cuski 22.04.06, 03:51 Kardynal Martini (znany hierarcha) coraz glosniej mowi o legalizacji aborcji i sytuacjach, w ktorych dopuszczalne jest sztuczne zaplodnienie. Co sie z tym kosciolem dzieje ??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speranzaa Re: Co sie z tym KOSCIOLEM dzieje ??? 22.04.06, 06:03 z calym szacunkiem dla Kosciola jko Domu Bozego, jednak jako instytucja to kosciol pewne zasady ma poniekad strasznie trudne i wymyslone oczywisci eprzez ludzi a nie przez Boga. Nie mowie tu o aborcji, ale innych kwestiach jak zwiazki niesakramentalne, komunia itd. uski napisał: > Kardynal Martini (znany hierarcha) coraz glosniej mowi o legalizacji aborcji > i sytuacjach, w ktorych dopuszczalne jest sztuczne zaplodnienie. > > Co sie z tym kosciolem dzieje ??? > Odpowiedz Link
cuski Re: Co sie z tym KOSCIOLEM dzieje ??? 22.04.06, 06:04 Zauwazylem, ze ostatnimi czasy prawo koscielne robi sie za bardzo elastyczne. Odpowiedz Link
tadeuszx Re: Co sie z tym KOSCIOLEM dzieje ??? 22.04.06, 09:15 Naszemu papieżowi, do dziś sie zarzuca, że był zbyt konserwatywny. Benedykt też reformatorem nie jest. Bardzo obszerny i złożony temat. Np. Henryk VIII, dziś bez problemów uzyskał by rozwód, z kolei gdyby hierarchia ówczesna trzymała się nauki Jezusa, nie byłoby Reformacji... Odpowiedz Link
speranzaa Re: Co sie z tym KOSCIOLEM dzieje ??? 22.04.06, 19:15 prawo koscielne zostalo stworzone przez ludzi dla ludzi a ni eprzez Boga. to jest interpretacja przestarzalych instytucji koscielnych. z wielkim szacunkiem dla JP II i jego pogladow, ale odnosni ezwiazkow malzenskich to powinni cos zmienic. dlaczego ktos kto wezmie slub koscielny, z waznego , zaznaczam WAZNEGO powodu ( np . alkoholizmu, narkomani malzonka) rozwiedzie sie w swietl eprawa cywilnego, to zawierajac drugi zwiazek nie moze zawrzec w kosciele , bo nie ma rozwodu koscielnego( jest uniewaznienie czyli uznanie za niebyle, jesli w ogole to dostanie)i zyjac w zwiazku niesakramentalnym nie moze przyjac komunii sw. bo nie ma zwiazku koscielnego. gdzie tu jest sens???? nawet jak nigdy ni ebyl rozwiedziony i ma tylko zw. cywilny to komunia tez jest odmowiona, czemu? przeciez to nie przestepstwo??? wiem , ze to sakrament, ale .... skoro Bog wybacza roznym zbojom , to czemu .... to jest wlasnie cos co powinien kosciol zmienic, gdzy jest to poniekad idiotyzm. Odpowiedz Link
cuski Re: Co sie z tym KOSCIOLEM dzieje ??? 22.04.06, 22:10 Z tego co wiem, to coraz wiecej slubow koscielnych sie uniewaznia. Zastanawia mnie tylko jedno, ze jesli taki zwiazek zostanie uniewazniony i przejdzie w tzw. niebyt, to czemu np. osoba, ktora bierze wine na siebie nie moze zawrzec powtornego sakramentu malzenstwa. To co napisalem nie jest jakims tam moim wymyslem, lecz przykladem z zycia wzietym. Odpowiedz Link
speranzaa Re: Co sie z tym KOSCIOLEM dzieje ??? 25.04.06, 00:53 wiesz, nie mam pojecia czemu osoba, ktora wziela wine na siebie nie moze zawrzec zw. malz. w kosciele. myslalam, ze po uniewaznieniu obie osoby moga zawrzec powtorny zwiazek koscielny, troche to dziwne. dlatego powinjni cos w tym pr. kanonicznym koscielnym zmienic. a moze sad koscielny nalozyl na jednego z bylych malzonkow ekskomunike??? tylko,,ze to raczej w przypadku jakies ciezkiego przestepstwa jest ekskomunika. dziwne to. > Z tego co wiem, to coraz wiecej slubow koscielnych sie uniewaznia. > > Zastanawia mnie tylko jedno, ze jesli taki zwiazek zostanie uniewazniony > i przejdzie w tzw. niebyt, to czemu np. osoba, ktora bierze wine na siebie > nie moze zawrzec powtornego sakramentu malzenstwa. > > To co napisalem nie jest jakims tam moim wymyslem, lecz przykladem > z zycia wzietym. Odpowiedz Link
himera24 Re: Co sie z tym KOSCIOLEM dzieje ??? 22.04.06, 22:33 cuski napisał: > Kardynal Martini (znany hierarcha) coraz glosniej mowi o legalizacji aborcji > i sytuacjach, w ktorych dopuszczalne jest sztuczne zaplodnienie. > > Co sie z tym kosciolem dzieje ??? > moze nareszcie zaczyna myslec? Odpowiedz Link
tadeuszx Re: Co sie z tym KOSCIOLEM dzieje ??? 22.04.06, 23:02 To grozi kolejną schizmą. Odpowiedz Link