Dodaj do ulubionych

Stare latarnie

24.03.02, 17:37
Czy sa gdzieś na Mokotowie jeszcze przedwojenne latarnie? A czy może jeszcze
uchowały sie gdzieś gazowe? Czy ktos coś wie?
Obserwuj wątek
    • Gość: misia Re: Stare latarnie IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 24.03.02, 18:36
      Przedwojenne latarnie tzw.pastorały zabrano z Mokotowa i teraz sa pod Sejmem i
      na Nowym Swiecie.Latarnie gazowe sa na Sadybie na równoległej do
      Sw.Bonifacego.Pzdr.
      • eela Re: Stare latarnie 24.03.02, 18:38
        Ale przed Bonifacego czy za, jadąc od strony centrum?
        pozdrawiam
        • Gość: misia Re: Stare latarnie IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 24.03.02, 18:45
          Gazowe są chyba na ul.Orężnej.To Sadyba willowa przedwojenna.I jeszcze za
          Wisłostradą na ul.Goraszewskiej prowadzacej do Kościoła Św.Tadeusza.Pzdr.
          • eela Re: Stare latarnie 24.03.02, 18:52
            Dziekuje bardzo :)
            • Gość: michal Re: Stare latarnie IP: *.zigzag.pl 24.03.02, 21:00
              Sa tez przy Sulkowickiej.Nie zwrocilem uwagi, czy stoja tez przy Nabielaka.
    • Gość: misia Re: Stare latarnie i nowy gmach Metropolitan. IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 29.03.02, 08:54
      Czy widzieliście zdjęcie we wczorajszym Magazynie gazety nowego gmachu
      Metropolitan,który powstanie na placu Piłsudskiego wg projektu Normana Fostera?
      I co widzę,przed gmachem jak żywe latarnie z mojej ulicy tzw.pastorały.Ciekawe
      czy te latarnie wrócą kiedyś na nasz kochany Mokotów?Pozdrawiam światecznie.
      • eela Re: Stare latarnie i nowy gmach .../do misi 29.03.02, 10:07
        No proszę, nasze ukradzione mokotowskie latarnie

misiu, może zainteresuj tym Gazetę Stołeczną? Może by poszli tym tropem i
        czegos bysmy się dowiedzieli

pozdrawiam wzajemnie
        • Gość: misia Re: Stare latarnie i nowy gmach .../do eeli. IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 29.03.02, 10:26
          Moze czytają forum.A ta Gmina w środku miasta,to ma dobry gust,że nam
          pozabierała te stare latarnie.Chyba je gdzieś produkują na wzór tych
          starych.Mogliby trochę oddać na Mokotów.Pozdrawiam.
          • eela Re: Stare latarnie i nowy gmach .../do misi 29.03.02, 10:44
            Czytaja forum, ale sa leniwi. Jak im się palcem nie pokaże, to nie zauważą :).
            Tak wygodniej, nie trzeba nigdzie chodzic, wypytywac się, interweniować :))

Jasne, że powinni nam te latarnie oddać, albo przynajmniej takie same odkupić.
            Ładnie by wygladały na starym Mokotowie i starym Wierzbnie. Tak samo u podnóża
            skarpy mokotowskiej. Żeby jeszcze dawały żółte swiatło....Kiedys bylam na
            starym mieście w Koszycach na Słowacji. Tam wieczorową porą budynki były
            oswietlone własnie żółtym swiatłem. Pięknie to wygladało, jak na starej
            sepiowej fotografii
            • Gość: misia Re: Stare latarnie i podnóże skarpy..... IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 29.03.02, 10:57
              A to podnóże skarpy mokotowskiej,to gdzie konkretnie jest?I czy tam były te
              latarnie czy są? Te białe kule co zakładają to tu to tam ,to mi sie nie
              podobają.Pozdrawiam.
              • eela Re: Stare latarnie i podnóże skarpy..... 29.03.02, 11:29
                Ja chodze na ogół albo koło Warszawianki, albo Dolna w dół i Piaseczyńską w
                prawo. Tam właściwie nic nie ma. Przejdź się jednak, gdy będziesz miała trochę
                czasu. Zadziwisz sie bardzo widokiem. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak może
                wygladac Mokotów i w ogóle miasto, jako takie.
                Trzeba, idąc Piaseczyńska, minąć Warszawiankę i pójść jeszcze na południe. Tam
                są tylko dwie ulice: Bandoski i Jaworowska. Zupełna wieś, chyba nie ma zadnych
                latarni, pozawalane domy, pozarastane podwórza i ogrody, na przecznicach tych
                dwóch ulic nieutwardzona droga, z błotem po kolana. Okropnie to wyglada. Ale z
                drugiej strony wiosna, gdy wszystko kwitnie, tam jest ładnie, tak sielsko.
                A najzabawniejsze jest to, ze mimo, iz administracyjnie ta okolica należy do
                Sielc, to na tabliczce z ulica Bandoski, jest napisane - Stary Mokotów
                Wydaje mi się, że takie latarnie powinny byc zaraz u podnóza Warszawianki, bo
                tam idzie sie przez nieduży park
                pozdrawiam
                • Gość: michal Re: Stare latarnie i podnóże skarpy..... IP: *.zigzag.pl 29.03.02, 18:50
                  Ja takze mam nadzieje,ze kiedys w calym miescie wymienia te aktualne paskudztwa
                  na stylowe latarnie.Ale uwaga!Ogladajac wiele zdjec przedwojennej Warszawy
                  zauwazylem,iz w roznych miejscach byly rozne latarnie.To nie tak,ze dla calego
                  miasta byl jeden rodzaj pastoralow.
                  • eela Re: Stare latarnie i podnóże skarpy..... 01.04.02, 19:18
                    To ciekawe, nie zwróciłam na to uwagi. Dzięki za informację
                • eela Re: Stare latarnie i podnóże skarpy..... 01.04.02, 19:29
                  Dzisiaj tez poszłam w dół, ale Zawratem zeszłam w dół obok Królikarni. Nigdy tą
                  drogą nie chodziłam. Tam jest bardzo ładnie. Doszłam az do Piaseczyńskiej obok
                  jakichś stawów/sadzawek. Ludzie jak na majówce, niektórzy nawet koce
                  porozkładali na zaczątkach trawy. I zaraz przy tym stawie adres Piaseczyńska
                  15, bardzo stare zabudowania, jeszcze przedwojenne, zaniedbane. Wrażenie - jak
                  na wsi. Piaseczyńska w tym miejscu to koci bruk, po wschodniej stronie działki.
                  Po zachodniej tylko jeszcze jeden drewniany zawalony dom, pozostałość po dawnej
                  wsi. A na południe od tej ostoi zaniedbania, na Idzikowskiego eleganckie wille -
                  nie wiem, skąd takie różnice w wyglądzie terenu, bo te miejsca sa obok siebie.
                  Dobrze jest te okolice wizytować, tam jest bardzo cicho, samochody nie jeżdzą
    • Gość: misia Kandelabry. IP: *.acn.pl / 10.129.131.* 04.04.02, 10:01
      Jeszcze sobie przypomniałam o kandelabrach przed budynkiem obecnej
      Giełdy.Ogromne kilkuramienne .Pzdr.
      • eela Re: Kandelabry. 04.04.02, 12:22
        Nie zwróciłam uwagi. Pewnie dlatego, że rzadko w tej okolicy bywam
        pozdrawiam wzajemnie
        • Gość: michal Re: Kandelabry. IP: *.zigzag.pl 06.04.02, 14:58
          Powinne tez jeszcze byc na Placu Bankowym.I przy Emilii Plater.
          • eela Re: Kandelabry. 06.04.02, 18:01
            Takie kandelabry widziałam wczoraj w starej "Stolicy" w antykwariacie naukowym
            w Alejach Ujazdowskich. Jest tam prasa z zamierzchłych czasów. Łezka może się
            zakręcić ze wzruszenia
            • Gość: michal Re: Kandelabry i nie tylko IP: *.zigzag.pl 06.04.02, 19:02
              W obu tych antykwariatach w Alei Ujazdowskiej mozna czasem dostac rzadkie,
              pojedyncze pozycje,biale kruki.Ja w zeszlym roku kupilem tam,wspomniany juz
              kiedys zreszta albumik o zieleni w Warszawie z podpisem prezydenta Starzynskiego
              z 15.czerwca 1936r.za niewygorowana cene.
              • eela Re: Kandelabry i nie tylko 06.04.02, 19:09
                Przejrzałam wczoraj dokładnie, ale nic nie było ciekawego dla mnie. Natomiast
                dziś zajrzałam do antykwariatu na Wspólnej 51. Tam jest kilka ciekawych pozycji
                dotyczących dawnej Pragi. Ale dużo ludzi przychodzi, bo dobre miejsce i trzeba
                szybko łapać. Natomiast na temat Mokotowa nie było nic. Na szczęście
                właścicielka jest mokotowianką, więc rozumiała mój ból. Odłoży mi jedną
                pozycję, której szukam jak szalona od dawna, jesli tylko się pokaże, bo u niej
                dość często bywa. Tak, ze co tydzień czeka mnie przejażdzka. Byłam też w
                Towarzystwie na Pięknej, ale w sobote nie pracują, zamkniete :(
                • Gość: michal Re: Kandelabry i nie tylko IP: *.zigzag.pl 06.04.02, 19:12
                  Pozycje dotyczace Pragi to tez rzadkosc.Chodzi o Towarzystwo Opieki nad
                  Zabytkami w willi Struvego przy Pieknej 44?
                  • eela Re: Kandelabry i nie tylko 06.04.02, 19:15
                    Tak, własnie. Podobno tam można kupowac Atlasy architektury i inne pozycje. Czy
                    to prawda?
                    • Gość: michal Re: Kandelabry i nie tylko IP: *.zigzag.pl 06.04.02, 19:20
                      Podobno mozna.I periodyk Spotkania z zabytkami tez.Co najwazniejsze ponoc po
                      O wiele nizszych cenach,bo bez marzy,ktora potracaja ksiegarnie.
                      • eela Re: Kandelabry i nie tylko 06.04.02, 19:30
                        no właśnie, podobno czasem nawet o połowe taniej. W poniedziałek musze tam
                        pognać. W tym tygodniu kupiłam 4 tom Atlasu zabytków na G-H, nie wiem, czy to
                        ostatni, czy jakis wcześniejszy?
                        • Gość: michal Re: Kandelabry i nie tylko IP: *.zigzag.pl 06.04.02, 19:56
                          Atlas architektury ulic i placow dawnej Warszawy J.Zielinskiego?
                          • eela Re: Kandelabry i nie tylko 06.04.02, 20:09
                            Tak, o to mi chodzi. Bardzo trudno upolować
                            • Gość: michal Re: Kandelabry i nie tylko IP: *.zigzag.pl 06.04.02, 21:33
                              To monumentalne dzielo,wlasciwie kompedium o szeroko rozumianej zabudowie
                              niegdysiejszej Warszawy;kolejne tomy maja sie ukazywac ca co 8 miesiecy.
                              Ostatni jest poswiecony tylko K.Przedmiesciu.
                              • eela Re: Kandelabry i nie tylko 07.04.02, 18:33
                                Nie mam tego numeru, pewnie nr.6? bo 5., to chyba na I-J?
                                Numery ukazuja sie z poslizgiem, bo Towarzystwo nie ma
                                pieniędzy
                                • Gość: michal Re: Kandelabry i nie tylko IP: *.zigzag.pl 07.04.02, 20:17
                                  W przygotowaniu podobno jest nowy,bogatszy tom 1.Te pozycje sa dotowane przez
                                  Gmine Centrum i Urzad Konserwatora Zabytkow.
                                  • eela Re: Kandelabry i nie tylko 08.04.02, 09:04
                                    Ale widocznie wszystko jest słabo dotowane. W moim 4. tomie jest uwaga, że
                                    ukazał się z poslizgiem z powodu kłopotów finansowych
    • lukullus stare latarnie pani eeli czyli hobby trzeba miec 08.04.02, 12:31
      eela napisał(a):

> Czy sa gdzieś na Mokotowie jeszcze przedwojenne latarnie? A czy może jeszcze
      > uchowały sie gdzieś gazowe? Czy ktos coś wie?

pani eelu, po co pani przedwojenne latarnie, chcialaby sie pani, pani eelu
      wpasowac w krajobraz ? pani eelu kochana, jest pani w deche kobita, i naprawde,
      niech pani zostawi te krawezniki i latarnie, bo zaraz ktos pomysli o pani, pani
      eelu cos zlego. a przeciez pani jest aniolem dobroci. ostatnio wydrukowalem
      sobie pani wypowiedzi, pani eelu poczawszy od pani pojawienia sie na forum w
      1901 roku, no pani eelu, jest pani lepsza niz nostradamus, blyskotliwsza niz
      rockefeller i ma pani wiedze wieksza niz 22 tomowa wielka encyklopedia
      guttenbera. nadal jest pani moja idolkapani eelu. tylko zdala, pani eelu od
      kraweznikow i latarn.
    • Gość: rubeus Re: gazowe IP: *.noname.net.icm.edu.pl 08.04.02, 18:04
      latarnie gazowe uchowały sie na sadybie - ulica okreżna - chyba - w kazdym razie przy uliccze przy
      której znajduje się kosció ł- uliczka prowadzaca nad jeziorko czerniakowskie.
      jak byłem tam w zeszłym roku to jeszcze były.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka