Dodaj do ulubionych

Chomiczowie

17.04.05, 22:30
Bardzo cieszę się, że to forum powstało - co prawda nie jestem z Chomiczówki,
a z innej cześci Bielan, często jednak bywam w okolicach ul. Conrada i Marii
Dąbrowskiej.

Mam pytanie: czy ktoś dysponuje informacjami odnośnie historii rodziny
Chomiczów, do których należały grunta w tej części miasta (do 1951 roku poza
Warszawą)? Wdzięczny byłbym za wskazanie odpowiedniej publikacji, a może i
jakieś własne spostrzeżenia...

Pozdrawiam i... życzę wszystkiego najlepszego nowemu forum:)
Obserwuj wątek
    • synziemi Re: Chomiczowie 18.04.05, 04:22
      Tez sie ciesze, ze powstalo to forum. Mam tylko nadzieje, ze bedzie zyc. :)
      Ja sam spedzilem pierwsza polowe mojego dotychczasowego zycia na tym osiedlu ale
      teraz siedze na emigracji... Jednak jakas czesc serca wciaz tam jest, gdzies
      pomiedzy Conrada, Reymonta i ciagiem kremowych blokow z niebieskimi balkonami... :)
    • aarf123 Re: Chomiczowie 05.07.05, 16:34
      Witam,
      Mieszkam na Chomiczówce od ponad 25 lat, wcześniej na Renesansowej a teraz na
      Bogusławskiego. Również pamiętam krowy przy torach tramwajowych, stary sad i
      małe wiejskie chałupki oraz drogę żwirową wzdłuż Reymonta między Broniewskiego a
      Żeromiskiego. To były wspaniałe czasy. Między blokami budowanymi pod koniec lat
      70 długo można było znaleźć stare chałupy lub ich riuny...
      Czy ktoś ma może zdjęcia z tego okresu, kiedy powstawały blokowiska? Jeśli tak
      to bardzo proszę o przesłanie na mojego maila. Możę powstałaby jakaś strona
      internetowa ze zdjęciami z tych czasów.
      Pozdrawiam
      • koszatek Re: Chomiczowie 05.07.05, 19:03
        Ja mam dostęp do paru czarno-białych z budowy kolonii 5-tej oraz kilku kolorowych slajdów z widokami z okna z lat 80-tych. Czarno-białe jak zeskanuję, to podeślę. Gorzej ze slajdami, nie mam dostępu do takiego skanera a skanowanie w zakładzie wychodzi drogo. Jeśli ktoś mi w tym pomoże, to też udostępnię.
        Jest tam np. ta chałupka na środku kolonii 5-tej, co stała chyba gdzieś do 1983 roku, w której z kolegą rozebraliśmy ręcznie kawał ściany z ciekawości, czy się zawali, czy nie. Nie zawaliła się - na szczęście dla nas ;).
        • aarf123 Re: Chomiczowie 12.07.05, 10:56
          Witam,

Byłoby super gdyby udało ci się je udostępnić. Co do slajdów to niestety nie mam
          takiego skanera, szkoda.

Pozdrawiam

koszatek napisał:

> Ja mam dostęp do paru czarno-białych z budowy kolonii 5-tej oraz kilku kolorowy
          > ch slajdów z widokami z okna z lat 80-tych. Czarno-białe jak zeskanuję, to pode
          > ślę. Gorzej ze slajdami, nie mam dostępu do takiego skanera a skanowanie w zakł
          > adzie wychodzi drogo. Jeśli ktoś mi w tym pomoże, to też udostępnię.
          >
          >
          • ka.pi Re: Chomiczowie 29.08.05, 21:55
            jesli zdjecia bylyby dostepne, to chetnie bym je obejrzala :)
            musze przejrzec swoj album, bo pewnie tez cos mam

pozdrawiam - byla chomiczowkowianka z Conrada
        • avc Re: Chomiczowie 29.12.05, 15:22
          > ... Gorzej ze slajdami, nie mam dostępu do takiego skanera a skanowanie w zakł
          > adzie wychodzi drogo. Jeśli ktoś mi w tym pomoże, to też udostępnię.

Jesli jesteś z Warszawy, to podrzucę Ci skaner co skanuje slajdy.
          Pozdrawiam.
          • koszatek Re: Chomiczowie 30.12.05, 12:46
            Jestem z Warszawy, 2 slajdy już zeskanowałem i są na stronie, zaś reszta (z drugiej połowy lat 80-tych oraz 90-tych) czeka.
            Jeśli możesz wypożyczyć skaner, to mógłbym to zrobić jakoś w styczniu. Mam laptop ze złączem USB oraz LPT.
            • avc Re: Chomiczowie 30.12.05, 17:34
              Ok. Potem dopiero do mnie dotarło, że o Warszawę to sie chyba głupio zapytałem.
              Skaner jest Plustek OpticPro UT-12 USB i ma opcję do slajdów i negatywów (mały
              obrazek). Jeśli się nada - chętnie udostępnię bez ograniczeń. A może zrobimy z
              niego "Skaner Przechodni - Wędrujący" dla wszystkich, którzy mogą zeskanować coś
              o Chomiczówce?
      • avcomputer Re: Chomiczowie 01.09.05, 00:51
        No to zrobiłem stronkę - jakiś początek już jest:
        www.chomiczowka.com
        Jest nawet galeria. Przydałyby się fotki ze "starej" Chomiczówki.
        Jeśli ktoś ma i może podesłać do wykorzystania - będę wdzięczny.
        Pozdrawiam.
    • avcomputer Re: Chomiczowie 01.09.05, 00:45
      Zapraszam tutaj
      www.chomiczowka.com/index.php?menu=Home#historia
    • gosieja1 Re: Chomiczowie 11.11.05, 17:49
      a po co Ci te dane?
      Pozdrawiam
      Małgosia Chomicz
      • avcomputer Re: Chomiczowie 11.11.05, 18:26
        Jeśli mnie pytasz Małgosiu, to o jakie dane pytasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka