Dodaj do ulubionych

Miasteczko Wilanow

IP: *.acn.waw.pl 06.07.06, 23:25
Jak myslicie co sie bedzie dzialo na drogach dojazdowych do Centrum, gdy
powstanie i zaludni sie Miasteczko Wilanow? A w ogole jak Wam sie ten projekt
podoba?
Obserwuj wątek
    • Gość: vetches Re: Miasteczko Wilanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:30
      mi sie niepodoba, w sumie najgorsze jest to że wszyscy lgną do Wilanowa bo tu
      jest spokojnie a jak wybudują Świątynię Opatrzności to tłumy pielgrzymów będą
      waliły drzwiami i oknami co w konsekwencji nie będzie takie przyjemne :(
    • wiktoryna25 Re: Miasteczko Wilanow 11.07.06, 14:33
      juz jest kocioł,bedzie jeszcze wiekszy.... mieszkam przy al. wilanowskiej i juz
      mam problem by rano wlaczyc sie do ruchu(w okresie urlopowym jest odrobinke
      lepiej) to co bedzie jak sprowadzi sie kilka tys. nowych mieszkancow wraz z
      samochodami... buduja nowe osiedla,bloki na kupie prawie jeden na drugim, ze
      sasiadowi mozesz czesc z okna podac,a drogi dojazdowe maja w du*ie...osiedla sa
      juz gotowe,a plany budowy drog i poszerzania w lesie...
    • Gość: też warszawiak Re: Miasteczko Wilanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 11:32
      Co będzie? Oczywiście jeszcze większy ruch samochodowy - tego oczywiście nie da
      się uniknąć.

Co do wyglądu miasteczka, to zmarnowano jedyną taką okazję by stworzyć coś
      napradę ładnego, niepowtarzalnego. Górę wzięła pazerność inwestorów, bo w
      polskich architektów nadal wierzę. To co się tam buduje wygląda paskudnie, ja
      to nazywam Auscwhitzem - baraki, baraki i jeszcze raz baraki. A wystarczyłoby
      chociać zaprojetkować ładne spadziste dachy, rozrzedzić zabudowę, by nie
      zaglądać sąsiadom w garnki przez okno, ale widać taki trynd, jak to na wsi -
      wiedzą sąsiedzi kto na czym siedzi. A mnie staremu głupiemu marzyła się piękna
      willowa dzielnica skąpana w zieleni....
      • Gość: wawiak Re: Miasteczko Wilanow IP: *.aster.pl 13.07.06, 19:00
        Przecież te "młode, wykształcone, dynamiczne" szczury ze wsi muszą gdzieś
        mieszkać...
        • Gość: wsiok Re: Miasteczko Wilanow IP: *.aster.pl 13.07.06, 23:21
          wal się warszawiaku z odzysku
          • Gość: wawiak Re: Miasteczko Wilanow IP: *.aster.pl 15.07.06, 02:03
            Aaaa..! Szczurek poczuł się dotknięty ?
    • Gość: czago Re: Miasteczko Wilanow IP: 195.245.213.* 17.07.06, 20:04
      Cała koncepcja Miasteczka Wilanów bardzo mi się podoba. Same budynki też są
      ładne i całkiem rozsądnie rozplanowane w osiedlach RKM i Nowy Wilanów. Jedynie
      w osiedlu Wilanów Park są położone zbyt blisko siebie. O wygląd całości nie mam
      obaw. Jedynie niepokoi mnie dojazd. Jeśli z tym czegoś szybko nie zrobią to już
      niedługo zrobi się niemiłosierny tłok w kierunku Centrum.
      • Gość: mm Re: Miasteczko Wilanow IP: *.adsl.proxad.net 18.07.06, 22:50
        Mnie niepokoi i dojazd (bedzie horror!) i spojnosc architektoniczna.
      • barbrapo Re: Miasteczko Wilanow 04.08.06, 23:53
        Czy ktos z Was ma moze plan tego calego przedsiewziecia? Mysle o kupnie tam
        mieszkania (La lumiere) ale jakos nie mogę dotrzeć do "rozsądnych" map? Co z
        Al.Wilanowską? czy to prawda że ma być trzypasmowa?
        • Gość: służew Re: Miasteczko Wilanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 21:22
          I co da szersza Wilanowska?
          W "misteczku" ma mieszkać 25000 ludzi. Dodatkowo mają być tam biura, sklepy, świątynia.
          25000 ludzi jadących swoimi własnymi samochodami do pracy/szkoły. Korek gigant i szersza Wilanowska nic nie zmieni - będzie korek kilkupasmowy....
          Problem można rozwiązać tylko zbiorową komunikacją szynową.
          Metro - drogie, może za 50 lat, teraz kasę wywamy na autostrady.
          Tramwaj - tak, tak, już kiedyś tam jeździł, ale jacyś geniusze go zlikwidowali w latach 70. Są plany tramwaju w Al. Sobieskiego ale po 2014 roku. Kpina.
          Szybko i taniej można by wybudować tramwaj w Al. Wilanowskiej, jadący do stacji metra Wilanowska, i dalej do Galerii Mokotów (i może na lotnisko).
    • Gość: Anka Re: Miasteczko Wilanow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 09:43
      Ano zatka się wszystko i będą robić wielopasmówki tuż pod oknami.
      • Gość: tw Re: Miasteczko Wilanow IP: 217.8.161.* 08.08.06, 17:56
        Gość portalu: Anka napisał(a):

> Ano zatka się wszystko i będą robić wielopasmówki tuż pod oknami.

I co to da? Wielopasmówki na terenie osiedla już są projektowane - zobacz wizualizację - przy świątyni 4 pasy w jedną stronę. Pas startowy.
        Ale jeśli mieszkańcy tak kochają samochody to ich sprawa.
        Zobacz wynik ankiety:
        www.miasteczko-wilanow.pl/index.php?wersja=pol&ID=C00&tab=T&IDP=6
    • wiksadyba1 Re: Miasteczko Wilanow 08.08.06, 19:55
      Projekt budowy osiedla tej wielkości ok. Jestem natomiast za tym, żeby zabudowa
      nie wykraczał już dalej poza obecne plany, szkoda byłoby mi zabetonowania całych
      łąk wilanowskich, zwłaszcza w sytuacji, w której istnieją skandalicznie
      niezagospodarowane tereny znacznie bliżej centrum (Siekierki!). Urbanistycznie
      też dość w porządku, chociaż wypowiem się ostatecznie, jak zobaczę to w pełni
      zagospodarowane (póki co to taka trochę "pół-pustynia":). Plus za "otwarty"
      charakter osiedla.

Natomiast architektonicznie - bardo przeciętnie. Trochę lepszy poziom niż
      nowobogackie inwestycje z początku lat 90-tych, ale nic specjalnego. Taka
      mieszkaniówka uszłaby gdzieś na Białołęce. Jeżeli już tworzy się "elitarne"
      osiedle dla vip-ów typu Kwasula, to nich przynajmniej będzie to architektura na
      najwyższym światowym poziomie. Zwłaszcza że mamy już przykłady pozytywne w
      Warszawie - zwłaszcza Eko-Park; bardzo ładne jest też np. małe osiedle na
      Zawadach przy Sytej. I fatalne jest, że upadł jedyny naprawdę dobry projekt -
      Ratusz Kuryłowicza i przyległe apartamentowce. Cholerny pech tego miasta -
      często inwestycje na "europejskim" poziomie z różnych przyczyn w ostatniej
      chwili nie wychodzą, a tandetna deweloperka wyrasta jak grzyby po deszczu bez
      żadnych problemów:(
    • cintus nic nie zastąpi Pól Wilanowskich /pp 09.08.06, 13:29
    • Gość: w Re: Miasteczko Wilanow IP: *.acn.waw.pl 10.08.06, 01:38
      najgorsze jest to, ze architecji pomysleli to jako open space a ludzie juz
      stawiaja bramy, ploty ... jak ludzie z jednego kwartalu mowia, ze nie beda
      mieli przejscia to ludzie z drugiego mowia a ze g. ich to obchodzi bo tam nie
      mieszkaja. zenua.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka