twardycukierek 19.04.10, 08:12 19 kwietnia 1943 wybuchło powstanie w getcie... [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Bundesarchiv_Bild_101I-134-0791-29A,_Polen,_Ghetto_Warschau,_Ghettomauer.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kriss67 Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 08:16 pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_w_getcie_warszawskim A dzis wieczorem na TVP 1 "Rozmowy z katem". Lektura obowiązkowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Sylwetki 19.04.10, 08:21 Tak, znam dobrze. A 'Zdążyć przed Panem Bogiem' czytałeś? Biografie Ciekawa strona. Odpowiedz Link Zgłoś
flissy Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 08:23 Tragiczny zryw w walce o godność,o godną śmierć.Dane mi jest znać osobiście jednego z Tych żołnierzy,wspaniały człowiek,to dla mnie wielki zaszczyt że go znam. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 10:32 Opowiadał Ci o tamtych dniach? Odpowiedz Link Zgłoś
flissy Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 10:42 Nie,nigdy o tym nie rozmawialiśmy,tyle co czasami coś wspomni,tak jak o pobycie w obozach koncentracyjnych,mówi tyle ile chce jak coś wyniknie w czasie rozmowy na całkiem inny temat,,,po prostu nie naciskam,nie nawiązuję i nie zachecam,,,przyznam ze temat jest bardzo interesujący i chętnie bym porozmawiał,ale dla niego jest bardzo bolesny więc nie naciskam. Odpowiedz Link Zgłoś
flissy Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 10:58 Rozmawiałaś kiedyś z kimś kto przeżył holokaust,z Polakami którzy przeszli przez piekło kacetu? Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:06 Tak. Niektórzy to moja Rodzina albo przyjaciele rodziny. Zbieram się aby o tym napisać Piotrek, ale najpierw muszę z siebie wyrzucić gniew, jaki niestety nagromadził się w ciągu ubiegłego tygodnia. W gniewie nie będę pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
kolczasty_nemo Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:13 > Tak. Niektórzy to moja Rodzina albo przyjaciele rodziny. Zbieram się aby o tym napisać.. Hmm, nie odkładaj tego na ..kiedyś.. Ludzie są śmiertelni... Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:49 Racja. Bardziej o pisaniu tutaj mówiłam do Piotrka, bo materiały i wspomnienia mam spisane, od wielu lat. Ci ludzie dawno odeszli. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Re: Warszawskie Getto 22.04.10, 13:46 Piszcie piszcie. Żeby się ta pamięć gdzieś nie zagubiła. Ostatnio znowu sięgnęłam po Edelmana i tak strasznie i smutno i tak pięknie jakoś mi się zrobiło. Czytałam tak o tej walce i codzienności. O zwykłych ludzkich problemach tyle, że zniekształconych potwornie przez okoliczności. O wielkiej odwadze, zwykłej miłości, codziennym głodzie i wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Warszawskie Getto 22.04.10, 14:10 Witaj Aleks :)) Tak, to świetna książka. Smutno teraz obserwować totalną dewaluację słowa 'bohater', prawda? I masz rację, wszystko wtedy było takie, jakie jest i dziś, ale zniekształcone jak w krzywym zwierciadle. Odpowiedz Link Zgłoś
flissy Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:20 Nie wiem czy czujemy to samo,,,ja odnoszę wrażenie ze kolejny raz "ktoś"zabawił sie narodem,że wykorzystał na własne potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:47 A ja nie, wiesz czemu? Myślący człowiek nie jest łatwym obiektem manipulacji :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kriss67 Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 10:38 www.rp.pl/artykul/462028_Zbrodniarz_i_bohater.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolczasty_nemo Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:21 To było getto utworzone przez Niemców dla Żydów. Cel był oczywisty..zgromadzić a następnie zamordować Żydów. Eksterminacja Żydów następowała w ramach planu zwanego "Ostateczne Rozwiązanie Europejskiej Kwestii Żydowskiej" decyzje zapadły 20 stycznia 1942 roku w willi przy Großer Wannsee 56/58 w Berlinie. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:25 Wiem. Tylko dla absolutnej pewności: napisałam warszawskie tylko w sensie geograficznego położenia... Odpowiedz Link Zgłoś
flissy Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:30 Dodam że jednym z największych gett na terenach polskich było getto w Białymstoku w którym tez wybuchło powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolczasty_nemo Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:31 ..:) Pozwoliłem sobie na doprecyzowanie, żeby nie było wątku, że np. zrobili to Marsjanie . Z "geografii" zrodziły się np.. "polskie obozy koncentracyjne".. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:35 Aj, nawet mi do głowy nie przyszło, że tak nieporadnie mi to wyjdzie. Jestem milion lat świetlnych od poglądu 'polskie obozy' :( Odpowiedz Link Zgłoś
kolczasty_nemo Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:44 Ojjj, nie bierz tego co napisałem tak osobiście..:) To tak tylko dla ..porządku...:) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:47 Nie, nie tak to biorę, serio. Zastanawia mnie, jak prosty tytuł można interpretować, nie? :) Porządek panuje na Szpilkach ;) Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
kolczasty_nemo Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 11:51 No właśnie, te różne interpretacje...:) To już cała ..interpretacjologia... A prawie każdy chce być autorem tej naj..., tej najbardziej dobrej i jedynie obowiązującej...:) I tak z "niczego" wybuchają "wojny"... Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 12:26 God is in details... Ale wiesz, jak jest. Tytuł nigdy nie wygląda tak: 'Wspomnienia Marka Edelmana z getta, które niemieccy faszyści zbudowli na terenie Warszawy.' Powinnam była coś więcej dodać w starterze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolczasty_nemo Re: Warszawskie Getto 19.04.10, 12:08 Szacunek dla walczących, dla poległych i dla Tych, którzy przeżyli. Mając "wybór" polec lub zostać zamordowani wybrali walkę bez szans na sukces.. Stali się symbolem.. Odpowiedz Link Zgłoś
kolczasty_nemo Re: Bóg śpi 19.04.10, 14:57 Może okazać się ciekawa/pouczająca.. Mirosław Sawicki mówił o Marku Edelmanie ...Kolczasty Człowiek.. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Bóg śpi 19.04.10, 16:51 Słyszałam, że nie był łatwy w obcowaniu, ale za to szczery. Kolczasty :) Odpowiedz Link Zgłoś