IP: 192.168.229.* 04.01.02, 09:03
Witam wszystkich! Wczoraj w głównym wydaniu Kuriera o 18 mówiono iż okolicznie
mieszkańcy odczuwają przejeżdżające metro. u niektórych pojawiają sie nawet
rysy na ścianach. Ja osobiście mieszkając na 4 piętrze przy metrze czasami też
odczuwam, że pode mną coś jedzie. Ostatnio się to nasiliło. Jestem ciekawa
WAszych doświadczeń i odczuć z tym związanych.
Miłego dnia!
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: METRO 04.01.02, 09:56
      Nie mam metra koło pracy, nie mam też tam gdzie mieszkam teraz. Ale tam gdzie
      będę mieszkał mam mieć pod oknami stację - wtedy się wypowiem.
    • zdzicha Re: METRO 04.01.02, 12:47
      Mnie najbardziej rozbawiła ta starsza pani, która mówiła, że czuje, jak tapczan
      drży. Według mnie powinna być w takiej sytuacji zadowolona.
      Jak mieszkałam kiedyś przy Stołecznej, to przeszkadzały mi przejeżdżające
      tramwaje, ale się przyzwyczaiłam.

• Gość: emjot Re: METRO IP: *.stacje.agora.pl 04.01.02, 12:59
        Ja nie narzekam, a mieszkam jakies 100-200 metrów od linii, chyba że pod ziemią biegnie inaczej niż
        przypuszczam.
        • eela Re: METRO 04.01.02, 13:43
          Mieszkam bardzo blisko metra, ale nic nie czuję. Natomiast gdy jestem tuz przy
          wejściu do metra, to czasami czuje pod nogami, ze jedzie. Ale zeby czuć na
          tapczanie, trudno mi w to uwierzyć. Przeciez te wszystkie poduchy tapczanowe
          tłumią drgania
          • Gość: Michał Re: METRO IP: *.ztm.waw.pl 04.01.02, 16:26
            Mieszkam w budynku stojącym bezpośrednio przy al. Niepodległości i będąc w
            mieszkaniu absolutnie nie odczuwam przejeżdżających pociagów metra. Odczuwam
            natomiast bardzo pozytywnie bliskość metra przy każdej podróży.
            • Gość: ZOMO Re: METRO IP: 10.128.136.* 06.01.02, 16:21
              Ja mieszkam ze 300m od metra za to do najblizszej stacji mam z 600m.Nie
              rozumiem pretensji do metra.Zostalo zbudowane pod ziemia wlasnie po to by nie
              przeszkadzac nikomu.
              • d.z Re: METRO 06.01.02, 16:27
                Czy jest o co się kłocić. Raptem jeden niedokończony odcinek.
                Jeśli już tak bardzo przeszkadza zawsze można się przeprowadzić...
                Jestem pewien, że położenie "przy metrze" znacznie podniesie wartość transakcji
                przy sprzedaży lokalu...
                • Gość: mariusz Re: METRO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.01.02, 17:01
                  kompletna bzdura, hałasy najprawdopodobniej pochodzą z budowy w pobliżu a ta
                  stara baba sama sobie wmówiła że metro
                • Gość: Michał Re: METRO IP: *.ztm.waw.pl 07.01.02, 14:26
                  d.z. napisał(a):

> Jestem pewien, że położenie "przy metrze" znacznie podniesie wartość transakcji
                  > przy sprzedaży lokalu...

Również kiedy się wynajmuje mieszkanie blisko metra, to niestety jego bliskość
                  też podnosi wartość opłat.

• Gość: Ursyn Re: METRO IP: *.acn.waw.pl 06.01.02, 17:02
      Mnie metro nie przeszkada, mieszkam 150 m od linii i 200 od stacji. Fakt, że na
      czwartem piętrze.
      • kulowoj Re: METRO 07.01.02, 23:19
        Mieszkałem na 4 piętrze, około 200m od Metra. Nie czułem nic prócz radości, że
        mam blisko do naszej kolejki.
        • eela Re: METRO 08.01.02, 07:33
          Wyprowadziłes się z Mokotowa? Bo piszesz w czasie przeszłym....
    • eela Re: badają budynki 18.01.02, 15:14
      Badają budynek przy Alei Niepodległości 157, gdzie podobno w szafkach naczynia
      dzwonią, gdy przejeżdża kolejka. Za kilka tygodni mają być znane wyniki
      • abc2001 Re: badają budynki 19.01.02, 02:01
        Ciekawe co wybadają,
        czy to rzeczywiście wina metra???
        Osobiście wątpię...
        • eela Re: badają budynki 19.01.02, 19:39
          Ja też. Przypuszczam, że samochody.
    • eela Re: METRO - jednak trzęsie 13.02.02, 13:11
      Okazuje się, że jednak metro trzęsie. :)) W nowych wagonach z chorzowskiego
      Konstalu bardzo szybko zuzywaja się koła, co powoduje drgania. W ramach
      gwarancji juz zaczęto naprawiać
      • Gość: Rutboj Re: METRO - jednak trzęsie IP: *.acn.waw.pl 13.02.02, 16:57
        Jezeli mieszkacie 100m od metra to nie odczuwacie żadnych drgań, normalka.
        Sam mieszkam 150m od linii metra i nie moze byc tu mowy o żadnych drganiach.
        Mieszkałem przez tydzień w Londynie w hostelu niemal bezpośrednio nad linią
        metra. Mój pokój był na najniższym piętrze, juz pod ziemią, na poziomie -1.
        Metro faktycznie było słychać kiedy przejeżdżało - regularne ni to drgania ni
        wibracje co kilka minut, a okolica cicha i spokojna, smochód jeden osobowy na
        minutę, więc na pewno było to metro.
        Na szczęście był to hostel i mogłem się z tamtąd wyprowadzić - nie ze
        względu na metro bynajmniej.
        W Alei Niepodległości przy stacji Pole Mokotowskie budynki stoją niemal na
        linii metra, więc tam drgania mogą być odczuwalne.

Pozostaje dla mieszkańców tych budynków nadzieja, że Alstom wymieni
        bublowate koła w nowych pociągach, czego im życzę, lub przeprowadzka na wieś,
        gdzie cisza i spokój.
        • eela Re: METRO - jednak trzęsie 19.02.02, 13:37
          Do tej pory tak naprawde nie wiadomo, jaka jest przyczyna szybkiego zuzycia
          kół. Zakłada się, ze prawdopodobnie nieodpowiedni materiał, ale nie ma pewności
          • monikhha Re: METRO - jednak trzęsie 08.03.02, 18:02
            Mieszkałam przy stacji Stokłosy i naprawdę trzęsie! Bardzo lekko ale w nocy
            czuć i słychać to wyraźnie!
            • eela Re: METRO - jednak trzęsie 09.03.02, 21:17
              Przecież w nocy metro nie jeździ. Ostatnia kolejka przejeżdża przed 24-tą
              • monikhha Re: METRO - jednak trzęsie 10.03.02, 11:21
                Nie dla każdego noc to po 24:-) wystarczy już po 20, wyłącz telewizor, radio i
                połóż się na łóżku w jakimkolwiek mieszkaniu na Al. KEN. Chyba nie muszę ci
                dawać dokładnego adresu?
                • eela Re: METRO - jednak trzęsie 10.03.02, 13:36
                  Nie, nie musisz :). Być może, że tak jest. Ja też mieszkam niedaleko metra, ale
                  pewnie dalej niż Ty. U mnie nic nie drży
                  • Gość: Gosia Re: METRO - jednak trzęsie IP: *.acn.waw.pl 23.03.02, 18:43
                    Witam !!! Mieszkam dosłownie tuż przy stacji Natolin, (dla znających teren obok
                    poczty). Do stacji jest może 10 może mniej.
                    Niestety drżało i to bardzo. Napisałam maila do "metra", przysłali przeprosiny
                    i poinformowali o jakiś badaniach nad przyczyną hałasów. Teraz drgania nie są
                    tak odczuwalne, ale pozostało przeczulenie.
                    Nie sądzę, by moje łóżko drgało z powodu metra ;), ale wierzę że starszej
                    osobie cierpiącej na bezsenność mogło to przeszkadzać. Wyśmiewanie się z
                    starszej babki na tym forum uważam za żenujące.
                    Pozdrawiam, Gosia
                    • eela Re: METRO - jednak trzęsie 24.03.02, 17:20
                      Nie bierz tego podśmiewania się aż tak poważnie :). To są tylko żarty i
                      przecież nie az takie ostre. Ja mieszkam blisko metra i niczego nie odczuwałam,
                      więc trudno było mi uwierzyc, że ktoś czuje drgania leżąc na poduchach
                      tapczanu.
                      Pozdrawiam
    • eela Re: rzadziej jeździ... 12.03.02, 08:45
      Po wycofaniu wagonów z uszkodzonymi kołami metro rzadziej jeździ. W środku jest
      potworny tłok, ciężko się wydostać. Z tego wniosek, że metro nie ma żadnych
      rezerwowych zestawów wagonowych. Wszystko jest na styk
    • eela Re: zreperowali koła 15.03.02, 08:49
      W dzisiejszym METRZE jest informacja, że w 7 pociągach juz koła sa zreperowane,
      teraz wzięli się za 8, ostatni, zestaw. Nadal nie znane sa przyczyny szybkiego
      zużywania sie kół. Od kilku tygodni badania przeprowadza kilka instytucji.
      Wyniki mają byc za miesiąc, a na pzrełomie lipca i sierpnia przyjedzie pięć
      nowych zestawów Alstomu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka