brumbak111 13.03.10, 10:00 W zeszłym roku posadziłem tak z 15 sosen. Wiekszość rośnie pięknie w kilku miejscach osiedla dość kameralnego:))) W tym roku powiekszę zagajnik a Dzika Zieleń zawładnie nowymi skrawkami terenu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brumbak111 Re: Ile drzew posadzimy tej wiosny ? 16.03.10, 14:18 tak ze 20 sosen - Polskie społeczenstwo znane jest z dbałości o swe miejsce zamieszkania. Chcą żyć wśród zieleni i blisko Natury. I sami z siebie ludzie chętnie się do tego przyczyniają. Akurat tak sie przypadkiem złożyło,ze próbka społeczności na forum społeczeństwo chce życ blisko ale ekranu komputera a zieleń , drzewa ma gdzies ..obok siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa.era Dobry pomysł 16.03.10, 14:27 Sadźmy drzewa. Dobrym pomysłem jest sadzenie drzew i krzewów owocowych. Niech zwierzęta korzystają do woli :) Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen ile drzew otrujemy i wytniemy tej wiosny ? 16.03.10, 15:30 gdyby tak każdy Polak działał jak pan Zbigniew i truł przydrożna drzewa to żyło by się nam lepiej - DRWALLOM! Odpowiedz Link Zgłoś
yomisiu Trzeba zrezygnować z mięsa 16.03.10, 15:59 Trzeba sadzić więcej drzew i jeść mniej mięsa (najlepiej w ogóle zrezygnować z mięsa i produktów odzwierzęcych) - wtedy będziemy mieć szansę ocalenia Ziemi przed zagładą. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Hahahahahahahaha!!! 16.03.10, 18:17 ... dawno sie tak nie usmialem. Odpowiedz Link Zgłoś
yomisiu Re: Hahahahahahahaha!!! 16.03.10, 18:22 tlenek_wegla napisała: > ... znów piłeś :( Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Hahahahahahahaha!!! 16.03.10, 19:22 Caly dzien przyjmuje plyny minimum 2l dziennie.... Co to ma wspolnego z Twoim belkotem bez pokrycia? 1 wulkan podczas wybuchu wydziela wiecej CO2 niz calal ludzkosc przez wszystkie laa rewolucji technologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
yomisiu Re: Hahahahahahahaha!!! 17.03.10, 07:25 tlenek_wegla napisała: > Caly dzien przyjmuje plyny minimum 2l dziennie.... No widzisz? Wiesz, że chodzi o alkohol, tylko udajesz nierozuma :( > 1 wulkan podczas wybuchu wydziela wiecej CO2 niz calal ludzkosc przez wszystkie laa rewolucji technologicznej. Nie chodzi tylko o CO2. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Hahahahahahahaha!!! 19.03.10, 01:07 tlenek_wegla napisał: > 1 wulkan podczas wybuchu wydziela wiecej CO2 niz calal ludzkosc przez wszystkie > laa rewolucji technologicznej. A skąd ty takie brednie bierzesz ? Sam je wymyślasz ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Trzeba zrezygnować z roślin 19.03.10, 06:38 www.welaf.com/resources/200805/pic/1211944604.jpg S. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Sadzić, sadzić, ale z głową. 16.03.10, 19:01 1. Za zgodą właściciela terenu 2. Zgodnie z wymaganiami roślinki. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Sadzić, sadzić, ale z głową. 16.03.10, 22:35 seth.destructor napisał: > 1. Za zgodą właściciela terenu... ee tam przez tzw. zasadzenie terenu ( prawniczo: zasiedzenie) wszystko ( można co pożyteczne i dobre ) a nie można byle z wolna i z ostrożna Dzika Zieleń Walczy ! ( skutecznie() > 2. Zgodnie z wymaganiami roślinki. - rośliny nie mają swych wymagań- bo nie mają świadomości ale my mamy świadomość która określa byt Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen Re: Sadzić, sadzić, ale z głową. 16.03.10, 23:07 sadzenie drzew poza lasami i parkami nie jest ani pożyteczne ani dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen marchewki zacznijcie sadzić! 16.03.10, 23:07 marchewki zacznijcie sadzić! Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Sadzić, sadzić, ale z głową. 17.03.10, 18:07 drwallen napisał: > sadzenie drzew poza lasami i parkami nie jest ani pożyteczne ani dobre! > .. twoim zdaniem sadzenie drzew poza lasami i parkami jest pożyteczne i dobre Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen Re: Sadzić, sadzić, ale w lesie 19.03.10, 18:39 drzewa na pewno są zadowolone, że żyją przy zasmrodzonej drodze wdychając ołów i inne toksyczne substancje. Gdyby mogły chodzić pewnie wszystkie same by powędrowały pod autostrady aby cieszyć się świeżym powietrzem :D Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Sadzić, sadzić, ale z głową. 16.03.10, 23:20 A nie będzie ci szkoda, jak przyjdzie właściciel i je wykorzeni? Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Sadzić, sadzić, sadzić ! 18.03.10, 17:26 seth.destructor napisał: > A nie będzie ci szkoda, jak przyjdzie właściciel i je wykorzeni? . Tak się boisz własciciela ,że pasywnie bedziesz tylko czekał co zrobi własciciel i jeszcze bedziesz mu sie kłaniał do pasa ? Własciciel na pewno zrobi ci dobrze :((( You are the child of the Universe no less than the trees and the stars and you have a right to be here Zielona Partyzantka Walczy ! interia360.pl/artykul/zielona-partyzantka-miejska,24959 Ziemia - ojczyzna ludzi to my jesteśmy gospodarzami Ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Sadzić, sadzić, sadzić ! 18.03.10, 21:58 Jak chcesz mieć drzewa, to może sobie posadź parę sosen w salonie. Sadzenie drzew na cudzym terenie jest zwyczajnym chuligaństwem i naruszeniem praw własności. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Sadzić, sadzić, ale z głową. 17.03.10, 14:33 > - rośliny nie mają swych wymagań- bo nie mają świadomości Interesująca teoria, możesz rozwinąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: Sadzić, sadzić, ale z głową. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.03.10, 09:51 > ale my mamy świadomość > która określa byt Właśnie. Ciążyło to na mnie kilkadziesiąt lat. "Byt określa świadomość". I do dziś nie wiem, co autor miał na myśli. co określa, a co jest określane? Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Sadzić, sadzić, ale z głową. 19.03.10, 10:43 > ee > tam > przez tzw. zasadzenie terenu ( prawniczo: zasiedzenie) > > wszystko ( można co pożyteczne i dobre ) a nie można > byle z wolna i z ostrożna > > Dzika Zieleń Walczy ! > ( skutecznie() Najlepiej sadzić na podziemnych instalacjach. Tuż nad kablem energetycznym, albo wodociągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Sadzić, sadzić, sadzić 19.03.10, 17:56 angelfree napisała: > Najlepiej sadzić na podziemnych instalacjach. > Tuż nad kablem energetycznym, albo wodociągiem. .. ale masz katastroficzne wizje :))) oby tylko w tej sprawie ! :))) W Polsce - zdaje się - rekordzisci objęli w Zazielenianie przez nasadzenie 650 drzew /krzewów na jednym kawałku jak można wyczytac w necie aktualnie władze przepisuja ten teren na park/ogród - Ogrodnicza Partyzantka Walczy ! Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Sadzić, sadzić, sadzić 19.03.10, 18:02 Nie, po prostu wiem, o czym piszę. Krzaki możesz sobie sadzić gdzie chcesz, najwyżej ktoś je wykopie. z drzewami po paru latach jest gorzej. Możesz sadzić blisko przewodow, tak z metr od osi, ale musisz użyć ekranów przeciwkorzeniowych ; ))) Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Sadzić, sadzić, sadzić 19.03.10, 22:46 angelfree napisała: > Nie, po prostu wiem, o czym piszę. > ... z drzewami po paru latach jest gorzej. . znacznie , znacznie lepiej 209.85.129.132/search?q=cache:PUuQO0DrcBEJ:www.drzewa.kluczbork.pl/download/po_co_ludziom_drzewa.doc+sosna+miasto+sadzenie&cd=118&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a Mam przyjemnośc mieszkać w miejscu gdzie lokatorzy sami z siebie posadzili kilkanascie lat temu wiele pięknych drzew dzięki tym drzewom miejsce jest urokliwe Możesz sadzić blisko przewodow, tak z metr od osi, ale > musisz użyć ekranów przeciwkorzeniowych ; ))) .. co do tych słynnych przewodów - wiesz o czym piszesz: podaj przykłady gdy drzewa zniszczyły linie energetyczne, rurociagi podziemne itd tak aby wiedziec jaka jest skala problemu czy warto w ogóle sie nad tym zastanawiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch myśleć, myśleć, myśleć IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.03.10, 09:58 > co do tych słynnych przewodów > - wiesz o czym piszesz: > podaj przykłady gdy drzewa zniszczyły linie energetyczne, rurociagi > podziemne itd > > tak aby wiedziec jaka jest skala problemu > > czy warto w ogóle sie nad tym zastanawiac Korzenie tych drzew niszczą nawierzchnie ulic i chodników, a także infrastrukturę podziemną. Mowa o topolach, które być może już wkrótce będą usunięte z terenu miasta. www.epiotrkow.pl/news/Czy-z-piotrkowskich-ulic-znikna-wkrotce-topole,1735 Pytano także o plany związane z parkiem na Plantach. Informujemy, że w tym roku będzie wyciętych 105 z blisko 1500 drzew tam roznących. Będą to głównie topole i klony jesionolistne, które są zagrożeniem, głownie ze względu na łatwo łamiące się konary. Korzenie tych drzew natomiast niszczą podziemna infrastrukturę. forum.gazeta.pl/forum/03,29,108638398,108964154.html?rep=1 korzenie topoli niszczą miejską infrastrukturę, np. wciskają się do rur kanalizacyjnych w poszukiwaniu wody. Nie ma dla nich przeszkody nie do pokonania, bo mogą wywierać nacisk nawet do 100 atmosfer! W efekcie tego ścieki z uszkodzonych rur przedostają się do wód gruntowych. Tak było przy pływalni na os. Piastowskim. Z kolei na os. Wichrowe Wzgórze topole unosiły fundamenty tamtejszej szkoły podstawowej, a na Dębcu kilka lat temu korzeń wierzby "wyszedł" z rur do muszli klozetowej mieszkania na pierwszym piętrze. serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3146649.html Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re:czytac , myśleć, sadzić 20.03.10, 21:18 Gość portalu: kieprze_paczynsch napisał(a): > > Korzenie tych drzew niszczą nawierzchnie ulic i chodników, a także infrastrukturę podziemną. Mowa o topolach, które być może już wkrótce będą usunięte z terenu miasta. > www.epiotrkow.pl/news/Czy-z-piotrkowskich-ulic-znikna-wkrotce-topole,1735 > Jakbyś zadał sobie trud przeczytania linkowanego artykułu to być wiedział ze chodzi w nim o topole i wierzby Ja pisałem o sadzeniu sosen. Polecam artykuł autorstwa Prof. dr habil. Marka Kosmali Zakład Budowy i Pielęgnowania w Katedrze Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie linkowany niżej Odpowiedz Link Zgłoś
kieprze_paczynskich Re:czytac , myśleć, sadzić 20.03.10, 21:34 > Jakbyś zadał sobie trud przeczytania linkowanego artykułu to być wiedział ze chodzi w nim o topole i wierzby > Ja pisałem o sadzeniu sosen. Jak byś zadał sobie trud myślenia, to byś się domyślił, że za kilka lat ktoś napisze o tych sosnach to samo, co o wierzbach czy topolach. A gdybyś zadał sobie trud przyswojenia sobie podstawowej wiedzy o sośnie, to wiedział byś, że ma bardzo silny system korzeniowy. Ale nie martw się, w miastach sosny rosną słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re:czytac , myśleć, sadzić 21.03.10, 09:44 kieprze_paczynskich napisał: > > Jak byś zadał sobie trud myślenia, to byś się domyślił, że za kilka lat ktoś > napisze o tych sosnach to samo, co o wierzbach czy topolach. . ale jakos nikt jeszcze nie napisał_ Ty jestes Pierwszy")) A gdybyś zadał > sobie trud przyswojenia sobie podstawowej wiedzy o sośnie, to wiedział byś, że ma bardzo silny system korzeniowy. .Jakbys zadał sobie trud przyswojenia trochę szerszej wiedzy o sosnach to byś wiedział np. ze : korzenie palowe wytwarzane sa nie zawsze - zależy to od lokalnych warunków ( źródła podają ze wytwarza je ok 60% sosen zwyczjnych) sa odmiany w tym popularne w Polsce, które w ogole nie wytwarzaja korzeni palowych głównie takie posadziłem w tym roku będą i takie i takie :))) P.S/ Jesteś za miastem z drzewami czy bez nich - zwolennik bardziej betonu czy Natury ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch czytać ze zrozumieniem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.03.10, 11:50 .Jakbys zadał sobie trud przyswojenia trochę szerszej wiedzy o sosnach to byś wiedział np. ze : > korzenie palowe wytwarzane sa nie zawsze - zależy to od lokalnych >warunków ( źródła podają ze wytwarza je ok 60% sosen zwyczjnych) A to , brumbak zależy głównie od tego, czy sobie roślinka rośnie w miejscu kiełkowania, czy była przesadzana. Przy sadzeniu zazwyczaj niszczony jest główny korzeń palowy, co roślina kompensuje rozwojem korzeni bocznych, a te u sony są nadzwyczaj silne. Ale jak już pisałem, gleby miejskie i industrialne nie są dla sosny odpowiednie. Twoje sadzonki nie pożyją długo i szczęśliwie. > P.S/ Jesteś za miastem z drzewami czy bez nich > - zwolennik bardziej betonu czy Natury ? A znasz zwolenników betonu? Miasto to twór dla ludzi stworzony przez ludzi. To człowiek wyznacza w mieście miejsce dla przyrody i powinien zdawać sobie sprawę z konsekwencji swoich decyzji. Dla zieleni, szczególnie wysokiej nie ma miejsca w bezpośrednim sąsiedztwie ludzkich instalacji. Przykro Ci brumbak będzie, jak przyjdą i wytną Twoje nasadzenia, a co najgorsze, będą mieli rację. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: czytać ze zrozumieniem 21.03.10, 15:15 gość portalu: kieprze_paczynsch napisał(a): ) Ale jak już pisałem, gleby miejskie i industrialne nie są dla > sosny odpowiednie. Twoje sadzonki nie pożyją długo i szczęśliwie. . widac kieprze że ty uprawiasz.. ale malkontenctwo i krytykanctwo i nie masz pojęcia o czym piszesz Moje sadzonki pozyją długo i szczęsliwie. A skąd to wiem ? Po prostu na osiedlu działa partyzantka ogrodnicza od lat. Sa tu przepiekne sosny wysadzone ok. 16 lat temu. > A znasz zwolenników betonu? Miasto to twór dla ludzi stworzony przez ludzi. To człowiek wyznacza w mieście miejsce dla przyrody i powinien zdawać sobie sprawę z konsekwencji swoich decyzji. .. ale zalewasz :))) Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re:czytac , myśleć, sadzić 21.03.10, 12:45 Nawet, jeśli drzewa nie rozsadzą instalacji (co się zdarza), to awaria z koniecznością wymiany i zrobienia wykopów spowoduje, że albo drzewa trzeba będzie wyciąć, o czym pisze kieprze, albo podetną im korzenie. Z polową systemu korzeniowego raczej te drzewa nie przetrwają. Jak każdy normalny czlowiek jestem za zielonym miastem, ale nie każda spontaniczna obywatelska dzialalność jest samym dobrem. Czasem można zrobić więcej szkody niż pożytku. Piszę to tylko po to, abyś mial świadomość, co robisz. Architekci zieleni po coś są. A jak przebiegają instalacje, można sprawdzić ; ) Tylko to trochę wymaga czasu i zachodu i nieco pieniędzy ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re:czytac , myśleć, sadzić 21.03.10, 15:18 angelfree napisała: > > Architekci zieleni po coś są. . tu akurat nie maja nic do rzeczy - to nie ten przypadek a gospodarz terenu nie wyda centa na ich usługi > A jak przebiegają instalacje, można sprawdzić ; ) > Tylko to trochę wymaga czasu i zachodu i nieco pieniędzy ; ) .. tylko troche czasu plany osiedli są dostępne w necie są tam zaznaczone przebiegi rurociagów, kabli energetycznych tak że jak chcesz możesz sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: myśleć, myśleć, myśleć 21.03.10, 12:55 > korzenie topoli niszczą miejską infrastrukturę, np. wciskają się do rur kana > lizacyjnych w poszukiwaniu wody. Nie ma dla nich przeszkody nie do pokonania, b > o mogą wywierać nacisk nawet do 100 atmosfer! W efekcie tego ścieki z uszkodzon > ych rur przedostają się do wód gruntowych. Tak było przy pływalni na os. Piasto > wskim. Z kolei na os. Wichrowe Wzgórze topole unosiły fundamenty tamtejszej szk > oły podstawowej, a na Dębcu kilka lat temu korzeń wierzby "wyszedł" z rur do mu > szli klozetowej mieszkania na pierwszym piętrze. Kieprze, to już jak z horrroru. Drapieżne drzewa atakują. Chyba nie będę dzisiaj spała ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynsch Re: myśleć, myśleć, myśleć IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.03.10, 13:18 > Kieprze, to już jak z horrroru. Drapieżne drzewa atakują. > Chyba nie będę dzisiaj spała ; ) No, to jest ciemna strona pomidora:) Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: myśleć, myśleć, myśleć 21.03.10, 14:39 Jak pomyślę, że dwadzieścia lat temu posadzilam wlasnoręcznie trzy brzozy na dziewiętnastowiecznym ceglanym Kolektorze Bielanskim, budowanym jeszcze przez Lindleya - na skarpie, tuż powyżej mojego domu... Jak zacznę myśleć, co te śliczne korzonki mogą zrobić, to skora mi cierpnie. Wyobrażasz sobie, co mnie w razie czego zaleje : ( Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Ile drzew posadzimy tej wiosny ? 16.03.10, 22:42 > W zeszłym roku posadziłem tak z 15 sosen. Wiekszość rośnie pięknie > w kilku miejscach osiedla dość kameralnego:))) Nie mogles napisac wiecej bzdur.... Rosliny maja specyficzne wymagania W zaleznosci od gaunku i klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen już ostrzymy siekiery 16.03.10, 23:24 już ostrzymy siekiery na nielegalne DRZEWA. Podaj adres. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Ile drzew posadzimy tej wiosny ? 03.04.10, 21:42 po świętach wsadzam 20 www.youtube.com/watch?v=HsCb9KgXJoQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Ile drzew posadzimy tej wiosny ? 10.04.10, 20:13 Dwadzieścia wsadziłem ! Tym razem - sosen pospolitych. Niech rosną i nasycają atmosferę okolic świata olejkami eterycznymi ! Odpowiedz Link Zgłoś
maeve.lux drzewa owocowe 12.04.10, 11:56 Ja wolę wsadzać drzewa liściaste, owocowe - zwierzęta mają korzyść z ich owoców (i ludzie też). Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Ile drzew posadzimy tej wiosny ? 03.04.10, 22:49 Nie posadzimy żadnych, bo mieszkamy w bloku. Na balkonie się słabo przyjmują, a teren jest własnością spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Ile drzew posadzimy tej wiosny ? IP: *.internetia.net.pl 11.04.10, 22:45 ja posadze 666 swiierkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe ponury żart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 14:56 bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś