Gość: Anka Do 1 - klasistów!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 26.08.02, 18:21 Czy macie może spis podręczników do klasy biol - chem??? Jest on wywieszony??? Proszę, napiszcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwiku Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.centrala.kbsa / 10.2.1.* 27.08.02, 15:55 Witam ponownie - drodzy uczniowie i absolwenci - mam prośbę aby nie wypisywać na tym wątku głupot, tylko historie związane z naszą szkołą. Przypomniałem sobie jak kiedyś (to było chyba ... w 1987 roku) siedzimy sobie na lekcji rosyjskiego u Prof.Szuby (lekcja odbywała się w salce na I piętrze obok schodów). W drzwiach tydzień wcześniej ktoś kopniakiem zrobił dziurę. No więc siedzimy sobie, lekcja toczy się jak gdyby nigdy nic, aż tu raptem w dziurze pojawiła się ręka z półlitrówką gorzały (pełną). Prof.Szuba rzuciła się do drzwi, żeby schwytać tą półlitrówkę, ale ręka była szybsza i zniknęła. Słychać było tylko kroki uciekającej osoby. Do dzisiaj nie wiem kto włożył tą flaszkę. Może ktoś z forumowiczów wie kto to mógł być. Dodam, że o ten dowcip podejrzewaliśmy Prof. Mroza od fizyki. Ale nikt na to nie miał dowodów...cdn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryśka Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 27.08.02, 16:16 Tak czytam i czytam i jakoś nie mogę uwierzyć. Boże, wy jeszcze jesteście na tym świecie! Same znane gęby z 4g. Zatem serdecznie pozdrawiam. I przypominam, że jeszcze nie tak dawno fajniejsza część mojej (4d) i waszej klasy paliła za sklepem szlugi, albo barykadowała się w łazience w szatni od wf-u. Żeby zajarać, rzecz jasna. A swoją drogą, rocznik 2001 był chyba ostatnim fajnym. Słyszałam, ze teraz ze szkoły zrobił się straszny scheiss. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.94.206.* 28.08.02, 16:42 Hi hi ... Zawsze sie tak mowi ;-) Z mojego punktu widzenia np. po '89 był scheiss ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Matysiaaaaaaaa!!!!!!!!:))) IP: *.krap.pl 28.08.02, 20:25 A pamietasz jak zabarykadowalas sie w lazience na Slowacji????:)))stoo laaattt...stoo laaat....Co slychac??Co u Anety??Pozdrow ja?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryśka Re: mała!!! -kopę lat IP: *.chello.pl 28.08.02, 20:40 OK, ja spędziłam urodziny w łazience, ale to Ty obudziłaś się w środku nocy (a raczej nas obudziłaś, bo gadałaś przez sen) z tekstem "ale sorry, kto to, kto to". W tym momencie śpiąca obok Aneta podniosła się i wydała odgłos paszczowy- koński: iiiiihaaaaaaa iiiiiihaaaaaaaaaaaa. A arbuz: "ja nie mówię do wszystkich, ja mówię do ogółu". Oj, mamy co wspominać. Ale i tak, najlepiej było za pocztą. Ewentualnie - za pocztą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka do maryski i nie tylko IP: *.arbuzowa.2a.pl 28.08.02, 21:57 napisze cos zebys mi pozniej nie wypominala ze tylko ty sie udzielasz na forum ;).tylko ze ja jakos malo pamietam z liceum.Chociaz milo wspominam nasze poranne spotkania w bramie na szluga....Tego mi teraz brakuje.I wspanialego skrzeczacego glosu pani Spierz...moze sie spotkamy i powspominamy dawne czasy?? czy w ogole ktos z 4d (oprocz nas) czyta to forum???.Odezwijcie sie!!! Pozdrowienia dla wszystkich ode mnie i od Kamila :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryśka Re: lo44 IP: *.chello.pl 28.08.02, 22:07 No, w końcu - waćpanna się odezwała. :-) Ten szlug w bramie, to było to. A piętasz tę babcię, która za każdym razem patrzyła na nas wzrokiem mordercy? Co do nauczycieli, to ja chyba do końca życia będę pamiętać teksy sz.p.prof... Kamińskiej. I chociaż minęło już trochę czasu do tej pory uginają mi się kolana na hasło "chemia". A komentarz "marysiu, masz straszny mętlik w głowie, może jesteś chora -idź do lekarza" umieszczony na kolejnej poprawie jakiejś klasówki, do tej pory mnie rozbraja. A Pietruszka? Pamiętasz, jaki mieliśmy cyrk, gdy były praktykantki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: lo44 IP: *.arbuzowa.2a.pl 28.08.02, 22:20 To wszystko akurat pamietam.Przypomniala mi sie jeszcze taka straszna kobieta wymalowana jakby burakiem ktora chodzila zawsze kolo szkoly i na przystanku...brrrrr.Co do Kaminskiej to o wszystkich stresach jakie przez nia przezylam zapomnialam na maturze.Wiesz dobrze co by bylo, gdyby nie ona...... Dalej by chyba byla w tej szkole i nosila te wstretne niebieskie ochraniacze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryśka Re: lo44 IP: *.chello.pl 28.08.02, 22:29 tak, smerfiki na nogach też pamiętam. Przypomniało mi się jeszcze, jak na którejś klasówce z niemca, wyskoczyła mi moja boska harmonijka z czasownikami, akurat w tym momencie, kiedy Pietruszka wstawała... A wymianę pamiętasz? "marysiu ja cię bardzo proszę, ja wiem, ze ty nie palisz, ale przypilnuj anię!" A wycieczkę w góry? Jak luigi robił śiwcę zwisając za balkonem. A aneta, która na widok spadającego 10 metrów w dół aparatu, rzuciła soczystą "kurwą" a potem usłyszła na kolacji, że P. koniecznie chce poznać jej rodziców? "dziewczynka, która wygląda i zachowuje się jak dama nie moze używać takich wyrazów". Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala i Wy tutaj!:)) IP: *.krap.pl 30.08.02, 14:10 jak ja daaawno was nie widzialam.....a jak Ty Kamil wygladasz to juz nawet nie pamietam....za to pamietam jak przypalales mnie zelaskiem:))Calusy!Trzeba sie spotkac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: mała!!! -kopę lat IP: *.krap.pl 30.08.02, 14:12 zapomnialam o tym gadaniu przez sen:)))Super wtedy bylo...zwlaszcza jak pilysmy winko pol wytrawne na lawce na slowacji ostatniego dnia:))a potem mafia na dicho:))Marysia trzeba sie spotkac w koncu kiedys powspominac dawne czasy:)paa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryśka Re: mała!!! -kopę lat IP: *.chello.pl 30.08.02, 17:58 To winko było raczej wytrawne, a przede wszystkim - leciało od niego zgniłym jajem... Ale sprzedająca je babuleńka była niesamowita. Tak samo, jak sprzedawcy w monopolach - jak się orientowali, że stoją przed nimi Polacy, od razu sięgali pod ladę. A gaz w pokoju? Też było nieźle. I arbuz, który przyszedł i zamiast powiedzieć cos sensownego, krzyczał, że to nia jest gaz tylko wypsikałyśmy dezodorantami. ( Mafię ukraińsko-słowacką pewnie też sami sobie wymyśliliśmy, bo nam się nudziło?...) Dupek jeden. A piosenkę o siwym pamiętasz? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala sugar..tyryrytytytyyy.. IP: *.krap.pl 31.08.02, 18:41 ooo siwy siwy...tyryrytytytytyyy:)))pewnie ze pamietam!:))A jak nas wywalili z kwater we Wladyslawowie:))i przyjelyscie nas pod swoj dach do czasu az nie znalezlismy innych pokoi:)i w koncu spalismy wszyscy w jednym pokoju pietro nizej niz Ty i Aneta:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.94.206.* 28.08.02, 16:38 Z ciekawych historii to pamietam maly pozar na lekcji polskiego u Sikory w czasie inscenizacji Dziadow. W klasie polmrok ( okna naturalnie zaslonione ) palace sie swieczki i ... nagle energiczny ruch artysty ktory przewrocil swieczke na calun przykrywajacy trumne bodajrze ... Pelna konsternacja co robic bo dla niektorych ( co nie znali lektur ) sytuacja wydawala sie zainscenizowana. Dopiero po paru minutach zarzadzono gaszenie. Niezle jaja ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kdkdkdkd Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! 29.09.16, 22:20 pamiętny spektakl. występowałem w nim :) a kto pamięta o tym mini pożarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cel@Fon Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.coolnet.pl / *.waw.ppp.coolnet.pl 15.09.02, 23:16 Przez czystą zbieżność nazwisk śmiem podejrzewać że to mogła być prof. Wódke!!! przy okazji pozdrowienia dla 4a - jej klasy. mb Gość portalu: Kwiku napisał(a): > Witam ponownie - drodzy uczniowie i absolwenci - mam prośbę aby nie wypisywać > na tym wątku głupot, tylko historie związane z naszą szkołą. Przypomniałem > sobie jak kiedyś (to było chyba ... w 1987 roku) siedzimy sobie na lekcji > rosyjskiego u Prof.Szuby (lekcja odbywała się w salce na I piętrze obok > schodów). W drzwiach tydzień wcześniej ktoś kopniakiem zrobił dziurę. No więc > siedzimy sobie, lekcja toczy się jak gdyby nigdy nic, aż tu raptem w dziurze > pojawiła się ręka z półlitrówką gorzały (pełną). Prof.Szuba rzuciła się do > drzwi, żeby schwytać tą półlitrówkę, ale ręka była szybsza i zniknęła. Słychać > było tylko kroki uciekającej osoby. Do dzisiaj nie wiem kto włożył tą flaszkę. > Może ktoś z forumowiczów wie kto to mógł być. Dodam, że o ten dowcip > podejrzewaliśmy Prof. Mroza od fizyki. Ale nikt na to nie miał dowodów...cdn > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taborowski Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 20:26 Witam wszystkich! Jestem matura rocznik 1997 w klasie pani Szumowskiej. Czy ktoś jeszcze jest z tego rocznika na forum? Powiedzcie czy jest planowany jakiś zjazd absolwentów w najliższym czasie. Myślę, że dużo osób by się chętnie wybrało. pozsdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 12:15 E tam Tabor - kto ci przyjedzie na taki zjazd ;-) Wszycy sie porozjezdzali w rozne strony ;-) Juz lepiej zrobic zjazd w parku przy morskim oku - no ew. za garazami ;-) Zuber Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker matura 1966 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 00:03 Ja wiem, że ludzie nie żyją tak długo, ale niesmiało zapytuję, czy jest ktoś z mojego rocznika:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panwi 1960 do Palkera IP: *.acn.pl / 10.133.135.* 28.08.02, 02:52 Palker napisał: Ja i mój brat kończyliśmy to liceum nieco wcześniej. Jestem mniej więcej z tego pokolenia absolwentów co Michał Komar, Sławek Petelicki, Wojtek Gąsiennica-Byrcyn etc.etc. Ja wiem, że ludzie nie żyją tak długo, ale nieśmiało zapytuję, czy jest ktoś z mojego rocznika. Hi, Palker. Niektórzy żyją jeszcze dłużej - choć lektura poprzednich 90 listów kazała mi myśleć, że to niemożliwe. Nie znam nie tylko ich autorów; nie znam też nauczycieli, o których piszą, nie znam nawet murów, w których robili maturę. Ja kończyłem w 1960, jeszcze na Parkowej; w tym samym roku szkoła przeniosła się do nowej siedziby. Ksywy „Dobisz” nie używaliśmy (patronat był świeżej daty), za to powodem do dumy był mickiewiczowski numer: „... a imię jego Czterdzieści i Cztery”; swoją drogą dziwię się młodszym kolegom, że zapisują tę liczbę po łacinie; kto to dzisiaj zrozumie ? Nie włączałem się do tej pory w rozmowę nie tylko dlatego, że czułbym się w niej obco, ale także dlatego, że nie mam szczególnie miłych wspomnień ze szkoły. Na dobrą sprawę dobrze wspominam nie więcej niż czworo nauczycieli, w tym - paradoksalnie - wyjątkową cholerę wicedyrektorkę, prawdopodobnie rezydentkę UB na terenie szkoły, która jednak miała wyjątkowy dar dydaktyczny i znakomicie nauczyła mnie (a pewnie i wielu moich kolegów) rosyjskiego. Sześć lat różnicy wieku w szkole to prawdziwa przepaść; zapewne w tamtych czasach nie znaliśmy się osobiście. Nawet wspominany w twoim wcześniejszym liście Michał Komar - młodszy o trzy lata - z którym do dziś utrzymuję przyjazne kontakty, był wtedy dla nas, maturzystów, zaledwie „bystrym gówniarzem”. Może jednak, mimo tych sześciu lat różnicy, mamy jakieś wspólne wspomnienia. A może włączą się jakieś inne dinozaury i - na przekór temu, co napisałem wyżej - przypomną radośniejsze momenty z szarych lat szkolnej harówki. Zresztą i ja co-nieco pamiętam: np. jak Marek Perepeczko założył się z kimś o marne parę złotych, że wyrzuci z klasy - z drugiego piętra na ulicę - masywny dwuosobowy stolik. I wyrzucił. Tak trzymać. Witek Kalinowski. panwi@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk forum.lo44.edu.pl IP: *.acn.waw.pl 01.09.02, 02:52 Zapraszam wszystkich do nowo otwartego Forum XLIV L.O. pod adresem forum.lo44.edu.pl Sądzę, że Forum Dobisza jest lepszym miejscem do kontynuowania tej dyskusji, jak rownież do rozpoczęcia nowych wątków, związanych ze szkołą. Aby ułatwić kontynuowanie dyskusji, cała rozmowa została tam przeniesiona. Jednoczesnie zachecam do kożystania z serwisu absolwenci.lo44.edu.pl Piotr Kępka Administrator admin(at)lo44.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
finmar Re: a może by się przenieść na szkolnelata.pl ? 19.09.02, 23:43 cool idea Odpowiedz Link Zgłoś
sfuj_hlop Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! 19.09.02, 04:35 Zupelnie przypadkowo trafilem dzis na te forum, a wszystko przez to, ze byla dzis awaria i forum bylo raczej niedzialajace. Jak wiec widac "nie ma tego zlego...". W kazdym badz razie jednym tchem przeczytalem caly watek, jako ze sam jestem absolwentem tego liceum i to z rocznika maturalnego '79. Pamietam wiele nazwisk: wychowawczynie Regine Kok, dyrektorke Kaczor, wspanialą fizyko- chemiczke Lange, panią Wódke, rysycyfistke Kornatowską (wstretna stara panna z niej byla), nawet Adolfa Mycia (poczciwy gosc od historii), z Kaminska niestety nie mialem nigdy zajęć (od chemii byla u mnie Kok), a ciocię wspominam tak samo milo jak wszyscy. Ciocia rzeczywiscie byla niesamowicie dobroduszną osobą! To cudowne, ze nadal jest w tej szkole! Bardzo cieplo wspominam tez matematyczke Piotrowska. Ta pani nauczyla mnie prawdziwej milosci do matematyki. Na ogół tez stawiala mi z klasówek ocene 4+, co zawsze wprawialo mnie w zlosc, ale tez i jednoczesnie mobilizowalo do jeszcze wiekszej pracy. Dzieki temu mature z matmy zdalem bez zadnego problemu na 5, a na Polibude dostalem sie z szostym wynikiem z matmy na 150 zdajacych... A czy ktos wie cos o polonistce Strzeszewskiej lub germanistce Piotrowskiej? Natomiast bardzo zaciekawil mnie watek z fizyczką Bebą. Ja tę panią poznałem w podstawówce w ósmej klasie, jak swiezo po studiach pojawila sie u nas w klasie nowa fizyczka w krotkiej minispodniczce i ciemnych rajstopach. Pamietam, ze specjalnie jej nie lubilem, ale nie mialem tez nigdy zadnych negatywnych wspomnien z nia zwiazanych. Powiem nawet, ze kiedys jak z kumplem sobie glosno na lekcji zartowalismy, ze prad plynie w obwodzie "zabka albo kraulem", to wcale nie zareagowala na to jakos zlosliwie, nawet na koniec roku postawila mi bardzo dobry stopien. Bardzo mnie wiec zdziwilo, ze przeszla z mojej podstawowki do Dobiszewskiego. Rozumiem, ze musialo sie to stac po roku '79 i oczywiscie bardzo mi przykro, ze przegrala ze swoja choroba... Pozdrowienia dla moich rowiesnikow z 4f, Wasz Sfuj Hlop Odpowiedz Link Zgłoś
sfuj_hlop Errata - Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!! 19.09.02, 04:39 sfuj_hlop napisał: (...) Pewnych nazwisk moge nie pamietac lub mozliwe, ze je po prostu przekrecilem. Jesli tak sie stalo, to z gory przepraszam. SH Odpowiedz Link Zgłoś
sluzewiaczek Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! 21.01.03, 16:23 Dobisz jest spoko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.pl 22.01.03, 00:03 Heja wszystkim Dobiszkom! Moze jest ktos, kto robil mature w 98roku, najlepiej z klasy od prof. Lerki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wartownik Wójcik - czy i jego ktoś pamięta? IP: *.waw.cdp.pl / *.gov.pl 04.02.03, 13:59 czy wszystcy zupełnie zapomnieli o dr Wójciku? Przecież z nim było tyle przygód. Więcej nerwów niż przyjemności, jednak stanowił ważny "folklor" w naszej szkole. Fajnie się czyta to dobiszowe forum, ale chyba jeszcze za mało czasu minęło abym wrócił w tamte mury. pozdrawiam rocznik 1980, matura 1999 Odpowiedz Link Zgłoś
dado @@ _MATURA___1967__ jest ktos ????????? 07.02.03, 17:26 Ja tez chcialbym wiedziec czy ktos jest z tego rocznika ???? Nas przeniesli z Parkowej ,do nowego Liceum 44 ciekawe kto jeszcze zostal ze starych kumpli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: LO XLIV - 'Dobiszewski' !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.met.pl / 10.0.0.* 18.02.03, 10:23 Ech - matura '88, 4e, jest ktos? Wychowawca Chrzastowski, wspomnienia jak najstraszliwsze o Jachymczyk snujacej sie pod scianami na przerwach, Filipkowej od rosyjskiego. Szumowska.... Pozdrawiam Anita Odpowiedz Link Zgłoś