/wysiadających turystów...

Gdyby SM łaskawie zechciała wykonywać swoje statutowe obowiązki, to
      przynajmniej miasto miałoby z czego pokryć koszt remontu zniszczeń dokonanych
      przez te autokary...
      • Gość: pp ZALEDWIE 15 zgloszen????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 15:10
        • Gość: Gość Re: ZALEDWIE 15 zgloszen????????? IP: 193.111.166.* 12.09.05, 15:59
          Widać zdaniem Straży Miejskiej 15 zgłoszeń świadczy o incydentalnej skali
          zjawiska... :-)

Niezastosowanie sie do znaku "Zakaz wjazdu" = mandat 250 PLN
          x 15 zgłoszeń = 3'750 PLN, i to przy założeniu, że był tam tylko jeden autobus -
          widać Miasto Stołeczne ma zbyt dużo pieniędzy.

A przy okazji - jakoś nie mieli oporów przed zakładaniem blokad i egzekwowaniem
          prawa od samochodów osobowych stojących tam, gdzie teraz parkują autobusy...
    • Gość: fifi Re: Chodnik dla autobusów IP: 193.201.167.* 19.09.05, 11:11
      No cóż, autokary znowu stoją. Interwencja policji podziałała tylko na kilka
      dni.
      Z rozmów z obsługą hotelu wynika, że to właśnie hotel sugeruje kierowcom
      parkowanie na tym chodniku. Są pewni bezkarności, bo wiedzą, że straż miejska
      nic nie zrobi.

• warzaw_bike_killerz ha ha ha.. 19.09.05, 12:41
      A gdzie to ta nasza metropolia, glowna atrakcja turystyczna, dla Szwedow i
      Norwegow (nie uwierze, w rozjezdzajace przechodniow szwedzkie autokary -
      przeciez tam jest taaaaaaaki szacuneczek do prawa i pieszych) ma parking dla
      autokoarow turystycznych? Maja stac na miejscach parkingowych Waparku? Nikt nie
      pomyslal, ze takie autobusy potrzebuja prawie "zajezdni" zeby zrzucac
      nieczystosci, parkowac itp? A autobusy prywatnych linii korkujacych wczesniej
      Chalubinskiego na wysokosci zlotych tarasow? Nie powinni ich usunac z tej
      dzikiej "petli"??
      Holowniki kupili na samochody osobowe, a tutaj takie bezpanskie autokary stoja..
      Kolejny surrealistycny skecz w wykonaniu naszych wladz. Dziekuje, zawsze mi to
      poprawia humor!
      • Gość: fifi Re: ha ha ha.. IP: 193.201.167.* 20.09.05, 09:54
        Nie uwierzysz w rozjeżdżające przechodniów szwedzkie autokary???
        Ja też byn nie uwierzyła, gdyby mi się to nie przytrafiło.
        Twarz kierowcy będę pamiętać chyba do końca życia :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka